Inhoud blog
  • HECHTINGSRELATIE
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kazachstan
    Borat
    Uw beoordeling is opgeslagen
    De waardering die u gegeven heeft aan dit blog werd correct opgeslagen.

    U kan hieronder de tussenstand bekijken:


    Heel goed 100 %
    Goed 0 %
    Voldoende 0 %
    Nog wat bijwerken 0 %
    Nog veel werk aan 0 %

    Totaal aantal stemmen: 1



    U komt dadelijk terug op de pagina van de berichten...

    Of klik hier om onmiddellijk terug te gaan...



    Archief per week
  • 11/10-17/10 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    HECHTINGSRELATIE

     

    ONDERZOEKSVRAAG:

    Terwijl we onszelf de vraag stelden welke problemen zich voor zouden kunnen doen bij het adopteren van een kind, kwam de volgende vraag bij ons boven:

    “Hoe verloopt de hechtingsrelatie van een adoptiekind?”

    è Het is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voor het adoptieproces.

     

     

    Probleem:

    Het kind heeft geen echte ouders gekend, het heeft altijd in een weeshuis geleefd. Daar heeft het verschillende opvoeders gehad, waardoor het de kans niet heeft gekregen een hechte band aan te gaan met 1 bepaald iemand.

     

     

    Gevolgen kunnen zijn:

    ·         Klampgedrag:

    Sommige kinderen voelen zich onveilig en durven hun verzorgster/ouders niet los te laten uit angst deze te verliezen, omdat het kind er niet van op aan kan dat deze weer terug komt. Het kind klampt zich soms letterlijk vast en

    loopt de hele dag achter zijn vader, moeder of verzorger aan.

     

    ·         Allemansvriendjes:

    Het komt ook voor dat kinderen zich zo onveilig voelen dat ze alleen maar oppervlakkige contacten aangaan. Het kind durft geen nabijheid te zoeken, het is niet gewend om getroost of aangehaald te worden en zal dit ook steeds proberen te vermijden. Het kind kruipt bij iedereen op schoot, maar wil niet echt knuffelen. Het maakt geen onderscheid tussen de buurvrouwen zijn ouders. Het kind durft niet zijn gevoel te laten zien en sluit zich hiervoor af door hard te zijn voor zichzelf en zijn omgeving. Deze kinderen lijken heel zelfstandig in hun gedrag maar het is schijn-zelfstandigheid, gebaseerd op angst. Men spreekt bij deze kinderen wel van allemansvriendjes, omdat ze met iedereen gemakkelijk contact maken. Dit contact blijft echter oppervlakkig. Intieme relaties durft het kind niet aan te gaan.

     

     

    Oplossing:

    Het is dus erg belangrijk dat het kind zich veilig gaat hechten aan de nieuwe ouders. Kinderen voelen zich veiliger bij regelmaat in het dagelijkse leven. Vaste tijden van eten en opstaan en een vaste plaats aan tafel kunnen bijvoorbeeld helpen vertrouwen in de situatie en omgeving te krijgen.

     

    Het is belangrijk dat een periode van rust ingebouwd wordt. Een periode die heel belangrijk is en waarin het kindje aan de ouders kan wennen en andersom. Hij/zij moet het verschil gaan zien tussen de ouders en tussen bijvoorbeeld vrienden of buren.

     


     

    De meeste ouders ontvangen dus na thuiskomt weinig of geen bezoek. De ouders verzorgen het kind, doen het in bad, leggen het kindje in bed, geven het eten, verzorgen het en geven het aandacht en liefde. Op deze manier zal hij/zij leren wie zijn/haar ouders zijn en hopelijk ontstaat er dan een hechtingsrelatie. Natuurlijk heb je voor het opbouwen van een hechtingsrelatie met je kindje ook het begrip en de steun van je naaste familie en omgeving nodig. Iedereen zal zich er bewust van moeten worden dat een hechtingsrelatie niet zomaar ontstaat, hier is tijd voor nodig. Bij een biologisch eigen kindje ontstaat deze band direct vanaf de geboorte.

     

     

    Conclusie:

    Het kind met hechtingsproblemen wordt puur door ons en door niemand anders opgevoed voor een bepaalde periode.

     

     

    Bron: http://home.tiscali.nl/lunabeukers/hechting.html

     



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs