de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-01-2009
maandmenu januari 2009: Langosta Habanera
Langosta habanera
Kreeft à la Havana
Voor 4 personen
2 kreeften van 800 g elk, gekookt
3 eetlepels ongezouten boter
1½ eetlepel bloem
360 ml slagroom
Zout
Peper uit de molen
¼ theelepel cayennepeper
4 eidooiers
3 eetlepels droge sherry
3 eetlepels witte rum, bij voorkeur Havana Club
Haal de kreeften leeg en verdeel het kreeftenvlees in brokken.Houd de lever en, indien die er is, de koraal apart.Verhit de boter en roer de bloem door tot een witte roux ontstaat.Roer gedurende 2 minuten zonder de roux te laten kleuren.Voeg de slagroom toe en laat zachtjes koken onder voortdurend roeren tot de saus dik is.Kruid met zout, peper en cayennepeper.Klop de eidooiers licht.Neem de pan van het vuur en meng het eigeel door de saus. (Beter is enkele eetlepels saus door het eigeel te mengen en dat mengsel door de saus te roeren, maar zo staat het in het boek.)Meng het kreeftenvlees en de koraal door de saus.Giet sherry en rum bij de saus en meng.Duw de lever dor een zeef bij de saus en meng.Laat net zolang op het vuur staan tot alles goed warm is. Geer er gekookte rijst bij of arroz con ajo.
Je kan de kreeft met de saus in het midden van een warme schotel leggen en de rijst eromheen. Johan,
Vandaag bestaat deze blog 1007 dagen en we gaan, met Achturencultuur, nog verder door! Niet alleen met bloggen maar ook met aktiviteiten van achturencultuur!
We proberen, met onze kleine ploeg, ook volgend jaar, een ruim cultureel aanbod aan te bieden.
Ik kan al enkele activiteiten aankondigen:
- ACOD happening - een familiedag voor en door ACOD-ers en vrienden- voorzien in juni (dit ter vervanging van de traditionele nieuwjaarsrecepties),
- vrijdag 03 april: diavoorstelling Noord en Zuid-Korea, een blik over de muur,
- in het voorjaar: bezoek aan Charleroi, met rode wandeling en bezoek aan 'maison de 8 heures',
- wandeling 'de belgische revolutie' in Brussel,
- onze sociale zekerheid is één: 17.05.2009 met oa. optreden van Arno, Axel Red,... te Brussel,
- één mei te Kortrijk, de Dag van de Internationale Solidariteit (15 en 16 mei),...,
Van al deze activiteiten houden we jullie natuurlijk op de hoogte!
En bij deze: de allerbeste wensen voor 2009, een strijdbaar en gezond 2009!
Frank Mulleman, Vz Acod Kortrijk en Achturencultuur,
Werknemers Bekaert tegen de sluiting van afdelingen!
Zwevegem, woensdag 17 december 2008, 6 uur.
Zwevegem lijkt een uur lang een bezette stad: de politie heeft alle toegangswegen naar de Bekaert-fabrieken afgezet. Een delegatie uit Bekaert-Hemiksem komt protesteren tegen de sluiting van hun bedrijf, met 264 jobs die verloren gaan. Zij krijgen versterking van enkele honderden vakbondsmilitanten van ABVV en ACV uit West-Vlaanderen. In betoging stappen ze voorbij alle afdelingen van de fabriek, door de centrale Otegemstraat, en bezetten even de ingang van het "kasteel", waar de kaders hun kantoren hebben. De directie wil het personeel in de Belgische vestigingen verminderen van 3300 naar 2900. De winst over 2007 bedroeg nochthans 86 miljoen euro. De betogers vertrokken inmiddels naar de hoofdzetel van het bedrijf in Kortrijk.
Na een jaar hard en graag werken is een jonge postbode ontslagen, omdat hij na zijn deelname aan de nationale actiedag van maandag 6 oktober het werk van die dag nét niet kon bijbenen. De reclamefolders van een supermarktketen kon hij op dinsdag niet in zijn loodzware tas proppen. Alle andere post heeft hij uit respect voor zijn klanten en werkgever toch bedeeld. Het was niet de eerste keer dan hij vele uren extra werkte zonder ervoor betaald te worden.
winterse soep uit Rusland: Borsjtsj! - maandmenu december 2008.
Borsjtsj
Deze maand stelt, onze huiskok Johan, een stevig winters soepje voor... Borsjtsj. Deze stevige soep is het lievelingsgerecht van onze Russische medeburgers. Ik herinner me nog de smaak, van toen ik deze soep at in het rijdend restaurant van de trans-siberische express... slurpend Borsjtsj eten, kijken naar de ontelbare zilverberken door een met ijs beslegen treinvenster, naar het sneeuwlandschap. Dus een echt winters recept!
500 g rode bietjes 2 grote wortels 1 knolraap 200 g witte kool 1 grote ui 500 g rundvlees 30 g boter 1,5 l vleesbouillon 3 eetlepels rode wijnazijn 2 laurierblaadjes 1 theelepel suiker zout zwarte peper uit de molen 1 bosje peterselie 1 bosje dille zure room
Begin met het schoonmaken en grof kleinsnijden van de groenten. Het rundvlees in blokjes snijden. In een grote pan de boter smelten. Daarin het vlees, wortels, knolraap en ui smoren gedurende circa 10 minuten, tot het vlees rondom bruin is. De bietjes toevoegen en overgieten met de vleesbouillon. Azijn erbij gieten. Laurierblaadjes en suiker bij de soep doen. Kruiden met peper en zout. Alles goed doorroeren. Het deksel op de pan zetten en de soep nagenoeg 45 minuten laten pruttelen.
De bosjes peterselie en dille wassen, de elastiekjes verwijderen en de kruiderij met keukentouw tot 1 struikje binden. Dit bundeltje samen met de witte kool in de pan doen en de soep nog eens 30 minuten laten pruttelen. Het kruidenstruikje en de laurierblaadjes verwijderen. De soep nog eens goed doorroeren, afproeven op smaak en serveren met de zure room apart erbij.
Elke eter doet naar smaak een (ferme) eetlepel(tje) zure room in het midden van het bord soep.
"Constant kappen op aantal ambtenaren is ziekelijk"
"Constant kappen op aantal ambtenaren is ziekelijk"
De tewerkstelling in de openbare sector is niet overdreven groot. Dat stellen de voorzitters van de twee grote overheidsvakbonden. Karel Stessens (ACOD) en Luc Hamelinck (ACV-Openbare Diensten) geven toe dat de overheidstewerkstelling de voorbije jaren toegenomen is: van 837.153 in 1980 tot 1.077.068 in 2007. "De evidentie zelf," aldus Luc Hamelinck, "want de taken van de overheid zijn ook toegenomen."
STASEGEM -- Ook in Stasegem, een Harelbeeks gehucht, tussen het kanaal Kortrijk-Bossuyt en de spoorlijn Brussel-Kortrijk is er dit jaar, zoals altijd, een viering voor 11 november. De leerlingen van de gemeenteschool, dit jaar een 10-tal, gaan onder leiding van enkele leerkrachten naar het Te Deum in de kerk.
'Men mag de basis niet vergeten!' Kersverse Vz AC Kortrijk aan het woord.
KORTRIJK -- Peter Geerolf is sinds het laatste congres van 'Algemene Centrale' ABVV Kortrijk' de kersverse voorzitter. Hij werkt bij de Waregemse firma Buildingplastics (PVC en aluminium rolluiken,...).
Maandmenu: Pompoensoep en âBrunswickâ stoofpotje.
Pompoensoep en Brunswick
Aangezien het bijna presidentsverkiezing is in de U.S.A., kijken wij eens in de Amerikaanse keuken. We beginnen met een pompoensoepje van de Indianen uit het bosrijke noordoosten. Het hoofdgerecht is konijn of kip, naar keuze, een stoofpotje van de Cherokees.
Pompoensoep Voor 4-6 personen
1 kleine pompoen van zon 30 cm diameter 1-2 eetlepels zonnebloemolie zout en peper uit de molen 1-3 eetlepels ahornstroop of honing ¼ tot ½ theelepel gemalen piment 1 l kippen- of runderbouillon Voor de garnituur het groen van lente-uitjes, in ringetjes gesneden gehakte hazelnoten geroosterde pompoenzaden, gepeld
Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de pompoen in een braadslee en zet hem de oven tot een mes er gemakkelijk in prikt. Dat duurt ongeveer een uur. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Snijd de bovenkant van de pompoen weg. Verwijder het zaad uit de pompoen. Scheid de zaden van de aanhangende vezels. Gooi de vezels weg. Meng de zaden met wat zonnebloemolie en bestrooi ze met zout naar smaak. Verdeel de zaden over een bakplaat en doe die in de oven gedurende 15-20 minuten tot de zaden knapperig zijn en goudkleurig. Ze dienen voor de garnituur. (Wat teveel is, is geschikt als aperitiefhapje.) Schraap het vruchtvlees uit de pompoen en stamp het fijn of pureer het. Doe het vruchtvlees in een kom en breng het op smaak met zout, peper, ahornstroop of honing, en pimentpoeder. Roer er geleidelijk de bouillon naar keuze door ; wie een dikkere soep wil, gebruikt minder bouillon. Laat de soep op een middelhoog vuur aan de kook komen en 5 minuten sudderen. Doe de soep over in een terrine of in de uitgeholde pompoen. Garneer met ringetjes lente-ui, gehakte hazelnoten en de gepelde geroosterde pompoenzaden.
Brunswick stoofpotje Voor 4-6 personen
1 konijn of 1 kip (1,5-1,8 kg), verdeeld in porties zout en peper uit de molen cayennepeper, desgewenst 4 plakjes spek, desgewenst 1,5-2 l kippenbouillon of water 2 uien, in vieren gesneden 2 grote rode aardappelen, in blokjes 1 teentje look, gesnipperd 1 laurierblad 450 g witte of rode bonen uit blik 450 g maïs uit blik 3 rijpe tomaten, gevierendeeld 2 eetlepels gehakte peterselie
De stukken vlees kruiden met zout, peper en eventueel cayennepeper. Het spek in een grote kom, op een laag vuur uitsmelten. Het spek uit de kom nemen. In het uitgesmolten spekvet of in smout, indien je geen spek gebruikt, de stukken vlees naar keuze, rondom aanbakken en laten bruinen gedurende 10 minuten. Bouillon toevoegen tot alles net onder staat, aan de kook brengen en alles 15 minuten laten sudderen. Het gesnipperde spek weer in de kom doen. Uien, aardappelen, look, tomaten en laurierblad toevoegen. Alles gedurende 30 minuten laten sudderen tot de groenten en het vlees gaar zijn. De bonen en maïskorrels toevoegen en zon 10 minuten laten mee warmen. Afproeven op smaak en indien nodig bijkruiden. Garneren met peterselie en opdienen. Smakelijk !
Op uitnodiging van Culturele Centrale (aangesloten bij Linx+), de Zwevegemse Noord/Zuid-raad,... was ik op 29.10.2008 te gast in zaal 'De Wieke' te Zwevegem... om een woordje te doen over de gelijkenissen/verschillen tussen Noord en Zuid Korea... De dia-voorstelling duurde meer dan 2 uur... maar het was zeer gezellig om mijn ding te doen voor het publiek, met een blok aan mijn plaasteren been...
Hieronder enkele reactie's van het publiek:
"Frank heeft heel veel mooie foto's. Heel veel beelden van het gewone leven. Zeer goed. Hij toonde er wel wat teveel, de voorstelling duurde iets te lang, een 2 uren, een half uur korter was beter geweest. Soms prong hij qua onderwerpen beetje van de hak op de tak. Maar het was wel indrukwekkend." Tony.
'Je bent veel te eenzijdig over het Noorden (een gewezen baas van Bekaert)',... hij heeft wel veel prikkeldraad verkocht in het Zuiden...
'Mooie foto's!': Tine... horeca-uitbaatsters in Kortrijk,
'Zoveel mooie kleuren...': moeder Clara aan het het woord,
BBTK Kortrijk: âDe toestand is ernstig.... maar...
BBTK Kortrijk: De toestand is ernstig.... maar niet hopeloos
KORTRIJK -- -- BBTK Kortrijk houdt zijn vierjaarlijks statutair congres. Met als titel De toestand is ernstig.... maar niet hopeloos hoopt het BBTK nog te verbeteren qua organisatie en zijn syndicale werk nog scherper te stellen.
Terwijl ondergetekende, druk bezig is met een diavoorstelling aan het samenstellen ... plaatsen de vrijwilligers van culturele centrale Linx+ Zwevegem de tentoonstelling van Koreaanse schilderijen in 'De Wieke' (de bib van Zwevegem). Zie foto hiernaast en ook aankondiging hieronder...
De Zwevegemse Noord/Zuid-raad steunt de boeren van het Noord-Koreaanse Ontchon. Op de dia-voorstelling komen we daar zeker op terug.
Voor het einde van de maand presenteren we een eenvoudig vegetarisch gerecht uit Bengalen, dat misschien wel aan onze beroemde Belgische keuken doet denken. Het recept is van sous-chef Sujit Bose van het Radisson Hotel in New Dehli.
200 g aardappel, in frietjes gesneden 100 g ui, in de lengte in reepjes gesneden 30 ml olie 1 theelepel kurkuma zout naar smaak 2 theelepels chilipoeder 100 ml water
Verhit de olie in een wok of een stevige braadpan. Voeg de ui toe en laat hem al roerend goudgeel kleuren. Voeg de aardappelreepjes toe en bak ze eveneens al roerend en omscheppend 3 tot 4 minuten. Bestrooi alles met kurkuma, zout en chilipoeder. Schenk het water erbij. Kook het geheel op een middelhoog vuur tot de aardappelen gaar zijn en het water geabsorbeerd hebben.
Korea :: Een verbaasde blik over de muur op woensdag 29 oktober 2008
Zaal De Wieke Bekaertstraat Zwevegem
Programma
Om 19u00
receptie en opening van de tentoonstelling van Koreaanse schilderijen een primeur voor Zwevegem na de tentoonstelling van deze werken in het Spinelli-gebouw van het Europese Parlement te Brussel .
Aansluitend een Koreaanse hapje en een slokje rijstwijn.
Om 20u00
Frank Mulleman doorkruiste deze zomer Korea van onder tot boven. Het land is verdeeld door een muur van meer dan 200 kilometer langen dit sinds 1953, acht meter hoog. Aan weerskanten nog steeds een half miljoen soldaten.
Inkom: 1 euro
de unieke tentoonstelling Noord-Koreaanse schilderkunst
loopt van 23 oktober tot en met 31 oktober in de Bibliotheek Zwevegem