Wij zorgen voor de veiligheid op uw sportevenement
24-02-2010
WEGGEBRUKERS OPGELET, DE KOERS BEGINT
Het nieuwe wielerseizoen komt eraan: weggebruikers opgelet !
Het kan gebeuren dat je te maken krijgt met wielrenners die een koers rijden op een open parcours. Vóór de koers uit rijdt een wagen met rode vlag(gen) en op het dak een paneel met de aanduiding WIELERKOERS en daarboven een gevarendriehoek. Als je die wagen ziet komen moet je stoppen en opzijgaan tot de wagen die de koers afsluit, met groene vlag(gen), voorbij is.
Op het parcours van een wielerkoers of een andere niet-gemotoriseerde sportwedstrijd kan je ook seingevers tegenkomen; ze dragen een zwart geel-rode armband en met een bordje C3 houden zij het verkeer tegen om de sporters door te laten; je bent verplicht daar gevolg aan te geven.
Ontstaan: Dat Hamme een echte wielergemeente is bewijzen zijn vele wielerclubs en -evenementen. In praktisch alle wijken worden jaarlijks wedstrijden ingericht. Tijdens het bestaan van 'Nering door Sport' werden zelfs tot 30 wedstrijden per jaar ingericht, waaronder zelfs een 'beschermde' profwedstrijd.
Toen deze club ten onder ging werd alles in handen gegeven van de Vlaamse Pedaalridders, de wielerclub van fusiegemeente Moerzeke. Hierdoor werd door bezieler Emiel Van Riet (+ 2007) een heus seingeversteam van een 25-tal medewerkers opgericht. Zijn opvolger, en huidig koersdirecteur Freddy Moortgat, heeft deze groep omgevormd tot één groot team: het VEILIGHEIDSTEAM HAMME.
Zo werken wij nauw samen met seingeversverenigingen uit de regio: Lokeren, Sint-Niklaas, Vrasene, Stekene, Serskamp en Puurs. Op die manier zijn we dan ook in staat om niet alleen onze eigen organisaties, maar ook alle evenementen uit de streek (en zelfs daarbuiten) te voorzien van bekwame seingevers.
* WIELRENNERS uiteraard, want zij spelen de hoofdrol. * ORGANISATOREN, want het inrichten van een wielerwedstrijd vergt heel wat werk en organisatie * SPONSORS, want zo'n organisatie kost geld * SEINGEVERS, want zonder hen zou een wielerwedstrijd onmogelijk zijn * TOESCHOUWERS, want voor hen doen we het
Als de wielrenners, organisatoren, seingevers en sponsors doen wat van hen verwacht wordt, dan komen de toeschouwers er op af en blijven ze komen (zelfs als het weer tegen zit), dat is de bedoeling van het hele gebeuren.
M.a.w. alle genoemde partijen zijn belangrijk, maar hier willen wij specifiek nog eens het belang toelichten van de SEINGEVERS.
Die zijn immers onontbeerlijk voor het goede verloop van een wedstrijd en de veiligheid van alle deelnemers en toeschouwers. Stel je eens eens voor dat de renners tussen het autoverkeer zouden zitten, wat een chaos en gevaarlijke toestanden dit zou opleveren.
Seingevers hebben een verantwoordelijke job en hebben het niet altijd makkelijk : ze hebben soms te doen met lastige automobilisten en de weersomstandigheden kunnen soms eens minder gunstig zijn.
Daarom verdienen zij het dubbel en dik om gerespecteerd te worden.
Momenteel is het echter moeilijk om nieuwe mensen te vinden die deze taak willen uitvoeren. Dus zouden wij hierbij een oproep willen doen aan iedereen die niet bang is om een beetje verantwoordelijkheid te nemen en graag de koers van dichtbij meemaakt, aarzel niet om je kandidatuur te stellen. Het levert je een kleine vergoeding op, een hapje en drankje tijdens de wedstrijd en het gevoel om een belangrijke schakel te zijn.
Als je interesse hebt, kan je steeds terecht bij de mensen van ons bestuur.
De lokale politie Noorderkempen start met de opleiding van seingevers. Volgens de Vlaamse Wielerbond zal dit leiden tot nóg minder kandidaten.
Seingevers vervullen vooral tijdens wielerwedstrijden een belangrijke functie. Maar al te vaak worden zij onvoorbereid in het strijdperk geworpen.
Verkeersagressie
De Vlaamse Wielerbond heeft beloofd dat er binnen ten laatste twee jaar een opleiding voor seingevers zou komen, zegt commissaris Jos Van Bergen van de lokale politie Noorderkempen. Maar zo .. lang kunnen wij niet wachten. Seingevers komen vaak in moeilijke situaties terecht. Het is onze taak om hen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.
Tijdens de opleiding, die wordt afgesloten met een examen, komen verschillende aspecten aan bod. De seingevers leren onder meer hoe ze moeten omgaan met verkeersagressie. Voorlopig hebben honderd kandidaten zich voor de cursus ingeschreven. Deze is nu nog vrijblijvend, maar binnen enkele jaren zou hij verplicht worden.
Bij de Vlaamse Wielerbond wordt lauw gereageerd op het initiatief. Als zon cursus verplicht wordt, is het nog moeilijker om kandidaten te vinden, zegt secretaris-generaal Swa Vercammen. Een korte briefing voor elke wedstrijd zou beter zijn.
ONDERRICHTINGEN VOOR SEINGEVERS IN WIELERWEDSTRIJDEN
1. Taak en doel van de seingever
Het doel van de seingever bestaat erin, de wielerwedstrijd op een zo veilig mogelijke manier te laten doorgaan op het kruispunt waar de seingever dienst doet.
De taak bestaat erin, het verkeer
stil te leggen wanneer de wielerwedstrijd in aantocht is, dus vanaf het ogenblik van het voorbijrijden van de rode vlag tot de groene vlag voorbij is.
Daarna dient hij zijn plaats te verlaten en is de seingever terug een gewone weggebruiker. Hij zal daartoe vanaf het begin van de wedstrijd tot het einde ervan op het door hem bezette kruispunt aanwezig zijn.
DUS NOOIT VERKEER REGELEN !!!!
2. Wat wordt van een seingever verwacht ?
Van de seingever wordt verwacht dat hij min 20 minuten voor het vertrek van de wedstrijd op zijn aangewezen punt staat en er blijft tot het einde van de wedstrijd.
Er wordt van hem verwacht dat hij correct optreedt. Hij mag het verkeer niet nutteloos ophouden.
Hij mag zich niet schuldig maken aan drankmisbruik
(toepassing Wet op de Dronkenschap art. 1 besluitwet 14.11.1939)
3. Wie kan of mag seingever worden ?
Seingevers moeten minstens 18 jaar oud zijn.
Zij moeten door de wielerclub of door de koersdirecteur voorgesteld zijn.
Zij moeten aangenomen worden door de Burgemeester of Politiediensten
Zij moeten uitgerust zijn met een armband (Belgische driekleur) op de linkerarm met in de gele strook het woord "SEINGEVER" (of signaalgever).
Zij moeten in het bezit zijn van een schijf waarop het verkeersbord C3 is afgebeeld. Deze schijf moet minstens een middellijn hebben van 15 cm en het verkeersbord C3 moet langs beide zijden van de schijf afgebeeld en van reflecterende producten voorzien zijn.
4. Bevoegdheid van een seingever
De bevoegdheid van de seingever begint voor iedere ronde bij het
naderen van de wagen met het gevaarsbord A51 met onderbord "Wedstrijd" (gericht naar het tegemoetkomend verkeer) tot de wagen met de groene vlag en gevaarsbord A51 (gericht naar het achteropkomend verkeer) voorbij is.
Eens de groene vlag voorbij houdt de bevoegdheid van de seingever op. Hij is niet bevoegd tijdens de doortocht van een publiciteitskaravaan.
Artikel 41 van de Wet betreffende de Politie over het Wegverkeer handelt onder andere over het gedrag tegenover wielerwedstrijden, niet-gemotoriseerde sportwedstrijden of competities.
Enkele bijzonderheden
:
Art.41.1.3
Het is de weggebruiker verboden te breken door een groep deelnemers aan een wielerwedstrijd of aan een niet gemotoriseerde sportwedstrijd of competitie.
Art.41.2:
Bij het naderen van een groep renners die aan een wielerwedstrijd deelnemen
moet elke bestuurder onmiddellijk uitwijken en stoppen.
Art.41.3.1.2a
De weggebruikers moeten de aanwijzingen opvolgen die door daartoe gemachtigde seingevers gegeven worden, om de veiligheid te verzekeren van wielerwedstrijden en van niet gemotoriseerde sportwedstrijden of competities.
OPGEPAST !!!
9
BEVELEN
: de seingever die zijn verkeersbordje C3 omhoog steekt, geeft bevel aan de weggebruikers aan wie het gericht is, te stoppen.
AANWIJZINGEN GEVEN
: Is geen bevel geven ze kunnen slechts de weggebruikers aan wie ze gericht zijn verduidelijken dat zij een hinder vormen voor de naderende renners.
ENKELE VOORBEELDEN VAN AANWIJZINGEN WELKE EEN SEINGEVER KAN GEVEN
De wenkende beweging met de vrije hand, in de richting van de renners is voor hen een algemeen begrip, dat het kruispunt voor hen vrij is en ze gewoon hun wedstrijd kunnen verder zetten.
De afwijzende beweging naar de wegkant met de vrije hand in de richting van de andere weggebruikers, is voor hen een duidelijke uitnodiging om aan de kant te gaan. De beweging enkele keren kort na elkaar, moet de weggebruiker duidelijk aantonen dat de aanwijziging zeer dringend dient te worden opgevolgd.
Enkele malen (snel) op en neer bewegen, met de vrije hand duidt op de hoogdringendheid van het maneuver.
De vrije voorarm die korte cirkeltjes maakt daarentegen betekent sneller te gaan rijden voor de weggebruikers naar wie de beweging gericht is. Dit kan bijv. belangrijk zijn voor een treuzelende weggebruiker die op of nabij het kruispunt is, terwijl uit de andere richting de renners naderen. Terzake mogen evenwel geen risicos genomen worden en het is dan ook beter die weggebruikers tijdig te doen stoppen.
PRIORITAIRE VOERTUIGEN
POLITIE BRANDWEER ZIEKENWAGENS
De wegcode bepaalt dat de reglementering voorzien in Art. 41 niet van toepassing is op de prioritaire voertuigen. Dit houdt dus ook in dat deze voertuigen t.o.v. een vergunde wielerwedstrijd, principieel hun voorrang kunnen laten gelden. Dit wil zeggen dat deze voertuigen niet moeten stoppen op bevel van de gemachtigde seingever.
Wanneer de wielerwedstrijd in aantocht is, is het echter aan de seingever te beslissen of hij bij voorkomend geval nog de nodige tijd heeft om de prioritaire voertuigen nog te laten passeren.
Mocht het niet zeker zijn dat de doortocht van deze voertuigen volkomen veilig en normaal kan geschieden, rekening houdend met de afstanden en snelheden die ontwikkeld worden door zowel de naderende renners als de prioritaire voertuigen, dan zal de seingever categoriek en zonder aarzelen, de prioritaire voertuigen de weg versperren. Dit omdat het gemakkelijker en veiliger is één enkel voertuig op vrij korte afstand tot stilstand en uitwijken te bewegen, dan een aanstormende groep renners. Na hun doortocht zal men het prioritair voertuig zo vlug mogelijk doorlaten.
WAT IN GEVAL ER EEN WEGGEBRUIKER DE BEVELEN NIET OPVOLGT VAN DE GEMACHTIGDE SEINGEVER ?
De seingever is niet bevoegd om proces-verbaal op te stellen. Hij heeft wel het recht de betrokken weggebruiker trachten te identificeren. De weggebruiker in kwestie is echter
niet verplicht zijn identiteitskaart aan een seingever te tonen.
Hier is het opnemen van de nummerplaat van het voertuig één van de beste middelen tot identificatie. Mogelijks beschrijving van het voertuig en/of bestuurder noteren met alle mogelijke details, alsook de juiste plaats van de feiten, datum en uur.
Tevens is het aan te raden een mogelijke getuige op te geven naam en adres van de getuige noteren. Het bij zich hebben van schrijfgerief en notaboekje is dan ook sterk aan te raden. Na de wedstrijd kan de seingever, gestaafd met deze gegevens, aangifte doen bij de plaatselijke politie.
WAT ER OOK GEBEURT BLIJF KALM EN VOORNAAM
10
Wat gedaan indien de seingevers vaststellen dat één of meerdere renners meer dan vijf minuten achterop geraken tijdens de wedstrijd met beperkte omloop (wedstrijden binnen de stad/gemeente met verschillende ronden)
Teneinde de betrokken deelnemer(s) uit de wedstrijd te verwijderen, zal de seingever bij de volgende doortocht, de koersdirecteur of WBV afgevaardigde van de situatie inlichten zodat zij deze laatste betrokken deelnemer(s) uit de wedstrijd doen stappen.
WAT IS DE TAAK VAN DE GEMACHTIGDE SEINGEVER BIJ EEN VERKEERSONGEVAL OP ZIJN PUNT ?
A. Wedstrijd nog niet in aantocht
Zonder gewonden
:
Zo vlug mogelijk de betrokkenen aansporen het kruispunt vrij te maken, hen wijzende op het gevaar, eventueel hierbij helpen door bijv. de wagens af te tekenen op het wegdek.
Met gewonden:
De seingever blijft steeds kalm. Hij kijkt dadelijk uit naar getuigen en biedt desgevallend hulp aan de slachtoffers, verwittigt zo snel mogelijk de hulpdiensten (ga echter niet zelf telefoneren, vraag liever aan een omstaander te verwittigen zodat de seingever de eventueel aankomende wielerwedstrijd tijdig zou kunnen verwittigen van de feiten). Laat alles zoveel mogelijk op zijn plaats, dit om geen belangrijke sporen te neutraliseren. De politie zal de nodige vaststellingen doen.
B. Wedstrijd in aantocht
Tracht al het mogelijke te doen om de wielerwedstrijd tijdig van de feiten op de hoogte te brengen. Desnoods de eerste wagen (rode vlag) doen stoppen. De wedstrijdcommissaris is over het algemeen niet ver achter deze wagen.
INZICHT VAN DE SEINGEVER OVER HET VERLOOP VAN DE WEDSTRIJD
De seingever dient te weten over welke koers het gaat. Elite m/c of z/c Beloften Juniors Nieuwelingen ervaren of onervaren renners. Zij dienen eveneens te weten hoeveel ronden er zijn of, hoeveel er nog moeten gereden worden. Zij kunnen hierbij, telkens de renners passeren, het juiste uur noteren. Zo kan men weten hoeveel tijd er is tussen de verschillende doortochten.
VERKEERSINZICHT VAN DE SEINGEVER
De seingever dient, alvorens het verkeer op te houden, rekening te houden met de snelheid van de in aantocht zijnde weggebruikers en renners. M.a.w. hij moet tijdig de weggebruikers kunnen teken geven dat zij dienen te stoppen en dus niet plots de rijbaan oplopen teneinde het verkeer stil te leggen. Het is de seingever tevens aan te raden de bedoelingen van de weggebruikers in te schatten.
Bron: Etienne Vandesyppe Hoofdinspecteur van Politie Zottegem
Een organisatie van een wedstrijd komt neer op de samenwerking tussen verschillende mensen en instanties. Renners, organisatorische medewerkers, sportafgevaardigden, sponsors, ordediensten, seingevers, hulpdiensten en persmensen. Allen dragen zij op hun manier, naar best vermogen, hun steentje bij tot het welslagen van uw organisatie.
Een onderlinge goede verstandhouding tussen al deze personen, die niet valt te omschrijven door reglementeringen en richtlijnen ligt aan de basis van het succes van uw huidige en toekomstige wedstrijden als inrichter. Uw voornaamste taak bestaat er dan ook in de juiste sfeer en omstandigheden te creëren waarin ieder individu zijn taak naar behoren kan vervullen. Hopelijk draagt deze tekst daartoe bij.
Tevens hopen we dat bovenstaande beknopte uiteenzetting van de reglementen en richtlijnen in verband met het organiseren van individuele wedstrijden op de weg, aangevuld met interessante tips, een nuttig instrument is tot het beantwoorden van vele van uw vragen.
Taakbeschrijving van de seingever: Ben je tussen de 18 en de 75 jaar oud en heb je zin voor verantwoordelijkheid, dan beschik je alvast over de basisvoorwaarden om seingever te worden. Als seingever ben je onmisbaar bij de organisatie van een wielerwedstrijd op de openbare weg. Je staat gedurende de wedstrijd zowel in voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers als voor de veiligheid van de andere weggebruikers. De taak van een seingever bestaat erin het verkeer stil te leggen wanneer de wielerwedstrijd in aantocht is, vanaf het voorbijrijden van de wagen met de rode vlag (openingswagen) tot de passage van de groene vlag (sluitingswagen).
Van een seingever wordt verwacht: - dat hij minstens 20 minuten voor de aanvang van de wedstrijd of de passage van de renners op zijn aangewezen punt staat én er blijft tot het einde van de wielerwedstrijd - dat hij correct optreedt (hij mag bijvoorbeeld het verkeer niet nutteloos ophouden), - dat hij zich NIET schuldig maakt aan drankmisbruik.
Bevoegdheid van de seingever: Deze bevoegdheid begint bij het naderen van de wagen met de gevarendriehoek A51, met onderbord WEDSTRIJD tot de wagen met de groene vlag voorbij is. Deze bevoegdheid is volgens de wet vastgelegd. De seingever is bevoegd om het verkeer tijdig en op hoffelijke wijze staande te houden. Hij weet de bedoelingen van de andere weggebruikers goed in te schatten. Na passage van de groene vlag, dient hij onmiddellijk de weg vrij te geven. Hier houdt zijn opdracht dan ook op én dient de seingever zich te houden aan de algemeen geldende verkeersregels. De seingever heeft niet de bevoegdheid het verkeer te regelen. Uitrusting van de seingever Een goede seingever beschikt steeds over de nodige uitrusting voor hij de baan opgaat.
De basisuitrusting van een seingever bestaat uit: -een reflecterend jasje, -een armband met de nationale driekleur en het opschrift seingever (duidelijk zichtbaar te bevestigen aan de linker bovenarm), -een verkeersbord C3 (spiegelei), -een dosis gezond verstand en een portie verantwoordelijkheidszin.
Verzekering Als seingever ben je gedekt voor je burgerlijke aansprakelijkheid door de bondspolis van de KBWB in hoedanigheid van medewerker aan de organisatie van wielerwedstrijden en meetings. Dit geldt eveneens wanneer men dienst verzekerd voor wedstrijden van vrije wielerbonden.
WETTELIJKE BEPALINGEN VOOR HET ORGANISEREN VAN WIELERWEDSTRIJDEN
Art.1 - De organisatoren van wielerwedstrijden en veldritten die geheel of gedeeltelijk op de openbare weg worden gehouden zijn gehouden zich te schikken naar de bepalingen van hoger genoemde "Koninklijke besluiten tot reglementering van de wielerwedstrijden en van de veldritten".
Art.2 - De inrichters waken erover dat de deelnemers en diegenen die hen vergezellen, de hun opgelegde voorwaarden vervullen.
Zij duiden daartoe een "koersdirecteur" (minstens 21 jaar oud) aan die de nodige controles verricht, zowel bij het vertrek als tijdens het verloop van de wedstrijd.
Art.3 - De inrichters moeten zich laten bijstaan door signaalgevers die elke burgemeester onmisbaar acht voor het verzekeren van de veiligheid op de kruispunten of andere gevaarlijke plaatsen op het parcours in zijn gemeente.
De burgemeester bepaalt het aantal signaalgevers nadat hij een beroep heeft gedaan op de politie of rijkswacht.
De namen van de signaalgevers moeten aan de burgemeester meegedeeld worden. De signaalgevers moeten ten minste 18 jaar oud zijn. Zij dragen om de linkerarm een band met, horizontaal, de nationale kleuren en in zwarte letters op de gele strook, het woord "signaalgever". Zij zijn eveneens in het bezit van het verbodsbord C3.
Art.4 - Wanneer het parcours op een reeds eerder gevolgde weg uitkomt, moeten de inrichters bijzondere voorzorgsmaatregelen nemen om mogelijke ongevallen te voorkomen.
Art.5 - Wanneer de wedstrijd niet op een volledig voor ieder verkeer gesloten parcours wordt gehouden, moet een motorvoertuig ten minste 300 m en ten hoogste 1.000 m voor de eerste renner uitrijden. In bebouwde kommen moet zoveel mogelijk de afstand van 300 m worden gehouden.
Op het dak van dit voertuig moet op een voor tegenliggers goed zichtbare wijze, een gevaarsbord A51 worden aangebracht. De zijde van dit teken moet ten minste 70 cm bedragen en het teken moet aangebracht zijn boven een rechthoekig bord waarop, op een blauwe achtergrond, in witte letters van ten minste 20 cm hoogte en ten minste 2 cm breedte de vermelding "wedstrijd" in de taal of in de talen van de streek is aangebracht.
Het laatste voertuig dat de wedstrijd volgt moet een groene vlag voeren. Deze vlag, welke ten minste 50 cm breed en 60 cm lang is, moet vooraan links op het voertuig worden aangebracht. Op die wijze dat zij voldoende boven het voertuig uitsteekt, opdat zij duidelijk zichtbaar is voor de andere weggebruikers en voor de toeschouwers.
Op het dak van dit voertuig moet eveneens, op een voor het achterkomend verkeer goed zichtbare wijze, dezelfde signalisatie worden aangebracht als deze welke is voorzien voor het voertuig dat de wedstrijd voorafrijdt.
Art.6 - De inrichters moeten ten minste acht dagen voor de wedstrijd, aan de dienst voor sanitaire hulpverlening aan de burgerbevolking van het Ministerie van Volksgezondheid, dag en uur van vertrek, de vermoedelijke duur en het vastgestelde parcours van de wedstrijd kenbaar maken.
In iedere wedstrijd worden de renners vergezeld van een motorvoertuig waarin een geneesheer heeft plaatsgenomen. Voor wedstrijden waaraan alleen niet-beroepsrenners mogen deelnemen is het voldoende dat een persoon aanwezig is die houder is van het brevet van ziekenhuisassistent of van secourist. Het motorvoertuig moet uitgerust zijn met draagberrie en met een hulpdoos nr 1 als voorgeschreven in het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming.
Bij wedstrijden die op een gesloten parcours gehouden worden, moet een vaste hulppost worden ingericht en zoals hierboven moet ofwel een dokter ofwel een ziekenhuisassistent aanwezig zijn.
Art.7 - Behalve wanneer de aankomst plaatsheeft op een wielerbaan, moet de aankomstplaats gelegen zijn op een rijweg in rechte lijn van ten minste 6 m breedte en 300 m lengte, waarvan ten minste 250 m voor en 50 m achter de eindstreep. Bij wedstrijden waaraan alleen niet-beroepsrenners mogen deelnemen moet de aankomstplaats gelegen zijn op een rijweg in rechte lijn van ten minste 5 m breedte en 200 m lengte, waarvan ten minste 150 m voor en 50 m achter de eindstreep. Met een rijweg in rechte lijn wordt gelijkgesteld, de overzichtelijke bocht die, niettegenstaande de aanwezigheid van het publiek langs beide zijden van de weg, een directe zichtbaarheid toelaat.
De inrichters moeten de toegang tot de rijweg op de aankomstplaats beletten door aan weerszijden afsluitingen te plaatsen over een afstand van ten minste 350 m, waarvan 250 m voor en 100 m achter de eindstreep. Bij wedstrijden waaraan alleen niet-beroepsrenners mogen deelnemen, moet deze afstand 200 m bedragen, waarvan 150 m voor en 50 m achter de eindstreep.
Behalve de leden van de ordedienst en de aankomstrechters mag niemand zich bij de aankomst van de renners voor de afsluitingen bevinden.
De gemeenteoverheden moeten verbieden dat voertuigen op de rijweg stilstaan of stationeren ten minste een uur voor het voorziene tijdstip van aankomst.
Art.8 - Iedere publiciteitskaravaan wordt aangekondigd door een voertuig dat een rode vlag voert en ongeveer 500 meter voorop rijdt.
Het laatste voertuig van de karavaan voert een groene vlag en rijdt ten minste 15 minuten voor de renners uit.
Art.9 - Alleen die voertuigen mogen de wedstrijd vergezellen, waarvan de bestuurders lid zijn van de sportverenigingen, belast met het toezicht op de technische organisatie van de wedstrijden, en de voertuigen waarvan de bestuurders in het bezit zijn van een door de koersdirecteur afgegeven door-gangsbewijs of een algemeen doorgangsbewijs door het Ministerie van Binnenlandse Zaken afgeleverd.
Voertuigen die een vergunning hebben om de wedstrijd te volgen, mogen geen supporters vervoeren.
Art.10 - De deelnemers aan wielerwedstrijden of wielerproeven moeten tot en met de leeftijd van 19 jaar een geldig wedstrijdboekje voorleggen aan de inrichter. De organisator ondertekent het boekje voor de aanvang van de wielerwedstrijd of wielerproef.
Art.11 - De deelnemers moeten een valhelm dragen.
Art.12 - De inrichters moeten voor iedere wedstrijd het bewijs leveren dat een verzekering afgesloten is om, bij ongeval naar aanleiding van of gedurende de wedstrijd, de geldelijke gevolgen van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid te waarborgen:
- van de inrichter zelf;
- van de overheden van de gemeente op wiens grondgebied de wedstrijd plaats heeft;
- van de gemeenten, onder meer voor het uitlenen van materieel;
- van de leden van de ordedienst en van de signaalgevers.
Art.13 - De burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de renners en van hen, die gemachtigd zijn de wedstrijd te vergezellen of die een functie met betrekking tot de wedstrijd vervullen, moet door een verzekering gedekt worden.
Art.14 - De vergunningsaanvragen worden in drievoud , bij een per post aangetekende brief aan de betrokken burgemeester gezonden, ten minste drie maanden voor datum van de wedstrijd. Deze aanvragen bevatten de technische gegevens van de wedstrijd.
De vergunning of de weigering van de vergunning moet ten minste 15 dagen voor de wedstrijd bij een per post aangetekende brief ter kennis van de inrichter worden gebracht.
Heeft de inrichter bij het verstrijken van die termijn geen kennisgeving ontvangen, dan wordt de wedstrijd geacht toegelaten te zijn.
VEILIGHEID IS EEN NATIONALE AANGELEGENHEID EN OOK ONZE ZORG, MAAR . . . DAAR ZORGEN WE SAMEN VOOR ! ! !
RAADGEVINGEN VOOR DE WEGGEBRUIKERS & TIPS SIGNAALGEVERS !
Wat zegt de wegcode K.B. 01.12.1975 ?
Art. 41.1.3° : Het is de weggebruikers verboden te breken door een groep deelnemers aan een wielerwedstrijd. Art. 41.2. : Bij het naderen van een groep renners die aan een wielerwedstrijd deelnemen, moet elke bestuurder onmiddellijk uitwijken en stoppen. Art. 41.3.1. : De weggebruikers moeten de aanwijzingen opvolgen die gegeven worden : 2° om de veiligheid te verzekeren : a) van wielerwedstrijden door daartoe gemachtigde signaalgevers. Art. 41.3.2. : Om het verkeer stil te leggen, moeten de signaalgevers gebruik maken van een schijf waarop het verkeersbord C.3 is afgebeeld.
Tips voor de signaalgevers !
1. Draag vooral duidelijk de kentekens van Uw functie als gemachtigde signaalgever hetzij : " driekleurenarmband signaalgever rond de linker arm en houder van de verkeersschijf C. 3 " ( Bijkomend kan de organisator je eventueel een badge bezorgen met de vermelding " gemachtigde signaalgever " ) 2. Het is bijzonder aangewezen een fluorescerend verkeersmanteltje te dragen, bij voorkeur uniform zodat geen verwarring ontstaat. 3. Het aangewezen punt met een gezonde en heldere geest bezetten verzoekt om aandacht van de andere weggebruiker. 4. Hoffelijkheid en raadgevingen tegenover de andere weggebruiker werken aanstekelijker en betekenen dat U de opdracht ernstig neemt. 5. Bevelen ( enkel door bevoegde personen ) zijn uit den boze, doch met aanwijzingen ( voorschriften signaalgevers ) te verstrekken liggen de troeven in Uw kamp. 6. Treed enkel op tussen de pilootwagen rode vlag en slotwagen groene vlag, terwijl het spelen van politieagent en verkeersregeling Uw persoon kwetsbaar stelt. 7. Vermijd uitdagingen en verhitte discussies met onwillige weggebruikers. Blijf kordaat doch neem nooit risico's, doch spoort een ijzige kalmte meestal het systeem van de tegenpartij aan zich te bedenken. 8. Wees echter tijdig op je plaats en vergewis je dat de noodzakelijke verkeerssignalisatie duidelijk op het punt is aangebracht. 9. Stel U na het voorbijrijden van de slotwagen groene vlag preventief en duidelijk zichtbaar op ter hoogte van de aanwijzings- , verbods- of gebodsborden hetgeen een signaal voor de andere weggebruiker moet betekenen ! ( Plaats de verkeersborden na de wedstrijd in een veilige en ongeldige positie als teken dat de wedstrijd voorbij is ) 10. Een politiefluitje, pen en notitieboekje zijn zeker niet overbodig. Indien de andere weggebruiker een flagante overtreding begaat neem alleszins nota van uur, nummerplaat, merk en kleur voertuig. 11. Doe na de wedstrijd onmiddellijk aangifte bij de politie ter plaatse op de wedstrijd mocht zich enig incident hebben voorgedaan. 12. Denk vooral aan de bescherming van Uw persoon en zaken, doch ook dat U een niet onbelangrijke veiligheidstaak vervult.
Besluiten :
1. Van elke gemeente, die de toelating tot de organisatie van een wielerwedstrijd verlend wordt verwacht dat de noodzakelijke verkeerssignalisatie op de kruispunten wordt aangebracht, doch is het soms te ervaren dat een gebrekkige situatie zich voordoet er zich op steunend dat de signaalgever wel de zaak zal klaren, maar . . . 2. Het is een vaststaand feit dat na het voorbijrijden van de slotwagen groene vlag, de signaalgever over geen enkele bevoegdheid meer beschikt en zich alsdan als voetganger voordoet ! 3. Een minieme aanpassing van het verkeersreglement art. 41.3.1. zou alvast een heel andere wending kunnen aannemen en mag volgend signaal, in het belang van de veiligheid, de beleidsmensen en verkeersdeskundigen tot bedenkingen aanzetten : " de weggebruikers moeten de aanwijzingen opvolgen die gegeven worden, om de veiligheid van wielerwedstrijden te verzekeren, door daartoe gemachtigde signaalgevers, voor de ganse duur van de doortocht of verloop van de wedstrijd " 4.Het is tevens een feit dat bij elke wielerwedstrijdorganisatie op de openbare weg een permanent dreigend gevaar aanwezig is, en het niet opvolgen van de aanwijzingen van de signaalgever als zware overtreding bestempelen alvast tot nadenken zal stemmen.
Bezoek regelmatig onze website en volg de veiligheidstips of nieuwsberichten die bij gelegenheid aan bod zullen gebracht worden !
Wijsheid en integriteit zijn de eigenschappen van deze vogel. Met permanente aandacht voor veiligheid ! ! !
Het bericht verscheen in Cyclink 7, het officiële magazine van Wielerbond Vlaanderen. Het bewijst hoe belangrijk de taak wel is van onze seingevers bij wielerwedstrijden. Daarom ook verdienen zij ons respect en vertrouwen.
SEINGEVERS STILAAN WITTE RAVEN?
De veiligheidsproblematiek in het kader van wielerwedstrijden neemt steeds groteske re vormen aan. Gezien de huidige jachtige levenswijze van eenieder, reflecteert dit zich ook op een negatieve mentaliteit in het verkeer. Bovendien is het verkeer in vergelijking tot de voorgaande jaren veel intenser geworden. Concreet stellen wij vast dat de modale weggebruiker een loopje neemt met de verkeersreglementering in het algemeen en dat er, meer in het bijzonder met betrekking tot de wielersport, vele bestuurders zijn die geen weet hebben van de betekenis van een openingswagen (rode vlag) en groene vlag. De signalen van de seingevers worden in vele gevallen straal genegeerd. Nochtans staat hun bevoegdheid buiten kijf. De bijna ongevallen tussen autobestuurders en een aankomend peloton renners zijn niet meer te tellen.
Artikel 41 van het KB van 1.12.75 is nochtans duidelijk:
- het is de weggebruikers verboden te breken door een groep deelnemers aan een wielerwedstrijd;
- bij het naderen van een groep renners die aan een wielerwedstrijd deelnemen, moet elke bestuurder onmiddellijk uitwijken en stoppen;
- de weggebruikers moeten de aanwijzingen opvolgen die gegeven worden door daartoe gemachtigde signaalgevers om de veiligheid te verzekeren van wielerwedstrijden.
De signaalgevers moeten ten minste 18 jaar oud zijn en gemachtigd zijn door de burgemeester. Zij dragen om de linkerarm een band met, horizontaal, de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, het woord "signaalgever". Om het verkeer stil te leggen, moeten die signaalgevers gebruik maken van een schijf waarop het verkeersbord fig. C3 afgebeeld is.
De taak van een signaalgever bij een wielerwedstrijd is zeer beperkt. Hij dient het verkeer van de dwarsrichting
op te houden opdat de wedstrijd zijn normaal
verloop zou kennen.
De signaalgever is bevoegd tussen de tijd dat de eerste volgauto nadert en de laatste, voorzien van het verkeersteken fig. A51, voorbijrijdt. Bij toepassing van artikel 11 van de verkeerswet kunnen alleen bevoegde personen, die de kentekens van hum ambt dragen, het verkeer regelen. Aanwijzingen van andere dan bevoegde personen zijn waardeloos. Wie dergelijke bevelen of
aanwijzingen opvolgt, doet dit exclusiefvoor eigen rekening.
Elkjaar wordt het moeilijker voor organisatoren van wielerwedstrijden om mensen te vinden die willen fungeren als seingever. Nochtans heeft de seingever een belangrijke taak voor het veilig verloop van een wielerwedstrijd.
Iedereen die bij de organisatie van wielerwedstrijden betrokken is, weet dat het ter beschikking hebben van mobiele seingevers tot op heden nog niet wettelijk erkend - een voordeel is.
Aangezien het steeds moelijker wordt om seingevers te vinden, wil ik vragen dat iedereen die suggesties heeft over de problematiek, mij deze zo snel mogelijk overmaakt. Ik denk hierbij aan de ideeen m.b.t. de bevoegdheid van de seingevers, mobiele seingevers, veiligheidscoördinatoren (grotere wedstrijden van stad tot stad), enz.
Er zijn reeds volgende voorstellen gedaan. Hier moet zeker eens over worden nagedacht:
- op iedere plaats die de burgemeester aanwijst een seingever plaatsen (wettelijk verplicht);
- werken met een veiligheidscoördinator (iemand van de organisatie) die verantwoordelijk is voor de seingevers. In grotere wedstrijden is dit reeds zo, doch dit in een wettelijk kader laten omschrijven. Hij kan dan met de lokale politie voorstellen doen op welke plaatsen een seingever dient geplaatst te word~n. Zo kunnen wij vermijden dat op landwegen die uitkomen op een voorrangsbaan geen seingever meer moet geplaatst worden.
- de taak van een mobiele seingever (wettelijk niet erkend) beter omschrijven. Men kan hem de bevoegdheid geven van een wegkapitein bij wielertoerisme. Zo moet hij niet gemachtigd worden door de burgemeester en kan hij wettelijk optreden. Het kan echter niet de bedoeling zijn om alleen te werken met mobiele seingevers en geen seingevers meer te plaatsen.
Titel : Nationale Loterij wil vrijwilligers voor wielrennen
De Nationale Loterij gaat het komende seizoen 180.000 euro vrijmaken voor de rekrutering van vrijwilligers voor het wielrennen.
Dat meldt Bruno Tuybens, voogdijminister van de Nationale Loterij, in een mededeling. Volgens Tuybens hebben kleine en middelgrote koersen te kampen met een gebrek aan kandidaat-seingevers.
Dit seizoen krijgen de commissarissen, de vrijwilligers aan start en aankomst en de jeugdcommissies (provinciale afdelingen) daarom voor een budget van 180.000 euro kledij en opleidingssessies.
Voor deze functies werd daarnaast al een recruteringscampagne gevoerd om vrijwilligers aan te trekken, aldus Tuybens, die de verklaringen deed in het programma 'Vooruitblik op de Ronde van Vlaanderen' dat gisteren/zaterdag werd uitgezonden op Sporza.