Op dinsdag 02 maart startte de commerciële omroep vtm met de eerste aflevering van een nieuwe reeks.
'Dag & Nacht' dringt binnen in het turbulente leven achter de schermen van Hotel Eburon, een top designhotel in Tongeren : een omgeving die de meeste mensen vooral kennen uit glossy's en magazines, een blinkende machine die de klok rond draait voor de exclusieve dromen van de gasten. Het personeel blijft glimlachen ondanks de zware druk, werkt hard én leeft hard. Het hotel is een plek waar op elk moment de sterkste verlokkingen en de grootste problemen kunnen binnenwandelen, via de voordeur of via de dienstingang.
Het personeel, van directie tot onderhoudspersoneel, vormt de kern van het verhaal. Want een hotel is echt de wereld in het klein, een microkosmos waar elke vertakking eigenlijk een kerngezin vormt. De kamermeisjes, het keukenpersoneel, de receptionisten, . Eigenlijk zijn het allemaal kerngezinnen waar mensen gedwongen worden met elkaar samen te leven. En zoals in elk gezin ontstaan er dan geregeld spanningen en problemen. Zeker als het gezinshoofd er niet is om zijn gezin te steunen.
En dat is wat gebeurt in 'Dag & Nacht' Ludo Van Dijck, de General Manager, is niet echt bezig met de service of de gasten. Hij heeft meer aandacht voor de bar en het vrouwelijk schoon, dan voor het hotel zelf. De klanten blijven weg en omzetcijfers dalen. Zijn naaste medewerkers hebben zich tegen hem gekeerd en er breekt nu onder het management een strijd los over zijn opvolging... .
Ondertussen staat het gewone leven in het hotel niet stil. Wat er ook achter de schermen gebeurt, voor de schermen moet de schone schijn altijd hoog gehouden worden. De gasten komen nog altijd binnen, en hoewel ze er ogenschijnlijk doorsnee uitzien, hebben ze toch telkens weer onverwachte vragen bij met hun rolkoffers. De ene heeft een oogje op de barman, de andere wil niet gestoord worden of eist alle aandacht op... .
* inhoud tiende aflevering :
Mathilde, een jeugdvriendin van Amber, gaat trouwen. Haar aanstaande brengt zijn laatste nacht door in het hotel. Wanneer Amber ontdekt dat hij die laatste nacht echter beleeft met een andere vrouw, knaagt haar geweten en overweegt ze Mathilde in te lichten. Nathalie ontfermt zich dan weer over Rosa en Stany, een koppel waarvan de relatie in het slop zit. Rosa wil nieuwe dingen ontdekken, Stany vindt alles goed zoals het is. Hun huwelijk lijkt gedoemd.
Een geroemd misdaadauteur zoekt de rust van het hotel op voor nieuwe inspiratie. Maar Eef kan het niet laten zijn nieuwe manuscript te lezen. En wat ze leest maakt ook de rest van het personeel nieuwsgierig. Lena ziet een gouden kans om een oude vijand een hak te zetten : ze schakelt over op een nieuwe wasserij. Achter de rug van de rest van het management... en daar krijgt ze al snel spijt van.
'De klas van Frieda' : moeder en dochter Marijke en Lotte Pinoy tegen Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis.
Sinds maandag 29 maart presenteert Frieda Van Wijck elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een nieuwe laatavondquiz op Eén. In 'De klas van Frieda' onderwerpt juffrouw Frieda elke dag vier bekende leerlingen aan een overhoring.
In de nieuwe, geestige laatavondquiz 'De klas van Frieda' ontvangt juffrouw Frieda Van Wijck elke avond vier bekende Vlamingen in haar klas. De vier nemen netjes gewassen, gekamd en gestreken per twee plaats aan een bank. Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, Marcel Van Thilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong') en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond bankgenoten in 'De klas van Frieda'. En vooral partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel : meer weten en meer punten halen dan de andere bank.
Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten. Ze kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.
De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek. Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.
De Leerlingen
Frieda Van Wijck ontvangt elke dag vier bekende leerlingen. Ze zitten per twee aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega's, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.
Collega's Peter Van de Veire en Miguel Wiels, vriendinnen Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, vrienden Jacques Vermeire en Gilles De Bilde, man en vrouw Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens delen stuk voor stuk een bank in 'De klas van Frieda'. Andere verrassende combinaties zijn Siegfried Bracke en Tomas De Soete, Freek Braeckman en Cédric Van Branteghem en Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis, mensen die zich in 'De klas van Frieda' voor het eerst als duo outen.
De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.
De Quiz
De klas van Frieda telt vijf quizrondes : Schooltelevisie, De spreekbeurt, Groepswerk, De vakleraar en Juist/fout. Elke ronde heeft zijn eigen spelformule en elke ronde wordt elke dag opgehangen aan een ander vak.
In Schooltelevisie krijgen de leerlingen de meest bizarre fragmenten voorgeschoteld uit 35 jaar schooltelevisie op de openbare omroep. De titels spreken voor zich : 'Sprechen Sie Deutsch ?' met Marlène de Wauters. De gevaren van elektrocutie. Het paringsgedrag van de stekelbaars. En diverse vissersboten. Allemaal verborgen schatten uit het VRT-archief die in 'De klas van Frieda' opnieuw het daglicht zien.
In De Spreekbeurt moet elke bank een spreekbeurt geven over een onderwerp dat Frieda hen totaal onverwacht oplegt. De Guldensporenslag. Het leven van Beethoven. De Mount Everest. Of 'mijn allerliefste cavia Joske'. De leerlingen krijgen de tekst cadeau op autocue, maar moeten tijdens hun spreekbeurt een aantal weggelaten woorden proberen in te vullen.
Bij het Groepswerk komt er handenarbeid aan te pas. Elke bank krijgt acht foto's te zien en moet die met behulp van een touchscreen in een bepaalde volgorde leggen. Dieren van traag naar snel in het vak biologie. Ballen van klein naar groot in het vak lichamelijke opvoeding. Of Eurovisiesongfestivalwinnaars chronologisch in het vak muzikale opvoeding.
In De Vakleraar komt elke dag één minder alledaags vak aan bod, zoals slagerij, bloemsierkunst, voedingsleer of Russisch. En omdat Frieda niet echt bedreven is in die vakken, haalt ze er een specialist bij, een bekende Vlaming die het vak ooit zelf gestudeerd heeft of er nu een autoriteit in is. Zo geeft Günther Neefs automechanica, Jan Van Looveren bakkerij en Alex Puissant Italiaans.
Juist/Fout is de laatste en beslissende ronde. Alle druk komt in die ronde op één leerling van elke bank terecht. Hij of zij krijgt in sneltempo tien beelden te zien en moet stante pede zeggen of het beeld juist of fout is. Een zenuwslopend spel.
De bank met het beste eindrapport speelt ten slotte Het Eindexamen, waarin Frieda examenvragen stelt over alle mogelijke vakken. Elk juist antwoord begint met dezelfde letter. Wie als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.
De Juffrouw
'De klas van Frieda' wordt gepresenteerd door Frieda Van Wijck. Na drie seizoenen 'De laatste show' en een cultuuruitstap bij 'Cobra TV', keert ze voor het eerst sinds 'In alle staten' terug naar een oude liefde : de quiz. Een kleine vijftig jaar nadat ze vanop een houten schoolbank in de Vrije Humanoria voor Meisjes in Maaseik opkeek naar zuster directrice, wordt ze dus ook zelf juffrouw. Een juffrouw waar de meeste leerlingen alleen maar kunnen van dromen. Sympathiek, charmant, grappig en ad rem. En waar nodig natuurlijk ook kordaat. Zeer kordaat.
* tweeëntwintigste aflevering :
Vanavond zitten de Kortrijkse politicus Vincent Van Quickenborne en radiopresentator Sven Ornelis samen op de schoolbanken bij juffrouw Frieda. Ze werden vrienden op het internaat van het Sint-Barbaracollege in Gent. De twee nemen het op tegen een moeder en een dochter die allebei een beetje gaga zijn : Marijke en Lotte Pinoy. Marc Herremans is hun vakleraar. Hij volgde zeven jaar lang houtbewerking en is de geknipte figuur om te testen of de leerlingen uit het juiste hout zijn gesneden.
'De klas van Frieda', vanavond, dinsdag 04 mei, de tweeëntwintigste aflevering op Eén tussen 22.00 en 22.45. (bron en logo : Eén)
Sinds dinsdag06 april (en dit tot en met vrijdag 14 mei), tellen we dagelijks af naar de komende editie van het Eurovisie Songfestival dat op dinsdag 25, donderdag 27 en zaterdag 29 mei zal worden gehouden in de Noorse hoofdstad Oslo. Voor het - inmiddels - vijfde jaar op rij zetten we telkens één kandidaat voor deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival in de schijnwerpers. Vier jaar geleden kreeg onze rubriek de naam 'Kalispera Athina', drie jaar geleden 'Hyvää iltaa Helsingin', twee jaar 'Dobro veče Beograde' en vorig jaar 'Добрый вечер Москва'.
Dit jaar, en dit gedurende iets meer dan vijf weken, dekt de vlag de lading in 'God kveld Oslo'. In totaal nemen negenendertig landen deel aan deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival, drie minder dan vorig jaar, en net als de voorbije twee jaar zijn er ook ditmaal twee halve finales. Zowel in de eerste als in de tweede halve finale treden zeventien landen aan. En in tegenstelling tot de voorbije jaren zullen ditmaal een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%) door middel van televoting telkens tien kandidaten doorsturen naar de finale.
Sinds donderdag 22 april plaatsen we de kandidaten in de tweede halve finale voor het voetlicht en het land dat als twaalfde aantreedt tijdens die halve finale op donderdag 27 mei is IERLAND. Het 'groene eiland' is koploper in het overzicht met de meeste overwinningen behaald tijdens het Songfestival, zeven in totaal. De eerste overwinning dateert reeds van 1970 want toen won zangeres Dana het festival met "All kinds of everything". Tien jaar later (in 1980) wist Johnny Logan het festival op zijn naam te schrijven met "What's another year". Zeven jaar later (in Brussel) nam hij een tweede maal deel aan het festival en tot op vandaag is hij de enige artiest die het festival twee keer wist te winnen. Vijf jaar later won hij alweer het festival, maar nu als componist van het nummer van Linda Martin. Ook 1993, 1994 en 1996 waren succesvolle jaren voor het eiland. Sinds hun eerste deelname in 1965 heeft het land tot op heden tweemaal niet meegedaan aan het festival : in 1983 en in 2002. De laatste jaren scoorde het eiland niet meer zo goed op het festival en in 2005 overleefden Donna en Joseph McCaul de halve finale zelfs niet. Een jaar later, in 2006, moest zanger Brian Kennedy het beter proberen te doen en zo geschiedde. Hij loodste zijn land naar de finale alwaar hij een verdienstelijke tiende plaats in de wacht wist te slepen. Drie jaar geleden verging het Dervish heelwat minder goed want met "They can't stop the spring" eindigde de groep tijdens de finale allerlaatste met amper vijf puntjes. In 2008 wist Dustin the Turkey de eerste halve finale niet te overleven. Met "Irelande douze pointe" strandde hij op een vijftiende plaats. En ook vorig jaar werd de finale - op een haar na - gemist. Sinéad Mulvey & Black Daisy strandden in de tweede halve met met "Et cetera" met een totaal van 52 punten op een elfde plaats.
Op vrijdag 05 maart kozen de Ieren hun kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. In totaal namen er aan de nationale selectie, 'Eurosong 2010' vijf nummers deel en die werden voorgesteld tijdens een speciale festivalaflevering van de 'Late Late Show', gepresenteerd door Ryan Tubridy. Oud-winnares Dana mocht deze nationale selectie openen met "All kinds of everything", het nummer waarmee ze het 'groene' eiland veertig jaar geleden, in 1970, de eerste van in totaal zeven overwinningen wist te bezorgen.
In het panel van experten zaten naast Dana (ESF 1970) ook tweevoudig Songfestivalwinnaar Johnny Logan (Ierse selectie 1979, ESF 1980-1987, componist/tekstschrijver Ierse inzendingen ESF 1984-1992, componist/tekstschrijver inzending NSF 2005, voorzitter vakjury 'Eurosong 1993', lid vakjury 'Eurosong 2006', lid vakjury NSF 2010) en Songfestivalcommentator Marty Whelan. Het drietal gaf na elk optreden zijn/haar commentaar.
Na de voorstelling van de vijf nummers mocht de Brit Michael Ball zijn opwachting maken. Met "One step out of time" wist hij in 1992 voor het Verenigd Koninkrijk een tweede plaats in de wacht te slepen. Verder waren er korte gesprekjes met Donna McCaul (ESF 2005), wiens broer Joe ook tussen het publiek zat, en Sinead Mulvey (ESF 2009). Johnny Logan mocht "What's another year" ten gehore brengen en dan was het moment van de waarheid aangebroken. De drie leden van het panel en Michael Ball gingen allen voor Niamh Kavanagh.
De winnaar werd gekozen door een regionale vakjury (50%) en door televoting (50%). De regionale jury's zaten in Cork (Sinéad Kennedy), Dundale (Rob Ross), Limerick (Emma O'Driscoll), Sligo (Paddy McKenna), Dublin (Kathryn McKiernan) en Galway (Sinéad Mc Kiernan). Elke vakjury gaf 4-6-8-10-12 punten en de kijkers thuis gaven 24-36-48-60-72 punten (6 vakjury maal het aantal punten per vakjury)
* de uitslag (punten tussen haakjes regionale jury's Cork - Dundale - Limerick - Sligo - Dublin - Galway en televoting) :
01. "It's for you" (tekst : Lina Eriksson ; muziek : Niall Mooney, Marten Eriksson en Jonas Gladnikoff) door Niamh Kavanagh (ESF 1993) : 144 punten (12+12+12+12+12+12+72). 02. "Baby, nothing's wrong" (tekst en muziek : Michael Graham, Scott Newman en Yann O'Brien) door Mikey (Michael) Graham (lid van Boyzone, intervalact ESF 1997) : 110 punten (8+10+8+8+10+6+60). 03. "Fashion queen" (tekst en muziek : Marc Paelinck en Mathias Strasser) door Monika Ivkic : 98 punten (10+8+10+4+8+10+48). 04. "Does heaven need much more ?" (tekst en muziek : Tommy Moran en John Waters) door Leanne Moore : 78 punten (6+6+6+10+6+8+36). 05. "River of silence" (tekst : John O'Flynn, José Santana ; muziek : Ralph Siegel) door Lee Bradshaw (Ierse selectie 2009) : 50 punten (4+4+4+6+4+4+24).
Met het maximum van de punten was de overwinning voor Niamh Kavanagh (Dublin, 13 februari 1968) die in 1993 met "In your eyes" Ierland een tweede opeenvolgende overwinning wist te bezorgen. Haar nummer van dit jaar, "It's for you", is van de hand van Niall Mooney, Jonas Gladnikoff, Mårten Eriksson en zijn vrouw Lina. Mooney en Gladnikoff tekenden vorig jaar voor de Ierse inzending, "Et cetera", en waren dit jaar ook met een nummer geselecteerd voor de Litouwse nationale selectie.
Mårten Eriksson nam in 1996 deel aan 'Melodifestivalen', de Zweedse selectie voor het Eurovisie Songfestival en met "Förlorad igen" strandde hij toen op een vierde plaats. Samen met zijn vrouw Lina heeft hij de voorbije jaren heelwat nummers geschreven voor de Zweedse nationale selectie en ook dit jaar was Lina opnieuw geselecteerd voor 'Melodifestivalen'. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän wisten het dit jaar tot de herkansingsronde te schoppen met "Underbart".
Jonas Gladnikoff en Christina Schilling schreven de muziek van "Someday", het nummer waarmee Hera Björk op een tweede plaats eindigde tijdens 'Dansk Melodi Grand Prix 2009', de Deense nationale selectie van vorig jaar. In Ierland deden ze het dus net iets beter en dus mochten Sinead Mulvey & Black Daisy namens het groene eiland aantreden tijdens de tweede halve finale alwaar ze op een elfde plaats strandden.
"It's for you" (tekst en muziek : Niall Mooney, Marten Eriksson, Jonas Gladnikoff en Lina Eriksson)
Look In To These Eyes Hold On To These Hands Believe In This Heartbeat Though You're Afraid That I Might Break Just Hold On Shadows Only Haunt You When Darkness Crowds Your Heart So Let The Light Of My Love Shine Bright When I Cry It's For The Lonely When I Pray It's For The Lost And Stray When I Love Like There's No Tomorrow No More Words To Say It's For You Look Straight Ahead Hold On To Your Dreams Believe In This Magic Open Your Eyes Open Your Mind And It's There Shadows Only Haunt You When Darkness Crowds Your Heart So Let The Light Of My Love Shine Bright When I Cry It's For The Lonely When I Pray It's For The Lost And Stray When I Love Like There's No Tomorrow No More Words To Say When Shadows Haunt You And Darkness Crowds Your Heart Let The Light Of My Love Shine Bright When I Cry It's For The Lonely When I Pray It's For The Lost And Stray When I Love Like There's No Tomorrow No More Words To Say It's For You Its For You Its For You MORGEN : voorstelling van de Bulgaarse kandidaat, Miro. (foto : Eurovision.tv ; met dank aan 3D Flags)
We sluiten deze eerste maandag van mei af met een nieuwe aflevering van onze rubriek 'Een avondje uit'. Fans die eens een concert willen bijwonen of op zoek zijn naar een plaats in de buurt waar hun favoriete artiest zal optreden zitten bij ons op de eerste rij.
Op vrijdag 28 mei, daags voor de finale van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival, komt dé vertolker van het Nederlandse levenslied, Frans Bauer (coach NSF 2010), naar Kortrijk Xpo.
Bauer behoeft eigenlijk geen introductie meer, hij is de laatste jaren een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten. Vooral met "Heb je even voor mij" scoorde Frans Bauer een megahit. Ook vandaag de dag zingt iedereen deze knaller nog uit volle borst mee ! De populaire Frans Bauer concerten staan garant voor een klein volksfeestje en zijn dan ook steevast uitverkocht.
De avond wordt spetterend geopend door Christoff (Eurosong 1993-2002) en Lindsay. Christoff hoeven we niet meer voor te stellen, maar ook zijn zus Lindsay kan een aardig nootje zingen. Ze hebben samen een paar succesvolle duetten opgenomen waaronder "Liefde is meer dan een woord" en "Jij leeft in mij". Broer en zus kennen elkaar door en door en samen brengen ze dan ook een leuke afwisselende muzikale show.
Programma 'Toppers Live on Stage' :
20.30 :Christoff en Lindsay Live. 21.30 : pauze. 22.00 : Frans Bauer Live.
Bestel (klik hier of bel 0495 21 42 51) dus snel je tickets (35,00 euro ; VIP-arrangement : 100,00 euro) en verzeker je van de beste plaatsen !
Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juni eerstkomende vindt de achtste editie plaats van 'Genk on Stage'. Midden februari gaf de organisatie al een aantal namen prijs van artiesten die het laatste weekend van juni hun opwachting zullen maken.
En die namen zijn alvast niet van de minste : Dez Mona, Shantel y Bucovina Orkestar, Merdan Taplak, Isbells, De Kreuners (met Walter Grootaers, lid vakjury 'Junior Eurosong 2009'), Natalia (Eurosong 2004), The Levellers en Magnapop.
Op maandag 29 maart raakte bekend dat ook de winnaar van 'Humo's Rock Rally 2010', School is Cool', op zaterdag 26 juni zal aantreden op het Factor J-podium. Ook een andere finalist, Psycho 44, zal van de partij zijn.
Op vrijdag 23 april jongstleden werd een tweede lading van namen toegevoegd : Wolf Banes, De Mens, Sweet Coffee, Pieter Embrechts & The New Radio Kings, Stan Van Samang en het jonge geweld van 'Genk on Stage' invites BREAKDOWN, The Bear that wasn't, Vermin Twins, Monotonix, Customs, Mauro & the Grooms en Vive la Fête.
Eén meisje, vier mannen. Dat zijn de twee, of liever vijf basisingrediënten van de one-woman musical 'Tell Me on a Sunday' met Deborah De Ridder.
Deze musical van de hand van Andrew Lloyd Webber (componist/tekstschrijver Britse inzending ESF 2009) met tekst van Don Black werd naar het Nederlands vertaald door Allard Blom en zal worden geregisseerd door Frank Van Laecke.
In dit Bridget Jones-achtig verhaal trek een Vlaams meisje vol optimisme naar New York op zoek naar een nieuw leven en natuurlijk naar de man van haar dromen. Maar dat blijkt allesbehalve eenvoudig . Vier mannen kruisen haar pad, stelen haar hart, laten haar in de waan, breken haar hart. De een is te oud, de ander te jong of te glad. Maar zij blijft ietwat naïef en vooral koppig geloven in de ware Jacob.
'Tell Me on a Sunday' is soms grappig, vaak ontroerend en vooral iedere keer raak. Een meeslepend verhaal dat bij momenten akelig herkenbaar is voor vrouwen, maar ook mannen vinden zichzelf hierin terug. Meer zelfs, ze kunnen door deze voorstelling vrouwen leren kennen... .
De voorstelling zal worden opgevoerd in de Stadsschouwburg van Antwerpen en in de Capitole in Gent en dit tussen donderdag 16 september en zondag 26 december eerstkomende. Voor een volledig overzicht van alle speeldata en aanvangsuren alsook voor het bestellen van tickets verwijzen we naar de websites van beide zalen of naar de website van Music Hall of via deze rechtstreekse link.
'Villa Vanthilt' : nieuwe 'Villa' van Vanthilt is botsautokraam.
Het nieuwe decor van het zomerprogramma 'Villa Vanthilt' ziet eruit als een botsautokraam. Het is bedacht door Xavier De Graeve, een 47-jarige ontwerper die al werkte als setdresser voor o.a. programma's als 'Mega Mindy' en 'Aspe'. De Graeve is de winnaar van de ontwerpwedstrijd die werd georganiseerd door de makers van 'Villa Vanthilt' en Eén.
In totaal werden er 300 ontwerpen ingestuurd, bedacht door studenten architectuur, ontwerpbureaus, studenten van tekenscholen en andere creatievelingen. Hun ontwerp moest vol energie zitten en een hoog rock-'n-rollgehalte hebben.
Xavier De Graeve liet zich voor zijn ontwerp inspireren door de kermis. In het nieuwe decor staat de praatset, de ruimte waarin Marcel Vanthilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong') zijn gasten ontvangt, naast het muziekpodium.
De nieuwe studio meet 26 meter bij 13 meter en bestaat uit 22 containers. De hele constructie is 7,5 meter hoog. Het nieuwe onderkomen van Marcel biedt plaats aan een praat- en muziekset, maar ook aan gastenloges, sanitair en ruimte voor redactie en techniek.
De muzikale acts treden op voor het plein, dus niet alleen voor de studiogasten en de kijkers thuis, maar ook voor de mensen die buiten staan. En de nieuwe villa wordt net als een echte kermisattractie aangekleed met duizenden lichtjes.
'Villa Vanthilt' trekt deze zomer naar Kortrijk en Hasselt. De burgemeester van Hasselt en de waarnemend burgemeester van Kortrijk tekenden vandaag een "bouwaanvraag", die Marcel Vanthilt voor zijn nieuwe zomerhuis had ingediend.
'Villa Vanthilt', de eerste aflevering van het tweede seizoen op maandag 31 mei eerstkomende. (bron, logo en foto : Eén, deredactie.be)
'Expeditie Robinson' : Sergio en Sugar Jackson in nieuwe reeks met Bekende Vlamingen en Nederlanders.
Er komt een elfde seizoen van het survivalprogramma 'Expeditie Robinson' (2BE en RTL 5). Na tien reeksen met 'gewone' kandidaten komt er ditmaal een reeks met vijf bekende Vlamingen en vijf bekende Nederlanders.
De krant Het Laatste Nieuws bericht vandaag, maandag 03 mei, dat oud-Songfestivaldeelnemer Sergio Quisquater (ESF 2002) en bokser Sugar Jackson twee van de vijf Vlamingen zijn die zullen deelnemen.
Ook in de BV-editie van het programma worden de bekende Vlamingen en Nederlanders op een onbewoond eiland gedropt waar ze zonder hulpmiddelen moeten zien te overleven.
Volgens de krant worden naast Sergio en Sugar Jackson ook acteur Axel Daeseleire en een voormalige Miss België genoemd. Het programma, waarvan de opnames eerstdaags starten, zal naar alle waarschijnlijkheid dit najaar worden uitgezonden op 2BE. (logo : 2BE ; foto Sergio : vtm)
Oslo 2010 : Sieneke stuurt stylist Cees Renes de laan uit.
Midden vorige maand raakte bekend dat de Nederlandse Songfestivalkandidate Sieneke een ontwerper gevonden had voor haar outfit tijdens de komende editie van het Eurovisie Songfestval in Oslo. Marianne Weber, de coach van de zangeres tijdens het 'Nationaal Songfestival', had Cees Renes gevraagd.
Vandaag, maandag 03 mei, raakte bekend dat de zangeres en de ontwerper geen overeenstemming hebben bereikt over haar outfit.
Volgens het mediamagazine Shownieuws kwam Cees met allerlei dure merken aanzetten en daar kon de zangeres zich niet in vinden. Sieneke gaat daarom, naar voorbeeld van haar coach Marianne Weber, in Parijs op zoek naar de perfecte outfit. (foto : TROS)
De Eeklose zanger en muzikant Tom Dice vertegenwoordigt op dinsdag 25 mei eerstkomende ons land tijdens de eerste halve finale van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival dat doorgaat in de Noorse hoofdstad Oslo. De inzending "Me and my guitar" is nu al een hit in eigen land, straks volgt hopelijk ook de rest van Europa.
Ondanks de hoge verwachtingen blijft de twintigjarige Eeklonaar de rust zelve. Onlangs was hij nog enkele dagen in Los Angeles om er twee videoclips op te nemen, en hij bereidde zich tegelijkertijd ook voor op de voorstelling van zijn eerste full-cd "Teardrops", die afgelopen donderdag, 29 april, werd voorgesteld in Wilrijk.
Het Nieuwsblad wil de deelname van Tom Dice aan het Eurovisie Songfestival niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom trekt de krant voluit de kaart van Tom Dice. De komende dagen en weken mag u in interviews met Tom en zijn ouders verwachten, dagboekfragmenten van papa Rudy... .
Op woensdag 21 april begon de krant reeds af te tellen. Het Nieuwsblad maakte samen met Tom zijn favoriete alfabet en 26 dagen lang leert u hem letter per letter wat beter kennen. Het wordt een leuke opsomming van weetjes en anekdotes. Vandaag zijn we toe aan de letter J van 'Joepie'.
VAN EEKLO NAAR OSLO : J van Joepie.
"We hadden het vorige week al over de pers, wel bij de J noem ik graag Joepie, het weekblad dat me altijd door dik en dun gesteund heeft. Ik besef ook wel dat ik, bij 'X-Factor', pal in hun doelpubliek zat, maar ik heb wel de indruk dat hun lezers me graag mogen. Het zijn ook zij geweest die destijds sms'jes stuurden om me in het programma te houden. En wellicht hangt de poster van mij uit de Joepie op kweetniehoeveel meisjeskamers ? Zelfs mijn pa leest het graag, hij maakte bij 'X-Factor' zelfs eens stiekem reclame ervoor!" (bron : Het Nieuwsblad)
Newsroom : uitvaartplechtigheid van Ann Vervoort, ex-zangeres Milk Inc., aanstaande donderdag.
De eerder vorige maand overleden Ann Vervoort, de ex-zangeres van de groep Milk Inc., wordt aanstaande donderdag, 06 mei, begraven.
De krant Het Laatste Nieuws meldt vandaag, maandag 03 mei, dat het parket van Hasselt, dat het mysterieuze overlijden van de jonge vrouw onderzoekt, afgelopen vrijdag, 30 april, het lichaam heeft vrijgegeven.
Ann Vervoort, ex-vriendin van Pat Krimson (Patrick Claesen, ex-Leopold 3, Eurosong 1993), werd in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 april jongstleden levenloos aangetroffen in haar woning in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Ze was gestikt in haar eigen braaksel, volgens het gerecht had ze drugs en drank in haar lichaam.
Haar vriend, Robby Fumarola, belandde in de cel en de ouders van zowel Ann als Robby kunnen niet geloven dat hij iets met haar dood zou te maken hebben.
De uitvaartplechtigheid van Ann Vervoort start aanstaande donderdag, 06 mei, om 10.00 in de kerk van Heist-Goor (Heist-op-den-Berg). (bron : Het Laatste Nieuws)
'De klas van Frieda' : klasgenoten Rob Vanoudenhoven en Bruno Tobback na vijfentwintig jaar opnieuw in de schoolbanken.
Sinds maandag 29 maart presenteert Frieda Van Wijck elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een nieuwe laatavondquiz op Eén. In 'De klas van Frieda' onderwerpt juffrouw Frieda elke dag vier bekende leerlingen aan een overhoring.
In de nieuwe, geestige laatavondquiz 'De klas van Frieda' ontvangt juffrouw Frieda Van Wijck elke avond vier bekende Vlamingen in haar klas. De vier nemen netjes gewassen, gekamd en gestreken per twee plaats aan een bank. Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, Marcel Van Thilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong') en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond bankgenoten in 'De klas van Frieda'. En vooral partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel : meer weten en meer punten halen dan de andere bank.
Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten. Ze kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.
De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek. Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.
De Leerlingen
Frieda Van Wijck ontvangt elke dag vier bekende leerlingen. Ze zitten per twee aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega's, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.
Collega's Peter Van de Veire en Miguel Wiels, vriendinnen Roos Van Acker (presentatrice 'Eurosong Bizz 2004') en Evi Hanssen, vrienden Jacques Vermeire en Gilles De Bilde, man en vrouw Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens delen stuk voor stuk een bank in 'De klas van Frieda'. Andere verrassende combinaties zijn Siegfried Bracke en Tomas De Soete, Freek Braeckman en Cédric Van Branteghem en Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis, mensen die zich in 'De klas van Frieda' voor het eerst als duo outen.
De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.
De Quiz
De klas van Frieda telt vijf quizrondes : Schooltelevisie, De spreekbeurt, Groepswerk, De vakleraar en Juist/fout. Elke ronde heeft zijn eigen spelformule en elke ronde wordt elke dag opgehangen aan een ander vak.
In Schooltelevisie krijgen de leerlingen de meest bizarre fragmenten voorgeschoteld uit 35 jaar schooltelevisie op de openbare omroep. De titels spreken voor zich : 'Sprechen Sie Deutsch ?' met Marlène de Wauters. De gevaren van elektrocutie. Het paringsgedrag van de stekelbaars. En diverse vissersboten. Allemaal verborgen schatten uit het VRT-archief die in 'De klas van Frieda' opnieuw het daglicht zien.
In De Spreekbeurt moet elke bank een spreekbeurt geven over een onderwerp dat Frieda hen totaal onverwacht oplegt. De Guldensporenslag. Het leven van Beethoven. De Mount Everest. Of 'mijn allerliefste cavia Joske'. De leerlingen krijgen de tekst cadeau op autocue, maar moeten tijdens hun spreekbeurt een aantal weggelaten woorden proberen in te vullen.
Bij het Groepswerk komt er handenarbeid aan te pas. Elke bank krijgt acht foto's te zien en moet die met behulp van een touchscreen in een bepaalde volgorde leggen. Dieren van traag naar snel in het vak biologie. Ballen van klein naar groot in het vak lichamelijke opvoeding. Of Eurovisiesongfestivalwinnaars chronologisch in het vak muzikale opvoeding.
In De Vakleraar komt elke dag één minder alledaags vak aan bod, zoals slagerij, bloemsierkunst, voedingsleer of Russisch. En omdat Frieda niet echt bedreven is in die vakken, haalt ze er een specialist bij, een bekende Vlaming die het vak ooit zelf gestudeerd heeft of er nu een autoriteit in is. Zo geeft Günther Neefs automechanica, Jan Van Looveren bakkerij en Alex Puissant Italiaans.
Juist/Fout is de laatste en beslissende ronde. Alle druk komt in die ronde op één leerling van elke bank terecht. Hij of zij krijgt in sneltempo tien beelden te zien en moet stante pede zeggen of het beeld juist of fout is. Een zenuwslopend spel.
De bank met het beste eindrapport speelt ten slotte Het Eindexamen, waarin Frieda examenvragen stelt over alle mogelijke vakken. Elk juist antwoord begint met dezelfde letter. Wie als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.
De Juffrouw
'De klas van Frieda' wordt gepresenteerd door Frieda Van Wijck. Na drie seizoenen 'De laatste show' en een cultuuruitstap bij 'Cobra TV', keert ze voor het eerst sinds 'In alle staten' terug naar een oude liefde : de quiz. Een kleine vijftig jaar nadat ze vanop een houten schoolbank in de Vrije Humanoria voor Meisjes in Maaseik opkeek naar zuster directrice, wordt ze dus ook zelf juffrouw. Een juffrouw waar de meeste leerlingen alleen maar kunnen van dromen. Sympathiek, charmant, grappig en ad rem. En waar nodig natuurlijk ook kordaat. Zeer kordaat.
* eenentwintigste aflevering :
Regisseur Jan Verheyen, die net de opnames van 'Zot van A' achter de rug heeft, en Barbara Sarafian, die acteert in die film nemen het op tegen Rob Vanoudenhoven en Bruno Tobback. Dat verrassende duo zat 25 jaar geleden samen in de klas in het Atheneum van Leuven en doet dat vanavond met veel plezier nog eens over. Na lang wachten wordt er vanavond trouwens eindelijk seksuele voorlichting gegeven in 'De klas van Frieda'. De vaklerares met dienst is seksuologe Mieke Mievis. Ze test de bekende leerlingen op hun kennis over seks en heeft plechtig beloofd alle vragen puur theoretisch te houden.
'De klas van Frieda', vanavond, maandag 03 mei, de eenentwintigste aflevering op Eén tussen 21.55 en 22.40. (bron en logo : Eén)
'Mag ik u kussen?' : kan Rob Vanoudenhoven het hart veroveren van Sofie Lemaire ?
Canvas trekt sinds maandag08 maart opnieuw resoluut de kaart van de verleiding. Na het succes van het eerste seizoen krijgt 'Mag ik u kussen?' een vervolg. De hypothetische datingshow voor actieve ontdekkers en meerwaardezoekers blijft zijn ijzersterke fundamenten trouw : elke week strijden drie mannen om de kus van één onvoorziene vrouw. Slechts gewapend met hun allermooiste woorden en hun meest doordachte humor.
Maar er is ook lucratieve ontrouw in het spel : 'Mag ik u kussen?' pakt dit seizoen uit met nieuwe vrouwen, nieuwe mannen en nieuwe spelrondes. En af en toe ook met een keiharde fuck the format. De kans dat een vrouw al eens verleid wordt met 150 gram gorgonzola of dat koppelaar-presentator Bart Peeters (presentator Eurosong, commentator ESF) zelf plaatsneemt in het panel, is dit seizoen niet onbestaande.
Nieuwe vrouwen!
Dertien nieuwe klassevrouwen hebben 'Mag ik u kussen?' hun jawoord gegeven en zullen zich met plezier verbaal het hof laten maken. Hun namen worden voorlopig met de nodige discretie omringd, maar het scala reikt van Frieda Van Wijck tot Dina Tersago en van Erika Van Tielen tot Miet Smet. Met een nu al historische uitstap in de wereld van Showbizz Bart, die zich door drie mannen zal laten verleiden.
Nieuwe mannen!
Ook het mannenleger van 'Mag ik u kussen?' krijgt versterking. Onder andere Steven Van Herreweghe, Tom Lenaerts, Jan Van Looveren, Vitalski en jong comedygeweld als Joost Vandecasteele, Thomas Smith en Tim Foncke wagen hun kans op een kus. En grossieren elk op hun manier in romantiek, poëzie en intelligentie.
De nieuwkomers krijgen stevige concurrentie van de ervaringsdeskundigen van het eerste seizoen. Zij doen allemaal opnieuw mee, vaak puur uit hormonale overwegingen : Philippe Geubels, Pieter Embrechts, Adriaan Van den Hoof, Dimitri Leue, Peter Van den Begin, Stany Crets, Tom Waes, Bart Cannaerts, Jelle De Beule, Lieven Scheire, Frank Focketyn en Wim Helsen.
Nieuwe rondes!
De mannelijke participanten aan 'Mag ik u kussen?' worden tot het uiterste gedreven met enkele nieuwe uitdagende spelrondes. De 'Slotzin' vervangt de gedateerde 'Openingszin' en daagt de mannen uit om een romantisch grafschrift te verzinnen. Een ultiem eerbetoon dat ze ooit bij wijze van afscheid eigenhandig in de zerk van de vrouw willen beitelen. In 'De Biechtstoel' krijgen de mannen een unieke kans om hun grootste zonde of geheim op te biechten aan de vrouw net voor ze een relatie met haar aangaan. Ook al betreft het nocturale incontinentie.
'Zeg Het Eens Niet Met Bloemen' breekt voorgoed met de saaie traditie die wil dat mannen nooit verder geraken dan een boeket bloemen wanneer ze hun vrouw willen verrassen. De mannen krijgen in deze ronde een veel origineler cadeau ter beschikking (een rol aluminiumfolie, een zak cement of 150 gram gorgonzola) en moeten de vrouw daarmee op gepaste wijze proberen te charmeren. Niet evident.
* de negende aflevering :
Veel schoon volk vanavond in 'Mag ik u kussen?' Zelfs aan het mannenfront. Want naast habitué Bart Cannaerts, maken ook Wim Helsen en Rob Vanoudenhoven hun opwachting in de verleidingsarena. Voor Wim een zeldzame uitstap tijdens zijn drukke theatertournee, voor Rob een heroptreden op televisie na een stillere periode. En hoe: later op de avond zit hij ook in 'De klas van Frieda' op Eén. De gelegenheidsprinses in 'Mag ik u kussen?' is de enige echte Sofie Lemaire : de paradijsvogel uit de Studio Brussel-volière. De drie mannen
De drie verleidingsdeskundigen zijn comedian Bart Cannaerts, tv-presentator Rob Vanoudenhoven en de koning van de Vlaamse stand-upcomedy, Wim Helsen. Bart Cannaerts is na zijn kus met Showbizz Bart in the winning mood en hoopt nu ook voor het eerst een vrouw aan de lippen te drukken. Ook Wim Helsen barst van het vertrouwen : hij mocht vorig jaar de felbegeerde Phara de Aguirre kussen. Rob Vanoudenhoven maakt na een lange periode van windstilte zijn wederoptreden op televisie en zijn debuut in 'Mag ik u kussen?', maar vanaf het begin is duidelijk dat hij nog niets aan populariteit heeft ingeboet. En zijn stunteligheid met voorbedachten rade werkt nog altijd. De vrouw
De verleidelijke dame is deze keer radiopresentatrice Sofie Lemaire, bekend van 'De Wereld Van Sofie' en 'Music For Life' op Studio Brussel. Met haar 26 lentes is Sofie de jongste vrouw die ooit in 'Mag ik u kussen?' te gast was. Sofie noemt zichzelf inzake verleiding een bange wezel : "Ik onderneem zelf niets en heb het meestal ook niet door als een man iets aan het ondernemen is." Maar ze heeft in haar jonge jaren wel een geniale truuk gevonden om dat te compenseren : "Ik liet mijn vriendin regelmatig pikante roddels over mij verspreiden. En dat werkt! Een man stelt zich geen vragen meer als hij dat soort mededeling hoort."
'Mag ik u kussen?', de negende aflevering van het tweede seizoen, vanavond, maandag 03 mei, op Canvas tussen 20.40 en 21.10. Meer nieuws en informatie krijg je op de website van het programma. (bron, logo en foto : Canvas)
Sinds dinsdag06 april (en dit tot en met vrijdag 14 mei), tellen we dagelijks af naar de komende editie van het Eurovisie Songfestival dat op dinsdag 25, donderdag 27 en zaterdag 29 mei zal worden gehouden in de Noorse hoofdstad Oslo. Voor het - inmiddels - vijfde jaar op rij zetten we telkens één kandidaat voor deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival in de schijnwerpers. Vier jaar geleden kreeg onze rubriek de naam 'Kalispera Athina', drie jaar geleden 'Hyvää iltaa Helsingin', twee jaar 'Dobro veče Beograde' en vorig jaar 'Добрый вечер Москва'.
Dit jaar, en dit gedurende iets meer dan vijf weken, dekt de vlag de lading in 'God kveld Oslo'. In totaal nemen negenendertig landen deel aan deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival, drie minder dan vorig jaar, en net als de voorbije twee jaar zijn er ook ditmaal twee halve finales. Zowel in de eerste als in de tweede halve finale treden zeventien landen aan. En in tegenstelling tot de voorbije jaren zullen ditmaal een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%) door middel van televoting telkens tien kandidaten doorsturen naar de finale.
Sinds donderdag 22 april plaatsen we de kandidaten in de tweede halve finale voor het voetlicht en het land dat als elfde aantreedt tijdens die halve finale op donderdag 27 mei is SLOVENIE. Het land neemt al sinds 1993 (met uitzondering van 1994 en 2000) deel aan het Eurovisie Songfestival. De hoogste notering die in al die jaren werd behaald is een zevende plaats. In 1995 zorgde Darja vajger hier voor met "Prisluhni mi". In 2001 werd Nua Derenda met het mooie "Energy" ook zevende in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Sinds de invoering van de halve finale (in 2004) kon het land zich enkel in 2007 plaatsen voor de finale. Het duo Platin strandde in 2004 met "Stay forever" op een voorlaatste plaats in die halve finale. In 2005 werd Omar Naber met "Stop" twaalfde in de halve finale en vier jaar geleden strandde Anej Dean met "Mr. Nobody" op een zestiende plaats. Alenka Gotar die het land in 2007 vertegenwoordigde met "Cvet z juga" wist zich wel te plaatsen voor de finale alwaar ze op een vijftiende plaats eindigde. Twee jaar geleden strandde ex-Miss Slovenië Rebeka Dremelj met "Vrag naj vzame" op een twaalfde plaats in de halve finale en ook vorig jaar bleef het land in de halve finale steken. Met een totaal van 14 punten strandden Quartissimo feat. Martina met "Love symphony" op een zestiende plaats in de tweede halve finale.
In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 februari vond in Slovenië 'EMA 2010' plaats en tijdens de nationale selectie werd de kandidaat gekozen die het land mag gaan vertegenwoordigen tijdens de tweede halve finale van de komende editie van het Eurovisie Songfestival.
Ook dit jaar omvatte die nationale selectie een halve finale en een finale en aan die finale, op zondag 21 februari, namen in totaal veertien kandidaten deel waarvan er reeds zeven rechtstreeks geplaatst waren. De resterende zeven kandidaten kwamen uit de halve finale die een dag eerder werd gehouden.
In tegenstelling tot de nationale selectie van vorig jaar waren het enkel de kijkers thuis die bepaalden wie voor het land naar de Noorse hoofdstad Oslo mag afreizen. Alle nummers werden in het Sloveens gezongen en ook tijdens het Eurovisie Songfestival zal de Sloveense inzending in de eigen landstaal te horen zijn.
* uitslag van de finale van 'EMA 2010' (tussen haakjes de namen van de componisten en tekstschrijvers) :
01. "Narodnozabavni rock" (tekst : Leon Oblak ; muziek : Marino Legovič) door Ansambel Roka lindre & Kalamari : 12 punten(15.907 stemmen). 02. "De" (tekst : Dejan Radičevič ; muziek : Martin tibernik, Dejan Radičevič) door Nina Pular : 10 punten (3.527 stemmen). 03. "Roko mi daj" (tekst : Saa Lendero ; muziek : Miha Hercog, Mio Kontrec) door Langa (EMA 2008-2009) : 8 punten (3.462 stemmen). 04. "Tukaj sem doma" (tekst : Feri Lainček ; muziek : Andrej Babić) door Manca pik (EMA 2008-2009) : 7 punten (2.264 stemmen). 05. "Črni konji čez nebo" (tekst en muziek : Gal Gjurin) door Hamo & Gal : 6 punten (1.918 stemmen). 06. "Moj si zrak" (tekst en muziek : Marko Vozelj) door Marko Vozelj (EMA 2009) : 5 punten (1.597 stemmen). 07. "Dovolj ljubezni" (tekst : Martina raj ; muziek : Simon Skalar) door Martina raj : 4 punten (1.479 stemmen). 08. "Para me" (tekst : Saa Lendero ; muziek : Miha Hercog) door Brigita uler (EMA 2008-2009) : 3 punten (1.244 stemmen). 09. "Sanjajva" (tekst en muziek : Neisha) door Nua Derenda (EMA 1999-2003-2005, ESF 2001) : 2 punten (1.040 stemmen). 10. "Vampir je moj poet" (tekst : Juliette Justine ; muziek : Patrik Greblo) door Lea Sirk (EMA 2009) : 1 punt (751 stemmen). 11. "Tudi fantje jočejo" (tekst : Igor Pirkovič ; muziek : Marino Legovič) door Vlado Pilja (513 stemmen). 12. "Kaj in kam" (tekst : P. Charles, Raay ; muziek : Raay) door Tangels : (444 stemmen). 13. "Daj mi en znak" (tekst : Janez Rupnik, Vatroslav Tomac ; muziek : Zvone Tomac) door Stereotipi (EMA 2008)(298 stemmen). 14. "Nena" (tekst : Anastazija Juvan ; muziek : Miran Juvan) door Anastazija (273 stemmen).
Ansambel Roka lindre & Kalamari brengen met hun nummer twee muziekgenres bij elkaar : populaire folkrock. Beide groepen hebben reeds een aantal albums op hun naam staan.
Zo bracht Ansambel Roka lindre in 2007 een eerste album op de markt. Kalamari zag het levenslicht in november 1993 en was in eerste instantie een trio. Ze zongen in een aantal hotels en hun optredens gingen niet onopgemerkt voorbij. Dat leverde de groep een platencontract op en een eerste album, "Dobra vila" verscheen in 1995. Vorig najaar verscheen hun zevende album.
Naj bo, naj bo, naj bo sprememba scene, naj vse, naj vse, naj vse obnori ta zvok, naj gre skozi vene, v srce naj zadene narodnozabavni rock Polka je kraljica na slovenskih tleh, poskrbi za ples, za vriskanje in smeh. Rock je kralj zabave, oster, a iskren, vroč kot poletje, barvast kakor jesen. A le ena kaplja domiljije in se polka v tre ritme zlije. Naj bo, naj bo, naj bo premik v glavi, naj bo, naj bo, naj bo kot pozitiven ok, občutek je pravi, vse naj preplavi narodnozabavni rock. Te domače vie vzbujajo zanos, domovinski čut, ljubezen in ponos. Rock pa energijo preko strun kitar čez deelo iri, kakor poar. A le čisto malo fantazije in se rock med ritem polke skrije. Naj bo, naj bo, naj bo sprememba scene, naj vse, naj vse, naj vse obnori ta zvok, naj gre skozi vene, v srce naj zadene narodnozabavni rock. Naj bo, naj bo, naj bo premik v glavi, naj bo, naj bo, naj bo kot pozitiven ok, občutek je pravi, vse naj preplavi narodnozabavni rock. Naj bo, naj bo, naj bo sprememba scene, naj vse, naj vse, naj vse obnori ta zvok, naj gre skozi vene, v srce naj zadene narodnozabavni rock. MORGEN : voorstelling van de Ierse kandidate, oud-Songfestivalwinnares Niamh Kavanagh. (foto : Eurovision.tv ; met dank aan 3D Flags)
Newsroom : Tom Helsen doet het met tien vrouwen waaronder Barbara Dex, Lady Linn en Sarah Bettens.
Eind deze maand verschijnt er een nieuw album van singer/songwriter Tom Helsen. Twee jaar geleden besliste Tom om zijn droom in realiteit om te zetten : hij begint aan een album en vraagt tien van zijn favoriete zangeressen om de nummers te zingen. Werken met zoveel verschillende zangeressen was niet eenvoudig, maar het resultaat is buiten alle verwachtingen.
Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006), Hannelore Bedert, Marike Jager, Sarah Bettens, Kaat Timmers, Jacqueline Govaert, Myrthe Luyten, Lady Linn, Marie Daulne en Eva De Roovere maken van dit album, "The truth about that girl and me" een echte parel.
Een eerste single, "I am", een samenwerking met Barbara Dex, is sinds afgelopen maandag, 26 april, beschikbaar. Het album ligt normaal gezien vanaf vrijdag 28 mei eerstkomende in de winkelrekken. (bron : website Tom Helsen , Mostiko)
'Thuis' : Simonne vertrekt met Herman naar zee en Yvette maakt Frank ongerust.
Op maandag31 augustus jongstleden ging het vijftiende seizoen van de Eén-reeks 'Thuis' van start en het werd meteen een vliegende start. Met twee nieuwe acteurs, een nieuwe generiek en een nieuw decor voor het reiscafé/reisbureau dat Femke uit de grond wil stampen.
De titelsong van de serie wordt nog steeds gezongen door Sofie Van Moll (Eurosong 2004) en Peter Evrard (Eurosong 2006) en dit op muziek van Will Tura en Steve Willaert, Frank Dingenen tekende voor de tekst.
Wij brengen dit seizoen, telkens op zondag, al een korte inhoud van de afleveringen die de komende week worden uitgezonden.
* INHOUD 'THUIS' - AFLEVERING 2.786 TOT EN MET 2.790.
- maandag 03 mei - aflevering 2.786 : Simonne vertrekt met Herman naar zee. Marianne schakelt de hulp in van een advocaat. Tom licht Peter in over zijn plannen. Yvette maakt Frank ongerust. Mo gaat terug werken.
- dinsdag 04 mei - aflevering 2.787 : Frank heeft spijt dat hij Simonne heeft laten vertrekken. Tom krijgt het moeilijk met zijn beslissing. Luc concludeert dat hij niet goed kan samenwerken met Mo. Marianne wil nog een keer met Tom gaan praten.
- woensdag 05 mei - aflevering 2.788 : Peter schrikt van de toekomstplannen van Femke. Herman en Simonne genieten van hun uitje aan zee. Tom twijfelt of hij zal ingaan op de uitnodiging van Marianne. Eddy geeft Nancy de raad om zich niet meer te moeien met Waldek en Jelena.
- donderdag 06 mei - aflevering 2.789 : Het komt tot een serieuze confrontatie tussen Tom en Marianne. Mo neemt een verrassende beslissing. Frank wacht vol ongeduld op de terugkeer van Simonne. Cois geeft Jens virtuele rijles. Femke krabbelt terug. - vrijdag 07 mei - aflevering 2.790 : De rijlessen van Cois en Jens lopen slecht af. Rosa praat haar mond voorbij. Mo heeft een verrassend, maar interessant voorstel voor Frank. Youri maakt Waldek duidelijk wat hun afspraak is.
'Thuis', van maandag tot en met vrijdag telkens rond de klok van 20.10 op Eén. (bron en foto's : Eén)
'Familie' : Jan legt klacht neer tegen Joris De Belder.
Op maandag31 augustus ging op vtm het negentiende seizoen van start van de soap 'Familie'. Een nieuw seizoen dat betekent meteen ook een aantal nieuwe gezichten en een begingeneriek die een nieuw en vooral moderner jasje kreeg. Voortaan verschijnen enkel nog de namen van de Van den Bossches in beeld en er is meteen ook een nieuwe titelsong en die wordt niet langer ingezongen door Koen Wauters (Eurosong 1989, ESF 1991).
De commerciële omroep ging op zoek naar vervanging en vond die in Charlotte, de jonge zangeres die zich afgelopen voorjaar liet opmerken in de muzikale talentenjacht 'Zo is er maar één' dat gepresenteerd werd door wijlen Yasmine (voorzitter vakjury 'Eurosong 2006', woordvoerster ESF 2006).
Sinds woensdag 02 september wordt de familie geconfronteerd met verschillende nieuwkomers, die voor korte of langere tijd in hun leven zullen blijven. Zo maakte Marc Coessens op 02 september zijn opwachting als psychiater. Twee dagen later - op vrijdag 04 september - was het de beurt aan Robert de la Haye. Hij geeft gestalte aan Victor Praet, de chirurg die het nieuw algemeen diensthoofd in het ziekenhuis wordt. Op donderdag 10 september werd Frank Van Erum als de gladde muziekproducer Tino geïntroduceerd.
Nog nieuwe rollen dit seizoen zijn : advocate Balencourt jr. (Lore Dejonckheere), professor Rodriguez (Hans Ligtvoet), oplichter Filip (David Cantens), voetballer Gert (Ward Kerremans), Relinde (Annemarie Picard), zakenman Francis (Ben Van Ostade) en dansleraar Pedro (Jef Ravelingen).
Het komende seizoen, en dit telkens op zondag, brengen wij al de korte inhoud van de afleveringen die de komende week op het scherm zullen komen.
* INHOUD 'FAMILIE' - AFLEVERING 4.357 TOT EN MET 4.362.
- maandag 03 mei - aflevering 4.357 : Jan heeft klacht neergelegd tegen Joris De Belder, de man die Leen heeft neergeslagen. Bart en Brenda moeten een beslissing nemen over hun huis. Mathias krijgt op zijn scheepswerf de politie over de vloer en aansluitend zoeken de agenten Marie-Rose thuis op om zijn alibi te controleren. Zij weet echt niet meer of ze Mathias kan vertrouwen en neemt afstand van hem. June heeft een zakelijke beslissing genomen.
- dinsdag 04 mei - aflevering 4.358 : Trudy en Els willen hun brood verdienen met het geven van shiatsumassages. Leen krijgt in haar ziekenhuiskamer het bezoek van haar vader. Haar aanvaller Joris ligt op dezelfde gang en in het werkrooster staat dat Mieke hem moet verzorgen. Voor de verpleegster is dit de hel. Peter slooft zich uit voor June tijdens haar eerste werkdag bij Van den Bossche Electronics. Advocate Ariane Balencourt probeert Bert de ernst van Lisa's aanklacht duidelijk te maken. Hij blijft nochtans hopen dat hij het probleem met een gesprek kan oplossen. Anna en Albert maken onverwacht hun opwachting in het café van Jan en Maarten. - woensdag 05 mei - aflevering 4.359 : Anna vindt het fantastisch dat Jan grootmoeders keuken wil serveren in het café en ze is speciaal naar Vlaanderen gekomen om het recept van haar stoofvlees aan Maarten te geven. Brenda trekt met Jelle terug bij Bart en Hanneke in, tot ze klaar is om afstand te doen van het huis waar ze zo gelukkig is geweest. Marie-Rose vertrouwt Mathias niet meer en ze probeert via Rob te achterhalen in welke duistere zaken haar vriend betrokken is. Anna is van mening dat Bert nu haar hulp en steun nodig heeft en ze gaat met Albert bij hem logeren. - donderdag 06 mei - aflevering 4.360 : Anna probeert Lisa uit haar hoofd te praten dat Bert verantwoordelijk is voor de dood van de baby. Leen ligt nog altijd in het ziekenhuis en ze maakt zich grote zorgen over haar toekomst. Maar de schrik slaat haar werkelijk om het hart wanneer Mieke vertelt dat Joris enkele kamers verder ligt. Voor Maarten is dat onaanvaardbaar en hij maakt herrie in het ziekenhuis. Peter windt er bij Bert geen doekjes om dat June een cruciale rol gaat spelen bij Van den Bossche Electronics. - vrijdag 07 mei - aflevering 4.361 : In het ziekenhuis wordt Joris, de man die Leen heeft aangevallen, met een morfinespuit in de hand betrapt door Victor Praet. Maarten ergert zich omdat de bomma zijn keuken inpalmt én bovendien weigert om het geheim ingrediënt van haar stoofvlees prijs te geven. Zowel Rob als Dimi beschuldigen er Rita van een moeilijk mens te zijn. De relatie tussen Marie-Rose en Veronique zit nog altijd onder het vriespunt. - zaterdag 08 mei - aflevering 4.362 : Anna is boos omdat ze niet elke dag de maaltijden bij "Jan & Alleman" mag verzorgen en ze besluit om na het weekend naar Benidorm te vliegen. Een slechte timing want er zijn al twaalf reservaties voor haar stoofvlees met frieten. Rita vreest dat Rob terug aan het gokken is. Dat is volgens haar de enige verklaring voor zijn grillig gedrag van de laatste tijd. Jennifer weet dat Marie-Rose zich alleen voelt sinds Mathias vertrokken is en ze stelt voor om samen te gaan aperitieven. Bert wacht Lisa aan het huis van haar vader op en dringt op een gesprek aan.
'Familie', van maandag tot en met zaterdag telkens om 20.00 op vtm. (bron en foto : vtm ; foto Charlotte : Eén)
'David' : David kampt met geheugenverlies en het loopt helemaal mis tussen Robby en Tim.
Op vrijdag18 september jongstleden ging bij vtm een nieuwe telenovelle van start. 'David' is een romantisch liefdesavontuur. In het begin van het verhaal slaat de 12-jarige David tijdens een exotische bootvakantie overboord. Zijn familie zet meteen allerlei zoekacties op, maar tevergeefs. Ze moeten aanvaarden dat hun zoon verdronken is. Alleen is dat niet zo. David (Jeroen Van Dyck), die aan geheugenverlies lijdt, is aangespoeld op een onbewoond eiland. Daar wordt hij vijftien jaar later bij toeval ontdekt door Sofie (Nathalie Meskens). Meteen de start van een uniek liefdesavontuur.
'David' is de derde telenovelle van vtm, na 'Sara' en 'Louislouise' en is in tegenstelling tot de vorige twee integraal een origineel concept van Hugo Van Laere, die ook de scenario's van 'Sara' voor zijn rekening nam. De reeks wordt geproduceerd door Eyeworks.
De telenovelle wordt van maandag tot vrijdag uitgezonden, en dit telkens in de vooravond om 18.25. De dag nadien kan je de aflevering herbekijken en dit telkens om 12.10. Op zondagnamiddag (rond de klok van 14.45) volgt dan 'De week van David' waarin je alle afleveringen van de voorbije week in één ruk kan (her)bekijken.
Wij geven telkens op zondag al een korte inhoud van de afleveringen die de komende week worden uitgezonden.
* INHOUD 'DAVID' - AFLEVERING 163 TOT EN MET 167.
- maandag 03 mei (herhaling dinsdag 04 mei) - aflevering 163 : David heeft een black-out en is enkele dagen kwijt. Zo weet hij niet meer in welke omstandigheden hij verschillende van zijn schilderijen heeft vernield en gelooft hij niet dat Sofie hem getroost heeft zoals vroeger. Zij is ervan overtuigd dat hij veel te veel gedronken heeft, maar beseft dat er meer aan de hand is na een telefoontje van Maarten. Lotte bedenkt een subliem plan om van kunstpaus Steven af te geraken. Bea heeft het voorgevoel dat Ludo en Pieter iets aan het bekokstoven zijn. Sven gaat solliciteren bij Klaerhout Pharmaceutica. - dinsdag 04 mei (herhaling woensdag 05 mei) - aflevering 164 : David kampt nog altijd met geheugenverlies en barst bij Lotte in tranen uit zonder te weten waarom. Ook zij is triestig, want haar vader blijkt alweer te zijn weggelopen. Als Steven langskomt om haar ter verantwoording te roepen voor Davids knoeiwerk, is dat dan ook een slecht moment. Het loopt helemaal mis tussen Robby en Tim. Allebei storten ze hun hart uit bij Sofie. Liesbeth en Sander zijn jaloers omdat Maarten en Lotte hebben afgesproken om samen te gaan eten. Bij Klaerhout Pharmaceutica dreigt er een leegloop. - woensdag 05 mei (herhaling donderdag 06 mei) - aflevering 165 : Sofie is ongerust omdat ze niet weet wat er aan de hand is met David en ze wil hem onderzoeken. Maar Pieter is haar voor. Robby wordt in een baanrestaurant verrast door Tim, die hem achterna is gereden in de hoop de brokken te kunnen lijmen. Lotte en Maarten hebben een gezellige avond op restaurant, maar beseffen dat ze vooral over hun lieven praten. Delphine is terug in het land en blijkt toch wel veranderd door haar ervaring bij Artsen Zonder Grenzen. - donderdag 06 mei (herhaling vrijdag 07 mei) - aflevering 166 : Sofie wil David geheugenstimulerende middelen geven, maar Pieter probeert dit te verhinderen. Ook Delphine is van mening dat er grotere problemen in de wereld zijn dan de black-outs van David. Tim ziet verschrikkelijk af van de breuk met Robby. Laura en Quinten hebben met Tim te doen en proberen hem op te monteren. Herman krijgt goed nieuws van de internetpolitie over de hacker die het systeem van Klaerhout Pharmaceutica heeft platgelegd. David wil iemand zoeken om zijn leven mee te delen, maar dat wordt een helse opgave wanneer hij het slachtoffer wordt van de roddelpers. Andrea infiltreert in Welvapharma, maar wordt er misleid door Ludo en Bea. - vrijdag 07 mei (herhaling maandag 10 mei) - aflevering 167 : De hacker is opgepakt, die uit de computers van Klaerhout Pharmaceutica gegevens heeft gestolen. Dat is vooral slecht nieuws voor Pieter want er is ook een robotfoto gemaakt van de opdrachtgever. Pieter is er niet gerust in en zeker niet wanneer Herman overal in het gebouw kopies laat ophangen van de robotfoto. De reportage die Nils gemaakt heeft van Klaerhout Pharmaceutica wordt getoond. Het is een mooi portret, maar Herman kan zijn gedachten niet afhouden van de problemen in het bedrijf. Bea laat ondertussen uitlekken dat er een leegloop aan de gang is bij Klaerhout Pharmaceutica. Tim en David vinden elkaar in hun verdriet om een geliefde die er niet meer is.
'David', telkens van maandag tot en met vrijdag tussen 18.25 en 19.00 op vtm. Meer nieuws en informatie krijg je op de website van de telenovelle. (bron en foto : vtm)
'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' : Christine Guldbrandsen gaat in 2006 voor de Noorse taal.
Midden mei vorig jaar wist zanger Alexander Rybak het Scandinavische land Noorwegen een derde overwinning te bezorgen tijdens het Eurovisie Songfestival. Eind mei zal de 55e editie van het jaarlijkse liedjesfestival plaatsvinden in de hoofdstad Oslo en net als in 2008 en 2009 zijn er twee halve finales en een finale. De halve finales gaan door op dinsdag 25 en donderdag 27 mei, twee dagen later, op zaterdag 29 mei, vindt dan de finale plaats.
Dit jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat Noorwegen voor de eerste maal deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Zangeres Nora Brockstedt wist toen met "Voi voi" een vierde plaats in de wacht te slepen. Door de jaren heen wist het land goede maar ook minder goede resultaten te behalen. In eigen land zal de negenenveertigste kandidaat aantreden want enkel in 1970 en 2002 was Noorwegen niet van de partij.
Sinds begin juni gaan wij terug in het verleden en bekijken we elke week in 'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' een inzending van naderbij. In de zevenenveertigste aflevering van onze reeks staan we stil bij het jaar 2006.
Noorwegen neemt pas sinds 1960 deel aan het Eurovisie Songfestival hoewel de eerste editie reeds in 1956 plaatsvond. In 2006 wordt de hele selectieprocedure omgegooid en sindsdien werkt de Noorse omroep met een systeem zoals dat reeds in 2002 werd ingevoerd in buurland Zweden.
Zo kwamen er in totaal drie voorrondes met telkens zes kandidaten waarbij de nummers één en twee meteen geplaatst waren voor de finale. De nummers drie en vier konden via de herkansingsronde nog een finaleplaats bemachtigen en de nummers vijf en zes waren meteen uitgeschakeld. Zowel in de voorrondes (halve finales), de herkansingsronde ('Siste Sjanse') als in de finale lag het lot van de kandidaten in handen van de kijkers thuis die door televoting hun voorkeur kenbaar maakten.
De finale vond plaats in het Spektrum in de hoofdstad Oslo op zaterdag 04 februari. Zowel de voorrondes als de finale werden in goede banen geleid door Stian Barsnes Simonsen (presentator JESF 2004) en Synnøve Svabø. Tijdens de finale waren er twee stemrondes waarbij na de eerste stemronde in totaal vier kandidaten streden om het ticket richting de Griekse hoofdstad Athene.
* eerste voorronde - Finnmarkshallen, Alta - vrijdag 13 januari 2006 :
01.
Here for the show
Trine Rein
F
02.
Lost and found
Jorun Erdal & Geir Rönning
F
03.
Misled
Kirsti Carr
H
04.
My dream
Christina Undhjem
-
05.
Tonight
Mocci Ryen
-
06.
Sunshine
Arlene Wilkes
H
* tweede voorronde - Norlandshallen, Bodø - vrijdag 20 januari 2006 :
01.
Absolutely fabulous
Queentastic
F
02.
Heaven's in your eyes
Hanne Haugsand
-
03.
The better side of me
Ovi Martin
H
04.
Too much love
Marit Strømøy
-
05.
I hear music
Hans Petter Moen & Kim A. Hagen
F
06.
I wanne be
Jannicke Abrahamsen
H
* derde voorronde - Framohallen, Bergen - vrijdag 27 januari 2006 :
01.
Saturday
Birgitte Einarsen
H
02.
Like a wind
Veronica Akselsen
H
03.
Shut up and kiss me
Phung
-
04.
Alvedansen
Christine Guldbrandsen
F
05.
Paparazzi world
Kathrine Strugstad
-
06.
Dreaming of a new tomorrow
Tor Endresen
F
* herkansingsronde (Siste Sjanse) - Oslo - vrijdag 03 februari 2006 :
01.
Misled
Kirsti Carr
-
02.
Sunshine
Arlene Wilkes
-
03.
The better side of me
Ovi Martin
-
04.
I wanne be
Jannicke Abrahamsen
-
05.
Saturday
Birgitte Einarsen
F
06.
Like a wind
Veronica Akselsen
F
* finale - Spektrum, Oslo - zaterdag 04 februari 2006 :
01.
Here for the show
Trine Rein
-
-
02.
I hear music
Hans Petter Moen & Kim A. Hagen
67.223
02
03.
Dreaming of a new tomorrow
Tor Endresen
-
-
04.
Absolutely fabulous
Queentastic
61.997
03
05.
Saturday
Birgitte Einarsen
-
-
06.
Alvedansen
Christine Guldbrandsen
77.568
01
07.
Like a wind
Veronica Akselsen
-
-
08.
Lost and found
Jorun Erdal & Geir Rönning
57.905
04
Christine Gulbrandsen (Bergen, 19 maart 1985) debuteerde in 2003 op achttienjarige leeftijd. Van haar eerste album, "Surfing in the air", verkocht ze 35.000 exemplaren en in 2004 verscheen de opvolger, "Moments". In 2006 neemt ze voor de eerste maal deel aan de nationale selectie met het nummer "Alvedansen" (tekst : Kjetil Fluge en Christine Guldbrandsen ; muziek : Kjetil Fluge, Christine Guldbrandsen, Atle Halstensen).
Van de achttien nummers in de nationale selectie was dit het enige nummer dat in het Noors werd gezongen en het was intussen van 1998 geleden dat er nog Noors gezongen werd op het Eurovisie Songfestival.
Dankzij de negende plaats van Wig Wam een jaar eerder mocht de zangeres op zaterdag 20 mei 2006 meteen in de finale aantreden van de 51e editie van het Eurovisie Songfestival, gehouden in het Olympic Stadium's Indoor Arena van de Griekse hoofdstad Athene. Met een totaal van 36 punten zou ze op een veertiende plaats eindigen en dus moest Noorwegen een jaar later opnieuw via de halve finale een plaats in de finale proberen te bemachtigen.
In eigen land was het nummer alvast geen succes in de hitparade en na haar Songfestivaldeelname bracht ze het album "Christine" op de markt met daarop haar festivalnummer. Met dat album stond ze welgeteld één weekje in de Noorse albumhitparade. In tegenstelling tot haar eerste twee albums is dit er eentje volledig in het Noors. (met dank aan 3D Flags)
Sinds dinsdag06 april (en dit tot en met vrijdag 14 mei), tellen we dagelijks af naar de komende editie van het Eurovisie Songfestival dat op dinsdag 25, donderdag 27 en zaterdag 29 mei zal worden gehouden in de Noorse hoofdstad Oslo. Voor het - inmiddels - vijfde jaar op rij zetten we telkens één kandidaat voor deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival in de schijnwerpers. Vier jaar geleden kreeg onze rubriek de naam 'Kalispera Athina', drie jaar geleden 'Hyvää iltaa Helsingin', twee jaar 'Dobro veče Beograde' en vorig jaar 'Добрый вечер Москва'.
Dit jaar, en dit gedurende iets meer dan vijf weken, dekt de vlag de lading in 'God kveld Oslo'. In totaal nemen negenendertig landen deel aan deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival, drie minder dan vorig jaar, en net als de voorbije twee jaar zijn er ook ditmaal twee halve finales. Zowel in de eerste als in de tweede halve finale treden zeventien landen aan. En in tegenstelling tot de voorbije jaren zullen ditmaal een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%) door middel van televoting telkens tien kandidaten doorsturen naar de finale.
Sinds donderdag 22 april plaatsen we de kandidaten in de tweede halve finale voor het voetlicht en het land dat als tiende aantreedt tijdens die halve finale op donderdag 27 mei is ROEMENIE. Sinds 1994 neemt het land deel aan het jaarlijkse liedjesfestival want in 1993 raakte Roemenië niet door de Oost-Europese voorronde. Ook in 1996 raakte Monica Anghel niet door de voorronde maar in 2002 kreeg ze eerherstel. Samen met Marcel Pavel eindigde ze toen op de negende plaats. Een jaar later behaalde zangeres Nicola de tiende plaats en in 2005 eindigden Luminiţa Anghel en Sistem op een meer dan verdienstelijke derde plaats. Met "Let me try" wisten ze de halve finale te winnen, maar in de finale moesten ze Helena Paparizou en Chiara voor zich laten. Een jaar later deed Mihai Trăistariu het met "Tornero" opnieuw heel goed, hij eindigde op een vierde plaats en in 2007 strandde Todomondo met "Liubi, liubi, I love you" op een dertiende plaats. Twee jaar geleden legden Nico en Vlad Miriţă met "Pe-o margine de lume" beslag op een twintigste plaats nadat ze in de eerste halve finale op een zevende plaats waren geëindigd. Vorig jaar werd het land vertegenwoordigd door Elena Gheorghe met "The Balkan girls" en zij wist tijdens de eerste halve finale met een totaal van 67 punten beslag te leggen op een negende plaats en zo mocht ze aantreden in de finale. Daarin strandde ze met 40 punten op een negentiende plaats.
Op zaterdag 06 maart werd in Roemenië de kandidaat gekozen voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. De omroep stapte af van het systeem van twee halve finales en een finale om een kandidaat aan te duiden voor het jaarlijkse liedjesfestival en dus hield TVR het bij slechts één finale met zestien kandidaten.
Tussen maandag 07 december en donderdag 14 januari konden inzendingen worden ingediend bij de nationale omroep. In totaal ontving de Roemeense omroep 117 inzendingen en daar werden er na een eerste selectie 112 van weerhouden. Op maandag25 januari beluisterde een elfkoppige jury (Călin Geambaşu, Dana Dorian, Andrei Kerestely, Sanda Cepraga, Dida Drăgan, Adrian Despot, Cornel Fugaru, Andrei Partoş, Titus Andrei, Horia Romanescu en Alexandru Catalan) alle inzendingen en uit dat aantal zouden er in eerste vijftien nummers worden gekozen voor de nationale selectie.
Maar uiteindelijk namen er toch zestien nummers deel daar de nummers veertien, vijftien en zestien allen hetzelfde aantal punten verzamelden. De finale vond plaats in het Circus Globus in de hoofdstad Boekarest en werd in goede banen geleid door Valentina Pelinel en Horia Brenciu. Zij kregen het gezelschap van Gianina Corondan die vanuit de green room verslag deden.
Het lot van de kandidaten lag in handen van een vakjury (50%) en van de kijkers thuis (50%) die door middel van televoting hun keuze kenbaar maakten. De vakjury werd opgedeeld in regio's en zo bestond de jury in de hoofdstad Boekarest uit elf personen en zij mochten 25% van de punten van de vakjury uitdelen. De resterende 25% werden toegekend door vier jury's (bestaande uit vijf personen) uit Cluj, Iasi, Timisoara en Craiova. De televoting ging, in tegenstelling tot eerdere berichten, van bij aanvang van het eerste nummer van start en werd afgesloten dertig minuten nadat de laatste kandidaat had opgetreden. In geval van een gelijke stand was de stem van de kijker beslissend. De Deense Olsen Brothers, de winnaars van het Eurovisie Songfestival in 2000, gaven tijdens de pauze een concert.
* uitslag van de finale van 'Selecţia Naţională Eurovision 2010' (tussen haakjes punten televoting/vakjury) :
01. "Playing with fire" (tekst en muziek : Ovidiu Cernăuţeanu) door Paula Seling (Roemeense selectie 1998-2003-2004-2008) & Ovi (Noorse selectie 2006-2009) : 24 punten (12+12). 02. "Save their lives" (tekst : Melinda Bartaş ; muziek : Eduard Carcotă) door Luminiţa Anghel (Roeemeense selectie 1994-1996-1998-2000-2002, ESF 2005), Tony Tomas (Roemeense selectie 2006-2007) & Adrian Piper (Roemeense selectie 2008-2009) : 16 punten (10+6). 03. 16. "Around around" (tekst en muziek : Cătălin Josan) door Cătălin Josan (Roemeense selectie 2008-2009) : 16 punten (8+8). 04. "Come as one" (tekst : Alexandra Ivan ; muziek : Gabriel Barută) door Hotel FM : 14 punten (4+10). 05. "It's not too late" (tekst : Andreea Andrei, Kamara ; muziek : Andrei Tudo) door Paula Seling (Roemeense selectie 1998-2003-2004-2008) & Kamara (ESF 2007 als lid van Todomondo) : 13 punten (6+7). 06. "Come along" (tekst : Lora, Sonny Flame ; muziek : F-Charm & Pol) door Lora (Roemeense selectie 2007) & Sonny Flame. : 11 punten (7+4). 07. "Surrender" (tekst en muziek : Razvan Matache, Zozo) door Anda Adam & Connect-R (ESF 2006 - Moldavië) : 05 punten (5+0). 08. "Lay me down" (tekst en muziek : Zero) door Zero (Roemeense selectie 2008-2009) : 05 punten (3+2). 09. "Baby" (tekst : Mihai Alexandru, Maria Renee Sanchez Ramos ; muziek : Mihai Alexandru) door Alexa (Roemeense selectie 2009) : 05 punten (2+3). 10. "Jackpot" (tekst : Răzvan Krivach, Tudor Rogoz, Gia Şandru ; muziek : Răzvan Krivach, Anca Mariaş) door Răzvan Krivach (Roemeense selectie 2003) : 05 punten (0+5). 11. "I'm running" (tekst en muziek : Cornel Ilie) door Dalma (Roemeense selectie 2009) : 01 punt (1+0). 12. "Crazy" (tekst : Alexandra Ungureanu ; muziek : Sandy Deac) door Alexandra Ungureanu (Roemeense selectie 2003-2004) : 01 punt (0+1). 13. "Running out of time" (tekst : Ovidiu Anton ; muziek : Daniel Bouroşu) door Pasager : 00 punten. 13. "See you in heaven, Michael" (tekst en muziek : Mircea Romcescu) door Lucia Dumitrescu (Roemeense selectie 2008, backing vocal Roemeense inzending ESF 2009) : 00 punten. 13. "Searching for perfect emotion" (tekst en muziek : Vlad Cretu) door Lulu (Roemeense selectie 2002) & The Puppets : 00 punten. 13. "Love is war" (tekst en muziek : Keo) door Tina G (Roemeense selectie 2005-2009) : 00 punten.
Paula Seling (Baia Mare, 25 december 1978) nam in 1998 voor de eerste maal deel aan de Roemeense selectie voor het Eurovisie Songfestival. Met "Te iubesc" strandde ze in de finale op een vierde plaats. In 2003 eindigde ze met "Let's go!" op een gedeelde derde plaats en een jaar later, in 2004, was een gedeelde zesde plaats weggelegd voor "Perfect". Twee jaar geleden nam ze voor de vierde maal deel en met Provincialii eindigde ze met "Seven days" op een derde plaats.
Ovidiu Cernăuţeanu nam reeds tweemaal deel aan de Noorse selectie, beter gekend als 'Melodi Grand Prix'. In 2006 strandde hij als Ovi Martin met "The better side of me" in de herkansingsronde. Vorig jaar wist hij met "Seven seconds" de finale te behalen maar daar overleefde hij de eerste stemronde niet.
"Playing with fire" (tekst en muziek : Ovidiu Cernăuţeanu)
Girl girl girl can't you see What you do to me tonight Boy boy boy if you're mean I will start a fight tonight You and I could try to stop Uh boy till you drop If we get together now We'll burn this place down You and me can't you see We're playing with fire Tell me now do you feel This burning desire. Don't stop make it rock Is taking us higher Could it be just a dream Are you running away? Boy boy boy what a fight Come and spend with me the night Girl girl girl are you sure I ain't here to fight Alright You and I could try to stop Uh boy till you drop If we get together now We'll burn this place down You and me can't you see We're playing with fire Tell me now do you feel This burning desire Don't stop make it rock Is taking us higher Could it be just a dream Are you running away? If we get together now We'll burn this place down MORGEN : voorstelling van de Sloveense kandidaten, Ansambel lindra & Kalamari. (foto : Eurovision.tv ; met dank aan 3D Flags)
Van Eeklo tot Oslo : Tom Dice deze week op tien in de 'MNM50', Katerine op tweeënveertig.
Eerder vandaag, zaterdag 01 mei, was er tussen 10.00 en 13.00 een nieuwe aflevering van de 'MNM50', de hitlijst die wordt samengesteld door de luisteraars van de muziekzender MNM. Sinds een aantal weken is men overgestapt van een dagelijkse naar een wekelijkse lijst.
"Me and my guitar", het nummer waarmee Tom Dice ons land op dinsdag 25 mei vertegenwoordigt tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in de Noorse hoofdstad Oslo, daalt deze week van een zevende naar een tiende plaats en dat na acht weken notering.
Minder dan 48 uur nadat het liedje in première ging op Eén, belandde het nummer op dinsdag 09 maart jongstleden op nummer tien in de hitlijst van de zender. Een dag later boekte hij vijf plaatsen winst en op donderdag 11 maart steeg hij van de vijfde naar de derde plaats en moest enkel nog Milk Inc. (met Regi Penxten, componist/tekstschrijver "My music", Eurosong 2008) en Owl City voor zich dulden. Ook op zaterdag 13 maart en maandag 15 maart bleef hij op de derde plaats staan maar dankzij de vele stemmen stond hij dinsdag 16 maart, na zes dagen notering, op een zucht van de eerste plaats en ook woensdag 17 maart behield hij die tweede plaats. Zowel op donderdag 18 maart als afgelopen zaterdag wist hij beslag te leggen op de eerste plaats maar na tien dagen moest hij begin deze week, maandag 22 maart, "Telephone" van Lady GaGa ft Beyonce en "Storm" van Milk Inc. laten voorgaan. Dinsdag 23 maart boekte hij opnieuw een plaatsje winst en woensdag 24 maart, na twaalf dagen notering, bleef hij op die tweede plaats staan. Op donderdag 25 maart moest hij die tweede plaats weer laten aan Milk Inc. en moest hij tevreden zijn met een derde stek. Maar op zaterdag 27 maart stond hij opnieuw op een zucht van de eerste plaats. Een week later (paaszaterdag) daalde hij naar een derde plaats en drie weken geleden boekte hij nogmaals een plaatsje verlies, een vierde plaats die hij op zaterdag 17 april kon behouden.
"Enjoy the day" van Katerine (Eurosong 2002-2006) kwam op dinsdag 16 maart de hitparade binnen op een vijfenveertigste plaats en daags nadien boekte ze drie plaatsen winst en zo kwam ze op een tweeënveertigste plaats terecht. Op donderdag 18 maart deed het ze het nog beter en met vier plaatsen winst en zo belandde ze op een achtendertigste plaats. Op zaterdag 20 maart maakte ze een sprong van die achtendertigste naar een achtentwintigste plaats, meteen dus een winst van tien plaatsen. Maar van die winst moest ze twee dagen later, op maandag 22 maart, alweer twee plaatsen prijsgeven en dus kwam ze op een dertigste plaats terecht. Dinsdag 23 maart moest ze opnieuw vier plaatsen inleveren en daarmee stond ze na zes dagen notering op een vierendertigste plaats. Woensdag 24 maart daalde ze één plaatsje naar een vijfendertigste stek en op donderdag 25 maart boekte ze negen plaatsen verlies en zo stond ze net voor het weekend op een vierenveertigste plaats. Op zaterdag 27 maart ging ze vier plaatsen achteruit en zo kwam ze op een achtenveertigste stek terecht. Op zaterdag 03 april boekte ze één plaatsje verlies en daarmee stond ze na drie weken notering op een negenenveertigste plaats. Drie weken geleden steeg ze naar een eenendertigste plaats en een week later boekte ze opnieuw wat winst wat haar op een dertigste stek deed belanden. Vorige week moest ze opnieuw terrein prijsgeven en belandde ze op een negenendertigste stek en dit na zes weken notering. Eerder vandaag boekte ze drie plaatsen verlies wat haar na zeven weken notering op een tweeënveertigste plaats brengt.
Met het nummer zou ze normaal gezien op vrijdag12 maart deelnemen aan de Griekse selectie voor het Eurovisie Songfestival, maar eerder vorige maand werd ze gediskwalificeerd. Een remixversie van het nummer stond reeds sinds november op het internet en dat was niet conform het reglement van de Griekse nationale omroep. (bron : MNM)
'Move Like Michael Jackson' : negenjarige Luciano is de winnaar voor de Vlaming Mike.
De voorbije weken kon je bij VT4 (Vlaanderen) en SBS 6 (Nederland) kijken naar 'Move Like Michael Jackson'. Véronique De Kock en Gerard Joling (ESF 1988) presenteerden negen weken lang de show waaraan de familie van Michael Jackson exclusief in Vlaanderen en Nederland haar medewerking verleende. Samen met Michaels broer Jermaine Jackson, Mark Summers (de Europese Casting Director van Michael Jackson's This Is It) en Lavelle Smith Jr. (Michaels choreograaf en persoonlijke vriend) gingen zij op zoek naar dé danser die het meeste geïnspireerd is door The King Of Pop. De prijs voor de winnaar is niet de minste : een waanzinnige dance-act tijdens het officiële memorial concert voor het in juni vorig jaar overleden popicoon.
Eerder op de avond was er de finale en die werd gewonnen door de negenjarige Luciano uit het Nederlandse Rotterdam, hij ging de 42-jarige Mike uit Mechelen vooraf.
Na een eerste ronde maakten enkel nog Luciano, Mike en Touch Down kans op de overwinning. De drie kandidaten moesten in de tweede ronde opnieuw het beste van zichzelf geven en in de ultieme battle ging het dus tussen de jongste en de oudste deelnemer.
LUCIANO (Rotterdam).
De 9-jarige Luciano was de jongste deelnemer in de finale. Op 3-jarige leeftijd zag hij Michael Jackson voor het eerst op tv en begon hij zijn dansbewegingen na te doen. Toen hij 5 was ontmoette hij The Groove Kings, een concurrent-act in 'Move Like Michael Jackson'. Hij volgde les bij hen en kreeg hierdoor de technieken van breakdance snel onder de knie. Luciano's favoriete nummer is "They don't care about us".
Luciano : "Mijn droom is om een groot artiest te worden. Als ik win dan weet ik zeker dat Michael mij ziet dansen tijdens het Memorial concert." Van de jury kreeg hij na afloop van zijn eerste optreden een staande ovatie. (bron, logo en foto : VT4)