Een stevig soepje dat ik ooit in Duitsland (Hamburg, om precies te zijn) heb geproefd.
De verrassende combinatie van een vleesbouillon, met vis en - jawel - van gedroogd fruit, is méér dan genietbaar.
Voor 8 (grote) porties:
*Laat gedroogde appelrlngen, gedroogde peertjes en gedroogde bakpruimen (150 g van elk)
een kwartiertje zwellen in 1/4 Liter kokend heet water.
*Giet er dan ¼ Liter zoete witte wijn bij,
*Doe er 1 kaneelstokje en 2 eetlepels fijne suiker bij.
*Laat de vruchten op een matig vuur koken tot ze lekker zacht zijn.
*Pocheer 1 kg verse paling 15 minuten in water met een flinke scheut witte wijnazijn.
*Blancheer 250 g (diepvries)doperwtjes 5 minuten in licht gezouten water.
*Roer een blonde roux met 60 g boter en 1 opgehoopte eetlepel bloem.
*Leng de roux aan met (ongeveer) 2 Liter krachtige vleesbouillon
(nee, dit is geen vergissing, het móet vleesbouillon zijn),
en laat doorkoken tot de soep fluwelig gebonden is.
*Doe de palingen, de doperwtjes en het fruit erbij.
*Breng ze op smaak met wat nootmuskaat en serveer ze goed heet
Paling is een vis met veel mysterie.
Je leest veel dat hij naar de zee trekt om in de Sargasso Zee te paaien.
Daarvoor is er echter geen wetenschappelijk bewijs.
De Sargassowierzee is namelijk zo dichtbegroeid, dat waarnemingen er zeer moeilijk zijn.
We weten dus wel dat er op gezette tijden een massa paling voorkomt, maar of dat, zoals het verhaal het wil, alle paling van de wereld is, is echt niet geweten.
Bijna alle rivierpaling in de handel is gekweekt.
Daarvoor worden jonge palingen, die bv. in Frankrijk gevangen zijn, opgekweekt in tanks of in vijvers.
Meestal gebeurt dat in tanks, want een paling kan zich ook over vochtig grasland verplaatsen.
En de glaspaling, die de palingkweker inkoopt, is in tien jaar tijd zo ongeveer vertienvoudigd in prijs!
In China wordt glasaal als een delicatesse beschouwd.
Heel veel glasaal wordt dan ook voor de Spaanse kust afgevangen vooraleer die in Europese territoriale wateren komt en meteen geëxporteerd naar China.