Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
10-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ECO TOERISTISCH PROJECT IN GAMBIA

Gentenaar bouwt marien Sea Life Center in Gambia

 

Sea Life Center op drijvend eiland op Gambia Rivier

 

 

De 51-jarige Chris Van Belle uit Gent, wetenschappelijk onderzoeker mariene biologie en verbonden geweest aan de Gentse Universiteit, werkt momenteel aan de uitbouw van een Sea Life Center op de River Gambia in Gambia, West-Afrika. Bedoeling is er een drijvend eiland te verankeren op Lamin Bolong. Hierop komt een gebouw voor permanente tentoonstelling over het leven onder de waterspiegel van de mangrovegebieden, rivierestuarium en de kustlijn van Gambia. Een investering van ruim 100.000 euro.

 

Geboren en getogen in Gent woont Chris Van Belle intussen al enkele maanden in Gambia, zijn tweede vaderland. Zijn interesse als wetenschappelijk onderzoeker trok hem naar de Gambia Rivier. “Onder de waterspiegel bevindt zich een schat aan wetenschappelijk materiaal dat niet of amper gekend is. En daar zou ik iets willen aan doen”, stelt Chris Van Belle, voormalig sportduiker en  geobsedeerd door zoveel moois in het water. “Ter hoogte van het domein Lamin Lodge, restaurant en aanleghaven voor jachten en pleziervaartuigen aan de oever van de River Gambia in Lamin Bolong, wil ik op een drijvend eiland een volledig in hout opgetrokken structuur op artisanale wijze neerzetten, volledig naar het voorbeeld van Lamin Lodge, een tiental jaar geleden volledig uitgebouwd door een Duitse eco-freak, er woont en naar eigen zeggen nooit meer weg wil. De man is in de wolken met mijn project, dat uiteraard complementair is met zijn zaak”, vertelt Chris Van Belle.

 

ACHTHOEKIG GEBOUW

De plannen liggen op tafel en het is nu enkel nog wachten op enkele vergunningen en de nodige fondsen om het eco-project van Chris Van Belle uit te werken. “Het drijvend gebouw zal octogonaal, achthoekig, van vorm zijn, met in het midden een dito opening waardoor er als het ware een venster op de bolong ontstaat, zeg maar een natuurlijk aquarium. Een net, gespannen onderaan de opening zal een aantal grotere vissoorten in deze vijver houden, terwijl het klein pelagisch leven er vrij door kan zwemmen en aldus voorziet in de voedselbehoeften van de grotere exemplaren. Door deze constructie wordt een achthoekige rondgang gecreëerd, opgebouwd uit evenveel modules, zeg maar hallen. Elke hal zal over een bepaald onderwerp handelen. Hierbij denken we aan de Plankton Hal, de Ei Stadium Hal, de Oceaan Hal, de Aquarium Hal, de Jonge Vissen Hal en de Mangrove Eco Hal. Allen met educatieve en wetenschappelijke inslag. De Inkomhal zorgt voor de mogelijkheid om met de boten aan te leggen en bezoekers toe te laten vlot het Sea Life Center te bereiken. Een souvenirshop en labo hoekje vervolledigt het geheel”, stelt Chris Van Belle, in de wolken met zijn project, dat in de regio veel belangstelling geniet.

 

POPULAIRE WETENSCHAP

Door de uitbouw van dit eco-marieneproject breidt Chris Van Belle het natuuraanbod van Gambia aanzienlijk uit. “Een aanzienlijk deel van het land wordt ingenomen door de River Gambia en de mangrovegebieden. Tot vandaag is het niet mogelijk om deze mariene rijkdom te ontdekken en te beleven. Het Sea Life Center Lamin Lodge opent meteen perspectieven waardoor de wetenschappelijke informatie op speelse en populaire manier wordt uiteengezet en meteen toegankelijk wordt voor eenieder. Een belangrijke troef is de lokale schoolgaande jeugd – de toekomst van Gambia – attent te maken op de ecologische waarde van het leven in de rivier en de mangroves, van levensbelang inzake het voortbestaan van het visbestand dat de rivier en de kust vandaag kent”, geeft Chris Van Belle graag mee.

 

INTERNATIONAAL

Het opzetten van Sea Life Center Lamin Lodge wil een uitnodiging zijn naar de internationale jeugd. Chris Van Belle: “Benevens het belang voor de plaatselijke jeugd kan het centrum straks dienen voor allerhande ecologische en mariene studies. Universitaire studenten kunnen hier terecht voor opzoekingwerk en kunnen tegelijk aan democratische prijzen in een of twee weken Gambia ontdekken, wat meteen ook het toerisme ten goede komt. Momenteel is er al contact met diverse universiteiten die via het project het mogelijk kunnen maken hier ter plekke de mariene biologie te bestuderen. Van Amerikaanse collega’s kan ik via een uitwisselingsprogramma straks rekenen op onderzoek naar de manatees, een beschermde zeekoe die je niet enkel in Florida, maar ook in de Gambia rivier vindt. Ik ben er dan van overtuigd dat het eco-project een meerwaarde zal betekenen binnen het toeristisch en wetenschappelijk kader van The Gambia.”

 

PRAKTISCH

Het te bouwen eiland telt een diameter van 24 meter terwijl de omtrek buitenom 76 meter telt. Men mag hierbij rekenen op een waterverplaatsing van ongeveer 20 ton. De opwaartse kracht van de drijvers is 33 ton. Voor de verankering van de acht modules zijn telkens betonankers van elk 400 kg nodig. De totale oppervlakte gestemd voor de tentoonstellingsruimte bedraagt 324 m². De energievoorziening bestaat uit 100% ecopower, solar systeem met batterijbank en spanningsomvormer met noodaggregaat.

 

STEUN

Het is duidelijk, met de uitbouw van dit project zorgt Chris Van Belle niet alleen voor een wetenschappelijk luik dat door zijn speelse manier van voorstelling iedereen kan bereiken, maar koken kost evenwel geld. Maatschappijen die zich geroepen voelen om dit eco-project te steunen (rekeningnummer: Chris Van Belle 671-1112339-14), eraan mee te helpen of nog meer gedetailleerde info willen bekomen, kunnen steeds terecht bij Chris Van Belle via e-mail Subsearobotics@hotmail.com

Het project kan alvast rekenen op de steun van de Stichting Vlamingen in de Wereld en touroperator Travelpoort in Mechelen met kantoor in Kololi, Gambia.

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
09-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA OOSTENDE
Restaurant VALENTINO

 

Al zowat twintig jaar bepaalt Benoit Zwaenepoel het gezicht van restaurant VALENTINO, op de unieke Albert I Promenade in Oostende. Ter hoogte van “Den Horloge” weet Benoit, geruggensteund door eega Nancy Vermet, Ladychef Charline Devey en medewerkers, elke lekkerbek het naar de zin te maken. Zoek geen culinaire kronkelingen of moleculaire toestanden, je vindt er een eerlijke, eenvoudige, doch bijzonder smaakvolle keuken waarbij elk ingrediënt een hoofdrol speelt. De royale porties zorgen ervoor dat het onmogelijk wordt om met honger van tafel te komen. Voeg daarbij een heerlijk zicht op zee en je lunch of diner in restaurant VALENTINO kan niet stuk.

In de immense keuken is Ladychef Charline een meester in visbereidingen. Het is dan ook smullen van een uitgelezen Vis Palet en de exclusieve IJslandse zeewolfwangetjes, aansluitend sausje van saffraan met curry, naar een eigen recept van Benoit. Een delicatesse, met tagliatelli, friet of kroket. Héérlijk. De bediening is daarenboven perfect en discreet met aandacht voor elke klant.

In het glas kiest Benoit Zwaenepoel voor enkele klassiekers maar vooral voor de wijnen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte. “Eenvoudig weg omdat Francky Renty over een flink gamma uitstekende en betaalbare wijnen beschikt. Vandaar dat we graag de heerlijkheden van Barton & Guestier, Thomas Barton, Château Magnol en onder andere de Château Brunet Charpentier in het glas hebben”, stelt Benoit.

Maakte de Italiaanse acteur Rudolph Valentino geschiedenis als “The Great Lover”, restaurant Valentino zit vol liefde voor elke lekkerbek.


Restaurant VALENTINO

Benoit Zwaenepoel & Nancy Vermet

Albert I Promenade 72 – 8400 Oostende – tel. 059 80 21 86

Gesloten op woensdag.

 

 






>> Reageer (0)
05-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA MIDDELKERKE

HORECA MIDDELKERKE

 

Zomer start met De Boarebreker

 

In het tot in het nok gevulde Middelkerkse Casino werd de zomer 2008 op gang geschoten met de voorstelling van de 14de editie van DE BOAREBREKER, magazine “Met zicht op de horeca in Middelkerke”.

 

Deze 102 pagina’s tellende turf laat niets aan de verbeelding over. Naast vermelding van het kruim van de Middelkerkse horeca is het magazine doorspekt met aandacht voor de bijzonderste evenementen, aansluitend een brede waaier van beste handelszaken in de negen deelgemeenten.

De Boarebreker is hiermee aan zijn 14de editie toe. Het begon allemaal schoorvoetend met deelname van een tiental horeca-zaken. Vandaag wil zo goed als niemand ontbreken in dit volumineus magazine, dat de jongste jaren aan kracht, belangstelling en aandacht wist te winnen. Het werk van vooral Stefaan Lauwereins (restaurant De Vlaschaard), geruggensteund door Johan Sabbe (restaurant Chaplin), Stefan Vander Espt (restaurant ’t Boerderijtje), Peter Deseyn en Nathalie Van Belleghem. Lien Van de Kelder is meter en ex-wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens is peter.

 

Om het de lekkerbekken nog makkelijker te maken pakt De Boarebreker uit met een mini-uitgave, met vermelding van vooral de horecazaken, handig boekje dat netjes in de handtas past zodat men steeds de juiste adressen op zak heeft.

 

Het magazine is gratis te bekomen in de voornaamste handelszaken van Middelkerke en kantoren van toerisme.

 

Meer info: www.boarebreker.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
02-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BETOVEREND WALES

 

Breacon Beacons één groot open natuurpark

Araf, Croeso i Cymru

 

Araf. Croeso i Cymru. Vertraag. Welkom in Wales. Vier woordjes die je op weg doorheen het natuurschone Wales elke dag meerdere malen letterlijk voor de wielen krijgt. Achter elke bocht, bij het naderen van een van de 152.876 rotondes of binnenrijden van een of ander charmant dorpje, wordt de automobilist er steevast vriendelijk van verwittigd: ARAF. VERTRAAG. Met kort daarna: Croeso i Cardiff, Hay-on-Way, Snowdania of Breacon Beacons. Vertragen aub. Welkom in deze stad. Heerlijk.

 

Het is je meteen duidelijk, Wales is een gastvrij land, rijk aan geschiedenis en een bevolking om U tegen te zeggen. Wales is daarenboven doorspekt met misschien de mooiste natuur in het Verenigd Koninkrijk, maar telt daarenboven duizenden lieflijke dorpjes, romantische hoekjes, mooie zandstranden bezaaid met onherbergzame kliffen, tuinen om van te snoepen en een reeks kastelen waar spoken zich elke dag nog pogen te bewijzen. Voeg daarbij de Welshe keuken, te genieten in een van de vele typische hinterlandkroegjes of pittoreske badplaatsjes, en je verblijf in Wales kan niet meer stuk. Meer nog, je krijgt er nooit genoeg van.

 

ABERGAVENNY

Na een vlekkeloze overtocht met P&0 Ferries vanuit Calais naar Dover zetten we via de snelweg koers naar Abergavenny, geklemd tussen de Welsh en Britse grens, de onvermijdelijke Poort naar Wales. Via het Brecon Beacons National Park duwen we naderhand Zuid-Wales onder de wielen.

Onderweg is het genieten van de ruïnes van de 12de eeuwse Tintern Abbey, parel aan de kroon van de Wye Valley, regio die getuigd van een onbeschrijflijk mooie natuur.

Een ommetje naar Monmouth – geboorteplaats van Henry V in 1387 – doet ons kennis maken met de 13de eeuwse toegangspoort op de Monow Bridge om nadien een bezoekje te brengen in het museum waar een fraaie collectie persoonlijke voorwerpen van de grote admiraal Nelson te bezichtigen is. Liefhebbers van marinegeschiedenis mogen dit niet missen.

Culinaire tip: op zaterdag 20 en zondag 21 september 2008 vindt in Aberganvenny de 10de editie plaats van het gerenommeerde Abergavenny Food Festival, tot nader order nog steeds de absolute topper in het genre, in Wales. Meer info: www.abergavennyfoodfestival.com

Hoteltip: Abergavenny is een leuke stad van waaruit men vlot het Brecon Beacons National Park kan ontdekken. Angel Hotel in de Cross Street 15 is een uitstekend adres. Comfortabele kamers en een uitstekende keuken. Meer info: www.angelhotelabergavenny.com

 

BRECON

Hét ongerept natuurschoon in Zuid-Wales is zonder meer het Brecon Beacons National Park, met de Pen-Y-Fan en zijn 886 meter de hoogste berg. Deze glooiende landschappen zitten niet alleen bol van de grazende schapen, maar zijn zo afwisselend van structuur dat het met zijn afgeplatte toppen, begroeid met varens, heide en eindeloze vlakten gras, er uit ziet als een lappendeken, met groen en bruin als hoofdtoon. Wandelaars kunnen zich via de kronkelende paadjes een weg vinden naar elke top, met een immens panorama als beloning.

Neem naderhand ook even wat tijd om de leuke winkelstraatjes van Llandello te ontdekken, een pittoresk stadje aan de rand van het park. Benevens de lieflijke oude brug over de River Towy is het in de onmiddellijk regio ook genieten van het Carreg Cennen Castle, Dinefwr Castle en het Dryslwyn Castle, drie kastelen bol van de geschiedenis.

Leuk – en zeker niet te missen – is uiteraard een ritje met de authentieke Brecon Mountain Railway die van vanuit het onaangeroerde station Merthyr Tydfil een romantische en natuurschone treinrit bezorgt met een meer dan honderd jaar oude stoomtrein. Onderweg ontplooit zich een fraai landschap aan het genietend oog.

Op weg van Llandeilo naar Carmarthen mag je niet nalaten even wat tijd uit te trekken om te genieten van de schoonheid van de National Botanic Garden of Wales, park dat sinds de 18de eeuw het epicentrum is van de meest gevarieerde plantengroei. Bloemen- en plantenliefhebbers krijgen er nooit genoeg van. Neem alvast een voorproefje en surf naar www.gardenofwales.org.uk

Hoteltip: Wie relax wil koppelen aan absolute rust, gezondheid en spa vindt dit alles in de Nant ddu Lodge, hotel-bistro-spa in Merthyr Tydfil, aan de voet van het park. De kamers zijn ruim, de keuken regionaal. Het indoor zwembad en de spa staan gratis ter beschikking voor de residenten. Masssages en allerhande therapieën zijn extra.

 

SAUNDERSFOOT & TENBY

We verlaten de imposante regio van Brecon Beacons en duiken de kust tegemoet. Aan de Carmerthen Bay slenteren we langs de stranden van Amroth, Saundersfoot en Tenby, lieflijke badplaatsen aan de kust van Pembrokeshire.

Tenby is zonder meer een parel. Deze historische haven is wellicht een van de meest gefotografeerde plekjes in Wales. Zijn pittoreske nauwe kronkelende straatjes en stadsmuren dateren uit de 14de eeuw, de vissershaven maakt stilaan plaats voor een gemoedelijke jachthaven.

Stap zeker even binnen in het meer dan 500 jaar oude redershuisje aan de Quay Hill, op tien stappen van de haven. Het Tudor Merchant’s House is niet alleen het oudste huisje van Tenby maar staat tegelijk borg voor vijf eeuwen geschiedenis.

Tijd nu om wat genieten op zee. Met Sea Cruises kan je elke dag meerdere malen voor anderhalf uur genieten van een Eilandencruise met zicht op het vogelreservaat St. Margaret en onder andere het zeehondenverblijf in de verborgen baaitjes tussen de indrukwekkende kliffen, het klooster op Caldy Island en Monkstone Point, waar vandaag nog steeds paters en broeders te vinden zijn.

Wie na Tenby nog wat wil genieten van haven- en strandgeneugten vindt ruim zijn gading in het iets kleinere maar niet minder gezellige Saudersfoot. Leuke haven dat bij laagtij bloot komt te liggen. Het strand ziet zich voor de wind beschermd door de omringende gordel van heuvels en is ideaal voor zonnekloppers en strandwandelaars.

Hoteltip: wie optimaal wil genieten van deze regio zit perfect in St. Brides Spa Hotel, op de heuveltop met indrukwekkend zicht op Saundersfoot. Andrew en Lindsey Evans spendeerden een fortuin om het hotel om te bouwen tot een parel inzake 4-sterrencomfort en spa. Optimaal relaxen is hier dan ook de boodschap. Paula Ellis is uw gastvrouw.

Voeg daarbij een uitstekend restaurant, met adembenemend zicht op de baai, en je weet meteen dat dit de hemel op aarde is voor elke levensgenieter.

Meer info: www.stbridesspahotel.com

 

SWANSEA

Aarzel niet om op de terugweg even halt te houden in Rhossili, het Land’s End of the Gower, met zijn onvoorstelbare mooie vergezichten om daarna Swansea te bezoeken, inzonder de Swansea Market, open markt met eeuwen oude traditie. Alhoewel vandaag een flink stuk ondergebracht is in een overdekte markt is deze markt al sinds 1652 gedeeltelijk overdekt geweest. In de jaren 1920 telde de markt zelfs 670 standhouders, vandaag zijn dat er een stuk minder. Maar het neemt niet weg dag wie wil genieten van het échte marktleven, hier ruim aan zijn trekken komt. Spectaculair zijn de verkoopstandjes met vis, groenten, fruit vers geslacht vlees en gevogelte. Kaasliefhebbers zullen hun ogen niet geloven. Inbegrepen uiteraard de beste Welsh specialiteiten, zijn ook alle soorten delicatessen er te vinden, niet allen uit Wales, maar ook uit Italië waar groenten en olijven de plak zwaaien. Gedroogd fruit en biologische groenten hebben er de jongste jaren ook hun plaats gevonden. Heel wat restaurateurs zijn dan ook bij het krieken van de dag present en schaffen zich de beste producten aan. Volgens de plaatselijke chefs is de kwaliteit van de Swansea Market beter dan elders.

 

PENDOYLAN

Vooraleer terug via Cardiff en Newport Dover te bereiken nemen we nog even verpozing in de Llanech Vineyard in Pendoylan, aan de rand van de M4.

Llanech Vineyard is niet alleen een schitterende locatie met tientallen chalets en leuke kamers en het restaurant Calon, keuken getekend Chef Hywel Jones en Chef Michael Edwards, goed voor een Michelin-ster, maar tegelijk een Food & Wine School. Onder leiding van BBC Chef Angela Gray pakt assistent Beverly Brtany uit met kooklessen op hoog niveau, met bereidingen van schotels uit alle hoeken van de wereld.

Het restaurant Calon (= hart van Wales) is een pareltje. Rustig en fris uitgebouwd is elk bord een streling voor het oog. Becky en Lindsey staan er aan de zijnde van Chef Michael Edwards. Het Tasting Menu was er met Foie gras, St. Jacobsnootjes, Rode poon en Lam met asperges eentje om duimen en vingers af te likken.

 

P&O FERRIES

Wales lijkt misschien ver, maar ligt eigenlijk binnen handbereik. Via Calais reis je met P&O Ferries in 75 minuten naar Dover. Er zijn liefst 25 afvaarten per dag, heen en terug.

Via zowat uitsluitend snelwegen bereik je Cardiff al na 400 km. Uw duik in Wales kan beginnen.

P&O Ferries beschikt over diverse formules (dagtrip, driedaagse mini-trip, familieuitstap, met auto, moto of voetpassagier. Het kan allemaal.

Alhoewel de overtocht amper anderhalf uur duurt, kan men intussen met volle teugen genieten van een leuk glas en heerlijke schotel in een van de vele eetgelegenheden, bars en lounges aan boord. Dat alles aan betaalbare prijzen. Uw trip naar Wales kan niet beter starten.

Meer info en reservaties: www.POferries.com en 070 70 77 71.


Algemene info over Wales:
Luc.Deketelaere@greendestinations.com
www.visitwales.com

Georges Keters





>> Reageer (0)
01-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee

 Exclusieve kunst op het bord

 Met Kunst aan Tafel in Oostende

 

Toerisme Oostende koppelt in samenwerking met artistiek raadgever Willy Bosschem en Horeca Middenkust voor de derde maal kunst aan gastronomie en zet Met Kunst aan Tafel twaalf gerenommeerde buitenlandse kunstenaars exclusieve kunst, onder de vorm van een onderbord, op tafel. Gekoppeld aan een succulent 4-gangendiner neemt men het onderbord mee naar huis. Nog tot 22 maart 2009.

 

Gastronomie en kunst zijn twee pijlers van onze cultuur. Wie het samen wil beleven vindt zijn gading twaalf uitgelezen restaurants in Oostende, waarbij telkens een kunstenaar tekent voor een exclusief bord. In restaurant Auteuil is dat Niki de Saint Phalle, in Gloria (Andromeda Hotel & Thalassa) schuift Jacques Villeglé zijn “Images” naar voor, in Le Grillon genieten we van Jean-Michel Folon, bij Chez Nous is Arman te zien, in de Savarin ontmoeten we Kimiko Yoshida, in Fort Napoleon zien we Reinhoud, in Villa Maritza tekent David Spiller voor het bord, in de Perigord (Thermae Palace) is Delphine Boël te gast in het bord, Ostend Queen doet het met Robert Combas, Georges Moquay tekent voor Petit Nice, Wolfgang Volz is te zien in de Beluga en in restaurant Marina laat de Frans-Duitse kunstenares Ücker Rotraut haar werk bewonderen in het bord.

 

RESTAURANT GLORIA

 

Een van de absolute toppers is restaurant Gloria aan de Albert I Promenade 60 in Oostende (Andromeda Hotel & Thalassa). Het is in restaurant Gloria dan ook telkens met volle teugen genieten van de lichte frisse op Belgische en Franse leest geschoeide keuken, met zicht op zee. Chef Philippe De Wilde, 47 lentes jong en doorgewinterd in het vak, is een meester in vis- en kreeftenbereidingen.

Het verlengstuk van de klasse van Chef Philippe De Wilde is de zaal is zaalmeester en maître sommelier Didier Hamers en zijn ploeg.

Nog meer kunst op tafel krijgt men in restaurant Gloria met de gastronomische actie Met Kunst aan Tafel. Nog tot 22 maart 2009 kan men er genieten van dubbele kunst: enerzijds een uitgelezen 4-gangenmenu, getekend Chef Philippe De Wilde, anderzijds gaat u naar huis met een onderbord, kunstwerk van de Franse kunstenaar Jacques Villegè, gekend voor zijn picturale slogans. Zijn bord “Images” gooit alvast hoge ogen bij de kunstliefhebbers.

Met Kunst aan Tafel is elke dag te genieten (uitgenomen woensdagavond buiten de schoolvakanties en donderdag). Prijs: 4-gangenmenu + bord: 95 euro; 4-gangenmenu, bord én wijnen inbegrepen: 115 euro.

Wie na een koninklijke maaltijd in restaurant Gloria als extra nog wil genieten van de geneugten van de zee, kan terecht in hotel Andromeda & Thalassa waarvan het restaurant deel uit maakt. Het 4-sterrenhotel (90 kamers waarvan ruim de helft met zicht op zee) behoort tot de mooiste aan de kust. Er zijn diverse midweek en weekend formules. Ruime parkeerhaven. Meer info: www.andromedahotel.be

 

RESTAURANT MARINA

 

Wie gek is op de Italiaanse keuken mag niet nalaten Met Kunst aan Tafel te genieten in restaurant Marina aan de Albert I Promenade 9 in Oostende (tel. 059 70 35 56).

Het staat buiten kijf, elke gastronoom zal het met ons eens zijn, de Italiaanse keuken is een parel, een schittering die nooit worstelt in een homogene traditie, het is eerder een regionale verscheidenheid met aubergines uit Calabrië, de herderskeuken van Sardïnië, overheerlijke wijnen uit Toscanië, Siciliaanse groenten, mozzarella uit Campanië , de prosciutto di Parma uit Emilia-Romagna en onder andere olijfolie en pasta’s uit Puglia. Gastheer Domenico Acquaro verwent de lekkerbekken dan ook al precies 35 jaar met al dat fraais dat de vruchtbare Italiaanse bodem ons weet te schenken. Hij laat zich hierbij in de zaal graag bijstaan door de klasse van Micha en Claudio.

Kwaliteit laat zich graag betalen: “De klasse van elk gerecht staat of valt met dagverse, echte, uitmuntende en kwalitatief hoogstaande ingrediënten”, zegt Signore Acquaro, een meester in zaalbereidingen.

Restaurant Marina is goed voor 65 culinaire zitjes en is elke dag open. Proef er zeker de koninklijke dorade in zoutkorst, de diverse bereidingen met truffels en de ongeëvenaarde sabayon van marsala, in de zaal persoonlijk klaargestoomd en gepresenteerd door de maestro himself: Domenico Acquaro.

Het Menu Met Kunst aan Tafel: 90 euro, inclusief bord; 110 euro, inclusief bord en gepaste wijnen.

Meer info: Restaurant Marina, Albert I Promenade 9, Oostende, tel. 059 70 35 56, eigen parking, www.resto-marina.be

 

Meer info over Met Kunst aan Tafel: www.metkunstaantafel.be en info@toerisme-oostende.be

  

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUVERGNE - FRANKRIJK

Wandelen tussen slapende vulkanen

Auvergne groen hart van Frankrijk

 

De Auvergne in het Centraal Massief met zijn departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme is vaak niet meer dan een tussenstop voor gehaaste reizigers die koers zetten naar de zon. Jammer, want deze regio heeft zoveel te bieden is wars van massatoerisme. De weidse groene natuur zit bol van de rustgevende aangename verrassingen. Weg van alle drukte is het heerlijk wandelen op het bultig vulkaanlandschap, de weldaad van het water en de succulente artisanale streekgastronomie.

 

In de Auvergne wordt Natuur duidelijk met een hoofdletter geschreven. Een tachtigtal vulkanen hebben miljoenen jaren geleden het gebied een eigen gezicht gegeven, inmiddels groener dan groen. Dit staat tegelijk borg voor immense wandelingen, klimmend naar de toppen van de vele “Puy’s”, genieten van de vele rivieren en kratermeren, resten van vulkanen. In de Auvergne heet een vulkaan een “Puy”, vandaar Puy de Dôme, Puy de la Coquille, Puy La Vache, Puy Mary en onder andere Puy-en-Velay.

Dit alles is te beleven in het beschermde natuurgebied Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne.

Voeg daarbij de honderden middeleeuwse pittoreske dorpjes, doorspekt met kasteeltjes en Romaanse kerkjes, afsluitend met een oersmakelijke landelijke schotel op een van de vele terrasjes en je verblijf in de Auvergne zou eeuwen mogen duren. Dit is pas genieten.

 

PUY-DE-DOME

 

Met Clermont-Ferrand als hoofdstad en Le Puy-en-Velay, beslist een van de meest spectaculaire steden van Frankrijk, als speerpunten kan men in de Auvergne alle kanten uit. Ideaal voor daguitstappen richting diverse “puy’s” en de “gorges” (bergpassen) van de Allier rivier en zijn smalle kloven.

Een van de toppers is alvast de Puy-de-Dôme, goed voor 1465 meter en een immens uitzicht op de omliggende puy’s, lees vulkanen. Het is dan ook genieten van het uitzicht op de Mont Dore, Mont du Cantal, Puy de Sansy en onder andere de plateaus van Cézallier.

De Puy-de-Dôme herbergt vandaag een uitkijktoren, een telecommunicatiezender, een weerkundig station en een restaurant en is vlot te bereiken met de wagen. Te voet kan ook. De Puy-de-Dôme is tegelijk geliefd door de liefhebbers van parapente, parachutisten die van op de berghellingen de diepte inspringen. Een unieke belevenis. En voor wie het in duo-sprong wil wagen, kan meespringen tegen de prijs van 80 euro. Echt iets voor de durvers. Meer info : www.changementdair.fr

 

VULKANEN & GORGES

 

Natuurliefhebbers zijn in de Auvergne meer dan wie ook aan het feest. Het groene walhala grijpt je naar de keel. Op de flanken van de puy’s duikt achter ieder bocht een nieuwe verrassing op. Met Pierre Duplat van Destinations Volcans wordt het dubbel genieten wanneer hij je mee neemt naar de Gorges de la Loire, de Gorges de l’Allier en de Orgues de Prades en Chillac en onder ander Le Lac de Bouchet, vijver in voormalige krater. Een onvergetelijke wandeling met de 4x4 in onherhergzame hoogten, temidden de linzen-velden, bossen, groen en nog eens groen.

Pierre Duplat kent de regio en de vulkanen als zijn broekzak. Hij laat je niet alleen proeven van een flinke brok geologie, maar legt op speelse wijze uit hoe dit gebied twee miljoen jaar geleden is kunnen ontstaan. Onderweg is er tijd voor wat culturele bagage met bezoek aan het middeleeuws dorpje Saugues met de Tour des Anglais, het Musée de la bête Gévaudan en de Chapelle des Pénitents als niet te missen bezienswaardigheden.

 

Culinaire tip 1 : wil je even culinair verwend worden, restaurant La Terrasse in Saugues, laat je genieten van de beste streekgerechten, inclusief de befaamde « aligot » bij een malse en oersmakelijk steak Aubrac. Hemels.

 

Culinaire tip 2 : wie het iets verfijnder wil wordt op zijn wenken bedient in hotel-restaurant Le Haut-Allier aan Le Pont d’Alleyras in Alleyras. Hier zorgen Michelle en Philippe Brun voor niets dan succulente schotels, goed voor 1 Michelinster. Met reden want Chef Philippe bouwde dit hotel-restaurant uit tot een meesterwerk. De kamers zijn modern en voorzien van alle mogelijke luxe, fraaie en ruime badkamer. Op de eerste verdieping wacht sauna, fitness en zonneterras. Ideaal adres om even enkele dagen te verpozen en te genieten van de wonderlijke keuken van Chef Philippe. Meer info : www.hotel-le-haut-allier.com

 

PUY DE SANCY & LAC PAVIN

 

Nog meer vulkaangenot vinden we in Besse-en-Chandesse, Besse-Saint-Anastaise en Super-Besse, drie dorpen die plakken aan de flanken van de 1885 meter tellende Puy de Sancy. In de winter kan je in Super-Besse (1350 meter) skiën terwijl de sneeuw zo goed als het ganse jaar blijft liggen op de top van de puy. Nog leuker wordt het wanneer men de puy afdaalt en de weg naar het Lac Pavin volgt, een meer omringd door een ongeziene rijkdom aan groen en bomen. Auvergnats stellen dat dit de mooiste wandelroute in de regio is. Het meer van Pavin is mooi rond, zowat honderd meter diep en meet 44 ha, dat alles op een hoogte van 1.197 meter. Het zit vol forel en de befaamde “omble chevalier” een bijna koninklijke vis, een bergvis iets fijner dan de forel.

 

Culinaire tip: Als er in de regio één iemand is die de culinaire parel Omble Chevalier op schitterende wijze op het bord weet te krijgen is dit François Joubert, Chef van Hostellerie Le Lac Pavin, enigste hotel-restaurant gelegen vlak aan het meer, met een immens zicht op het azuurblauwe meer. De meester zorgt zonder veel poeha voor een succulente schotel waar geen enkele visliefhebber kan aan weerstaan. En voor de liefhebbers van een stukje varken, proef zeker de “Pieds de porc désossés en petite braisière à la tomme fraîche”. Ver-ruk-ke-lijk. Meer info: www.lac-pavin.com en info@lac-pavin.com. Hostellerie Le Lac Pavin bevat een tiental fraaie comfortabele kamers, allen met uniek zicht op het indrukwekkende meer.

 

BESSE

 

Van de drie gemeenten die deel uitmaken van Besse mag je niet voorbij Besse-en-Chandesse lopen. Niet alleen is dit dorpje het epicentrum van de befaamde Saint-Nectaire kaas maar tegelijk een bezoek overwaard. Alhoewel er van de middeleeuwse vestingen alleen nog de 16de eeuws Tour de Prison en de Stadspoort met belfort overblijven blijft de oude stad een pareltje. Alle huizen zijn zo goed als gebouwd met zwarte lava stenen.

Leuk is ook het 12de eeuwse kerkje van Sint-André (Eglise Saint-André) met zijn koorstoelen uit de 16de eeuw en het beeld van Notre-Dame de Vassiviere.  Geniet alvast naderhand van Maison de la reine Margot, naar het schijnt het gewezen optrekje van Marguerite de Valois, echtgenote van Hendrik IV. Het dorpje staat tenslotte bol van de huizen en winkels uit de 12de en de 16de eeuw met de slagers- en kazenwinkels als absolute toppers. Aan eethuizen en crêperies geen gebrek.

 

LA BOURBOULE

 

Aan de voeten van de Mont-Dore, La Banne d’Ordanche en de Puy de Sancy ligt La Bouboule, met zijn 150 jaar een zo goed als nieuwe stad, ook al kreeg het in de 15de eeuw reeds de erkenning als kuuroord. Het ontwikkelde zich evenwel pas in de 19de eeuw en is vandaag een groeiende stad, levendig en bijzonder gezellig, met vele pittoreske bruggetjes over de Dordogne en met het Parc Fenêstre als grote groene long. La Bourboule gaat er tegelijk prat op een van de beste bronwaters van Europa te hebben.

Wandelaars zijn hier meer dan ooit aan het feest. Wie het meer en de rivieren achter de rug heeft kan ook nog met de kabelbaan terecht op het Plateau de Charlannes, dat een uniek zicht biedt op de stad. Sterkere jongens zijn voor zes uur zoet bij de wandeling naar de top van de Puy de Sancy, met zijn 1.885 meter de hoogste puy van de Mont-Dore. Als beloning krijgt men een spectaculair panorama te zien. Met Michel Bouleigne als gids, een pretje. Meer info: www.sancy.com

 

Leuk logeren: laat alle hotels even links liggen en verblijf enkele dagen in La Lauzeraie, vier sterren Maison d’hôtes de Charme, aan de rand van de stad, 577, Chemin de Suchères. Hier zorgt het echtpaar Martine en Jean-Claude Goigoux voor een ongekende luxe in elke van de vijf stijlvolle kamers. De immense rozentuin, het indoor zwembad, de poolkamer en de lounge met reuze plasma scherm zorgen voor onbetaalbare rust en ontspanning op het hoogste niveau. Meer info: www.lalauzeraie.net en goigoux.martine@wanadoo.fr

 

VULCANIA

 

Wie het vulkaanlandschap van de Auvergne beter wil leren kennen kan zijn wetenschappelijke dorst op een speelse manier lessen met een bezoek aan VULCANIA, Europees park voor vulkanisme, aan de voet van Puy de Dôme, op 15 km van Clermont-Ferrand, in de gemeente Saint-Ours les Roches.

Dit 54 ha grote park geeft een uniek en compleet beeld over het leven om en rond de vulkanen, gisteren, vandaag en morgen. “Alles staat hier in het teken van de wetenschap, opgemaakt op familie-maat zodat jong en minder jong er ten volle kan van genieten. Kinderen vervelen zich nooit en ontdekken het park én het vulkanisme op spelenderwijs. Aan de hand van het invullen van een ludieke vragenreeks halen ze heel wat kennis op. Ook de ouders genieten mee. Het is de bedoeling dat een bezoek aan Vulcania een familiaal gebeuren is”, stelt Claire Charbonneau, Vulcania.

De wandeling doorheen de geschiedenis van de vulkanen start alvast bij de ingang waar een “slapende” vulkaan al een eerste portie rook op je afstuurt. Een bezoek naar het hart van de krater zet meteen de toon van het geheel. Indrukwekkend zijn de simulatiefilms (die maximum 15 minuten duren) die het leven voor en na een vulkaanuitbarsting laten zien. De 3D prenten maken het zoveel échter. Een absolute aanrader. Wie het iets wetenschappelijker wil kan zich vinden in Le coin des Expériences waar je alles te weten komt over seismologie, tsunamies en de meettoestellen waarmee men de slapende vulkanen bestudeert.

Wie een duik wil maken in de buik van een lava spuwende krater en de mythische onderwereld mist een ritje met de Dragon Ride niet. Fasten your seat belts.

De tientallen meters hoog opspuitende geiser is de nieuwste attractie, pas eind juni 2008 geopend en meteen zorgt voor spektakel.

Ruim 90% van de Vulcania-attrakties bevindt zich onder grond en is uitgebouwd in lava.

 

Tip: Het park is 54 ha en zijn 5.000 m² tentoonstellingsruimte zo immens dat men minstens een volledige dag nodig heeft om het allemaal rustig te bekijken. Vraag daarom aan de receptie na je bezoek een nieuwe pas, zodat je in 2008 zoveel keer als men wil terugkomen, tegen de prijs van slechts één euro.

Meer info: www.vulcania.com

 

MAZAYES

 

Er wonen amper 49 mensen en toch is het dorpje Mazayes een van de drukst bezochte gemeenten van de regio. Vooral te danken aan de exploitanten van Auberge de Mazayes, pittoresk hotel-restaurant hartje Auvergne: Georges “Go” Suchet, Michel “Tony” Matter, Alain Michy en Gwenaël Lamulle. Gelegen op een boogscheut van de Puy-de-Dôme en Vulcania, een ideale stek om van daaruit de regio te verkennen. De ezel Altogo waakt al sinds de oprichting al 15 jaar op de zaak en balkt vriendelijk bij je aankomst.

Naast comfortabele leuke kamers zorgt Chef Alain Michy met verlengstuk Gwenaël Lamulle in de zaal, voor de meest smakelijke streekgerechten. Het restaurant is uitgebouwd in de voormalige stallingen, landelijk ingericht evenwel zonder het agrarisch en ambachtelijk karakter van de regio te verwaarlozen. Het interieur is typisch terwijl romantiek nooit ver weg is. Op het bord is het genieten van niets dan regionale schotels met een Aperitief à la Gentiane als gedroomde start. De Soupe de raves (rapensoep) en de Feuilleté au Cantal (kaasgebak) gaan een overheerlijke Potée Auvergnate (boerenschotel met spek, hesp, groene kool, worst). Succulent! De kazen Bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire, Cantal en de Salers ontbreken evenmin terwijl dit ambachtelijk hoogstaand tafelwerk afgesloten wordt met een in de mond smeltende Poires Vigneronnes au vin d’Auvergne, uiteraard gevolgd door een Marc d’Auvergne. Meer info: www.auberge-mazayes.com

 

AAN TAFEL

 

Na heerlijk stapwerk op de flanken van de puy’s, slenterend genot in de middeleeuwse dorpjes is men duidelijk aan een heerlijke verfrissing en een lekkere hap toe. De tafel van de Auvergne zorgt evenwel voor een onuitputtelijke reeks ambachtelijke regionale vingeraflikkende gerechten.

De gedroogde worst van de Auvergne geniet bekendheid tot ver buiten de grenzen, te danken aan de vele diverse vleessoorten, dat alles onder de noemen Charcuterie. Voeg daarbij de reeds geciteerde Potée, de Coq au vin, de Gevulde kool, een Truffade (gebakken geprakte aardappelen gegratineerd met verse tome van Cantal kaas) of de Pounti (terrine van varkensvlees, groenten, kruiden en pruimen) en de keus wordt moeilijk. Aan mals vlees evenzo geen gebrek met de rundsvlees van Salers, Charolaise en Aubrac. Wie vis lust krijgt Forel, Karper of de onnavolgbare Omble Chevalier in het bord. Kaas is onvermijdelijk met de Blue d’Auvergne, Salers, Saint-Nectaire of Fourme d’Ambert als grootste troeven. Dat alles overgoten met een streekwijntje als de Chanturgue, Corent, Boudes of Saint-Pouçain. Water? Auvergne is zonder meer dé waterbedeler van Frankrijk met Volvic, Le Mont-Dore, Saint-Yore, Châteauneuf, Hydroxydase, La Cantaline, Sainte-Marguerite en onder andere Vichy als bijzonderste namen.

De Auvergne zit bol van de leuke restaurants en eethuisjes. Wie evenwel  kiest voor een van de leden van Les Toques d’Auvergne zit artisanaal goed. Deze chefs houden de traditie van de regio hoog in het vaandel en houden de streekgerechten in eer. Je vindt hun adressen op www.toques-auvergne.com

 

Met dank aan:

 

Catherine Bizet – CB Communication

Steenveltstraat 22 / 7

1180 Brussel

02 376 79 35

info@cbcommunication.be

 

Office de Tourisme Le Puy-en-Velay

info@ot-lepuy-en-velay

www.ot-lepuyenvelay.fr


CRD Tourisme d'Auvergne
Vanessa Michy
 

Office du Tourisme du Sancy

www.sancy.com

 

Georges Keters

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN BEST - AUVERGNE

Startplaats bedevaart naar Santiago de Compostella

 

Le Puy-en-Velay

 

Liefhebbers van een flinke brok authentieke geschiedenis mogen, eens op stap in het departement Auvergne, Le Puy-en-Velay niet links laten. De agglomeratie is goed voor 20 gemeenten en 60.000 inwoners, waarvan slechts 20.000 in Le Puy zelf. Inzake historie heeft deze stad enorm veel te bieden. Vooral de oude binnenstad bleef zo goed als bewaard en beschikt over heel wat bezienswaardigheden. Laat gerust de wagen op een van de parkeerhavens aan de boulevard du Breuil, al dat mooie dat Le Puy te bieden heeft, ligt binnen wandelbereik.

 

Precies op die boulevard du Breuil, aansluitend de boulevards Saint-Louis, Carnot, Maréchal-Fayolle en St-Jean stond tot 1782 de 13de eeuwse stadsmuur. Op die plaats werden toen de eerste herenhuizen geplaatst en vormen vandaag de toegang tot de oude stad. Start uw historische wandeling aan het stadhuis (vlak voor het Bureau van Toerisme) op de Place du Martouret, plaats waar eind de 18de eeuw met de regelmaat van een klok openbare terechtstellingen via onthoofding plaats vonden, met de guillotine, op het midden van het plein opgesteld.

Het stadhuis in Lodewijk XV-stijl dateert uit 1766 doch is intussen al diverse malen gerenoveerd, na onder andere grote brand in 1964.

Schuin over het stadhuis huist het Bureau voor Toerisme op de Place du Clauzel, in 1654 de plaats waar de armen begraven werden. Elke zaterdag vindt hier een vlooienmarkt plaats.

Leuk is ook de Place du Plot, waar in de 16de eeuw dronken lui aan de schandpaal werden gekluisterd, vlak voor de oudste fontein van de stad, de ‘Bidoire’ uit de 13de eeuw. De Place du Plot is tegelijk het beginpunt van meerdere bedevaartstochten. Vanuit de rue St-Jacques trekt men naar Santiago de Compostella, te voet of met de fiets. Vooral tussen maart en juli wemelt het hier van de bedevaarders, die trouwens elke morgen om 7 uur in de kathedraal ontvangen worden door de bisschop of de pastoor, vooraleer te vertrekken.

Laat u naderhand verleiden voor een wandeling doorheen de rue Pannessac met meerdere handelshuizen neergepoot tussen de 15de en de 18de eeuw. Ze zijn vandaag sterk aan renovatie toe en geven kleur aan de stad. De rue Chenebouterie is het startpunt voor wat slenteren tussen pittoreske en schilderachtige steile straatjes, bezaaid met authentieke kasseien.

Wie zich snel even wil vervolmaken in het kantwerk kan een weekje school lopen in “Le centre d’enseignement de la dentelle”. De straat zit verder bol van de dames en heren (jawel) die actief en artisanaal kantwerk vervaardigen.

Blaas nu even uit want er wacht vanaf de Place des Tables en de rue des Tables heus klimwerk, naar de kathedraal toe. “Het plein van de tafels” verwijst naar de vele kaarsenhandelaars en zilver- en goudsmeden met beeldjes, medailles en onder andere kruisjes te koop aanboden aan zij die na het bezoek aan de kathedraal hun tocht naar Santiago de Compostella aanvatten. Eens deze steile kasseiweg achter de rug wachten meteen 134 treden om het portaal van de kathedraal Notre-Dame, Unesco Werelderfgoed, te bereiken.

 

KATHEDRAAL

Het oudste gedeelte van de kathedraal dateert uit de 11de eeuw en bevindt zich aan de achterkant, nabij de klokkentoren. De Romeinse tijd is hier nadrukkelijk aanwezig. Uniek is vooral de monumentale trap die precies in het midden van de kathedraal uitkomt. Te danken aan de Byzantijnse invloeden. Eens de 134 trappen achter de rug, krijgt met men een immens panorama voor de ogen geschoven, met als blikvanger op de Rocher Corneille de Notre-Dame de France, 23 meter hoog gietijzeren standbeeld dat de stad Puy-en-Velay domineert. Dit beeld dankt men aan Napoleon III die, buiten een royale bundel goudstukken ook nog 213 kanonnen – oorlogsbuit uit het Russische Sebastopol – leverde. De kanonnen werden gesmolten en verwerkt in het beeld, in het licht rood geschilderd, licht rood, de lievelingskleur van de “Ponots”, de inwoners van Le Puy-en-Velay.

De kathedraal alleen al vergt ettelijke uren tijd om deze helemaal te bezoeken. Naast de “Koortssteen” of de Verschijningssteen, een grote heilige steen die een “hunnebed” of dolmens zou zijn uit de jaren 500, zit de kathedraal bol van de sagen en legenden, de een al mysterieuzer dan de andere. Maria zou er diverse keren verschenen zijn. Mystiek is ook de Notre-Dame du Puy, een uit de 17de eeuw afkomstig zwart Maria-beeld. De oorsprong ervan is niet echt bekend, maar zou volgens overlevering een geschenk zijn van Lodewijk de 9de die in de 13de eeuw op een van zijn vele kruistochten een zwart beeldje als geschenk zou gekregen hebben van een Egyptische sultan, bij zijn bezoek aan Le Puy-en-Velay.

Laat ook niet na tijd te nemen om de tientallen fresco’s en schilderijen uit de 12de en 13de eeuw, de relikwieën in de kapel, de sacristie, het Sint-Jan Doophuis en het klooster van de Canonieken – even oud als de kathedraal –  te bewonderen.

 

OUDE BINNENSTAD

Na dit devoot genieten wachten in de binnenstad nog meer aangename architecturale verrassingen. Neem nu Rue du Bouillon, wat soep betekent en zijn naam dankt aan de jezuïet Jean-François Régis die de armen uit de regio bedacht met soep en eten.

Zet ook enkele passen in de Rue Rochetaillade, wat zo goed als – gekapt uit de rotsen – betekent. De lokalen noemen het “Le pas d’âne”, de ezelsstap. De trap is zo gemaakt dat zwaar beladen ezels makkelijker naar boven konden stappen. Deze straat laat ook een van de oudste huizen uit de 13de eeuw bewonderen, in Romaanse stijl.

Op de Place de la Platrière bevindt zich nog een kapel van een vroeger nonnenklooster en in de schilderachtige straatjes van de “Pouzarot” wacht het klooster van St-Claire uit de 14de eeuw waarvan de kapel open staat voor het publiek.

Liefhebber van een stukje barok? Geniet dan zeker van de Kollege Kerk, een in 1605 door jezuïet Martellange gebouwd. Bewonder de diverse houtsnijwerken en de indrukwekkende preekstoel.

Tijd voor wat stappend  klimwerk nu. Naast de Rots Aiguilhe en de kapel van Saint Michel, uit de 10de eeuw kan men niet naast het indrukwekkende standbeeld van Notre-Dame de France kijken. Het werd in 1860 ingehuldigd, is 16 meter hoog (met voetstuk liefst 23 meter) en weeg 835 ton.

Tip: trek voor deze wandeling minstens drie uur uit, zonder gedetailleerd bezoek aan de kathedraal. Het loont de moeite.

Wie naderhand wil genieten van een heerlijke artisanale schotel vindt ruim zijn gading in Brasserie Les Arches in de rue Julien, aan de Place du Marché Couvert. De “Caillette aux lentilles vertes du Puy-en-Velay” en de “Saucisson chaud”, twee typische lokale schotels, zijn bijzonder lekker. Een fruitig streekwijntje zorgt voor de rest.

Tip: wie niet direct wil logeren in Le Puy-en-Velay vindt in het naburige dorpje het hotel-restaurant Bel Horizon, 24 Chemin de Molle in Le Chambon-sur-Lignon. Driesterren hotel met 4-sterren service en goed voor 20 luxueuze kamers met alles er op en eraan, aansluitend mogelijkheid tot huren familiechalets. De streekgebonden keuken slaat alles en is zonder meer prima. Voor de sportievelingen wacht in de tuin een zwembad, fitnessruimte en sauna. In de onmiddellijke omgeving is er een manège, mountainbike terrein en onder andere een 18 hole golfterrein. Valérie en Guillaume ontvangen u met de glimlach. Meer info: info@belhorizon.fr en www.belhorizon.fr

 

Met dank aan:

Catherine Bizet – CB Communication

Steenveltstraat 22 / 7

1180 Brussel

02 376 79 35

info@cbcommunication.be

*
Office de Tourisme Le Puy-en-Velay

info@ot-lepuy-en-velay

www.ot-lepuyenvelay.fr

*
CRD Tourisme d'Auvergne
Vanessa Michy

Office du Tourisme du Sancy

Séverine Michau
www.sancy.com

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
29-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magazine Gastronomie & Toerisme

Magazine Gastronomie & Toerisme

Het nieuwe nummer van het Magazine Gastronomie & Toerisme is uit met daarin reisreportages over The Gambia met het gloednieuwe Sheraton 5-sterrenhotel in Brufut, Brest 2008 en onder andere Rouen Armada, alles over cruises met Toffe Tours en uiteraard leuke verblijven en gastronomische troeven in de hotels Croonhof Veurne, Steigenberger Hotel Bad Homburg, Andromeda Hotel en restaurant Gloria in Oostende, La Gourmandine in Nassogne, Hotel Le Petit France in Straatsburg, Thermae Palace Oostende, Ferme Château Le Duc in Ucimont en Le Fief de Liboichant in Alle-sur-Semois.
Zowat alle reportages die u hier op deze blog vindt worden uitgebreid gegeven in het Magazine Gastronomie & Toerisme.
Dat en nog veel meer, straks vanaf maandag 2 juni. Het nummer ligt gratis in de bijzonderste kantoren voor toerisme aan de kust of wordt bij u thuis bezorgt via abonnement tegen de prijs van 20 euro per jaar, goed voor 5 nummers. Over te maken op het rekeningnummer 000-0483943-10 van de vzw Reizen & Smullen
, Bassevillestraat 101, 8434 Middelkerke-Westende.
 






>> Reageer (0)
25-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 JAAR CULINAIR GENIETEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

 

25 Jaar CROONHOF VEURNE

 

LUNCH  aan 24 euro

 

 

Hostellerie Croonhof in Veurne is 25 jaar jong. In die vijfentwintig jaar heeft het echtpaar Christian en Gina Melis-Davi zich tijd noch moeite getroost om Veurne en de Westhoek op de gastronomische kaart te zetten, streekproducten op kop. Christian Melis staat tegelijk liefst 35 jaar aan het fornuis en leidt vandaag met vaste hand het familiebedrijf dat het intussen Croonhof is geworden.

 

Intussen staat ook zoon Laurent aan het fornuis en is het motto “Lekker Culinair Genieten” dan ook elke dag aan de orde. Om die 25ste verjaardag nog extra in de kijker te stellen pakt Hostellerie Croonhof van dinsdag tot en met zaterdag uit met een uitgelezen LUNCH aan 24 euro. “We willen hiermee aantonen dat lekker lunchen helemaal niet duur hoeft te zijn. We houden het bij dagverse producten zodat we steeds kunnen inspelen op het marktaanbod en seizoensgebonden streekproducten”, stelt Christian Melis, geflankeerd door gastvrouw Gina Davi en chef Laurent.

 

LUNCH

 

  Week van dinsdag 27 mei tot en met zaterdag 31 mei


Asperges op Vlaamse wijze

Asperges à la Flamande
- 

Konijn met pruimen en kriekbier

Lapin à la kriek et pruneaux

-  

Koffie met versnaperingen
Café et mignardises


Prijs:  24 euro

°

Drie glazen passende wijn: + 12 euro.

·       Het LUNCH menu wordt elke dag van dinsdag tot zaterdag geserveerd en verandert uiteraard elke week.

·       Ontdek andere aanbiedingen op onze website.

·       Wijnbar staat open voor gezellige babbel of zakelijke gesprekken.

·       Geen parkeerproblemen – er is een gesloten privé parking.

·       Specifieke zakenlunches of vergaderingen kunnen steeds besproken worden.

 

Hostellerie CROONHOF

Christian & Gina Melis-Davi & Laurent

Noordstraat 9

8630 Veurne

058 31 31 28

info@croonhof.be

www.croonhof.be

 

 

 

 

 

 

 


>> Reageer (0)
13-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRONOMIE

 

Topgastronomie in Brugge

 

Baby Kreeft koning in KURT’s PAN

 

Restaurant Kurt’s Pan is de komende weken volledig in de ban de baby kreeft. De lekkernij is al te genieten binnen het Suggestie Menu aan 25 euro.

Wie het liever uitgebreid heeft, zal ten volle genieten van de Kreeftenwandeling aan 75 euro, all in.

Uiteraard is er ook nog het succulente MEI-Menu aan 58 euro, all in.

 

                                              SUGGESTIEMENU

 

Kreeftensoepje geparfumeerd met Armagnac

 

Baby kreeft Belle Vue met aardappelsalade

 

Koffie met zoetigheden

 

25 euro.

 

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 

 

                                           KREEFTENWANDELING

 

Glas huischampagne met leuke hapjes

 

Slaatje van baby kreeft met tweekleurendressing

 

Cilinder van baby kreeft met asperges op z’n Vlaams

 

Baby kreeft gegrild met zachte look, salie en marjolein, fijne tagliatelli met verse kruiden

 

Dôme van chocolade

Of

Keuze van het kaaswagentje (+ 5 euro

 

Koffie met zoetigheden

 

75 euro – all in: aperitief, wijnen, koffie

 

 

Gezien het intiem karakter van het beperkt aantal plaatsen is reservatie sterk aanbevolen.

 

Restaurant KURT’S PAN

St. Jacobsstraat 58 – 8000 Brugge

Tel. 050 34 12 24

Fas: 050 49 11 97

www.kurtspan.be

 

 






>> Reageer (0)
12-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Topwijnen met traditie

Wieg van de wijn staat in Georgië

 

Mukuzani, Tsinandali, Saperavi, het zijn slechts drie parels uit het rijke aanbod van de Georgische wijngiganten Teliani Valley, Madliani en Badagoni. Zo goed als niet gekend in onze regio, maar niettemin schatjes in het glas. Met Gulnara “Gulie” Managadze als gids trokken we door Georgië en genoten er niet alleen van de Georgische gastvrijheid, maar tegelijk van de rijkdom inzake wijn, heerlijkheden uit een bijna vergeten wijnland.

 

Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land – samen met Syrië – de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zo’n wijntraditie van liefst 8.000 jaar.  Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amfora’s (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.

 

BADAGONI

Gesticht in 2002 weet de gloednieuwe Badagoni Wine Company de 6.000 jaar oude traditie uit Village Zemo Khodasheni in de regio Kakheti uit te dragen als een van de beste Georgische wijnen. Zaza Makharadze is hier een van de grote bezielers en laat niets aan het toeval over om Badagoni – gesteund uit Italiaanse hoek – naar wijd en zijd uit te dragen. Met zijn Badagoni Tour brengt hij de toeristen naar de mooiste hoekjes van Georgië.

In het glas is het vooral genieten van de Badagoni Kakhetian Noble, Badagoni Mukuzani, Badagoni Akhasheni (half-zoet rood!), Badagoni Manavi, Badagoni Mtsvane, Badagoni Tsinandali en onder andere de Badagoni Saperavi. Een bezoekje aan de wijnkelders van het Alaverdi klooster, waar de wijnen op de aloude ambachtelijke wijze worden gemaakt, is een must. Schitterend gewoon.

 

MADLIANI

Nieuw – als uitvoerder dan – is ook de Kvareli Wine Company die met Giorgi Akhaladze en Paata Archvadze de Madlinani wijnen sinds vorig jaar op de markt brengt. Onder het motto “Lets be good and together” willen Giorgi en Paata de wijnen uit Kvareli, gelegen in het hartje van de Kakheti regio, wereldwijd promoten. Uit een 40 ha grote wijngaard worden twaalf wijntypes gemaakt, rood, wit, sec, demi-sec, zoet en halfzoet.

Madliani in Georgië betekend “gezegend” wat zich ter plekke dan ook graag laat proeven als Madliani Gvino, gezegende wijn.

Toppers uit het rijke gamma zijn zonder meer de Madliani Saperavi, de Madliani Golden Kakhuri, de Madliani Kindzmarauli en de Madliani Alazani Valley, wijnen waarvoor momenteel nieuwe speciaal herkenbare flessen gemaakt worden voor de Europese markt. Straks ook in België te verkijgen.

 

TELIANI VALLEY

Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.

 

N&G WIJNEN

Deze waaier van Georgische wijnen zijn in onze regio te bekomen bij Gulnara “Gulie” Managadze, tolk Russich-Nederlands en gek van Georgisch fraais in het glas. Zij zorgt met  N&G Wijnen dat intussen al heel wat restaurants in onze regio kunnen genieten van deze heerlijke flessen.

Meer info: info@gulie.be, www.gulie.be en tel. 059 500 507 of gsm 0486 554 580.

BADAGONI

Wie de wijnen van het huis Badagoni wil proeven, kan contact nemen met Levan Kavelashvili, verdeler in België, AISI Group, Jourdanstraat 12, 1060 Brussel, tel. 02-539 48 18 of gsm 0484 18 37 30 en www.badagoni.ge

 

 

Georges Keters 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEORGIE

Natuurschoon, wijn en gastvrijheid grootste troeven

Georgië parel aan de Kaukasus

  

Wie wil proeven van een ongerepte natuur, een onbeschrijflijk mooie natuur, muziek, gastvrij gezelschap en een mooi glas wijn, vindt dit alles in Georgië, de voormalige deelrepubliek van Rusland, sinds 1991 onafhankelijk en een toeristische trekpleister met grote toekomst.

  

Georgië is zonder twijfel het land met de meeste tegenstellingen. Het telt diverse van elkaar verschillende regio’s. In het westen, dat aan de Zwarte Zee ligt, krijgen we afwisselend brede en smalle valleien dat rond de Rioni zorgt voor de vruchtbaarste en dichtstbevolkte streek van Georgië. De Kaukasus beschermt deze vlakten tegen de ijzig koude noordenwinden uit Rusland en trekt zich door tot het oosten, richting Azerbeidzjan. Het subtropisch klimaat in het westen zorgt voor warme zomers en zachte winters in de valleien, kouder uiteraard in de bergen. Het microklimaat in het oosten zorgt ervoor dat de gronden – net zoals in het westen – uitstekend geschikt zijn voor wijnbouw. Georgië is immers samen met Syrië de bakermat van alle wijncultuur.

Georgië is daarenboven zeer bergachtig. De hoogste bergen zijn hier meer dan 5000 meter hoog, met de Shkara met 5068 meter de hoogste. Janga meet 5059 meter en de Mkinvartsveri 5033 meter. De bergketen Likhi deelt het land zowat doormidden. In het oosten komen alle rivieren samen in de Mtkvari (liefst 1364 kilometer lang), die ontspringt in Turkije en via Azerbeidzjan in de Kaspische Zee uitkomt. De rivieren ten westen van het Likhi-gebergte met de Rioni (327 km) en de Enguri (213 km) komen uit in de Zwarte Zee. Georgië telt ruim 850 meren, met  het Paravani-meer als de grootste, goed voor een oppervlakte van 37,5 km2.
Naast productie van wijnen telt Georgië zowat 2000 mineraalbronnen die 130 miljoen liter water per dag produceren. Er zijn meer dan 500 verschillende met het Borjomi mineraalwater als een van de absolute toppers.
Doordat de Georgische bodem uit ruim 15% uit kalksteen bestaat, zijn grotten schering en inslag. De Pantiukhin-grot zou dan ook de tweede diepste ter wereld met een diepte van 1540 meter zijn.

 

TBILISI

Hoofdstad van Georgië is Tbilisi, de meest moderne stad van het land met de Mtkvari rivier die de stad doormidden snijdt. Het bevat een brede waaier van gekende hotels, restaurants en cafés. Van op de heuvel met de televisietoren heb je een immens zicht op de stad. Een bezoek aan de markt (ter hoogte van de metro Vakzal) is een belevenis. Voor wie een portie gezondheid wil inslaan, de zwavelbaden wenken. Voor amusement draaien de Georgiërs de hand niet om. Muziek en dans is aangeboren. In elk restaurant vindt je een of ander bandje dat folklore en dans laat bewonderen.

In de oude stad is het heerlijk flaneren met een variatie aan kerken, synagogen en moskeeën broederlijk naast mekaar. Men vindt er veel statige huizen van hout, geflankeerd door monumentale Sovjet-architectuur.

Bezoek alvast de 13de eeuwse Metechi-kerk en de in de 5de eeuw gebouwde Sioni-kathedraal. Een juweel gebouwd op de top van de stad, zodat het panoramisch zicht er immens is.

Georgië ondergaat sinds de vreedzame ontwikkelingen in 2003 een positieve omwenteling. Winkels liggen vol waren en de restaurantjes floreren als nooit te voor. De welvaart neemt elke dag toe. Vandaag is het evenwel nog spotgoedkoop in vergelijking met West-Europa. Voor 10 euro heb je al een royale maaltijd, wijnen inbegrepen.

Andere interessante steden zijn Tevali (wijnen, pittoresk kerkje), Kvareli (wijnen en het Gremi klooster) en onder andere Batumi en Poti aan de Zwarte Zee.

 

GASTVRIJ

Georgië is een bijzonder gastvrij land. Men wordt er met open armen ontvangen. Er daarop wordt aardig wat gedronken. Vooral wijn en als er gasten zijn. Wijn is dan ook de nationale drank. Meedrinken is dan ook de boodschap, want je bent de gast en voor gasten gaan ze door het vuur. Weiger nooit een glas of toost uit te brengen, want dat is zo goed als heiligschennis. Ook al nip je slechts van je glas, ze zijn al dik tevreden. Tijdens de maaltijd wordt diverse malen op jou gezondheid gedronken. Daarna op de familie, de broers, zij die overleden zijn, de toekomst, op hen die er niet bij zijn, opnieuw ode aan jou, daarna om de maaltijd af te sluiten. De tafel is steevast rijk gedekt met hun beste schotels. De gezelligheid is van groot gehalte. Het is zonder meer een feest, tafelen met Georgiërs. Zang en muziek tussenin zijn dan ook nooit ver weg.


Gaumardzos! Gezondheid
!

 

Met dank aan Gulnara Managadze & Via Travel – Member of the Teliani Group, Tbiblisi, Georgië, www.viatravel.ge en Tours@viatravel.ge

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oenologie

Ambassadeur Georgische wijnen

 

 

Toeristisch en gastronomisch journalist Georges Keters uit Middelkerke werd in Tbilisi, Georgië, bekroond met de titel van ambassadeur van de Teliani Valley Wijnen, top van de Georgische wijnen, gelegen in het wijngebied Kakheti, grenzend aan Azerbeidzjan.

 

Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land – samen met Syrië – de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zo’n wijntraditie van liefst 8.000 jaar.  Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amfora’s (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.

 

Ambassadeur

Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.

Middelkerkenaar Georges Keters werd na zijn werkbezoek bekroond met de titel van Ambassadeur. Hiermee is hij niet aan zijn proefstuk toe en werd eerder al Ambassadeur Prestigieuze Truffel Orde van België, honoris causa Orde 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen van België, Officier Gastronomische Club Prosper Montagné, Ridder Confrérie de la Coquille Saint-Jacques St-Brieuc, Ambassadeur Kroatische Wijnen en onder andere Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse Meester-Destillateurs.

 

Foto

 

Gulie Managadze (Georgisch wijnverdeler in Oostende), CEO Teliani Valley Wines Archil Gegenava, Georges Keters en Shota Khobelika, commercieel directeur Teliani Valley in Tbilisi, Georgië.

 






>> Reageer (0)
01-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Lente in het land

 

Voor elk wat wils in de Oostkantons

 

De lente-uitgave van de kosteloze vakantiekrant van de Dienst voor Toerisme van de Belgische Oostkantons staat vol van vele tips voor een afwisselingrijke vrijetijdsbesteding.

 

Eruit in de natuur, zo zou men de inhoud van de krant kunnen samenvatten, want een groot deel daarvan is gewijd aan de thema’s wandelen, fietswandelen, hengelen, paardrijden, outdoor-sport zoals klimmen, hoge touwentuin, rail-bike of vliegen en tevens „natuur beleven“ met alle nuttige informatie.

 

Ontdekken is het tweede accent met de voorstelling van 7 nieuwe brochures „Wegen in het landschap“, themaroutes zoals autorondritten, de bezichtiging van 4 burchten in de Oostkantons en andere uitstapbestemmingen zoals de Ardenner-Cultuur-Boulevard, de militaire musea en de Leisteenmijn, de bezoekersmijn in Recht bij St.Vith. Na zoveel actie is het Tourist-Journal ook nog drager van de lijst van de beste restaurants en  producenten van regionale producten waarvan men de inrichting kan gaan bezichtigen.

Waar kan men het Tourist Journal vinden en hoe kan men het bekomen?

De krant is verkrijgbaar in alle verblijfsbedrijven, vrijetijdscentra en andere toeristische attracties van de Oostkantons en natuurlijk ook in het „Huis voor Toerisme“ in Malmedy en in de Toerismebureaus van de openbare VVV’s. Op vraag zendt de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons u de krant eveneens kosteloos toe.

Dienst voor Toerisme van de Oostkantons
Mühlenbachstraße 2 – PB 66
B-4780 ST.VITH
Tél.: +32(0)80 22 76 64
Fax: +32(0)80 22 65 39
info@eastbelgium.com

www.oostkantons.be
www.eastbelgium.com

Georges Keters






>> Reageer (0)
30-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZUID-AFRIKA - STELLENBOSCH

De Kogge promoot Vlaamse streekgerechten in Zuid-Afrika

 

Nieuwpoorts Zootje in Stellenbosch

 

De Nieuwpoortse topchef en voormalig uitbater van restaurant De Kogge Roger Demanet en zijn echtgenote maître sommelier en wereldwijnkenner Marianne Depaepe gooiden op de 9de editie van Het Woordfees, jaarlijks hoogstaand gastronomisch feest in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, hoge ogen. Roger pakte uit met zijn creatie Nieuwpoorts Zootje, Marianne zorgde voor de gepaste wijnen bij de gerechten.

 

Het duo is hiermee niet aan hun proefstuk toe en zijn graag geziene gasten in Zuid-Afrika. Roger Demanet mag dan wel als gewezen leraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en Spermalie Brugge én als voormalig uitbater van restaurant De Kogge (nu in kloeke handen van zijn top-leerling Kim Devolder) gepensioneerd zijn, hij is en blijft een fervent uitdrager van de Vlaamse streekgerechten. Hierover schreef hij intussen al liefst zes boeken vol. Voeg daarbij de wijnkennis van eega Marianne en je weet meteen dat dit Nieuwpoorts duo dagen te kort komt om in alle hoeken van het land en… Zuid-Afrika onze Vlaamse keuken en culinaire geneugten uit te dragen. Zij vertegenwoordigden aldaar de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS), die al een kwarteeuw de Vlaamse culturele belangen in Zuid-Afrika vertegenwoordigt.

 

NIEUWPOORTS ZOOTJE

Het Woordfees in Stellenbosch stond volledig in het teken van “So is my tafel gedek”, of zoals zij het zo mooi kunnen zeggen: “Kos, drank en alles wat op die tafel is om dit gebeur”. Eten en drinken dus. Een kolfje naar de hand van de Nieuwpoortenaars. “Na een lezing in het Huis der Nederlanden over de geschiedenis van de Vlaamse gastronomie met extra toelichting op bier en wijn, stond ik in het Boland Kollege, Stellenbosch Campus, aan het fornuis om samen met de studenten het Nieuwpoorts Zootje te bereiden, uiteraard met Zuid-Afrikaanse ingrediënten, inclusief kabeljauw. Marianne zette de oren en ogen scherp met haar wijndegustaties en combinaties wijn en gerecht”, vertelt Roger Demanet, immer in vuur en vlam als het gaat om de Vlaamse streekgerechten. Naderhand stond hij aan de stoof om een feestmaal te bereiden voor 150 personen. Hier toverde Roger een varkenshaasje op Vlaamse wijze uit de oven. Ook het slotdiner in restaurant Ouverture in Hidden Valley kwam uit handen van Demanet. De lamsribbetjes met witloof lieten zich dan ook flink smaken.

 

WIJN & KAAS

Waar Roger Demanet de Vlaamse gerechten op tafel zette, ontfermde Marianne Depaepe zich over de wijn. Een koud kunstje voor de wereldwijnkenner die in het wijnhuis Bergkelder een degustatie van de Zuid-Afrikaanse Fleur du Cape en Alles Verloren liet vergezellen van kazen van Simonsberg. “Het werd een bijzonder gezellige ervaring om de verschillende kaastypes met de diverse wijnsoorten te proeven. We genoten naderhand ook nog van een heerlijk glas Zevenwacht, Bergkelder, Joubert, Kanonkop, Delheim, Lanzerac en onder andere Bushmanspad”, geeft Marianne Depaepe nog graag mee.

 

TWEEDE THUIS

Voor het echtpaar Demanet-Depaepe de zoveelste rijke ervaring in Zuid-Afrika, afgerond met nieuwe ervaringen. “Zuid-Afrika in het algemeen, Stellenbosch in het bijzonder, is zowat ons tweede thuis geworden. Prachtig weer, lekker eten, zeer goede wijnen, adembenemende landschappen en ja, je kan er praten in het Nederlands. Al onze vrienden zijn intussen zo goed als familie geworden, met dank aan de Vlaams Zuid-Afrikaanse stichting, die deze belevenissen voor ons mogelijk maakten”, besluiten Roger Demanet en Marianne Depaepe, terwijl chef Kim Devolder in restaurant De Kogge, Sint Bernardusplein 5 in Nieuwpoort-Bad een onvervalste creatie van het Nieuwpoorts Zootje op tafel zet. Als eerbetoon aan zijn groot voorbeeld: Roger Demanet.

 

Georges Keters

 

De foto’s:

Zij vierden de terugkomst van Roger Demanet en Marianne Depaepe mee in restaurant De Kogge: Georges Van Hege, Luc Beauprez (Radio Beach), Jeanine De Brouwer, chef Kim Devolder en Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Zittend: Lieve De Backer, Roger Demanet, Marianne Depaepe en Ward Thielemans, voorzitter Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting.

 

Wijnvelden in Stellenbosch.

 

 






>> Reageer (0)
21-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WEST-AFRIKA THE GAMBIA

Starwood met 5 sterren in The Gambia

 

Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa

 

Neergepoot op drie niveaus overlapt het recent geopende Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa in Brufut het gouden strand aan de boorden van de Atlantische Oceaan. Elk van de 195 luxueuze kamers brengt een panoramisch zicht op het azuurblauwe water dat uitnodigend knabbelt aan het witte zand. De jongste 5-sterrenparel van hotelgigant Starwoord, goed voor meer dan 400 hotels in 65 landen.

 

Het gloednieuwe hotel ligt op amper 9 kilometers van de luchthaven en op 23 kilometers van de hoofdstad Banjul, ver weg van alle gewoel. Sheraton Gambia telt 28 klassieke kamers, 159 de luxe kamers, zes junior suites en een presidentiële suite met twee slaapkamers, aansluitend privaat zwembad en dakterras.

Deze 5-sterrenparel telt verder nog zeven conferentiezalen, goed voor allerhande festiviteiten, workshops en onder andere productvoorstellingen, goed voor 25 tot 780 man.

Het comfort is uitgewerkt met de modernste technologische snufjes, flat screen tv’s, WIFI netwerk en supersnel internet.

Met het Crematata All Day Dining restaurant zit het hotel – uitgewerkt met een Aziatische toets en Mediterrane kleuren – goed voor ontbijt, lunch en diner, met uniek zicht op de oceaan. In het Balafon restaurant, neergepoot op het strand, is het genieten van de lokale keuken, klaargestoomd aan het open fornuis, volledig uitgewerkt in mozaïek. De Bar-a-cuda zorgt voor extra verfrissing aan de boord van het zwembad. En voor zij die het nog knusser willen, wacht hen de Tree Top, lounge bar, goed voor 40 zitjes, eveneens met panoramisch zicht op de Atlantische Oceaan.

 

Touroperator Travelworld is al jaren dé specialist op The Gambia. Een verblijf in Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa (9 dagen-7 nachten met ontbijt en vluchten) is er al vanaf 1.199 euro per persoon. Meer info: www.travelworld.be

 

SN Brussels Airlines vliegt op donderdag en zondag (vlucht 6 uur) met aankomst dezelfde dag. Meer info: www.brusselsairlines.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
06-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE in de WESTHOEK
Klik op de afbeelding om de link te volgen

CROONHOF VEURNE

 

Op wandel met Asperges

 

Hostellerie Croonhof in Veurne pakt op zondag 4 mei uit met een uitgelezen Aspergewandeling. Na het ontbijt in Croonhof om 8.30 uur vertrek met de wagen naar de duinaspergeproducent in het Noord-Franse Ghyvelde, waar het groei- en plukproces uit de doeken wordt gedaan door Monsieur Marc. Na de wandeling op het fraaie domein wordt ter plekke genoten van het aperitief en hapje van streekproducten, waarna Chef Laurent u opwacht met een succulent plukvers

 

ASPERGEWANDELINGMENU

 

Krokant gebakken langoustines met duinasperges uit Ghyvelde
en lomo de pata negra

 

Risotto Carnaroli met groene aspergepunten en schelpdieren en parmezaankrullen

 

Suprème van hoevekip uit Licques met violetasperges en morieljes

aardappelparfait met pijnboompitten

 

Geitenkaasje in knapperig flensje van La ferme Cabris met lenteblaadjes

 

Krokantje met frambozen, citroen en chocolade

 

Koffie met versnaperingen

 

Deelnemen aan dit unieke aspergefestival kost 80 euro, ontbijt, aperitief, menu, passende wijnen, waters en koffie inbegrepen. Alleen met reservatie.

 

Duidelijk een festijn waar geen enkele lekkerbek mag ontbreken. Met Chef Laurent aan het fornuis en Christian en Gina als gastheren wordt zondag 4 mei alvast een culinair feest om niet te vergeten.

Tot staks op de Aspergewandeling? 

 

Hostellerie Croonhof
Christian & Gina MELIS – DAVI en zoon Laurent
Noordstraat 9 - 8630 Veurne
Tel: +32 (0) 58 31 31 28
Fax: +32 (0) 58 31 56 81
info@croonhof.be
www.croonhof.be

Georges Keters


>> Reageer (0)
29-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Zilte Zeeuwe Zaligheden in Schouwen-Duiveland

De kroon op Zeeland

 

Wil je er een paar dagjes op uit, los weg en dichtbij, maar toch op en top genieten? Stap even over de streep, naar onze Noorderburen en trek naar Zeeland, naar Schouwen-Duiveland, een parel aan de kroon van wondermooi Zeeland.

 

Wie Schouwen-Duiveland bezoekt, begrijpt waarom het voormalige eiland met trots deze titel draagt. Als het meest noordelijke deel van het prachtige Zeeland herbergt Schouwen-Duiveland de mooiste plekjes en fraaie natuurgebieden.

Achter de brede duinen en hoge dijken liggen karakteristieke dorpjes die tot de mooiste van Nederland behoren. De oude stad van Zierikzee is beroemd om zijn vele monumenten, de lange geschiedenis is er tastbaar. Het weidse landschap met de bijzondere lichtval laat mooie vergezichten zien. 

De lange kustlijn met gevarieerde stranden en duinenruggen, het afwisselende landschap en de vele watergebieden trekken zomer en winter liefhebbers. Kreken, welen, inlagen, slikken en schorren geven elk op eigen wijze hun geschiedenis met het water prijs. Nieuwe natuurgebieden in de Prunje tonen dat de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland niet alleen voor de mens aantrekkelijk is. Veel soorten vogels hebben de weg naar deze gebieden gevonden, met in hun kielzog de vogelliefhebbers.

Hoewel Schouwen-Duiveland geen eiland meer is, wordt het omringd door water. De Grevelingen, Oosterschelde en Noordzee zijn elk op een eigen manier aantrekkelijk voor de watersporter. Zwemmen, pootjebaden, (kite)surfing, kanoën, zeilen, duiken, vissen, iedere liefhebber kan zijn hart ophalen.

De zilte Zeeuwse zaligheden zijn ook op Schouwen-Duiveland te vinden. Heerlijkheden als de Oosterscheldekreeft, mossels, oesters, het Schouws lam, de zeekraal en lamsoor staan in het seizoen op de menukaart. Boerderijwinkels hebben een uitgebreid assortiment met agrarische en zelfgemaakte producten.

 

BREDE STRANDEN

Schouwen-Duiveland staat evenzeer bekend om zijn brede, rustige stranden met imposante duinen. VVV-Directeur Jurgen Klapwijk hierover: “ Maar de kustlijn van het 21 kilometer lange Noordzeestrand kent ook enkele smalle stranden. De zichtbare duinafslag laat de altijd voortdurende strijd tussen water en duin heel goed zien. Bij laagwater zijn op de vloedlijn bij de trap van Westenschouwen enkele resten van het voormalige dorpje Westerschouwen terug te vinden. Jaarlijks worden aan stranden in Nederland die voldoen aan bepaalde normen (waterkwaliteit, schone stranden) de Blauwe Vlag toegekend. Schouwen-Duiveland weet elk jaar voor een aantal stranden de felbegeerde Blauwe Vlag binnen te halen.

Het Noordzeestrand van Schouwen-Duiveland is, mede dankzij de vele zonuren, heel populair. Om alle liefhebbers de ruimte te geven, is de kustlijn onderverdeeld in verschillende strandtypen, met aandacht voor families en kinderen, watersport, sportstranden en een tweetal zones waar naaktrecreatie is toegestaan.

 

Meer info:

 

VVV Schouwen-Duiveland

Noordstraat 45a

4328 AK Burgh-Haamstede

Nederland

Tel.: + 31 111-450524

Fax: + 31 111-450525

info@vvvschouwenduiveland.nl

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
28-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Zeeuws-Vlaanderen zo dicht en zo mooi

 

Duinhotel Haamstede: restaurant met hotel

 

Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.

 

Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.

De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.

Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. “Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen”, onderstreept Kees Hoeder extra;

De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.

De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. “We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning”, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.

 

GEEN TIJD VOOR VERVELING

Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is – buiten de schitterenden duinen en stranden – niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen, kajakvaren op de Oosterschelde of duiken in het Grevelingenmeer, golfen in Molenberg,   of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn.

 

Duinhotel Haamstede, Torenweg 1, 4328 JC Burgh-Haamstede, tel. + 31 111 88 77 66, info@duinhotel.nl, www.duinhotel.nl. Gratis parkeerhaven voor het hotel.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUUR

Parel aan de kroon van Schouwen-Duiveland

Oosterscheldekreeft Keizer in Zeeland

 

Het is al acht jaar een traditie dat het kruim van de Zeeuwse vissers en de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft eind maart de Oosterschelde opvaren en er de eerste kreeft aan wal brengen. Dit festijn zet zich daarna tot zondag 15 juli verder in de restaurants. Elk jaar wordt daarbij een passende wijn gekozen. Dit keer is het een Spaanse witte uit de Rioja: Libalis van Castillo de Maetierra uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia.

 

Kersvers voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was dan ook de koning te rijk met het bezoek van Gerda Verburg, Nederlands minister van het Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “De kreeft is de parel van de Zeeland en deze dienen we ten allen tijde te koesteren. De kreeftenvissers zijn heel actief bezig met de verduurzaming van hun visserij. Bestandsonderzoeken laten zien dat de kreeft het bijzonder goed doet. Er wordt veel nieuw leven waargenomen dat via een goed beheer, met onder andere terugzetten van te kleine kreeften, ook de toekomst van deze visserij perspectief geeft. Ook het terugplaatsen van eidragende kreeften draagt bij aan een gezonden populatie”, stelde Luit Ezinga.

 

MOSSELEN IN GEVAAR

De voorzitter maakt zich tegelijk in naam van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zorgen maakte omtrent het voorbestaan van de mosselsector.

“Deze sector bezorgt duizenden personen werkgelegenheid, een sector die al ruim een eeuw zijn plek heeft in de waddennatuur en bij de aanmelding van de Waddenzee als Natura 2000 gebied tot de vaste medegebruikers hoorden. Ik hoop dat ook dat minister Gerda Verburg de problematiek van de mosselsector in de Tweede Kamer verdedigt en een aanzet zal geven tot het voorbestaan van de Nederlandse mosselcultuur. Want op het palet van de Zilte Zeeuwse Zaligheden, met de kreeft als kroonjuweel, mag de mossel zeker niet ontbreken”, geeft voorzitter Luit Ezinga nog graag de minister mee.

 

LUDIEK PROTEST

Terwijl de kreeftenvissers richting zee trokken werden zij verwelkomd door een luid toeterende haag van zowat 45 kotters, allen behangen met spandoeken met niet mis te verstane boodschappen: “Help! Help! Help!”, “Wanted: milieuclubs voor moord op mosseldorpen”, “De Groene Leugen”, “Help, de Mosselman verzuipt”, “Milieuclubs, waar ligt de grens?”, “Kokkels, mossels, garnalen, Magere Hein komt ons halen”, “Gerda, doe eens stoer, laat ons Mosselboer”.

De actie is op het getouw gezet om tot een oplossing te komen omtrent de zware administratieve en politieke stormen die de Zeeuwse visserij te verduren krijgt met daarbij de problemen rond de kottervissers, de tegenslag voor de mosselkwekers waarbij de Raad van State hun jaarlijkse vergunningen voor de mosselzaadvisserij op halt zette, aansluitend het zogenaamde dierenleed bij de kreeftensector, allemaal absurde zaken die het de sector bijzonder moeilijk maken. “Vooral het verbod om in de Waddenzee op mosselzaad te vissen is als een mokerslag aangekomen”, gaf Jack Asselbergs, burgemeester van Schouwen-Duiveland de honderden kreeften- en mosselliefhebbers nog mee, boodschap die duidelijk de weg vond naar de luisterende oren van minister Gerda Verburg.

 

SPAANS WIT

Vooraleer de weg naar zee te kiezen werd nog ode gebracht aan de gloednieuwe kreeftenwijn 2008, titel die na blindproeverij van 59 wijnen werd toegekend aan de Spaanse LIBALIS, van Castillo de Maetierra, uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia, in de gekende Riojastreek, een heerlijk fruitig witte wijn die zich naderhand opperbest voelde bij de heerlijke Oosterscheldekreeft, de onbetwistbare kroon aan de smakelijk kroon van Zeeland.

Samen met Jurgen Klapwijk, directeur VVV Schouwen-Duivenland en Balth. Roessingh, directeur van Junction Communication werd uiteindelijk met volle teugen genoten van de eerste kreeftenoogst, getekend Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

 

WAAR KREEFT IN HET BORD

Vanaf dinsdag 1 april tot en met dinsdag 15 juli wordt het weer genieten van de succulente Oosterscheldekreeft, te verkrijgen in de betere restaurants aangesloten bij De Kring van de Zeeuwse kreeft, negen gerenommeerde Zeeuwse restaurants die elk allen een uitgelezen en speciaal Kreeftenmenu op de kaart zetten. De prijs is uniform en bedraagt 59,50 euro, exclusief wijn. Algemene info: www.oosterscheldekreeft.nl

Hostellerie SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en hostellerie@schuddebeurs.nl

Brasserie MARTIME, Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft, met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl en info@brasseriemaritime.nl

Restaurant DE BROUWERIE, Molenstraat 31 in de historische smalstad Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Chef Piet Verstijnen en gastvrouw Suzanne de Smit vullen al uw culinaire wensen in. Meer info: www.debrouwerie.nl

Brasserie DE VLUCHTHAVEN bevindt zich in het veerhuis van het voormalig pontje over het Zijpe. Dagverse vis en schaaldieren zijn de ingrediënten die D.P. Arkenthout en Rixt Scheffer omtoveren tot succulente gerechten. Meer info: www.devluchthaven.com en vluchthaven@cs.com

Restaurant DE GOUDEN LEEUW op de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, hartje Tholen of het meest authentieke eiland van Zeeland, biedt de gastronoom een mix van vernieuwing en klassiek. Meer info: www.degouden-leeuw.nl en info@degouden-leeuw.nl.

Restaurant DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl en info@stadsschuur.nl.

Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland, biedt naast een verrukkelijke tafel een adembenemend uitzicht op het Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl.

Restaurant DE BOURGONDIER aan de Boulevard Bankert 280 in Vlissingen brengt niet alleen succulente kreeftenschotels maar zorgt tegelijk voor een uniek zicht op de Westerschelde. Meer info: www.de-bourgondier.nl en info@de-bourgondier.nl

Restaurant Brasserie Hotel DE KORENBEURS aan de Kaaistraat 12 in Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter, op loopafstand van de jachthaven. Klein, maar charmant restaurant. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl en info@info@korenbeurs-kortgene.nl

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs