Volgens de Nationale bank is in het jaar 2017 aantal wanbetalers gedaald met 2,7 procent. Met wanbetalers bedoelen ze mensen die problemen hebben met hun lening deftig af te betalen. Maar deze getallen gelden enkel voor België dus er is een verbetering.
Economische termen:
wanbetalers= mensen die problemen hebben met hun lening af te betalen
collectieve schuldenregeling= is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat je in de mate van het mogelijke je schulden kan afbetalen en dat je tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven.
Daling van aantal wanbetalers
Volgens de Nationale Bank is het aantal wanbetalers - mensen die een krediet niet kunnen afbetalen - vorig jaar met 2,7 procent gedaald.
De Nationale Bank registreerde eind 2017 ruim 6,26 miljoen kredietnemers in ons land, of meer dan de helft van de totale bevolking, samen goed voor meer dan 11 miljoen uitstaande kredieten. Het gaat bijvoorbeeld om woonleningen, maar ook om consumentenkrediet bij de aankoop van goederen.
Sinds de financiële crisis van 2008 kwamen er jaar na jaar wanbetalers bij, maar vorig jaar was er voor het eerst sprake van een verbetering. Zo stond de teller van het aantal wanbetalingen eind 2017 op 541.114, een daling met 2,7 procent.
Nog betekenisvoller: er kwamen 12,3 procent minder nieuwe wanbetalers bij en het totale achterstallige bedrag daalde met 4,1 procent tot 3 miljard euro.
Ruim 93.000 burgers hebben een collectieve schuldenregeling lopen om hun betalingsachterstand weg te werken
Er is een nieuw record gehaald vorig jaar (2017) namelijk, dat er 243.000 woonleningen zijn afgesloten, wat nooit zo hoog was ( goed voor 31 miljard euro). Men vind dat Lage rentevoeten een invloed kunnen hebben op dat record, omdat de rente lager is , gaan gezinnen sneller een lening willen afsluiten met de bank.
economische termen:
Herfinanciering= Een herfinanciering betekent dat je je lening vroeger dan voorzien terugbetaalt en een nieuwe lening aangaat aan de huidige rentevoet.
Belgen lenen 31 miljard voor woningen
Vorig jaar werden in totaal 243.000 nieuwe woonleningen afgesloten, goed voor 31 miljard euro. Dat is een recordbedrag.
Nooit werd een hoger bedrag aan hypothecair krediet verstrekt dan in 2017, aldus de financiële koepelfederatie Febelfin. Vooral het aantal nieuwe leningen voor de aankoop van een woning en voor een nieuwbouw lagen hoger dan ooit. Maar het aantal kredieten voor de renovatie van een woning daalde met 20 procent, of met ruim 14.000 dossiers.
Ook het aantal herfinancieringen van bestaande leningen lag relatief laag, op zon 32.000, goed voor een bedrag van 4 miljard euro.
Lage rente
De lage rentevoeten hebben, net als de voorbije jaren, een sterk ondersteunend effect gehad op de kredietaanvragen en de kredietverlening, zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. Bijna negen op de tien van de kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet met een vaste rente gedurende de eerste tien jaar.
Gemiddeld leent een Belg 155.000 euro voor de aankoop van een woning. Dat is 10.000 euro meer dan in 2016.
Ommekeer?
Opvallend: in het vierde trimester was er een duidelijke daling te zien van aantal nieuwe kredieten, met bijna 10 procent. Het is nog onduidelijk of die trend zich begin dit jaar zal doorzetten.