Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
02-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIVIERCRUISES REIZEN LAUWERS

Met Reizen Lauwers op de Moesel en Rijn

 

Romantiek op de MPS Rhine Princess

 

Romantische zielen hebben aan cruisen zeker een kluif. Maar cruisen mag dan vandaag in zijn, toch hebben nog heel wat reizigers een zekere drempelvrees om aan boord te klimmen van een luxe schip, vooral de soms ruige zee schrikt hen af. Toch goesting? Probeer dan eens een riviercruise, daar is geen deining en proef je ten volle van de troeven die elk cruiseschip je kan geven.

 

Ideale instapper is de MPS Rhine Princess, een van de parels die Reizen Lauwers graag inzet op de romantische Rijn en Moezel. Idyllische landschappen, volle wijngaarden, rijzige burchten en kastelen schuiven aan een gezapig tempo voorbij. Het schip meert aan op de meest romantische plekjes met Traben Trabach, Bernkastel, Cochem, Rüdesheim en onder andere Boppard als pareltjes. Steden als Bonn, Koblenz en Keulen brengen dan weer de dames op shopping ideeën. Een Nederlandstalige gids zet alles netjes op een rijtje.

 

RHINE PRINCESS

Het luxe schip meet 83 meter en telt 60 fraaie kajuiten, voorzien van alle mogelijke comfort en een flatscreen tv. Elke kajuit beschikt daarenboven over centrale verwarming en airco. De Rhine Princess telt vier dekken, een lounge met live muziek en dansvloer, een bibliotheek en leuke bar. Op het zonnedek wacht ook een klein zwembad en fitnessruimte.

 

ROMANTIEK TROEF

We klimmen aan boord in het sprookjesachtige Bernkastel dat met Kues één stad vormt met de burcht Landshut (1280) als bewaker. Tal vakwerkhuizen, renaissance en onder andere de fontein uit 1606 met daarop Sint Michael, de patroon van de stad, zijn stof voor leuke prentjes. Proef er zeker de Bernkasteler Doctor een van de beste wijnen uit dit gebied. Terwijl we koers zetten naar Cochem genieten we onderweg van het immens mooi landschap. Cochem is een typisch Moezelstadje: pittoreske straatjes, oude stadspoorten, tientallen Weinstuben, vakwerkhuizen en een klimpartij naar de Reichsburg uit de 11de eeuw met als beloning een schitterend panorama op Cochem en de Moezel.

Ruim 50 km verder op meren we aan in Koblenz, goed voor 110.000 inwoners, eertijds knooppunt voor handelsverkeer, vandaag wijnstad en toeristenparel met de vesting Ehrenbreitstein, na Gibraltar de grootse rotsvesting in Europa, de Deutsche Eck, punt waar Moezel en Rijn in mekaar vloeien met daarbij het standbeeld van Keizer Willem de Eerste als grote troeven. Bezoek ook even de St-Kastorkerk. Hier is liefst zes eeuwen aan gewerkt en is speciaal omwille zijn ruitvormig dakwerk.

 

RUDESHEIM

Wie is er in zijn jeugd nooit in Rüdesheim geweest, de uitstap van onze ouders en bekend voor zijn wijnen, zijn Asbach Uralt, de Bromserburcht uit de 10de eeuw, de Booseburcht met zijn kantelen en vooral de Drosselgasse met zijn Weinstuben, wijnkelders en Siegfried’s Musikkabinette. Boven dit alles troont Vrouwe Germania, een monument te bereiken met de stoeltjeslift, 225 meter boven de Rijn. Dit op en top romantisch stadje slikt dagelijks duizenden toeristen. Je loopt er steevast bekenden tegen het lijf.

Wijnliefhebbers kennen de badstad Boppard met tal van overblijfselen van de Romeinse tijd in het Archeologisch park. Mis ook een bezoek aan de Sint- Severuskerk niet, aansluitend de in 1300 gebouwde Karmelietenkerk en klooster. Vanuit Boppard vertrekt de Hunsrückbahn, spoorweg die 6% stijgt en ons 380 meter hoger brengt met twee locomotieven, de ene trekt, de andere remt af. Unieke belevenis. Boppard is tevens de geboorteplaats van de bekende Engelbert Humperdinck, neen, niet de gelijknamige bekende Britse zanger van “Release me”, maar de componist van onder andere de Opera Hans & Grietje die er woonde van 1897 tot 1901.

We varen 85 km verder en bereiken Bonn, van 1949 tot aan de dag van de Duitse hereniging in 1990, de hoofdstad van Duitsland. Te bezoeken zijn het Stadstheater, uitgebouwd in de vorm van een piano, de Alte Zoll (voormalig bastion), de Münster (de kathedraal), de Beethovenhalle en uiteraard het geboortehuis van Ludwig van Beethoven zelf in de Bonngasse, nu ingericht als museum.

Rest ons nog 34 km varen om het eindpunt Keulen en zijn dom te bereiken, stad die uitnodigt tot shoppen en lekker genieten van de oude en nieuwe stad. De comfortabele 4-sterren Princess Class autocars van Reizen Lauwers brengt u naderhand probleemloos terug naar huis.

 

RIVIERCRUISES 2010

Reizen Lauwers stapt in het komend jaar meer dan tien keer aan boord van de MS Rhine Princess. De transfers van en naar de inschepingplaatsen gebeuren met 4-sterren luxe cars van Reizen Lauwers. Reizigers worden zo dicht mogelijk bij huis afgehaald.

In het voorjaar is het genieten van een 4-daagse Rijncruise met vertrek op 16 april in Amsterdam en aankomst in Bonn. Van 19 april tot 23 april vaart men van Bonn naar Arnhem over 5 dagen. In de mooie Mei-maand wachten drie riviercruises met vertrek een aankomst in Arnhem met keus tussen cruises van 7 of 4 dagen. Onderweg is het genieten van Dusseldorf, Cochem, Koblenz, Rüdesheim en onder andere Keulen.

In het najaar staat een 5-daagse riviercruise op de agenda, met vertrek op 4 september in Arnhem en aankomst op 8 september in Koblenz. In oktober vult Arnhem – Keulen van 9 tot 13 oktober vijf mooie dagen in. Toppers in het najaar zijn de riviercruises op de Moezel en de Rijn met vertrek op 13 en 19 oktober met aanmeren op de mooiste plekjes tussen Keulen en Bernkastel.

Liefhebbers van kerstsfeer kunnen deze wens invullen op de 4-daagse Kerstmarktcruise van 17 tot 20 december en vertrek in Keulen en aankomst in Arnhem.

Wie oud en nieuw wil vieren kan dat met de 6-daagse Oud- en Nieuwe Cruise met vertrek op 28 december en aankomst in Arnhem op 2 januari 2011.   Zo ben je alvast verzekerd van je leuk plekje op een van deze schitterende riviercruises, aan boord van de MS Rhine Princess.

Deze riviercruises kunnen vanaf maandag 7 december 2009 online geboekt worden via www.lauwers.be alwaar alle prijzen tegelijk vermeld staan. Je kan er ook de gratis brochures opvragen.

 

KERST 2009

Wie alsnog dit jaar wil proeven van de Kerstsfeer kijkt als de bliksem op www.lauwers.be of bel 070-35 08 18 en voor een prikje wandel je straks zo in Trier, Bonn, Aken, Essen, Keulen, Oberhausen en onder andere Düsseldorf tussen de kerstbomen.

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
01-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE-WESTENDE

 

WESTENDE

 

CHAMPAGNEMENU 2009

 

HOTEL-RESTAURANT ST-LAUREINS

13 - 14 - 15 November 

Restaurant Sint-Laureins is een van de vaandeldragers inzake gastronomie in Westende. Elk jaar staan zijn dan ook borg voor diverse themaweekends en pakken tegelijk uit met heel wat culinaire evenementen.

Uiteraard is het Champagneweekend in Middelkerke-Westende een van de toppers van dit huis, waar Chef Guido en gastvrouw Sabrina er telkens een feest van maken. U bent slechts één telefoongesprek verwijdert van een leuke middag of romantische avond en te genieten van dit

 

CHAMPAGNEMENU

 

Trio van aperitiefhapjes

 

Broccoli-velouté met gerookte heilbotsnippers

 

Oesters en St-Jacobsvruchten met Champagnesaus

 

Fazantenfilet Brabaçonne

 

Doynennepeer met sabayon

 

Mokka

 

130 euro voor twee personen, Champagne inbegrepen

 

°°°°°

 

Extra aanbod:

 

Champagnemenu + 2 overnachtingen

280 euro voor 2 personen

 

Hotel-Restaurant ST LAUREINS

Strandlaan 12

8434 Westende

058 23 39 58

info@st-laureins.be

www.st-laureins.be






>> Reageer (0)
15-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPANJE - ANDALUSIE

City Trip in Spanje

 

Sprookjesachtig Sevilla

 

Slenteren in een labyrint van smalle steegjes, flanerend langs prachtige palacio’s, wegdromen in een van de duizenden patio’s, vingerlikkend genieten van heerlijk bordje Jamon Ibérico of een Pijota’s fritas in een tapa bar, op bezoek bij Carmen en een terrasje doen op een van de vele Plaza’s, dat kan alleen maar Sevilla zijn, de bakermat van de flamenco, hartje Andalusië in temperamentvol Spanje.

 

En of de 16de eeuwse Spaanse dichter Fernando de Herrera gelijk had toen hij stelde: “Sevilla is geen stad is, maar een wereld”. Inderdaad, Sevilla is een van de mooie parels aan de kroon van Andalusië. Het is tegelijk een ideale bestemming als City Trip, met Jerez de la Frontera, Cadiz, Cordoba of onder andere Ecija als extra uitstapjes.

Sevilla is met zijn ruim 700.000 inwoners de vierde stad van Spanje. Op toeristisch vlak heeft de geboortestad van de flamenco evenwel alles te bieden. Alleen Barcelona en Madrid staan hoger gequoteerd op de statistieken. Sevilla is zonder meer een openluchtmuseum waarbij imposante herenhuizen, kloosters, palacio’s, uitgestrekte parken, indrukwekkende plaza’s, lommerrijke patio’s en met goud en zilver beladen basilieken en kleurrijke parochiekerken met elkaar worstelen om de meeste aandacht. Het zo goed als verkeersvrije centrum is een zegen voor de wandelaar.

 

GRAF VAN COLUMBUS

 

Sevilla is het gemakkelijkst te voet te verkennen. Alle bezienswaardigheden – en dat zijn er heel wat – liggen binnen wandelafstand van het centrum. Topper is alvast de Heilige Kathedraalkerk, gebouwd op de funderingen van de voormalige Almohaden-moskee. Deze gotische tempel is na de Sint-Pieterskerk in Rome en de Sint-Pauluskerk in Londen de grootste binnen de katholieke kerk. Van de islamitische moskee zijn alleen de Patio met de Oranjebomen en de Giralda overgebleven. Zij vormen het symbool van de stad. Niet te missen is de 98 meter hoge klim naar de klokkentoren van de Giralda. Niet via trappen, maar langs een 40-tal hellingen, wat makkelijker klimt. De muezzin trok destijds te paard 5 maal per dag naar boven om oproep te doen tot de salat, het Islamitisch gebed. (Een muezzin is een moslim die traditioneel vanaf een minaret bij een moskee oproept tot gebed. Vandaag gebeurt dit per luidspreker). Binnen in de kathedraal is het al pracht en praal wat de klok slaat.  De Koninklijke Kapel laat graag de Sacristie van de Kelken bewonderen. Voeg daarbij een reeks van ontelbare beelden met werken van Martinez Montanés, Alonso Cano en onder andere Juan de Mesa als pronkstukken, en je culturele honger wordt stilaan gestild. Of toch bijna, want wat gedacht van de gigantische Graftombe van Columbus, volledig vervaardigd uit het beste brons. Een uniek kunstwerk.

 

REALES ALCAZARES

 

Nauwelijks bekomen van de pracht en praal van de kathedraal of je stoot er rechtover op het Aartsbisschoppelijk Paleis, met zijn indrukwekkende laatbarokke gevel.

Iets verder op ontdekken we op het Plaza del Triunfo de Leeuwenpoort die ons naar de Reales Alcazares brengt, sinds de herovering van Sevilla door Ferdinand III, de verblijfplaats van de Castiliaanse koningen. Deze islamitische vestiging werd naderhand omgebouwd in mudejar stijl (mozarabische stijl uit de 12de eeuw) aansluitend sprookjesachtige tuinen, opgefleurd met tal van beeldhouwwerken. Hier logeert het Spaanse koningspaar, op bezoek in Sevilla.

 

DE JOODSE WIJK

 

Je hebt Sevilla niet gezien zonder een wandeling in de wijk Santa Cruz, een voormalige Joodse wijk, in het leven geroepen door koning Ferndinand III die alle joden dwong zich aldaar te vestigen. In de 14de eeuw verdrongen de christenen de joden en werd het Santa Cruz, vandaag een gezellige wijk doorspekt met een wirwar van smalle en pittoreske steegjes waar het heerlijk verloren lopen is. De patio’s van de Barrio Santa Cruz en de heerlijk ruikende citrusbomen zorgen voor een aparte sfeer. De wijk is dan ook een verzameling van bars en kleine restaurantjes waar een brede waaier van tapa’s je smakelijk toelachen. Maak van de gelegenheid gebruik om even op de Plaza de Dona Elvira het geboortehuis van Dona Inés de Ulloa, de onmogelijke liefde van Don Juan, te bezoeken op het nummer zes. Het restaurant Dona Elvira zorgt voor extra romantiek, bij een lekker glas.

 

HOE ER NAARTOE

 

Brussels Airlines vliegt driemaal per week naar Sevilla. De vlucht duurt 2.45 u. met keuze uit b.light economy, b.business en b.flex economy+. Meer info en prijzen: www.brusselsairlines.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
14-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in Spanje - Andalusië

Gastronomie in Spanje

 

Tapas en sherry prinsen van Sevilla

 

Spanje, Andalusië en Sevilla hebben vele gastronomische troeven. In de honderden restaurantjes zijn tapas, jamon, gazpacho en sherry steeds binnen handbereik en sieren steevast elke tafel.

 

Andalusië telt heel wat specifieke traditionele schotels. Vooral gefrituurde gerechten zijn er fel gegeerd. De ruim 800 jaar durende heerschappij van Moren en Arabieren heeft er – zoals nergens in Spanje – zijn stempel nagelaten. De Arabieren zijn meesters in het creëren van combinatiegerechten van vlees of vis met kruiden en vruchten. De keuken in Andalusië in het algemeen of Sevilla in het bijzonder is dan ook niet verfijnd, maar is gestoeld op authentieke smaak van de producten. Vis, ham, wordt, schaal- en schelpdieren, groenten en olijven worden omgetoverd tot onweerstaanbare hapjes, graag bij de aanvang van een maaltijd als tapas op tafel gezet. Een glaasje sherry is hier vaak nooit ver weg.

 

TAPAS

 

In Sevilla is de gebakken vis een graag gezien gast op het bord. Vooral de adobo, een smakelijk meelpapje waarin de vis wordt gerold alvorens hem te frituren, ligt goed in de markt.

Ander topper is de gazpacho, koude soep die bijzonder gesmaakt wordt in de zomer. De soep wordt gemaakt van brood, olijfolie, knoflook en tomaat, aangevuld met water. Wat paprika of komkommer kan er desgewenst ook nog bij, al is dat geen must.

En dan zijn er natuurlijk de onvermijdelijke doch sterk gegeerde tapas, typische aperitiefhapjes die kunnen uitgroeien tot een volwaardige maaltijd, diner die niet zelden is samengesteld uit de in Sevilla geliefde Huevos a la flamenca, ovengerecht waarop men in de regio bijzonder fier op is: een bedje van tomaten, chorizo, ham, sperziebonen, licht gebakken aardappeltjes, asperges, erwten en gehakte rode paprika, bedekt met eieren!

 

TAPASROUTE

 

Wie optimaal wil genieten van de avondsfeer van Sevilla kan misschien zijn nachtje stappen inzetten met een flamencospektakel in het museum waar de levende legende Cristina Hoyos haar levenswerk met verve verder zet met haar artiesten.

Passioneel dansen en zingen zorgt voor extra honger. Op naar een van de tientallen tapasbars aan de Calle San Eloy.

Een leuke starter is alvast de Pando Cuna aan de Calle Cuna 5, het walhalla van de tapas met Jamon de Bellota, Cana de Lomo de Bellota en onder andere de Surtido Ibérico Pando (ham en kaas) die als hartige hapjes meteen de toon van een gezellige avond inzetten voor verder bezoek aan de Patio de San Eloy en La Alacena de San Eloy, respectievelijk aan de Calle San Eloy 9 en 31.

Tapas hoeven daarenboven niet overdadig te zijn, vaak zijn een paar olijven, wat plakjes chorizo, ham, ansjovis of ham al voldoende om sfeer te scheppen. Wie het iets steviger wil grijpt naar wat pescados fritos (gefrituurde visjes), tortilla (omelet met aardappelen), gambas a la plancha (gegrillde gambas), een portie jamon Ibérico (ham) of mejillones (mosselen), aansluitend misschien wat een flink stuk cochinillo asado (speenvarken) of een fraaie moot Bacalao (kabeljauw).

 

SHERRY

 

En bij tapas en of diner hoort een mooi glas. Sevilla is niet direct het epicentrum van de wijn. Het ligt evenwel zeer centraal om te kunnen genieten van de geneugten die pedro ximénis- en de palomino-druiven produceren in Montilla-Moriles, in het zuiden van Cordoba. In de provincie Huelva zwaaien de witte zalema-, de palomina-, de listan- en de moscateldruiven de plak, goed voor een frisse Condado de Huelva.

Voor zoete wijnen moeten we in Malaga zijn, waar de Xarab almalaqui (letterlijk: stroop uit Malaga) een erfenis zijn van de Arabieren, gek op zoete wijn. Een glas Malaga smaakt het best bij fruit en schimmelkazen.

Top of the bill in Andulisië is de sherry, een palomino-druif al dan niet verbouwd met moscatel of pedro ximénez. Dat alles te vinden in de driehoek Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria met als toppers de goudgele droge fino en manzanilla, de amontillado en onder andere de oloroso. Stuk voor stuk pareltjes waarbij de fino en manzanilla graag gesmaakt worden bij tapas en vis.

Als klap op de vuurpijl is er de Brandy de Jerez, “Spaanse cognac”, van super kwaliteit met een onweerstaanbaar aroma en een kleur dat gaat van helder goud naar diep mahoniehout, steeds gerijpt op eerder gebruikte sherryvaten. Proef bij gelegenheid alvast een Solera Gran Reserva, zonder meer de allerbeste brandy en niet zelden tien tot vijftien op vat, een zachte aromatische belevenis zonder weerga. De verplaatsing naar Sevilla alleen al waard.

 

HOE ER NAARTOE

 

Brussels Airlines vliegt driemaal per week naar Sevilla. De vlucht duurt 2.45 u. met keuze uit b.light economy, b.business en b.flex economy+. Meer info en prijzen: www.brusselsairlines.com

 

Meer info over Sevilla: www.spain.info en www.turismosevilla.org

  

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
21-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP CRUISES CRUISE TRAVEL

Cruise Travel

 

Drie Exotische en exclusieve Cruises

 

 

Uit een pakket van zowat 20.000 cruises is het soms moeilijk om daaruit de beste cruise-ideeën te selecteren. We gingen te rade bij Jean ALEN, directeur ATC Cruise Travel in Antwerpen.

Als doorgewinterd reiziger laat hij graag zijn oog vallen op een drietal effenaf schitterende cruises, zeereizen die zelfs de meest veeleisende reiziger zal weten te boeien. “Vooral de pure cruiser zal genieten van deze verleidelijke, exotische en vooral exclusieve bestemmingen”, weet directeur Jean Alen.

 

EXOTISCHE CRUISES IN HET VERRE OOSTEN

 

Aan boord van de Legend of the Seas (Royal Carribean) heeft men keus tussen twee schitterende cruises:

 

24 april – 2 mei 2010: Kennismaking met Japan

In 9 dagen leert u het hart en ziel van Japan kennen.

Deelnemen kan vanaf 1.685 euro, inclusief lijnvluchten.

 

24 april – 10 mei 2010: Japan, Zuid-Korea en China

In 18 dagen combineert deze reis twee opeenvolgende cruises en brengt u naar drie landen die kunnen bestempeld worden als de economische krachtcentrales van de 21ste eeuw. Een echte eye opener en vooral een verrijking voor de geest.

Deelnemen kan vanaf 2.895 euro, vluchten inbegrepen.

 

EXCLUSIEVE TRIP NAAR CHINA

 

10 tot 24 juli 2010

U vliegt naar Shangai, de commerciële hoofdstad van China, waar de wereldtentoonstelling Expo 2010 Shangai plaats vindt. Daarna stapt u aan boord van een luxeschip voor een vijfdaagse cruise op de Yangste. Vervolgens vliegt u naar Xian (terracottaleger) en Peking (driedaags bezoek). De hele reis in China wordt van A tot Z georganiseerd door Viking River Cruises, met 5-sterren service. Wie boekt voor 30 september 2009 geniet van een vroegboekprijs.

Deelnemen kan vanaf 3.094 euro, alle vluchten, transfers en vol pension inbegrepen.

 

PREMIERECRUISE ROND AUSTRALIE

 

Vertrek op 12 maart 2010 voor een 38 dagentrip. Na de vlucht vertrekt men op 14 maart uit Sydney met de MS Volendam voor een volledige route rondom Australië: een primeur. Onderweg legt het schip aan in liefst 18 havens. De zeereis mag dan wel langer dan een maand duren, het is de moeite waard. Ideaal om Down Under in al haar aspecten te ontdekken en te leren kennen.

Deelnemen kan vanaf 5.990 euro, vluchten inbegrepen.

 

Op aanvraag ontvangt men een gedetailleerd programma van deze reizen: tel. 03 – 236 89 39 of mail naar info@cruisetravel.be

 

CRUISE TRAVEL, Stierstraat 12, 2018 Antwerpen

www.cruisetravel.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hostellerie Klokhof 30 lentes jong

 

Piet Lecot en Ann Vandermarliere vieren straks de 30ste verjaardag van hun Hostellerie Klokhof, een knap gerenoveerde hoeve uit de achttiende eeuw, aan Sint-Anna 2 in Kortrijk. Klokhof verwijst naar de klok in het originele woonhuis op het domein die werd gebruikt om de mensen werkzaam op de akkers samen te roepen voor het middagmaal.

 

Paradepaardje is de Sint Annazaal, een fraaie open ruimte met bovenmezzanine voor recepties. Vorig jaar vond een volledige restyling plaats waarbij binnenhuisarchitect Stephanie Laporte een modern concept uitwerkte met oog voor het multifunctionele karakter. De zaal biedt ruimte aan 150 tot 250 personen waarbij de nieuwe verlichtingselementen of het gebruik van kaarslicht voor een aparte sfeer kunnen zorgen. Nieuw bestek, tafels en stoelen zorgde voor de finishing touch.

Ook de andere zalen, de Torenzaal (voor gezellige onderonsjes vanaf 30 tot 40 personen met zicht op de binnentuin) en de Ambassadorzaal (voor familie-  of bedrijfsaangelegenheden in een aparte gebouw vanaf 30 tot 60 personen) werden opgesmukt.

De keuken, met Piet Lecot aan het fornuis, zorgt voor kwalitatieve menu’s volgens de regels van de moderne Franse keuken.

Tien gezellige kamers sluiten het geheel af, ideaal voor seminariegasten en rustgenieters.

Piet en Ann kijken intussen uit naar het speciale jaar 2010, jaar dat volledig in het teken zal staan van de 30ste verjaardag.

 

Hostellerie Klokhof

Sint-Anna 2
8500 Kortrijk
Tel: 056 22.97.04 - Fax: 056 25.73.25
info@klokhof.be - www.klokhof.be

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
10-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPWHISKY'S IN HOTEL BERO OOSTENDE

Grandioos whiskyfeest in hotel Golden Tulip Bero in Oostende

 

Een zee van exquise whisky’s

 

OOSTENDE - Liefhebbers van whisky hebben zaterdag 24 en zondag 25 oktober al lang in de agenda in het rood ingeschreven. Twee dagen lang wordt het hotel Golden Tulip Bero omgetoverd tot het walhalla van de whisky. Liefst ruim 1.500 verschillende whisky’s worden ter degustatie aangeboden. Een unicum, getekend Lindores Whisky Society.

 

Een van de grote voortrekkers van dit Whiskyfest 2009 is Geert Bero, directeur hotel Golden Tulip Oostende en fervent whiskykenner, de “number five” van de Lindores Whisky Sciety (LWS), selecte club van maximum twaalf leden die de whisky in al zijn vormen diep in het hart dragen. “LWS pakt straks uit met de 5de editie van dit intussen binnen de whiskywereld gewaardeerd feest. Het staat volledig in het teken van oude, exclusieve en exquize whisky’s. Deze flessen worden stuk voor stuk voorgesteld door een internationaal gezelschap van zowel whiskyclubs als whiskyverzamelaars”, stelt Geert Bero, “wee dram” (proevertje) Caol Ila binnen handbereik.

 

IEDEREEN WELKOM

 

Geert Bero onderstreept met overtuiging dat Whiskyfest 2009 in het geheel geen exclusieve bedoening is. “Integendeel, het is een unieke gelegenheid voor de niet-kenners om te proeven van de geneugten van whisky. Wat is whisky precies? Is er verschil tussen whisky, whiskey en bourbon, tussen graan- en maltwhisky? Wat is een single malt? Een single single malt? Rijpt whisky zoals wijn nog verder in de fles? Hoe drink je whisky het best, met ijs, zonder ijs, gekoeld of niet? Welke glas gebruikt men? Allemaal vragen waar men vlot een antwoord op krijgt, terwijl drie internationaal vermaarde whiskyauteurs er hun jongste werken komen presenteren en signeren. Daarnaast krijgen de bezoekers de gelegenheid om whisky’s uit de jaren 1930, 1940 en onder andere 1950 te degusturen.

 

TOPWHISKY

 

Het hotel Golden Tulip Bero staat op zaterdag 24 en zondag 25 oktober zo goed als volledig in het teken van “The water of life” zoals de Schotten whisky noemen. North Porth, Bladnoch, Ardmore, Miltonduff, Dalla Dhu, Highland Park, Bowmore, Coal Ill, Glenglossie, Isle of Aran en onder andere Ardbeg staan elke dag ter degustatie. In de whiskylounge van het hotel wacht een unieke collectie van meer dan 100 verschillende Ardbeg expressies, evenzo ter degustatie aangeboden, betalend per 2 cl dram. Ze worden alle geproefd – tasting – op kleur, type, primaire smaak, structuur, geur, smaak en finale afdronk.

Het is duidelijk, Oostende haalt nog maar eens het kruim van de whiskywereld in huis. Een initiatief dat door de liefhebbers bijzonder fel gesmaakt zal worden. Letterlijk dan. Of zoals Geert Bero het alvast stelt: Slainthe, Gezondheid.

 

Whiskyfest 2009, zaterdag 24 en zondag 25 oktober van 11 tot 19 uur in hotel Golden Tulip Bero, Hofstraat 1a, 8400 Oostende. Toegang: 8 euro, degustatieglas inbegrepen. Proevertjes vanaf 1 euro tot…  Meer info: 059 70 23 35 en Luc Timmermans, voorzitter LWS, www.lindores.be

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee

Kreeft aan het feest

 

 in Hostellerie Renty Middelkerke

 

 

 

Aperitiefhapjes

 

Halve kreeft curry-gember

 

Halve kreeft - prei met rijst

 

Souffle glacé met Grand Marnier

 

 

 

Prijs: 39,50 euro

 

Hostellerie Renty

Chef Maxim aan het fornuis

Louis Logierlaan 51 (Watertoren

8430 Middelkerke

Tel.: 059 31 20 77

www.renty.be






>> Reageer (0)
02-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WADDENEILANDEN NEDERLAND

Ieder zijn eiland op de Wadden

 

Texel, dat is puur genieten

 

Zo ver en toch zo dichtbij, onze bovenbeste noorderburen uit Nederland.

Goudgele stranden, immense kleurrijke duinen, weidse velden, duizenden schapen, zeven pittoreske dorpjes met nauwe straatjes, eeuwenoude kerktorens, een waslijst aan bezienswaardigheden, maar bovenal een gastvrije bevolking: dit is Texel, Tessel voor de bewoners, op zijn best. Dat alles op ruim 400 km uit onze Westhoek. Een verademing waar gezelligheid nog welig tiert en lekkerbekken aan het feest zijn. Kortom: Texel, dat is puur genieten.

 

Texel is relatief klein, maar groots in twee dingen, mooie stranden aan de Waddenzee en een overrompelende natuur met fauna en flora waarbij schapen en vogels de dienst uitmaken.

Het eiland telt met Den Burg, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Koog, Oosterend, Oudeschild en De Waal niets dan leuke dorpjes, de een al mooier dan de andere. Het geheel meet 16 ha, goed voor een lengte van 25 km en een breedte van 8 km en een bevolking van zowat 13.000 inwoners.

Den Burg is met zijn bijna 7.000 inwoners de grootste,  De Waal met zijn 400 zielen de kleinste. Alle zeven hebben ze evenwel één ding gemeen: gezelligheid is er troef. In elk van de dorpjes is iets te beleven en kan men naar hartelust genieten van al dat lekkers dat dit eiland te bieden heeft. Vis en lam spelen hier de hoofdrol.

 

ECOMARE

 

Texel is niet zo maar een eiland waar men na een halve dag is op uitgekeken. Neen, drie tot vier dagen is ideaal. Het strand, de duinen, het water, de natuur in het algemeen houdt u dagenlang in de ban van het stille en rustgevende klimaat die over deze zandheuvel waait.

Niet te missen is alvast EcoMare (www.ecomare.nl) in De Koog, nationaal park dat het maritieme leven in de Waddenzee laat zien. Geniet zeker van de bassins met zeehonden op rust, van de aangespoelde soortgenootjes die er uitstekend verzorgd worden, van de vogelopvang en herstellende olieslachtoffers, van het immense duinpark, annex leerrijk zeeaquarium. Wie tegen 11 of 15 uur langs komt kan genieten van het voeren van deze lieve zeehondjes. Probeer het alvast droog te houden, want de diertjes zijn bijzonder enthousiast wanneer hun baasje de haringen stuk voor stuk in het bassin kiepert. Tot groot jolijt van het kleine grut.

 

MARITIEM & JUTTERS MUSEUM

 

Achter de dijk van de haven van Oudeschild, bij de molen De Traanroeier wacht het Martiem & Jutters Museum, niet zo maar een museum maar een plek waar educatief het leven van zee en strand uit de doeken wordt gedaan. Men maakt er kennis met de geschiedenis van de zeevaart, van de visvangst, bezoekt oude vissershuisjes, kruipt in de buik van een gezonken koopvaardijschip en kom je in aanraking met honderden jaren geschiedenis op Texel en het eeuwig gevecht met de zee. Dat alles op een schitterende leerrijke manier uitgewerkt. Kinderen kunnen aan de hand van een speurtocht een leuke prijs wegkapen. Meer info: www.texelsmaritiem.nl

 

VUURTOREN

 

Texel mag dan zo plat zijn als een tegel, de markante vuurturen in De Cocksdorp is sinds kort ook te bezoeken. De ranke rode toren is gebouwd in 1864 en eindigde zijn werkzaamheden in 2003. Elf jaar eerder werd het gebouw erkend als monument. De vuurtoren telt zeven verdiepingen die men via zowat 182 trappen kan beklimmen tot de top (er is geen lift). De beloning is groot: van op 45 meter boven zeeniveau is het genieten van een enorm uitzicht op de Waddenzee, de Noordzee, Texel, Vlieland en Terschelling. Onderweg naar de top leert men op de diverse verdiepingen de geschiedenis van de toren, een baken van licht en veiligheid. Meer info: www.vuurtorentexel.nl

 

SCHIPBREUK- en JUTTERSMUSEUM FLORA

 

Is het in Oudeschild genieten van het Maritiem & Juttersmuseum dan wacht aan de Californiëweg, afslag 13 nabij De Koog met het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora het eerste, echte en wellicht grootste juttersmuseum ter wereld. Hier verzamelt Jan Uitgeest al 63 jaar alles en nog wat dat op het strand is aangespoeld. Uitgesmeerd over vier hangars vindt men de meest ondenkbare zaken, ooit gevonden aan zee. Eigenaar Jan Uitgeest is een spraakwaterval als het over het juttersleven gaan. “Een kwarteeuw liepen mijn broer Klaas en ikzelf elke dag tweemaal naar het strand. Tot de burgemeester het nodig achtte om broer Klaas te benoemen tot hulpstrandvonder. Gevolg, mijn soms illigale strandactiviteiten werden beknot, maar al vlug vond ik in ander Texelaars nieuwe strandjutters”, vertelt een immer geestdriftige Jan Uitgeest.

Het museum mag dan wel een warboel lijken van op het strand gevonden voorwerpen, het is doorspekt met anekdotes en met een jutter als Jan aan de zij, is het een plezier om de rijke Texelse geschiedenis te aanhoren. Daarenboven zijn heel wat foto’s en voorwerpen te zien van de strandingen in de jongset decennia. Jan Uitgeest zal je graag vertellen hoeveel blikjes melkpoeder, hoeveel televisies of schoenen hij uit het zilte water heeft gevist. Voeg daarbij de bijzondere voorwerpen, van vliegtuigonderdelen al over ankers tot wrakhout, die de Texelse vissers uit hun nette plukten en je weet meteen dat je een paar uur mag uittrekken om het juttersleven te ontdekken. Of zoals de Tesselaars het stellen: “Als je Flora niet gezien hebt, ben je niet op Texel geweest”. Een waarheid als een koe. Meer info: www.juttersflora.nl

 

FOLKLOREMARKT

 

Liefhebbers van het genre kunnen zich gedurende de zomer is het elke woensdag vergapen aan een uitzonderlijke folkloremarkt. De marktkramers zijn niet alleen uitgedost in de traditionele klederdracht maar verzorgen ook diverse taferelen uit de tijd van toen, aangevuld met danspasjes. Deze reis met de tijdmachine wordt vooral ingevuld door de Dansgroep Oude Dansen Texel die niets onverlet laat om hun eiland in alle toonaarden te bezingen. Folklore op zijn best dat met zijn resem boerenverhalen en zeemansliedjes lang nog niet uitgezongen is.

 

TEXEL OP HET BORD

 

De Vereniging voor Texelse Producten Promotie (www.echttexelsprodukt.nl) houdt een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat de echtheid van de geboden producten bewaard wordt. Elke producent is trots op het label “Echt Texels Product” en dit vertaalt zich dan ook graag in superkwaliteit. Daarbij onder andere Wezenspyk (kaas in Den Burg), De Waddel (schapenbedrijf in Den Burg), Keijser (aardappelen en asperges in Den Burg), Timmer (bakker in Den Burg), Molenbuurt (fruit in De Waal), Wijnhuis Oosterend (likeurmakerij en slijterij in Oosterend) en niet te vergeten Labora, de ijsboerderij in De Cocksdorp.

Al deze mooie producten van eigen bodem zijn met smaak te genieten in Bruin Beertje (Steenenplaats in Den Burg), De Smulpot (Lunch & Dinercafé in Den Burg), De Lindenboom (brasserie op de Groeneplaats in De Burg), restaurant Quintens in De Koog, de Texelse Bierbrouwerij met proeflokaal in Oudeschild en onder andere het Havenrestaurant Texel in Den Hoorn. Voor de visliefhebbers wacht het onvergelijkbare Viscentrum Van Beek in De Koog waar de maatjes, vissoepen, kibbeling, mosselpannetjes en verse wadgarnalen er al jaren voor zorgen dat dit huis steevast winnaar is van Texel Culinair, in de categorie kleine restaurants.

 

WIJNHUIS OOSTEREND

 

Heb je Texel niet gezien als je niet langs bent geweest bij strandjutter Jan Uitgeest dan mag je zeker ook niet nalaten even kennis te maken met Fons en Krista Hurkmans, echtpaar dat tot ver buiten de Tesselse grenzen bekend staat om hun slijterij en likeurmakerij, intussen een toeristische trekpleister van jewelste in het lieflijke Oosterend. Fons is gebeten door de wijnmicrobe wat leidde tot het opstarten van een eigen drankenlaboratorium. Onder de keurig en verzorgde ingerichte slijterij wist Fons al ruim dertig verschillende likeuren, bitters en kruidendrankjes te ontwikkelen. Geen kruid, vrucht of zaad is hem vreemd. Hij experimenteert zolang tot de smaak voor hem perfect lijkt. Zijn drankjes gaan dan ook als zoete broodjes over de toonbank. Niemand komt nog ongelukkig of eenzaam uit de slijterij, uitgebouwd in een voormalig kostershuis uit 1650, want elk drankje luistert naar lieflijke namen als Geluk, Gezondheid, Liefde, Voorspoed. Kleppers als het Strender Stropertje, de bitterzoete Gortbuker of de Strandwandeling, een zoet sinaasappellikeur in een amforaflesje, zijn maar enkele van de assortimenten die de rijke wijnkelder van deze slijterij aan de Kerkstraat in Oosterend. Meer info: www.wijnhuisoosterend.nl

 

SMULLEN VAN JOHNNY DEPP

 

Gezellig peuzelen aan Bridget Jones, genieten van Leonardo Di Caprio of je te goed doen aan Johnny Depp, het kan allemaal in Cinema Texel in Den Burg, sfeervolle bioscoop waar voorgerechten Trailers heten en nagerechten aangekondigd worden als Aftiteling. De hoofdschotel is steevast een toffe film. Of wat dacht je van een portie Bridget Jones Ribs (vlezige ribbetjes met knoflooksaus), een Leonardo di Kaasfondue (fondue met brood en diverse lekkernijen) of een Johnny Depp aan het Zwaard (varkenshaasje). Dat alles aan gemoedelijke prijzen, eventueel gekoppeld aan een bioscoopbezoekje. Lekker gezellig. Er is al een driegangenmenu inclusief film aan 28 euro. Hartstikke leuk toch?

 

FIETS- EN WANDELPARADIJS

 

De beste manier om Texel vlotjes te verkennen is per fiets of te voet. VVV Texel werkte vier bewegwijzerde fietstochten en 24 wandelingen uit. Voor de fietsers wacht Het Oude land van Texel, de Bos- en Duinenroute, de Vuurtorenroute, de Boeren- en vissersroute. De wandelaars hebben een ruimere keus met heel wat ontdekkingen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Meer info: www.texel.net

 

HOE ERHEEN

 

Met de wagen tot De Helder is Texel is alleen te bereiken met de veerboten van TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) vertrekkend vanuit Den Helder en aankomst in Den Burg, van waar bussen je vlot naar de verschillende dorpjes brengen. De veerboot vaart om het uur op het halfuur vanuit Den Helder, om het uur op het uur vanuit Texel. Een retour kost 35 euro (wagen + inzittenden). De overtocht duur 20 minuten. Alle info: www.teso.nl

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLANDSE HOTELPARELS

Fletcher Hotelgroup

 

Auberge De Kieviet

parel in Wassenaar

 

Wassenaar in Zuid-Holland klinkt als muziek in de oren bij de betere burgerij. Het is een publiek geheim dat Wassenaar niet alleen tot de mooiste plekjes van Nederland mag gerekend worden, maar tegelijk de pleisterplaats is van rijke stedelingen waarbij villa’s en landhuizen zich verschuilen in een bosrijke en groene omgeving. Zo ook het hotel-restaurant Auberge De Kieviet, neergezet in 1684 als theeschenkerij voor de gegoede burgerij uit Den Haag, vandaag een culinaire parel hartje stad.

 

Zij die het begrepen hebben op een vorstelijk verblijf dat tegelijk betaalbaar blijft, zitten goed in Auberge De Kieviet, sinds vele jaren van theeschenkerij omgetoverd tot een fraai viersterrenhotel waar de lekkerbekken zich graag te goed doen aan de fijn gedekte tafels aansluitend genieten van een onnavolgbare rust in een van 25 kamers, de en al mooier aangekleed dan de andere. Alle standaardkamers zijn voorzien van het grootst mogelijke comfort, inbegrepen minikluis. De luxe kamers, executives en suites zijn nog ruimer en zijn de ideale rustbrengers na een dagje uit in Wassenaar en omgeving.

 

CULINAIR

 

De keuken van Auberge De Kieviet is er eentje om van te smullen. Hetgeen de 37-jarige Chef Andy Hendrikx – die de stiel leerde in diverse sterrenhuizen – uit de oven tovert bevredigd zelfs de moeilijken aan tafel. De Chef maakt graag gebruik van smaakvolle streekproducten, wat niet zelden leidt tot culinaire hoogstandjes, reeds voelbaar bij de amuses. En wat gezegd van de Tartaar van gerookte zalm met eitje? Of de Risottokreeft met Hollandse garnalen? Een delicatesse! Voeg daar als hoofdgerecht Lamskoteletjes met polenta en zomerse groentjes, lichtjes overgoten met lamsjus en je diner kan niet meer stuk. Verrukkelijk. Geniet als nagerecht eens van het Trio van in huis gemaakte ijssorbet met appel, cocosnoot en mango. Hemels verfrissend.

Nog een van die specialiteiten van het huis is de bereiding aan tafel. “Versnijdingen en bereidingen van onder andere tartaar, dat hoort bij het tafelen”, stelt Maître d’Hotel en hotelmanager Jean Martin van Hardeveld.

En voor wie het wenst, er wachten tegelijk heerlijke vegetarische gerechten. De uitstekende service van spijs en wijn vervolledigen het tafelplezier. Bij mooi weer kan op het terras genoten worden.

 

TOPONTHAAL

 

Elke gast wordt in Auberge De Kieviet ontvangen als een VIP, zoveel is duidelijk. Het onthaal aan de receptie is vriendelijk en correct. Het werk van hotelmanager Jean Martin van Hardeveld, en sinds drie jaar in Wassenaar. Voorheen runde deze 47-jarige in de horeca doorgewinterde directeur meer dan twintig jaar de parels van de groep Bilderberg Hotels. Hij is tevens voorzitter van de Sociëteit Maître d’Hotels, vereniging met 90 leden vooral tewerkgesteld in vooral 4- en 5-sterrenhotels. Jean Martin van Hardeveld is ook wijndocent. “Gastronomie en wijnen zijn steeds mijn hobby geweest. Als hotelmanager is dit een extra troef naar de veeleisende klant toe”, stelt van Hardeveld, tegelijk ook directeur van het zusterhotel Duinoord, iets verder op aan de Wassenaarseslag 26 in Wassenaar.

 

ARRANGEMENTEN

 

Naast de heerlijkheden aan de kaart pakt Auberge De Kieviet ook uit met enkele aantrekkelijke arrangementen. Zo is er al een 3-daags Fiets Arrangement vanaf 199 euro per persoon, een 3-daags Wandel Arrangement vanaf 189 euro per persoon, een 3-daags Culinair Verwen Arrangement vanaf 219 euro per persoon of onder andere een 5-daagse Mini Vakantie vanaf 345 euro per persoon.

Daarnaast pakt de Auberge De Kieviet nog uit met diverse Specials met daarbij onder andere de 3-daagse Najaarsspecial en het 3-daags Warm Overwinteren arrangement.

De samenstelling van de diverse arrangementen vindt men via www.fletcher.nl.

 

GENIETEN

 

Een verblijf in hotel-restaurant Auberge De Kieviet laat toe om ten volle te genieten van de residentiële regio rond Wassenaar. Een dagje Duinrell met de kinderen, even uitwaaien in de bossen en duinen, Madurodam, bloemen kijken in Keukenhof, het attractiepark Drievliet, bezoek aan het Mauritshuis of onder andere genieten van de pracht en praal van het Paleis Noordeinde, zorgt ervoor dat de batterijen optimaal opgeladen worden.

 

 

Hotel Auberge De Kieviet

Fletcher Hotelgroup

Stoeplaan 27

2243 CX Wassenaar

Nederland

+ 31 (0)70 511 92 32

info@hoteldekieviet.nl

www.hoteldekieviet.nl

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

Op stap in de Limousin en Haute-Vienne

 

In de sporen van Richard Leeuwenhart

 

Midden-Frankrijk en de Limousin is niet direct de meest bezochte regio voor vakantiegangers en is bij ons alleen bekend voor zijn rood-bruine runderen die op de beboste heuvels van Haute-Vienne zich te goed doen aan het malse gras en het beste vlees geven. Toch heeft deze regio enorm veel te bieden qua natuur dat één lang genieten is van akkers, visrijke vijvers, weiden en eindeloze bossen. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

 

Maar er is nog veel meer. Ver weg van enig massatoerisme weet de Limousin voor een brede waaier van afwisseling te zorgen. Naast een waslijst heerlijke historische dorpjes waar de tijd al enkele eeuwen stil staat, maakt men kennis met enkele schitterende burchten en kastelen, de een al mooier dan de andere. Voeg  daarbij de invulling van de 800ste verjaardag van de dood van de Britse koning Richard Leeuwenhart die dit jaar uitvoerig is gevierd in diverse dorpen en kastelen en je uitstap naar de Hautte-Vienne kan alvast niet meer stuk. Niet dat we je willen overstelpen met een flinke brok geschiedenis, daarvoor is het boekwerk van Sir Walter Scott het ideale werkstuk, maar we willen u de route die de Richard Leeuwenhart doorheen de Limousin trok niet onthouden. Ze loopt immers langs de mooiste plekjes in de Haute-Vienne, doorspekt met een diversiteit aan imposante kastelen en historische sites met Montbrun, Nexon, Jumilhac, Le Chalard, Pompadour, Ségur-le-Château, Brie, Châlus-Maulmont en onder ander Coussac-Bonneval als speerpunten voor een onvergetelijke tocht in de sporen van Richard Leeuwenhart, koning van Engeland die in de 12de eeuw onder meer deelnam aan de Derde Kruistocht en naderhand slag leverde in voortdurende oorlogen tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens het Beleg van het kasteel Châlus in Limousin werd hij gedood op 6 april 1199.

 

SAINT-YRIEIX-LA-PERCHE

 

Middeleeuws dorpje op een boogscheut van Limoges met een hart voor boekenliefhebbers waarbij zowel auteurs als verzamelaars van uitzonderlijke werken hun gading vinden. Amateurs van Limoges-porselein zitten goed in Les Palloux, museum van porselein. De kerk van Saint-Yrieix (die in de 6de eeuw er een klooster stichtte) dateert uit de 12de en 13de eeuw. Op de plaats van het voormalig klooster staat nu de Tour du Plô, een 12de eeuwse donjon.

Om en rond de donjon zijn diverse leuke bistro’s genesteld wat het (bijna) autovrije dorpje “Village de la Porcelaine” zo gezellig maakt. Meer info: www.saint-yrieix.com

 

LE CHALARD

 

Met zijn amper 247 inwoners bezit dit charmante dorpje een uniek Romaans kerkje met middeleeuws kerkhof voor monniken en geestelijken. Heel wat graftomben zijn gebeiteld uit serpentijnsteen, specifiek graniet uit de regio. In het kerkje geniet men elk jaar van het Festival Mille et une Notes, middeleeuwse muziek. Een ommetje waard, hartje Pays Arédien. Meer info: www.pays-aredien.com

 

SEGUR-LE-CHATEAU

 

Gelegen op 15 km van Saint-Yrieix-la-Perche is dit dorpje omringd door een rotsenkam van diverse kastelen die de rol speelden van voorposten. Hierdoor kon men in dit middeleeuws dorp (vandaag goed voor 231 inwoners) zich optimaal voorbereiden op aanvallen van de vijand. Heel wat huizen dateren nog uit de middeleeuwen, opgetrokken rond het kerkje van Saint-Léger. Dit lieflijk plekje behoort tot de unieke selectie Mooiste Dorpen van Frankrijk. (Les plus beaux villages de France) en dat is vooral te genieten op een van de vele leuke terrasjes waar spijs en drank rijkelijk de tafel dekken.

 

CHATEAU DE MONTBRUN

 

Alhoewel het dorp Dournezac iets meer dan 700 inwoners telt beschikt men er over een indrukwekkende burcht uit de 12de en 15de eeuw, volledig gerestaureerd en alleen te bezichtigen met een gids, want de bewoner is niet direct gesteld op onaangekondigd bezoek. Château de Montbrun kende een flinke schare hoge bezoekers, van Richard Leeuwenhart tot de Franse president Charles de Gaulle. Men waant zich volledig in de 12de eeuw maar in het kasteel is het genieten van het comfort van de 21ste eeuw. Het kasteel is omgeven door een domein van 200 ha waar vissen, jagen, paardrijden, boogschieten en middeleeuws golfspelen dagelijks aan de orde is.

 

CHATEAU DE NEXON

 

Van een ganse andere orde is Château de Nexon. De stad mag dan wel amper 2.500 inwoners tellen, het wordt in de Limousin en Haute-Vienne beschouwd als de stad van het circus. Jaar in jaar uit staan hier artiesten van divers pluimage in de piste, achteraan in het park van het kasteel, waar al meer dan tien  jaar het zomerspektakel La Route du Cirque opgevoerd wordt.

Het eigenlijke kasteel is volledig gerestaureerd en doet dienst als stadhuis, aansluitend bureau voor Toerisme en paardenschool. In het 38,5 ha groot bos zijn wandelpaden uitgebouwd en zijn de paarden er de koning te rijk. De uitgestrekte tuinen zorgen voor onbetaalbare rust en zijn een ideale belevenis voor optimale relax. Deze Jardins des Sens wil een brug vormen tussen de generaties en is een verademing temidden een zee van groen.

 

CHATEAU CHALUS-MAULMONT

 

In deze kleine gemeente worden jaarlijks festiviteiten georganiseerd om en rond Richard Leeuwenhart. Van het oorspronkelijke kasteel blijft alleen nog een ruïne van de donjon over. Deze is evenwel niet te bezoeken. Wel interessant om een blik te werken is het Maison du Châtaignier, het huis van de kastanjes, te zien in het kantoor van Toerisme.

 

CHATEAU DE BRIE

 

Op weg naar Champagne-la-Rivière wacht op de kastelenroute van Richard Leeuwenhart het Château de Brie, bouwwerk uit de 15de eeuw en vandaag bewoond door graaf en gravin Pierre du Manoir de Juaye, die u op afspraak graag ontvangen en rondleiden. Dit laatgotisch kasteel telt een markante granieten trap die naar de vierkante slottoren leidt.

In de zomer is er mogelijkheid om te logeren in een van de vier fraaie kamers, annex twee zwembaden, uitgewerkt naast het kasteel.

De middeleeuwse schuur laat plaats voor feesten en concerten. Geniet ook van Le Petit Monde des Automates, geanimeerde reis rond de wereld met 68 bewegende poppen die je meenemen naar de vijf werelddelen en eindigen in het frivole Parijs met de French Can Can in de Moulin Rouge.

Rechtover Château de Brie wacht het restaurant Xueli’s, een Chinese keuken met liefst 110 “nummertjes” op de kaart én Vlaamse Stella van het vat! De eigenaar is een Brit die (bijna) perfect Frans spreekt, in de keuken staat de exotische Xueli aan het fornuis. Een van de specialiteiten aan de kaart is het nummer 22, Kip met Chinese paddenstoelen en rijst. Dik aanbevolen.

 

AAN TAFEL

 

De Limousin draag een flink steentje bij tot de Franse gastronomie. De regionale keuken is een zegen voor elke smulpaap. Limousin is vooral gekend voor zijn rood-bruine runderen. Het malse vlees is wereldwijd bekend en komt op de beste tafels.

Andere bijzonder smaakvol vlees is dat van de cul-noir varkens, een typisch Limousin-ras dat zich volledig onderscheidt van andere varkenssoorten in de regio. De cul-noir is een verre afstammeling van de Iberische soort (met de onverbeterlijke Jamon Iberico, Spaanse ham uit Extramadura). De varkentjes hebben een zwarte vlek op hun achterham en een op de kop. Ze leveren ook spek van allerbeste kwaliteit. De cul-noir wordt niet massaal gekweekt omwille de trage groei en dus weinig rendabel.

In de onmetelijke kastanjebossen zijn het eekhoorntjesbrood en chantarellen de geliefde paddenstoelen vlot te plukken. Proef ook eens de moutarde violette, mosterd op basis van rode wijn. En wat dacht je van een vangverse forel?

 

LES DROUILLES BLEUES

 

Tijd om even te verpozen. Wie deze trip in de sporen van Richard Leeuwenhart wil koppelen aan een totale rustpauze, weg van de wereld, genieten van elke seconde vrede, relax en elke dag besluiten met succulent tafelwerk van de gastvrouw, dan is de table d’hôtes Les Drouilles Bleues van Maïthé en Paul de Bettingies het ideale adres. Weggestoken in een vergeten hoek in Saint-Hilaire-Les-Places, goed voor 796 inwoners en bekend voor zijn jaarlijkse bloemencompetitie, is het volop genieten van enerzijds de mooie omgeving met prachtig panorama over de wijdse velden, anderzijds van de aangeboden accommodaties. Een voorbeeld van een chambre d’hôtes, gastvrij geleid door twee gewezen leerkrachten uit Parijs. Meer info: drouillesbleues@free.fr en www.drouillesbleues.free.fr

 

Het is duidelijk, Haute-Vienne, geprangd tussen Charente, Dordogne, Corrèze en Creuse is een uitzonderlijk mooie groene regio, helemaal nog niet plat gelopen door de toerist. Een ideale bestemming om er in alle rust in familieverband of met vrienden op uit te trekken, te verkennen en vooral te genieten van al dat moois, want tussen al dat groen duiken her en der schitterende burchten en kastelen op. De meeste kan je bezoeken, weliswaar vooral na afspraak.

 

PRAKTISCH

 

De Limousin en Haute-Vienne liggen op 750 km van Brussel, halfweg tussen Parijs en Toulouse. Trein of vliegtuig (naar Limoges of Toulouse) gaat het vlugst, maar een auto is toch onontbeerlijk ter plekke, gezien de relatief korte afstanden en het openbaar vervoer niet direct is afgesteld op het toerisme.

Het weer wordt bepaald door het Centraal Massief, de zomers zijn er zonnig en warm, de winters koud, maar zeer kort.

 

Met dank aan Catherine Bizet, info@cbcommunication.be en www.tourisme-hauttevienne.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
30-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET MOOISTE UIT ITALIE

Zonnige hiel van Italië

 

Puglia het Firenze van het Zuiden

 

Italië telt twintig provincies met Toscane, Piemonte en Sicilië als meest bekende. Minder gekend maar minstens even mooi – en nog niet overspoeld door toeristen – is Apulië (Puglia), helemaal in de hiel van De Laars. Elk van de Italiaanse provincies verschilt sterk van de andere, maar inzake keuken zitten ze op één lijn: culinaire eenvoud is hier de regel. Wat cultuur betreft beschikt Puglia over adembenemende gebouwen, kerken, kastelen en kathedralen, duidelijk het Firenze van het Zuiden, een cultureel paradijs.

 

 

Om het u makkelijk te maken de regio Puglia op zijn best te ontdekken, zijn er twee mogelijkheden: ofwel kiest men voor een of twee vaste vertrekplaatsen, zoniet maakt men – met vertrek uit de luchthaven Bari-Palese – voor een rondrit, langs de kust, het binnenland in, met diverse overnachtingen in verschillende hotels, wat elke dag uit- en inpakken betekent. We kozen voor de eerste mogelijkheid en nestelden ons eerst in het barokke Lecce om daarna te verblijven in Alberobello om vanuit hier de regio onder voet te lopen. Een auto is hierbij onontbeerlijk, het openbaar vervoer is niet georganiseerd op de toerist.

 

LECCE

 

Onze eerste pleisterplaats is Lecce, stad met ruim 100.000 inwoners. Arabieren, Turken, Noormannen, Spanjaarden, Etrusken en onder andere Habsburgers waren er in de loop der eeuwen op strooptocht en lieten hun stempel na. Puglia is dan ook bezaaid met schitterende historische gebouwen, de een al mooier dan de andere, van Byzantijns al over renaissance tot barok. Lecce is zonder meer het evenbeeld van Firenze (Florence). Zo goed als gans de stad laat gewone burgerhuizen, paleizen, kastelen en vooral veel gevels bewonderen met een ongeziene pracht aan barok. De overladen ornementen geven de stad een speciaal tintje dat zijn gelijke alleen in Florence kent. De Griekse en Oosterse invloeden zijn hier dan ook ruim present.

Verdwalen in het labyrint van de steegjes is een luxe waarbij je op de meest onmogelijke rijkdom stuit. Artisanaal is Lecce gekend voor zijn “Cartapesta”, de papier-maché figuren die in tientallen ateliers met vaardige handen geboetseerd worden, een overlevering opdat het kappen van beelden in marmer of steen voor de arme bevolking niet betaalbaar was.

Cultuurfanaten en liefhebbers van barok (soms te overladen) hebben een vette kluif aan de Chiesa di Santa Croce en het aansluitend klooster van de Celestijnen. Een juweel, de parel van Lecce.

Andere schat, maar dan in Normandische stijl, is Chiesa dei Santi Nicola en Cataldo, kerk met alweer topbarok waarbij de gevel je doet watertanden.

Geniet ook even van de Piazza del Duome met het bisschoppelijk paleis terwijl je evenmin de Chiesa San Giovanni Battista (Kerk Johannes de Doper) en onder andere de Chiesa di San Matteo niet links mag laten. Je komt ogen te kort. Voeg daarbij je bewondering voor het Castello di Carlo V, het Kasteel van Karel V, tussen de oude en nieuwe stad, en je cultuurhonger kan niet meer stuk.

 

BARI

 

Reizen naar het immens mooie regio van Apulië (Puglia) betekent vooral eerst kennis maken met de luchthaven van Palese, tien km ten westen van Bari, goed half uurtje met de wagen naar de oude stad, in de loop der jongste decennia stilaan omringd door een moderne stad, waar het verkeer een heksenketel is. Driedubbel parkeren of zo maar je vierwieler ergens al dan niet haaks tussenwringen is hier schering en inslag. Niemand die er evenwel om maalt. Bari is al sinds de Kruistochten een belangrijke haven, wegens vertrekpunt van vele vervaarlijke vaartuigen richting Heilig Land. De haven van Bari lijkt het intussen te winnen van deze van Brindisi, wegens sneller naar Griekenland en Albanië met de ferry.

Omringd door metershoge muren is Bari een van de mooiste stadswijken van Puglia. De middeleeuwse steegjes zijn een streling voor het oog. Heel wat eeuwenoude woningen kregen intussen een opknapbeurt, gelukkig maar want er is heel wat te zien in Bari. Of wat dacht je van het kasteel, temidden de oude stad, een vesting dat graag bezocht wordt. Mis ook de kathedraal niet. De Duomo (12de eeuw) koppelt barok aan soberheid. Iets verderop nog meer pracht met de Basillica di San Nicolà, die de echte geschiedenis laat zien van de brave man, die later zou uitgroeien tot Sint-Niklaas zoals we hem in de Westerse wereld kennen. Wit marmer is er troef en in de crypte bevinden zich de relikwieën van San Nicolà.

 

 

ALBEROBELLO

 

Het moment-suprême in Puglia is zonder twijfel een bezoek aan de Zona Monumentale dei Trulli in Alberobello. Uniek in de wereld zijn deze huisjes opgetrokken in grote blokken witgekalkte steen en kegelvormig dak, al dan niet versierd met een of andere mysterieus motief dat verwijst naar vruchtbaarheid, zomer, god of liefde. Een trullo telt meestal slechts een of twee vertrekken en dus piepklein. De hoofdweg die dwars door Alberobello loop scheidt de trulli-zone in twee delen. Aan de ene zijde zijn ze vooral bewoond door tweede verblijvers, aan de andere kant met kerkje van Sint Antonio op de top van de helling, zijn de trulli meestal omgetoverd tot souvenirwinkeltjes. Ideaal voor een paar uurtjes slenteren en genieten van nog maar eens een leuk stukje Unesco-Werelderfgoed. Naar de oorsprong van de trulli heeft men tot op heden nog steeds het raden.

 

OSTUNI

 

Ostuni of De Witte Stad steekt hoog boven wat de bewoners de Groene Zee noemen, eindeloze oppervlakten met olijfbomen. Het is hier dat Freddy Maertens in 1976 voor het eerste wereldkampioen wielrennen werd. Het stad is bijzonder net waarbij wit en veel bloemen de hoofdrol spelen. De kleine steegjes zijn een plezier om in te kuieren. Niemand is er gehaast, misschien komt het omdat men talloze trappen dient te trotseren. Voeg daarbij de 15de eeuwse kathedraal met werkelijk schitterende gevel en je bezoek aan Ostuni is geslaagd.

 

BRINDISI

 

Met Brindisi bereiken we de poort naar het Oosten en het Westen, haven die de verbinding maakt tussen deze twee werelden. Van hieruit vertrekken (net als uit Bari) ferries naar Griekenland met Korfu, Patras en onder andere Igoumenista als speerpunten.

Het oude stadsgedeelte vraag enige aandacht vanwege zijn pittoreske steegjes, pleintjes en gezellige hoekjes waar men met moeite een wagen doorwringt. Maar het lukt de Italianen vlot.

Aan de rand van de oude stad duikt een gedenksteen op ter ere van Benito Mussolini, de fascistische dictator van 1922 tot 1943, monument dat evenwel niet door iedereen gesmaakt wordt.

 

LOCOROTONDO

 

Wil je flaneren in een dorp waar de tijd al eeuwen stil staat, dan mag je niet voorbij Locorotondo. Doorspekt met een doolhof van straatjes gevuld met witte huizen en hoge trappen, is het alsof men in een sprookje binnenstapt. De Chiesa della Madona Greca uit de 16de eeuw is evenzo omringd met de trulli die men in Alberobello massaal vindt.

 

CASTEL DEL MONTE

 

Trek in een glaasje muskaatwijn, dan zit je goed in Trani, klein vissersdorpje waar dagverse aanvoer voor heel wat pittoreske beelden zorgt. De tientallen restaurantjes en trattoria werken zich de naad uit het lijf om smaakvolle tafels te vullen met heerlijke visgerechten.

Iets verder op wacht Castel del Monte, een in 8-vormig fort in de 13de eeuw opgetrokken in okerkleurige stenen door keizer Frederik II van Hohenstaufen. Het kasteel domineert de ganse regio en is van mijlen ver te zien. Het is intussen opgenomen op de lijst van Unesco-Werelderfgoed. Het geheel is uitgewerkt met achthoekige vertrekken en laat heel wat Arabische stukjes architectuur bewonderen. Het fort werd volledig hersteld en alhoewel er binnen weinig te beleven valt, wordt men toch verrast door de immense afmetingen van muren en dikte van de muren.

 

OTRANTO & LEUCA

 

Parel aan de kust waarbij de Corso Garibaldi de stad in twee snijdt. Indrukwekkend is het oude middeleeuwse stadsgedeelte waarbij het duidelijk wordt dat Turkse en Griekse invloeden nooit ver weg zijn en zowat alle straten naar de kathedraal leiden, uiteraard de topper inzake monumenten in Otranto en gebouwd in de 12de eeuw door de Noormannen. Binnenin is het genieten van een weelde aan mozaïek en gebeeldhouwde zuilen met in de crypte Byzantijnse fresco’s en zuilen met kapitelen in de meest diverse stijlen.

Wie de kustlijn verder volgt naar Santa Maria di Lueca vindt achter elke bocht een aangename verrassing. De route is bezaaid met kreken, grotten, azuurblauwe inhammen en in zee aflopende heuvels. Zonnebaden en zwemmen kan naar believen op de strandjes in de diverse kreken.

In Santa Maria di Lueca – in 2008 bezocht door de Paus –  bevindt men zich op het uiterste puntje van de hiel, met zicht op de Marina di Castrignano del Capo, kleine haven waar de Adriatische Zee zich vermengt met de Ionische Zee. Iets verder op vinden we in Castro het dichtste punt bij Albanië, en mag je een bezoek aan de Grotta Zinzulusa niet overslaan.

 

MASSAFRA

 

Op weg naar Taronto laten Mottola en vooral Massafra je genieten van enkele sobere bedevaartsoorden uitgehouwen in de rotsen, plakkend aan de ravijnen, eeuwenoude kerkjes (sic) te bereiken via steile en ongemakkelijke trapjes. De fresco’s van de vele Madonna’s zijn voer voor diverse verhalen. Neem in Massafra ook een kijkje in het in de rotsen uitgehouwen Orthodoxe kerkje van San Leonardo, waar paarden zelfs hun plaats vonden.

 

TARANTO

 

De tweede belangrijkste stad van Puglia (meer dan 200.000 inwoners) is Taranto, het zoveelste juweel uit de regio. Deze stad van twee zeeën, de Mare Piccolo en Mare Grande, beschikt immers over een uitzonderlijk mooie Duomo, kathedraal gewijd aan San Cataldo, de beschermheilige van de stad. Benevens het verbluffend plafond laat de dom zowat het mooiste zien wat ooit uit marmer is vervaardigd. Vooral de marmeren inleg met bloemmotieven is een streling voor het oog.

Daarnaast zijn liefhebbers van archeologie uren zoet in het nationaal museum, samen met dit van Napels, in zijn genre het mooiste van Italië.

 

RUDOLPH VALENTINO

 

Op een steenworp van Mottola mogen filmliefhebbers in Castellaneta (waar diepe ravijnen te bewonderen zijn) niet voorbij het geboortehuis met museum van Rodolfo Pietro Guglielmi, alias Rudolph Valentino, filmlegende die zich in de jaren twintig onsterfelijk maakte bij het vrouwelijke publiek in rolprenten als The Sheik, The Eagle en onder andere Blood and Sand. Hij overleed op 31-jarige leeftijd aan een gesprongen appendix. Vrouwelijk Italië is nog steeds in rouw.

 

POLIGNANO & MONOPOLI

 

Twee mooie stekjes aan de Adriatische Zee waar in Monopoli de oude steengroeven ideale locaties zijn voor zonnekloppers en een frisse duik in het azuurblauwe water zijn zonder twijfel Polignano en Monopoli. Wie even wil tafelen in een grot, aansluitend binnenmeer, vindt zijn gading in Polignano a Mare. De hoge walmuren staan bol van de flatgebouwen, met schitterend zicht op zee.

 

GASTRONOMIE

 

Eenvoud en bijzonder smaakvol zijn de sleutelwoorden in de Pugliaanse keuken. Omdat Puglia de graanschuur van Italië is, spelen pasta’s hier dan ook de eerste viool. Voeg daarbij de rijkdom van tomaten, linzen, spinazie, aubergines en onder andere bonen en je weet meteen dat groenten ook binnen handbereik zijn in iedere keuken. Annex het groene goud of de olijfolie en de vangsten in de Adriatische Zee zowel als in de Mare Picolo (Ionische Zee, de kleine zee) en je hebt de vier pijlers van elke keuken in Puglia, met een knipoog naar de Oude Grieken. Inzake carne (vlees) zwaaien lam, geit en het everzwijnvarken de plak.

Geen inwoner van Bari, Brindisi, Lecce of Alberobello of hij geniet dagelijks van zijn portie Orechiette, pasta die in vele kleine dorpjes nog artisanaal op straat gemaakt wordt. Soortgenoten zijn de Paciocche (iets groter dan Orechiette), de Trocolli en de Fenescecchie (lange rolletjes).

Uit zee brengt de Mare Picolo bij Taronto kwalitatief sterke mosselen, gekweekt in opgehangen buisvormige netten. Een portie Cozze Gratinate (gebakken mosselen) komt dan ook graag op tafel.

Behalve mosselen worden in de Mare Picolo ook heerlijke oesters gekweekt. Zo geplukt uit de zee of gegrild een lekkernij.

Wat vis betreft zorgen inktvis, karper, zeetong, barbeel en onder andere ombervis voor variatie. Populair is vooral de Zuppa di pesce di Gallipoli, vissoepje uit het gelijknamige dorp.

Bij dat alles hoort een regionale fles. Copertino (rode wijn uit Lecce), Castel del Monte (stevig rood), Salento (jonge witte, rode en rosé tafelwijn) en onder andere Teresa Manara en N° Zero staan leuk in het glas op elke tafel.

 

HOTELS

 

Hotel Patria Palace is de absolute topper in Lecce, hartje stad: www.patriapalacelecce.com.

In Alberobello: Victor Country Club, op heuvel net buiten de stad: www.victorcountry.com.

 

PRAKTISCH

 

Puglia is het best te bezoeken in het voor- en najaar tot oktober. In de zomer kan het er heet zijn. Met de wagen mag je rekenen op ruim 2.000 km. Met SN Brussels Airlines vliegt men in samenwerking met Alitalia en Air One dagelijks via Rome of Milaan naar Bari.

 

Met dank aan de Italiaanse Dienst voor Toerisme in Brussel, www.enit.it en de Dienst voor Toerisme Regio Puglia, www.pugliaturismo.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les Grandes Etapes Françaises

Les Grandes Etapes Françaises

 

Domaine de Beauvois

16de eeuwse pracht

 

Met Domaine de Beauvois in het rustige Luynes telt Les Grandes Etapes Françaises naast Château d’Artigny, Le Choiseul en Le Prieuré vier unieke kastelen aan de oevers van de Loire, op een boogscheut van de historische stad Tours.

 

 

Domaine de Beauvois ligt netjes genesteld in een spectaculair 140 ha groot bos, aan de meer van Briffaut, en biedt een fraai groen panorama waar meteen alle druk en stress van je afvalt. Het geraffineerde comfort van deze voormalige stoeterij overstijgt elke droom. De 35 kamers, aansluitend een appartement, getuigen allen van grote klasse. Net als in elk van de huizen van Les Grandes Etapes Françaises is de aankleding het werk van decoratrice Sophie Traversac. Elke kamer heeft een eigen karakter en is een parel op zich. Een droom. Voeg daarbij een hartelijk en warm onthaal – met gepersonaliseerde ontvangst voor de kinderen – en het is meteen 18 karaat genieten. Dat alles onder supervisie van directeur Rémy Besozzi.

 

GENIETEN

Is het vanaf de eerste minuut volop genieten van de troeven van Domaine de Beauvois, gigantisch domein dat je met zijn groen volledig inpalmt, dan zit je evenzo sterk gebeiteld aan tafel. Het restaurant is een culinaire tempel waar elke gastronoom zich duimen en vinger aflikt. De ligging van het terras biedt daarenboven unieke mogelijkheden. Het is dan ook bij zomerse dagen het ideale decor om in open lucht te dineren. Chef Régis Guilpain is – net al zijn collega’s uit de andere huizen van Les Grandes Etapes Françaises – een meester in streekgebonden gerechten. We genoten alvast van onder andere een Suprême de pintade flanqué aux herbes et champignons, tourte de pomme de terre au lard et Saint Maure de Touraine. Chef Régis Guilpain dankt naar eigen zeggen zijn keukenliefde voor de regio aan zijn grootmoeder. “Zij leerde me niet alleen koken, maar tegelijk elke schotel met liefde te bereiden, wat me vandaag een sterke terroir-tafel bezorgt”, stelt Régis Guilpain.

Wanneer het weer het toelaat pakt de Chef ook graag uit met een uitgebreide barbecue aan de boorden van het immense zwembad, dat de tuin bijzonder aantrekkelijk maakt voor zonnekloppers en zij die houden van een verfrissende duik in het azuurblauwe bad.

 

PROMOTIES

Een dubbele luxueuze kamer in elk van de kastelen van Les Grandes Etapes Françaises is er al tegen een prijs van om en bij de 190 euro. Bezoek regelmatig de web en je ontdekt het ganse jaar door tal van promoties die – vooral in het laagseizoen – onklopbare prijzen voor dergelijke luxe voorstellen: www.grandesetapes.fr en www.etapes-cadeaux.com

 

HOE ER NAARTOE

Domaine de Beauvois in Luynes ligt op 620 km uit de Westhoek, 740 uit Brussel. Met de trein vanuit Brussel naar Tours (Saint-Pierre-des-Corps) in 3 uur 04 min. Dan is een auto onontbeerlijk om deze mooie regio te ontdekken. Luynes ligt op een uurtje.

 

Met dank aan Les Grandes Etapes Françaises: Elisabeth Donetti, Rémy Besozzi en Peggy Boutin.

 

 

DOMAINE DE BEAUVOIS

Directeur: Rémy Besozzi

F – 37230 Luynes

Tel.: +33 (0)2 47 55 50 11

Beauvois@grandesetapes.fr

www.beauvois.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les Grandes Etapes Françaises

Les Grandes Etapes Françaises

 

Puur genieten in Le Choiseul

 

Aan de voet van het indrukwekkende Château d’Amboise laat Le Choiseul graag zijn 18de eeuwse pracht en praal bewonderen. Omgeven door Italiaanse tuinen is dit voormalig hoofdkwartier van Lodewijk XV een droom aan de oevers van de Loire, waar genieten het ordewoord is.

 

Met zijn 32 super de luxe kamers en appartementen, verdeeld in drie residenties en vijf flats, is Le Choiseul een unieke plek om enerzijds optimaal te verpozen, anderzijds om te genieten van al dat moois dat dit stukje aan de Loire te bieden heeft. En dat is heel wat. Naast de effenaf schitterende kamers biedt Le Choiseul ook nog de mogelijkheid om in zalen Charel VIII en Saint-François recepties uit te bouwen van 130 tot 250 man. Wie het nog authentieker wil kan zich vinden in Les Greniers de César, indrukwekkend in de grotten uitgekapte zaal. Een zwembad in de rijke tuin zorgt voor extra verfrissing.

 

RESTAURANT LE 36

Ook op het gastronomisch vlak is Le Choiseul een aangenaam buitenbeentje. Het salon, uitgewerkt in zacht blauw is de ideale plek om zich voor te bereiden op een culinair feest, getekend Chef Guillaume Dallay, met succulente schotels waarbij zijn liefde voor de streekgebonden producten niet te schatten is. Over de middag pakt hij uit met het Déjeuner Côté Jardins, uiteraard met zicht of in de Italiaanse tuinen, en ’s avonds verwent hij de lekkerbekken met zijn Dîner Côté Loire, met fraai zicht op de vliedende stroom – zonsondergang als toetje. Bij mooi weer kan uiteraard op het terras genoten worden, met een knipoog naar de regelmatig ten toon gestelde beeldhouwwerken van diverse kunstenaars. De schotels van Chef Guillaum Dallay getuigen van eenvoud, maar bijzonder smaakvol. De Foie gras de canard en de Filet de boeuf Montbéliard, respectievelijk vergezeld van een Vouvray moelleux Réserve d’Automne 2003 en een Chinon Confidence 2005 G. & J. Sourdais maakten het feest compleet. Als kers op de taart schoof de Chef als nagerecht een Barre chocolatée KKO Manjari, praliné, framboises fraîches, sorbet poivrons rouges naar voor. Het glaasje Maury Vintage 2007 zorgt de voor rest.

 

TE ONTDEKKEN

Verblijven in Le Choiseul betekent genieten van Amboise. Niet alleen van zijn 15de eeuwse kasteel, maar tegelijk ook van het park en de voormalige woonst van de grote Leonardo Da Vinci, overigens begraven in de jagerskapel in Château d’Amboise. Tien kilometer verderop is het volop genieten van Le Château de Chenonceau, een renaissanceparel gebouwd over de Cher. Uniek kasteel dat men niet mag missen.

Sportievelingen vinden in de buurt een 18-hole golf, mogelijkheden tot tennis, fietsen, ballonvluchten en luchtdopen.

 

HOE ER NAARTOE

Le Choiseul in Amboise ligt op 650 km uit de Westhoek, 770 uit Brussel. Met de trein vanuit Brussel naar Tours (Saint-Pierre-des-Corps) in 3.04 uur. Dan is een auto onontbeerlijk om deze mooie regio te ontdekken. Amboise ligt op een klein half uurtje.

 

Met dank aan Les Grandes Etapes Françaises: Elisabeth Donetti en Peggy Boutin.

 

LE CHOISEUL

36 Quai Charles Guinot

F – 37400 Amboise

Tel.: +33 (0)2 47 30 45 45

Choiseul@grandesetapes.fr

www.le-choiseul.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
26-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plezier aan zee

Côte à l'os a gogo op de Yserstar in Nieuwpoort

Liefhebbers van schepen én een stevig hap vlees kunnen hun hartje ophalen op de Yserstar.
Kapitein Dany Olislagers en zijn crew pakt immers op zondag 13 en zondag 27 september 2009 aan boord van de Yserstar uit met een riviercruise van Nieuwpoort naar Diksmuide, twee historische steden.

Vertrek uit Nieuwpoort aan de Sluizen (ter hoogte van restaurant 't Visserken) om 10 uur. Terug om 17 uur.
Onderweg wordt gesmuld en kan men genoeglijk slenteren in de mooie stad Diksmuide.

Op de culinaire agenda: aperitief met hapjes, côte à l'os a gogo, groentenkrans en friet: 45 euro.

Nu inschrijven is ten zeerste aan te bevelen.

Tot straks aan boord van de Yserstar?

Meer info en inschrijvingen: info@seastar.be, tel. 058 23 24 25 en www.seastar.be






>> Reageer (0)
24-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIE

Hotel De Tuilerieën Brugge top in Benelux

 

Le Menu Belge

paradijs voor gastronomen

 

Hotel De Tuilerieën****, het onbetwistbare tophotel in de historische stad Brugge heeft er een nieuwe troef bij. Met de inplanting van het restaurant LE MENU BELGE staat Frank Persoone borg voor een uitstekende keuken. Zijn jarenlange ervaring binnen de horecawereld en zijn stages bij de beste Franse chefs, zijn een garantie om Le Menu Belge uit te bouwen tot een paradijs voor gastronomen.

 

Het zal je maar overkomen, je bent meer dan twintig jaar eindverantwoordelijke keuken in het Middelkerkse Casino, doet het na decennia hard werken wat kalmer aan en ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en je gaat in de potten roeren. Inderdaad, geboren in een familie van spekslagers en bakkers werd lekker eten en drinken hem met de paplepel mee gegeven. Het resulteerde in een uitstekende kennis van voeding en wijn, wetenschap die hij liet bewonderen in het Casino van Middelkerke waar hij als supervisor in de jaren 80 samen met Casinodirecteur Luc Rammant met het toenmalige restaurant Le Bouquet met Chef Marc Boin aan het fornuis een Michelin-ster wist te bemachtigen. Frank Persoone verwierf zijn kennis van wijnen en keuken vooral als autodidact. Zijn stages bij de groten uit de gastronomie als Alain Ducasse, Joël Robuchon en onder andere Gaston Lenôtre zetten hem op weg naar een meer dan talentrijke hobbykok. Samen met eega Christine zorgt hij voor home-cooking in Hotel De Tuilerieën.

 

 

LE MENU BELGE

Voor het tophotel De Tuilerieën betekent de uitbouw van het restaurant Le Menu Belge een verrijking waarbij Frank en Christine Persoone alleen maar de beste streekgerechten op tafel zetten. Of wat dacht je de Smeus uit Veurne, een topgerecht met grijze garnalen, aardappelpuree met karnemelk en een gepocheerd eitje. Een recept uit grootmoeders’ keuken. Schitterend gewoon. Liefhebbers van het genre mogen niet nalaten de Zacht gerookte zalm uit Oostkerke, vergezeld met blinis en mierikswortelroom te proeven. Subliem zonder meer.

Nog aan de kaart is de Gebakken ganzenlever met portosaus en gecarameliseerde appeltjes niet te versmaden. Als nagerecht wacht met de Rijstpap geparfumeerd met bourbon vanille nog een regionale klepper van formaat. Voeg daarbij de biologische hoevekippen uit Damme en de traditionele Gebakken zeetong met friet en je culinaire verkenning van de regio kan niet meer stuk.

De kaart oogt eerder beperkt maar is doorspekt met het beste uit de Noordzee en de Polders. Frank Persoone pakt ook uit met een suggestiemenu, aangepast aan de marktaanvoer van de dag. “Daar we uiteraard uitsluitend met dagverse producten werken is het soms mogelijk dat een of ander gerecht van de kaart niet op tafel kan. Geen nood, onze marktbezoek zorgt voor uitstekende alternatieve schotels”, stelt Frank Persoone.

Restaurant Le Menu Belge – dat open is van donderdag tot zondag – telt slechts veertien zitjes zodat reservatie aanbevolen is. Het

 

HOTEL TUILERIEEN

Brugge is van oudsher een bastion van schitterende historische en onnavolgbare hotels. Langs Brugges mooiste rei, hartje sfeerrijke binnenstad, ligt het Hotel De Tuilerieën, een parel inzake architectuur, een oase van grote klasse en service, een hemel voor de gasten. General manager Patricia Homblé is dan ook terecht fier op deze infrastructuur, romantische burcht voor zowel de cultuurminnaar als de liefhebber van elegante gezelligheid, raffinement of oord van herbronning, want ook seminaries zijn hier thuis.

De eigenaar-perfectionist die Luc Rammant is, laat niets aan het toeval over en ijvert ernaar om tot de absolute top van de Brugse hotellerie – en tot ver daarbuiten – te behoren. Geen wonder dan ook dat een recente enquête uitgevoerd bij reisagenten en professionals in aanverwante sectoren met als doel een objectief beeld te vormen van de hotelmarkt in de Benelux, in en buiten Europa, De Tuilerieën inzake ligging, luxe, gastronomie, design ,rust, romantisme en kindvriendelijkheid aan bod, driemaal in de top 5 van de Benelux voor kwam.

 

Geen enkel ander Belgisch hotel deed beter!


De vier sterren de luxe die aan de gevel fonkelen zijn dan ook de beloning van een nooit versagen tot steeds maar beter. Met de inplanting van het restaurant Le Menu Belge is dit een extra troef die elke toerist of zakenman beslist weet te waarderen. Zo zien we het graag.

 

DE TUILERIEËN

Small Luxery Hotels of the World

Eigenaar: Luc Rammant

General Manager: Patricia Homblé

Dyver 7

8000 Brugge

Tel.: 050-34 36 91

Fax: 050-34 04 00

info@hoteltuilerieen.com

www.hoteltuilerieen.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
21-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRANDES ETAPES FRANCAISES

Les Grandes Etapes Françaises – Kastelen met een ziel

 

Le Prieuré paleis aan de Loire

 

Op zoek naar gezelligheid en een luxe die getuigt van een Art de Vivre vindt ruim zijn gading in een van de tien klasrijke viersterrenhotels van Les Grandes Etapes Françaises. Elk hotel is uniek, heeft een ziel en een eigen karakter. Het zijn stuk voor stuk tot luxehotels verbouwde kastelen of landhuizen, misschien wel het beste wat Frankrijk op dat vlak te bieden heeft.

 

Les Grandes Etapes Françaises is een KMO, een familiebedrijf gesticht door René Traversac en vandaag met klasse verder uitgebouwd door Pierre Traversac. Elk van de hotels bieden elegant gedecoreerde kamers en suites voorzien van alle mogelijke comfort. Sport- en ontspanningsmogelijkheden bevinden zich binnen het domein of in de onmiddellijke omgeving. Benevens de luxe beschikt elk hotel over een succulente keuken met aandacht op de lokale culinaire specialiteiten.

De aanloop naar het succes was de uitbouw van de Benedictijner priorij Le Prieurè in Chênehutte-les-Tuffeaux, op een steenworp van Saumur, aan de oevers van de Loire. Hij kocht het renaissance landhuis in 1957 en bouwde het uit tot een juweel. Niet alleen de kamers en suites zijn overgoten met luxe, ook het uitzicht dat men heeft vanuit elke kamer of suite op de Loire is indrukwekkend. Het restaurant kijkt evenzo uit op dit prachtig panorama dat zorgt voor extra rust.

 

TIEN KASTELEN

Intussen telt Les Grandes Etapes Françaises tien luxueuze landhuizen en kastelen. Na Le Prieuré kwam Château d’Esclimont (nabij Parijs), Château d’Artigny (nabij Tours), Domaine de Beauvois (nabij Tours), Le Choiseul (Loire), Les Mas d’Artigny (Azurenkust), Château de Divonne (Mont Blanc), Château de Gilly (Bourgogne), Château d’Isembourg (Elzas) en Château de l’Ile (Straatsburg). Met La Chartreuse du Val Saint-Esprit telt de groep nog een partner in Gosnay, nabij Béthune, Noord-Frankrijk.

 

LE PRIEURE

Met Le Prieuré werd de eerste van een mooie reeks parels geregen aan de kroon van Les Garndes Etapes Françaises. De honger om absolute rust, groen en culinair genieten aan te kunnen bieden leidde naar ongekende hoogten. Met deze voormalige Benidictijner priorij schoot René Traversac meteen de hoofdvogel. Le Prieuré groeide in geen tijd uit tot het mekka van rustzoekend en genietend Frankrijk, succes dat dra tot ver over de grenzen heen bekend geraakte.

Niet moeilijk, want de priorij werd omgetoverd tot 21 kamers en appartementen, aansluitend nog eens 15 kamers op residentie, samen goed voor 36 verschillende interieurs, de een nog mooier dan de andere, elk stijlvol, vol charme en gezelligheid. De flat screen satelliet televisie onthoudt u niets van wat er in de buitenwereld gebeurd. Normaal, zou je stellen, maar eens je proeft van dit 60 ha groot groen domein verlies je alle notie van tijd en dag. Stress is hier een woord dat men niet eens kent. Het kleine legertje optimaal behulpzaam personeel zit op dezelfde golflengte zodat men constant in een rustige sfeer vertoeft.

 

REGIONALE KEUKEN

Is de natuurlijke omgeving en het panorama over de Loire onvergetelijk, dan zijn de lekkerbekken beslist ook aan het feest aan tafel. Chef Laurent Klisz en zijn team pakt graag uit met de regionale keuken, rijkelijk overgoten met een Bourgeuil Cuvée Prestige of een Savennières, lokale wijnen die samen met Vouvvray en Montlouis “harten samen brengt”. Het bord met Coquille St.-Jacques in combinatie van Pied de Porc farcie is hemelstrelend. Om dan nog niet van de Brochette van Canard en de malse streekkazen te spreken. Elke gastronoom gaat hier gewis door de knieën.

 

AANBIEDINGEN

Deze unieke kasteelhotelgroep pakt uit met diverse verblijfs- en gastronomische formules.

Ten gevolge van de op 1 juli 2009 ingevoerde BTW-verlaging binnen de horeca in Frankrijk pakt Les Grandes Etapes Françaises uit met een gevoelige prijsverlaging. Zo wordt de formule Jeunes Gourmet verlaagd van 60 naar 57 euro, kost het Menu Enfants voortaan 19 in plaats van 21 euro. In de bar worden alle dranken met 0,50 euro verlaagd.

Via de Promotie Coup de Coeur kan men aan voordelige prijzen een lang verblijf boeken.

 

ETE A PRIX DOUX – PROMOTIE

Onder het motto L’Eté à prix doux pakt men binnen de schoot van Les Grandes Etapes Françaises nog tot donderdag 27 augustus 2009 uit met een actie waarbij tot 30% korting wordt aangeboden op de normale prijzen.

Het verblijf L’Eté à prix doux omvat voor Le Prieuré één overnachting, diner (exclusief drank), ontbijt, bezoek aan de wijnkelder Bouvet Ladubay en een boottochtje op de Loire, tegen de prijs van 105 euro per persoon.

Een unieke kans om kennis te maken met een van de tien mooie kastelen van Les Grandes Etapes Françaises.

Meer info en boekingen: www.prieure.com of www.grandesetapes.fr

 

HOE ER NAARTOE

Le Prieuré ligt op 620 km uit de Westhoek, 750 uit Brussel. Met de trein vanuit Brussel naar Tours (Saint-Pierre-des-Corps) in 3.04 uur. Dan is een auto onontbeerlijk om deze mooie regio te ontdekken. Saumur ligt op een uurtje.

 

LE PRIEURE

Directrice Brigitte Gosset

F – 49350 Chênehutte-les-Tuffeaux

+33 (0)2 41 67 90 14

www.prieure.com

 

Met dank aan Les Grandes Etapes Françaises: Elisabeth Donetti, Brigitte Gosset en Peggy Poutin.

 

Meer info over de vele troeven van deze unieke collectie kasteelhuizen: www.grandesetapes.fr en contact@grandesetapes.fr

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRANDES ETAPES FRANCAISES

Les Grandes Etapes Françaises

 

Le Château d’Artigny parel in Touraine

 

Een van de absolute toppers binnen de kastelen van Les Grandes Etapes Françaises is Château d’Artigny in Montbazon, op een steenworp van het historische Tours. Dit majestueus kasteel aan de oevers van de Indre domineert de regio. Bovendien is de keuken er subliem en heb tijd en vooral ogen te kort om al dat moois te bewonderen dat deze streek je laat zien.

 

Na een lichte beklimming doorheen een immens bos duikt aan het einde van een bomenrij een gigantische witte gevel op, met aan de voet een afgeborstelde Franse tuin met fontein zoals alleen Lodewijk de 14de die liet bouwen, aansluitend een replica van de Koninklijke Kapel van Versailles.

Nauwelijks bekomen van de pracht en praal van dit kasteel doet de hal met inkombalie er nog een schepje bij: dit is fenomenaal. Een trap, gekapt uit gepolijste steen van Lens, leidt je naar de eerste verdieping, etage waar men van de ene verbazing in de andere valt. Eerst is er de unieke koepel met fresco in “trompe l’oeil”, gezichtsbedrog, een verkleed bal op Château Coty, daarna de overvloedig barokke receptiezaal. Op de tweede verdieping nog meer van de fraais met de oude keuken in smetteloos witte marmer, communicerend met de patisserie, uitgebouwd in roos en groen marmer. Dat alles uitgewerkt op een groen domein van 25 ha. Onvoorstelbaar.

 

FRANCOIS COTY

Château d’Artigny heeft al een hele geschiedenis achter zich. Tijdens de 100-Jarige oorlog werd op deze Puy d’Artigny en fort opgetrokken ter verdediging van de Indre, aansluitend de Donjon van Montbazon. Dit versterkt middeleeuws kasteel, gebouwd in de 16de eeuw in renaissance, werd gespaard door de Revolutie en werd naderhand eigendom van de rijke notabelen van Tours tot in 1912 de 38-jarige Corsicaan Joseph Spoturno, alias François Coty, een gerenommeerd parfummaker, het kocht. Geld zat, liet Coty het fort met de grond gelijkmaken en bouwde er een gloednieuw kasteel naar de plannen van Château de Champlâtreux in 18de eeuwse stijl. Het interieur is uitgewerkt naar het kasteel van Versailles. François Coty zou zijn fortuin evenwel door een beurscrash verspelen en bij zijn dood in 1934 werd het kasteel in beslag genomen. Dochter Christiane erfde het en verkocht in het 1959 door aan de stichter van Les Grandes Etapes Françaises René Traversac die het kasteel ombouwde tot luxehotel met het gekende gevolg: een parel hartje Loire en de vallei van de Indre.

 

SPROOKJE

Château d’Artigny biedt zich dan ook aan als een sprookje. De 58 kamers en appartementen, aansluitend zeven residenties in de Moulin d’Artigny, zijn stuk voor stuk aangekleed met een raffinement die zijn gelijke niet kent. Niets is te veel voor het personeel om je verblijf aldaar in te vullen als leven in een sprookje. Een verwarmd buitenzwembad, tennis en de Spa d’Artigny zorgen voor verpozing en wellness.

In de keuken zwaait Francis Maignant al zowat dertig jaar de pollepel. Hij zweert bij streekgebonden schotels en kiest dan ook resoluut voor vis uit de Loire en vlees uit Touraine. In de zaal zorgen Eric Guilloteau en David Simon dat al uw wensen vlekkeloos ingevuld worden. De wijnkelder laat een schat aan zowat 20.000 flessen bewonderen terwijl de bar het summum is voor zij die houden van een topper binnen de cognac.

 

TE ZIEN

Weinig regio’s in Frankrijk die zoveel moois te bieden hebben: Donjon de Montbazon, Château d’Ussé, Musée Balzac in Saché, Château d’Azay le Rideau, Château de Villandry en uiteraard onder andere de historische stad Tours.

 

AANBIEDINGEN

Deze unieke kasteelhotelgroep pakt uit met diverse verblijfs- en gastronomische formules.

Ten gevolge van de op 1 juli 2009 ingevoerde BTW-verlaging binnen de horeca in Frankrijk pakt Les Grandes Etapes Françaises uit met een gevoelige prijsverlaging. Zo wordt de formule Jeunes Gourmet verlaagd van 60 naar 57 euro, kost het Menu Enfants voortaan 19 in plaats van 21 euro. In de bar worden alle dranken met 0,50 euro verlaagd.

Via de Promotie Coup de Coeur kan men aan voordelige prijzen een lang verblijf boeken.

 

ETE A PRIX DOUX - PROMOTIE

Onder het motto L’Eté à prix doux pakt men binnen de schoot van Les Grandes Etapes Françaises nog tot donderdag 27 augustus 2009 uit met een actie waarbij tot 30% korting wordt aangeboden op de normale prijzen.

Het verblijf L’Eté à prix doux omvat voor Château d’Artigny één overnachting, diner (exclusief drank), ontbijtbuffet aan het zwembad, bezoek aan een wijnkelder en een boottochtje op de Loire, tegen de prijs van 130 euro per persoon. Aanbod volgens beschikbaarheid.

Een unieke kans om kennis te maken met een van de tien mooie kastelen van Les Grandes Etapes Françaises.

Meer info en boekingen: www.artigny.com of www.grandesetapes.fr

 

HOE ER NAARTOE

Château d’Artigny in Montbazon ligt op 600 km uit de Westhoek, 720 uit Brussel. Met de trein vanuit Brussel naar Tours (Saint-Pierre-des-Corps) in 3.04 uur. Dan is een auto onontbeerlijk om deze mooie regio te ontdekken. Montbazon ligt op een kwartiertje.

 

Met dank aan Les Grandes Etapes Françaises: Elisabeth Donetti, Patrice Puvilland en Peggy Boutin.

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

City trip vol romantiek

Parijs La vie en Rose

 

Is het Parlez-moi d’amour van Lucienne Boyer, Adieu Paris van Charles Trenet of Milord en La vie en Rose van Edith Piaf die je meteen doet wegdromen van het immer hemelse Parijs? Feit is dat deze unieke wereldstad niemand onberoerd laat en je telkenmale meesleept in een roes van ongedwongen gezelligheid en charme, temidden een stevige brok geschiedenis.

 

Wie voor het eerst de Lichtstad bezoekt is er meteen van weg. Wie er voor de zoveelste keer komt, ontdekt steeds iets nieuws en blijft genieten van de ontelbare troeven die de Franse hoofdstad rijk is. Meer dan welke citytrip ook weet de stad die met zijn Champs-Elysées nauwelijks zijn gelijke kent, waar het Quartier Latin, Saint-Germain, Le jardin de Luxembourg, het Louvre, de Notre Dame, de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren of Montmartre je bij de keel grijpt.

We lieten voor de gelegenheid de wagen thuis en klommen aan boord van een van de tientallen luxebussen van REIZEN LAUWERS. U wordt zo goed als bij uw huisdeur opgepikt en naderhand vlot naar uw bestemming gereden.

Zowat 300 km verder duiken we met Line Renaud, Edith Piaf en onze eigenste Jacques Brel Parijs zonder problemen binnen. Het genieten kan beginnen. De bus – eigenlijk je privé-chauffeur – brengt je vlot naar de onvergetelijke plekjes in deze steeds fascinerende stad.

 

PERE LACHAISE

Een must in Parijs is een bezoekje aan het 43,20 ha groot kerkhof waar tal van beroemdheden hun laatste rustplaats kennen. Neem gerust een paar uurtjes de tijd en herdenk in stilte componisten Georges Bizet en Frédéric Chopin, de zangers Gilbert Becaud, Henri Salvador en Jim Morrison, de acteurs Yves Montand en Simonne Signoret, de auteurs Oscar Wilde, Honoré de Balzac en Marcel Proust en onder andere de Mus van Parijs Edith Piaf, gitzwarte graftombe waar dagelijks verse bloemen worden neergezet. Leuk ook is even stil te staan bij het graf van de vermoorde journalist Victor Noir. Het kerkhof van Père Lachaise is elke dag gratis te bezoeken.

 

OPERA GARNIER

Andere schitterende parel is de in 1875 in gebruik genomen Parijse opera, wellicht het mooiste bouwwerk van het Tweede Keizerrijk. Een bezoek (toegang: 8 euro) doet je in bewondering staan voor onder meer de moderne plafondschilderingen van Marc Chagall, in schril contrast met de overvloedige werken uit de 19de eeuw.

Om te bekomen de pracht van dit mooie stuk geschiedenis wacht, honderd meter verderop in de Boulevard Haussmann, het puikje van de Parijse warenhuizen, Les Galeries Lafayette en onder andere Au Printemps op kop. Ook al gaat u niet winkelen, wip even binnen in Lafayette en bewonder de indrukwekkende Art Deco koepel, te zien van op de benedenverdieping.

 

LA DEFENSE

Even het historische centrum verlaten om kennis te maken met de futuristische wereld van Parijs: La Défense, een wijk verdeeld over de gemeenten Puteaux, Nanterre en Courbevoi en ligt in het verlengde van de historische as van Parijs, die vanaf het Louvre via de Place de la Concorde, de Champs Elysées en de Arc de Triomphe naar het westen loopt. De meeste topbedrijven hebben er hun kantoren met de Grande Arche en het CNIT als bekendste gebouwen.

 

MONTMARTRE

Uiteraard mag een bezoek aan het artistieke en frivole Montmartre niet ontbreken. Om en rond de Moulin Rouge en de Place du Tertre zweven de namen van Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Auguste Renoir en onder andere Vincent van Gogh nog steeds rond.

Parijs naderhand verlaten zonder te genieten van een boottochtje op Seine, slenteren door Le Marais,  genieten van Le Jardin de Luxembourg, de Eiffeltoren, de Tuillerieën, het romantische Place des Vosges of onder andere de Sacré-Coeur, is zonde. Ogen en tijd te kort? Geen nood, we komen zeker terug.

 

HOE ER NAARTOE

Een citytrip naar Parijs met REIZEN LAUWERS is de ideale oplossing. Je stapt zo goed als aan je voordeur op de bus en in minder dan vier uur zie je de Eiffeltoren opdagen. Een bekwame gids loodst u vlot doorheen deze stad. Dat alles voor een prikje.

Nog tot eind oktober staat REIZEN LAUWERS borg voor meerdere twee- of driedaagse trips naar Parijs, formule kamer en ontbijtbuffet met prijzen vanaf respectievelijk 119 euro (2 dagen) en 179 of 189 euro (3 dagen, naargelang de periode).

Een absolute aanrader voor al wie de stad voor het eerst wil ontdekken, of voor hen die het allemaal nog eens willen beleven, met tekst en uitleg, aansluitend vlot vervoer.

Meer info: REIZEN LAUWERS, Nijverheidstraat 17, 2530 Boechout, tel. 070 35 08 18. Boekingen kunnen via internet  www.lauwers.be

 

Georges Keters

 

 

 






>> Reageer (0)
09-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Westgolf Westende

 

Demoor Cup promotie voor golfsport

 

Zondag 28 juni 2009 zal voor eeuwig en drie dagen als een heuglijke dag geboekstaafd blijven in de analen van de Westendse golfgeschiedenis. Met de organisatie van de De Moor Cup I brachten drijvende krachten Daniëlle en Wilfried Castelein het binnen de schoot van een gezellige club als Westgolf het voor mekaar om vlekkeloos een uitzonderlijk tornooi met zowel leden als initiatiespelers op het getouw te zetten. Of hoe een relatief kleine vereniging groot kan zijn in eenvoudige momenten.

 

Golf. Daar is het jongste decennium veel om te doen. Intussen is deze sport niet langer een elitair, maar een ontspanning waar jong en minder jong jarenlang kan van genieten. Men bevindt zich immers constant in open lucht, badend in een zee van groen. Zo ook in Westende waar men op de Westgolf sinds 1995 de eerste balletjes sloeg, op een eenvoudige driving range, aansluitend putten op de Minigolf. Wat een weelde toen. Intussen werd het geheel aangevuld met zes holes en opende het clubhuis in maart 1998. De Westgolf was een feit en op 12 mei 1999 werd voor het eerst gespeeld. Drie maand later werd de golf officieel geopend. Vandaag, tien jaar later, is Westgolf een begrip geworden binnen het golfwereldje en telt de club liefst ruim 550 leden.

 

DE MOOR CUP I

Gebeten door de golfmicrobe wist Daniëlle Noël alras eega Wilfried Castelein te overtuigen via de golfsport wat extra aandacht te schenken aan wat buitensport. “Inzake tafelsport is Wilfried een topper, sinds hij hier op Westgolf een balletje slaat is hij fitter dan ooit. Van het een kwam het ander en plots kwam het idee opzetten om eens uit te pakken met een tornooitje onder vrienden. En waarom ook niet de niet-leden naar het tornooi lokken? En zie, dank zij tal van sponsors was het ons mogelijkheid om een fraai en met mooie prijzen bedeeld tornooi op het getouw te zetten”, vertelt een enthousiaste Wilfried Castelein, algemeen directeur De Moor Electro in Oostende, geflankeerd door een duidelijk genietende eega Daniëlle.

 

UITSLAGEN

De De Moor Cup I leverde dan ook tal van winnaars en gelukkige spelers op. Dank zij de gulle sponsors regende het dan ook prijzen, zowel voor de deelnemers initiatie als de gevorderde leden.

Putting Initiatie: 1. Maxim Deloof; 2. Patrick Declerck; 3. Wim van Kleinenbreughel en 4. Marc Bekaert.

Brut Prijs 4BBB: Philippe Beauduin en Loes Roosendael, elk 40

Net Prijzen Categorie I: 1. Jan Vandemoortele en Martine Dehaene 50; 2. Eric Finaut en Robert Bonquet 50 en 3. Jacky Denayer en Arlette Lestabel 48.

Net Prijzen Categorie II: 1. Hendrik Maes en Lieve De Pauw 44; 2. Ghislain Van Leeuwe en Rita Bultinck 43 en 3. Pol Degroote en Trui Cafmeyer 42.

Nearest to the pin: Christian Craenenbrouck en Stephanie Steyaert.

Longest drive: Lieve De Pauw en Patrick Dehollander.

 

SPONSORS

Dergelijk tornooi is niet mogelijk zonder de onbaatzuchtige steun van meelevende sponsors: Loewe en EP Electronic Partners als hoofdsponsors gevolgd door Miele, Panasonic, Laura Star, Bose, Novy, AEG Elektrolux, Sharp, Franke en De Moor Electro. Wine Time zorgde voor een leuke receptie. Het aansluitend tuinfeest met barbecue kwam uit de handen van de Olivia, Bart, Diederik, Matthias en Gina. De weergoden zorgden voor de rest terwijl het muzikale ensemble van Jan Zonder Trees voor de extra gezellige noot zorgde. De eerste editie van de De Moor Cup kon toen al lang niet meer stuk.

 

DE MOOR CUP II

Het is nu al duidelijk, deze eersteling van Wilfried en Daniëlle Castelein is geen eendagsvlieg. Nu al wordt uitgekeken naar een geschikte datum om de De Moor Cup II op de agenda te plaatsen. “Dit soort tornooien schept niet alleen een band tussen de ruim 500 leden, maar is attractief om vrienden en kennissen op gezellige wijze te laten proeven van de mooie sport die golfen toch is”, besluit een gelukkig ogende Wilfried Castelein, terecht in de wolken met zijn geslaagd initiatief.

 

Meer info: Westgolf, Pietestraat, Westende, tel. 058 24 10 77, info@westgolf en www.westgolf.be

 

Georges Keters



Bijlagen:
BLOGDSC_7116.JPG (180.6 KB)   


>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs