Je pakt het acrylblok dat in verschillende formaten te koop is. Dan pak je een Clear Stamp waar je mee aan het werk wilt, die plak je dan op het acrylblok en pakt dan een kleur stempelinkt en dat dep je dan rustig op clear stamp zodat er voldoende inkt op zit, dan pak het acrylblok draait het om en drukt het op een stuk papier. Daarna de clear stamp schoonmaken met een babydoekje.
50 g margarine of boter 50 g suiker mespunt zout ¼ zakje vanillesuiker of geraspte schil van ¼ citroen 1 ei 50 g zelfrijzend bakmeel 1 eetlepel melk 7 papieren cakebakjes (caisses)
Margarine zacht roeren. Suiker toevoegen en roeren tot de massa licht van kleur is. Zout, vanillesuiker of geraspte citroenschil en ei toevoegen en roeren tot een luchtig, licht gekleurd mengsel is ontstaan, waarin de suiker niet meer knarst. De melk door de massa roeren. Zelfrijzend bakmeel zeven en luchtig door het beslag scheppen. Papieren vormpjes (caisses) op de bakplaat zetten en voor de helft met het beslag vullen. De bakplaat in een richel boven het midden van de oven schuiven. Baktijd 15 à 20 minuten bij 175º C. De oven de eerste 10 minuten niet openen.
Boterkoek ( vorm met een middellijn van 17 cm)
100 g bloem 60 g basterdsuiker 100 g magarine ( of 50 g margarine + 50 g roomboter) ½ ei ¼ theelepel zout geraspte schil van ¼ citroen
Vorm dun insmeren met margarine. Bloem en basterdsuiker zeven. Margarine (roomboter), ¼ ei, geraspte citroenschil en zout toevoegen. Met een vork magarine (boter) grof verdelen door bloem en suiker. Het mengsel met de vork of een koele hand (met aaneengesloten vingers) vlug tot een bal kneden. Deeg in de vorm overbrengen (naar het midden iets oplopend) en glad strijken met een natgemaakte metalen lepel. Een garnering in ruitvorm aanbrengen met de achterkant van een mes. Met de rest van het losgeklopte ei ( per ei 1 eetlepel water toevoegen) de bovenkant bestrijken. De vorm op het rooster op, op één na de hoogste richel, in de oven schuiven. Baktijd 15 à 20 minuten bij 225º C.
Zo nodig de oven hoog zetten wanneer na het verstrijken van de baktijd de koek niet bruin is. Boterkoek mag niet door en door gaar zijn.
De boterkoek wordt fijner van smaak, wanneer alleen roomboter (100 g) wordt gebruikt. Door het boterkoekdeeg kunnen 2 eetlepels gesneden gember worden gekneed.
Cake (vorm van ± 18 cm lengte)
100 g margarine of roomboter 100 g suiker ¼ theelepel zout 1 zakje vanillesuiker of geraspte schil van een ½ citroen 2 eieren 100 g zelfrijzend bakmeel 2 eetlepels melk
Cakevorm dun insmeren met margarine en bestrooien met bloem. Overtollige bloem uit de vorm kloppen. Margarine zacht roeren. Suiker toevoegen; roeren tot de massa licht van kleur is. Zout, vanillesuiker of geraspte citroenschil erdoor roeren. Eén voor één de eieren toevoegen (het tweede ei er bij doen nadat het vorige geheel is weggeroerd). Roeren tot een licht gekleurd mengsel is ontstaan, waarin de suiker niet meer knarst. De melk door de massa roeren. Zelfrijzend bakmeel zeven en luchtig door het beslag scheppen. De cakevorm met het beslag vullen. Zet de cake op het rooster in het midden van de oven. Baktijd ± 1 uur bij 150º C. De oven het eerste halfuur niet openen. De cake even laten bekoelen, voordat de vorm gekeerd wordt. Het gebak dadelijk inpakken in aluminiumfolie, plastic of vetvrij papier ( de cake blijft dan zachter).
De helft van het cakebeslag kan vermengd worden met 1 eetlepel cacao. Het beslag om en om in lagen in de vorm leggen, waarbij onderste en bovenste laag uit licht gekleurd beslag moet bestaan (marmercake).
1 hardgekookt ei enige blaadjes sla takje peterselie 1 à 2 eetlepels mayonaise tomatenketchup, paprikapoeder, peper, zout, azijn.
Sla wassen, droogslaan, nerf verwijderen en in stukjes plukken. Peterselie wassen, droogslaan en fijnsnijden of -knippen. Het ei pellen en in plakjes snijden. Schotel met sla bedekken; hierop dakpansgewijs de plakes ei leggen. Mayonaise vermengen met peper, zout en azijn. Over het ei gieten en schotel garneren met gesneden peterselie, tomatenketchup en paprikapoeder.
Gevulde tomaat (met ei) voor 1 persoon
1 tomaat mespunt zout mespunt peper 1 hardgekookt ei ± 1 eetlepel mayonaise enige blaadjes sla
Tomaat wassen. Aan de ronde kant een kapje van de tomaat snijden. De tomaat uithollen, van binnen bestrooien met zout en peper en dit enige tijd laten intrekken. De tomaat omkeren en laten uitlekken. Sla wassen, droog slaan en klein plukken. Ei in stukjes snijden en vermengen met mayonaise. Het mengsel op smaak afmaken met zout, peper, citroensap. De tomaat zo vullen met de eiersla dat de vulling er boven uitsteekt. Het kapje op de tomaat zetten en de tomaat opdoen op een schotel met enige slablaadjes.
In plaats van ei, kunnen 25 g garnalen, 50 g gemengde koude groenten, blokjes komkommer, 25 g gare champignons, 25 g in blokjes gesneden kaas of een combinatie van bovengenoemde produkten gebruikt worden.
1 ei 1 eetlepel melk mespunt peper mespunt zout 10 g margarine takje peterselie
Ei loskloppen, daarna vermengen met melk, zout en peper. Margarine smelten. Eimassa toevoegen en op matig vuur verwarmen. Prikken in de eimassa tot het ei niet meer vloeibaar is. Omelet aan de onderkant lichtbruin laten worden. Deksel op de pan zetten, wanneer de onderkant bruin wordt voordat de bovenkant gestold is. De omelet dubbel of in drieën vouwen. Het gerecht opdoen op een verwarmde schotel en garneren met een takje peterselie.
De omelet kan gevuld worden met champignons-, garnalen- of vleesragoût. De vulling wordt op de omelet gelegd voordat ze wordt opgevouwen. Omelet kan gegeven worden als broodbeleg, voorgerecht, bij de warme maaltijd ter vervanging van vlees, bij voorbeeld bij spinazie.
Omelet met champignons voor 1 persoon
25 g champignons 1 ei 1 eetlepel melk mespunt zout mespunt peper 15 g margarine takje peterselie
Onderste stukje van de champignonsteel verwijderen, champignons wassen en in plakjes snijden. Ei loskloppen, daarna vermengen met melk, zout en peper. Margarine smelten, champignons toevoegen en ± 3 minuten vlug bakken. Eimassa toevoegen. Prikken in het eimengsel, totdat het ei niet meer vloeibaar is. Omelet aan de onderkant lichtbruin laten worden. Deksel op de pan zetten wanneer de onderkant bruin wordt voordat de bovenkant is gestold. De omelet dubbelvouwen, het gerecht opdoen op een verwarmde schotel en garneren met een takje peterselie.
Omelet kan gegeven worden als broodbeleg, voorgerecht, bij de warme maaltijd ter vervanging van vlees.
Boerenomelet voor 1 persoon
50 g resten van groenten en/of aardappelen stukje ui takje peterselie takje selderij (10 g vlees, bij voorbeeld restje vleeswaar, spek of koud vlees) 1½ ei 1 eetlepel melk mespunt zout mespunt peper 25 g margarine
Groenten en/of aardappelen in stukjes snijden. Peterselie en selderij wassen en fijnsnijden. Ui klein snijden. Eventueel vlees in stukjes snijden. Het ei loskloppen en melk, zout en peper toevoegen. De helft van de margarine smelten in de koekepan en hierin de ui smoren. Groenten en vlees toevoegen en omscheppen. Rest van de margarine toevoegen; eimassa er bij gieten. Prikken in de eimassa tot het ei niet meer vloeibaar is. De omelet aan de onderkant lichtbruin laten worden. Een deksel op de pan zetten, wanneer de onderkant bruin wordt voordat de bovenkant gestold is. Het gerecht opdoen op een verwarmde schotel. In plaats van restjes gare groenten kan 50 g gemengde, rauwe groenten gebruikt worden. De schoongemaakte kleingesneden groenten in de margarine gaar smoren ± 10 minuten. Boerenomelet is een geschikt gerecht om er restjes in op te maken. Aangevuld met sla en brood kan de omelet als hoofdmaaltijd dienen.
30 g gebraden vlees of gekookt vlees of cornedbeef ½ kleine biet ¼ appel 1 koude gekookte aardappel gesnipperde stukje ui 2 augurkjes 3 zilveruitjes ½ hardgekookt ei ½ eetlepel azijn 1 theelepel olie mespunt zout mespunt peper mespunt mosterd enige slablaadjes 1½ eetlepel mayonaise aroma
Biet en appel schoonmaken en in blokjes snijden. Aardappel en vlees klein snijden. Rauwe ui, 1 augurk en 1 zilveruitje snipperen. Een sausje maken van azijn, olie, zout, peper en mosterd. Alle bestanddelen door het sausje scheppen en de massa op smaak afmaken met azijn, olie, zout, peper, mosterd, aroma. Slablaadjes wassen, droog slaan, nerf verwijderen en op een schotel leggen. Het slamengsel hierop, in het midden iets hoger overbrengen en gladstrijken. Met mayonaise bedekken en garneren met ei, augurk en uitjes.
Voor garnering van slaatjes kunnen tomatenketchup, paprikapoeder, petersliepoeder of verse peterselie, reepjes biet en reepjes paprika gebruikt worden.
Zalmsla voor 1 persoon
¼ van een klein blikje zalm 1 gekookte aardappel 1 eetlepel doperwten 1 eetlepel klein gesneden, gekookte worteltjes ¼ zure appel 1 theelepel olie ½ eetlepel azijn mespunt zout mespunt peper enige slablaadjes ½ tomaat 1½ eetlepel mayonaise 1 augurk 3 zilveruitjes ½ hardgekookt ei
Zalm in stukjes verdelen en velletjes en graten verwijderen. Een stukje apart houden voor garnering. Aardappel en appel klein snijden. Een sausje maken van olie, azijn, zout, peper en een gesnipperd zilveruitje toevoegen. Zalm, aardappel, doperwten, wortel en appel door het sausje scheppen. De sla op smaak afmaken met zout, peper azijn. Slabladen wassen, droogslaan, nerf verwijderen en op een schotel leggen. Het slamengsel hierop overbrengen en gladstrijken. De massa met mayonaise bedekken en garneren met achtergehouden stukje zalm, plakjes ei, tomaat, augurk en zilveruitjes.
Voor het garneren van slaatjes kunnen tomatenketchup, paprikapoeder, peterseliepoeder of verse peterselie gebruikt worden.
Zalmsla II voor 1 persoon
¼ van een blikje zalm enige blaadjes sla 1½ eetlepel mayonaise ½ hardgekookt ei 1 tomaat 1 augurk 2 zilveruitjes peterseliepoeder, paprikapoeder
Zalm laten uitlekken, in stukjes verdelen, vellen en graten verwijderen. Slablaadjes wassen, droog slaan, nerf verwijderen en op een schotel leggen. (Grote bladen kleiner plukken.) Zalm als een bergje op de sla leggen en bedekken met mayonaise. De zalmsla garneren met plakjes ei, tomaat, tot waaiertjes gesneden augurk, roosjes van zilveruitjes. Een mespunt groen van peterseliepoeder of rood van paprikapoeder op ei of uitje leggen.
In plaats van zalm kunnen 50 g garnalen gebruikt worden of 50 g gekookte vis of een mengsel van 75 g gekookte koude groenten (doperwtjes, worteltjes, bloemkool, asperges, sperzieboontjes, champignons, blokjes komkommer, tomaat, dunne reepjes knolselderij).
Bietensla voor 1 persoon
1 middelgrote biet van ± 75 g ¼ zure appel 1 theelepel olie + ½ eetlepel azijn of ½ eetlepel slasaus stukje ui mespunt zout mespunt peper (mespunt suiker)
Olie en azijn of slasaus vermengen met gesnipperde ui, zout, peper en eventueel suiker. Gekookte biet onder de kraan stropen (d.w.z. tussen duim en wijsvinger de schil verwijderen). Appel wassen, schillen en klokhuis verwijderen. Biet en Appel grof raspen of tot blokjes snijden. Blokjes biet en appel door het sausje scheppen. Bietensla op smaak afmaken met zout, azijn, aroma, suiker.
In het sausje kunnen gesnipperde zilveruitjes, augurkjes en mosterd verwerkt worden.
Maizena met suiker en cacao door elkaar roeren en met 2 eetlepels van de koude melk dun aanmengen. Rest van de melk aan de kook brengen in omgespoelde pan. Pan van het vuur nemen. Onder goed roeren cacaomengsel in de melk gieten. Vla al roerend 1 minuut laten koken. Vla laten afkoelen; af en toe roeren.
Custardvla voor 1 persoon
1½ dl melk 1 eetlepel custard ¾ eetlepel suiker
Custard met suiker door elkaar roeren en met 2 eetlepels van de melk aanmengen. Rest van de melk in omgespoelde pan aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen. Onder goed roeren custardmengsel in de melk gieten. De vla al roerend 1 minuut laten koken. Vlapan in een bakje met koud water zetten. Tijdens het afkoelen af en toe roeren.
Caramelvla voor 1 persoon
1½ dl melk 1 eetlepel maizena ½ eetlepel suiker 1 eetlepel suiker om te branden
Maizena en een ½ eetlepel suiker door elkaar roeren en met 2 eetlepels van de koude melk aanmengen. Suiker zacht verwarmen, in pan met dikke bodem, tot ze gesmolten is. Roeren tot de suiker begint te schuimen. Pan het vuur nemen en alle melk in één keer toevoegen. Wachten tot de caramel is opgelost. Onder goed roeren maizenamengsel in de melk gieten. De vla al roerend 1 minuut laten koken. Vla laten afkoelen; af en toe roeren.
Maizena, suiker en koffie door elkaar roeren en met 2 eetlepels van de koude melk aanmengen. Rest van de melk in omgespoelde pan aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen. Maizenamengsel, onder goed roeren, in de melk gieten. De vla al roerend 1 minuut laten koken. Vla laten afkoelen; af en toe roeren.
Custard- en chocoladevla moeten even dik zijn. Beide soorten vla tegelijk in vlaschaaltje uitgieten, zodat ze in het midden tegen elkaar vloeien.
Twee-kleurenvla is ook te maken van andere soorten vla.
Vanillevla voor 1 persoon
1½ dl melk 1 eetlepel maizena ¼ eierdooier 1 eetlepel suiker ½ cm van een vanillestokje
Eierdooier met suiker, maizena en 2 eetlepels van de koude melk aanmengen. Rest van de melk met opengesneden vanillestokje in omgespoelde pan aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen. Onder goed roeren hete melk bij het eiermengsel gieten. Alles terugschenken in de pan en 1 minuut laten koken; goed blijven roeren. Vanillestokje verwijderen. Vla laten afkoelen; af en toe roeren.
Gegarneerde banaan voor 1 persoon
1 banaan 15 g margarine 1 eetlepel rum of likeur poedersuiker 1 eetlepel slagroom
Banaan schillen en in de lengte doormidden snijden. Margarine licht bruin laten worden. Banaan aan beide kanten vlug licht bruin laten worden. Banaan warm opdoen en besprenkelen met rum of likeur. Bestrooien met poedersuiker en opspuiten met slagroom.
De banaan kan ook ongebakken verwerkt worden. Tegen verkleuren de banaan met citroen besprenkelen, daarna op de zelfde wijze verwerken. Warm of koud verwerkte banaan kan worden bestrooid met gemalen cocos of chocoladevlokken.
De betekenis is eigenlijk stapelkaarten, je plakt de plaatjes op elkaar zodat er een Pyramide ontstaat.
Pyramideplaatjes, zijn heel erg gemakkelijk om uit te knippen het is niet zo ingewikkeld als bij 3D plaatjes. Het gaat hier meestal om vierkantjes, cirkels, ovaaltjes etc. Als je de plaatjes hebt uitgeknipt plak je klein stukjes dubbelzijdig tape op het plaatje. Het is wel een heel precies werkje om de plaatjes op elkaar te plakken.
Scrappen is eigenlijk niets anders dan het creatief inplakken van foto's in een fotoalbum. In Amerika is het al een hele rage en nu is het overgewaaid naar Nederland. Iedereen maakt wel eens foto's, maar de meeste verdwijnen in een schoenendoos of worden in plasticmapjes gestopt, en vervolgens wordt er niet meer naar om gekeken. Als je eenmaal met het scrappen bezig bent is dat wel anders. Je creëert rond je foto's een bepaalde sfeer.
Je kunt bij het scrappen van verschillende technieken gebruik maken. Veel mensen maken kaarten en al die technieken kunnen in het fotoboek verwerkt worden. Ga je op vakantie of ergens naar toe, verzamel dan zoveel mogelijk folders of andere dingen die je in je boek kunt plakken zodat de pagina nog persoonlijker wordt.
Wees niet bang om je foto's te beschadigen door ze te knippen of te scheuren, want er is meestal een negatief. Door het te veel aan ruimte om de foto's weg te halen creëer je een foto. Denk wel eerst goed na wat je precies wilt doen! Plak de foto's pas op wanneer je helemaal tevreden bent over je layout.
Als je eenmaal met het scrappen bezig bent ga je ook anders fotograveren. Je maakt bijvoorbeeld foto's van borden, voeten in het zand, de cadeautjes die je voor je verjaardag hebt gehad of een mooie bos bloemen. Alle onderwerpen kunnen benut worden: de vakantie, een verjaardag, een dagje naar bos of strand, de eerste keer naar school, noem maar op. Je zult merken dat als je goed bezig bent je ook meer foto's gaat maken.
Waar ik voornamelijk over ga scrappen zijn mijn mooie Maine Coons, ook is het mogelijk als je bij mij een kitten aanschaft dat je daar een klein scrapbook bij kunt kopen.
Fotograveer en scraps ze, want je kunt altijd wel een nieuw onderwerp vinden om te scrappen. Wees creatief!
Hieronder staan de materialen die je nodig hebt voor het maken van kralen:
♦ Fimoklei of andere keukenovenklei ♦ Gladde tegel om op te boetseren of glasplaat ♦ Babylotiondoekjes ♦ Cocktailprikkers en satéprikkers ♦ Fimo snijset 3-delig ♦ Pastamachine ♦ Fimoglanslak ♦ Tri-bead roller ♦ Keuken oven ♦ Stuk oase
En het materiaal dat je nodig hebt voor het maken van de sieraden met de fimokralen:
♦ Gecoat metaaldraad, in diverse kleuren ♦ Waxkoord in verschillende diktes ♦ Imitatiesuède veters ♦ Knijpkralen ♦ Kalotjes ♦ Karabijnslotjes en oogjes ♦ Koordklemmen ♦ Kapittelslotjes ♦ Diverse metalen tussenkralen in zilver-, goud-, en bronskleur