chocolade laten smelten au bain marie (dit is : 1 grote kom met heet water en 1 kleinere kom met de chocolade erin, het water mag niet aan de chocolade komen, maar de hitte zal ervoor zorgen dat de chocolade smelt)
de eidooiers mengen met de suiker tot een creme, voeg dan de doos melkroom toe en de gesmolten chocolade klop de eiwitten stijf en schep deze onder de rest. 1 nacht laten opstijven in de koelkast.
200 gr koekjes 500 gr mascarpone 1,25dl sterke koffie 4 eidooiers 2 eiwitten 100 gr poeder of ander suiker 2cl amaretto 3 soeplepels cacaopoeder
schik de koekjes in een schotel en besprenkel met koffie maak het beslag met de eidooiers, suiker en likeur voeg hieraan de mascarpone toe klop de eiwitten tot een luchtig schuim (dit gaat alleen als de klopper kraaknetjes is) meng dit heel voorzichtig (met een lepel) onder het beslag vul de schotel met om beurt koekjes en beslag laat 1 nacht in de frigo staan bestrooi met cacaopoeder alvorens op te dienen.
maak een paar ajuinen schoon, schil de pompoen en snij in kleine stukjes
fruit ze in een wat boter, laat de ajuinen glazig worden. voeg de aardappelen toe in kleine blokjes en eventueel een rundsbouillonblokje laat garen. mix en dien op, eventueel met gemalen kaas.
500 gr mascarpone 4 eieren 300 gr fijne suiker 2 zakjes frambozencoulis (colruyt diepvries) koekjes
voeg 150 gr suiker bij de frambozencoulis meng de mascarpone met 150 gr suiker in een kom met de 4 eidooiers klop de eiwitten tot schuim en voeg beetje bij beetje bij de mascarpone bedek de bodem van een schotel met mascarpone en een laag in coulis gedrenkte koekjes maak alle mascarpone op, je kan eventueel afwerken met verse vruchten, frambozen of zelfs aardbeien
1 dag in de frigo bewaren( zo worden de koekjes mals)
maak alles klaar van de dag tevoren, zodat de saus de canneloni's al mals maakt.
250 gr canneloni maak spaghettisaus met
400 gehakt 1 dikke ajuin 2 teentjes look 1 kleine pilipili 1 klein potje tomatenpuree 2 grote potten gepelde tomaten 1 klontje suiker
gemalen kaas
stoof de ajuin in een beetje boter, voeg het gehakt toe, kruiden met peper en zout (indien het gehakt al bereid is NIETS toevoegen) plet het gehakt in redelijk fijne stukjes, anders gaat het niet in de canneloni voeg het kleine potje tomatenpuree toe, voeg 2 kleine potjes water toe (potje van de puree) en ook de teentjes look. voeg de 2 potten gepelde tomaat toe en roer goed om, voeg 1 1/2 grote pot water bij (zodat het niet aanbrand en laat op klein vuur sudderen) voeg het suikerklontje toe, zo worden de tomaten minder zuur snij de onderkant van de pilipili door zodat de pitjes vrij komen (opgepast het zijn de pitjes die pikant zijn) was je handen na de pilipili. voeg basilicum of italiaanse kruiden toe, doe deksel op de pan en zet op een zeer klein vuurtje laat zeker een half uur sudderen. regelmatig goed roeren maak een bechamelsaus ondertussen
boter, bloem en dan melk toevoegen (ik denk dat je dat wel onder de knie hebt??)
vul de ovenschotel laagje saus (gemengd tomaat - bechamel) leg de gevulde canelloni's (vullen met tomaten - gehaktsaus) in de schotel en voeg tussen de lagen tomatensaus en bechamelsaus toe, doe bovenop de gemalen kaas en eventueel een klein klontje boter, hierdoor wordt de kaas bruin.
zet in de oven 200 graden en minstens 40 minuten, proef voor je opdient, en ga op je gevoel af, wanneer je ziet dat het borrelt en de canneloni is gaar kan je serveren.
voor 4 personen (normale eters) heb je volgende nodig :
250 gr canneloni 2 ajuinen 600 gr diepvriesspinazie 2 eieren 4 pakjes roomkaas (ricota Galbani bv) van 100 gr peper, zout, notemuscaat 3 dl bouillon (gemaakt met blokjes) is het eenvoudigst 100 gr gepelde walnoten (niet noodzakelijk) 150 gr goed afsmakende gemalen kaas 1/8 liter zure room
snij de ajuinen fijn, stoof ze in de boter, voeg de spinazie toe en laat ontdooien, wanneer ontdooid, laat uitlekken in een zift zodat er geen vocht meer in de spinazie zit. klop met de mixer de eieren en de helft van de roomkaas, hak de noten en meng met de spinazie en de roomkaas. breng op smaak met peper zout en muscaat, proef even zodat het niet te zout wordt. schep in een spuitzak of vul met een lepel de canneloni, leg ze in een ovenschotel.
verwarm de bouillon met de zure room, laat de rest van de roomkaas en de helft van de gemalen kaas hierin smelten. breng op smaak met peper zout, giet over de canneloni en bestrooi met de rest van de gemalen kaas. zet in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 35 minuten.
1 kg spinazie, witte lasagnebladen, bouillon (minder dan 1 liter), 60 gram boter, 60 gram bloem, klomp boter,nootmuskaat, peper, zout
Kuis de spinazie en spoel ze zorgvuldig. Stoof de spinazie snel op een groot vuur met een klompje boter. Giet het vocht af en druk alle vocht uit de spinazie. Vang het vocht op om er een bechamel mee te maken.
Voeg voldoende bouillon aan het spinazievocht toe, zodat je een liter bouillon verkrijgt. Maak er een bechamelsaus van door er een mengsel van 60 gram boter en 60 gram bloem onder te roeren. Kruid alles met zout, peper, nootmuskaat.
Doe in de ovenschotel een laagje saus en leg er een laag lasagnebladen op dat je wat aandrukt. Doe daarop een laag spinazie, gevolgd door een laag lasagne, een laagje saus, een laag lasagne en de rest van de saus.
Plaats de lasagne gedurende 20 minuten in de oven aan 220°C en je krijgt waar naar je werk! je kan ook individuele porties maken natuurlijk
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes. Kook de macaroni in een grote pan met ruim kokend water en wat zout in 10-12 minuten beetgaar.(of zolang er op de doos staat, hangt af van welke paste je kiest.) Verhit 2 eetlepels Solo in een pan en bak de zalmfilets zachtjes in ca. 4 minuten aan beide kanten bruin en van binnen net gaar. Strooi er zout en peper over en leg ze op een bord. Verhit weer 2 eetlepels Solo in dezelfde pan en fruit de bosui met rozemarijn ca. 2 minuten. Schep de tomaatblokjes erdoor en laat het geheel op een matig hoog vuur ca. 3-5 minuten sudderen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verdeel de zalm met een vork in stukjes. Giet de macaroni af en schep de tomatensaus en stukjes zalm erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de pasta in diepe borden. *Tip van de chef: Voeg met de tomaten ook 1 dl droge witte wijn toe en laat alles sudderen tot een lekkere saus. (ook de wijn is niet noodzakelijk)
puree maak je met aardappelen en eventueel groenten erbij.
nadat de aardappelen gaar zijn (als ze voor puree zijn kan je ze in heel kleine stukjes snijden om te koken)
stamp de aardappelen fijn, voeg peper, zout en een weinig muscaat toe melk en boter eventueel een eitje, goed roeren en melk doseren, voeg in kleine beetjes toe, je kan altijd meer toevoegen indien nodig
hieronder kan je worteltjes mengen, of spinazie eventueel groene kool enz...
pompoen in blokjes 2 vleesbouillonblokjes 3 ajuinen in grote stukken peper zout klontje boter
schil de pompoen en snij in stukjes schil de ajuinen en snij in grove stukken, stoof met klontje boter in het kastrol. laat even glazig worden zonder aanbakken. voeg ook de pompoen en de bouillonblokjes toe, kruid met peper en zout.
voeg water toe en laat goed doorkoken met deksel op de pan.( vuur niet te hoog)
met je oude brood kan je korstjes maken voor in de soep, snij de boterhammen in blokjes, zet een grote pan op het vuur met boter erin (voldoende) brood slorpt dit op en laat op een zeer zacht vuurtje bakken, geduld.... anders bakt het aan en zien de kostjes zwart als de soep te dik is voeg dan opnieuw wat water toe en laat nogmaals koken.