Wanneer zijn voor het laatst de schoenen met klitteband hip geweest. Ik bedoel dan uiteraard voor volwassenen. Mijn psycholoog heeft schoenen met klittenband... Hij heeft half lang sprieterig haar, waar hij soort van coupe hele lange stekel heeft gemaakt. Zijn vale bruine ruitjes broek kleurt niet bij zijn net even andere vieze ook net zo vale licht bruine vest.
Ok ik kom hiern niet voor het uiterlijk van de psycholoog... Hij is een echte waarvan je je af blijft vragen, snapt hij echt wat ik mankeer. De sociale communicatieve vaardigheid die ik te veel schijn te hebben, lijkt hij iets te weinig te hebben.
Spannend hij heeft een envelop in de hand, daar zit vast de uitslag in. Langzaam haalt hij de stapel papieren die ik de afgelopen weken heb ingevuld uit de envelop. Hij kijkt nog een keer naar het blaadje bovenop, de zenuwen gieren door mijn lichaam en mijn oksel zouden klotsen, ware het niet dat ik voor mijn doen behoorlijk stil op een stoel zit... Vertel, vertel, vertel denk ik, maar volgens mij heeft mijn psycholoog niet zoveel haast. Dit had hij toch ook voor mijn komst kunnen lezen. Onrustig nip ik wat aan mijn veel te warmen thee, shit ook nog mijn tong verbrand.
Ok begint hij. We hebben de afgelopen weken heel wat testjes afgenomen om de diagnose ADHD vast te kunnen stellen. We hebben gesprekjes met jou gehad en ook met je ouders. Schiet nou op denk ik zachtjes in mijn hoofd... Voordat ik het weet heb ik het hardop gezegd: "Wat is nu de uitslag." De kleur van mijn nek krijgt dezelfde kleur als mijn rode coltrui. Waarom kan ik nu nooit eens iemand normaal uit laten praten?!
U heeft ADHD (gefeliciteerd, dat is het gene dat ik zelf erachter denk). Ok ik heb ADHD en nu. Mijn gedachte worden gelijk beantwoord door de arts. Wij gaan u behandelen, u krijgt een psycholoog en we gaan kijken wat we met medicijnen kunnen verbeteren. Ok ik ga dus aan drugs... Nou ja ik laat het allemaal maar weer op mij afkomen, de eerste afspraken staan in de agenda.
Het is 2003 als ik voor het eerst toegeef bij de dokter dat de drukte in mijn hoofd niet te harde is. Mijn relatie staat op knappen en dat alleen, omdat met mij niet samen valt te leven op dit moment. Als de dokter vraagt Yindee waar kan ik jouw mee helpen. Roep ik gelijk: "Ik heb ADHD." Mijn moeder die naast me zit begint uitbundig te knikken als teken dat zij het hier enorm mee eens is. Waar blijkt dat dan uit vraagt de dokter. Nou ja de woedeaanvallen die mijn vriend soms over zich heen krijgt. Zo heeft pas niet alleen een woedeaanval over zich heen gehad, maar ook nog eens ongevraagd de afstandbediening naar zijn hoofd. Als je aan mij vraagt wat de reden daarvan was, tja die moet ik jullie onthouden. Het is net of dat ik kortsluiting in mijn hoofd krijgt en dat dan heel erg ongevraagd. Een ophoping van irritatie die in ene keer eruit moet, die later in mijn ADHD verhaal nog wel naar voren gaat komen! Ga natuurlijk niet gelijk alles vertellen, dan is de spanning gelijk al van mijn blog af
Reden voor de dokter om mij door te sturen. In eerste instantie kom ik terecht bij een psycholoog die het allemaal nog erger maakt. De regelmaat die ik mezelf zo zorgvuldig heb aangeleerd moet ik mezelf afleren. Zo heeft ze het enorm ´goede´ idee om elke keer als ik de draad kwijt ben in een gesprek - dit gebeurt elke vijf minuten - ik vraag aan de persoon in kwestie of hij alles nog een keer wil herhalen. Niet alleen voel ik me ontzettend dom daardoor, ik raak nog meer de controle kwijt over mijn leven, zodat ik op een dag bij de GGZ terecht kom. Lijsten, kilometers lange lijsten krijg ik onder mijn neus geschoven, met het verzoek in te vullen.
Moeite met luisteren?
Dingen niet kunnen afmaken, gebrek aan volharding?
Slechte organisatie van tijd of ruimte?
Verliest dingen?
Gemakkelijk af te leiden?
Vergeetachtig?
Een gevoel van vaagheid of "in een mist" te zijn?
Rusteloos of moeilijk stilzitten?
Moeite met stil te werken?
Antwoorden eruit flappen nog voodat de vragen zijn afgemaakt?
Impulsitiviteit?
Even een paar vragen uit het lijstje genomen. Echt alles willen ze van mij weten en bijna op alle antwoorden geef ik hetzelfde antwoord: "komt (haast) altijd voor." Eigenlijk is het na de eerste vragenlijst duidelijk, maar de psycholoog wil meer zien, hij wil dat ik oude rapporten meeneem om te kijken of daar ook nog eens een patroon in zit. Jawel hoor de volgende sessie heeft hij mijn rapporten uitgeplozen en in elk rapport komt hij tegen: "Yindee heeft de eerste helft jaar heel veel moeite gehad met wennen en de tweede helft van het jaar heeft zij al haar cijfers op weten te krikken naar voldoendes. Bij het gedrag staat bij de meeste rapporten "kan moeilijk stilzitten." Hoe duidelijk wil je het hebben? Als ik naar buiten loop, roept de psycholoog nog een keer na: "Vergeet je volgende week je ouders niet mee te nemen." Dat is waar ook nog een gesprek met mijn ouders. Eentje met mij erbij en één zonder mij. Ook mijn ouders zijn het unaniem eens, ik was niet het makkelijkste kind, met iets wat veel onrust in mij.
Nog een paar weken wachten en dan de definitieve uitslag...
Het is nu zo´n ruim zeven jaar geleden dat bij mij de diagnose ADHD is vastgesteld. Natuurlijk wisten mijn ouders dit al jaren, maar al die tijd was ik nog niet toe aan een stempel. Een stempel dat is het, niemand kan het zien of nou ja het wordt toch wel vaak benoemd als irritant gedrag. Geen vijf seconde stil kunnen zitten, een gesprek onderbreken, omdat je het echt niet meer kan houden. Het is niet dat je jezelf graag hoort praten, maar het overkomt je gewoon.
Op de basisschool stond ik vaker op de gang dan dat ik in de klas zat. Lezen, schrijven en rekenen was bij mij een drama. Dyslexie en discalculie was nog totaal onbekend. In de jaren tachtig was je gewoon dom. De eerste helft van het schooljaar was voor mij geen doen. Weer een nieuwe juf of meester, het kostte bijna een half jaar voordat ik eindelijk weer was gewend aan de nieuwe meester of juf. Als ik gewend was aan de meester of juf, was het tijd om een soort van stoelendans te doen. Iedereen kreeg een nieuwe plek in de klas. De volgende verandering, kosten wel eens waar iets minder tijd om aan te wennen. Ik was niet minder ontregeld voor twee weken. Mijn vaste plek was dan ook negen van de tien keer op de gang, omdat ik de klas voor de zoveelste keer verstoorde met mijn gewiebel en gefriemel. Als ik eindelijk gewend was kon ik gaan werken aan mijn cijfers, die op dat moment onvoldoende waren. Op het laatste moment lukte het mij om mijn cijfers naar een voldoende op te krikken en ging ik net weer met de hakken over de sloot over.
In de tegenwoordige tijd krijgt bijna ieder kind dat een beetje bewegelijk is of zich niet kan concentreren het stempel ADHD. In die tijd wist nog niemand wat dat was. In deze tijd ben je bijna hip met het stempel ADHD. In mijn geval, in mijn basisschool was het vooral dat ik een rot kind was. Dat alles deed behalve wat van mij gevraagd werd. Als op je 26e de diagnose vast wordt gesteld ben je helemaal blij, want je hoort ook ergens bij. Je bent niet de enige die de basisschool tijd maar net aan is door gekomen, je bent niet de enige die heel veel scholen heeft gedaan, maar geen één heeft afgemaakt... Ben je echt blij of had je toch eerder het etiket van de ADHD willen hebben, zodat je eerder de farmaceutische industrie had kunnen sponseren en je rust in je hoofd had gekregen. De rust die ervoor zorgt dat je instaat bent een school af te maken.
Het gaat niet meer over vertelde ze mij. Ik moest dus met de ADHD het leven door, maar hoe. Van mensen zonder ADHD krijg je allemaal handige tips. Waarvan ik me soms wel eens af vraag, weet je eigenlijk wel precies wat de drukte in mijn hoofd inhoud. Om een voorbeeld te geven. Plannen is niet zo sterk ontwikkeld bij ADHD´ers, daar hebben niet ADHD´ers vooral last van. Maargoed, tips zijn welkom, zeker als ze bruikbaar zijn. Voor de planning zou het handig zijn om een felgekleurde agenda te kopen, eentje in de kleur fluoriserend-het-doet-pijn-aan-mijn-ogen. Ik heb dan ook per direct een fel roze fluoriserende agenda aangeschaft, in de hoop dat ik die minder snel kwijt raak. Je zal het niet geloven, maar deze agenda raak ik dus net zo snel kwijt als een grauw grijze. Geloof me als ik zeg dat als ik wat kwijt ben ik het ook goed kwijt ben en dat zelfs die fluoriserde kleur daar niks aan kan doen.
Maargoed ik ben blij met de diagnose, ik ben blij dat ik ADHD heb en wil ook aan de wereld laten zien dat met mijn leven helemaal niks mis is. Soms vraag ik me ook wel eens af, wie is nu gek. De mensen met ADHD, omdat andere mensen niet begrijpen hoe ze in elkaar steken of de mensen die het stempel hebben gegeven, omdat ze eigenlijk met de handen in het haar zitten met die ADHD'ers die verbaal toch wel heel erg sterk zijn, daarbij creatief, vindingrijk en heeft een ADHD'er een probleem zo opgelost!
De naam Yindee betekent welkom en geluk. Ik heet iedereen welkom op mijn blog en wil graag laten zien dat je soms ook wel eens geluk hebt als je met ADHD bent geboren. Ik ga in mijn blogs vertellen over mijn dagelijks leven, maar wil eerst beginnen met de eerste paar blogs terug te blikken naar een aantal jaar geleden...
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!