Koninklijke Verbroedering der Artillerie 2A-8A-RAL
06-09-2015
DAG VAN HET VERZET TE GOOREIND ( WUUSTWEZEL)
Vandaag werden de leden van het verzet, zowel uit WO1 als WO2, herdacht te Gooreind. Dit in samenwerking met de NSB afdeling Noorderkempen en de Polar Bears. Er was eerst een heilige Herdenkingsmis gevolgd door een hulden aan het graf van de Fam. Vieyra die tijdens de oorlog hulp boden aan gevluchte personen en neergestorte Britse en Amerikaanse vliegeniers. Op de zuil staat dan ook Zachor ( Herdenk) opdat wij hun offer niet zullen vergeten. Wegens afwezigheid van de joodse priester werd het gebed afgespeeld van een CD. Na de plechtigheid was er nog een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Ons Vaandel was aanwezig
Als laatste begaven wij ons naar het monument van de 5de Linie in het Stadspark van Antwerpen. Hier waren Militairen aanwezig vanuit Leopoldsburg. Na een toespraak van de voorzitter was er een bloemenhulde aan het monument. Wegens het slechte weer zijn we niet naar de herdenking van de V2 en naar de Dag van de zeelieden geweest. Alsook niet naar de receptie in het stadshuis en s avonds de Taptoe. Ons Vaandel was aanwezig.
Het was nog niet ten einde. We waren ook aanwezig op de herdenking aan het monument aan het stadspark. Hier waren 3 muziekkorpsen aanwezig. Na een toespraak van de burgemeester Bart de Wever en een historicus was er een bloemenhulden door de prominenten. Ook legde de 5de linie voor het eerst een bloemenkrans neer. Alles werd afgesloten met een defilé langs de tribune. Ons Vaandel was aanwezig
Na de Paras volgde de herdenking van de gesneuvelde politieagenten. Het vaandel van de politie was ook aanwezig. Na de toespraken was er een bloemenhulde. Hier waren ook de burgemeester en Provinciecommandant aanwezig. De herdenking werd afgesloten met een defilé langs de prominenten. Daarna volgde er nog een receptie in open hemel met soep, broodjes en een lekker dessert zodat we terug wat krachten hadden voor het volgende.Ons Vaandel was aanwezig
Vandaag stond alles in het teken van de bevrijding van Antwerpen. Het begon bij het monument van de Para Commandos aan de oever van de Schelde. Hier vertrokken vroeger de paras met de Kamina naar de Congo. Na een toespraak was er een bloemenhulde. De Burgemeester Bart de Wever en de provinciecommandant waren ook aanwezig. Ons Vaandel was aanwezig
Vandaag vierde wij bij de 3de Linie de bevrijdingsfeesten van Oostende. Na een lekker maaltijd met kippensoep en een koude schotel met kip was het tijd om met de vaandels aan te treden. Na het spelen van het vaderlandslied was er nog een dansje, bingo en een tombola. Daar wij voor de eerste maal met de trein waren zijn we wel wat vroeger doorgegaan. Ons Vaandel was aanwezig.
Vandaag waren wij op de eerste Europese Vaandeldragersdag te Brussel. Er waren 24 vlaggen van Europese landen aanwezig. Alles begon met een bloemenhulde aan het monument van de Onbekende Soldaat. Daarna ging het in optocht naar de Grote Markt. Daar werd nog een defilé gehouden voor de Internationale prominenten. Er volgde daarna nog een speech en een receptie in het stadhuis. Daarna gingen wij gezamenlijk iets eten. Bedankt en een pluim voor Stéphane Van Vinkenroye voor de prachtige organisatie. Hij deed het weer eens om de Vaandeldragers in het licht te plaatsen. Merci Stéphane. Ons Vaandel was aanwezig.
Ieder jaar herdenken wij de bevrijding van Deurne en het leed van de Deurnese politieagenten in de oorlog. Bij het begin van de tweede wereldoorlog richt Marcel Louette de weerstandsbeweging "de Witte brigade" op. Een grote groep van Deurnese agenten sluit zich aan. In de nacht van 14 op 15 januari 1944 wordt het hele korps door de bezetter gearresteerd. 43 agenten worden gedeporteerd naar de kampen Buchenwald en Gross-Rosen. Slechts 8 keren levend weer. Enkele maanden later wordt ook burgemeester Alfons Schneider opgepakt en naar Buchenwald gebracht. Ook hij overleeft dit niet. De herdenking begon met een plechtige herdenkingsmis. Daarna was er een optocht naar de begraafplaats onder begeleiding van de Antwerpse Stadstrommelaars. Na de bloemenhulde aan het monument was er een receptie in het districtshuis. Ons Vaandel was aanwezig.
Op 18 augustus 1914, twee weken na de Duitse inval, trok het Belgische leger zich terug achter de Antwerpse fortengordel. Van daaruit viel het de Duitsers twee keer in de flank aan. Beide keren lag Schiplaken in de vuurlinie. Op het militaire begraafplaats liggen 90 Belgische militairen en officieren die tijdens die gevechten gesneuveld zijn. Na de Heilige Eucharistieviering was er op de begraafplaats een bloemenhulde. Daarna werden wij uitgenodigd aan de koffietafel geschonken door het gemeentebestuur. Ons Vaandel was aanwezig.
Zoals Brussel zijn Manneke Pis heeft Antwerpen zijn Den Deugniet. Dit beeldje dat sinds 1977 aan de Oudaan staat is al 9 maal ontvreemdt. Het is een jonge met zijn achterwerk bloot. Het beeldje dat er nu staat is 2 jaar oud. Den Deugniet heeft meer dan 70 kleren waaronder dat van de Legioenairs. Ieder jaar vieren ze dat met het aankleden als Legioensoldaat. Met enkele vaandrig gingen wij in optocht. Daarna was er nog een drink. Het mag ook eens iets prettig zijn. Ons Vaandel was aanwezig.
Ook waren wij dit jaar op de herdenking aan de kapel van Oud-Stuivekenskerke. Na een toespraak van de Voorzitter van de vereniging en Z.E.H Delen was er een collecte voor het onderhoud van de kapel. Er werd overgegaan met een bloemenhulde door de autoriteiten en vaderlandslievende verenigingen. Daarna volgde er nog de Last Post en het Belgisch Volkslied. De vaandeldragers kregen een souvenir. Ons Vaandel was aanwezig.
Daarna reden wij naar Diksmuide waar wij de herdenking meemaakte aan de monumenten op het Italiëplein. Hier was een bloemenhulde aan de monumenten van Canadian 12th Manitoba Dragoons, Bretoense 241 RI, Cornet M en politieke gevangenen. Daarna was er een optocht naar de Grote Markt. Daar was er een bloemlegging aan het monument van generaal Baron Jacques de Dixmude. De herdenking werd afgesloten met een defilé van de militaire deelnemers 4 daagse en vaandeldragers. Er volgde nog een receptie aangeboden door het stadsbestuur. De Ex Korpsoverste van 2A en het Bataljon Artillerie Kolonel Hans Hoef was ook aanwezig alsook Lt. Kolonel Geert Bouchez. Ons Vaandel was aanwezig.
Te Moen
(Zwevegem) wordt elk jaar op 15 augustus de onthoofden van München en alle
slachtoffers van de naziconcentratiekampen en gevangenissen herdacht. Einde
1944, terwijl het nazi-monster zijn laatste stuiptrekkingen
gaf, verschenen 15 jonge verzetslieden uit Zuid-West-Vlaanderen voor het
Volksgericht van Donauwörth. Zonder enige vorm van verdediging werden ze ter
dood veroordeeld omdat ze zich hadden verzet tegen het niets ontziend
naziregime. Enkele maanden later werden de 15 jonge weerstanders op
barbaarse wijze op 15 augustus 1944 terechtgesteld en te München onthoofd, wijlen
Roger Goossens kon aan de dood ontsnappen. Zij streden voor een ideaal van
eer, van recht, van uitzinnige plicht. Zij hebben alles gegeven, het hoogste
geofferd wat een mens offeren kan, hun jeugd, hun jonge leven. Zij hebben
het geluk niet gehad deze storm te overleven en werden geroepen om de rangen
der martelaren te vervoegen. Het begon met een Eucharistieviering die een
gedeelte van de plechtigheid aan het monument omvatte daar het te slecht weer
was. Er was een bloemenhulde aan het monument. Na de plechtigheid was er een
optocht naar de receptie die aangeboden werd door het gemeentebestuur. Ons
vaandel was aanwezig.
Vandaag waren wij op de herdenking van de Slag der Zilveren Helmen. Wegens financiële redenen werd het programma gewijzigd. Eerst werd er hulde gebracht aan de gesneuvelde op de Militaire begraafplaats, gevolg door een bloemenhulde aan alle graven van de gesneuvelde soldaten Daarna reden wij met eigen vervoer naar de kerk, waar er een plechtige eredienst was. Na deze viering werd er bloemen neergelecht aan het Ruiterstandbeeld op het gemeenteplein. Er werd daarna nog een afsluitend drankje aangeboden door het stadsbestuur. Om de 5 jaar wordt er een speciale herdenking gebracht die voor de eerste maal zal doorgaan in 2019. Ons Vaandel was aanwezig.
Zoals ieder jaar brachten wij hulden aan de gesneuvelden van de slag aan de IJzer. Met een autocar van Verhoeven reden wij met 46 personen van onze Verbroedering naar het monument. Er werd zoals elk jaar weer getrakteerd met lekkere garnalen door Annemie. Er was ook dit jaar de inhuldiging van het nieuw monument ter ere van de Marinfuseliers en Zouaven. Daarna reden wij naar ons vertrouwd restaurant Retorica waar we de laatste maal ons uitverkoren menu aten, warme beenhesp met Williamperen!
De Verbroedering trakteerde ook met een drankje. Na de lekkere maaltijd reden we naar De Panne waar iedereen wat vrije tijd kreeg voor een wandeling of een drankje. We reden daarna s avonds terug tevreden naar huis. Het was weer een mooie dag geweest.
Wij werden uitgenodigd om deel te nemen aan de viering van het Te Deum voor 21 juli te Edegem. Allereerst was er een Heilige Eucharistieviering in de Basiliek gevold door het Te Deum. Daarna was er een receptie in het Restaurant De Basiliek vanwege het gemeentebestuur. Ons Vaandel was aanwezig.
Wij werden uitgenodigd de viering van de nationale Feestdag bij te wonen in de stad Lier, peterstad van het Bataljon Artillerie. Alles begon met het Te Deum in de St. Gumaruskerk. Daarna gingen wij in optocht naar het monument De Engel waar wij een bloemenhulde brachten. We keerde in optocht weer terug naar het stadhuis waar er nog een toespraak was door de burgemeester en een receptie met de traditionele Lierse Vlaaikens. Wij brachten een bloemenhulde.
Wij waren aanwezig bij de viering van de Nationale feestdag van Frankrijk. Na de samenkomst aan de Carré Français op het Schoonselhof was er een bloemlegging. De Legionairs zongen hun lied. Daarna reden wij naar de zaal Nova waar er een receptie met een aperitief en lekker hapjes op ons stond te wachten. Na een drankje en een hapje was het tijd om terug huiswaarts te keren. Ons Vaandel was aanwezig.
Wij waren dit jaar weer op de Herdenking aan de Cenotaaf te Londen. Na een lange rit met een autobus van Peutie naar Londen via de kanaaltunnel bereikte wij om 10:30 (plaatselijke tijd) ons doel. Na de opstelling was er een defilé naar het monument. Na de 11 slagen van de Big Ben weerklonk de Last Post. Daarna was er 30 sec stilte gevolg door de Exhortation en de Reveille. Daarna volgde het neerleggen van de kransen. Onze Voorzitter had het eer de bloemen neer te leggen van de RUFAC KVOV, wat hij in fierheid deed. Na de beide Hymnes was er een defilé naar de Horse Guards Parade. Hier was er een plechtigheid aan het Monument. We brachten ook een bezoek aan de Memorial Garden een gift van de Vlaamse bevolking. Na een receptie en een Lunch in de Wellington Barracks keerde we moe maar tevreden huiswaarts terug. Bedankt aan Elias De Poorter voor het dragen van onze Vaandel. Ons Vaandel was aanwezig
Wij waren uitgenodigd om de viering van de 30.000 ste Last Post te Lier. Peterstad van het Bataljon Artillerie. Dit ging door in de brandweerkazerne. Via een groot reuzenscherm konden wij de rechtstreekse uitzending van deze Last Post volgen. Al vanaf 1928 werd er iedere avond, uitgezonderd tijdens de oorlogsjaren, om 20:00 uur de Last Post geblazen onder de Menenpoort te Ieper en dat door de plaatselijke brandweer. Na een toespraak en een voorlezing van een Lierse anekdote uit de oorlog 14-18 was er de Last Post. Het vaandel van de brandweer alsook van een plaatselijke folklore groep en dat van ons was aanwezig. Daarna was er nog een gezellig samenzijn met een praatje en een drankje.Ons Vaandel was aanwezig