Koninklijke Verbroedering der Artillerie 2A-8A-RAL
21-09-2014
Herdenking bevrijding Kallo
70 jaar geleden werd Kallo bevrijd door de weerstanders en het Pools leger. De vader (Charel) van onze voorzitter heeft hieraan meegeholpen. Daarom maken we ieder jaar deze herdenking mee. Na een lekker tas koffie gingen we in stoet richting kerk. Hier werd een herdenkingsmis opgedragen. Daarna gingen we in stoet naar het monument van de gesneuvelde weerstanders op de dijk. Aan het monument van de gesneuvelde militaire op het gemeenteplein werd er een bloemenhulde gehouden. Daarna was er nog een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Ons vaandel was aanwezig en brachten een bloemenhulde.
Wij vergaderen zoals iedere maand in het Provinciecommando. Er werd teruggeblikt op de verschillend activiteiten. Er werden ook nieuwe afspraken gemaakt.
In mei 1940 verstopte het leger hier 36 emblemen en vaandels. Ze werden nooit door de Duitsers ontdekt. Na de oorlog werden ze teruggegeven. Dit wordt ieder jaar herdacht. Er was eerst een herdenkingsmis in de abdij. Daarna werden er bloemen gelegd aan de graven van de studenten. Vervolgens gingen wij in stoet naar het militaire begraafplaats. Na de zegening van de graven werd een dodenappel gedaan en door de leerlingen rozen neergelecht. Er volgde nog een receptie in de cafetaria van de Abdij domein. Er was een peloton van het Bataljon Artillerie Brasschaat-Lombardsijde aanwezig alsook verschillende Militaire Standaarden. Ons Vaandel was aanwezig.
Wij waren ook op deze herdenking van de meer dan 300 gesneuvelde militairen die vielen op 12 september 1914 te Rotselaar. Het was 100 jaar geleden en er was een Herdenkingsmis in de St. Pieterkerk. Daarna was er een bloemenhulden aan het monument aan de kerk. Met het Gewapend detachement van het Bataljon Bevrijding 5de Linie gingen we in stoet naar het monument aan de molen. Hier werden de toespraken gehouden en bloemenhuldes gebracht. Na de terugtocht en een defilé was er een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Ons Vaandel was aanwezig.
Vandaag vierde we de bevrijdingsherdenking van Meerhout. Op 13 september 1944 werden ze bevrijdt door het 2de Bataljon Gordon Highlanders uit Schotland. In stoet begaven wij ons naar de kerk voor een herdenkingsmis. Daarna reden we met bussen naar het oorlog-monument De Spartan. Daar werd een bloemenhulden gehouden in aanwezigheid van de leerlingen van het zesde studiejaar. Daarna was er nog een receptie. Ons vaandel was aanwezig.
Dit jaar maakte we onze jaarreis naar het Land van Herve. We vertrokken met 42 deelnemers en reden naar Grand-Rechain waar we eerst een ambachtelijke likeurstoker, Les Apéros de Philomène, bezochten. We werden in 2 groepen verdeeld en maakte we kennis hoe ze te werk gingen. Ook werd hier siroop en gelei verkocht. Na een degustatie en het aankoop van verschillende producten zetten we onze reis verder. Langs kronkelwegen reden we verder. Via het monument van Fonck. Dit was de eerste Belgische soldaat van de 2 Lansiers die op 4 augustus 1914 sneuvelde, bereikte we het restaurant Wilheminatoren te Vaal, maar er een lekker maaltijd op ons stond te wachten. We bezochten ook het drielandenpunt. Daarna reden we naar Aubel om een ambachtelijke siroopmakerij te bezoeken. Na het proces te volgen via een film konden we het product kopen. We reden daarna nog naar de cisterciënzer abdij Val Dieu. Hier brouwen ze het lekker bier. Iedereen was tevreden.
Elk jaar is er op de begraafplaats van Gooreind een sfeervolle herdenking aan het grafmonument van het echtpaar Vieyra, dat een bijzondere rol had in het verzet en op 5-9-1944 in Gooreind door de Duitsers werd vermoord, het was een herdenking ter eren van alle verzetslui uit deze streek. Alles begon met een Heilige herdenkingsmis met daarna een bloemenhulde aan het graf van beide.
Ook werd er een gebed gelezen door een Joodse priester. Alles werd afgesloten met een drankje aangeboden door het gemeentebestuur. Ons Vaandel was aanwezig.
Ook was er een Taptoe in Deurne. Hier traden 6 muziekkorpsen op die middags de Reuzenkensstoet met muziek opluisterden. Ze kwamen allen uit Nederland en speelde allerlei muziekgenres. Ook was er een Piperband en een eer aan Marleen De Backer, oprichtster van deze Taptoe, die begin dit jaar is overleden. Daarna was er nog een drink aangeboden door het District Deurne.
Als laatste van deze herdenking gingen we naar het stadspark. Daar werd ook een toespraak gehouden en was er ook een bloemenhulde. Ook maakte we hier een defilé langs de tribunen.
Vele oude legervoertuigen waren aanwezig en reden daarna richting binnenstad. Voor ons was dit het einde. Men kon ook nog de herdenking meedoen aan de V2 en aan de boord van de Schelde deze van de Zeelieden. Ons Vaandel was aanwezig.
Daarna gingen we richting Zuid waar de herdenking plaats vond voor de gesneuvelde politieagenten tijdens de beide Wereldoorlogen. Het begon met een toespraak en een bloemenhulde. We defileerde in volle ornaat langs de tribune. Alles werd afgerond met een lekkere lunch in open lucht. Ons Vaandel was aanwezig.
De herdenking begon aan het monument dat geplaatst werd aan de Schedekaai, daar waar vele paras met de Kamina richting Kongo vertrokken. De plechtigheid begon met een optocht vanaf het steen tot aan het monument. Daar was er een bloemenhulden en werd op het einde een receptie aangeboden. Ons Vaandel was aanwezig.
Wespelaar ligt bij Leuven. Het lag eind augustus, begin september 1914 in het aanvalsgebied van de Belgen die de bevoorradingslijnen van de Duitsers bestookten en daarmee verscheidene Duitse korpsen weghield van de slag van de Marne. In dat opzicht waren de moordende aanvallen die de meest bloedige periode was voor het Belgisch leger van de hele oorlog, enigszins zinvol. De twee uitvallen uit de vesting Antwerpen droegen bij tot de Duitse nederlaag aan de Marne. De herdenking begon met een mis in de kerk. Daarna was er een bloemenhulde aan het monument van de 11ste Linie. Daarna was er een receptie aangeboden door het gemeentebestuur en een film dit was oorlog. Er werd ons een koffietafel aangeboden en daarna konden de liefhebbers nog vrij naar de tentoonstelling gaan kijken. Ons Vaandel was aanwezig.
Ieder maand organiseert de 3de Linie een gezellige middag met een eetentje. Daarna is er nog een bingo en een tombola. Alles opgevrolijkt met een muziekje en dansje. Een kleine pauze tussen de drukke periode.
Op uitnodiging van het districtsbestuur van Deurne maken wij ieder jaar deze herdenking mee. Er was een eucharistieviering in de Sint-Fredeganduskerk. Daarna gingen we in optocht naar het monument op de begraafplaats. Er werd een bloemenhulde gehouden. Na de herdenking was er een receptie op het districthuis aangeboden door het district Deurne. Hier mochten we ons 102de lid ontvangen. Ons vaandel was aanwezig.
Hier liggen 904 gesneuvelde soldaten die tijdens de periode augustus-oktober 1914 werden ingezet als vertragingsgevechten. Daarvan liggen er 176 van het 5de Linie. Na het opmarcheren van het muziekkorps en de verschillende vaandeldragers was er een toespraak door verschillende genodigden. Er werd een bloemenhulde gehouden. Na de herdenking was er nog een receptie ter plaatsen. Elke vaandrig kreeg een herdenking mee. Ons Vaandel was aanwezig.
Deze herdenking begon met een Plechtige herdenkingsmis in
de kerk H. Familie. Daarna werd er een bloemenhulde aan het monument op het
oorlogskerkhof gebracht. Hier werden 91 soldaten en officieren begraven die
tussen 26 augustus en 12 september 1914 gesneuveld waren. Daarna werden wij aan
de koffietafel uitgenodigd die aangeboden werd door het Gemeentebestuur van
Boortmeerbeek. Ons Vaandel was aanwezig.
Ook waren wij hier voor de eerste maal. Hier is er een
Wellington bommenwerper, in de nacht van 24 op 25 augustus 1942, neergestort
waarbij drie bemanningsleden het leven lieten. Na een lekker kopje koffie
gingen we met de bus naar de plaats van de crash. Daar was er een bloemenhulde
aan het monument. Daarna keerde we in stoet terug naar de kerk waar er een
Eucharistieviering voor de verongelukte piloten was. Daarna was er een
bloemenhulde aan de graven van deze drie helden waar ook de Last Post en de 4
Hymnes werden gespeeld. Er was daarna nog een receptie aangeboden door het
Gemeentebestuur van Groot Kortenaken. Ons Vaandel was aanwezig.
Het was de eerste maal dat wij naar deze herdenking
gingen. Tijdens de IJzerslag (oktober 1914) raakte de toren van Oud-Stuivekens
beschadigd door artilleriegranaten. Toen de toestand er voor de Belgen hopeloos
uitzag en ze zich tot achter de spoorweg hadden teruggetrokken, installeerde
een Duitse infanteriecompagnie zich in de gebouwen van Oud-Stuivekens. Door de
onderwaterzetting zagen de Duitsers zich genoodzaakt om zich oostwaarts terug
te trekken. Op 1 november, toen de Slag om de IJzer voorbij was, ontdekte een
verkenningspatrouille van het Belgische 10de Linieregiment dat het gehucht
verlaten was. Ze troffen een 300-tal lijken in de omgeving aan. Vanaf 3
november werd een voorpost ingericht. Op 23 november 1914 installeerde de
19-jarige onderluitenant Motz een grote wachtpost tussen de muren van een
stukgeschoten gebouw bij de toren. De plechtigheid begon met een toespraak
gevolgd door een bloemenhulde aan de verschillende oorlogsmonumenten. Daarna
volgde er een Openluchtmis. Er was een souvenir voor de vaandeldragers. Ook was
de vroegere Korpscommandant van het Bataljon Artillerie Kolonel SBH Hans Houf
aanwezig. Het was een prettig weerziens. Ons Vaandel was aanwezig.
Vandaag werd Raymond Lauwers begraven. Hij werd
geboren te Antwerpen op 12 maart 1926 en ingeslapen op 3 augustus 2014. Hij was
lid van meerdere Burgerlijke, Maritieme en Vaderlandslievende verenigingen. Ons
Vaandel was aanwezig.
De Slag der Zilveren Helmen heeft plaats gehad op 12 aug. 1914 in het Limburgse stadje
Halen. Het was het laatste groot gevecht
op ruiterijdivisieniveau en de enige Belgische overwinning zonder hulp van
geallieerden tijdens W.O.I op Duitse troepen.
De naam "SLAG DER ZILVEREN HELMEN" komt door het vinden van de
blinkende hoofddeksels na het gevecht. De herdenking begon met een Heilige
Eucharistieviering op het marktplein, waarbij de vertegenwoordiger van de
Koning aanwezig was. Wegens besparing van Defensie was er deze maal een grote
tent geplaatst. Na de viering werden er bloemen neergelegd aan het monument. Er
was ook een delegatie militairen aanwezig van de 11ste Genie uit Burcht. Daarna
werd er in optocht onder begeleiding van ruiters in de klederdracht van 1914
naar het militaire begraafplaats gegaan, waar ook een bloemenhulde werd
gehouden. We gingen daarna onze dorst wat lessen op het marktplein. Ons Vaandel
was aanwezig.