Inhoud blog
  • Onze school en 'smileys'
  • Goed nieuws !!
  • ComingWorldRememberMe
  • 'Boy Lights fire' (David Lynch)
  • One day
  • eerste communie
  • Is mijn vader in de hemel?
  • Pijn, verdriet, leven ...
  • True religion
  • Welkom in de godsdienstklas !! Alle kids (van het eerste tot het zesde leerjaar) komen hier een uurtje per week ...
    Zoeken in blog

    Ga ook naar de website van onze school !!
  • De Zonnewijzer
  • Zwerfvuil hoort in de vuilbak!
  • Federatie Zonhoven
  • Godsdienstonderwijs
  • Godsdienstklas in school "De Zonnewijzer" in Zonhoven
    Stil worden, lachen, zingen, kaarsje aansteken, luisteren naar elkaar op de mat , kwissen (jongens tegen meisjes), iets bijleren, werkschrift verzorgen, samen zijn ...
    Schoolwebsite : www.dezonnewijzerzonhoven.be
    12-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juf An is 50 jaar !
    Foto


    Klik hier om meer foto's!

    04-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak van de dag!
    "Meester, ik heb drie mama's, één papa en twee zussen ... 

    Jongen uit het eerste leerjaar. 

    24-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brief met info i.v.m. SOS Ghana
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Beste ouder(s),

    Vanaf donderdag 23 oktober start onze schoolactie voor “SOS Ghana”.                              

    SOS Ghana is een jonge VZW die zich inzet voor kleinschalige projecten in de buurt van Sandema, Upper East, Ghana.
    Vorig jaar realiseerde het team van SOS Ghana o.a. de toevoer van drinkwater in een schooltje met meer dan 200 kinderen. Hiervoor ontving ze een 'Certificate of Merit', een certificaat voor een bijzondere verdienste.

    Het doel van de actie is ons steentje bijdragen aan de bouw van een klein sportveldje met douche. Zo bieden we de kinderen de mogelijkheid om aan sport te doen maar ook geven we tegelijkertijd een boodschap i.v.m. hygiëne mee.

    Onze actie kan je op twee manieren steunen:

    1. Gedurende de volgende weken gaan onze leerlingen tijdens de turnles deelnemen aan 3 sportieve proeven: lopen, basketbal en voetbal. Voor deze proeven gaan ze tijdens de herfstvakantie op zoek naar sponsors.

    2. De leerlingen verkopen wereldballen. Deze “stressbal” kan u kopen aan de prijs van 2 euro.

    Vraag tijdens de herfstvakantie aan familie, vrienden, buren,…. om onze actie te steunen.

    Op donderdag 20 november sluiten we de actie af. Gelieve het sponsorgeld en het geld voor de stressballen ten laatste op die dag af te geven aan de klasleerkracht.
    Op maandag 1 december zal de slothappening plaatsvinden, met de overhandiging van de cheque aan Jules Janssens, de bezieler van het project voor “SOS Ghana”.                          Ouders en grootouders die dit slotmoment willen meemaken zijn welkom op de speelplaats van de Kleine Hemmen om 14.30 uur. De leerlingen krijgen daarna de bestelde ballen mee naar huis.

    Leuk om te weten:
    -Samen met deze brief ontvangt uw kind een zakje met hierin een bal om te verkopen en een kaart om ballen bij te bestellen en tevens te sponsoren voor de sportproeven.

    -Als dank voor onze inzet ontvangt de school van SOS Ghana een bedrag te besteden aan materiaal voor onze turnzalen.

    Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking!
    Het schoolteam van De Zonnewijzer


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S0S-Ghana in "Zonhoven.nu"

    Topsporters moedigen leerlingen van de Zonnewijzer aan

    De leerlingen van basisschool de Zonnewijzer uit Zonhoven hebben wel heel bijzondere fans. De volgende weken gaan ze immers door een reeks bekende Limburgse topsporters aangemoedigd worden.

    Onder meer de bekende basketters Odell Hodge (van Limburg United), Sara Bas en Patrick Brabanders waren donderdag al te gast in de school, net als marathonloper Rik Ceulemans. Via filmpjes werden de leerlingen zelfs aangemoedigd door de Rode Duivels én door topvoetballer Jelle Vossen. De volgende weken trekken de leerlingen dan ook met een 'sponsorkaart' langs hun gulle familieleden. Daarna gaan ze zelf - nog steeds aangemoedigd door de Limburgse topsporters - straffe sportprestaties proberen neer te zetten. Hoe straffer hun prestaties, hoe meer geld ze zullen inzamelen voor Ghana. Als de actie genoeg oplevert, kan er daarmee een sportveldje worden aangelegd voor de plaatselijke Afrikaanse kinderen. Zo hebben zij ook de kans om te sporten. Verschillende Limburgse topsporters worden normaal zélf aangemoedigd. Maar omdat ze zo gecharmeerd waren door het bijzondere initiatief van de school, besloten ze deze keer zélf te supporteren voor de leerlingen. Begin december zijn de resultaten van hun actie bekend. Links:SOS Ghana en Blog Basisschool de Zonnewijzer


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van het startmoment SOS-Ghana

    Foto

    23-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sporten en wereldbollen ten voordele van Ghana !

    Onze school “De Zonnewijzer” zoekt het dit jaar sportief én in Ghana. Via de VZW SOS Ghana werden ze op weg gezet om voor de mensen in dit Afrikaans land hun beste voeten voor te zetten.

    Tijdens het startmoment in de turnzaal waren verschillende (top)sporters aanwezig om het jonge volkje te motiveren. Basketters Sara Bas, Odel Hodge, Cedric Broux en Patrick Brabanders kwamen in levende lijve één of meerdere ballen in de ringen gooien. “Punkrunner” Rik Ceulemans was van de partij samen met de enkele sportieve inwoners van rusthuis “Bloemelingen”. De “papa van juf Carine” vertelde dat hij op 73 jarige leeftijd nog steeds met de crossmoto erop uittrekt.

    De volgende dagen gaan onze leerlingen sporten, sporten en nog eens sporten. Naast dit sporten gaan ze ook op zoek naar sponsors. Er moet geld in de lade komen om ook in Ghana kinderen de kans te geven om aan sport te doen. Hiernaast gaan ze ook familieleden, vrienden en buren stalken om toch maar zoveel mogelijk “wereldbollen” of “stressballen” te verkopen.

    “Wij doen mee” staat op een grote poster in elke klas met daarop de namen van onze “topsporters”, de namen van de kinderen in de klas, juf/meester …

    We zijn er klaar voor … 


    21-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 15 oktober GEZINSVIERING


    DSC_0136.jpg wordt weergegeven


    “Vrouwelijke wetgeleerden en God met een pollepel … “

     

    Maar goed dat de bisschoppen in Rome zich niet over zoveel “heisa” moeten beraadslagen zoals bij de synode … toch maakte het deel uit van de gezinsviering met de kinderen die hun eerste communie gaan doen, hun ouders, de vormelingen …

    Het evangelie van deze zondag, dat uitgebeeld werd door enkele dapperen, was niet van de poes:  Jezus werd op de proef gesteld door enkele wijs-uitziende dames die zichzelf wetgeleerden noemden en opgejaagd werden door de Keizer (Maarten) die geld nodig had. Jezus (Priester Rik) was niet van zijn stuk te brengen en noemde de dames zelfs “valseriken”. Volgens Jezus moeten we aan de keizer geven wat aan de keizer hoort en aan God wat bij God hoort.

    Gelukkig waren er in de kerk veel slimme kinderen met hun ouders om uit te zoeken “wat” naar “wie” zou moeten gaan. Enkele attributen vooraan in de kerk maakten het kiezen niet gemakkelijk. Het ging van pollepels tot een fles wijn, blikje bier, feesthoed, muts van de Rode Duivels, bestek, een Koran, kruisbeeld, voetbal, knuffelhond, helm, woordkaarten, afbeeldingen, waspoeder, pleisters, …

    De wetgeleerden keken achterdochtig toe en noteerden welke keuzes het jonge volkje maakte:

    ·         De pollepel was voor God want Hij maakte niet enkel eten voor zichzelf, de keizer wel.

    ·         De pleisters waren ook voor God: Als we iemand verzorgen is in deze handeling God zichtbaar.

    ·         De Koran ging naar de keizer want God wist wat in het heilig boek voor de Moslims stond.

    ·         De hond was voor God, Hij heeft dieren en mensen het leven gegeven.

    ·         Waspoeder was dan weer voor de keizer om zijn kleed “echt” wit te krijgen.

    ·         …

    Tenslotte werden vormelingen en communicanten gevraagd om samen “op weg te gaan”. Samen met alle mensen in de kerk, de muzikanten, de catechisten, de priester, de wetgeleerden en … de keizer mocht ook mee. Echte chocolade muntstukken mochten niet ontbreken en maakten het feest compleet. 


    Klik hier om meer foto's te bekijken. 


    DSC_0127.jpg wordt weergegeven


    16-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS Ghana
     papa ghana  


    Jules

    Wie ben ik en waarom SOS  Ghana?

    Beginnen met mijn leeftijd doe ik niet, ik zou jullie vragen dit toch zo vlug mogelijk te vergeten.  20 jaar heb ik in en rond Rillaar naakten gekleed, dorstigen gelaafd, hongerigen gespijsd. Ik was jarenlang zelfstandige in de horeca, had een bakkerij en verkocht kledij…   Na mijn bezoek aan Ghana besefte ik dat die 20 jaar maar een waan, een droom geweest zijn.  Ik heb  in Rillaar en omstreken in die 20 jaar nooit iemand naakt, met dorst of honger gezien.  Dit zag ik voor de eerste keer in Ghana.  Wanneer je kinderen zichzelf in slaap ziet wenen van honger omdat ze niets te eten gehad hebben , dan pas zie je dorst en honger.  Daarom doe ik dit.  Gans mijn leven zoek ik al wie ik ben, met alle twijfels en vragen over mezelf.  Toen mijn moeder vorig jaar December haar 90 verjaardag vierde en ik binnenkwam op haar feestje vroeg een leeftijdsgenoot en vriendin van mijn moeder of ik een pater was.  Ik wil graag een soort pater zijn, ééntje die in Ghana zoveel mogelijk en zo lang mogelijk mensen wil helpen  door hun op weg te zetten en zichzelf te leren onderhouden.  Hopelijk slaag ik erin hun werk te geven om hun eigen centjes te verdienen, een fierheid te geven door zichzelf en hun gezin te kunnen onderhouden.  Alleen is dit niet makkelijk en velen spreken over een druppel op een hete plaat.  Maar ik weet zeker dat we met jullie hulp een massa mensen kunnen voorzien van drinken en eten, kinderen een degelijke opvoeding geven, een opleiding waar ze een menselijk bestaan kunnen van opbouwen, een school met degelijk materiaal en degelijk onderwijs.  Ik weet dat veel mensen graag iets geven om te helpen, maar geen vertrouwen meer hebben in organisaties , er blijft te veel geld onderweg aan handen plakken, hier geven we de garantie dat iedere € in Afrika aankomt voor hulp.         

    http://sosghana.wordpress.com/


    04-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om even bij stil te staan ...
    "We moeten onze kinderen leren dat af en toe een beetje ongelukkig zijn bij het leven hoort. 
    En dat je daarvoor niet naar de psychiater hoeft.”

    Dirk De Wachter

    (c) KU Leuven - Rob Stevens

    http://nieuws.kuleuven.be/node/11363

    02-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vredesweek 2014: Stop haat, praat!


    Vredesweek 2014


    NEE tegen haatboodschappen, 
    JA tegen dialoog

    De Vredesweek roept op om te reageren tegen haatboodschappen en het gesprek aan te gaan met diegenen die ze verspreiden.

    De Vredesweek sluit zich ook aan bij de Europese campagne No Hate Speech, of: Neen tegen haatboodschappen, ja tegen dialoog.

    In het kort:

    • Start: 21 september 2014 - de Internationale Dag van Geweldloosheid
    • Einde: 2 oktober 2014 - de geboortedag van Ghandi
    • Thema: stop haatboodschappen, ga de dialoog aan
    • Actie? Op straat, op school, op internet,...
    • Meer infowww.vredesweek.be

    17-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeilijke opdracht ... :-))

    This little light

     

    This little light of mine
    I'm going to let it shine
    Oh, this little light of mine
    I'm going to let it shine
    Hallelujah
    This little light of mine
    I'm going to let it shine
    Let it shine, let it shine, let it shine

     

    Ev'ry where I go
    I'm going to let it shine
    Oh, ev'ry where I go
    I'm going to let it shine
    Hallelujah
    Ev'ry where I go
    I'm going to let it shine
    Let it shine, let it shine, let it shine

     

    All in my house
    I'm going to let it shine
    Oh, all in my house
    I'm going to let it shine
    Hallelujah
    All in my house
    I'm going to let it shine
    Let it shine, let it shine,  let it shine

     

    Out in the dark
    I'm going to let it shine
    Oh, out in the dark
    I'm going to let it shine
    Hallelujah
    Out in the dark
    I'm going to let it shine
    Let it shine, let it shine, let it shine 


    02-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De advent is begonnen ...
    De Sint moet eerst nog komen, maar toch is ook nu al "de advent" begonnen. Vier weken steken we een kaarsje aan om zo uit te kijken naar Kerstmis. De adventskrans zou groen mogen zijn als teken van hoop. De vier rode kaarsen verwijzen naar de liefde en de brandende kaarsen nodigen uit om even stil te vallen en ... op adem te komen. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijden veranderen ...
    Gisteren kwam op de speelplaats een kind van het tweede leerjaar naar me toe gelopen. "Meester, meester" riep het. "Mijn ouders geloven niet meer in God maar ik wel!"   
    Tijden veranderen... Confused


    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paus lijkt alsmaar meer op de "echte Franciscus"!
    Naast kinderen een ereplaats geven omhelst de paus nu ook mensen met een ernstige huidaandoening. De "echte Franciscus" komt elke dag meer tot leven :)) 






    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedoopt ... maar niet gelovig.
    Een moeilijke vraag n.a.v. het sacrament van het doopsel waarbij de ouders beloven het kind een christelijke opvoeding te geven:

    "Meester, mijn ouders zijn niet gelovig. Ze hebben mij laten dopen omdat oma en opa het wilden. Hoe kunnen ze me dan over God vertellen?"


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma's en opa's
    Iemand in het zesde leerjaar zei in de godsdienstklas: "Mijn ouders zijn naar oma en opa om te praten over het doopsel van mijn zesjarig broertje want hij wil graag zijn eerste communie doen". 
    Lang leve onze oma's en opa's voor de goede raad die ze ons geven. 


    12-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God is op het kerkhof.
    Tijdens het bidden van het "Onze Vader" stop ik regelmatig en vraag dan aan de kinderen waar "de hemel" is. Meestal krijg ik als antwoord dat de hemel in de lucht is of boven de wolken ... Elke keer kijk ik dan lachend naar mijn plafond waarna ik toch probeer een andere kijk te geven. 
    Vandaag zei Toon, een kind uit het eerste leerjaar: "De hemel is op het kerkhof ". En ... "God is de bidder." Eerste leerjaar !!


    03-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zei ooit: "Laat de kinderen tot mij komen..."
    Onze paus haalt regelmatig het nieuws door zijn eenvoud. Hij rijdt met een klein oud autootje rond van twintig jaar. 
    Ook zijn openheid voor kinderen is om kippenvel van te krijgen. Onderstaande link geeft enkele leuke beelden. 


    http://www.demorgen.be/dm/nl/15777/De-Paus/article/detail/1731718/2013/10/30/Jongetje-niet-weg-te-slaan-van-paus-Franciscus.dhtml

    Afbeelding weergeven op Twitter

    25-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerheiligen, Allerzielen ... en Halloween.
    Groot was mijn verbazing toen ik deze morgen tientallen heksen op de speelplaats tegenkwam. Prachtig !! 
    Kinderen dompelen in een sfeer van Halloween met akelige spinnen, tovenaars, heksen ... met daarbij horende griezelgangen en schitterende kinderboeken zoals het boek over het "Nieuwschierige Lotje" van Lieve Baeten. 
    Naast dit mooie en ludieke staat dan het "feest" van Allerheiligen en Allerzielen. Herdenken van onze overledenen is waarschijnlijk minder spectaculair maar daarom niet minder belangrijk. Elke mens, elke cultuur, elke samenleving heeft de taak om de mensen van wie we afscheid hebben genomen te herdenken. Een tekening voor oma, een kaarsje, het stil maken ... of misschien even naar het kerkhof?


    02-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Startviering in de kerk

    Mijn broer, mijn zus …

    Op donderdag 26 september trok onze school “De Zonnewijzer” voltallig richting kerk om “ons” startmoment te houden.

    “Mijn broer, mijn zus” is het thema van dit jaar waar de school wil rond werken.

    En … het jonge volkje en de leerkrachten hadden er duidelijk zin in. Er werd gezongen, foto’s gekeken, geluisterd, gebeden en gelachen in de kerk!

    Enkele kippenvelmomenten (volgens de leerlingen) waren: de liederen: “Je hebt een vriend” van K3 en “Kumbaya”, foto’s van mensen die honger hebben en … een leuke foto van enkele dames in bikini op het strand.

    (zaligspreking over “de naakten kleden”)

    Een zwaar minpunt in de kerk waren de vele pilaren. Bij de volgende viering nemen we een hamer mee om de kerk te hermaken. Hierdoor kunnen we dan de “blinden laten zien” …  of was dit een ander evangelieverhaal?


    Als je hieronder klikt zie je enkele foto's ...
    https://picasaweb.google.com/patrick.switten/Startviering



    Archief per jaar
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !





    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs