Koninklijke Verbroedering der Artillerie 2A-8A-RAL
01-06-2016
TAPTOE BRASSCHAAT
Om de 2 jaar organiseren de Gemeente Brasschaat en het Bataljon Artillerie een militaire taptoe. Op het programma stonden de volgende groepen, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, Koninklijke Muziekkapel van de lokale Politie Antwerpen en de Antwerp Metropolitan Pipe Band. Na de optrede was er nog een receptie.
Na Rumbeke begaven wij ons naar de Memorial Day van de gesneuvelde Amerikaanse militairen. Na de aankomst van de Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning was er het welkomstwoord. De Waregemse schoolkinderen zongen het Nationale Volksliederen. Daarna werd er overgegaan met het leggen van Bloemen en Kransen. Na de Eresalvo's *Taps* was er het Hijsen van de vlag. Na het aftreden van de vaandels was er nog een gezellige verbroedering met een broodje en een drankje. Ons Vaandel was aanwezig.
28 mei 1940 Rumbeke, waar de achtiendaagse veldtocht eindigden een plaats waar er inde laatste uren van de strijd, vele soldaten van het 1ste Grenadiers hun jeugdige leven verloren. 14 oktober 1918 bevrijding Rumbeke door 1ste 2de 3de Karabiniers. 1051 Karabiniers sneuvelden in Rumbeke en omgeving voor België. Het begon met een heilige herdenkingsmis in het kasteel. Daarna begaven we ons naar de nieuwe plaats van de gedenkplaat. Hier was een bloemenhulde. Daarna begaven wij ons naar het monument van de Grenadiers. Daarna begaven wij ons in stoet naar het monument aan de kerk. Ook hier was een bloemenhulde. Ons Vaandel was aanwezig.
Tweeënzeventig jaar geleden, in de nacht van 21 op 22 mei 1944, stortte een bommenwerper van de Engelse Royal Air Force neer aan Heimolen in Sint-Niklaas. In de Lancaster LL-851-BQ-V zaten zeven bemanningsleden: vijf Engelsen en twee Canadezen. Leslie Ronald Dunham (21), Peter James Dukelow (21), Herman Earl MacDuff (21), Leslie Robert Towsley (21), Donald Sidney Bruty (24), Sidney Alfred Jarvis (19) en David Alfred William Mayo (21) waren op de terugweg na een bombardement op Duisburg, waaraan die nacht liefst 532 RAF-vliegtuigen deelnamen. Wij herdachten vandaag de gesneuvelden. Er waren familieleden uit Groot-Brittannië. Na het opstellen aan de graven was er een korte toespraak gevolg door de Britse, Canadese en Belgische hymne. Na de bloemenhulde was er de Last Post. Ons Vaandel was aanwezig.
Daarna gingen we naar de herdenking van de Slag om Geluwe. We werden ontvangen met een drankje om daarna aan te schuiven aan tafel voor het Koude Buffet. Na dit lekker maal gingen wij naar het monument aan de kerk. Hier werd een bloemenhulde gehouden. We reden met de bus naar het monument aan de brug. Ook hier werd een bloemenhulde gehouden en was er een dodenappel met muziek van de Pipers. Na de Hymne keerde we terug om in de kerk een Heilige Herdenkingsmis bij te wonen. Hier werd onze Jef gehuldigd. (foto was in de kerk). Het werd tijd om naar de receptie te gaan waar er nog toespraken waren. Ons Vaandel was aanwezig.
Het was vandaag een regenachtige dag en toch waren wij van de partij voor deze herdenking. Dit jaar was het direct aan het monument. Na de aankomst van de Prominenten was er een toespraak. Daarna was er een bloemenhulde. Na de Nationale hymne gingen we in stoet voor de defilé. Ook Seppe de jongste vaandeldrager was van de partij. Ons Vaandel was aanwezig.
Na Gijzenzele was er de Slag om Kwatrecht. Hier hadden soldaten van de 5de Linie stand gehouden tegen de Duitsers. Na het intreden van de Standaard van de 6de Linie werd er een muziek op een harp gepeeld. Hier kregen Prominenten het woord waaronder de Korpscommandant van het Bevrijdingsleger 5de Linie. Ook was er een dodenappel en werden er rozen gelegd. Na de bloemlegging werd de beide Hymnes gespeeld. Na de herdenking was er nog een receptie van de gemeente Wetteren. Ons Vaandel was aanwezig.
Na een ontvangst met een kopje koffie en koffiekoeken was het tijd om naar het monument aan de kerk te gaan. Er werden door verschillende prominenten teksten gelezen en de plaatselijke schooljeugd legde bloemen neer bij de dodenappel. Na het intreden van de Standaard van de 6de Linie was er een bloemenhulde. De Last Post en het vaderlands lied werden gespeeld. We zouden daarna naar Kwatrecht gaan. Ons Vaandel was aanwezig.
Ook waren wij op de dag van de Verbroedering van de Genie te Jambes. Per autocar reden wij eerst naar het monument van de Genie op Square Vergote. Hier werd een bloemenhulde gehouden. Daarna reden we door naar het Kwartier Lt. De Wispelare te Jambes waar we verwelkomde met een tas koffie. Er werd overgegaan met een bloemenhulde en het spelen van de Hymnes. Daarna was er een receptie met een hapje en een drankje. Het werd tijd om aan tafel te gaan. Na de koffie was het tijd om naar huis te keren. Het was weer een prettige dag, en deze keer eens zonder vaandel.
Als lid van de Franse Legioenairs afdeling Antwerpen werd er mij gevraagd deze herdenking in Nederland mee te maken. De Franse begraafplaats ligt te Kapelle in Zeeland. Deze begraafplaats is aangewezen als ereveld voor de stoffelijke resten van alle militairen die onder Franse Vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk. Hier liggen 228 militairen begraven, waaronder 22 Noord-Afrikanen. Op het gemeentehuis werden wij verwelkomt met een tas koffie. Daarna gingen wij in stoet naar de begraafplaats. Er waren afgevaardigde van verschillende consulaten. Na de bloemenhulde en een groet voor de verschillende Hymnes was er nog een receptie op het gemeentehuis.Ons Vaandel was aanwezig
Wij waren op de herdenkingsplechtigheid van de herovering van Klerken Molen (28-29 sept 1918). Er vielen vele slachtoffers van het 2de,3de & 22ste linieregiment gesteund door de 1ste en 13de artillerie. Na de bloemenhulde die ook door ons was gebracht weerklonk de Last Post en de nationale Hymne. Daarna gingen wij in stoet naar het monument van Willy Coppens, Heldhaftig piloot van de Belgische Luchtmacht 1914-1918 op het Coppensplein. Na de bloemenhulde gingen wij naar het monument aan de kerk. Na de plechtigheid werd er afgesloten met een receptie. Daarna volgde er nog een lekkere BBQ met beenhesp en fritten. Ons Vaandel was aanwezig.
Het thema van deze 3de Linie bijeenkomst was: Moederdag. Na het begroeten van onze vrienden was er weer een lekkere maaltijd met Vissoep, Gebakken zalm, spinazie in de room en aardappelpuree. Daarna nam nog iedereen een dessert naar eigen keuze. Het werd tijd om de beentjes uit te steken en een glaasje en een praatje was ook van de partij. Daarna was er nog een bingo en tombola met prachtige prijzen. Ook kregen elke moeder een doos cakes en een fles wijn. Het was weer een prettige dag geweest. We tellen al af voor de volgende keer.
Door het Joods Forum werd de bevrijding van de concentratiekampen herdacht. De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever was aanwezig alsook Vicepremier Jan Jambon. Na enkele lezingen werden de zes kaarsen aangestoken voor de 6 miljoen gestorven Joden in de concentratiekampen. Daarna werd er een bloemenhulde gehouden aan het monument aan de Belgiëlei.
Ook vierde de NSB Sint-Pauwels hun herdenking van de einde van de oorlog. Na samenkomst begaven wij ons naar het monument aan de kerk. Hier werd een bloemenhulde gehouden. De kinderen lazen gedichten voor en er werden 6 witte vredesduiven gelost. Daarna gingen wij in stoet naar het monument aan de begraafplaats. Daarna was er een receptie aangeboden door de Gemeente. Het werd tijd om onze honger te stillen. Maar eerst werd het vaandel van de NSB Sint-Niklaas overgedragen. De 100 jarige Albert Van Raemdonck, oudste vaandrig van het land en tevens lid van onze Verbroedering gaf zijn vaandel over aan Ingrid Vanwesenbeeck. Hij werd daarna gelukgewest voor zijn ijver om zo lang het vaandel te dragen. Na het lekker maaltijd werd er nog wat gedronken en een praatje gedaan. Ons Vaandel was aanwezig.