Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Soepen :
palingsoep 
biersoep
Hoofdgerecht :
Orloffgebraad   
Hongaarse paprikaschotel  
Mosselen in't groen 
Lamsspitjes  
Steak Tartare
Dessert :
Mont-Blanc
Salades :
Met meloen en krab 
Baltische haringsla
Nenasmakkers
Eenvoudige recepten
26-01-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palingsoep
Klik op de afbeelding om de link te volgen







PALINGSOEP

 

Een stevig soepje dat ik ooit in Duitsland (Hamburg, om precies te zijn) heb geproefd.

De verrassende combinatie van een vleesbouillon, met vis en - jawel - van gedroogd fruit, is méér dan genietbaar.

 

Voor 8 (grote) porties:

 

*Laat gedroogde appelrlngen, gedroogde peertjes en gedroogde bakpruimen (150 g van elk)

een kwartiertje zwellen in 1/4 Liter kokend heet water.

*Giet er dan ¼ Liter zoete witte wijn bij,

*Doe er 1 kaneelstokje en 2 eetlepels fijne suiker bij.

*Laat de vruchten op een matig vuur koken tot ze lekker zacht zijn.

*Pocheer 1 kg verse paling 15 minuten in water met een flinke scheut witte wijnazijn.

*Blancheer 250 g (diepvries)doperwtjes 5 minuten in licht gezouten water.

*Roer een blonde roux met 60 g boter en 1 opgehoopte eetlepel bloem.

*Leng de roux aan met (ongeveer) 2 Liter krachtige vleesbouillon

(nee, dit is geen vergissing, het móet vleesbouillon zijn),

en laat doorkoken tot de soep fluwelig gebonden is.

*Doe de palingen, de doperwtjes en het fruit erbij.

*Breng ze op smaak met wat nootmuskaat en serveer ze goed heet

JPEG - 7.3 kB

Paling is een vis met veel mysterie.

Je leest veel dat hij naar de zee trekt om in de Sargasso Zee te paaien.

Daarvoor is er echter geen wetenschappelijk bewijs.

De Sargassowierzee is namelijk zo dichtbegroeid, dat waarnemingen er zeer moeilijk zijn.

We weten dus wel dat er op gezette tijden een massa paling voorkomt, maar of dat, zoals het verhaal het wil, alle paling van de wereld is, is echt niet geweten.

Bijna alle rivierpaling in de handel is gekweekt.

Daarvoor worden jonge palingen, die bv. in Frankrijk gevangen zijn, opgekweekt in tanks of in vijvers.

Meestal gebeurt dat in tanks, want een paling kan zich ook over vochtig grasland verplaatsen.

En de glaspaling, die de palingkweker inkoopt, is in tien jaar tijd zo ongeveer vertienvoudigd in prijs!

In China wordt glasaal als een delicatesse beschouwd.

Heel veel glasaal wordt dan ook voor de Spaanse kust afgevangen vooraleer die in Europese territoriale wateren komt en meteen geëxporteerd naar China.

26-01-2009 om 00:00 geschreven door Nena  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)

Archief per week
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Inhoud blog
  • Steak Tartare
  • Lamsspitjes
  • Mosselen in't groen
  • Biersoep
  • Hongaarse paprikaschotel
  • Baltische Haringsla
  • Salade van meloen en krab
  • Mont Blanc
  • Orloffgebraad
  • Palingsoep


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs