Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
02-07-2010
uitgebreid overzicht nederland brazielie 2-1
ORANJE VLOERT BRAZILIË
Gaat Nederland dan toch eindelijk wereldkampioen worden? De mogelijk grootste horde lijkt alvast genomen, want in Port Elizabeth stuntte Oranje danig door topfavoriet Brazilië met 2-1 te verslaan. De Brazilianen waren in de eerste helft oppermachtig, maar kwamen niet verder dan de vroege 1-0 van Robinho. Stekelenburg voorkwam erger en na de rust kantelde de match compleet. Een own-goal van Juan en een kopbalgoal van 'dwerg' Wesley Sneijder sneed de Brazilianen de benen af. En ook het hoofd, want Felipe de Melo ging volledig door het lint en zag na een schandalige overtreding op Robben rood. Met een man meer hield Oranje stand en 36 jaar na Cruijff en co heeft ook deze topgeneratie de scalp van het grote Brazilië beet. Kaka en co mogen huiswaarts, terwijl Nederland volgende week dinsdag in Kaapstad de halve finale tegen Uruguay of Ghana speelt. En die Oranjegekte maar stijgen, wereldwijd!
Vroege euforie bij Robinho.
Cruciaal moment: Stekelenburg zweeft de 2-0 van Kaka uit de kruising.
Bastos ontsnapt aan zijn tweede gele kaart na een wilde tackle op Robben.
Uitgerekend Sneijder kopt een doorgekopte corner tegen de netten.
Vlak daarna viel de 1-1.
Melo kreeg terecht rood.
Dolle vreugde bij Sneijder, die weer beslissend was.
Dit was de 97ste WK-match van Brazilië, aanwezig op alle wereldkampioenschappen die ooit gespeeld werden. De vijfvoudige winnaar (een record) verloor slechts vijftien keer en twee keer gebeurde dat tegen Nederland. In 1974 in Duitsland stond een ongeëvenaarde generatie totaalvoetballers op, die twee keer achter elkaar de finale haalden maar verloren. In de halve finale in Dortmund verbaasde Oranje de wereld en dat deden de Nederlanders nu weer.
Zwakke eerste helft De match was nochtans slecht begonnen voor Oranje. Joris Mathijsen, de meest betrouwbare verdediger van de Nederlanders, moest afhaken met een knieblessure en Ooijer moest onverwachts aan de bak. De organisatie was helemaal ontregeld. Bij een terecht afgekeurde buitenspelgoal kwam Oranje nog goed weg, maar nog voor de tiende minuut, moesten de Nederlanders al achtervolgen. De Melo mocht rustig een ploegmaat uitkiezen en gewoon rechtdoor de infiltrerende Robinho aanspelen. Niemand minder dan Arjen Robben moest achter de Braziliaanse parel aan. Hem afstoppen lukte de rechtsbuiten uiteraard niet en Robinho vloerde Stekelenburg. De Nederlandse keeper behoedde Oranje met een wereldsave van meer naars bij een krulbal van Kaka, meteen zijn enige wapenfeit. Maicon mikte ook nog in het zijnet en Juan devieerde over. Eigenlijk mocht Van Marwijk nog blij zijn met slecht 1-0 bij de rust, want aan de overzijde maakten Van Persie en co helemaal niks klaar.
Bastos Het kantelpunt van de wedstrijd viel kort na de rust. Bastos, al geel geboekt, schoffelde Robben fors onderuit. Donkergeel, maar de Japanse ref Nishimura miste het lef om de terechte tweede gele en dus ook rode kaart te trekken. De voetbalgoden konden zoveel onrecht niet aanzien en staken Oranje een handje toe. Sneijder slingerde de bal scherp en hard voor doel. Julio Cesar tastte volledig mis en een eveneens klungelende Juan verlengde de bal heel lullig in eigen doel. De derde own-goal al in het voordeel van Nederland als we die flater van de Japanse keeper meetellen.
Snurken "Op stilliggende ballen staan de Brazilianen weleens te snurken," klonk het vooraf bij de optimisten in het Nederlandse kamp. Gelijk hadden ze, want bij een ingestudeerde corner van Robben kopte Kuyt door naar de tweede paal waar Sneijder, de kleinste van de hoop zowaar, de 2-1 tegen de netten kopte en 16,5 miljoen Nederlanders wereldwijd een delirium bezorgde. Crapuleus De Brazilianen waren vergeten Oranje in de eerste helft af te maken en dat brak hen zuur op, tot de grote frustratie van de Zuid-Amerikanen. Wat Felipe Melo dan bezielde om ronduit crapuleus op Robben in te hakken, blijft een raadsel. De Juventusmiddenvelder trapte twee keer langs achteren op de hakken van Robben en dan ging hij nog eens vol met de voet op de liggende Robben staan. Deze keer moest Nishimura wel rood trekken. Buiten een spannend moment op een hoekschop overleefden Van Bommel en co vlotjes de slotfase en Sneijder miste nog de 3-1.
Zonder De Jong-Van der Wiel Na een wedstrijd met twee gezichten, zit Nederland op een historische dag voor de vierde keer in zijn rijke voetbalgeschiedenis in de halve finale van een WK. Het enige obstakel op weg naar een derde finale kennen onze noorderburen vanavond: Uruguay of Ghana. Volgende dinsdag in Kaapstad, een stad met heel veel Nederlands bloed, moet Van Marwijk wel de geschorste De Jong, Van der Wiel en mogelijk ook de geblesseerde Mathijsen missen. Dat zijn zorgen voor later, eerst viert het Nederlandse Legioen met volle teugen deze memorabele stunt. "Het Wonder van Port Elizabeth" zo zullen de 16,5 miljoen Nederlanders zich deze zege herinneren. (kh)
NEDERLAND
7/10
Stekelenburg
Cruciale redding voor de rust op krulbal Kaka. Even schrikken, toen hij laat in de match een corner slecht wegtikte.
7
Van der Wiel
Had het voor de rust heel moeilijk. Na de pauze sterker. Geschorst voor halve finale.
6
Heitinga
In afwezigheid van Mathijsen de verdedigingsleider. Startte bevend, maar speelde een uitstekende tweede helft.
7
Ooijer
Hoorde tijdens de opwarming dat hij moest spelen, maar deed dat buiten een moeilijke start puik.
7
Van Bronckhorst
Had het voor de rust moeilijk met Maicon. Groeide dan wel in de match.
6
Van Bommel
Had veel foutjes nodig, maar was vooral na de rust weer de leider van dit Nederland.
8
De Jong
Liep zich de longen uit het lijf om gaten te dichten. Geschorst voor halve finale en dat wordt een aderlating.
8
Robben
Constante dreiging, lag aan de basis van de 2-1.
7
Sneijder
Weer de beslissende man met een voet en een hoofd in de goals. Groeit in het toernooi.
9
Kuyt
Werkte zich de ziel uit het lijf. Hield na de 2-1 goed de bal bij. Aan een beresterk WK bezig.
8
Van Persie
In de eerste helft onzichtbaar en op een eiland, na de rust dreigender.
6
Huntelaar
Late invalbeurt.
6
BRAZILIË
5/10
Julio Cesar
Moest nauwelijks een bal pakken en dan blunderde hij nog ook bij de 1-1. Aan de basis van de uitschakeling.
4
Maicon
Voor de rust denderde hij weer vaak over zijn rechterflank. Knalde in het zijnet.
7
Lucio
Had het moeilijk na de rust.
6
Juan
Knullige own-goal bracht de ommekeer.
4
Michel Bastos
Kreeg geen vat op Robben en had eigenlijk rood moeten zien. Dunga verving hem dan maar.
4
Felipe Melo
Rood na een schandalige tackle.
3
Gilberto Silva
Versleten om op dit niveau nog mee te kunnen. Verzoop na de rust.
5
Dani Alves
Liep heel geïrriteerd rond. Mikte bij 2-1 een vrije trap in de muur. Kan veel beter.
5
Kaka
Prachtige krulbal bij 1-0 werd gered door Stekelenburg, maar voor het overige te weinig aanwezig.
6
Robinho
Beste Braziliaan met een vroege goal.
7
Luis Fabiano
Kon zijn stempel ook niet drukken.
6
Gilberto
Viel in voor Michel Bastos, maar kon Robben ook niet afstoppen.
Helderziende inktvis kondigt nieuwe Duitse WK-zege aan
Een inktvis heeft zich sinds de start van het WK voetbal razend populair gemaakt in Duitsland. 'Paul' voorspelde tot nu toe alle wedstrijden van de Mannschaft correct, de nederlaag tegen Servië in de groepsfase incluis. Met het oog op de kwartfinales tegen Argentinië werd de inktvis opnieuw geconsulteerd. En jawel, hij koos resoluut voor Duitsland, een goed teken voor de troepen van Joachim Löw.
Voor elke wedstrijd van Duitsland krijgt de inktvis uit Oberhausen twee doosjes in zijn aquarium: één in de kleuren van de Mannschaft, één in de kleuren van de Duitse opponent. De laatste vier wedstrijden pikte hij er telkens het juiste doosje uit. Ook de verrassende uitslag van Servië-Duitsland (1-0) had de straffe inktvis vooraf aangekondigd. (dea)
hey wk-fans! ik wil voor de gene die het nog niet weten even zeggen dat er op 30/06 en 01/07 geen voetbal matches zullen zijn. ik blijf wel nog blog berichten op mijn blog zetten. ik heb voor morgen al een aantal nieuws berichten over voetbal klaar gemaakt hopelijk zijn jullie er tevreden mee! vanaf 2 juli zullen er weer overzichten plaats vinden van voetbal-matches! dit zijn de matches van 2 juli:
Villa vloert met Armada ook machteloze Cristiano Ronaldo
David Villa wordt met vier goals medetopschutter van dit WK.
We blijven op koers voor de droomfinale Brazilië-Spanje in Zuid-Afrika na een nipte 1-0-zege van de Spaanse Armada tegen buur Portugal. De Europese kampioen begon met een verrassende 0-1-nederlaag tegen Zwitserland aan dit WK, maar sinds David Villa de weg naar de netten heeft gevonden, loopt het weer lekker. Zelfs een uitmuntende doelman Eduardo kon de treffer van de Spaanse topspits (randje buitenspel) rond het uur niet verhinderen, waardoor Villa medetopschutter wordt met vier rozen. Een machteloze Ronaldo lag meer op de grond dan wat anders en CR9 zal op een ander WK moeten wachten om tot MVP verkozen te worden. Portugal liep gefrustreerd rond, want in de slotfase kreeg Ricardo Costa nog rood voor een elleboog. Spanje speelt zaterdagavond tegen Paraguay voor een plaats in de halve finales.
62ste minuut: Villa steekt de 1-0 over de uitstekend spelende Eduardo.
Dat verdient een kusje van Sergio Ramos, ook al in topvorm.
Eduardo is er het hart van in. Magere troost: 4 tegengoals in 20 matchen blijft een topprestatie.
De Portugese held lag meer op de grond dan dat hij voetbalde.
En de camera was vandaag echt Ronaldo's vriend niet.
Spanje was op zijn hoede voor dit Portugal. Sinds 11 november 2009 bleef het team van Carlos Queiroz liefst 19 matchen ongeslagen en daar had doelman Eduardo meer dan een hand in. Ook vanavond speelde het Portugese sluitstuk een uitmuntende partij. Al in de eerste minuut hield de keeper van Sporting Braga Fernando Torres van de openingstreffer. Meteen het laatste wapenfeit van Torres, die duidelijk nog matchritme mist na zijn knieoperatie kort voor het WK. Een snelle wissel na de rust was zijn deel. Llorente kwam in de ploeg en bracht meteen veel meer dreiging.
Heerlijk zaalvoetbal Gelukkig was Torres' spitsbroeder David Villa wel in een begenadigde dag. Tot de 62ste minuut had Eduardo alle torpedo's van de Spaanse Armada feilloos uit zijn doelvlak geranseld. Dan legden de Iberische balgoochelaars een heerlijk stukje zaalvoetbal op de grasmat. Via een subtiel hakje van een weer weergaloze Xavi bereikte de assist van maestro Iniesta randje buitenspel David Villa. In eerste instantie zat Eduardo er weer tussen, maar in de rebound was Villa bij de pinken om de bal via de deklat toch tegen de netten te steken.
Villa-Higuain Dat driehoekje Iniesta-Xavi-Villa valt vanaf augustus te bewonderen in Camp Nou. Dat wordt smullen. Op dit WK heeft Villa naast de wereldtitel nog een hoger doel: na Europees ook mondiaal topschutter worden. Nu Vittek met Slovakije uitgeschakeld is, lijkt de Argentijn Higuain de enige overgebleven concurrent, tenzij Luis Fabiano nog stevig uit zijn sloffen schiet. Defensief kwam Spanje nauwelijks in de problemen, al gaf Casillas toch weer een onzekere indruk. San Iker loste onder meer een verre vrije trap van Cristiano Ronaldo en had geluk dat een voorzet van Almeida via de dij van Puyol voorlangs huppelde.
Ronaldo uitgefloten De Spaanse sterren demonstreerden hun fameuze geoliede machine met verve na de rust en vooral na de 1-0 monopoliseerden ze de bal op z'n Barça's. Portugal keek machteloos toe en zag vooral zijn grote vedette Cristiano Ronaldo weer ontgoochelen. Enkel tegen Noord-Korea (die memorabele 7-0) toonde C-Ron flitsen van zijn onmiskenbare klasse. Vandaag was hij ronduit nergens. Naar het einde toe werd Ronaldo zelfs uitgefloten door zijn eigen Portugese fans. Briesend afdruipend spuwde de vedette dan nog eens met de camera close op hem. Al was dat op het gras gemikt, toch moet een topvoetballer beter weten.
Baldassi Ricardo Costa kon zijn frustratie ook niet verbergen en verkocht Capdevilla een elleboog, wat hem op rood te staan kwam van een uitstekend leidende Baldassi. Die Argentijn trapte niet in de vallende ziekte van Ronaldo en wordt eventueel een concurrent voor onze Frank De Bleeckere, al zal dat ook afhangen van de prestaties van de troepen van Diego Maradona natuurlijk. (kh)
Paraguay heeft zich als voorlaatste land voor de kwartfinale van het WK geplaatst. Roque Santa Cruz en co hadden tegen Japan strafschoppen nodig om door te stoten, nadat de match zelf op een teleurstellende 0-0 geëindigd was. Komano miste bij een 3-2 stand als enige zijn elfmeter, Cardozo kreeg nadien de eer om de beslissende tegen de touwen te trappen. De kwartfinales worden zo bijzonder Zuid-Amerikaans getint, met ook Uruguay, Argentinië en Brazilië nog in de trommel.
De Japanse verdediger zag zijn elfmeter uiteenspatten tegen de deklat.
De vreugde bij Paraguay stond in schril contrast met...
...het verdriet bij Japan.
De schrik om te verliezen zat er goed in bij beide teams. Resultaat was een bedroevende pot voetbal, die op geen enkel moment kon begeesteren. Eén man lachte daarbij ongetwijfeld in zijn vuistje: Frank De Bleeckere. Onze nationale 'numero uno' hoefde geen enkele discutabele beslissing te nemen en mag dus allicht uitkijken naar nog een match op zijn afscheids-WK.
Matsui tegen deklat Viel er dan echt helemaal niets te beleven tussen de strijdlustige Japanners en de dominerende Paraguayanen? Jawel, minuut 21 was best het aankijken waard. Met een leuke beweging zette Barrios zichzelf voor doelman Kawashima, maar die was hem met een voetveeg de baas. En warempel, meteen erna knalde aan de overzijde Matsui vanuit het niets tegen de deklat. Wat later kreeg Roque Santa Cruz vanuit de kluts een uitstekende kans om te scoren, maar ook in de vierde match zou geen enkele Paraguay-spits de weg naar de netten vinden.
Ook het Japanse spel, dat nog zo flitste tegen Denemarken, stelde vandaag echter zwaar teleur. Zelfs Honda, zonder meer de grootste technicus op het veld, kwam niet verder dan een wegdraaiend schot. Lierse-doelman velt ploegmakker De tweede helft werd al helemaal een maat voor niets. Meest opvallend was nog de actie van de toekomstige Lierse-doelman Kawashima: bij een verre bal ging hij niet alleen vliegen vangen, maar velde hij met zijn knie ook zijn eigen ploegmaat Tanaka. De ploegmakkers op het Lisp weze gewaarschuwd...
Vermits ook de verlengingen geen soelaas brachten, moesten strafschoppen uiteindelijk voor de beslissing zorgen. Niemand ging in de fout, tot Komano bij 3-2 de deklat viseerde. Paraguay, dat alle drie invallers een strafschop liet nemen, klaarde de klus uiteindelijk via Cardozo. Vanavond spelen Spanje en Portugal nog om het laatste kwartfinaleticket. Wie het ook wordt, Villa of Ronaldo, hun weg naar de halve finale ligt breed open. (svm)
Paraguay
6/10
Villar
Werd 120 minuten lang niet op de proef gesteld, op een gevaarlijke voorzet na. Dwong Komano in de penaltyreeks tot een misser.
7
Bonet
Trok vaak mee ten aanval, maar toonde zich daar niet efficiënt genoeg. Kwam defensief niet in de problemen.
7
Da Silva
Zijn foutje net voor rust kon de openingsgoal voor Honda betekend hebben. Gaf ook te makkelijk vrije trappen weg op gevaarlijke plekken.
6
Alcaraz
Rots in de branding, op geen foutje te betrappen. Is zekerder van zijn stuk in het shirt van Paraguay dan in dat van Club Brugge.
8
Morel
Kon de goede lijn van de vorige matchen niet helemaal doortrekken. Wel beter na de rust.
7
Ortigoza
Probeerde het tempo te versnellen, maar mist daar de technische kwaliteiten voor. De Jabulani is nog steeds niet zijn vriend.
6
Vera
Ook hij speelde niet zijn beste match van dit WK. Leed te snel balverlies.
6
Riveros
Leverde de meeste steun aan de spitsen. Zette met een slimme pass Barrios voor doel. Zijn kopbal na de pauze had een beter lot verdiend.
7
Santa Cruz
Deed het redelijk goed op zijn rechterflank. Miste wel een dot van een kans bij een klutsbal. Vervangen in de verlengingen.
6
Barrios
De meest opvallende in het begin van de match. Werkte hard, maar zakte weg naarmate de wedstrijd vorderde.
7
Benitez
Slaagde er niet in een grote indruk te maken. Nog voor het uur vervangen.
6
Valdez
Bracht energie op het veld en leverde een goede strafschop af.
7
Barreto
Kwartier voor tijd ingebracht. Kon zijn stempel niet drukken.
6
Cardozo
Nam de beslissende strafschop voor zijn rekening.
7
Barreto komt de troosteloze Komano een hart onder de riem steken.
Japan
6/10
Kawashima
Toonde zich de sterkste in een 1-tegen-1 tegen Barrios. Kansloos bij de penalty's.
7
Komano
Schoot al vroeg in de match naast. Toonde discipline als verdediger, maar miste de cruciale elfmeter.
6
Nakazawa
Speelde op enkele schoonheidsfoutjes na de perfecte match.
8
Tulio
Heerste in de lucht. Stond vaak op de juiste plek om gevaar te keren.
7
Nagatomo
Blokte meteen na de pauze voortreffelijk een Paraguayaans schot. Droeg ook zijn steentje bij in aanvallend opzicht.
7
Abe
Het defensieve hart van het team. Net voor het einde van de reguliere speeltijd gewisseld, omdat zijn bondscoach toch iets aanvallender wilde spelen.
7
Hasebe
De kapitein was ok in defensief opzicht, maar presteerde minder in zijn aanvallende rol.
6
Matsui
Beste speler op het terrein in de eerste helft. Verraste jan en alleman met een schicht tegen de deklat.
7
Endo
Kwam er intelligent uit, lees: enkel op momenten dat het kon.
6
Okubo
Verloor veel zweet, maar nog meer de bal. Zwakke schakel in de spits.
6
Honda
Niet zijn beste match, maar creëerde toch (zeldzaam) gevaar.
7
Okazaki
Invaller die de kwalificatie had kunnen afdwingen. Slaagde echter niet in die missie.
6
Nakamura
Gaf het Japanse aanvalsspel een extra impuls.
7
Tamada
Ingevallen in laatste verlenging. Geen beoordeling.
Brazilië legt er drie in tegen Chili, Oranje is gewaarschuwd
Vier efficiënte minuten, meer heeft een soeverein Brazilië deze avond niet nodig gehad om Chili terug op het vliegtuig richting Zuid-Amerika te zetten: 3-0. De 'Goddelijke Kanaries' klaarden de klus even voorbij het halfuur. Eerst schilderde Maicon een hoekschop op de snuit van Juan, vier minuten later gidste Kaka met een geniaal tikje Luis Fabiano op weg naar zijn derde WK-treffer. Na de pauze deed Robinho wat hij vooraf had aangekondigd: scoren tegen Chili, zijn zevende in de laatste vier onderlinge confrontaties. Brazilië kijkt vrijdag (16 uur) in de kwartfinales Nederland in de ogen, een wedstrijd waar de hele wereld verlekkerd op zit te wachten.
De 2-0 van Luis Fabiano was van schitterende makelij.
Bielsa mag met opgeheven hoofd het WK verlaten. Een verademing waren ze, de Chilenen.
Robinho had een doelpunt voorspeld. En zo geschiedde.
Chili had de laatste zeven duels tegen Brazilië allemaal kansloos verloren en ook vanavond hadden de in de groepsfases frivool spelende discipelen van de Argentijn Bielsa werkelijk niets in de pap te brokken. Buiten de openingsminuten trapte Chili geen deuk in een pakje boter. De Seleçao, met Dani Alves eindelijk in het team, nam snel het roer over, maar grote kansen leverde dat aanvankelijk op. Fantastische 2-0 Na een halfuur woedde de Braziliaanse storm het hevigste. Lucio claimde een strafschop na een contact met Contreras. Webb ging er niet op in. De zesde hoekschop was de goeie voor Brazilië: Maicon vond de knikker van Juan, die ongehinderd kon inkoppen. 1-0. 240 tellen later spatte de droom van Chili volledig uit elkaar. Robinho, Kaká en Luis Fabiano knutselden een fantastische combinatie in elkaar, doelman Bravo legde zich neer bij zoveel klasse. 2-0 aan de rust. Robinho met aangekondigde goal Een woedende Bielsa liet twee van zijn falende spelers in de kleedkamers, hopend op een mirakel. Invaller Valdivia deed zijn stinkende best, maar door de Braziliaanse defensie breken zat er nooit in. Na een snelle uitbraak van Ramires nam Robinho op het uur alle Chileense hoop weg. 3-0, pas de eerste treffer van Robinho op deze Mundial. Diezelfde Ramires kreeg tien minuten later een onnodige gele kaart waardoor hij de kwartfinale tegen Nederland aan zijn neus ziet voorbijgaan. Dwaas, anders kan je het niet noemen. Applauswissels Suazo, de topschutter van de Zuid-Amerikaanse kwalificaties, ontwaakte in het slot van de wedstrijd eindelijk uit zijn siësta. De kalende spits zag zijn pogingen echter gekeerd door Julio Cesar en de doellat. Dunga vond het vervolgens welletjes en gunde zijn sterspelers een applausvervanging. Luis Fabiano, Kaká en Robinho kregen een open doekje van de aanwezige fans in Ellis Park. (dea)
Goudhaantjes Robben-Sneijder schieten Oranje naar laatste 8
Robben treft raak tussen drie Slovaken.
De Oranjedroom blijft intact op het WK, want het team van Bert Van Marwijk zit bij de laatste acht in Zuid-Afrika. Bij de 2-1-zege tegen Slovakije stond de razendsnel van een spierscheur herstelde Arjen Robben voor het eerst in de basis. De ongrijpbare rechtsbuiten maakte meteen het verschil met een heerlijk doelpunt: naar binnen kappen en binnenknallen met links. Onversneden klasse. Ook na rust was Robben de gevaarlijkste man, maar doelman Mucha voorkwam erger. Zijn overbuur Stekelenburg speelde ook een cruciale rol door de gelijkmaker van Vittek te beletten. In de slotfase legde een klaarkijkende Kuyt nog perfect af voor Sneijder en het andere Oranje-goudhaantje scoorde. De strafschopgoal van Vittek seconden voor het laatste fluitsignaal kwam te laat. Zo plaatste Nederland zich al bij al makkelijk maar weer zonder te imponeren voor de laatste acht, waarin vrijdag wellicht met Brazilië de eerste topper wacht. Dan bereikt de Oranjegekte een eerste echte hoogtepunt.
Het voetbal van Oranje mag dan misschien nog altijd niet wervelend zijn (misschien sparen ze dat wel op voor wanneer het echt moet), maar de cijfers van Bert van Marwijk zijn ronduit indrukwekkend: achtste zege op rij, waarvan vier op het WK, liefst 23 wedstrijden op rij ongeslagen. Slechts twee tegendoelpunten in Zuid-Afrika en allebei vanop de stip. Recordcijfers die 16,5 miljoen Nederlanders almaar meer doen dromen van de oppergaai, het enige hiaat op het Oranje-palmares na de Europese titel in 1988 en de twee verloren finales in de jaren '70.
Standbeeld Van Toorn Arjen Robben, op zijn 25ste al geschitterd bij de Europese grootheden Chelsea, Real Madrid en nu Bayern München, is één van die zeldzame flitsenvoetballers die in het moderne voetbal met enkele welgemikte momenten een match kunnen beslissen. Na de rampzalige spierscheur in de uitwuifmatch tegen Hongarije mocht een hoogbejaarde goeroe hem weer oplappen. Dick van Toorn krijgt na dit WK wellicht een standbeeld in Nederland, want zijn gouden handen stoomden het Oranje-goudhaantje net op tijd weer speeklaar. Tegen Kameroen vlamde de Bayern-winger bij zijn enige echte actie op de paal en verlengde Huntelaar in doel, tegen Slovakije was Robbens kanon al beter afgesteld.
Pareltje Een pareltje van een doelpunt, zowel qua voorbereiding als qua afwerking. Sneijder stuurde Robben weg op rechts en Oranje geraakte razendsnel naar de overkant. Van Persie leidde de defensie af met een slimme beweging naar rechts, Robben dook in het getrokken gat en hoezeer drie Slovaken ook probeerden, het vernietigende schot van Robben was niet meer te stuiten. Zoals de gekruiste backhand het handelsmerk van Henin was en is, zo is naar binnen trekken en raak treffen dat van de Nederlandse verlosser.
Mucha Ook na de pauze lag Robben aan de basis van alle gevaar. Al snel vond de klassebak het gaatje tussen een bos van spelers, maar deze keer pakte Mucha uit met een prachtsave. Die Mucha is trouwens een beresterke doelman, vraag dat maar aan de Azzurri. Fellaini krijgt er bij Everton een betrouwbaar sluitstuk bij. Even later schilderde Robben de 2-0 op de schoen van de mee opgerukte Mathijsen, maar Mucha ranselde het leer nog uit zijn doel.
Stekelenburg En de Slovaken? Die dreigden enkel uit de tweede lijn en waren als WK-debutant toch een maatje te klein voor dit Nederland. De tandem De Jongh-Van Bommel smoorde het gevaar vroegtijdig in de kiem en legde draaischijf Hamsik aan banden. Pas na 67 minuten stuurde Stoch (die Twente mee kampioen maakte) Van der Wiel in het bos en zette Stekelenburg aan het werk. Seconden later mocht Vittek al te gemakkelijk alleen opduiken voor de Oranje keeper die Van der Sar deed vergeten door met een klasseredding de vierde van Vittek te vermijden. Het Nederlandse centrum is defensief kwetsbaar, zoals ook bleek bij de late 2-1 op strafschop, toen Stekelenburg spits Vittek aantikte en geel zag. Even voordien had Sneijder bij een glasheldere counter de prima assist van Kuyt in doel verlengd en zo voor zekerheid gezorgd.
Vijfde kwartfinale Nederland al bij al weer nipt maar wel verdiend voor de vijfde keer in de geschiedenis naar de laatste acht en dat is al 12 jaar geleden. Toen wipte Oranje na een legendarische goal van Bergkamp Argentinië om dan nipt te stranden in de halve finales tegen Brazilië. Als de vijfvoudige wereldkampioen vanavond zoals destijds in 1998 Chili terugwijst, dan krijgen we vrijdag in Port Elizabeth opnieuw de kraker Nederland-Brazilië. Net als hun Zuid-Amerikaanse collega's onder Dunga laat Van Marwijk de organisatie overheersen op de frivoliteit. Met een halve finale tegen Ghana of Uruguay in het verschiet, is Oranje vs Samba al echt een vervroegde finale. We kunnen nu al niet wachten op het eerste fluitsignaal. (kh)
Nieuwe arbitrale fout zet Argentinië op weg naar 3-1 zege
Op het moment van de pass richting Tevez stond niemand achter de Argentijnse spits, zelfs doelman Perez niet.
27 juni 2010 gaat de geschiedenis in als een gitzwarte dag voor de scheidsrechterswereld. Nadat bij Engeland de lob van Lampard onterecht afgekeurd werd, ging nu de Italiaanse lijnrechter Stefano Ayroldi gruwelijk in de fout. De flagrante buitenspelgoal van Tevez zette Argentinië uiteindelijk op weg naar een eenvoudige 3-1 zege tegen Mexico. Higuain en nog eens Tevez waren de gelukkigen die de score mochten aandikken. De knappe tegentreffer van Hernandez zou de elf van Diego Maradona uiteindelijk niet meer in de problemen brengen. In de kwartfinale staat nu Argentinië-Duitsland geafficheerd, een nieuwe kraker tjokvol geschiedenis. We houden ons hart nu al vast...
Het topoverleg tussen scheids- en lijnrechter bracht geen zoden aan de dijk.
Osorio bekocht zijn blunder met een doelpunt.
Maradona geeft Higuain een stevige knuffel.
Bij de rust werd het heet voor de Argentijnse dug-out.
Tevez maakte zijn buitenspelgoal goed met een heerlijke knal in de bovenhoek.
De knappe goal van Hernandez bracht geen zoden meer aan de dijk.
Van echt grove scheidsrechterblunders waren we tot nu toe bespaard gebleven, maar vandaag was het dubbel prijs. En zowaar: die van vanavond is nog onbegrijpelijker te noemen dan wat Lampard overkwam. Op het moment van Messi's pass richting Tevez stond geen enkele Mexicaan achter de Man City-spits, zelfs de doelman niet. Duidelijker kan buitenspel dus niet zijn, tenzij de arme man aan de zijlijn dacht dat Tevez er niet meer aankwam. Herhaling in stadionzet kwaad bloed Een ongeluk komt natuurlijk nooit alleen. Meteen nadat het onheil geschied was, verscheen een herhaling op het grote scherm in het stadion. Toen het beeld plots zwart werd, vermoedden de Mexicanen terecht dat er stront aan de knikker zat. Met z'n allen bestormden ze de lijnrechter, maar scheidsrechter Rosetti -toch een topper in het vak- was niet van zijn stuk te krijgen. De 1-0 bleef wel degelijk op het bord staan.
Osorio faalt Genoeg echter over de man in het zwart, want ook sommige spelers hebben boter op het hoofd. Neem nu Osorio: de Stuttgart-verdediger waande zich even in de speeltuin en pakte uiteindelijk uit met een dramatische breedtepass. Higuain pikte op, omspeelde de doelman en legde de 2-0 in het mandje. Mexico dus niet alleen geflikt door de ref, maar ook -en vooral- door zichzelf.
Salcido op de lat En zeggen dat de groenhemden nochtans het stevigst uit de startblokken geschoten waren. Salcido pegelde op de lat (met dank aan de gladde handschoenen van doelman Romero) en Guardado zag zijn schot maar nipt naast draaien. Argentinië toonde zich vooral gevaarlijk via Di Maria en Higuain. Net na het rustsignaal ontstond er nog een fikse ruzie tussen verscheidene spelers, maar Maradona himself wist uiteindelijk de boel te sussen.
Stijve hark Demichelis Daarmee hadden we het spectaculairste wel gehad, maar niet hét fraaiste. Daar zorgde Tevez voor door vanop ruime afstand verwoestend uit te halen. De 'Albicelestes' konden zo met een gerust gemoed het laatste half uur afwerken, al legden de Mexicanen nog wel een paar manco's bloot. Demichelis diende eerst een bal van de lijn te werken en gaf daarna de term 'stijve hark' een nieuwe dimensie. Hernandez legde hem vlotjes in de luren en fusilleerde 'en passant' Romero, maar verder zouden de Mexicanen niet meer komen. Messi haast onzichtbaar En waar zit Messi tussen al dat geweld, zal u zich afvragen. Die speelde -vooral in de tweede helft- een bijzonder fletse partij. Enkel in blessuretijd toonde het wonderkind nog eens een flits van zijn klasse, maar een goaltje op dit WK was hem opnieuw niet gegund. Tegen de stugge Duitsers zal dat ongetwijfeld beter moeten. Leuk weetje overigens nog: Argentinië legt met Mexico en Duitsland als tegenstanders in de achtste- en kwartfinale exact hetzelfde parcours af als in 2006. Toen stopte het avontuur met penalty's, als dat maar geen slecht voorteken is...
Argentinië
6/10
Romero
Moest alert blijven, want vooral Salcido schoot uit alle mogelijke hoeken. Enkel geklopt door schicht van Hernandez.
6
Otamendi
Deed het beter dan Gutierrez op de rechtsbackpositie. Heeft zijn plek voor de kwartfinale verdiend.
7
Demichelis
Opnieuw de zwakste schakel achterin bij Argentinië. Werd door Hernandez veel te makkelijk in de wind gezet.
5
Burdisso
Stevig, zonder meer. Krijgt tegen Duitsland allicht de voorkeur op Demichelis.
6
Heinze
Een hele avond hard gewerkt. Bij gebrek aan flitsen van Messi was hij voor één keer de Argentijnse ster.
8
Maxi Rodriguez
Slordig in balbezit. Speelde zeker niet zijn beste partij.
6
Mascherano
De kapitein deed waar hij het best in is: ballen afpakken. Soms in de steek gelaten door de ploegmakkers naast hem.
7
Di Maria
Kon maar één keer echt dreigen. In de schaduw van de spitsen voorin én Heinze achter hem.
6
Messi
Had een niet onbelangrijk aandeel in de (onterechte) openingsgoal. Vooral na de pauze een schim van zichzelf.
6
Higuain
Strafte de stommiteit van Osorio voortreffelijk af. Kon er nog zeker twee meer gescoord hebben.
7
Tevez
Aan zijn eerste zat een serieus reukje, maar de goal na de pauze was pure klasse. Zijn beste prestatie totnogtoe op dit WK.
8
Veron
Bracht niet veel extra. Hielp gewoon de voorsprong bestendigen.
6
Gutierrez
Ingevallen elf minuten voor tijd. Geen beoordeling.
-
Pastore
Ingevallen vier minuten voor tijd. Geen beoordeling.
Duitse wraak na grootste blunder uit WK-geschiedenis
Duitsland heeft met ruime cijfers de clash tegen Engeland gewonnen: 4-1! De Duitsers waren dan wel de beste ploeg, toch mag Engeland zich terecht bestolen voelen. Een lob van Lampard verdween via de onderkant van de lat achter de doellijn en had de 2-2 moeten betekenen. Maar een blunderende scheidsrechter keurde het doelpunt af. Helemaal zoals in 1966, toen Engeland in het voordeel gesteld werd en zijn enige wereldtitel won.
Thomas Müller blonk weer uit.
Wayne Rooney zal weer vier jaar moeten wachten.
Fabio Capello is verslagen en druipt af.
Neuer kijkt hoe de bal via de lat binnengaat. De scheidsrechter keurde het doelpunt. Hieronder ziet u de beelden.
Dat de Duitsers verdiend naar de kwartfinale gaan, zullen we zeker niet betwisten. Het ging allemaal sneller bij de Mannschaft en de Engelse verdedigers slaagden er niet in om de Duitsers bij te houden. Maar toch heeft deze Duitsland-Engeland weer voor een extra hoofdstuk in de geschiedenisboeken gezorgd. Misschien wel hét moment van dit WK tot nu toe, want hoe groot is de kans dat een zo fel betwiste situatie als die van 1966 zo'n 44 jaar later in dezelfde partij terugkeert?
Terug naar 1966 Voor wie het niet meer weet, willen we de fase van de WK-finale van 1966 nog eens opfrissen. Engeland staat in eigen land op één wedstrijd van de wereldtitel en in de finale staat het na 90 minuten 2-2. In de verlengingen scoort Geoff Hurst de 3-2 nadat de bal via de lat op de doellijn beland was. De technische mogelijkheden stonden toen nog niet zo ver en het is niet duidelijk of het al dan niet een doelpunt was. Het was hoe dan ook het begin van een lange rivaliteit tussen beide landen, want Engeland pakte dankzij dat doelpunt uiteindelijk zijn enige wereldtitel (eindstand was 4-2).
Helaas voor scheidsrechter Jorge Larrionda is de techniek niet blijven stilstaan. De hele wereld kon zien dat de doelpoging van Frank Lampard wel degelijk achter de doelijn ging, een halve meter zelfs. Het had de wedstrijd helemaal kunnen omkeren. Duitsland was tot dan wel verdiend 2-0 uitgelopen met doelpunten van Klose en Podolski. Met zijn twaalf WK-treffers doet Klose nu even goed als Pélé. Ronaldo is nog steeds topschutter met 15 doelpunten.
Zwakke verdediging Vooral het doelpunt van Klose toonde de zwakke punten van deze Engelse ploeg. Upson was keer op keer te traag en had een groot aandeel in de openingsgoal die Klose nota bene scoorde op voorzet van doelman Neuer. En ook bij het tweede doelpunt gingen Upson en Terry in de fout. Ironisch genoeg was het Upson die nog voor de rust voor de aansluiting zorgde. De gelijkmaker had deze wedstrijd helemaal op z'n kop kunnen zetten, maar daar besliste de scheidsrechter anders over.
Als het voor Larrionda een troost kan zijn, de Duitsers waren ook na de rust gewoon beter dan de Engelsen. Het grote talent Thomas Müller kon nog twee keer scoren en zo werd het een lichte afstraffing voor Engeland. Eigenlijk heeft Engeland in Zuid-Afrika nooit een hoog niveau gehaald. En misschien haalt Franz Beckenbauer zo een beetje zijn gelijk. Der Kaiser zei vorige week dat de Engelsen de groepszege stomweg hebben laten liggen. En dan hadden ze inderdaad dit duel met Duitsland kunnen ontlopen.
Nog een historisch duel? Voor de Mannschaft was Engeland het eerste zware obstakel op weg naar een nieuwe WK-finale. In de kwartfinale spelen ze tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Mexico. En als dat Argentinië zou zijn, hebben we weer een geladen duel vol WK-geschiedenis. Diego Maradona was de ster in de WK-finales van 1986 en 1990 tussen Argentinië en Duitsland. Sindsdien wonnen ze allebei geen wereldtitel meer. En jawel, Maradona is tegenwoordig bondscoach van Argentinië...
Duitsland
7/10
Neuer
Werd twee keer kansloos geklopt, maar kreeg de hulp van de scheidsrechter.
6
Lahm
Liet zich op een blunder betrappen die Engeland bijna een doelpunt opleverde.
6
Friedrich
Haalde met enkele uitstekende tussenkomsten het het buskruit uit de Engelse aanvallen.
7
Mertesacker
Stond sterk te verdedigen naast Friedrich.
7
Boateng
Toch klaargestoomd voor deze belangrijke wedstrijd ondanks een blessure.
6
Müller
Een enorm talent die een bepalende rol speelt in deze Mannschaft; scoorde twee keer.
9
Schweinsteiger
Sterke partij met enkele gerichte passes waarmee de Engelse defensie zich geen raad wist.
8
Khedira
Stevige schakel op het Duitse middenveld.
7
Podolski
Werkte het tweede Duitse doelpunt knap af; speelt opnieuw een hoofdrol in de Mannschaft.
8
Klose
Maakte zijn twaalfde WK-treffer en doet daarmee evengoed als Pélé.
8
Özil
Nog zo'n talent dat zich op dit WK onmisbaar maakt in de Mannschaft.
7
Kiessling
Kwam Özil in de slotfase vervangen.
-
Trochowski
Mocht uitblinker Müller vervangen.
-
Gomez
Speelde een kwartiertje mee in de plaats van Klose.
-
Engeland
5/10
James
Hield de Duitsers van een vroeg doelpunt, maar kreeg er nadien nog vier binnen.
5
Johnson
Magere partij, werd in de slotfase vervangen.
5
Upson
Keer op keer te traag voor de Duitsers, maar scoorde wel de aansluitingstreffer.
4
Terry
Bijzonder zwakke wedstrijd; zag er heel slecht uit bij de 1-0 en 2-0.
3
A. Cole
Oogde iets beter dan de andere verdedigers, maar ging mee kopje onder.
5
Milner
Werd na een uur opgeofferd voor Joe Cole.
5
Lampard
De gevaarlijkste Engelsman; zag zijn doelpunt onterecht afgekeurd.
7
Barry
Plooide vooral voor de rust te gemakkelijk terug.
6
Gerrard
Miste de kans op een eerredder en ziet de wereldtitel weer verdwijnen.
6
Defoe
Haalde niet het niveau van tegen Slovenië; werd in de slotfase vervangen door Heskey.
5
Rooney
Kwam weinig in het stuk voor, omdat de Engelsen vaak terugplooiden.
5
J. Cole
Kwam na een uur Milner vervangen, maar kon het tij niet doen keren.
5
Heskey
Kwam op een kwartier van het einde Defoe vervangen.
Vanmiddag zullen Uruguay en Zuid-Korea het toneel vormen van de eerste wedstrijd in de achtste finales. Op papier misschien niet het interessantste affiche, maar het belooft zeker een spektakel te worden. Beide ploegen vliegen er voor de volle honderd procent in en zullen alle middelen inzetten om de wedstrijd te winnen.
Wat weten we van beide ploegen? Uruguay werd eerste in Groep A en liet daarmee Mexico, Zuid-Afrika en Frankrijk achter zich. De ploeg speelde gelijk tegen de Fransen en wist vervolgens te winnen van de twee andere tegenstanders. Zuid-Korea werd tweede in Groep B met Argentinië, Griekenland en Nigeria. Dat mag al een prima prestatie worden genoemd van de Aziaten.
Bij Uruguay staat Ajacied Luis Suárez in de basis.
Opstellingen
Uruguay: Muslera; M. Pereira, Lugano, Godín (46' Victorino), Fucile; Ríos, Pérez; Forlán, A. Pereira (74' Lodeiro), Cavani, Suárez. Zuid-Korea Jung; Cha, Cho, Lee, Lee; Kim (61' Lee), Ki, Park, Kim, Lee; Park.
klik op de foto om te vergroten! Spanje groepswinnaar na nipte overwinning op Chili
Na een stroeve openingsfase heeft Spanje zich ontdaan van Chili: 2-1. De ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque sluit de groepsfase daardoor af als koploper.
Hoewel Fernando Torres na een paar minuten spelen al een uitgelezen kans kreeg op de 1-0, was het eerste kwartier ontegenzeggelijk voor de Zuid-Amerikanen. Chili ging fris van start en kwam met goed combinatiespel tot een aantal kansjes. De grootste kwam op naam van Mark González. De aanvaller van CSKA Moskou was het eindstation van een vloeiende aanval, maar mikte te hoog. Kort daarna was Marco Estrada dichtbij de openingstreffer, maar de middenvelder zag zijn inzet naast Iker Casillas in het zijnet belanden.
Tegen de verhouding in was het Spanje dat na een klein halfuur spelen op voorsprong kwam. De Chileense doelman Claudio Bravo onderschepte ver buiten het doelgebied een lange trap van de Spanjaarden, maar gleed de bal pardoes in de voeten van David Villa. De Spaanse aanvaller aarzelde geen moment en schoot ineens vanaf een meter of dertig raak. Een prachtgoal.
In de tien minuten na het openingsdoelpunt leken de Chilenen de beheersing behoorlijk te verliezen. Arbiter Marco Rodriguez trok drie keer geel na onbesuisde overtredingen van Ponce, Medel en Estrada. De laatste kon zelfs nog voor rust inrukken met zijn tweede gele kaart en dat viel voor de Chilenen jammerlijk genoeg samen met de 2-0.
David Villa brak door op links en sleepte de bal terug op Andrés Iniesta. Bij de tweede paal werd de eveneens meelopende Fernando Torres van achteren gehaakt door Estrada. Arbiter Rodriguez wachtte de aanval keurig af, zag dat Iniesta de bal prima binnenschoof en trakteerde vervolgens de Chileen op zijn tweede gele kaart.
Zo leek de wedstrijd nog voor rust beslist in het voordeel van de regerend Europees kampioen.
De toespraak van de gelouterde bondscoach Marcelo Bielsa in de rust moet heilzaam hebben gewerkt voor de Chilenen. Als herboren kwam de ploeg uit de kleedkamer en zocht het meteen de aanval. Dat resulteerde binnen vijf minuten na de thee in de aansluitingstreffer.
De ingevallen Rodrigo Millar vond zichzelf geheel vrijstaand aan de voet op de rand van het Spaanse strafschopgebied. De middenvelder aarzelde geen moment en wipte de bal via het been van Gerard Pique over de verbouwereerde Casillas: 2-1.
In de resterende veertig minuten golfde het spel op en neer. Spanje voetbalde het makkelijkst en was vooral in de persoon van Villa een aantal keer dichtbij de derde treffer. Daarentegen was de werklust van de Chilenen aanstekelijk. Spanje kreeg niets cadeau en kon allerminst rustig achterover leunen in de wetenschap dat de winst wel zou worden binnengehaald.
Echter, gaandeweg het duel besloten beide ploegen dat de 2-1 stand zo gek nog niet was, aangezien de stand bij de wedstrijd tussen Zwitserland en Honduras nog altijd in evenwicht was. De laatste minuten werd de bal louter en alleen in een laag tempo rondgespeeld. Het wachten was op het eindsignaal.
Spanje sluit met de winst op Honduras de groepsfase af als nummer één met zes punten uit drie duels. Chili eindigde ondanks de nederlaag als tweede in groep H. Voor Zwitserland en Honduras is het toernooi na de drie groepsduels ten einde.
Bloemfontein, Zuid-Afrika - Honduras heeft Zwitserland naar een 0-0 gelijkspel in groep H van de Wereld Beker op vrijdag , een resultaat dat beide teams gevloerd van het toernooi.
De Zwitserse had kunnen opsluiten voor een plek in de tweede ronde met een twee - doel te winnen Honduras. Maar Zwitserland speelde met weinig urgentie of creatieve flair tot laat in de wedstrijd , en kon zijn dominantie van het bezit niet de kwaliteit om te zetten in doelkansen .
Honduras bijna gewonnen een overwinning in de 71e minuut, maar doelman Diego Benaglio weigert een wijdopen Edgar Alvarez met een briljante eenhandige te slaan.
De trekking eindigde een Zwitserse lopen in Zuid-Afrika, die begon met een 1-0 zege boos over Europees kampioen Spanje. Maar Zwitserland verloor toen met 1-0 van Chili, en kon het niet opbrengen een tegendoelpunt puntloos Honduras om te eindigen met vier punten . Spanje en Chili, had zes .
Zwitserland eerder ingesteld een WK- record voor opeenvolgende puntloze minuten voordat Chili beat it .
De Zwitserse kwam dicht in de 17e minuut van Tranquillo Barnetta het kruis van links Eren Derdiyok vinden op de paal , maar Derdiyok hoofd net breed .
Aanvaller Blaise Nkufo dan twee kansen had net voor de helft. In de 43e minuut, een voorzet van Nkufo Derdiyok gevonden , maar de aanvaller kon alleen gedwee op de borst de bal over de doelmond . Een minuut later , Nkufo hoofd een vrije trap breed.
Na een spannende eerste helft, het spel opende in de tweede met beide teams tegenover eliminatie. Nodig om te scoren , Zwitserland coach Ottmar Hitzfeld ingesteld op Hakan Yakin op de break en aanvaller Alex Frei in de 69e tot verlevendiging van de Zwitserse aanval.
Maar de Hondurezen had de betere kansen , voor een groot deel omdat de Zwitsers naar voren te duwen.
australische gelukzak volgt wk in gigantischie voetbal
Australische gelukzak volgt hele WK in gigantische voetbal
Wat de droom van elke voetballiefhebber moet zijn, is waarheid geworden voor de Australiër Adam Santarossa. De man mag het hele WK volgen in een gigantische voetbal. En hij wordt er nog voor betaald ook.
De 23-jarige gelukzak heeft in zijn voetbalhuis in Melbourne een goedgevulde koelkast, een spelconsole, een laptop en een lekker bed. Hij werd geselecteerd door Adidas om het hele WK te volgen in een kopie van de Jabulani, de officiële wereldbekerbal. Het gevaarte heeft een diameter van zes meter. Hij moet enkel zo nu en dan bloggen, twitteren en hij mag geen enkele match missen.
2.125 euro Santarossa heeft voorts de beschikking over een poetsvrouw en van zijn vuile was hoeft hij zich ook niets aan te trekken. Als klap op de vuurpijl vangt hij 2.125 euro om het hele WK te volgen. Ook de inboedel van zijn woonbal mag hij na afloop mee naar huis nemen, net als een hele zak sportkledij van de sponsor.
Binnenkijken Wanneer de Australische nationale ploeg het veld betreedt in Zuid-Afrika, mag de geluksvogel vrienden ontvangen in zijn bal. "Het enige probleem is dat de mensen kunnen binnenkijken in mijn merkwaardige woonst", zegt Adam. "Maar dat ben ik intussen al gewoon. Voor de rest leid ik een luilekkerleventje. Ik denk er sterk over na om hier ook na het WK te blijven wonen". (eb)