Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
23-01-2011
Advocaatmousse
Deze mousse is luchtiger en minder zwaar dan een chocolademousse, een ideale afsluiter dus na een zware maaltijd.
Ingrediënten voor 6 personen:
3 eiwitten 60 gr fijne cristalsuiker 2,5 dl slagroom advocaat
Klop de eiwitten op en voeg als ze bijna stijf zijn langzaam de suiker toe. Blijf kloppen (of laat de keukenrobot het werk doen), tot het eiwit in pieken blijft staan.
Klop nu de slagroom ook op maar deze mag nog een beetje lobbig zijn.
Spatel nu voorzichtig een paar eetlepels advocaat onder de slagroom (je kan er advocaat naar smaak bijdoen) en spatel er daarna beetje bij beetje het eiwit onder.
Verdeel over glazen of potjes en laat een paar uur opstijven in de ijskast.
Afwerken kan met een toefje slagroom en wat verkruimelde speculoos- of macaronkoekjes
Categorie:Desserten
21-01-2011
Chocoladekoekjes van Nigella Lawson
Deze chocoladekoekjes zijn gewoonweg heerlijk. Het is een recept van Nigella Lawson, maar ik heb het een beetje aangepast naar mijn smaak!
Ingrediënten voor 20 koekjes:
125 gr pure chocolade 150 gr gewone bloem 30 gr cacao 1 koffielepel bicarbonaat 1/2 koffielepel zout 125 gr zachte boter 75 gr licht bruine kandijsuiker 50 gr cristalsuiker 1 koud ei 350 gr chocoladepaillettes (of gehakte chocoladestukjes)
Breek de 125 gr chocolade in stukken en smelt in de microgolfoven.
Klop de zachte boter en de 2 soorten suiker in de keukenrobot tot een bleke luchtige massa. Voeg de gesmolten chocolade erbij en roer goed. Meng dan het ei eronder.
Meng in een kom de gezeefde bloem, cacao, bicarbonaat en het zout, en voeg dit geleidelijk bij het chocolade mengsel.
Tenslotte roer je de chocoladepaillettes eronder.
Leg bakpapier op een bakplaat en schep zo'n 20 gelijke porties van het mengsel hierop (dat gaat makkelijk met 2 eetlepels).
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 170° en dit gedurende 18 minuten. Test met een satéstokje of de koekjes gaar zijn (het moet er droog uitkomen).
Laat de koekjes wat afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.
Categorie:Koekjes
17-01-2011
Frangipanetaart
In België kochten wij regelmatig "Frangipanekes", maar hier vind je dat niet bij de bakkers en dus ging ik aan de slag om zelf een frangipanetaart te maken.
Ingrediënten voor een taart voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 150 gr amandelpoeder 150 gr bloemsuiker 120 gr zachte boter 50 gr bloem 3 eieren 175 gr abrikozenconfituur
Voor de afwerking:
100 gr bloemsuiker 2 el water een paar geconfijte kersen
Roer de eieren los en meng er het amandelpoeder en de bloemsuiker onder. Roer er de zachte boter onder en tenslotte de bloem. Laat dit nu liefst een paar uurtjes rusten.
Leg het bladerdeeg in een taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Smeer de abrikozenconfituur uit over de bodem en bedek dit met de frangipanevulling.
Bak de taart gedurende 35 min. in een voorverwarmde oven op 180°.
Als de taart klaar is maak je het glazuur: meng een beetje water onder de bloemsuiker (het mag niet te dun zijn) en strijk het uit over de nog warme taart. Werk af met een paar geconfijte kersen en laat de taart nu helemaal afkoelen op een rooster.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
Quiche met ricotta, asperges en gerookte zalm.
Binnen een paar weken kunnen we weer smullen van verse asperges, ik steek altijd een paar porties in de diepries en die zijn perfect om in deze quiche te gebruiken. Nodig voor 8 personen: 1 vel bladerdeeg 200 gr gerookte zalm 250 gr ricotta 250 gr asperges 50 cl room 2 eieren peper & zout 2 el verse dille
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm. Prik er een paar gaatjes in met een vork. Verwarm de oven op 180°.
Kuis de asperges en blancheer ze. Laat afkoelen en snij ze in stukjes van 2-3 cm.
Klop de ricotta samen met de room en de eieren mooi glad. Kruid met peper uit de molen en een snuifje zout. Meng er de gehakte dille onder. Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg samen met de asperges bij het ricottamengsel. Verdeel dit nu over de taartbodem.
Bak de quiche 20 tot 25 min in de oven op 180°.
Categorie:Voorgerechten
14-01-2011
Fruitige gebakjes
Je kan het fruit in dit receptje aanpassen aan het seizoen. In de zomer gebruik ik graag kersen, perziken of pruimen. In het najaar is het heerlijk met verse vijgen.
Ingrediënten voor 4 personen:
125 gr zachte boter 110 gr cristalsuiker 2 eieren 45 gr vloeiende bloem 1 el amandelpoeder stukjes vers fruit naar smaak slagroom
Roer de boter met de suiker tot een romige massa. Roer de eieren eronder en voeg dan het amandelpoeder erbij. Roer als laatste de bloem voorzichtig onder het beslag. Neem kleine bakvormpjes en giet de helft van het beslag in de potjes. Leg nu de stukjes fruit in de potjes en giet er dan de rest van het beslag over.
Bak in een voorverwarmde oven op 200° gedurende ongeveer 25 min. Dek de gebakjes als ze te bruin worden eventueel na een kwartiertje af met aluminiumfolie.
Deze gebakjes zijn het lekkerst als ze nog lauw zijn. Werk ze af met een toefje slagroom.
Categorie:Desserten
12-01-2011
Macaroni met kaas en ham
Een klassieker die hier vooral in de winter klaargemaakt wordt. Mijn "mannen" houden van véél kaassaus, dus als je minder saus wilt moet je de hoeveelheden wat aanpassen!
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr macaroni 300 gr ham 300 gr geraspte kaas (ik meng Gruyère en Emmenthaler) 75 gr boter 75 gr bloem ongeveer 1 l melk peper & zout & nootmuskaat olijfolie
Neem voor de ham een dikke snee en snij deze in blokjes.
Maak nu eerst de kaassaus. Smelt de boter en voeg de bloem er aan toe. Roer flink om en laat zo even "bakken". Voeg geleidelijk de melk eraan toe tot de gewenste dikte en laat nog even doorkoken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Van het vuur nemen en 200 gr kaas onder de saus roeren.
Kook de macaroni in een ruime pot water met zout en een scheutje olijfolie. Giet de macaroni af en giet hem in een ruime ovenschotel. Verdeel de blokjes ham over de macaroni. Giet hierover de kaassaus en strooi dan de overgebleven kaas over de saus.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat nog een 15 minuutjes gratineren.
Categorie:Pasta
10-01-2011
Chocolademuffins
Als het maar chocolade is
Ingrediënten:
200 gr bittere chocolade (70% cacao) 3 eieren 280 gr cristalsuiker 180 gr zachte boter 100 gr slagroom 100 gr bloem
Smelt de chocolade "au bain marie" of in de microgolfoven.
Klop de suiker met de eieren op. Meng er de zachte boter onder en dan de gesmolten chocolade. Roer er de slagroom bij en meng er tenslotte voorzichtig de bloem onder.
Neem muffinvormpjes en vet ze in en bestuif er wat bloem over.
Bak de muffins zo'n 20 min. in een voorverwarmde oven op 170°.
Laat afkoelen en ontvorm.
Categorie:Taarten, cake en gebak
08-01-2011
Preitaart met geitenkaas en pruimen.
De combinatie van de geitekaas en de "pruneaux d'Agen" is super!
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 1 ui het wit van 2 preien 5 eieren 150 gr zachte geitekaas 100 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Pel de ui en kuis en was de prei. Snipper de ui fijn en snij de prei in ringen. Bak de ui aan in olijfolie en doe de prei erbij. Laat even zachtjes stoven. Haal de groenten uit de pan, laat afkoelen en laat eventueel uitdruppen op keukenpapier. Klop de eieren los en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de geitenkaas erover. leg de pruimen erbij en giet dan de eieren over de taart.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten. Als de taart te donker wordt dek ze dan af met aluminiumfolie.
Categorie:Voorgerechten
06-01-2011
Galette des rois.
Vandaag maken we een 3-koningentaart met frangipane. Hier in het zuiden kan je die taarten al van begin december bij de bakkers kopen, maar dan zit er wel nog geen "fève"in. De fève is hier meestal een klein porceleinen figuurtje.
Ingrediënten voor een taart voor 8 personen:
2 vellen bladerdeeg 2 eieren 80 gr boter 120 gr cristalsuiker 150 gr amandelpoeder 1 eigeel water of 1 eiwit 1 "fève"
Neem een taartvorm en beleg met bakpapier en een vel bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Voor de frangipanevulling neem je een kom en daarin meng je de eieren, de gesmolten boter, het amandelpoeder en de suiker. Giet deze bereiding op de taartbodem en stop er de fève in.
Dek het geheel af met het 2de vel bladerdeeg en plak de randen goed vast met eiwit of een beetje water. Je kan de taart nu versieren en dan strijk je ze in met het eigeel.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende 25-30 min.
Laat de taart afkoelen en dan, smullen maar en hopen dat jij de koning wordt
Categorie:Taarten, cake en gebak
05-01-2011
Kalkoenfiletgebraad met mango en mirabellen.
Het zoete van de mango en het iets zuurdere van de mirabellen past uitstekend bij een lekker kalkoengebraad. Ik gebruik altijd kalkoenfiletgebraad, dat is magerder en fijner dan een gewoon kalkoengebraad . Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 1 rijpe mango 1 pot mirabellen margarine peper & zout
Schil de mango en snij hem in kleine blokjes. Giet het sap van de mirabellen in een beker.
Kruid het kalkoengebraad langs alle kanten met peper en zout. Leg een paar klontjes margarine in een ovenschotel en leg het kalkoengebraad erop. Bak het kalkoengebraad in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai het gebraad eens om. Een klein uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid.
Haal het gebraad uit de schotel en bedek met aluminiumfolie en laat rusten.
Warm ondertussen de mango en de mirabellen op in de microgolfoven.
Deglaceer het aanbaksel in de schotel met een beetje water en giet de saus in een pannetje. Giet er wat van het sap van de mirabellen bij en doe er eventueel nog een beetje gevogeltefond bij. Kruid de saus met peper en zout. Laat even inkoken tot de gewenste dikte. Je kan de saus ook binden met wat sauceline.
Snij het gebraad in vingerdikke sneetjes en dien op met de vruchten en de saus. Lekker met kroketjes of pommes duchesse.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
31-12-2010
2011 komt eraan!
Vanuit "La douce France" wensen we al onze blogbezoekers, familie, vrienden, en gasten, héél veel culinair plezier in 2011!
Rudy & Myriam
23-12-2010
Chocoladecake
Dit blijft één van mijn favorieten. Simpel maar wel lekker!
Ingrediënten:
3 eieren (= 250 gr) 250 gr cristalsuiker 250 gr zelfrijzende bloem 250 gr boter 20 gr cacaopoeder 100 gr chocoladedruppels snuifje zout
Neem een cakevorm en vet hem in met boter en bestuif hem met bloem.
Splits de eieren en klop het eiwit samen met het snuifje zout tot het stijf is. Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een zachte massa. Klop er dan één voor één de dooiers onder. Lang genoeg kloppen totdat de suiker opgelost is. Meng dan snel de gezeefde bloem en het cacaopoeder er onder. Schep er dan de chocoladedruppels onder. Nu schep je het eiwit voorzichtig onder het beslag. Giet het beslag in de cakevorm.
Je zet de cake in de warme oven en laat hem 1 uur bakken op 170°. Na een uur controleer je met een satéstokje of de cake helemaal gaar is, zoniet zet je hem nog even in de oven. Als de cake klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem 5 min afkoelen in de vorm. Daarna haal je hem uit de vorm en je laat hem verder afkoelen op een rooster.
Categorie:Taarten, cake en gebak
20-12-2010
Grijze garnaalsla
Hier in zuid-west Frankrijk missen we af en toe typische dingen uit België zoals Luikse siroop, "kinnekessuiker", Zero chocolade enz... De meeste dingen brengen we dan ook regelmatig mee uit ons thuisland, maar soms moeten we zelf aan de slag gaan zoals voor dit simpele receptje.
Ingrediënten:
100 gr versgepelde grijze garnalen 2 hardgekookte scharreleitjes 1 tomaat een paar el mayonaisse peper & zout verse peterselie
Eerst gaan we het tomaatje ontpitten en in kleine blokjes snijden. Dan de eitjes pellen en ook fijnsnijden. En nu alles mengen: garnalen, eitjes, tomaat, peterselie, mayonaise. Kruiden met peper en zout. Klaar!
Categorie:Divers
18-12-2010
Sachertorte
Vroeger zijn wij heel veel op vakantie geweest in Oostenrijk en één van mijn lievelingstaarten daar was Sachertorte, een machtige chocoladetaart. Als je deze taart geeft als dessert is een klein stukje zeker genoeg, want ze is vrij zwaar.
Ingrediënten voor 8 tot 10 personen:
175 gr bittere chocolade 125 gr zachte boter 150 gr fijne cristalsuiker 150 gr zelfrijzende bloem 5 eieren + 1 extra eiwit zout Voor de afwerking: 200 gr abrikozenconfituur 100 gr bittere chocolade 100 gr bloemsuiker 20 gr boter slagroom
Breek de chocolade in stukken en laat hem smelten in de microgolfoven. Roer de boter met de suiker tot een romig geheel en voeg er de gezeefde bloem bij. Roer mooi glad. Splits de eieren en voeg de eidooiers één voor één bij het mengsel. Roer er tenslotte de gesmolten chocolade onder. Klop nu al de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het beslag.
Neem een ingevette en met bloem bestoven bakvorm met losse bodem en giet het beslag erin. Bak de taart ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 170°. Test de gaarheid met een satéprikker en laat de taart even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Verwarm de gezeefde abrikozenconfituur tot hij vloeibaar is. Snij de taart doormidden en bestrijk de onderkant met de helft van de confituur. Leg de andere helft er terug op en bestrijk nu de bovenkant met de rest van de confituur.
Smelt de chocolade in de microgolfoven. Roer er de bloemsuiker en de boter onder. Bestrijk nu de boven-en zijkant van de taart met het chocoladeglazuur en laat dit volledig opstijven.
Dien de sachertorte op met een flinke dot slagroom!
Een heerlijk dessert dat je op voorhand kan klaarmaken.
Ingrediënten voor 6 personen:
0,5 l frambozencoulis 0,25 l slagroom 200 gr suiker 120 gr eiwit een paar verse frambozen
Mix verse of diepvries frambozen tot een coulis. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Schep de coulis eronder maar hou een beetje opzij voor de afwerking. Klop ook de room stijf en schep voorzichtig door het mengsel.
Neem een cake of broodvorm en bekleed hem met plasticfolie en laat die ruim over de randen hangen.
Giet het frambozenmengsel in de vorm en sluit mooi af met de folie. Zet de soufflé minstens 8 uur in de diepvries.
Haal de ijssoufflé net voor het opdienen uit de diepvries. Snij er mooie plakken af en leg ze op een bord. Werk af met verse frambozen en de overgebleven frambozencoulis.
En dan ... genieten maar!
Categorie:Desserten
10-12-2010
Spaghetti met kippeblokjes en currysaus
Een klassieke combinatie die je makkelijk een persoonlijke toets kan geven.
Schil de ui, snipper hem fijn en stoof aan in margarine. Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes. Voeg deze bij de ajuin en laat zachtjes stoven. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snij in fijne blokjes en laat hem even mee stoven. Roer er wat bloem door en currypoeder naar smaak en voeg dan geleidelijk de kippebouillon toe. Snij de ananas in blokjes en doe ze bij de saus. Voeg als laatste de room bij de saus en laat nog even inkoken.
Snij de kipfilets in blokjes en bak ze gaar in de olijfolie. Kruiden met peper en zout.
Kook de spaghetti al dente in gezouten water en giet af.
Schik de spaghetti op de borden, giet de currysaus erover en leg de kippeblokjes erop.
Categorie:Pasta
06-12-2010
Paprikasoep
Het is nu echt weer om een lekkere warme tas soep te drinken. Annick mailde me pas nog om te vragen of ik geen goed receptje voor paprikasoep heb, hier gaan we dus voor een winterse paprikasoep!
Ingrediënten voor ongeveer 8 personen:
10 rode paprika's 3 uien 2 teentjes look 4 aardappels olijfolie 2 liter groentebouillon (je kan ook bouillonblokjes gebruiken) water 150 gr mascarpone peper & zout
Schil de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof ze aan in olijfolie. Maak de paprika's schoon, schil de aardappels en snij alles in grove stukken. Doe de groenten bij in de kom en leng aan met de groentebouillon. Kruiden met peper en zout. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de paprika's zacht zijn. Mix de soep en roer ze dan nog eens door een fijne zeef en voeg er daarna water bij tot de gewenste dikte. Meng er nu de mascarpone onder.
Wil je de soep nog lekkerder maken? Bak dan wat spekblokjes en doe die erbij net voor he opdienen!
Smakelijk!
Categorie:Soepen
03-12-2010
Tarte Tatin.
De klassieker onder de Franse desserts! Vers gebakken is deze taart overheerlijk en met een bolletje vanilleijs en een toefje slagroom erbij kan niemand hieraan weerstaan!
Ingrediënten voor 8 personen:
1,5 kg appels 250 gr suiker 150 gr boter 1 vel bladerdeeg
Schil de appels en snij ze in 8 stukken. Smelt de boter met de suiker in een ovenpan en bedek de bodem helemaal met de appelpartjes. Zorg dat ze heel goed tegen elkaar liggen. Bedek de appels met het vel bladerdeeg en bak de taart 45 min. in een voorverwarmde oven op 200°. Haal de taart uit de oven, laat ze een beetje afkoelen en stort ze daarna omgekeerd op een schotel.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
30-11-2010
Kip met ricotta
Kip kan je op duizend-en-één manieren klaarmaken. In dit receptje gebruik ik een vulling met ricottakaas.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets 300 gr ricotta 2 fijngesnipperde teentjes knoflook 1 el fijngesnipperde salieblaadjes 1 el geraspte citroenzeste 50 gr geraspte parmezaan 8 sneetjes gerookte ham 200 ml room olijfolie peper & zout
Meng de ricotta met de fijngesnipperde salieblaadjes, de knoflook, de citroenzeste en de parmezaan.
Snij de kipfilets net niet in twee en kruid ze met peper en zout. Leg telkens 2 sneetjes gerookte ham op het werkvlak en leg daarop de kipfilets. Verdeel 2/3 de van de kaasvulling over de kipfilets en vouw ze dicht. Rol de ham errond en steek vast met houten prikkers. Je kan de kipfites gewoon bakken in een beetje olijfolie in de pan ofwel zet je ze gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Maak de saus met de overgebleven kaasvulling. Voeg er wat room bij, kruid met peper en zout en warm al roerend op.
Dien op met rijst of gebakken aardappeltjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
25-11-2010
Wafelkes van Christel
Een heerlijk en heel gemakkelijk wafeltjes recept dat hier ten huize de naam kreeg: wafelkes van Christel, maar eigenlijk komt het recept van haar vader Ludo, waarvoor dank!
Voor ongeveer 35 kleine wafeltjes heb je nodig:
300 gr kinnekessuiker (dat is lichtbruine malse suiker) 250 gr zachte "goei" boter 3 eieren 400 gr zelfrijzende bloem en voor de liefhebbers: een half koffielepeltje kaneelpoeder
Je mixt de boter met de suiker en de eieren (en eventueel het kaneelpoeder) tot een smeuige massa. Dan meng je de bloem voorzichtig met een vork of een spatel onder het deeg. Je zet het deeg minstens 1 uur in de ijskast.
Nu kan je ofwel bollekes rollen ofwel gebruik je een ijsschepper (gaat vlugger ). Als je de bolletjes niet te groot maakt kan er er 4 ineens bakken in het ijzer!
Je kan natuurlijk ook gewoon grotere wafels bakken, maar de kleintjes zijn ideaal voor bij een tasje koffie, na de maaltijd!