In dit deel spreek ik enkel over de gewone standaard gastric bypass!
Wat is een gastric bypass?
Bij een gastric bypass wordt de maag kleiner gemaakt. Ook wordt een stuk van de darm omgeleid. Hiervan komt de naam bypass (=omleiding).
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Tijdens een kijkoperatie maakt de chirurg van het bovenste deel van de maag een klein maagzakje. Dit doet hij door de maag in tweeën te delen met heel kleine nietjes. Deze kleine nietjes blijven in het lichaam. Ze worden niet meer verwijderd. De verkleinde maag heeft de grootte van ongeveer een kiwi. Nadat de chirurg de maag kleiner heeft gemaakt gaat hij verder met de dunne darm. Hij knipt deze op een bepaald punt door en trekt hem vervolgens naar boven. Daar hecht hij hem aan de kleine nieuwe maag. De uitgeschakelde restmaag blijft in het lichaam. Deze wordt niet verwijderd. Aan deze oude maag zit nog een deel van de dunne darm, namelijk de twaalfvingerige darm. Het eind van deze darm wordt verderop in het spijsverteringskanaal weer vastgemaakt aan de dunne darm. Hierdoor kunnen de sappen uit de (rest)maag, gal en alvleesklier via de twaalfvingerige darm hun werk blijven doen en voedsel verteren.
Wat is het effect?
Het voordeel van de gastric bypass is het dubbele effect. De maagverkleining zorgt er voor dat je niet meer zoveel kunt eten. Ook ervaar je snel een vol gevoel bij het eten, een gevoel dat lang aanhoudt. Dat komt doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen. Daarnaast zorgt de verkorting van de dunne darm ervoor dat je lichaam slechts een deel van het voedsel opneemt. Hierdoor val je af. De gastric bypass is de meest uitgevoerde en meest effectieve maagverkleinende operatie. Het zorgt voor:
gewichtsverlies verbetering van suikerziekte vermindering van hoge bloeddruk vermindering van slaapapneu verlaging van het cholesterol.
Wat zijn de resultaten?
De resultaten op langere termijn zijn goed. Mensen met een gastric bypass raken gemiddeld 70 procent van hun overgewicht kwijt. De meeste mensen bereiken een gewicht dat ongeveer tien tot vijftien kilo hoger uitkomt dan hun ideale gewicht. Dat is ook helemaal niet erg. Het doel van de ingreep is namelijk het verbeteren van je gezondheid en de kwaliteit van leven. Je kunt dan ook voor de operatie het beste een streefgewicht kiezen dat tussen de vijftien tot twintig kilo boven je ideale gewicht uitkomt. Dat is verstandiger dan koste wat het kost te proberen je ideale gewicht te bereiken.
Voor wie is een gastric bypass geschikt?
De gastric bypass is geschikt voor de meeste mensen met ernstig overgewicht. Welke soort operatie voor jou uiteindelijk het beste is? Dat beslis je samen met de chirurg.
Hoe lang duurt het herstel na de operatie?
Dit kan per operatie verschillen. Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een gastric bypass?
Net als iedere operatie brengt een gastric bypass risicos met zich mee. In het voortraject informeren we je ook uitgebreid hierover. Bij een gastric bypass kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
- Tijdens de operatie maakt de chirurg nieuwe verbindingen. Bijvoorbeeld de verbinding tussen de nieuwe maag en de dunne darm. Die verbindingen kunnen gaan lekken. Dit komt het meest voor rond de maag. Soms komt dit doordat een patiënt meer eet dan wat in de nieuwe kleine maag past. Een naadlekkage kunnen we goed oplossen. Er is dan wel een heroperatie of een gastroscopie nodig. Alle patiënten die een naadlekkage hebben gehad, zijn hier goed van hersteld.
- Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven. De zwelling verdwijnt in de dagen na de operatie vanzelf, waardoor je amper of niet meer zal overgeven. (Blijven de klachten bestaan? Dan maken we meestal een röntgenfoto van de maag. Soms is het nodig om een gastroscopie uit te voeren. Tijdens dit onderzoek zoekt de Maag-, Darm-, Leverarts met een camera de vernauwing op. Als het mogelijk is maakt hij de vernauwing wijder. Het eten kan dan weer makkelijker van de maag naar de dunne darm).
- Je valt na de operatie snel af. Hierdoor heb je meer risico op galstenen.
- Dumping ontstaat wanneer producten met veel calorieën (met veel suikers, vetten of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomen. Je bloed gaat dan naar de darmen waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt. Hierdoor wordt je slaperig of duizelig. Hormonen die hierbij horen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Hierdoor kun je gaan zweten en je bloeddruk gaat omlaag. Wanneer dit gebeurt, blijf dan kalm, ga rustig liggen en drink eventueel een glas water. Het gaat na ongeveer een half uurtje vanzelf over. Probeer te ontdekken hoe de dumping heeft kunnen ontstaan. Heb je hier vaker last van, neem dan contact op met een van onze medewerkers. Een dumping hebben, is zeker vervelend. Maar je kunt het ook zien als hulpmiddel. Het voorkomt dat je in de toekomst opnieuw (te veel) calorierijke producten tot je neemt.
- Door de omleiding van (een groot deel van je) spijsverteringskanaal kun je bepaalde vitamines niet meer goed opnemen. Ook zijn de hoeveelheden per maaltijd klein. Hierdoor kan het zijn dat je van sommige vitaminen onvoldoende binnenkrijgt. We raden daarom altijd aan om levenslang vitamines te slikken. Deze worden speciaal gemaakt voor patiënten die een gastric bypass hebben.
- Na een gastric bypass is er een klein risico op het krijgen van een inwendige herniatie Bij het aanleggen van de gastric bypass ontstaan er openingen in de binnenste buikwand. De dunne darm kan bekneld raken in zon opening. Dit is dan een inwendige herniatie. Je hebt pijn in de buik die komt en gaat; soms heb je het iedere dag, maar soms is het ook een aantal dagen of weken afwezig. Een operatie is nodig om de beknelling op te lossen en de openingen af te sluiten. Tegenwoordig worden de openingen al gesloten tijdens de gastric bypass operatie. Het risico op een inwendige herniatie is daardoor lager geworden. Het ligt nu ongeveer op twee tot vijf procent.
|