Onze 5 fokmerries: Emma Emma, het Vlaams Paard waarmee alles begon, geboren in juni 1998. Bij Van 't Heesveld aanwezig sinds de leeftijd van 3 maanden en nog steeds de trots van onze stal.
Annie Py Bobby Du Ann, een drachtig geïmporteerde merrie uit de staat Ohio, Amerika. Bij ons aanwezig sinds 2004.
Jade Jade, kleindochter van Marc's Aldegonde (eerste in België geboren Vlaamse merrie) Jade bij onze eerst ontmoeting: geen halster, geen ervaring met menselijk contact
Jade werd op 4-jarige leeftijd geleerd onder het zadel en aan de band, zij had op dit moment geen enkele ervaring met mensen en demonstreerde hierbij het absoluut geweldige karakter van de Vlaamse paarden
Ondertussen een echte mensenvriend Jade met haar eerste veulen Onyx
Klari Klarie, dochter van Marc's Aldegonde (eerste in België geboren Vlaamse merrie) en de Amerikaanse hengst-rasverbeteraar Grant. Deze lieve, zachtaardige en werklustige merrie lijkt als twee druppels water op haar moeder en vervoegde ons team in de zomer van 2008. Ondertussen werd zij geleerd in de koets en momenteel is ze hoogdrachtig. Foto's van het veulen en de merrie aan het werk volgen snel!
Impala Impala, dochter van Marc's Adegonde & Grant
Aldegonde Marc's Aldegonde, eerstgeboren merrie in België sinds de terugkeer van het Vlaams Paaard uit de VS. Sinds juni 2007 bij ons aanwezig te Laarne.
Merries, klaar om aan te spannen
Jonge veulentjes samen in de weide
Emma en Anny op de merriekeuring te Oudenaarde
Vlaamse Paarden Van 't Heesveld
21-09-2006
Raskenmerken en karaktereigenschappen
Raskenmerken en karaktereigenschappen
De Vlaamse Paarden zijn elegante trekpaarden met een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 1.75m voor de merries en meer dan 1.80m voor de hengsten. Ze zijn meestal voskleurig met witte manen en bereiken al vlug een gewicht dat varieert van 850 tot meer dan 1000 kg. Daarenboven hebben de paarden weinig of geen behang op de benen en ze bezitten vlotte en elegante gangen. Ondanks hun groot gestalte en gewicht zijn ze toch enorm wendbaar waardoor de paarden zowel aangespannen voor de koets als bereden onder het zadel aan bod kunnen komen. Naast dit alles mogen we zeker en vast hun gouden karakter niet vergeten !!!
Kortom... Het Vlaams Paard is een monument dat leeft en toekomst heeft.
Onze eigen beschrijving van het Vlaams Paard:
Vlaanderens' glorie, onze trots, Lange manen, wit of vos. Adellijk hoofd, altijd opgeheven, Altijd zin om te werken, nooit om op te geven. Mooie glanzende vacht, Sokken, o zo wit, wat een pracht.
Parels als ogen, Als geen ander bereidwillig om ieders wens te bekoren. Aandravend geluid door de machtige hoeven, Ronduit bewonderenswaardig, met geen woorden te noemen, Daardoor blijf je steeds in mijn dromen vertoeven.
Indien u nog verdere informatie wenst te bekomen omtrent deze kolossale, prachtige dieren, aarzel dan niet ons te contacteren. Wij zullen uw vragen zo goed en zo spoedig mogelijk beantwoorden.
19-09-2006
Foto's van Vlaamse Paarden
Foto's van Vlaamse Paarden
(klik op de foto voor een vergrote weergave)
Historiek van het Vlaams Paard
Historiek van het Vlaams Paard
Het Vlaams Paard is een koudbloedras dat onder de categorie van de trekpaarden kan gerangschikt worden en zoals de naam het zelf zegt ligt de oorsprong van deze prachtdieren in onze contreien. Het Vlaams Paard was eeuwen terug dan ook hét ridderpaard bij uitstek en het was ook zeer gegeerd voor het trekken van zware lasten en voor het bewerken van de Vlaamse landbouwgrond. Maar . Aan alle mooie liedjes komt een einde en zo kende ook het Vlaamse paard een achteruitgang op het einde van de 19de eeuw. Deze achteruitgang kwam er door de opkomst van het Brabants Trekpaard, dat immers afstamt uit het Vlaams Paard, wat resulteerde in een volledige verdwijning van het Vlaams Paard in onze streken vanaf het begin van de jaren 1900.
Maar . De trots van onze voorouders was nog niet volledig verdwenen: de Amish-gemeenschap, een bevolkingsgroep uit de Verenigde Staten, wist de waarde en werkwilligheid van onze Vlaamse Paarden te waarderen en kochten dan ook massaal Vlaamse Paarden op en verscheepten die naar hun eigen land om er tot op de dag van vandaag het zware landbouwwerk te verrichten.
Daar werden de Vlaamse Paarden, die zij Belgians of "Belgian Draft Horses" noemen, in de zuivere bloedlijnen verder gefokt en ook het stamboek werd er zorgvuldig bijgehouden. De populatie van de Belgians kende een zodanige groei dat het stamboek ervan momenteel een van de grootste stamboekverenigingen van de VS is.
In 1993 echter, bijna een eeuw na de verdwijning van het Vlaams Paard, werd er opnieuw een Vlaamse hengst naar België overgevlogen: de VERLOREN ZOON was TERUG !!!
Nadien werden ook nog enkele merries overgebracht zodat het fokprogramma van start kon gaan en ook de stamboekvereniging, de VZW Het Vlaams Paard, werd opgericht. Na een strijd van meer dan 10 jaar is deze vzw opnieuw erkend door het Ministerie van Landbouw als Moederstamboek van het Vlaams Paard (juni 2005). Met enige fierheid kunnen wij u zeggen dat er momenteel op Europese bodem opnieuw een 150-tal raszuivere paarden aanwezig zijn.
18-09-2006
Hoe het allemaal begon...
Hoe het allemaal begon...
Alles begon in 1997 op de dag dat ik voor het eerst in contact kwam met de Vlaamse Paarden. Vanaf het eerste ogenblik wist ik dat dit de paarden waren die ik OOIT zou willen.... Maar OOIT was veel minder lang dan ik eerst had gedacht en in 1998 kwam mijn eerste Vlaams merrieveulentje naar huis, ons "Emma". Maar daar bleef het niet bij... Door het plezier dat we aan ons "Emma" beleefden en de liefde die we ervan terugkregen besloten we in het ras verder te gaan. Zo werd ons merrieveulentje een forse merrie en op driejarige leeftijd werd ze dan ook gedekt en begonnen we zelf te fokken. In de zomer van 2004 ging ik samen met enkele andere Vlaamse Paardenvrienden naar Canada en de VS, meer bepaald naar de 5-jarige show met Vlaamse Paarden in London en naar de staat Ohio. Daar konden we pas de echte kracht en werkwilligheid van de Vlaamse Paarden ontdekken en jawel, er werd daar opnieuw een drachtige merrie, PY Bobby Du Ann, aangekocht. Toen waren we pas echt gestart met de Vlaamse Paarden: we konden nu onze merries laten zien in dubbelspan, er werden 2 veulentjes geboren en in het voorjaar van 2006 kwam er nog een derde merrie ons vergezellen, een Vlaamse merrie geboren uit een drachtige geïmporteerde merrie, ons " Kashmira Stal Coen". In het najaar kwam dan nog eens "Jade" erbij en in mei 2007 arriveerde Marc's Aldegonde, de eerstgeboren Vlaamse merrie in België sinds de terugkeer van de Vlaamse Paarden uit de VS. Intussen zijn wij met zijn allen verhuisd naar onze huidige lokatie te Laarne, waar alle paarden samen in de weide vertoeven en waar iedereen over een eigen stal beschikt. Wij kunnen dan ook met enige fierheid zeggen dat wij momenteel beschikken over 5 fokmerries die allemaal uit een totaal verschillende bloedlijn afstammen. Daarenboven hebben onze merries een schofthoogte die varieert van +/- 1m70 tot meer dan 1m80 waardoor we zowat aan ieders wens kunnen voldoen. De merries hebben ook allemaal een gouden karakter en geven ons een warm gevoel als we bij hen aanwezig zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat wij steeds op zoek gaan naar de beste hengsten om met onze merries te fokken. Door de ruime ervaring die wij reeds hebben met Vlaamse Paarden en door het feit dat we bij eerste fokkers waren kunnen wij u dan ook met plezier een antwoord geven op al uw vragen. Daarenboven kunnen wij u helpen bij het zoeken naar een Vlaams Paard dat het beste bij u past, wij werken immers samen met andere grote fokkers van Vlaamse Paarden. Wij hopen bij deze dat de liefde voor het ras ook bij u steeds groter wordt en misschien kan u onze groep binnenkort vergezellen..... Tot dan.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Waar kan u ons vinden???
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.