Kreta, een vergeten paradijs in het zuiden van Europa
Kreta fluisterde ik, Kreta.... en mijn hart begon sneller te slaan! Nikos kanzantzakis -Zorba de Griek
Foto
Foto
Inhoud blog
  • Kalos Iltate -- Welkom
  • De piraten fjord bij Plakias
  • Wat beelden van diverse plaatsen op Kreta en mooie beelden van de natuur.
  • Graftombe gevonden in Ierapetra
  • De slechtste winter in Kreta sinds mensenheugenis
  • Hallucinante beelden van het gevolg van de zuidenwind uit de Libische woestijn
  • Psaronikos of Nikos Xilouris
  • Voor de wandelaars : de Astrakhan of Astrakiano kloof op een zucht van Heraklion
  • Dromen of echte plannen voor de toekomst van Kreta
  • Strouboula, de piek van Amoudara(Heraklion)
  • Het eiland Dias en het rif van Amoudara
  • Eerbetoon aan Gene Geraldakis - Eugene Gerards, coach van OFI - 21/11/2017
  • Fourougatos - Kretenzische wilde kat
  • Roestige lava op Kreta
  • Labyrinth park Chersonissos
  • Amazonas Park Kourounes (Neapoli)
  • De Sfentoni grot in Zoniana
  • Kreta - Santorini
  • De Potamon Dam
  • Je weet dat je al veel te lang op Kreta woont wanneer.....of de integratiecursus voor leven op Kreta!
  • Margarites
  • Enkele nieuwe culinaire ideetjes
  • Hij is weer voorbij, de slechtste winter in vele jaren
  • Het weer in Heraklion per maand
  • Kato Zakros
  • Water Sports Center Crete Amoudara - Kretasurf - Parasailing
  • Trip Chania
  • Op weg naar het Zuiden, tussenstop in Zaros en dan naar Matala
  • Het meer van Kournas - Argyroupolis
  • Het graf van Pascha Tsoulis
  • Trip : Kastelli - Amariano - Aski - Potamies - Avdou - Mochos - Krassi
  • Het Cretaquarium - Thalassokosmos
  • Valentijn 2014 en verjaardagsdiner in Brillant restaurant Heraklion
  • 2014 !!!!!
  • Het Paleis van Knossos
  • Het archeologisch museum
  • De Kourtaliotiko en Kotsifou kloof. - Preveli - Arkadi
  • Belgische Mirages B5 gecrasht op Kreta in 1973
  • 't is weer voorbij die mooie zomer
  • Boottocht vanuit Amoudara
  • Met de populairste vlaamse radio, Radio2, op safari
  • Taverne Tasomanolis in Plakias
  • Crete Jeep Safari Adventure
  • Spinalonga
  • Geef mij maar de Griekse wijnen! bye bye Franse wijnen!
  • Argyroupolis
  • Teatro ton argon of the Theater of the fields
  • Fodele
  • De Katoliko kloof
  • Vrisses - Vafes - Nipos
  • Elafonissi in het Zuidwesten van Kreta
  • Het Kretenzisch dieet en kruiden op Kreta
  • Mooie kapelletjes overal langs Kreta's wegen, maar..............
  • Waarom doen we het? Onder andere daarom doen we het!
  • Geiten en schapen met gouden tanden op Kreta
  • wat gaan we eten?
  • Waar gaan we eten?
  • Koffie bestellen in Kreta en andere wetenswaardigheden over dranken
  • WO II - De slag om Kreta
  • Souvenirs, made in Crete
  • Bekende Kretenzers
  • Waar verblijven op Kreta?
  • Waarom op reis naar Kreta?
  • Kreta olijfolie : de beste ter wereld
  • O kairos - het weer
  • De komboloi
  • Raki is Life
  • Op reis naar Kreta
  • Kreta versus Griekenland
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Crete jeepsafari Adventure
  • vakantiewoning
  • 2link
  • 2linkkreta
  • startpagina
  • startpagina reizen
  • De Griekse gids
  • 19-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raki is Life



                                    

                                            de distilleerderij                                                                 het vullen van de "kazani"

                                                                     
     
                                                                                      de eerste raki komt eraan!



    13 Oktober 2012

    Onze vrienden Manolis en Stella van de Melissa juwelenshop in Amoudara nodigen ons uit om mee te gaan naar Agios Mironas, een mooi dorpje op een half uurtje rijden van Amoudara. De nieuwe raki wordt daar gestookt en het is de gewoonte om vrienden en familie uit te nodigen bij dit gebeuren.

    Alvorens verder te gaan over ons avondje "raki-stoken", willen we jullie toch graag iets meer vertellen over deze alom gekende drank van Kreta.

    We gaan de verschillende benamingen van in Griekenland geserveerde drankjes even op een rij zetten. Veel toeristen stellen zich vragen wat ze drinken : is het nu Ouzo of Raki of Tsipouro of wat dan ook?

    1. Ouzo

    Ouzo is het drankje dat een melkachtige kleur krijgt als je er water aan toevoegt, tengevolge van de toegevoegde anijsolie. Wordt gedronken met enkel toevoeging van ijsblokjes en sommigen doen er ook wat water bij. Wij kennen ouzo als aperitief, voor de grieken is het meer een drankje bij mezedes of pikilia (kleine hapjes) en ook bij visschotels. Vandaar dat je bij bepaalde tavernes de naam "Ouzeri" als uithangbord terugvindt.
    Ouzo kan in de keuken gebruikt worden bij de bereiding van visgerechten, net zoals cognac bij andere gerechten.
    Wanneer je een ouzo besteld  in restaurants en tavernes wordt die tegenwoordig aangeboden in kleine flesjes van 200ml, wat  2 ouzo's inhoudt.
    Ouzo is afkomstig van het eiland Lesbos en de stad Mytilini heeft ook zijn naam verleend als merknaam. Wat is de beste ouzo? Hangt af van de persoonlijke smaak. Zeer gekend vooral buiten Griekenland is de Ouzo 12. Andere goede merken zij Tsantali, Mytilini, Ploumariou, mijn voorkeur, Pilavas, Barbayanni en Sans Rival.

    Ouzo heeft een alcoholgehalte tussen 38 en 44°. het wordt gemaakt van geperste druiven, anijs en water. Elk huis heeft dan ook nog eens zijn eigen kruidenrecept dat wordt toegevoegd en daardoor kan ouzo al eens verschillen van smaak. Sinds 1989 is de naam ouzo een bescherm product net zoals nu ook de feta kaas, kalamata olijven ed.
    Ouzo best niet in de koelkast plaatsen, wat dan bestaat de kans op schilfervorming in uw fles.

    De naam Ouzo zou afkomstig zijn van het Turkse woord "uzum" wat druiventros betekent. Een andere legende vertelt, zoals je op de Griekse Gids kunt terugvinden dat vroeger zeer goede producten werden verscheept naar Marseille en op de kisten werd geschreven "Uso Massalia", voor gebruik in Marseille. Nu zou een griek voor het eerst ouzo hebben geproefd en de uitspraak uso massalia hebben gebruikt om te zeggen dat dit een excellent drankje was.....
    Ouzo valt te vergelijken met de bij ons gekende drankjes Pernod en Pastis.

    2. Raki

    Raki wordt gemaakt na de druivenpluk en het persen van de druiven voor de wijn. Druiven worden hier reeds geplukt vanaf augustus vanwege het warme klimaat. Dus enkele weken later, begin oktober en in november wordt raki gestookt in de "kazani". Na het persen van de druiven voor de wijn, waarover we later nog een bericht zullen opstellen, blijft de wijnmost over. Velletjes van de druiven, de pitten en wat druivensap. Dit wordt in de zon geplaatst en laat men gisten.

    De kazani is de koperen ketel die gebruikt wordt om de wijnmost te verwarmen. De vrijgekomen dampen worden door koperen buizen naar de distilleerkolven geleid. Deze zijn gevuld met koud water en daardoor worden de dampen opnieuw omgezet in .... raki! Het alcoholgehalte wordt regelmatig gecontroleerd tijdens het proces met een baumé-hydrometer.
    Opgelet de eerste raki die uit de distillatie komt, smaakt helemaal niet lekker en kan men best niet teveel drinken omdat die te sterk is en teveel methanol, zuivere alcohol, bevat. Te grote inname kan blindheid en de dood tot gevolg hebben.
    De meeste raki heeft een alcoholgehalte van 18 tot 20°
    Praktisch elke raki is verschillend in sterkte en heel af en toe krijg je ook wel eens een kruidige raki. Sommigen voegen wat kruiden extra toe bij het maken van raki.


    Foto 1 : een "moderne" installatie, waarbij rechts de kazani, met de oven eronder en links de distilleerkolven, waarvoor de metalen bak   staat om de raki in te laten lopen. Van daaruit wordt de raki overgepomt in grote vaten die buiten klaarstaan. Op Kreta in de bergdorpen vindt je nog talrijke oude, traditionele stookinstallaties, bestaande uit een open vuur met koperen ketel, korte koperen pijp naar ernaast staand watervat en een bakje eronder voor de opvang van de raki.

    Foto 2 : drup, drup drup, daar komt de eerste raki!

    Foto 3 : het opnieuw vullen van de kazani met wijnmost en toevoeging van wat water. De vorige most wordt uit het vat verwijderd via een uitlaatpijp onder in de ketel.

    Het verschil tussen raki, Tsikoudia en Tsipouro.

    De originele Kretenzische benaming is Tsikoudia. Het zou reeds gestookt worden sinds de Minoïsche beschaving. Het zijn de Turken die tijdens de Turkse overheersing op Kreta 1669 -1898, de naam van hun drankje gaven aan de tsikoudia, omdat het veel gelijkenissen vertoonde. Sindsdien worden de twee benamingen  op Kreta gebruikt. Enerzijds klinkt het makkelijker voor de toeristen, raki, dan  tsikoudia. De originele naam wordt wel gebruikt in het binnenland en onder de Kretenzers.

    In Turkije krijg je als je een raki bestelt een ouzo.

    Tsipouro is een drankje op basis van raki, maar meestal gemengd met wat anijs en smaakt dus ouzo-achtig en vindt men op het vasteland.
    In Rhodos heeft men dan weer de souma : raki gemengd met wat honing of andere zoetigheid en in Cyprus spreekt men van zivania. Aangezien wij nog niet op Cyprus waren, kan ik je ook niet vertellen hoe de zivania smaakt.

    Raki wordt door de Kretenzers ook gebruikt als medikament: bij keelpijn wordt raki opgewarmd en wordt er een flinke lepel lekkere tijmhoning aan toegevoegd. Excellent recept! De naam is rakomelo!
    Vele kretenzers spoelen 's morgens hun mond met wat raki als ontsmettingsmiddel en deppen er hun wonden mee.
    Uit ondervinding kunnen wij wel zeggen dat je van raki geen kater krijgt als je toevallig wat teveel hebt gedronken.

    Trouwens in bijna elke taverne of restaurant op Kreta, gaat men u na de maaltijd een raki, glaasje of flesje, aanbieden met wat glyka(zoetigheden) of fruit. De glyka kunnen een gebakje, ijs of typische vruchten zijn opgelegd in siroop. Kydonia(kweepeer), bergamon, vijgen, wortelen, kersen, alle mogelijke fruitsoorten.
    Ook in sommige winkels krijg je een raki aangeboden als je wat koopt.

    Daarom mijn slogan : raki is life. Overal waar je komt op Kreta wordt je er mee geconfronteerd.

    Tot slot nog even terugkomen op onze mooie kazani-avond bij Stella en Manolis. Op Kreta is het zoals eerder gezegd een feestje wanneer er raki gestookt wordt. Toen wij toekwamen op deze warme oktoberavond, kwam de houtskoolgeur van de bbq ons al direct tegemoet. We werden hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding in de kazani van Manolis met alle uitleg. Buiten stonden honderden plastieken tonnen. Hij wees ernaar en zij met een brede lach : dat alles wordt raki! In deze kazani wordt de raki gestookt voor het ganse dorp en voor de omliggende dorpen. Iedereen brengt zijn wijnmost daar naartoe en wordt door de eigenaar verwittigd wanneer zijn raki wordt gestookt, zodat hij zijn feestje kan organiseren.
    Binnen in het gebouw was de eerste kazani voor Manolis gevuld en zat iedereen gezellig bij elkaar. Langzaam aan werd er meer en meer vlees binnengebracht van de bbq : koteletten, boereworsten, spek, kip en werden de tafels gevuld met typische griekse salades : boerensalade(gekend als griekse salade) salade van wittekool en wortelen, gemixte salade met groetjes en kruiden en tzatziki. Aardappelen in de schil werden in de oven onder de kazani verwarmd en opgediend, opengesneden wat zout en citroen erop en smullen. Manolis had zijn eigen wijnvoorraad aangesproken en de flessen volgden elkaar snel op. Typisch Kretenzischs, bezoekers brengen altijd iets mee als ze naar een feestje of bbq gaan : van wijn, raki tot gebak of een schotel met een specialiteit.
    Het werd aldus een steeds gezelligere avond, want je glas werd steeds opnieuw gevuld met wijn van Manolis of Kostas of Andreas...
    Als de wijn is in de man.... begint de Kretenzer te zingen. Het ene volksliedje na het andere wordt gezongen en de ganse meute zingt  mee. Later op de avond kwam er een jongeman binnen en die had zijn bouzouki meegebracht, zodat de zangers extra muzikale begeleiding kregen.

    Intussen was de eerste raki beginnen druppelen en langzaam in het vat aan het lopen. Manolis bracht ons een klein slokje, want zoals eerder gezegd, de eerste liter is pure methanol. En inderdaad, dat smaakte niet naar raki en was ontzettend sterk. Achteraf hebben we die avond echter de heerlijke raki geproefd. Hij werd met een grote kan uit het vat geschept en in de glazen geschonken.

    Het was in de vroege uurtjes als wij het feest verlaten hebben, er diende nog 1 vat met wijnmost te worden omgezet in raki en Manolis en enkele kretenzers bleven tot de job geklaard was. Er was immers voldoende raki en vlees voorhanden!

    Wij zijn voorzichtig bergafwaarts langs de haarspeldbochten naar huis gereden en op de achterbank lagen 2 flessen nieuwe raki die Manolis ons geschonken had.

    Yammas! Styn igia sas!  Eviva! (op uw gezondheid)

    In de toeristenwinkeltjes ga je ook verschillende raki vinden met vruchten of de gekende "rakomelo" .

    Nog een oude installatie om raki te stoken bij het restaurant Thea in Rogdia. Restaurant is een echte aanrader voor de traditionele Griekse, Kretenzische keuken! Trouwens je hebt een adembenemend uitzicht over de hele baai van Heraklion bij Thea. Eveneens op de Juchtas berg( de slapende reus) en op het Dikti gebergte bij Lassithi. Mooi om bij valavond te gaan dineren en langzaam de nacht te zien nederdalen over Heraklion.

                                   

    In het binnenland kun je nog vele oudere installaties tegenkomen bij trips langs kleine dorpjes.

                                                        
       
    De kazani(ketel) boven de stookplaats en de 2 stenen vaten die zorgen voor afkoeling van de gestookte druivenmost


          
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    19-10-2012, 00:00 geschreven door pavlos&margarita  
    Reacties (0)
    12-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis naar Kreta
    Alvorens je het mooie Kreta kan ontdekken moet je natuurlijk eerst je reis vastleggen. Hoe kom je naar Kreta? Ah met het vliegtuig natuurlijk! Goed en wel, maar toch willen wij wat tips meegeven die je wat centjes kunnen helpen besparen.

    Er zijn 2 reismogelijkheden, met het vliegtuig of met de combinatie auto/boot.

    1.Met het vliegtuig

    Je kan een vakantie boeken eenvoudig en snel bij een touroperator, maar dit is niet altijd de goedkoopste oplossing. Je kan een all-in formule boeken en dan ben je gerust voor het ganse verlof. Eten en drinken betaald, meer moet dat niet zijn. Persoonlijk zullen wij nooit een all-in boeken, maar daarover zetten we later nog wel een alinea of berichtje op.

    Ook kun je naar Kreta met een normale luchtvaartmaatschappij. Laten we ons beperken tot vluchten vanuit België en het houden bij Zaventem(Brussel nationaal) of Charleroi.
    Charleroi omdat je sinds kort van daaruit met de lowbudget Ryanair kan vliegen op Chania in Kreta. Spotgoedkoop, maar je moet er alle regels  bijnemen in verband met bagage, comfort en dergelijke.

    Interessant  echter is eens te kijken bij de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines . Deze  werkt ook samen met Brussels Airlines.
    Bij deze maatschappij kan je soms zeer goedkope vluchten boeken naar Kreta. Als je de reisdatums op voorhand kan vastleggen en bijgevolg vroeg, enkele maanden op voorhand,  je tickets kunt boeken moet je de website van deze maatschappij zeker eens bekijken. Dit jaar vlogen ze tijdens de zomer rechtstreeks van Brussel naar Kreta. Buiten het seizoen heb je een overstap in Athene.
     
    Regelmatig vindt je hier aanbiedingen die serieus onder de normale prijs zijn, soms onder de 100€, zoals 69 of 89 euro.

    Ik hoor je al zeggen, ja maar dan hebben we enkel de vlucht en geen hotel! Akkoord, wees een beetje inventief en ga zelf op zoek naar een hotel of appartement en boek rechstreeks via internet. Meestal ga je dan ook goedkoper kunnen boeken dan via de touroperator. Zoals gezegd  via de touroperator gaat het snel en eenvoudig, geen zorgen, maar met een beetje zoekwerk via internet kun je toch wat uitsparen. We geven in een volgend bericht nog wel wat tips over verblijfsaccomodaties.

    2.De combinatie auto/boot

    Dit is natuurlijk weggelegd voor diegenen die een langer verlof kunnen plannen, aangezien men langer onderweg is dan met het vliegtuig, waarmee je op ongeveer drie uur en dertig minuten in Kreta bent.

    De eerste optie en de minst aan te raden is met de auto door de balkanlanden naar Athene te rijden en daar in Piraeus de boot te nemen naar Kreta. Het is de langste reisweg en de gevaarlijkste want je moet altijd langs een of ander land zoals Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonie, Bulgarije, Albanië.

    De andere en beste mogelijkheid is naar Italië langs Zwitserland of Oostenrijk. Daar heb je de keuze uit 4 havens : Venetië, Ancona, Bari of Brindisi. De meesten kiezen uit de eerste twee, aangezien  Bari en Brindisi  zich redelijk ver in het zuiden van Italië bevinden en er bijgevolg dus een aantal uren langer moet gereden worden.
    Voor Venetië ga je best langs Oostenrijk over de mooie Brennerpas. Voor Ancona kun je dit ook doen en dan is de afstand een goede 200km langer dan over Zwitserland en de Gotthard tunnel (17km lang).
    In Zwitserland kost een wegenvignet 40CHF of 27 euro, geldig een gans jaar en  in Oostenrijk  is er de keuze tussen een 10-dagenvignet voor 8 euro, een 2-maandenvignet, 23,40 euro of een jaarvignet 77,80 euro.

    reistijden met de boot:(duurtijd is verschillend bij de ferrymaatschappijen)
    Venetië - Patras : tussen 29 en 33 uur (hangt af van de eventuele tussenstops in Igoumenitsa en/of Corfu)
    Ancona - Patras : tussen 21 en 22 uur
    Bari - Patras : ongeveer 16 uur
    Brindisi - Patras : tussen 16 en 18 uur

    Vanuit Patras moet je dan met de wagen naar Piraeus, een goede 200km en daar neem je dan de boot naar Heraklion. Naargelang de boot 's nachts vaart of overdag is de reistijd 8u30 of 6u30.
    Bij boeking van de boottickets dus altijd rekening houden met de reistijd Patras - Piraeus, zodat je niet verplicht bent een overnachting te zoeken tussen de twee boottochten.  Het uur van aankomst in Patras en het uur van vertrek in Piraeus is dus belangrijk.

    De maatschappijen die de overtochten doen zijn Minoan Lines en Anek Lines in samenwerking met Superfast Ferries

    Idea Een tip : tijdens je reis naar Piraeus, kan je even halt houden in Korintië om het aldaar met de hand uitgegraven kanaal van Korintië te bezoeken vanop de brug over het kanaal. 

                
                      
                                                  

    Nikos Kazantzakis - Zorba de Griek :

    "Toen ik bij het aanbreken van de dag ontwaakte,breidde zich rechts voor ons het grote, majesteitelijke eiland uit, wild en trots en de bergen glimlachten omneveld en vredig in de herfstzon. Rondom ons schuimde de indigoblauwe zee."

    Bijlagen:
    http://http://www.anek.gr   
    http://http://www.minoan.gr   
    http://http://www.superfast.com   
    http://www.aegeanair.com   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    12-10-2012, 00:00 geschreven door pavlos&margarita  
    Reacties (0)
    09-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreta versus Griekenland
    Zoals je kan zien staan op deze blog momenteel vier vlaggen. Rechts de Griekse vlag, links de vlag van Kreta en een voorstel voor een nieuwe vlag.
    Griekse vlag: de 9 horizontale lijnen stellen de blauwe lucht voor en de zee. Zo lijkt de vlag, wapperend in de wind op de Egeische Zee. Het kruis verwijst naar het grote belang dat de godsdienst heeft voor de Grieken. Ook zouden de 9 lijnen overeenkomen met de lettergrepen van "Eleftheria i Thanatos" - vrijheid of dood - of de 9 letters van het woord vrijheid in het Grieks.
    In januari 1822 werd de nationale vlag ontworpen. Voor de nationale vlag te land koos men voor een ontwerp waarin een wit kruis op een blauw veld staat. De marine kreeg een vlag met een wit kruis in een blauw kader met blauwe en witte banen in het veld van de vlag, zoals nu de nationale vlag. In 1828 werd de vlag met kruis en banen de enige vlag ter zee. Deze vlag werd gelijk populair en vaak naast de nationale vlag gehangen. In de periode tussen 1969 en 1975 werd deze vlag 'gepromoveerd' tot enige nationale vlag. In 1975 werd de vlag van 1822 opnieuw de nationale vlag, maar sinds 1978 is dat de vlag met kruis en banen weer.

                                                   

    De soldaten van de landmacht dragen nog steeds bovenstaande vlag, links, op hun uniformen. De zeemacht daarentegen draagt de nieuwe nationale vlag(rechts).De politie draagt het wapenschild op de uniformen zoals
    hieronder afgebeeld.     

                          

    De Kretenzische vlag : in 1998 werd Kreta een autonome staat onder het Ottomaanse Rijk en werd deze vlag gemaakt, gebaseerd op de Grieks maar met rechtsboven het rode vlak met witte ster, wijzend op de soevereniteit van het Ottomaanse Rijk. In 1913 werd Kreta opgenomen in het Griekse koninkrijk.

    De derde vlag is een voorstel voor de nieuwe Kretenzische vlag, waarbij het rode vlak vervangen wordt door de witte "labrys" - dubbele bijlen - op een zwarte ondergond als symbool voor de Minoïsche beschaving, bakermat van onze Europese beschaving.

    Ik heb deze vlag erbij geplaatst omdat dit jaar(einde 2013) het contract tussen Kreta en Griekenland ten einde loopt (1913 - 2013). Kreta kan dus in feite zijn eigen onafhankelijkheid opnieuw verwerven. Of Griekenland dit gaat willen toestaan en of de Kretenzers bij machte zijn hun eigen boontjes te doppen blijft natuurlijk de grote vraag.
    Er zijn mogelijkheden, financieel : als Kreta de volledige inkomsten van het toerisme kan beheren in plaats van te moete afstaan aan Athene en indien men overgaat tot ontginning van de gas en oliebronnen ten zuiden van Kreta moet er financieel ruimte komen om het eiland uit te bouwen en de nodige renoveringen door te voeren, zoals de nieuwe luchthaven en uitbreiding van de haven van Heraklion.

    Twee andere vlaggen die, waarvan de Byzantijnse vlag overal opduikt naast de Griekse vlag bij de kerken, wil ik jullie niet onthouden. De Byzantijnse blijft men gebruiken als herinnering aan de hulp vanwege de kerk in de strijd tegen de turken.
    Ook de tweede vlag is een symbool van het heldhaftig en bloedig verzet tegen de Turken. Gemaakt na het heldhaftig verzet en de dood van velen Kretenzers in 1866 in het Arkadi klooster.De vier letters staan voor Kreta, Enosis, Vrijheid en Dood en in het midden een kruis met de tekst "Jezus-Christus verovert."

    Enosis betekent aansluiting en symboliseerde de drang naar aansluiting van alles wat grieks was bij Griekenland.

                                                      



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (25 Stemmen)
    09-10-2012, 00:00 geschreven door pavlos&margarita  
    Reacties (0)
    Foto
    Archief per jaar
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Hallo!
  • Prima info gevonden hier.
  • prachtig
  • heel veel info
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs