De Fairtradebanaan is de enige banaan waar men zeker van is dat ze duurzaam geteeld is en dat de boer een eerlijk loon krijgt.
Belgen eten gemiddeld 54 bananen per jaar, maar de consumenten schatten de prijs die ze per kilo betalen veel hoger is dan de werkelijke vraagprijs.
Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksintituut GFK op vraag van Fairtrade. De meeste Belgen denken dat een kilo 2.34 euro kost, terwijl dat zelfs voor de duurdere Fairetrade bananen maar 1,89 euro is. Dit is dan ook een argument voor Fairetrade om de mensen aan te sporen om de goedkopere bananen in de supermarkt links te laten liggen.
Tot slot per doos Fairetrade bananen dat wordt verkocht door de supermarkt, wordt er aan de boerenorganistaties een onwikkelingspremie betaald.Hiermee kunnen de boeren zelf invensteringen doen in bijvoorbeeld een kabelbaan zodat de arbeiders de bananen niet meer hoeven te dragen. Hierdoor kan de kwaliteit van de bananen verhogen.
Economische begrippen
Fairtrade = De boeren telen duurzaam en in ruil daarvoor krijgen ze een minimumprijs.
Duurzaam = milieuvriendelijk: bijvoorbeeld door bepaalde pesticiden niet te gebruiken.
Eigen mening
Ik vind dit eer zeer goed idee. De boeren verdienen een eerlijk loon. Het is heel belangrijk dat de teelt op een duurzame manier gebeurt.
Ik vind dat die boerenorganisaties ook heel goed zijn omdat ze met die premies de kwaliteit van de bananen kunnen verhogen. Als ze die kabelbaan gebruiken dan zijn er minder of bijna geen beschadigde bananen. Ze kunnen deze premie ook gebruiken voor de weg van de plantage naar de haven te verbeteren. Want zo denkt men dat de kwaliteit ook beter zal zijn.
Als je 1,89 euro betaald per kg voor Fairetrade bananen dan is dat helemaal niet zo duur. Ik vind dit een goede prijs.
Verklaring
dankzij Fairetrade krijgen de boeren die bananen telen een eerlijke prijs voor hun werk. Door de onwikkelingspremie kunnen de boeren investeren om de bananen een nog betere kwaliteit te geven.