opleiding geven in de Koninklijke School van de Civiele Bescherming en het Hoger Instituut voor Noodplanning.
Behalve deze veeleer ondersteunende taken, heeft de wetgever de Civiele Bescherming ook enkele interventieopdrachten gegeven. De Civiele Bescherming moet:
- bij een gewapend conflict alle nodige maatregelen nemen om de bevolking te beschermen en het patrimonium te vrijwaren.
- bij rampen en schadegevallen bijstand verlenen aan personen en goederen beschermen.
De laatste 60 jaar is er geen gewapend conflict meer geweest op Belgisch grondgebied. De opdrachten van de Civiele Bescherming zijn daarom meer gericht op hulpverlening aan personen en bescherming van goederen in geval van rampen en schadegevallen.
Door de technologische evolutie heeft de Civiele Bescherming zich gespecialiseerd in de bescherming van bevolking en milieu tegen zware, chemische en nucleaire risico's en tegen de risico's die eigen zijn aan het vervoer van vervuilende producten.
De Civiele Bescherming moet ook personen, goederen en het milieu beschermen tegen eventuele, omvangrijke terroristische aanslagen, een opdracht die aan belang heeft gewonnen na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.
De operationele eenheden worden bemand door agenten van de Civiele Bescherming. Het gaat om federaal personeel dat hulp biedt aan de bevolking bij rampen of catastrofen.
Momenteel zijn er zes eenheden die zich bevinden te:
- Brasschaat (tegen Antwerpen)
- Crisnée (tegen Luik)
- Ghlin (tegen Bergen)
- Jabbeke (tusssen Brugge en Oostende)
- Libramont (in de provincie Luxemburg)
- Liedekerke (in de provincie Vlaams-Brabant, dicht bij Brussel)
De 526 beroepsagenten van de eenheden leveren een continue dienstverlening van 24u/24 en 7d/7. Bij interventies van grote omvang kunnen ze nog eens rekenen op 808 vrijwilligers, die ter versterking worden opgeroepen.
De Civiele Bescherming intervenieert enkel op vraag van: de brandweer of de overheid
Ze komt tussen wanneer de interventies zwaar materieel en/of gespecialiseerde bekwaamheden vereisen. Sommige eenheden zijn inmiddels gespecialiseerd in de volgende interventies: duiken, ontsmetting, de strijd tegen vervuiling