 elzensijs man 2010
De europese Sijs ( ik wil u erop wijzen dat ik niet alle tekst zelf bedacht heb er zitten verzamelingen van info bij uit verschillende webzites zoals van o.a. www.allevogels.nl
Van oorsprong, heb ik gelezen, komt de Europese sijs voor 99% uit Noord Amerika. En zoals ik heb geschreven( in mijn artikel over de evolutie van de sijs) stamt dit aantrekkelijke vogeltje af van de Dennensijs.In Zuid en West Europa is hij vooral een vogel van het Hoog- en middengebergte. De pop (wildkleur) heeft de kleur van de dennensijs nog behouden en de jongen ook. Bij de dennensijs is weinig verschil te zien tussen man en pop. Ik denk bij te pop te kunnen zien dat zij iets lichter van kleur is dan de man en de man is wat slanker van postuur. Maaaaaarr of ik het goed zie geen idee.Trouwens bij meerdere sijzensoorten lijken pop en jongen op hun voorouders de dennensijs. Een aantal mannen vertonen een bef of kinvlek b.v. de baardsijs zijn baard genoemd. Ik heb echter een baardsijs zonder bef dus dat zou een terugslag naar vroeger kunnen inhouden.
De wetenschappelijke naam van de sijs is spinus.
Dus de pop van deze sijs en de jongen lijken op hun voorouders de dennensijs alleen is hun streepkwaliteit wat minder dik dan die van de dennensijs. Ik vind de naam n.l. Elzensijs wel toepasselijk, want als je in de kooi een elzensijs tak hangt worden de katjes van die boom opgegeten .Het is een sijs die graag in de els vertoeft.
Dus deze vogel kunnen wij in het wild tegenkomen, ik heb ze in mijn tuin al eens kunnen waarnemen, omdat mijn sijzen in een open stuk kunnen zitten en als zij dan met z'n allen uit volle borst zingen trekt dat soorten van hun eigen afkomst aan.Maar hun verspreidingsgebied is vooral Noord en Oost-Europa, Azie en Siberie. Daar verblijft hij hoofdzakelijk in de naaldwouden.Bij ons in het westen van europa komt hij voornameklijk als trekvogel voor, maar ik krijg sterk de indruk dat hij langzamerhand een vaste gast aan het worden is.( of ze blijven hangen in verband met het voer dat zij hier kunnen vinden. Zij broeden hier dan rond eind februari begin maart ). Ik heb weer voor de elzensijs gekozen omdat ik het een leuk beweeglijk vogeltje vind. Maar ook omdat hij als een van eersten in de evolutie van de sijs is gaan veranderen van bruingestreept naar groenachtig terwijl de pop hetzelfde bleef. Ik heb nu de dennensijs, de elzensijs, de baardsijs,de zwartkopsijs,de zwarborstsijs, de geelbuiksijs,de kapoetsensijs en helaas nog niet een zwarte sijs de maxicosijs enz.Let op mijn foto's van de elzensijs zijn mutaties. Ik heb daar voor gekozen, omdat ik al heel veel groenachtigen heb zitten tussen mijn sijzen en ik een mutatie wel leuk vond passen. Op de foto ziet u een wildkleur man split isabel en een man pastel de eerste man is van 2010 en de pastel uit 2011. Ik heb er nu een wildkleur pop bijgekregen uit Eijsden. Maar het rare is dat de 2 mannen een koppeltje zijn gaan vormen dus moeten die eerst een pop hebben om elkaar te vergeten. De pastel man vind ik er niet al te best uitzien. Hij is in ieder geval geen 100%. De split man is een koppeltje geworden met de mutatiepop van de dennensijzen (kleur bruin) en die maken momenteel een nest.

Bij selectie zou u op de volgende kriteria moeten letten: 1. Kies voor rustige vogels. Dit houdt niet in dat ze bol moeten zitten en niet beweeglijk mogen zijn. De elzensijs is een kwiek vogeltje. U snapt wat ik bedoel. Ze moeten niet bij elke beweging van de vogelliefhebber wegknallen met alle risico's van dien. 2. de snavel moet correct zitten liever niet een kruisbek achtige snavel. 3. De vogel moet scherp en helder uit de ogen kijken.Een niet te smalle kop zeker niet de man en moet in relatie tot de rest van zijn lijf in verhouding zijn 4. Poppen en mannen moeten een rond model hebben. Bij de mannen is dat duidelijker aanwezig dan bij de pop, vind ik. Mannen moeten een mooie ronde bef hebben.De oogstreep moet scherp zijn.
 
hierbovern mijn vorige sijzen man wildkleur split ivoor - pop ivoor. Ik heb wel gemerkt dat de man tijdens het broeden veel agressiever was dan mijn andere sijzen. Ik weet niet of ze dat allemaal hebben, maar ik selecteer daar wel op. Dus maar afwachten hoe deze mannen straks tijdens het voorjaar zich gedragen. De oorspronkelijke kleur van de sijs is wildkleur. Daarnaast zijn de volgende kleurafwijkingen gekweekt: bruin-agaat-isabel-ivoor.en er zijn pastelkleurigen. Ik heb ook wel horen praten over blauwachtigen. Eigenaardig is wel dat ze niet duur zijn en dus veel gekweekt worden, maar ik lees op internet maar heel weinig over de sijs in gevangenschap. Vererving
Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar toch blijft het voor vele mensen een moeilijke materie. Op deze pagina ga ik proberen om de erfelijkheidsleer op een eenvoudige manier uit te leggen, zodat de materie voor meer mensen toegankelijk wordt.
Inleiding: Op 22 juli 1822 werd de grondlegger van de erfelijkheidsleer, de Oostenrijker Gregor Mendel geboren. Door zijn experimenten met onder andere de erwt, kwam hij tot de ontdekking dat bepaalde eigenschappen steeds in een vast patroon terug te vinden waren in de nakomelingen van de erwt. De publicaties omtrent zijn experimenten trokken in 1866 echter nauwelijks de aandacht van zijn collega's. Pas in 1901 werden, door de in Nederland geboren Hugo de Vries, de wetten opnieuw ontdekt. Hierna is aan deze experimenten een naam gegeven, die de ontdekker ervan alsnog benoemen. De "wetten van Mendel" waren geboren.
De wetten: Om het eenvoudig te houden, gaan ik hier de letterlijke wetten niet plaatsen. Mensen die ze toch een keer willen lezen, kan ik adviseren om bij een zoekmachine in te typen "Wetten van Mendel". De wetten geven in theorie een vast uitkomstpatroon. De praktijk kan echter totaal onverwachts zijn, maar daar later meer over.
De vogels: Bij de vogels kunnen we de theorie van de erwt ook toepassen. Wel hebben we bij de vogels te maken met een aantal patronen die mede de uitkomst bepalen. Deze patronen houden zich schuil in de verschillende verervingsfactoren. Deze verervingsfactoren zijn: geslachtgebonden vererving en autosomale vererving. Daarnaast heeft m.i. het milieu ook invloed op de vererving van de kleur. Daarnaast kandat ook op het gedrag van de vogel. Maar hier gaat het vooral om de kleur.
Geslachtgebonden vererving: De geslachtgebonden vererving zorgt er voor dat een pop nooit een drager kan zijn van een andere kleurslag terwijl een man deze andere kleurslag wel bij zich kan dragen (een zogenaamde splitvogel). Dus er zijn wel mannen die b.v. wildkleurig zijn en split bruin,isabel of agaat in zich dragen. Splitpoppen bestaan niet.
Autosomale vererving: Er zijn 2 soorten autosomale vererving, de recessieve en de dominante.
Autosomale recessieve vererving: Bij de autosomale recessieve vererving kan zowel de man als de pop een andere kleurslag bij zich dragen. Deze kleurslag dient dan wel bij de beide ouders aanwezig te zijn en doorgegeven te worden aan de jonge vogel om het te zien. Dit houdt dus in dat als of de man of de pop deze factor niet bij zich draagt, dat het jong deze kleurslag niet kan tonen. Hij draagt deze dan wel bij zich, wat hem dan op zijn beurt weer een zogenaamde splitvogel maakt. (maar dat worden dan volgens deze theorie mannen)
Autosomale dominante vererving: Bij de autosomale dominante vererving kan zowel de man als de pop een andere kleurslag bij zich dragen. 1 van de ouders dient deze kleurslag op zijn minst te dragen en hem door te geven aan de jonge vogel om deze op de jonge vogel te kunnen zien.
De uitkomst: De uitkomst van een kweekkoppel is dus vooraf redelijk goed vast te stellen. Wel dient men dan te weten wat voor verervingfactor een bepaalde kleur heeft. Dit bepaald namelijk hoe een jong er uit zal zien.
Toevalstreffer: Ondanks alle bovenstaande wetten en regels kan er toch een totaal andere kleurslag ontstaan uit de aan elkaar gekoppelde vogels. Dit kunnen we dan een toevalstreffer noemen. Mocht iemand zo'n "toevalstreffer" kweken, dan is het zaak, indien men dit wil, om deze vast te leggen voor het nageslacht. Hiertoe is het noodzakelijk dat men een duidelijke administratie bijhoudt en liefst zorgt dat men hulp krijgt van mensen die meehelpen met het uitzoeken van allerlei zaken omtrent het vastleggen van deze kleur. Men kan dan bijvoorbeeld denken aan een keurmeester. En je moet meer over de kleurgeschiedenis van de ouders weten.
Tot slot: De bovenstaande uitleg is geen kompleet verhaal over de vererving. Er zijn nog diverse andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uitkomst van een kweekkoppel zoals het milieu denk aan voer klimaat enz.. Het gaat echter te ver om dat hier allemaal uiteen te zetten.
Autosomaal vererving De uitleg van deze vererving lijkt veel op die van de geslachtsgebonden vererving, alleen wordt in het schema hieronder niet gesproken over man of pop, maar over ouder 1 of ouder 2. Dit omdat een pop ook een mutatie bij zich kan dragen.
|
Ouders
|
Jongen
|
|
Ouder 1
|
Ouder 2
|
man + pop
|
1
|
Wildkleur
|
Wildkleur
|
Wildkleur 100%
|
2
|
Wildkleur
|
Wildkleur split mutatie
|
Wildkleur 50%
Wildkleur split mutatie 50%
|
3
|
Wildkleur
|
Mutatie
|
Wildkleur split mutatie 100%
|
4
|
Wildkleur split mutatie
|
Wildkleur split mutatie
|
Wildkleur 25%
Wildkleur split mutatie 50%
Mutatie 25%
|
5
|
Wildkleur split mutatie
|
Mutatie
|
Wildkleur split mutatie 50%
Mutatie 50%
|
6
|
Mutatie
|
Mutatie
|
Mutatie 100%
|
Als je kijkt naar het schema, dan zie je dat bepaalde paringen de voorkeur hebben en wel die met nummer 1, 5 en 6. Dit omdat de uitkomst van deze paring geen verrassingen kent, daar de jongen gelijk te herkennen zijn. Paring 3 wordt gebruikt om het formaat van de vogel op te waarderen, daar een wildkleur vogel in de praktijk vaak groter is dan een mutatie. Paring 2 en 4 worden niet aangeraden, omdat bijna alle jongen zogenaamde "kanssplitten" zijn. Je kunt aan de buitenkant niet zien of de vogel split is, dit kun je alleen maar te weten komen door met deze jongen verder te kweken.
Bovenstaande kan alleen worden toegepast als iedere vogel ten hoogste 1 mutatie bij zich draagt. Dit dient uiteraard wel dezelfde mutatie te zijn.
  pastel pop
  dubbel pastel man
Wil ik dubbel pastel kweken, dan zou ik het onderstaande schema moeten volgen.dubbelpastel
Ik heb dubbel pastel. Dit wil zeggen dat de pastel faktor op beide chrosomen liggen. Behalve in een ei en zaadcel liggen de chrosomen altijd in paren de mens heeft 23 paar en de meeste vogels ongeveer 11 paar. Een paar daarvan bepaalt het geslacht. Bij de vogels is dat bij de man XX en bij de pop XY. Anders dan de klassieke kleuren ligt het gen, dit is onderdeel van een chrosoom, wat zorgt voor de reductiefaktor bij de sijs, dit noemen wij pastel, niet op een geslachtschrosoom maar op een autosomaal chrosoom. Ligt het pastel gen op één chrom0soom van een paar dan noemen we dit enkelfatorige pastellen. Bij dit soort vogels kunnen we man en pop nog goed onderscheiden. Wanneer op beide chrosomen van een paar het pastel gen aanwezig is noemen we dit dubbelfaktorige vogels. Ook worden deze wel een overgoten genoemd. Overgoten bruin/agaten ( isabel) en bruinesijzen laten niet veel geslachts kenmerken zien. Bij sommige vogels verdwijnt de tekening volledig en de mannen zijn dan vrijwel geheel geel. De poppen zijn veel witter en laten op de borst vooral wit zien. De vogels met een bruinkapje op de kop kunnen pastel bruin/agaten (isabel) mannen zijn of dubbelfakorige bruine mannen. De gehele gele vogel kan een dubbelfaktorige bruin/agaat zijn. Om alles nog maar eens duidelijker te maken. Dus mijn man is eigenlijk dubbel factorig want zijn bruine kapje is duidelijk te herkennen.
Alle jongen zijn doodgegaan ook dit koppel stopte met voeden toen de jongen al in de veren zaten. Het was in het voorjaar vooral snachts heel erg kouw misschien lag het daaraan maar met hen ga ik verder de 2 andere sijsmannen heb ik weggedaan. Ik heb nu al 5 jaar sijsen maar ik heb nog geen jong kunnen kweken misschien volgend jaar wie weet. Ik heb een isabel pop erbij gehaald en op de dubbelpastel man gezet. Zij hebben momenteel 5 eieren die een van deze dagen moeten uitkomen ik ben benieuwd. Ik heb de eieren wel onder een kanariepop gelegd en haar eieren onder de sijspop omdat het eerste legsel uit het nest waren gegooid voordat ze uitkwamen.Alle eieren waren uitgekomen maar de jongen gingen dood. Nu zit de pop weer op eieren en ik laat het haar maar zelf doen als het niet lukt haal ik dit koppel uit elkaar. 1 jong heb ik door een andere sijs laten groot brengen en dat is een heel mooi isabel sijsje. Pop heeft nu weer jongen liggen. En nu maar hopen dat zij wel willen groeien. jong 1 is volledig zelfstandig en volgens mij een isabel zie foto

verder liggen er nu nog 3 in het nest en die groeien goed. Door het onweer is 1 jong blijkbaar zo geschrokken dat hij zichzelf kapot heeft gevlogen. Nu vliegen er dus 3 rond prachtige jongen waarvan 2 in de kleur als die hier boven en ik denk dat dat isabel wordt genoemd en 1 vind ik meer bruin agaat maar zeker weet ik het niet want ik heb niet zoveel verstand van de benoeming van de kleuren.

hierboven een jong dat puur pastel is geworden terwijl het jong een foto hierboven neigt naar lutino of ino ik weet eigenlijk niet hoe deze kleur genoemd wordt en dan heb ik nog een jong zitten dat iets meer bruin op de rug heeft. de zuivere isabel wordt mi een pop en de puur gele wordt een man. Maar ja ze moeten helaas verkocht worden.ik heb geen ruimte voor ze.

nog een sijsjong van mij mooie kleur alleen weet ik niet welke
en nog een jong
nu 2015 heb ik de ouders nog steeds zitten. Ze zijn mooi en in prima conditie. Toen ik van de week begin april 2015 de nestkastje ophing was de pop onmiddellijk begonnen aan de bouw van haar nest en het nest is klaar bu wachten op de eieren. Zij heeft inmiddels 2 jongen in de veren zitten en is aan haar 2e nest bezig. 2 jongen zijn nu zelfstandig de ene is bruin en de andere isabel. (sorry voor het feit dat de foto's weg zijn zal zoeken naar vervanging)
|