"Stop met spelen en maak je huiswerk!" "Mama, hoe begin ik aan die taak?" "Jij kan toch nog niet klaar zijn met je werk?!" "Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen?"
Klinken deze situaties je bekend in de oren? Als ouder wil je je kind graag helpen, maar vaak weet je niet goed hoe je dat best aanpakt. daarom geven wij enkele tips die je op weg kunnen helpen.
Kies samen met je kind een vast beginuur. Laat je kind mee beslissen welk uur het meest geschikt is.
Spreek ook een einduur af Zo vermijd je dagelijkse discussies.
Zorg voor een goede leeromgeving. Hou sterke afleiders op een afstand (TV, computer, kleine broer of zus..).
Een eigen stek. Reserveer een vaste hoek in de woonkamer, je kind kan dan ook eens iets laten liggen.
Zorg voor een positieve werksfeer: samen uit, samen thuis het is voor je kind veel prettiger om huiswerk te maken als de rest van het gezin op dat moment ook aan het werk is.
Geef het huiswerk de plaats die het verdient - niet meer - niet minder Niet alles moet voor het huiswerk wijken. Als er teveel tijd en aandacht naar het huiswerk gaat, raken kinderen gestresseerd en gespannen.
Een goede werkmethode: 5 stappen : 1. Schoolagenda : laat je kind een planning maken: wat doe ik eerst? En wat daarna? 2. Huiswerk maken : laat je kind beginnen met doewerk : woordjes schrijven of lezen enz... 3. Lessen leren en controleren : na het doewerk komt het leerwerk. 4. Werk voor later maken : heeft je kind over 3 dagen een grote toets? Zijn er taken die pas later moeten klaar zijn, maar waar je kind nu al kan aan beginnen? Vroeg begonnen is half gewonnen. 5. Afsluiten : schoolagenda controleren en afpunten, schooltas maken voor morgen, werktafel opruimen
Enkele geheugentips: Moet je kind opsommingen en lijstjes onthouden? - het helpt om ze op een rapmelodie of een ander ritme op te zeggen. - je kind kan maar ongeveer 5 dingen tegelijk onthouden. Lijstjes van meer dan 5 dingen kan je beter vermijden. - Neem telkens de eerste letter van de woorden die je wil onthouden en maak er een zelfgemaakt woord mee.
Zo, dit zijn reeds enkele tips, handig en bruikbaar! Volgende keer nog meer!!
Welkom op onze blog! Weet je waarom je hier eens regelmatig een kijkje moet komen nemen?... Wij gaan hier interessante weetjes,leuke links naar websites, info m.b.t. het opvoedkundig proces, kortweg alles dat een positieve inbreng heeft i.v.m. uw kind(eren) op posten. Ook jullie inbreng is van harte welkom! Weet je iets dat de moeite waard is om aan alle ouders, opvoeders en sympathisanten mee te delen, vertel het ons a.u.b. .
groetjes van juf Hilde en juf Christel
Hier reeds een eerste berichtje:
°Wist je dat het blad Klasse, dat jullie als ouders ook krijgen, hele toffe gebruiksklare instrumenten aanbied, aangepast aan jouw thuissituatie, met handige hebbedingen om het opvoeden vlotter te laten verlopen? Elke maand vult Klasse deze 'opvoedkit' aan. Nu reeds 'klik en print-baar' zijn o.a. : 28 structuurkaarten (maak het ochtend- en avondritueel van je kind overzichtelijk), stappenplan (zelfstandig leren leren), weekplan(overzicht voor vaste activiteiten), huiswerkstructuurkaarten( je wil je huiswerk vlotter laten verlopen),..... en nog veel meer.
http://www.klasse.be:80/ouders/klikenprint
°Wist je ook nog dat deze week en volgende de LVS testen van Wiskunde en Spelling afgenomen worden?