In deze nieuwe rubriek 'Kate in Athina', kortweg 'Kathina', geven we vanaf vandaag tot en met zondag 21 mei aanstaande elke dag een overzicht van wat er op het programma van Kate Ryan zal staan. Opperste concentratie in de sporthal achter het omroepcentrum in Brussel. De voorbije twee dagen zijn Kate, haar dansers en de backings volop aan het repeteren geweest voor de nieuwe act in Athene. De sfeer zat goed en alle puzzelstukken pasten netjes ineen ! Voor de allereerste keer zong Kate het nummer, begeleid door de Zweedse backings, in combinatie met de nieuwe act, waarbij ze omringd wordt door 3 dansers. Daarbij probeerde ze ook de nieuwe jurk uit. En met succes ! Dries Verhaeghe, hoofd van de Belgische delegatie, noemt de act : "Verrassend sterk opgebouwd rond Kate". Wat hij precies bedoelt, zullen we moeten afwachten tot morgen donderdag. Dan repeteert Kate voor het eerst op het grote podium in Athene in het bijzijn van de pers. Maar één ding is duidelijk : de motivatie van de ploeg is ijzersterk !
Vandaag, meer bepaald vanmiddag om 12.30 zal Kate Ryan het vliegtuig richting Griekse hoofdstad nemen alwaar ze dus morgen (donderdag) haar eerste repetities zal afwerken. Voor wie haar wil uitwuiven moet om 10.00 aanwezig zijn op de luchthaven van Zaventem. Afspraak aan het bekende rode vliegtuig in de inkomhal waar trouwens ook de nummer drie en de runner-up van 'Eurosong 2006' (Belle Perez en La Sakhra) aanwezig zullen zijn.
Woensdag 10/05 : VERTREK
Vertrek naar Griekenland : 12.30. Aankomst Athene : 16.40.
10.15 : Belle Perez en La Sahkra wuiven Kate uit. 10.30 : vertrek naar Athene (check in). 16.40 : aankomst in Athene, ontvangst door Belgische ambassadeur Peter Moors en check in hotel. 20.00 21.00 : interviews in hotellobby.
We hebben alweer slecht nieuws te melden. Vandaag raakte namelijk bekend dat Steve Bender afgelopen zondag op 59-jarige leeftijd overleden is na een langdurige ziekte. Karl-Heinz Bender, geboren op 2 november 1942 in het Duitse Mainz was bekend onder zijn artiestennaam Steve Bender. De laatste jaren was hij muziekproducer maar hij begon zijn carrière als zanger. Velen onder ons zullen hem kennen als lid van onder andere Dschinghis Khan. Deze groep nam in 1979 deel aan het Eurovisie Songfestival voor het toenmalige West-Duitsland. Met hun gelijknamige nummer, "Dschinghis Khan", eindigde de groep op de vierde plaats in Jeruzalem. Hij was ook de vader van Melanie Bender, die deel uitmaakte van het trio Mekado dat in 1994 het land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival met "Wir geben ne Party". In 1993 overleed al een ander ex-lid van de groep (Louis Hendrik Potgieter). (foto : SB Music)
Na Bulgarije en Griekenland is Nederland het derde land waar Kate Ryan haar opwachting maakt in de hitparade. Momenteel is ze de tipparade binnengekomen op een 26e plaats. Die tipparade is de wachtkamer van de Nederlandse Top 40. Maar men moet ergens beginnen en Nederland verwacht blijkbaar wel veel van de Belgische inzending daar de single pas aanstaande maandag zal uitgebracht worden bij onze Noorderburen. Nu maar hopen op de 'twelve points...douze points' tijdens de halve finale en hopelijk ook tijdens de finale op zaterdag 20 mei. (bron : Stichting Nederlandse Top 40, foto : 2brains)
Als Kate Ryan het Eurovisie Songfestival wint, geeft het Roze Huis-Antwerpse Regenboogkoepel (HRH-ARK) een "tournée générale". Het HRH-ARK, dat zo'n 30 Antwerpse holebiverenigingen vertegenwoordigt, organiseert op 20 mei, de dag van het Songfestival, een grote fuif. Het festival zal op een groot scherm getoond worden in de Antwerpse zaal Harmonie.
Kate Ryan is erg geliefd bij de holebi's. Ze is de ambassadrice van de Eurogames, de holebi-Spelen in 2007 in Antwerpen. "Je t'adore" staat op 1 in de Homo Top 100. (bron : VRT Teletekst, foto : 2brains)
Volgende week donderdag 18 mei vindt in de Griekse hoofdstad Athene het 51e Eurovisie Songfestival plaats. Dat is ondertussen al genoegzaam bekend. Twelve Points...Douze Points volgt vanuit Vlaanderen alles nauwgezet en we proberen U als bezoeker/lezer de laatste nieuwtjes zo snel mogelijk mee te geven. Vanaf morgen barst het geweld ginder helemaal los als de eerste delegaties de Griekse bodem zullen betreden. Ook onze Kate Ryan vertrekt morgen richting Griekse hoofdstad en overmorgen (donderdag) werkt ze haar eerste repetitie af. Ondertussen wordt er in het OAKA al duchtig gerepeteerd voor onder andere de openingsact tijdens de halve finale volgende week donderdag. Op de muziek van "Welcome to the party" zal de halve finale van het Songfestival worden geopend. Het nummer werd in de Griekse finale dit jaar tweede na "Everything" dat de Cypriotische zangeres Anna Vissi voor het organiserende land zal zingen tijdens de finale op zaterdag 20 mei. Verder raakte al bekend dat zangeres Helena Paparizou tijdens de finale twee nummers ten gehore zal brengen : haar winnende nummer "My number one" en verder nog "Mambo". Dat wordt trouwens haar nieuwste single en zal ook in België uitgebracht worden. In haar 'thuisland' Zweden staat ze met dit nummer ondertussen al drie weken in de hitparade.
Tijdens de finale volgende week zaterdag is er voor zangeres Nana Mouskouri ook een prominente rol weggelegd. De Griekse zangeres is momenteel bezig aan haar afscheidstournee maar kon toch nog tijd vrijmaken om in Athene aanwezig te zijn. De link tussen Nana en het Eurovisie Songfestival is trouwens snel gemaakt : in 1963 nam ze in de Britse hoofdstad aan het liedjesfestival deel namens Luxemburg met "A force de prier" wat haar een achtste plaats opleverde. Tijdens de finale zal ze de televoting officiëel inluiden en dit door een zandloper in werking te zetten. Zoals steeds hebben de kijkers thuis welgeteld tien minuten om voor hun favorieten te bellen/sms'en.
Athina 2006 : Zien we Severina niet in de Griekse hoofdstad ?
Er is de laatste weken al heelwat te doen geweest rond de uitgelekte 'homevideo' van de Kroatische deelneemster Severina. Een aantal buitenlandse kranten berichtten hier reeds over en ook op de website van Het Laatste Nieuws staat vanavond te lezen dat Kroatië haar kandidaat niet naar Athene laat afreizen. Het is wachten op een officiële verklaring van de Kroatische omroep (HRT) of de EBU. Hieronder vindt U alvast het artikel.
Kroatië staat in rep en roer om Severina Vučković, die het land moest vertegenwoordigen op het Songfestival in Athene. De mooie Severina kan duidelijk meer dan alleen zingen. Drie jaar geleden heeft de 35-jarige in Split geboren popster immers een vrijpartij met haar toenmalig vriendje op video vastgelegd. Het vervolg laat zich al raden : die video staat nu op het internet. Ondanks een smeekbede van Severina om al het pornografische materiaal te vernietigen of haar toe te sturen, hebben de Kroaten inmiddels besloten dat Severina niet naar het Songfestival mag.
Voor de Songfestivalliefhebbers : Severina zou Kroatie vertegenwoordigen met het nummer "Moja stikla". Het nummer is een opmerkelijk en vrolijk nummer boordevol Kroatische folkloristische elementen gecomponeerd door Goran Bregovic. Vučković claimde dat de video, waarin ze seks heeft met een onbekende man met donker haar, gestolen is uit haar privé-collectie. Opmerkelijk : voordat de videobeelden uitlekten, stond Vučković in Kroatië bekend als een icoon van zedigheid. (foto : Eurovision.tv)
Finland : viering veertig deelnames Eurovisie Songfestival.
Dit jaar neemt Finland voor de veertigste maal deel aan het Eurovisie Songfestival. En dat was voor de Finse omroep YLE meer dan reden genoeg om er een feestelijk programma rond te maken. In totaal namen twaalf nummers afgelopen zaterdagavond deel aan het 'Muistathan Gala' ('Do you remember...?) dat kwam vanuit de Tampere Hall in Tampere. Het programma was ook rechtstreeks te volgen via het tweede Finse net. De Finse omroep had eerder dit jaar besloten om tijdens dit gala het populairste nummer te kiezen waarmee Finland aan het liedjesfestival had deelgenomen. Tussen januari en 16 april konden de kijkers middels televoting hun favoriete inzending(en) kiezen. De acht besten stootten door naar de finale, drie nummers werden door de Finse omroep zelf gekozen en het twaalfde (en laatste) ticket was voor de inzending van dit jaar. Alle nummers (al dan niet in de originele bezetting) werden zaterdagavond live gebracht met orkest. Het was dan opnieuw de beurt aan de televoters om de beste Finse inzending aller tijden te kiezen.
De volledige uitslag :
01. "Hard rock hallelujah" door Lordi (2006) : 41,6%.
02. "La dolce vita" door Anneli Saaristo (1989-07) : 13,9%.
03. "Eläköön elämä" door Sonja Lumme (1985-09) : 6,84%.
04. "Katson sineen taivaan" door Katri Helena (1979-14) : 6,82%. 05. "Sata salamaa" door Vicky Rosti (1987-15) : 6,5% (gezongen door Petri Laaksonen). 06. "Tom Tom Tom" door Marion Rung (1973-06) : 6,3%. 07. "Bye bye baby" door CatCat (1994-22) : 4,2%. 08. "Addicted to you" door Laura (2002-20) : 3,4% (gezongen door Jukka Kuronen). 09. "Tipi-tii" door Marion Rung (1962-07) : 3,3%. 10. "Fantasiaa" door Ami Aspelund (1983-11) : 3,1%. 11. "Valoa ikkunassa" door Laila Kinnunen (1961-10) : 2,3% (gezongen door Annika Eklund). 12. "Varjoon - suojaan" door Fredi (1967-12) : 1,7%.
Onze inzending "Je t'adore" van Kate Ryan blijft het in de Bulgaarse airplaylijst meer dan behoorlijk doen, ook al zakt ze deze week vier plaatsen. De Duitse inzending van Texas Lightning blijft het in eigen land nog steeds goed doen en blijft op de tweede plaats in de hitparade staan. Ook in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland staat hun nummer in de hitlijsten. Onze Belle Perez houdt het in de Nederlandse hitparade nu al tien weken vol met haar "El mundo bailando". De Spaanse dames van Las Ketchup zijn deze week de Roemeense hitparade binnen gekomen met hun Songfestivalbijdrage.
Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 20 mei zal KROATIE als twintigste land aantreden. Het is het laatste land dat rechtstreeks geplaatst is voor de finale en dat heeft het te danken aan het laattijdig terugtrekken van Servië-Montenegro. Kroatië eindigde vorig jaar in de finale op een elfde plaats en moest dus normaal gezien dit jaar eerst in de halve finale op donderdag 18 mei aantreden. Kroatië doet sinds 1993 mee aan het jaarlijkse liedjesfestival en wist twee maal een vierde plaats in de wacht te slepen. Een eerste maal met Maja Blagdan (1996) en nadien met Doris Dragovic (1999). Als deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië leverde het land de meeste deelnemers en wist het ook de enige overwinning binnen te halen. Hiervoor zorgde de groep Riva in 1989 met "Rock me". Ook na het uiteenvallen van Joegoslavië bleef Kroatië succesvol op het Songfestival. Tussen 1995 en 2001 (met uitzondering van 1997) eindigde de inzending steeds binnen de top tien.
Kroatië kiest jaarlijks de kandidaat voor het Eurovisie Songfestival via een nationale voorronde 'Dora'. Die nationale selectie bestaat steeds uit twee halve finales en de finale. Dit jaar ging de nationale selectie door op 2, 3 en 4 maart. Het was een 'blij' weerzien met een aantal oude bekenden.
De kandidaten in de eerste halve finale : lees hier.
De finalisten uit de eerste halve finale :
01. Tina Vukov met "Il treno per Genova" : 27 punten. 02. Magazin met "Oprosti mala" : 27 punten. 03. Lana Jurčević met "Najbolja glumica" : 26 punten. 04. Massimo met "Ti na mojim rukama" : 25 punten. 05. Petar Grao met "Nita mi ne znači (Ka' ti)" : 25 punten. 06. Danijela Martinović met "Oči od safira" : 23 punten. 07. Ivana Banfić met "Kad se sklope kazaljke" : 22 punten. 08. Angels met "Party" : 20 punten.
Uitgeschakeld :
09. Marija Husar met "Budi njen" : 17 punten. 10. Emina Arapović met "Čuvari ljubavi" : 13 punten. 11. En Face met "Čuvaj nas" : 13 punten. 12. Maja uput met "Kad sklopim oči" : 9 punten. 13. Magnetic met "Ne mogu lagati" : 8 punten. 14. Minea met "Sve dok ne postanem prah" : 7 punten. 15. Andrea Čubrić met "Onako kako volim" : 5 punten. 16. Sandi Cenov en Mirela Bunoza met "To nisam vie ja" : 5 punten.
De kandidaten in de tweede halve finale : lees hier.
De finalisten uit de tweede halve finale :
01. Kraljevi Ulice met "Kao san" : 30 punten. 02. Severina met "Moja tikla" : 30 punten. 03. Jelena Rozga met "Ne zovi me Marija" : 26 punten. 04. Karma met "Pusti da te vodi ritam" : 25 punten. 05. Ibrica Jusić met "Njene riječi" : 22 punten. 06. Jacques Houdek met "Umrijeti s osmjehom" : 19 punten. 07. Alen Vitasović met "kifo" : 18 punten. 08. Raspashow met "U tebi traim spas" : 16 punten.
Uitgeschakeld :
09. anamari met "Ljubav za jednu noć" : 16 punten. 10. Đani Stipaničev met "Tilo uz tilo" : 14 punten. 11. Kristina met "Zapisano na dlanu" : 14 punten. 12. Tina en Nika met "Kazna" : 13 punten. 13. Vlatka Pokos met "Najbolje" : 12 punten. 14. Claudia Beni met "Samo ti mi ostani" : 7 punten. 15. Latino met "Kunem se" : 7 punten. 16. Rivers met "To je sve za večeras" : 3 punten.
De kandidaten in de finale :
01. Tina Vukov met "Il treno per Genova" (eerste halve finale - 27 punten) : Tina strandde in 2004 samen met het Matija Dedic Trio in de tweede halve finale op een gedeelde achtste plaats met "Tuga dolazi kasnije". 02. Angels met "Party" : (eerste halve finale - 20 punten). 03. Lana Jurčević met "Najbolja glumica" (eerste halve finale - 26 punten) : in 2004 werd Lana in de nationale finale met "Prava istina" zesde. 04. Massimo met "Ti na mojim rukama" (eerste halve finale - 25 punten) : in 1987 werd Massimo in de Joegoslavische finale met "Samo jedan dan" tweede na Novi Fosili. Twee jaar later (in 1989) moest hij alweer tevreden zijn met de tweede plaats. Nu verloor hij met "Plavi andeo" met amper één puntje van de groep Riva met "Rock me". In 1990 werd hij achtste in de Joegoslavische finale met "Pjesma za tebe". In 1996 werd hij in de Kroatische nationale finale met "Kao more" twaalfde. Twee jaar geleden (2004) werd hij zevende met "Odjednom ti" samen met Merita's. 05. Ivana Banfić met "Kad se sklope kazaljke" (eerste halve finale - 22 punten) : Ivana werd in 1991 in de Joegoslavische finale derde met "Daj, povedi me". Vijf jaar later (in 1996) werd ze in de Kroatische nationale finale twintigste met het nummer "Dani ludila". Dat zong ze toen onder de naam I Bee samen met Rene Cooler. 06. Petar Grao met "Nita mi ne znači (Ka' ti)" (eerste halve finale - 25 punten) :Petar werd in de nationale finale in 1996 zevende met "Otkada nije mi tu". Een jaar later (1997) eindigde hij met "Idi" op een tweede plaats. Twee jaar later (1999) moest hij alweer tevreden zijn met de tweede plaats. Hij moest het toen in de finale met "Ljubav jedne zene" afleggen tegen Doris Dragovic. In 2001 werd hij met "Ni mrvu srice" derde. 07. Magazin met "Oprosti mala" (eerste halve finale - 27 punten) : de groep vertegenwoordigde Kroatië elf jaar geleden (1995) op het Eurovisie Songfestival. Daar werden ze met "Nostalgija" verdienstelijk zesde. In 1997 werden ze in de nationale finale zevende met "Opium". Een jaar later (1998) werden ze met "Ne svijetu sve" zesde, in 1999 met "Kasno je" vijfde en in 2000 als Cronika ook vijfde met "Hrvatska rapsodija". Vorig jaar eindigden ze met "Nazaret" op amper één puntje van winnaar Boris Novkovic feat. Lado Members. 08. Danijela Martinović met "Oči od safira" (eerste halve finale - 23 punten) : Danijela zong in 1995 bij Magazin en stond toen in Ierland op het festivalpodium. Drie jaar later mocht ze solo haar land vertegenwoordigen in Birmingham met het prachtige "Neka mi ne svane", bij velen ondertussen uitgegroeid tot één van de mooiste nummers van de laatste tien jaren. In een spannende eindstrijd moest ze uiteindelijk tevreden zijn met een vijfde plaats. Vorig jaar eindigde ze in de Kroatische finale met "Za tebe rodena" op een derde plaats. 09. Raspashow met "U tebi traim spas" (tweede halve finale - 16 punten). 10. Jacques Houdek met "Umrijeti s osmjehom" (tweede halve finale - 19 punten) : sinds 2002 is Jacques elk jaar van de partij in de nationale finale. In 2002 werd hij twaalfde met "Carolija", in 2003 werd hij vijfde met "Na krilima ljubavi", in 2004 vierde met "Nema razloga" en vorig jaar eindigde hij met "Nepodjediva" op een gedeelde vierde plaats. 11. Alen Vitasović met "kifo" (tweede halve finale - 18 punten) : Alen werd in de nationale finale van 1996 dertiende met "Marija". Vier jaar later (2000) werd hij met "Ja ne gren" negende, twee jaar later (2002) werd hij met "Ja san Istrijan" zesde en drie jaar geleden (2003) eindigde hij met "Lakse je kad se kraj ne vidi" op een elfde plaats. 12. Kraljevi Ulice met "Kao san" (tweede halve finale - 30 punten). 13. Karma met "Pusti da te vodi ritam" (tweede halve finale - 25 punten) : zowel in 2003 en 2004 eindigde Karma in de nationale finale op de derde plaats. In 2003 met het nummer "Nocas te ne dam nikome" en in 2004 met "Malo pomalo". 14. Jelena Rozga met "Ne zovi me Marija" (tweede halve finale - 26 punten) : Jelena werd in 1996 tweede tijdens de nationale finale met "Aha". Het jaar nadien was ze leadzangeres bij Magazin (zie halve finale gisteren). In 1997 werd de groep in de nationale finale zevende met "Opium". Een jaar later (1998) werden ze met "Ne svijetu sve" zesde, in 1999 met "Kasno je" vijfde en in 2000 als Cronika ook vijfde met "Hrvatska rapsodija". Vorig jaar eindigden ze met "Nazaret" op amper één puntje van winnaar Boris Novkovic feat. Lado Members. 15. Ibrica Jusić met "Njene riječi" (tweede halve finale - 22 punten) : Ibrica werd in 2004 vijfde in de nationale finale met "Jo samo ovaj put". Vorig jaar werd hij twaalfde met "Sutra bit će prekasno". 16. Severina met "Moja tikla" (tweede halve finale - 30 punten) : Severina werd in de nationale finale van 2000 achtste met "Daj mi, daj".
Severina maakte haar favorietenrol waar en zal met "Moja tikla" het land vertegenwoordigen in de finale van het Eurovisie Songfestival.
Severina Vučković is geboren op 21 april 1972 in Split. Ze schreef zich dit jaar nog eens in voor de nationale selectie in Kroatië en won de nationale finale en zo mag ze haar land gaan vertegenwoordigen in de Griekse hoofdstad. Twee jaar geleden was ze bij een schandaal betrokken, toen op internet een video te zien was waarin ze seks met een getrouwde man had. Ze wilde de website vervolgen, maar de zaak werd door de rechtbank van Zagreb geseponeerd.
"Moja tikla" (tekst : Severina Vučković ; muziek : Boris Novković en Franjo Valentić)
JER JO TRAVA NIJE NIKLA TAMO GDJE JE STALA MOJA TIKLA (govor; dođi, dođi, dođi dođi op op op op, ajde pile moje)
TIKA TAKA OKO POLA TRI TIPNUT ĆE ME DA SE NE VIDI ZNAM JA DOBRO TAKVE KAO TI ĐAVOLI SU TVOJI KUMOVI
ZVRC, ZVRC, TRAIT ĆE MOJ BROJ KUC, KUC, KUCAJ NEKOJ DRUGOJ
SOJČICE, DIVOJČICE, DAJ OBUCI ČARAPICE JER JO TRAVA NIJE NIKLA TAMO GDJE JE STALA MOJA TIKLA OJ DA DA OJ DA DA OJ DA DA OJ DA DA OJ DA DA MOJA TIKLA (govor; ije ete, ije oto, ije nove, ije moja i opet mala, s s s sex, op, op, zvrc, zvrc.)
TIKA TAKA OKO POLA TRI GRICNUT ĆE ME DA SE NE VIDI ZLATAN PRSTEN, TANKI BRČIĆI ZNAM JA DOBRO TAKVE KAO TI
ZVRC, ZVRC, TRAIT ĆE MOJ BROJ IC IC, BJEI AJDE DRUGOJ SOJČICE, DIVOJČICE, DAJ OBUCI ČARAPICE
JER JO TRAVA NIJE NIKLA TAMO GDJE JE STALA MOJA TIKLA OJ DA DA OJ DA DA OJ DA DA OJ DA DA MOJA TIKLA (govor; zumba, zumba, sijeno, slama, sir, salama, rii, bii, teča, veća, cikla, bikla, afrika, paprika) (govor; ije ete, ije oto, ije nove, ije moja, ajde, ajde)
Wil je de videoclip bekijken van "Moja tikla" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Eergisteren was Kate Ryan eventjes de grens overgestoken om bij onze Noorderburen op bezoek te gaan voor een optreden en interviews. Eén van die interviews gaf ze weg aan de mensen van het RTL 4-programma 'Boulevard', zeg maar de Vlaamse 'VIPS'. Wil je deze reportage bekijken volg dan deze link. Haar single "Je t'adore" zal in Nederland op maandag 15 mei verschijnen.
Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 20 mei zullen onze Zuiderburen, FRANKRIJK, als negentiende aantreden. Frankrijk is één van de zeven landen die er van in het begin al bij zijn. Tot op heden wist het land het Songfestival vijf maal te winnen maar de laatste overwinning dateert ondertussen al van 1977 toen Marie Myriam "L'oiseau et l'enfant" naar de eerste plaats zong. In totaal nam het land twee maal niet deel aan het Songfestival : in 1974 wegens het overlijden van president Pompidou in de week voorafgaand aan het festival en in 1982 omdat de Franse omroep (TF 1) vond dat het festival te ouderwets was. Een jaar later nam France 2 de fakkel over.
Onze Zuiderburen gooiden het dit jaar over een andere boeg. Ze hebben hun kandidaat gekozen via meerdere castingshows. France 3 maakte midden december bekend dat de Franse finale in maart zou worden uitgezonden. In totaal zouden er in die finale 21 kandidaten aantreden. Om die zoektocht tot een goed einde te brengen gingen France 3, zusterzender France 2 en RFO de handen in elkaar slaan. In totaal werden vier van de 21 kandidaten gezocht via het programma van Pascal Sévran op France 2. France 3 organiseerde castingdagen en die leverden 13 kandidaten op. En ook RFO organiseerde een competitie om de vier kandidaten van de overzeese gebieden te kiezen. Daar werden negen artiesten op de kijkers losgelaten die reeds geselecteerd waren op het 'Festival des Francofolies de La Rochelle'. Uit die negen artiesten kozen de kijkers de vier kandidaten die deelnamen aan de nationale finale.
Met 5.000 waren ze om deel te nemen en heelwat audities later was het dan zover. Op 14 maart maakten 21 kandidaten onder elkaar uit wie Frankrijk tijdens het 51e Eurovisie Songfestival mag vertegenwoordigen. Als één van de 'Big 4' is het land zeker van een plaats in de finale op zaterdag 20 mei.
Een vakjury (met o.a. Lara Fabian en Natasha St Pier) en de kijkers thuis (via televoting) bepaalden wie namens het land op zaterdag 20 mei mag aantreden in Athene. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over : Virginie (42,5 %)(France 2), Fabien (34,2%)(France 2) en Julien Lamassone (23,3%)(France 3). In eerste instantie zou de zangeres "Nous, c'est vous" (geschreven door Corneille) zingen maar een paar dagen na de finale maakte zangeres Virginie Pouchin zelf reeds bekend dat ze een nieuw nummer zou brengen. Uiteindelijk werd het "Il était temps" (ook geschreven door diezelfde Corneille).
Virginie Pouchin is een 26-jarige zangeres (kapster) uit de Ardèche, gelegen in het zuiden van Frankrijk. In de nationale finale op 14 maart laatstleden zong ze een nummer van de Canadese zangeres Céline Dion, zelf ooit winnares op het Eurovisie Songfestival.
"Il était temps" (tekst en muziek : Corneille)
Devenir, Comme seule raison de résister Tenir, élever le ton pour exister Ça se dit ça se chante facilement Mais mon refrain aujourdhui cest Il était temps quenfin le ciel se rappelle de moi Il était temps enfin une trêve ma chance a moi Il était temps Il était temps
Courir après lidéal ça vaut le coup Souffrir. Oh quel régal quand cest un rêve au bout Ça se dit ça se chante facilement Mais mon refrain aujourdhui cest Il était temps quenfin le ciel se rappelle de moi Il était temps enfin une trêve ma chance a moi Il était temps Il était temps
Jy croyais plus J y croyais plus dailleurs jai du mal a le croire encore Il était temps quenfin le ciel se rappelle de moi Il était temps enfin une trêve ma chance a moi Il était temps Il était temps
Il était temps pourvu que ça reste Et si ça ne dure pas Je serais heureuse de dire aux enfants Que jy ai touché une fois dans mon temps
Il était temps
Wil je de videoclip bekijken van "Il était temps" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Ook dit weekend (vandaag en morgen) kan je via de site van Eurovil een editie van het Eurovisie Songfestival uit de 'oude doos' bekijken. Dit weekend is 1971 aan de beurt. Het Songfestival werd toen gehouden in de Ierse hoofdstad Dublin en dit omdat het jaar voordien de jonge zangeres Dana voor het 'groene' eilland de eerste zege had binnengehaald. Er namen dat jaar 18 landen deel aan het liedjesfestival. De vijf landen die het jaar voordien hadden afgehaakt (Finland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal en Zweden) waren opnieuw van de partij en voor het eerst nam Malta ook deel aan het festival. Er werd tevens een nieuw puntensysteem ingevoerd : tot 1970 was er in elk land een jury van 10 personen die elk één punt mochten geven aan hun favoriete nummer. Dit jaar stuurde elk land twee juryleden naar Ierland, die beiden voor elk liedje een cijfer moesten geven (minimaal 1, maximaal 5). Deze punten werden bekendgemaakt door het omklappen van bordjes. Winnares van het zestiende Songfestival was de Franse zangeres Séverine, met het nummer "Un banc, un arbre, une rue", tot op heden de enige overwinning voor het vorstendom.
Het duo Nicole en Hugo was als winnaar uit de bus gekomen van 'Canzonissima' en zo mochten zij ons land vertegenwoordigen met "Goeiemorgen morgen". In de week voorafgaand aan het Songfestival moesten zij echter verstek laten gaan, vanwege de geelzucht van Nicole. In allerijl werden Lily Castel en Jacques Raymond opgeroepen om het nummer te vertolken. Voor Jacques Raymond werd het zijn tweede deelname. Het duo eindigde op de veertiende plaats. (foto : websiteSéverine)
Gisteren was Kate Ryan eventjes de grens overgestoken om bij onze Noorderburen op bezoek te gaan voor een optreden en interviews. En daarmee is haar rondreis door Europa nu helemaal ten einde. Vandaag, meer bepaald deze namiddag, heeft ze in Brussel een afspraak met de Griekse kandidate Anna Vissi. Wie de Cypriotische diva wil ontmoeten moet vanavond afzakken naar Les Salons de l'Atalaïde in Brussel (Chaussée de Charleroi 89, 1060 Brussel) alwaar een heuse Songfestivalparty zal doorgaan. De party begint om 22.00 en Anna Vissi zal er ook een optreden verzorgen. Voor wie haar aan het werk wil zien een uitgelezen kans al moet er voor de party wel 15 inkomgeld neergeteld worden.
Tot slot nog even meegeven dat het Eén-programma 'De rode loper' voor het laatst deze week aandacht zal besteden aan de promotietournee van Kate. Een ploeg van het programma volgde haar op haar rondreis door Europa. (bron : Eén)
Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 20 mei zal het gastland, GRIEKENLAND, als zestiende aantreden. Het land doet sinds 1974 mee aan het liedjesfestival. Vorig jaar wist het voor het eerst het Songfestival te winnen. Zangeres Helena Paparizou bracht de overwinning naar het land met "My number one". Twee jaar geleden eindigde Sakis Rouvas al op de derde plaats. Dit jaar zien we hem terug als presentator van het 51e Eurovisie Songfestival.
Net als vorig jaar duidde de Griekse omroep (ERT) intern een kandidaat aan om het land af te vaardigen naar het Songfestival. Dan ging ze wel deelnemen, dan was ze niet meer in de running, en dan weer wel. Zo ging het al een hele tijd maar door en dan kwamen verschillende bronnen met het bericht dat het zou kunnen dat ze ging deelnemen. Maar eind januari kwam aan dat alles een einde. De Griekse omroep maakte toen bekend dat zangeres Anna Vissi de Griekse kleuren zal verdedigen op het komende Eurovisie Songfestival. Half maart zong Anna Vissi tijdens een show vier nummers. Een vakjury (40%) en televoting (60%) kozen het lied waarmee Griekenland even goed zal proberen te doen als vorig jaar.
De uitslag :
01. "Everything" (tekst : Anna Vissi ; muziek : Nikos Karvelas) : 47,79 %. 02. "Welcome to the party" (tekst en muziek : Dimitris Kontopoulos) : 26,32%. 03. "Who cares about love" (tekst en muziek : Niklos Karvelas) : 13,72%. 04. "Beautiful night" (tekst en muziek : Pegasos-Antonis and Dimitris Papavomvolakis): 12,16%.
Voor Vissi zal het haar derde deelname zijn aan het festival. In 1980 nam ze voor het eerst deel voor Griekenland met "Autostop" en eindigde op een dertiende plaats. Twee jaar later verdedigde ze de kleuren van haar geboorteland Cyprus, en met "Mono I agapi" eindigde ze toen op een verdienstelijke vijfde plaats. En 26 jaar na haar eerste deelname verdedigt ze dus op zaterdag 20 mei op Griekse bodem haar "thuisland".
"Everything" (tekst : Anna Vissi ; muziek : Nikos Karvelas)
I can hear my heart breaking As I open the door I can feel the tears On my face burn like fire As I look in your eyes And I know I'm still in love with
Everything I hate Everything you do Everything I fear Everything on you
I can feel my life ending As a whisper goodbye And I know I'm still in love with
Everything I hate Everything you do Everything I fear Everything on you
I cant believe I still need you I cant believe I still want you I cant believe life means Nothing without you Baby I'm still in love with
Everything I hate Everything you do Everything I fear Everything on you
Im in love with
Everything you are
Wil je de videoclip bekijken van "Everything" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Vandaag zat Kate Ryan bij onze Noorderburen voor een optreden en interviews. En daarmee is haar rondreis door Europa nu ten einde. Morgen, vrijdag, heeft ze in Brussel een afspraak met de Griekse kandidate Anna Vissi.
Morgen besteedt het Eén-programma 'De rode loper' voor het laatst deze week aandacht aan de promotietournee van Kate. Een ploeg van het programma volgde haar op haar tocht door Europa. (bron : Eén)
"Je t'adore" van Kate Ryan zakt in de elfde week notering van de derde naar de zevende plaats in de Vlaamse 'Ultratop 50'-lijst. Katerine stijgt met "Take me home - Watch me move" van 18 naar 17. Peter Evrard stijgt met zijn bijdrage twee plaatsen en zangeres Marjolein met "Luister naar mijn hart" stijgt vijf plaatsen. Eve Kempbell komt de hitparade binnen op plaats 44. In de albumlijst zakt Barbara Dex naar de 22e plaats en Kaye Styles zakt in de derde week notering naar plaats 34.
Ultratop 50 singles :
07. (03) "Je t'adore" - Kate Ryan (11 weken). 17. (18) "Take me home - Watch me move" - Katerine (4 weken). 21. (14) "El mundo bailando" - Belle Perez (11 weken). 24. (21) "Als ik je morgen ergens tegenkom" - Els de Schepper (6 weken). 28. (24) "Profile" - Kaye Styles (10 weken). 29. (25) "P.O.W.E.R." - Brahim (7 weken). 38. (40) "Coward" - Peter Evrard (2 weken). 44. (NW) "Not right" - Eve Kempbell.
Verdwenen : "Not that beautiful" - Afi (3 weken).
Ultratop 50 albums :
22. (18) "Blue eyed girl" - Barbara Dex (4 weken). 34. (25) "It iz what it iz" - Kaye Styles (3 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' stijgt "Je t'adore" in de zesde week notering van de 18e naar de 16e plaats. Verder stijgt "Le papa pingouin" opnieuw in de Waalse hitparade, nu van een 25e naar een 17e plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats.
BWO zakt deze week in de Zweedse hitparade van de tweede plaats naar de vierde plaats, en is daarmee nog steeds de hoogst genoteerde deelnemer van de nationale voorronde dit jaar. Ook Carola moet twee plaatsen inleveren maar Magnus Bäcklund stijgt in de zevende week van de 58e naar de 6e plaats. Jessica Andersson komt de hitparade opnieuw binnen met haar bijdrage "Kalla nätter". Magnus Carlsson komt met zijn gelijknamige cd de albumhitlijst binnen op de derde plaats en gaat daarmee net BWO vooraf die in de tweede week notering de eerste plaats al meteen moeten inleveren.
SINGLES TOP 60 :
04. (02) "Temple of love" - BWO (7 weken). 06. (58) "The name of love" - Magnus Bäcklund (7 weken). 08. (06) "Evighet" - Carola (7 weken). 10. (03) "Mama take me home" - Rednex (8 weken). 11. (09) "Night of passion" - The Poodles (7 weken). 12. (08) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (8 weken). 13. (07) "Sing for me" - Andreas Johnson (7 weken). 16. (39) "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (7 weken). 18. (18) "Mi amore" - Velvet (8 weken). 19. (RE) "Kalla nätter" - Jessica Andersson (6 weken). 28. (23) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (7 weken). 35. (41) "Leve livet" - Magnus Carlsson (8 weken). 39. (26) "Faller duså faller jag" - Patrick Isaksson (8 weken).
Verdwenen : "This woman" - Anna Sahlene (8 weken), "Kameleont" - Electric Banana Band (5 weken) en "Silverland" - Roger Pontare (6 weken).
ALBUMS TOP 60 :
03. (NW) "Magnus Carlsson" - Magnus Carlsson. 04. (01) "Halcyon days" - BWO (met "Temple of love") (2 weken). 18. (13) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (6 weken). 22. (08) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (8 weken).
Tijdens de finale van het 51e Eurovisie Songfestival op zaterdag 20 mei aanstaande zal het VERENIGD KONINKRIJK als vijftiende aantreden. Het land doet al sinds 1957 mee aan het Eurovisie Songfestival. Met uitzondering van 1958 is het land al elk jaar van de partij geweest op het liedjesfestival. In totaal wisten de Britten het festival vijf maal te winnen. De laatste keer dateert ondertussen al van 1997. Het Verenigd Koninkrijk is ook recordhouder wat tweede plaatsen betreft : maar liefst vijftien maal wisten ze beslag te leggen op die 'ondankbare' plaats. Drie jaar geleden, in 2003 behaalde het land voor het eerst de laatste plaats met nul punten. Die 'eer' was weggelegd voor Jemini met "Cry baby".
De Britse omroep (BBC) maakte half februari de lijst van artiesten bekend die op zaterdag 4 maart tijdens 'Making your mind up 2006' gingen strijden voor het ticket richting Athene. De omroep koos dit jaar voor een aantal artiesten die reeds op de hoogste trede van de hitparade stonden alsook voor beginnende artiesten. Het programma werd net als vorig jaar gepresenteerd door 'oude' rot Terry Wogan en journaliste Natasha Kaplinsky.
De zes kandidaten in de nationale finale :
01. Goran Kay met "Play your game" : is bekend als componist, maar waagt nu zijn kans als zanger. 02. Kym Marsh met "Whisper my name" : is een voormalig lid van Hear'Say, uit de talentenjacht 'Popstars' op ITV. 03. Daz Sampson met "Teenage life" : hij was lid van Bus Stop ("Kung Fu fighting" in een nieuwe versie met Carl Douglas) en van Rikki & Daz. 04. City Chix met "All about you" : City Chix is Jade Lezar en Laura McMonagle, beiden acteren ze in BBC Scotland's soapserie 'River City'. 05. Four Story met "Hand on my heart" : de groep bestaat uit Ben Ofoedu, Rodney Williams, Tony Thompson en Mark Brightman. Ben Ofoedu was in de jaren negentig de leadzanger van Phats and Small. 06. Antony Costa met "Beautiful thing" : is een voormalig lid van de boysband Blue.
Het eerste deel liep van 18.20 tot 19.20 (19.20-20.20 Belgische tijd). In dit eerste deel zongen de kandidaten hun nummer en gaf een panel van bekenden zijn/haar commentaar. In dit panel zaten Jonathan Ross, Bruno Tonioli, Fearne Cotton en Kelly Osbourne. Nadien was het de beurt aan de kijkers om te televoten. In het tweede deel, dat van 20.00 tot 20.20 (21.00-21.20 Belgische tijd) liep, werd de uitslag bekend gemaakt en kwamen we te weten wie het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigen op zaterdag 20 mei aanstaande.
De volledige uitslag :
01. Daz Sampson met "Teenage life" : 121 punten. 02. Antony Costa met "Beautiful thing" : 96 punten. 03. City Chix met "All about you" : 55 punten. 04. Kym Marsh met "Whisper my name" : 53 punten. 05. Four Story met "Hand on my heart" : 17 punten. 06. Goran Kay met "Play your game" : 14 punten.
De oproepen van de regionale jury's en de internetstemmen werden omgezet naar punten (2-4-6-8-12), de GSM/SMS stemmen werden omgezet naar punten en dit aan de hand van het aantal % van de stemmen behaald ten opzichte van de totale stemmen van de zes kandidaten samen.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
Tot.
Pos.
01.
Goran Kay
2
2
2
2
6
14
6
02.
Kym Marsh
6
6
4
6
4
6
6
6
9
53
4
03.
Daz Sampson
12
8
8
12
12
8
12
12
37
121
1
04.
City Chix
4
4
12
4
6
4
4
17
55
3
05.
Four Story
2
2
2
4
2
5
17
5
06.
Antony Costa
8
12
6
8
8
12
8
8
26
96
2
(1) Manchester (2) Londen (3) Glasgow (4) Birmingham (5) World Wide Web (6) Belfast (7) Cardiff (8) Bristol (9) GSM/SMS
Voor Jonathan Ross en Kelly Osbourne mocht Daz Sampson (foto) naar Athene, Fearne Cotton en Bruno Tonioli zagen liever Antony Costa gaan.
Daz Sampson is een dance-DJ en zanger. Hij is vooral bekend van zijn remixen van populaire nummers zoals o.a. "Out of touch" en "Kung-fu fighting".
"Teenage life" (tekst en muziek : Daz Sampson en John Matthews)
Now hear this
What did you learn at school today ? That's what the teachers used to say But they don't know Don't understand, do they ? Why do they always give advice ? Saying "Just be nice, always think twice" When it's been a long since they had a teenage life
What did you learn at school today ? That's what the teachers used to say But they don't know Don't understand, do they ? Why do they always give advice Saying "Just be nice, always think twice" When it's been a long time since they had a teenage life
Dwelling on the past, from back when I was young Thinking of my school days and trying to write this song Classroom schemes and dreams Man they couldn't save me Cos my days were numbered when I signed down on Avy Teenage kicks running out what could we do I still show respect to my boys who made it through And getting told off Mr T how my life would be Then giving him a signal So everyone could see Sunshine and shade Those girls I'd serenade Thinking of those sixth form chicks that misbehave Hoping that those days would go on and on forever Every day something new Just friends running together But suddenly school ends Your teenage life gone All your mates are growing up now They're moving on And now I'm looking back I'll tell you what I know Do you listen to your teacher ? No I don't think so
"What did you learn at school today?" That's what the teachers used to say But they don't know Don't understand, do they ? Why do they always give advice Saying "Just be nice, always think twice" When it's been a long time since they had a teenage life
Now if you treat the kids fine, together they will shine Ooh ooh ooh shine And if you give the kids time, they won't do the crime Won't do the crime
Now my bad old ways Were during my school days Messing on those grade A's My life is just a haze I'm going through the struggle Five ten and kicking back So I could lock my flow Lace it up now on the track Oh yeh I felt the pain Whilst chasing all the fame I'm being told I'm nothing Just a player in the game But now I walk tall Stand proud for you to see I'm driving these fast cars It's five stars for me
"What did you learn at school today?" That's what the teachers used to say But they don't know Don't understand, do they? Why do they always give advice Saying "Just be nice, always think twice" When it's been a long since they had a teenage life
Wil je de videoclip bekijken van "Teenage life" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Vandaag raakte bekend dat de bekende componist Rauno (Väinämö) Lehtinen (foto) afgelopen maandag overleden is op 74-jarige leeftijd. "Tom tom tom", de Finse inzending in 1973 was van zijn hand. Zangeres Marion Rung behaalde in het Groothertogdom een zesde plaats met dit nummer. Tot op heden is het nog steeds de beste Finse inzending ooit. Twee jaar eerder (1971) was de Finse inzending ook al van zijn hand. Markku Aro en Koivistolaiset eindigden toen met "Tie uuteen päivään" in de Ierse hoofdstad Dublin op de achtste plaats. (bron en foto : Iltalehti)
Promotietournee (27) : tussen Zwitserland en Nederland.
Gisteren zat Kate Ryan nog in Zwitserland voor een optreden en interviews. Morgen trekt ze naar Nederland voor de laatste etappe van haar promotietournee. Overmorgen, vrijdag, heeft ze in Brussel een afspraak met de Griekse kandidate Anna Vissi.
Nog tot en met vrijdag besteedt het Eén-programma 'De rode loper' aandacht aan de promotietournee van Kate. Een ploeg van het programma volgde haar op haar tocht door Europa.(bron : Eén)