Hoe maak ik zelf plasticine?
Benodigdheden
- 350gr bloem
- 350gr zout
- 4 eetlepels slaolie (Je mag zeker geen olijfolie gebruiken)
- 2 theelepels wijnsteenzuur (Dit is te verkrijgen bij de apotheker. Sommige hebben het in voorraad, anderen moeten het bestellen)
- 500ml water
- Braadpan
- Houten lepel
- Grote kom
- Eventueel voedingskleurstoffen om je plasticine een mooie kleur te geven (verkrijgbaar in de supermarkt)
- Eventueel geurstoffen
Bereidingswijze
Meng alle droge bestanddelen, bloem, zout en het wijnsteenzuur in de
grote kom goed door elkaar. Dan voeg je de olie, het water, de
geurstoffen en de kleurstoffen toe. Je moet blijven roeren totdat er een
klontloze massa ontstaat.
Als alles goed gemengd is, doe je het geheel in de braadpan en roer
op een middelmatig vuur met een houten lepel om. Je moet zo roeren zodat
je steeds de massa van de bodem afhaalt. Er vormt zich een klonterige,
moeilijk te roeren substantie. Je moet blijven schep-roeren tot alles
aan elkaar plakt en er droog uitziet.
Als het klaar is haal je het uit de braadpan en laat je het een
beetje afkoelen. Als het een beetje is afgekoeld is, moet je goed
doorkneden. Dan laat je het verder afkoelen.
Wanneer het is afgekoeld, kan je het in een leeg emmertje met een
deksel doen om te bewaren. Als het afgesloten bewaard wordt, is je
plasticine een jaartje houdbaar. Zorg wel dat het niet te warm staat en
dat er ook niet teveel licht aan kan.
Pas op: Voeg nooit water toe als het deeg te droog wordt, maak een nieuwe hoeveelheid!
Als er vlekken zijn gemaakt, dan kan je die er zeer makkelijk uitwassen.
Veel plezier met je eigen plasticine!
|