zaterdag 08 september 2012 is het eindelijk zo ver. Dan vertrekken wij, Wilfried en Peter als begeleiders en ik, Harry, als enige fietser naar Compostela. Het was voorzien om met vier fietsers te vertrekken. De laatste heeft afgehaakt in december 2011. Toen heb ik besloten om alleen te fietsen. Hierdoor zal het extra zwaar worden op alle vlakken. De tocht bevat 18 ritten met een gemiddelde van 130 km per dag.
De training is al enkele jaren geleden begonnen. Onbewust. Het berglopen lukte me niet meer, achillepezen, de ene ontsteking na de andere deed me beslissen om het lopen voor bekeken te houden. Het sportieve zwarte gat werd snel opgevuld door de fiets. In het begin geen pretje, bij de minste tegenwind stond ik geparkeerd. Was er mentaal helemaal niet tegen opgewassen. Toen een ervaren fietser me zei dat de wind gewoon je tegenstander moet zijn, dat je hem stilaan maar zeker zal overwinnen. Dat heeft toch nog even geduurd, nu zes jaar later is fietsen net zoals het lopen destijds een echte hobby/verslaving geworden. Fiets bijna dagelijks naar het werk, heen en weer toch 50 km. Sinds januari 2012 is de rit naar het werk verlengd tot 70 à 80 km. Op zaterdag en/of zondag een rit van plus minus 100 km. Dat moet volgens mij voldoende zijn om mijn doel te bereiken.
Jaarlijks gaan we met enkele kameraden van toneelvereniging Streven uit Mortsel een week fietsen. De Donnauroute (tweemaal) van Passau naar Wenen, de Loire, de Veluwen, van Rothenburg tot Regensburg en dit jaar in bijna heel Zeeland gefietst. Wilfried organiseert dit alles. Hij heeft in 1993 met leraar collega's van het St-Lievenscollege naar Compostela gefietst. En dat is nu een uitdaging die ik ook wilde doen. Sprak hem er over aan en meteen werden er plannen gesmeed. Wilfried heeft de hele logistics op zich genomen. We overnachten in chambre d'hôtes in Frankrijk en op hotel in Spanje. Een hele klus om alles op te zoeken en te reserveren. Schitterend werk Wilfried!!! Alle locaties zijn in de fiets-gps geinstalleerd. Hopelijk fiets ik niet té veel verloren...
We zijn met ons drie een paar keer samen gekomen om duidelijke afspraken te maken. Hetgeen prima gelukt is. Ik ben de laatste die nog het één en ander in orde moet brengen, zoals deze blog bijvoorbeeld. Ik functioneer nu eenmaal het best onder (een beetje) druk Denk ik toch...
De bedoeling van deze blog is dat we er dagelijks onze belevenissen op vertellen, geïllustreerd met enkele foto's. Reageren kan steeds. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.
Voor de liefhebbers hieronder het rittenschema:
08/09/12 - Mortsel - Jenlain - 158 km.
09/09/12 - Jenlain - Dury - 132 km.
10/09/12 - Dury - Epone - 133 km.
11/09/12 - Epone - Châteaudun - 136 km.
12/09/12 - Châteaudun - Berthenay - 128 km.
13/09/12 - Berthenay - Vivone - 131 km.
14/09/12 - Vivone - Birac - 129 km.
15/09/12 - Birac - Moulis en Médoc - 101 km.
16/09/12 - Moulis en Médoc - Castets 162 km.
17/09/12 - Castets - Saint Jean Pied de Port - 115 km.
18/09/12 - Saint Jean Pied de Port - Puenta la Reina - 109 km.
19/09/12 - Puenta la Reina - San Milan de Cogolla - 110 km.
20/09/12 - San Milan de Cogolla - Burgos - 111 km.
21/09/12 - Burgos Palencia - 109 km.
22/09/12 - Palencia - Leon 138 km.
23/09/12 - Leon - Villafranca del Bierzo - 143 km.
24/09/12 - Villafranca del Bierzo - Sarria - 82 km.
25/06/12 - Sarria - Santiago de Compostela - 140 km.
26/09/12 - Santiago de Compostela - Cabo Finisterra 102 km.
In Santiago de Compostela hebben we twee overnachtingen voorzien omdat we nog naar Cabo Finisterra willen gaan, het einde van de wereld zoals men zegt Ik fiets nog een laatste rit van iets meer dan 100 km.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!