Op 1 februari 2012 ging de wiskundeclub XYT als proefproject in de scholengemeenschap O.-L.-V. van Groeninge (Kortrijk - West-Vlaanderen). Doelgroep: leerlingen van het 4de jaar secundair onderwijs die op zoek zijn naar een extra-uitdaging.
Vanaf 1 februari 2013 stellen we dit project open voor alle West-Vlaamse scholen.

De ietwat vreemde naam xyt spreek je uit als k zie t! en kan je dus als de Vlaamse versie aanzien van de kreet eureka! waarmee Archimedes beroemd werd. Je kunt het ook uitspreken als ex-ie-tee waarmee we aanduiden dat we hopen je een beetje geëxciteerd of geprikkeldraakt door de aangeboden probleempjes en weetjes.
De letters x en y verwijzen uiteraard ook naar coördinaatgetallen uit de vlakke meetkunde en de klassieke onbekenden uit de algebra. Zo is meteen de link gelegd naar het computerprogramma GeoGebra, dat heel wat mogelijkheden biedt om proefondervindelijk op zoek te gaan naar de oplossing van een probleem. De letter t verwijst dan weer naar de onbekende waarmee we de tijd aanduiden. Ook aan 'tijdsprobleempjes', die je kunt oplossen met eenvoudig rekenwerk, zullen we aandacht besteden.
In het logo van de wiskundeclub staan ook drie regelmatige veelhoeken : een gelijkzijdige driehoek, een vierkant en een regelmatige zeshoek. Over de betekenis hiervan lees je meer in het openingsartikel hieronder, dat een klassiek probleem uit de vlakke meetkunde behandelt. Je mag je dus af en toe ook verwachten aan een stukje geschiedenis van de wiskunde. In het vierde, vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs zal je trouwens geregeld kennis maken met het werk van beroemde wiskundigen.
Jou de juiste wiskundeprikkel bezorgen en hopen dat je voor heel wat probleempjes die we aanbieden de juiste oplossing vindt (na enig zoeken) is meteen het doel dat we voor ogen hebben.
Verleg je grenzen!


30-01-2012 om 00:00
geschreven door XYT 
|