Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
05-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW RESTAURANT IN NIEUWPOORT

Horeca Nieuwpoort

 

Restaurant De Haven

nieuwe culinaire parel

 

Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant ’t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek. Een juweel.

 

De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten, vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.  Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers was.

OPEN KEUKEN

In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie van Michel. “Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine en Marcel links te laten”, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn Gepocheerde zalm met béarnaisesaus – gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings ooit als beste schotel naar voor schoof – verder uit de oven te toveren. In de zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort meteen over een nieuwe culinaire parel.

 

OPENINGSMENU

 

Welkomstbubbels met hapje

Ravioli van kreeft met fijne groentjes

Paling De Haven

(Eigen creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)

OF

Gepocheerde zalm met Béarnaisesaus

(Dit gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc Bellings)

OF

Steak grillé

(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)

 

Trio van nagerechten

 

Prijs:   40 euro

 

Het openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.

Reservatie is gewenst.

 

Restaurant De Haven

Havenstraat 3

8620 Nieuwpoort

eten@restaurantdehaven.be

www.restaurantdehaven.be

0486 26 33 99

 

Openingsuren:

Vrijdag van 17.30 u. tot…

Zaterdag tot en met woensdag van 11.30 tot 15 u.

en van 17.30 u tot….

Na 21 u. graag met reservatie

Donderdag is rustdag

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIERT VALENTIJN

Viert VALENTIJN

in

Restaurant  DE MOLENHOEVE

 

 

Vernieuwd keuzemenu

 

Vitello tonato

Of

Bekegemse eendenlever met rode biet en gerookte paling

Of

Coquilles Saint-Jacques met bouillon van Noordzeegarnalen en schorseneren

Of

Halve kreeft (600) met lookboter, tomaat en basilicum (min. 2 perosnen, supll. 5 euro pp)

Of

Eendenborst met sinaasappelsaus

Of

Gegrilde Noordzeeton met jonge groenten en gnocchi

Of

Osso bucco met verse pasta

Of

Côte à l’os Black Agnus (2 pers. Peper/Champignon of béarnaisesaus, suppl. 2,50 euro)

 

Crème Normande

Of

Selectie kazen (suppl. 3 euro)

 

Prijs:  42 euro per persoon.

 

oooOOOOOooo

 

SCAMPI FESTIJN

15 euro

 

Elke zondagavond in januari & februari

 

oooOOOOOooo

 



 

Restaurant DE MOLENHOEVE

Davy & Kaat Buffel-Lingier

Warandestraat 29

8470 GISTEL

059  23 55 51

0479 23 53 19

info@demolenhoeve.be

Gesloten op woensdag & donderdag








>> Reageer (0)
26-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPSCHEUTEN - PARELTJES UIT POPERINGE

 

Poperinge paradijs voor de lekkerbekken

 

Hopscheuten

feest voor fijnproevers

 

Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord laten bewonderen.

 

Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo duur maakt.

 

oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo

 

 

PUUR GENIETEN

 

Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.

 

RESTAURANT PEGASUS

Chef Bert Recour

Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@restaurantpegagus.be en www.pegasusrestaurant.be, tel. 057 33 57 25

 Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

 

 

MANOIR OGYGIA

Chef Kris Pollentier & Gastvrouw Carmen Logie

Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38

Avondrestaurant op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Kleine groepjes mogelijk op de middag.

 

 

RESTAURANT ’T HOMMELHOF

Chef Stefaan Couttenye

Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24

 Open op maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL DE LA PAIX

Chef Koen Sambaer

Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT AMFORA

Chefs Dominque en Glenn Bondue

Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL CALLECANES

Chef Kurt Dufloucq

Callicannesweg 12 in Watou,info@hotel-callecanes.be en

www.hotel-callecanes.be, tel. 057 38 88 08

Open op maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag

 

 

RESTAURANT DE PATERSTAFEL

Chef Daniëlle Carrupt

Watouplein 14 in 8978 Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85

Open om maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT ’T BLAUWERS HUYS

Chef Dirk Battheu

Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel.  057 36 46 11

 Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag

 

 

RESTAURANT TERMINUS

Sommelier Pieter Verheyde

Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87

Elke dag open

 

 

PASSAGE

Fabienne Dekersgieter

Veurnestraat 11 in Poperinge, info@food-drinks.be en www.food-drinks.be, tel. 057 36 42 42

 Open op vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

 

HOPSCHEUTENHAPPENING

 

Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25 maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te ontdekken.

Dit arrangement richt zich tot individuelen, groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je hartelijk ontvangen.

Programma

9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.

12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).

14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij De Plukker.

Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.

Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief drank, degustaties en drink)

Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).

 

Meer gedetailleerde info:  www.hopscheuten.be of toerisme@poperinge.be en tel. 057 34 66 76 of Bart Weamere, tel. 057 33 90 35 en Bart.Wemaere@scarlet.be

 

 

Georges Keters

 













>> Reageer (0)
23-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RESTAURANTS VERWENNEN VEGETARIERS

Ostend Queen verwent veggies

 

Vegetariërs aan het feest met

Green Sensations & Earthly delights

 

Het zal de fijnproever niet ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand – of meerdere – die meteen de zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil. Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collega’s? Uit ethische overweging of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.

 

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs en veganisten aan toevoegen.

GREEN SENSATIONS

Chef Tom Van Den Broeck (oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen. Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights, Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. “Samengesteld uit al het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij van dierlijke producten”, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.

Een Soepje van aardpeer (met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème, duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut pompoen) naar voor.  “Subliem en super lekker” kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke bord Rode biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend Queen, gastronomie voor iedereen.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN EIGEN LAND - DEEL 1 - Antwerpen

Op stap in eigen land – Deel 1

 

WERELDSTAD ANTWERPEN

 

Een streling voor het oog

 

Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille jaar.

 

 

We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven. Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van ’s werelds meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een “Belgische” stijl.

 

ANTWERPEN KUNSTSTAD MET GROTE K

 

Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577 – 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be

      

Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote kunststeden van de wereld.

Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.

 

En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be

 

Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.

Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen, www.carolusborromeus.be

 

MAS – MUSEUM AAN DE STROOM

 

Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje het nieuw oriëntatiepunt in ’t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki Geunes in ’t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad met het Eilandje als blikvanger.

Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke belevenis die – eens op bezoek in Antwerpen – je zeker nooit links mag laten liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. Meer info: www.mas.be

 

RED STAR LINE MUSEUM

 

Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning worden er – letterlijk – in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het, in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen, vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien, nooit eerder geziene luxe – we schrijven 1920-1930 – die de kloof tussen arm en rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de gelukzoekers meemaakten op weg naar het “beloofde land” dat Amerika heette. Een pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer info: www.redstarline.be

 

Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van A en nemen u mee naar de haven.

 

 

Met dank aan Judith Fischer – Stad Antwerpen – Business and City Marketing – Visit Antwerpen – meer info: www.visitantwerpen.be – tel. 03 232 01 03

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
22-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ORDE 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE

Casino – Kursaal Oostende

 

                    Succesrijke 54ste Grote Nacht
              
                Orde der 33 Meesterkoks van België

 

 

Het Casino-Kursaal van Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692 deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel, klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.

AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS

Gwendoline Nys, adjunct directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet voor de gemeenschap,  bij de Orde de 33 Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.

Hiermee was Gwendoline – zeg maar Gwen –  Nys niet aan haar proefstuk toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in voor de ontvangst van de vedetten, VIP’s en voorname gasten bij elk optreden. Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. “Dit is voor onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur dan ook graag op aan al onze medewerkers”, geeft een gelukkig ogende Gwendoline Nys nog graag mee.

CTB THIERRY DECLERCK

Met de intronisatie van Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. “Het bewijst dat we met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen”, stelt Danny Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook meer dan gelukkig: “Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met deze gedrevenheid komt men er.”

WESTKUST TROEF

Met Steve Gerry en Louison Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België, ’s lands jaarlijkse hoogmis van de gastronomie. Steve Gerry, restaurant ’t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan het fornuis van restaurant L’Avenue in De Panne.

Het gaat goed met de gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan. Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2 Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. “Koken doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt voor de rest”, stelt Stephan Buyens.

STEVE GERRY – EETHUIS ‘T BLEKKERTJE

Het lag al een paar jaar op eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. “Een paar jaar terug namen we eethuis ’t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf. We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en vooral betaalbaar blijven”, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De kaart in eethuis ’t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een mooie fles.

ERELID LOUISON DEUWEL

Andere verdienstelijke chef die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant L’Avenue in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison – die De Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten – uiteindelijk te danken voor zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de Orde. “Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant L’Auberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in de Languedoc. “We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met zoveel leuke collega’s te hebben mogen samenwerken”, stelt erelid Louison Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.

 

NIEUWE MEESTERKOKS

Filip Cuvelier – Vijferhof – Wevelgem

Kristop Deprez – De Mangerie – Brugge

Eddy Van Tittelboom – Patisserie Lints – Antwerpen

 

NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE

Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe Compagnon de la Toque Blanche:

Charles Gantois – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Malika Graindorge – L’Entre Roche & Eau – Flémalle

Jonathan Lambotte – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Manu Piazza – Hof ter Imde – Meise

Alex Rousseaux – L’O de Samme – Arquennes

Nico Tuyttens – Bistro Julia en Elias – Leuven

Tom Van Steenkiste – Belga Queen – Gent

Glenn Verhasselt – Sir Kwinten – Lennik

Pieter Verheyde – Terminus – Watou

Frank Verstraete – De Lieve – Damme

Pascal Viérin – Bakkerij Smouts – Deurne

 


Georges Keters


 



















>> Reageer (0)
05-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAAR GROOT-BRITTANNIE MET P&O FERRIES

 

2017 HET JAAR VAN GROOT-BRITTANNIE

 

Boek en reis voordeling met

P&O Ferries

 

 

Wie van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017 wordt het jaar van Groot-Brittannië.

 

Het is dan ook bijzonder voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken, aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een zeer interessante vroegboekactie.

 

VROEG BOEKEN

Tot uiterlijk 16 januari 2017 kan je boeken voor je te plannen – of geplande – reis tussen 1 april en 30 december 2017.

Hoe vroeger men boekt, hoe voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding Zeebrugge – Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke overtocht kom je ‘s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.

ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES

Waarom nog langer twijfelen? Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf 169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage stopt als je maar wilt.  Ook dat is mooi meegenomen.

Boeken is eenvoudig:  online of bel 02 808 50 20.

Meer info: www.poferries.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
01-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

 

Verbroederd met de stad Nieuwpoort

 

Durbuy

 dat is puur genieten

 

Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel, dan is een verblijf  van een paar dagjes Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te genieten van de geneugten des levens.

Durbuy, dat het predicaat “Het kleinste stadje van de wereld” met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje. Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook – vooral de dames – op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed sneuvelen.

MIDDELEEUWS STADJE

Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes. Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere redenen heel wat aandacht trekt…

Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek panoramisch zicht op de oude stad.

Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540, laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.

OM EN ROND DURBUY

De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41 gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.

Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.

Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux. Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.

 Nog in Barvaux kan men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote maïs doolhof.

Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard gezellig cafetaria.

LOGEREN

Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&B’s en zowat 100 gites en vakantiewoningen.

Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.

Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel & Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be, www.saint-amour en 086 21 25 92.

VERBROEDERING MET NIEUWPOORT

Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en Nieuwpoort – de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.

 

Meer info en details: www.durbuy.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dienst Toerisme Durby & Georges Keters












>> Reageer (0)
30-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tophotel in DURBUY

Gastronomie, wellness en ontspanning

in hartje DURBUY

 

70 jaar passie in

Le Sanglier des Ardennes

 

 

Feest bij de familie Caerdinael in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet. Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten. Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame Caroline.

 

Maar Le Sanglier des Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby, hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met passie voor het goede leven.

LE SANGLIER DES ARDENNES

Trekpaard van het geheel is hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers, een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en banketten.

BRASSERIE FRED

Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de Ourthe. Hier wordt – naast het nuttigen van het ontbijt – vooral genoten van de Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.

LE VIEUX DURBUY

Romantici zullen zich onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.

HOTEL VICTORIA

Wie het iets eigentijdser wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het terras – dat uitgeeft op de straat – voor extra sfeer zorgt.

THE GUEST HOUSE

Nog in de oude stad beschikt de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor twee kamers en twee suites. Tapa’s en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet in de tuin.

WELLNESS

En om optimaal de batterijen op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is uw deel.

ARRANGEMENTEN

Hoe dan ook binnen het pakket dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.

Het complex Le Sanglier des Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten, teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere onmetelijke boswandelingen.

Omtrent verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische formules, het jaar door.

 

LE SANGLIER DES ARDENNES

Familie Caerdinael

Rue Comte d’Ursel 14

6940 DURBUY

086 21 32 62

info@sanglier-des-ardennes.be

www.sanglier-des-ardennes.be

 

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
28-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TAFEL MET EINDEJAAR

EINDEJAARSFEESTEN

AAN TAFEL 2016

 

Onderstaande restaurants sluiten het jaar 2016 op succulente wijze af en zetten u heerlijke en smaakvolle schotels voor.

Geniet er van en alvast

PRETTIGE FEESTDAGEN VOOR U EN UW FAMILIE

 en graag tot kijk in 2017

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
27-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

OSTEND QUEEN

 

KERSTLUNCH

Zondag 25 december om 12 uur

 

Glaasje Champagne Brut Réserve

Drie feestelijke amuses van de Chef

 

Noordzeekrab – algen – komkommer – kaffir lime

 

Coquilles Saint-Jacques – kort gebakken – peterselie wortel – indien gewenst, bieden we u hierbij truffel uit Umbrië aan (15 euro/5 g supplement)

Fazant Brabançonne – op zijn geheel gebakken – witloof – huisgemaakte aardappelkroketjes

Croque en bouche

 

PRIJS: Kerstlunch met glaasje Champagne aan 75 euro

 

 

 

OUDEJAARSAVOND

Zaterdag 31 december om 19 uur

 

 

Glaasje Champagne Brut Réserve

Drie feestelijke amuses van de Chef

 

Noordzeekrab – algen – komkommer – kaffir lime

 

Sint-Jacobsvrucht – aardpeer – bulgur salade – kardemon

Hertenkalf zacht gegaard – fondant aardappel – rode biet – knolselder – jus van truffel

 

Black & White

 

Koffie of Thee & zoetigheden

 

PRIJS: Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie of thee: 155 euro

 

Reservatie noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -  nr. BE 36 0016 6502 2881  met vermelding van het aantal personen. + melding Kerstlunch of Oudejaarsavond

 

OSTEND QUEEN

Kursaal

Westhelling 12

8400 Oostende

059 44 56 10

info@ostendqueen.be

www.ostendqueen.be

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Restaurant THE LORD

Middelkerke

 

 

KERSTAVOND

Zaterdag 24 december


*Slaatje van Gerookte Eendenborst

*Romige Pompoensoep

* Parelhoen suprème
In Wintertooi met kroketjes

*Kerst Dessert


Prijs: 30 euro


Reservatie gewenst

 

 

 

 

OUDEJAAR

Zaterdag 31 december

 

Huisgemaakte aperitiefhapjes

Bloemkoolcrème met kruidencristini

Witlof met scampi
op een bedje van puree van aardpeer
met Noilly-Prat saus

Ossenhaas met bospaddenstoelen
en mosterd - portosaus

Dessert “Saint-Sylvestre”

Prijs: 60 euro

 

Reservatie gewenst

 

Restaurant THE LORD

 

Leopoldlaan 129

8430 MIDDELKERKE

059 31 22 84

Info@thelord.be

www.thelord.be

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

SALONS

DRIE KONINGEN BEAUVOORDE

 

 

Kerstmenu

 

Zaterdag 24 december om 19.30 u.

 

en Zondag 25 december om 12.30 u.

 

 

Drie hapjes

 

Tarbot, kort gebakken in sjalottenboter, zalf van pastinaak en gevogeltejus

 

Parelhoen gegaard op lagere temperatuur, boschampignons, gebakken ganzenlever en gratin Dauphinois

 

Trio van nagerechten Drie Koningen

 

Koffie met versnaperingen

 

 

Menu: 55 euro

Met gepaste wijnen: 68 euro

 

 

Wij verzoeken U vriendelijk dit bedrag voor 15 december over te schrijven op rekening nr KBC BE84  7380 1236 1559

Na uw telefonische reservatie op Tel: 058 29 90 12

 Fax 058 29.80.22

 

Kamers  beschikbaar in en rondom de feestzaal

 

Salons Drie Koningen Beauvoorde

 

Dehouck Xavier

 

 Wulveringemstraat 40

 

B-8630 Veurne (Beauvoorde)

 

GPS Veurne Kwadestraat

 

www.driekoningen.be e-mail info@driekoningen.be

 






>> Reageer (0)
26-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

VILLA HOTEL

 

 Kerst & Oudejaar 2016 | 2017

 

Carpaccio hertenkalf | Mascarpone crème | Kastanje | Balsamico | Truffelolie

 

Salade | Kreeft | Niçoise stijl

 

Consommé wild | Fazant | Shitake | Sherry

 

Schartong | Langoustines | Zeekraal | Prei | Coulis langoustines

 

Mojito sorbet

 

Eendenborstfilet | Eendenlever | Acaciahoning | Oude armagnac | Knolselderzalf | Meiknol | Pastinaak | Chioggia | Bospeen | Gekonfijte aardappelen

 

Dessert & Kaasbuffet

 

Koffie & Versnaperingen

 

Middernacht: Champagne

 

98,00 euro per persoon

 

VILLA HOTEL

Charles de Broquevillelaan 17

8434 Westende-Bad

0479 53 32 01

Reservatie: www.villahotel.be








>> Reageer (0)
24-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

Restaurant DE VLASCHAARD

 

Kerstmenu

Zondag 25 december

 

Champagne met zijn voorproevertjes

Kreeft, karnemelkstampers, radijs, schaaldierenjus

Scholfilet, garnaal,couscous M’Hamsa, courgette, kalamansi

Ree, rode kool, blue Hubdard pompoen, Luikse stroop

Citrus merengue

Peer, karamel, yuzu, chocolade

Koffie met versnaperingen

 

Prijs: 125 euro, geselecteerde wijnen door sommelier Kenzo Lauwereins inbegrepen

 

DE VLASCHAARD

Leopoldlaan 246

8430 Middelkerke

059 30 18 37

devlaschaard@skynet.be

www.de-vlaschaard.be


 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

BISTRO DU PORT

 

KERSTAVOND

Zaterdag 24 december

 

Aperitief met hapjes

Oesters Fine Champagne

Open ravioli van strandmessen, tomaat, gember, citroengras en tomatencoulis

Blini’s met witte pens, spinazie, escargots en groene kruiden

Eendenborst à l’orange

Kerstbuche Leterme

 

Prijs: 80 euro per persoon – Menu per tafel

 

 

 

OUDEJAAR

Zaterdag 31 december

 

Aperitief met hapjes

Tomaat garnaal, kokkels, burata, guacamole en groene kruiden

Espuma van aardappel met truffel, king krab en strandmessen

Risotto met inktvis en tomatenfondue

Kalfsribstuk Petersfarm, kalfsjus met mosterd en wintergroenten

Gegratineerde sabayon met fruit en kokos

Koffie en zoetigheden

Glaasje Champagne om middernacht

 

Prijs: 110 euro per persoon

 

BISTRO DU PORT

Kaai 8 – 8620 Nieuwpoort

058 24 12 44

info@bistroduport.com

www.bistroduport.com

 

 






>> Reageer (0)
23-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Hotel

Restaurant SINT-LAUREINS

 

OUDEJAARSAVOND

Zaterdag 31 december – 19 uur

 

Champagne met een bordje vol mondgeneugten

 

Velouté van bosduif

 

Kreeft “Armoricaine”

Château Graville Lacoste 2013

 

Spoon

 

Fazant - Knolselder - Beukenzwammen

Château des Labourons Fleuri 2007

 

Kaas- en nagerechtenbuffet

 

Mokka

 

menu + wijnen + water

100 euro per persoon

 

 

 

BRUNCH

 

Zondag 1 januari 2017 vanaf 11 uur

  

35 euro per persoon

 

 

HOTEL-RESTAURANT

SINT-LAUREINS

Strandlaan 12

B-8434  WESTENDE

+32(58)23 39 58

info@st-laureins.com

www.st-laureins.com

 






>> Reageer (0)
18-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHAATSEN IN VEURNE

Vier weken schaatsplezier met

 

VEURNE ON ICE 2016-2017

 

 

Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.

 

Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes 500m².

Een schaatsbeurt kost 6 euro, schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.

 

HET PROGRAMMA

 

Vrijdag 16 december

 

·       Officiële  opening Veurne On Ice 2016 – 2017 met om

·       20 uur – Inleiding door de burgemeester en schepen van toerisme

·       20.15 uur – Optreden van Miel&Basil – Bekend van Belgium’s Got Talent – accordeon + beatbox

·       21.00 – DJ D-Lux

 

Vrijdag 23 december

 

·       20 uur – Optreden Aurelio XL - Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.

 

Maandag 26 december

·       15 uur – Papa Chico Kerstshow met bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!

·       20 uur – Demonstratie Line Dance

 

Vrijdag 30 december

·       20 uur - Shakin' Strings ft. Sticky Lee Slim – Arne Dufoor & Niels Cé – Ze speelden op Veurne La Fête 2016 en konden echt wel overtuigen!

 

Dinsdag 3 januari

·       19 uur – IJshockeytornooi 4 tegen 4 – organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be

 

Zaterdag 8 januari

·       20 uur – DJ TMB

 

Openingsuren :

 

Opening vrijdagmiddag 16 december. In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11 uur  tot 21.30 uur.

 

Maandag 19 december tot donderdag 22 december van 11 tot 20 uur

 

Heel de kerstvakantie van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.

 

Van maandag 9 januari tot en met donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.

 

Laatste weekend eventueel +/- 18 uur

 

Prijs :

1 schaatsbeurt: 6 euro – schaatsen inbegrepen

1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)

Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01 betalen 4 euro

 

 

 

                                      Foto’s Stad Veurne








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEWEEKEND IN MIDDELKERKE

Vrijdag 9 tot en met zondag 11 december 2016

 

Salons VISMIJN NIEUWPOORT

 

KERSTCHAMPAGNE  @   NIEUWPOORT

 

Voor de derde keer op rij pakt Kerstchampagne @ Nieuwpoort uit met een fraai en sprankelend programma, gedompeld in Champagne. Voorzitter Bernard Vandamme is formeel: “Inderdaad, reeds voor de derde maal slaan we figuurlijk onze tenten op in de vismijn te Nieuwpoort. De standen zijn gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken. Ook de champagneproducenten brengen hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. En wat gezegd van de vele nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. We zijn daarom de vele steunende handelaars bijzonder dankbaar. Zij helpen het succes van het Champagnefestival steunen. Meer nog, we zijn blij verrast te vernemen dat de hotelsector op volle toeren draait en al heel wat boekingen genoteerd worden, met het oog op het Champagnegebeuren. Het programma, keurig in goede banen geleidt door de onvervangbare Nancy, zorgt opnieuw voor elk wat wils, van muziek al over kunst tot het beste op culinair vlak, afgerond met… Champagne.”

 

DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN

·       Champagne Lejeune

·       Champagne Philippe Moutardier

·       Champagne Lhuilier

·       Champagne Mongery

·       Champagne Guillette

·       Champagne William Saintot

·       Champagne Philippe Rouyer

·       Champagne Henri David-Heucq

·       Champagne Neret Vely

·       Champagne Louis Dehu

 

CHAMPAGNEMENU

 

Nieuw dit jaar is dat Horeca Nieuwpoort uitpakt met een authentiek Champagnemenu. Diverse restaurant serveren een uitgesproken menu, vergezeld met CHAMPAGNE LEJEUNE – DEL HOZANNE uit Aveny Val d’Or. Voeg daarbij dat de flessen voorzien zijn van een speciale capsule met daarop het logo van Horeca Nieuwpoort. Voor de placomusophilisten (verzamelaars van capsules) een unieke kans want er zijn slechts 300 stuks. Elk restaurant heeft zijn eigen menu-prijs.

 

DEELNEMENDE RESTAURANTS

Bistro du Port

Au Bistro

Café de Paris

Captain Nemo

De Ark

De Lanterfanter

De Roos

Feu d’Or

Galjoen

In de Luwte

Kaai 15

Nordex

’t Poortershuys

 

 

VOLLEDIG PROGRAMMA

 

• Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:

In de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, muziek en zoveel meer .......

VRIJDAG 9 DECEMBER OPENING OM 17 UUR

• Doorlopende degustatie en catering van 17 tot 22 uur met live Music door Jo AREND.

 ZATERDAG 10 DECEMBER VANAF 10 uur.

• Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.

Reservatie gewenst – info: Nancy.Cattrysse@telenet.be

Doorlopende degustatie en catering van 10 tot 22 uur. Live Music met Jo AREND

ZONDAG 11 DECEMBER VANAF 10 uur.

  • Champagneontbijt in Sailor’s Bar (zie verder)
  • Doorlopende degustatie van 10 tot 18 uur
  • Muzikale omlijsting door Jo AREND

 

CHAMPAGNEONTBIJT

in SAILOR’S BAR

 

Het Champagneontbijt is te genieten in de Sailor”s Bar waar Lori Lasat en Willem Vermeire zich inzetten om hun kennis en ervaring van topontbijten te laten proeven. Hun team staat borg voor compleet genieten. Het is duidelijk:  Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.

Nadien kan men genieten van een boottocht met de YSERSTAR in de havengeul, jachthaven en sluizencomplex.

Deelnemen kost 25 euro per persoon terwijl een gedeelte van het bedrag geschonken wordt aan het goede doel De Katrol Oostende. Wie kiest voor Champagneontbijt + Boottocht + glas Champagne: 40 euro.

Vooraf inschrijven via Nancy.Cattrysse@telenet.be

 

Het geheel is ondersteund door:

 

Kunstwerken Hannes D’Haese

Juwelen Carino

Sailors’ Bar Seastar

Brasserie Au Roy Henry

Top Center

Steps Magazine

Meko – Alluminium en metaal – Poederlakken

Mooii Oostende

HIT FM Radio

Bowlingpaleis

Keurslager De Rycker

Les Saveurs d’ Antan

Nieuwpoortse Wijnhandel

O.T.O

Baker Bro

Golfkar Online

J.Hin 16

Stad Nieuwpoort

 

 

 

Foto 1: Nieuwpoor

Foto 2: Philip Averein (onder-voorzitter Horeca Nieuwpoort), Walter Thielemans (Carino), burgemeester Geert Vandenbroucke, Nancy Cattrysse (algemene leiding organisatie), Dominique Dulst (Top Center), Geert De Lombaerde (VMC), voorzitter Bernard Vandamme en Renilda Claeys (Carino).

 

Foto 3: Lori Lasat en Willem Vermeire die het ontbijt verzorgen in hun Seastar Sailors’ Bar, Nancy Cattrysse en Bernard Vandamme.

 

(Tekst & Foto’s: Georges Keters)










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAULT & MILLAU VEROVERT WESTKUST

 

Westkust verovert Gault&Millau

 

Willem Hiele Lunch & Gastentafel

Ontdekking van het jaar

 

Da Claudio en Flavie’s Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort

 

De voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel, bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger, maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.

 

Met Willem Hiele haalt Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige chef het  vissershuisje van zijn ouders om tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen maar gasten op afspraak. Willem – eerder de rechterhand in de keuken van sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde – ging zijn eigen weg in 2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault & Millau is nog maar het begin.

KOKSIJDE SPANT DE KROON

Maar er viel nog meer te rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.

Carcasse van Hendrik Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat gereputeerde huizen met succes achter zich laat.

NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN

Andere topper aan de Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.

Met Flavie’s Tafel krijgt de Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20. LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.

ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO

De vraag naar een authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. “We willen alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato, Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele smaakvolle gerechten”, stelt Claudio – beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. “Vanessa en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te doen”, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.

LE FOX VAANDELDRAGER

In Middelkerke en Westende blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau. Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.

Diksmuide weet zich met ’t Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).

De absolute topper en vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok Stéphane Buyens  twee Michelinsterren aan de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De Panne.

BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE

In wat men vandaag Dé stad aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentley’s en Enoteca del Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn 14/20 verdwijnen. Ostend Queen – toprestaurant op het dak van het casino – blijft aanbevolen.

Iets verder op in Bredene weet restaurant L”Homard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.

 

Hoe dan ook, onze regio zit sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin onder de ogen.

 

Georges Keters

 

Foto’s:

 

Vaandeldrager Westkust Stephan Buyens – Le Fox – De Panne

 

Heidi & Patrick in Marquize – Westende-Bad

 

Vanessa en Claudio in Da Claudio – Nieuwpoort

 

Tjörven en Thierry in De Kelle – Koksijde












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs