Koninklijke Verbroedering der Artillerie 2A-8A-RAL
22-05-2016
SLAG OM GELUWE
Daarna gingen we naar de herdenking van de Slag om Geluwe. We werden ontvangen met een drankje om daarna aan te schuiven aan tafel voor het Koude Buffet. Na dit lekker maal gingen wij naar het monument aan de kerk. Hier werd een bloemenhulde gehouden. We reden met de bus naar het monument aan de brug. Ook hier werd een bloemenhulde gehouden en was er een dodenappel met muziek van de Pipers. Na de Hymne keerde we terug om in de kerk een Heilige Herdenkingsmis bij te wonen. Hier werd onze Jef gehuldigd. (foto was in de kerk). Het werd tijd om naar de receptie te gaan waar er nog toespraken waren. Ons Vaandel was aanwezig.
Na Gijzenzele was er de Slag om Kwatrecht. Hier hadden soldaten van de 5de Linie stand gehouden tegen de Duitsers. Na het intreden van de Standaard van de 6de Linie werd er een muziek op een harp gepeeld. Hier kregen Prominenten het woord waaronder de Korpscommandant van het Bevrijdingsleger 5de Linie. Ook was er een dodenappel en werden er rozen gelegd. Na de bloemlegging werd de beide Hymnes gespeeld. Na de herdenking was er nog een receptie van de gemeente Wetteren. Ons Vaandel was aanwezig.
Na een ontvangst met een kopje koffie en koffiekoeken was het tijd om naar het monument aan de kerk te gaan. Er werden door verschillende prominenten teksten gelezen en de plaatselijke schooljeugd legde bloemen neer bij de dodenappel. Na het intreden van de Standaard van de 6de Linie was er een bloemenhulde. De Last Post en het vaderlands lied werden gespeeld. We zouden daarna naar Kwatrecht gaan. Ons Vaandel was aanwezig.
Ook waren wij op de dag van de Verbroedering van de Genie te Jambes. Per autocar reden wij eerst naar het monument van de Genie op Square Vergote. Hier werd een bloemenhulde gehouden. Daarna reden we door naar het Kwartier Lt. De Wispelare te Jambes waar we verwelkomde met een tas koffie. Er werd overgegaan met een bloemenhulde en het spelen van de Hymnes. Daarna was er een receptie met een hapje en een drankje. Het werd tijd om aan tafel te gaan. Na de koffie was het tijd om naar huis te keren. Het was weer een prettige dag, en deze keer eens zonder vaandel.
Als lid van de Franse Legioenairs afdeling Antwerpen werd er mij gevraagd deze herdenking in Nederland mee te maken. De Franse begraafplaats ligt te Kapelle in Zeeland. Deze begraafplaats is aangewezen als ereveld voor de stoffelijke resten van alle militairen die onder Franse Vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk. Hier liggen 228 militairen begraven, waaronder 22 Noord-Afrikanen. Op het gemeentehuis werden wij verwelkomt met een tas koffie. Daarna gingen wij in stoet naar de begraafplaats. Er waren afgevaardigde van verschillende consulaten. Na de bloemenhulde en een groet voor de verschillende Hymnes was er nog een receptie op het gemeentehuis.Ons Vaandel was aanwezig