'De Rodenburgs' : Claire en Freya overleven ongeval.
Op woensdag07 oktober jongstleden ging bij de commerciële omroep vtm 'De Rodenburgs', een nieuwe fictiereeks over het leven van een rijke ondernemersfamilie, van start.
Sluwe intriges bij steenrijke familie
De serie 'De Rodenburgs' vertelt het verhaal van twee families, die worden samen gebracht door de banden van het huwelijk en door zakelijke belangen.
De miljonairsfamilie Rodenburg is rijker is dan de zee diep is, dankzij de Rodenburg Investment Company RIC, gesticht door pater familias Karel Rodenburg. De familieleden wonen wonen in één van de meest luxueuze villawijken van het land. In deze wereld gelden andere wetten dan in de gewone wereld. Grenzen lijken niet te bestaan, zij bepalen zelf hun limieten.
Maar hoewel de Rodenburgs rijk, mooi en machtig zijn, brengt dit hen niet automatisch geluk. Voor de superrijken is het immers nog moeilijker om echte liefde en geluk te vinden.
Jaloerse zoon Fred wil wraak of liefde ?
Het verhaal begint op het ogenblik dat Karel Rodenburg 65 wordt en de leiding van zijn imperium niet overdraagt aan zijn oudste zoon Fred, maar aan een meer capabele buitenstaander : Stijn De Ridder.
Het is een bittere pil voor Fred, die al zijn hele leven gebukt gaat onder het gebrek aan affectie en waardering van zijn vader. Het feit dat Stijn de broer is van Freds kersverse echtgenote en dus zijn eigen schoonbroer, maakt het alleen maar erger. Ook Freds moeder Benedicte kan de beslissing van haar echtgenoot niet aanvaarden en er begint een verbeten strijd tussen twee kampen.
Stijn begint met zijn vrouw Hanne en tienerdochter Freya een nieuw leven in een omgeving die de hunne niet is en al snel worden ze het slachtoffer van intriges, overspel en corruptie. Geen van de drie krijgt vat op het leven van de superrijke Rodenburgs en hun levens veranderen diepgaand.
Maar ook de Rodenburgs brengen meer en meer zichzelf en hun imperium in de problemen. Ze kunnen en durven zich veel permitteren en komen er meestal ook nog mee weg, maar gaan ze niet te ver in hun hoogmoed ?
Uiteindelijk draaien de conflicten niet alleen om geld en macht, maar vooral om de drang naar respect en liefde van de anderen en -onvermijdelijk - ook om jaloezie en haat. En in dat soort conflicten zijn er altijd meer verliezers dan winnaars
* de personages :
Karel Rodenburg (Mike Verdrengh)
De Godfather van de familie. Karel is een man die vanuit een bescheiden afkomst is opgeklommen naar de top van de maatschappij. Dat vereiste een keihard karakter, zelfdiscipline en een zekere meedogenloosheid ten opzichte van zijn omgeving, ook tegenover zijn eigen familie Karel en zijn echtgenote Bénédicte hebben twee zoons - die hij in al die jaren weinig aandacht heeft geschonken. De zaak ging steeds voor. Het resultaat is een wel erg manke relatie met zijn oudste zoon Fred, die eigenlijk was voorbestemd om hem op te volgen. Maar Karel vindt zijn zoon te zwak en kiest voor een buitenstaander.
Bénédicte Rodenburg (Gilda De Bal)
Bénédicte is de mooie, altijd elegante mater familias, afkomstig uit een gegoede en invloedrijke familie. Zij is steeds de stille kracht geweest achter de talentrijke, hardwerkende Karel en haar afkomst en relaties hebben hem zeker geholpen bij de uitbouw van zijn imperium, iets waar ze hem ook regelmatig aan herinnert. Oudste zoon Fred is haar oogappel en wanneer Karel achter haar rug beslist om de leiding van het bedrijf niet aan hem toe te vertrouwen, komt dit erg hard aan. Ze is dan ook vastbesloten om deze beslissing ongedaan te maken.
Achter haar frêle en charmante verschijning schuilt een keiharde tante. Bénédicte is een gevaarlijke vrouw in wie velen zich vergissen.
Fred Rodenburg (Mathias Sercu)
Fred Frederick Rodenburg is de oudste zoon van Karel en Bénédicte en de gedoodverfde "kroonprins" aan het hoofd van het imperium. Zijn tragedie is dat hij helemaal niet de kroonprins wil zijn en slechts hunkert naar één ding : liefde en erkenning van zijn vader. Het feit dat Karel hem dan ook nog datgene miskent wat hij als zijn geboorterecht beschouwt, ervaart hij als de ultieme vernedering. Fred heeft een 20-jarige dochter uit een eerste huwelijk een jeugdzonde en is nu gehuwd met het jonge fotomodel Maaike De Ridder, van wie hij oprecht houdt.
Van jongs af aan rotverwend, is Fred een vrolijke nietsnut met gevoel voor humor, een gevoelig ego, onbetrouwbaar en tegelijk naïef.
Olivier Rodenburg (Pieter Embrechts)
Senator Olivier Rodenburg is de knappe en getalenteerde jongste zoon van de familie. Niet enkel omdat zijn oudere broer Fred voorbestemd was om in het bedrijf te stappen, maar ook en vooral uit idealisme heeft Olivier voor de politiek gekozen. Met zijn knappe, jeugdige verschijning, zijn scherp verstand en de steun van zijn machtige familie, schopt Olivier het snel tot senator. Naast een rijzende ster aan het politieke firmament is hij ook één van 's lands meest begeerlijke vrijgezellen.
Vrouwen zijn meteen ook zijn zwakke punt : hij is een onverbeterlijke rokkenjager. Olivier is een charmeur die in elke vrouw getrouwd of niet - wel een uitdaging ziet, maar eens ze veroverd is ook alle interesse verliest. De kuren van oudere broer Fred, die hij meermaals uit de nood moet helpen, zijn een nachtmerrie voor Olivier. Olivier is een integer en bevlogen politicus, maar een schandaal loert bij hem steeds om de hoek.
Maaike Rodenburg (Lien De Graeve)
Maaike De Ridder is van eenvoudige komaf, maar heeft een niet onaardige modellencarrière achter de rug wanneer ze trouwt met Fred Rodenburg. Voor de buitenwacht is dit meteen de kroon op haar werk : een huwelijk met een steenrijke erfgenaam. Maar Maaike houdt oprecht van Fred. Ze laat zich door haar held alles wijsmaken, verliest realiteiten uit het oog, loopt tegen muren en toch haar liefde en geloof in hem blijven overeind. En al hebben we in het begin wel de indruk dat zij voor Fred vooral een trofee is, toch zal blijken dat de liefde wederzijds is. Alleen Maaikes kinderwens is iets waar Fred zich niet echt kan in vinden.
Maaike is erg naïef en open, maar haar sterke kanten zijn haar lieftalligheid, charme én de perfecte kennis van de codes van de nouveau riches die haar omringen.
Marie-Claire Rodenburg (Marie Vinck)
Marie-Claire (Claire) is Freds bloedmooie dochter uit een eerste huwelijk dat niet lang stand heeft gehouden. De enige kleindochter van Karel en Bénédicte is te grillig, wispelturig, emotioneel en onberekenbaar om in woorden te vatten. Claire kent letterlijk geen grenzen. Met haar vader komt ze uitstekend overeen, zolang hun conversatie niet langer dan twee minuten hoeft te duren en zolang Fred haar kan wegsturen met centen of de belofte van een nieuwe cabrio. Aan haar nieuwe stiefmoeder Maaike daarentegen heeft ze een hekel. Niet dat ze daar een bepaalde reden voor heeft, maar gewoon uit principe maakt ze Maaike het leven zuur. Claires grootste frustratie is de liefde die ze ziet ontluiken tussen haar ex-vriend Simon en de jonge, onschuldige Freya.
Claire is een wild jong dier dat alles en iedereen kan krijgen, maar kampt met haar gevoelens en haar verlangen naar echte liefde.
Stijn De Ridder (Wim Danckaert)
De oudere broer van Maaike heeft een solide loopbaan opgebouwd in het bedrijfsleven en is financieel directeur van een middelgroot bedrijf. Hij is gelukkig getrouwd met Hanne, een psychologe, en samen hebben ze een tienerdochter Freya. Een beetje dankzij Maaikes relatie met Fred Rodenburg is Stijn onder de aandacht gekomen van Karel en wordt hij aangezocht om de nieuwe CEO te worden van de Rodenburg Investment Company en dit in de plaats van zijn kersverse schoonbroer.
Stijn is een absoluut evenwichtige figuur. Hij heeft alles om gelukkig te zijn, maar de lokroep van Karel om hem op te volgen, is té lucratief en egostrelend om te laten schieten. En dus gaat Stijns leven totaal veranderen : hij gaat zijn familie meesleuren naar het luxueuze milieu aan de stadsrand en zelf op eigen benen leren staan aan het hoofd van een familieholding. En niet iedereen in die familie is gelukkig met zijn komst.
Stijn is een familieman, maar het werk eist hem zodanig op dat zijn vrouw en dochter ondanks zijn liefde en goodwill stilaan van hem vervreemden
Hanne De Ridder (Hilde Heijnen)
Hanne is zonder twijfel het meest evenwichtige en positieve karakter. Ze is charmant en intelligent, eerder gericht op het welzijn van anderen dan op zichzelf. Hanne heeft een warm nest gemaakt voor haar man Stijn en haar dochter, terwijl ze als psychologe in een instelling voor probleemjongeren zich ook beroepsmatig kan uitleven. Ze is dan ook perfect gelukkig of houdt zich dat tenminste voor. Wanneer Stijn de kans van zijn leven krijgt, zal ze zichzelf wegcijferen en hem volgen. Door de radicale switch in haar leven is Hanne echter gedwongen om toch op zoek te gaan naar zichzelf, iets wat voor haar nog eens samenvalt met haar midlife crisis en de herbevestiging van haar seksualiteit. Het feit dat ze stilaan ook de greep verliest op haar puberende dochter, maakt alles extra zwaar en haar relatie met Stijn komt onder druk.
Hanne tracht een rots in de branding te zijn, maar de confrontatie met het nieuwe rijke leven is een grotere schok dan ze zelf zal toegeven.
Freya De Ridder (Daphne Wellens)
Jong en naïef is Freya het prototype van het meisje dat haar echte identiteit nog zoekt. Als 17-jarige en opgegroeid in een beschermd milieu, wordt ze op haar kwetsbaarste moment in een omgeving gesmeten die het tegengestelde is van alles wat ze in haar leven tot hiertoe als waardevol werd aangeleerd. Eerst heeft Freya zich als felle puber verzet tegen de verhuis, maar daarna wordt ze zodanig verleid door het luxeleventje en door foute vriendjes, dat ze de nachtmerrie van haar moeder wordt. Ze wordt pijnlijk op de proef gesteld wanneer ze halsoverkop verliefd geraakt op de oudere en meer ervaren Simon, het ex-lief van Claire Rodenburg.
Coming of age, blinde puberliefde, breuk met ouders, contact met drugs, spijbelen en het wilde uitgaansleven : alles overkomt vanaf nu de eens zo tere Freya.
Simon (Hein Blondeel)
We leren Simon gelijklopend met Freya kennen, want zij wordt als inwijkeling, op hem verliefd. Of beter : ze valt als een blok voor hem. Uiterlijk is Simon de droom van elke bakvis : hij is knap, leeft volkomen onafhankelijk, doet en weet op het eerste gezicht precies wat hij wil en acht zich door geen enkele wet of regel gebonden. Een puur zelfstandig mannetjesdier. Bovendien is Simon artistiek aangelegd, attent en gevoelig, hij speelt schitterend gitaar en componeert en schrijft zijn eigen songs. Hij is een beetje "rebel without a cause".
In werkelijkheid is zijn onvoorspelbaarheid echter de vooruitgeworpen schaduw van een grillige, wankele persoonlijkheid. Simon is de zoon van een labiele, psychisch gestoorde moeder, en kampt zelf ook met enkele demonen. Hij is gevaarlijker dan de onervaren Freya kan vermoeden, zwakker dan hij lijkt en niet opgewassen tegen sterke persoonlijkheden zoals zijn ex-lief Claire.
* achttiende aflevering :
Claire en Freya hebben het zware ongeval overleefd maar niet zonder gevolgen. Vooral Claire is er erg aan toe. Ze droeg geen gordel en raakte ernstig gekwetst in het aangezicht. De dokters vrezen zelfs voor een ernstige verminking. De hele familie zoekt steun bij mekaar.
Ook de De Ridders zijn behoorlijk geschokt door de klap die ze te verwerken krijgen. De hele situatie heeft Stijn en Hanne aan het denken gezet en ze zijn vastbesloten hun gezin weer voorrang te geven. Dat blijkt echter niet zo eenvoudig na alles wat er is gebeurd. En vooral Camilia is niet van plan om Stijn op te geven.
Oslo 2010 : Duitsland zet zoektocht naar kandidaat Eurovisie Songfestival verder.
Op vrijdag 12 maart eerstkomende kennen we de Duitse kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Het startschot voor 'Unser Star für Oslo2010', de nationale selectie, werd midden september reeds gegeven en op zaterdag 05 december vond de laatste castingshow plaats.
In totaal namen zo'n 4.500 kandidaten deel aan die casting en daaruit koos een jury er twintig die mogen gaan strijden om het ticket richting Noorse hoofdstad. Sinds vorige week dinsdag, 02 februari, komen er acht programma's op de buis en de eerste vijf uitzendingen (voorrondes) worden uitgezonden door ProSieben. De zesde uitzending, de kwartfinale, komt op het eerste Duitse net, ARD (Ersten) en de halve finale is dan weer te bekijken op ProSieben. De finale, op vrijdag 12 maart, zal door de ARD (Ersten) worden uitgezonden. De programma's gaan door in Keulen, gaan telkens van start om 20.15 en de presentatie is in handen van presentatrice Sabine Heinrich (1LIVE) en presentator Matthias Opdenhövel (ProSieben).
De jury wordt voorgezeten door oud-Songfestivaldeelnemer Stefan Raab (ESF 2000, componist/tekstschrijver/dirigent Duitse inzending ESF 1998, componist/tekstschrijver/backing Duitse inzending ESF 2004) en hij zal worden bijgestaan door mensen uit de muziek- en entertainmentwereld zoals Sarah Connor, Jan Delay en Marius Müller-Westernhagen. Vanavond mogen Peter Maffay, jawel die van "Du", en Sarah Connor hun commentaar geven op de optredens.
De tweede voorronde wordt vanavond dus uitgezonden en net als vorige week zullen tien kandidaten aantreden. De helft stoot door naar de volgende ronde en de finale zal uiteindelijk beslecht worden door twee kandidaten. De namen van de twintig kandidaten werden geheim gehouden en de tweede reeks tien treden vanavond dus voor het voetlicht. Na afloop van de uitzending zullen de optredens op de website worden geplaatst.
Tijdens de finale zullen de kijkers eerst bepalen met welk nummer het land zal gaan deelnemen en tijdens een tweede stemronde zullen ze bepalen welke kandidaat het land zal gaan vertegenwoordigen. Ook in de voorrondes ligt het lot van de kandidaten steeds volledig in handen van de kijkers thuis. (bron, logo en foto : ProSieben)
'De Designers' : wie mag Evi's finalejurk ontwerpen ?
Evi Hanssen gaat sinds dinsdag 08 december op zoek naar Vlaanderens meest getalenteerde modeontwerper in 'De Designers', de nieuwe tiendelige reeks waarin 12 gemotiveerde designers het tegen mekaar opnemen. Vorig jaar debuteerde de creatieve reeks bij vtm : een succesvol verhaal dat door de kijkers gesmaakt werd en dat bewijs werd eens te meer geleverd toen de winnende collectie in een mum van tijd uitverkocht bleek.
De 12 designers gaan elke week een nieuwe uitdaging aan die hun creativiteit, visie en vakmanschap op de proef stelt. Elke week gaat er één iemand naar huis.
De inzet is opnieuw hoog : JBC zal de collectie van de winnaar produceren en in al haar vestigingen te koop aanbieden. De winnaar mag bij het bedrijf als fashion designer aan de slag. Daar bovenop zal de winnende collectie gepubliceerd worden in de modespecial van Weekend Knack. Elke designer wordt vergezeld van een vast model, die zijn of haar creaties op de catwalk tot leven zal brengen.
'De Designers' neemt je wekelijks mee in de glamoureuze maar bikkelharde wereld van de mode. Euforie, humor, spanning en emoties volgen mekaar in ijltempo op wanneer 12 getalenteerde mensen een unieke, creatieve uitdaging aangaan.
Het spelelement
In elke aflevering moeten de designers een outfit ontwerpen. De opdrachten zijn gevarieerd en behandelen telkens een ander aspect van wat mode kan zijn. Zo moeten onze designers een outfit ontwerpen aan de hand van recyclagemateriaal, een galajurk maken of gaan ze de abstracte of commerciële toer op.
De kandidaten krijgen één of twee dagen de tijd om een creatie te bedenken én uit te voeren. De inspiratie daarvoor halen ze enkel en alleen uit zichzelf. De creatie stellen ze telkens voor aan een professionele jury, tijdens een defilé op de catwalk.
12 modellen worden aan de designers gekoppeld en dat gedurende de hele reeks. Het zijn de modellen die de creatie van de designer voorstellen aan de jury tijdens een defilé. De designers moeten ervoor zorgen dat ze het team van kappers en visagisten goed briefen, want de styling van de modellen maakt deel uit van de opdracht.
Na elk defilé beslist de jury welke designer het beste ontwerp had en wie er naar huis wordt gestuurd. Na 9 afleveringen blijven er 3 finalisten over. Die krijgen enkele weken de tijd om een collectie te maken die ze voorstellen tijdens een spannende finale.
* tiende aflevering :
De finalisten van 'De Designers' zijn sinds vorige week gekend : Gianni, Marco en Elles mogen elk een eigen collectie ontwerpen. Alleen de beste collectie zal in alle JBC-winkels hangen. Ze moet bestaan uit vijf volledige silhouetten. 'De Designers' hoeven nergens rekening mee te houden en kunnen helemaal hun ding doen. Tijdens de finale van dinsdag 16 februari 2010 zullen deze collecties op de finale catwalk geshowed worden en zal de jury oordelen wie zich de winnaar of winnares mag noemen.
In de voorlaatste aflevering volgen we de 3 finalisten in hun voorbereiding naar die finale toe. Elles zoekt haar familie op in Oedelem en Marco krijgt een uitbundig onthaal in Den Haag, waar zijn moeder woont. Gianni keert terug naar vriend en huis in Sint-Maria-Lierde, maar hij heeft het moeilijk met de plotse rust en stilte die daar heersen. Gianni mist de drukte en spanning van het Designerhuis.
Inspiratie
Marco zoekt kracht in het bovenaardse : tarotkaarten en een reikimassage moeten hem weer op de been krijgen. Vervolgens blijkt ook zijn inspiratie van hierboven te komen, want in de Basiliek van Koekelberg wil Marco afbeeldingen van godinnen bestuderen. Elles droomt al lang van een collectie gebaseerd op het circus en grijpt nu haar kans. Zij beleeft een bijzonder gelukkige periode, want eindelijk leidt ze het leven van een echte ontwerper. Bij wijze van inspiratie, bezoekt ze een authentiek circus om daar te genieten van de sfeer en nostalgie. Gianni is de enige die niet aan zijn proefstuk toe is. Hij heeft al eigen schoenen, accessoires en juwelen. Alleen een kledingcollectie ontbreekt nog op zijn palmares. Gianni heeft geen bijkomende inspiratiebronnen nodig, want hij zweert bij zijn vaste muze : 'de sterke vrouw met ballen'.
Coach Erik Verdonck polst naar de collecties
Enkele dagen later mogen de finalisten stoffen kiezen voor de collecties. Hoofdsponsor JBC heeft haar belangrijkste leveranciers uitgenodigd. Aan sneltempo tonen ze een voor een hun bijzonder uitgebreide aanbod. Dit is meteen de eerste keer dat de Designers elkaar terugzien. Wanneer de stoffen bij de Designers geleverd zijn, komt Erik op huisbezoek. Hij is in het algemeen aangenaam verrast door de creaties, maar ziet dat iedereen nog veel werk heeft. Hij hoopt dat ze hun deadlines halen
Enkele dagen voor de catwalk, nodigt Evi de drie resterende Designers uit in een schitterend hotel in Mechelen. Daar heeft zij onverwacht nog een laatste, maar heel bijzondere opdracht : een jurk ontwerpen die Evi tijdens de finale zal dragen. De winnaar van die opdracht zal bovendien als eerste zijn of haar modellen mogen kiezen voor de finale en dat is een niet te onderschatten voordeel.
'De Designers', tiende aflevering vanavond, dinsdag 09 februari 2010, bij vtm tussen 20.40 en 21.45. Meer nieuws krijg je op de website van het programma. (bron en foto's : vtm)
Deze maandag sluiten we af met een nieuwe aflevering van onze rubriek 'Een avondje uit'. Fans die eens een concert willen bijwonen of op zoek zijn naar een plaats in de buurt waar hun favoriete artiest zal optreden zitten bij ons op de eerste rij.
De derde editie van 'Regi in the mix' zal op zaterdag 27 februari doorgaan in de Ethias Arena in Hasselt. Na afloop van de tweede editie, eind februari vorig jaar, was het al zeker dat er een nieuwe editie zat aan te komen en toen werd er eventjes gewag gemaakt dat die editie wel eens in Gent zou kunnen doorgaan. Maar net als vorig jaar zal Regi Penxten (componist "My music", Eurosong 2008) tijdens de derde editie dus opnieuw de Limburgse hoofdplaats aandoen.
Tijdens de tweede editie gingen meer dan 12.000 fans uit de bol en Regi presenteerde een mooi staaltje van zijn kunnen. Het werd een aaneenreiging van ware hoogtepunten. Met DJ Wout werd een 'DJ Battle' uitgevochten. Onder andere Tom Helsen, Scala, Katerine (Eurosong 2002-2006), en Milk Inc. wederhelft Linda Mertens vervoegden Regi op het podium.
Ook in 2010 zal Regi een aantal van zijn muzikale vrienden uitnodigen in zijn mix. Zullen eveneens aanwezig zijn : een hele batterij speciale effecten, een indrukwekkende lichtshow en een brede waaier van de beste hits. Feest gegarandeerd op zaterdag 27 februari in de Ethias Arena in Hasselt. Er niet bij zijn is geen optie !
Kaarten voor dit optreden kunnen nog steeds worden aangekocht via de website van Proximus Go for Music of telefonisch (0900 260 60).
Voor Kathleen Aerts (ex-K3, Eurosong 1999) ging op vrijdag 27 november een droom in vervulling. Op die dag verscheen haar allereerste soloalbum "Kathleen in symfonie". De mooiste Nederlandstalige liedjes uitgevoerd door een symfonisch orkest in een productie van Wilfried van Baelen (producer van o.a. Helmut Lotti en José Carreras).
Dit voorjaar geeft de zangeres een aantal concerten en op zondag 21 maart maakt ze haar opwachting in de Koningin Elisabethzaal van Antwerpen. Tickets voor dit uniek concert (tussen 20,00 en 30,00 - exclusief 3,00 reservatiekost) kunnen nog steeds worden besteld. Kinderen tot twaalf jaar betalen 15,00 per ticket (exclusief 3,00 reservatiekost). Het concert vangt aan om 14.30. Meer informatie krijg je op de Ticketlijn (0900 00311) alwaar je ook tickets kan bestellen.
Eerder vorig najaar gaven Regi Penxten (componist "My music" - Eurosong 2008) en Linda Mertens in totaal zes Sportpaleisconcerten. Ook dit jaar zakt Milk Inc. af naar het Antwerpse Sportpaleis. Er zijn alvast twee data vastgelegd en dit op vrijdag 24 en zaterdag 25 september. Beide shows starten telkens om 20.30 en kaartjes kunnen nu reeds worden aangekocht.
De prijs van de tickets is vastgesteld op 25,00 - 30,00 en 35,00 . Meer informatie krijg je hier alwaar je ook je tickets kan bestellen.
NSF 2010 : Paul de Leeuw wil Nederlandse festivalinzending 2011 gaan schrijven.
Daags na de finale van het 'Nationaal Songfestival 2010' is in Nederland de storm rond het nummer van Pierre Kartner (componist/tekstschrijver Nederlandse inzending ESF 1973-2010) nog steeds niet gaan liggen.
Zo is er heelwat te doen rond de chaos die er heerste toen Pierre 'Vader Abraham' Kartner de knoop moest doorhakken wie er naar Oslo zou afreizen. Vandaag liet hij weten dat, ondanks zijn aarzelende optreden van gisterenavond, Sieneke altijd al zijn favoriet was.
Kartner ging gisteren nog in tegen de mening van de jury en stak deelneemster Peggy een hart onder de riem. "Ik vond het alleen moeilijk om voor Salomo te spelen", reageerde Pierre, die tijdens de live-uitzending, tegen zijn wil in, voor het blok werd gezet.
"Ik kan begrijpen dat de jury voor het internationale van Loekz ging, maar ik denk dat ik gelijk heb. Sieneke wordt de winnaar." "En als Sieneke de finale niet haalt, ga ik emigreren, haha, over vijfentwintig jaar", grapt de 74-jarige schrijver van het nummer.
Paul de Leeuw (presentator NSF 1993-1994-1998-1999-2000-2001, lid vakjury NSF 2005, woordvoerder ESF 2006-2007) ziet de humor van de Nederlandse inzending wel in....
Over de winnares zegt hij op zijn Twitter-pagina : "Sieneke heeft besloten niet meer te gaan werken als Eftelingattractie en ze mag, als verrassing, tussen Marianne en haar vriendin in slapen."
Ook heeft hij al nagedacht over de carrière van de 17-jarige zangeres : "Ik zie al een tv soap met Sieneke. Ze gaat in Volendam wonen, krijgt spraakles en een pak appelsap wordt naar d'r vernoemd :appel-: ja hoor!!!"
Anderzijds zou Paul de Leeuw aan vrienden hebben laten weten dat hij volgend jaar de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival wil gaan schrijven. Volgens Primeurjagers zou hij die belofte hebben gedaan omdat hij niet wil behoren tot de groep 'de beste stuurlui staan aan wal'. (bron : De Telegraaf)
Oslo 2010 : Miro heeft vijf nummers Bulgaarse nationale selectie voorgesteld.
Miroslav Kostadinov (Miro), die op donderdag 27 mei eerstkomende zal aantreden tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, heeft gisterenavond tijdens een rechtstreekse tv-show vijf nummers voorgesteld.
Zoals het reglement voorschrijft zullen deze vijf nummers gedurende drie weken op radio en televisie te horen en te zien zijn zodat de Bulgaren er vertrouwd mee raken.
* de vijf nummers (tussen haakjes de namen van de componisten en de tekstschrijvers) :
01. "Eagle" (Yasen Kozev, Krum Georgiev). 02. "Moyat pogled v teb" (Mitko Karnev, Aleksandar Obretenov). 03. "Twist & tango" (Thomas Thornholm, Peter Panov, Danne Attlerud en Michael Klaus). 04. "Ostani" (Nayden Andreev & IVA & PETROVA, Veselin Karaatanasov). 05. "Angel si ti" (Miro, Mihail Mihailov, Georgi Andreev en Gordon Davies).
Op zondag 28 februari eerstkomende vindt de finale plaats, gepresenteerd door Drago Draganov, en zoals eerder al bekend was zal de inzending voor Oslo zal worden gekozen door de kijkers. Zij zullen via televoting gaan bepalen welk nummer zal worden gezongen op donderdag 27mei op het Songfestivalpodium. (bron : BNT)
NSF 2010 : festivalkandidaat Vinzzent wil Spaanse versie van Nederlandse Songfestivalinzending.
De Nederlandse krant De Telegraaf meldt dat publiekslieveling Vinzzent (NSF 2010) een Spaanse versie gaat opnemen van "Ik ben verliefd (Sha-la-lie)", de Nederlandse Songfestivalinzending van dit jaar.
De Brabander kreeg gisterenavond, na afloop van de tv-uitzending, zoveel enthousiaste reacties op zijn verrassende Spaanstalige vertolking van het nummer dat hij er mee aan de slag gaat. "Het was een uitprobeersel in mijn studio toen de camera's draaiden", zegt hij. "Ik wilde laten zien dat je een heel ander gevoel bij dit nummer krijgt als het in een andere taal wordt gezongen. En dat is zeer goed gelukt. Ik wil het nu graag maken."
Pierre Kartner (componist/tekstschrijver Nederlandse inzending ESF 1973-2010), componist van het lied, wil Vinzzent graag helpen. "Dat Spaanstalige ligt hem goed", vindt hij. "Als Vinzzent me hierover benadert, dan gaan we aan het werk. Ik kan wel wat voor hem betekenen." (bron : De Telegraaf)
Oslo 2010 : indeling halve finales Portugese selectie Eurovisie Songfestival is bekend.
Begin volgende maand vindt in Portugal de nationale selectie plaats voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Aan die selectie, 'Festival da Canção 2010', nemen in totaal vierentwintig kandidaten deel.
Dit aantal werd tussen donderdag 21 januari en woensdag 27 januarimiddernacht plaatselijke tijd (donderdag 28 januari, 01.00 Belgische tijd) gekozen door middel van een internetstemming. Vorige week maandag, 01 februari, vond de lottrekking plaats die de indeling van beide halve finales heeft bepaald.
* volgorde van optreden tijdens de eerste halve finale - dinsdag 02 maart :
01. "Chuva" (tekst : Nuno Valério ; muziek : Marios Gligoris) door Nucha (ESF 1990)(vierde plaats internetstemming, 2.361 stemmen). 02. "Arco-íris dentro de mim" (tekst : Paulo Abreu de Lima ; muziek : José Castanheira, Jan Van Dijck) door Ouro (veertiende plaats internetstemming, 1.336 stemmen). 03. "Contra tudo e tudos" (tekst : Luis André Florindo ; muziek : Jorgi Cubino) door Claudisabel (achtste plaats internetstemming, 1.975 stemmen). 04. "Há dias assim" (tekst en muziek : Augusto Madureira) door Filipa Azavedo (eerste plaats internetstemming, 2.992 stemmen). 05. "Ai Lisboa" (tekst : Catarina Martins ; muziek : José Félix) door Jorge Guerreiro (vijftiende plaats internetstemming, 1.276 stemmen). 06. "Meu mundo de sonhos" (tekst : João Novo ; muziek : Rui Barreto, João Sanguinheira) door Dennisa (achttiende plaats internetstemming, 1.225 stemmen). 07. "Fogo lento" (tekst en muziek : Américo Faria) door Nuno Pinto (dertiende plaats internetstemming, 1.345 stemmen). 08. "O amor não sabe" (tekst : António Tinoco ; muziek : José Campos e Sousa) door Filipa Galvão Telles (zesde plaats internetstemming, 2.119 stemmen). 09. "É assim que as coisas são" (tekst en muziek : The Agency) door The Agency (twintigste plaats internetstemming, 1.178 stemmen). 10. "Cores de um mundo" (tekst en muziek : Gonçalo Madruga) door Gonçalo Madruga (negentiende plaats internetstemming, 1.219 stemmen). 11. "A tua voz" (tekst : Evelyne Filipe ; muziek : Joachim Vermeulen Windsant, Maarten ten Hove) door Evelyne Filipe (negende plaats internetstemming, 1.834 stemmen). 12. "Alvorada" (tekst : Nuno Marques da Silva ; muziek : Nuno Feist) door Vanessa (vierentwintigste plaats internetstemming, 1.142 stemmen).
* volgorde van optreden tijdens de eerste halve finale - donderdag 04 maart :
01. "Uma cancão a cid" (tekst : Rui Nova ; muziek : Rui Nova, Noé Gavina) door Rui Nova (zeventiende plaats internetstemming, 1.226 stemmen). 02. "Caminheiro de mim" (tekst en muziek : Ricardo Martins) door Ricardo Martins (drieëntwintigste plaats internetstemming, 1.143 stemmen). 03. "Amar (Vieste para me salvar)" (tekst : Pedro Vaz ; muziek : Pedro Brito) door Nuno & Fábia (tweede plaats internetstemming, 2.905 stemmen). 04. "Quem é que será ?" (tekst en muziek : Jorge Moreira, Jorge do Carmo, Tó Andrade) door David Navarro (zestiende plaats internetstemming, 1.233 stemmen). 05. "Canta por mim" (tekst : Carlos Coelho ; muziek : Andrej Babic) door Catarina Pereira (zevende plaats internetstemming, 2.036 stemmen). 06. "Serei eu" (tekst en muziek : Ernesto Leite) door Filipe Delgado (elfde plaats internetstemming, 1.474 stemmen). 07. "Quando eu penso em ti" (tekst : Vítor dos Santos ; muziek : Mauro Guerreiro) door V-Boy (tweeëntwintigste plaats internetstemming, 1.156 stemmen). 08. "Amanhã no mar" (tekst : Tiago Espírito Santo ; muziek : Davide Zaccaria) door Terra D'Água (eenentwintigste plaats internetstemming, 1.162 stemmen). 09. "Meu coração não é meu" (tekst : Augusto Madureira ; muziek : Marios Gligoris) door Nina Pinto (derde plaats internetstemming, 2.385 stemmen). 10. "Rios" (tekst en muziek : Gonçalo Tavares) door Gonçalo Tavares (twaalfde plaats internetstemming, 1.380 stemmen). 11. "O mundo de pernas para o ar" (tekst en muziek : Jorge Oliveira) door Banda Trocopasso (vijfde plaats internetstemming, 2.130 stemmen). 12. "Pássaro saudade" (tekst : Irene Lúcia Andrade ; muziek : Ricardo Rodrigues) door Seis Po' Meia Dúzia (tiende plaats internetstemming, 1.701 stemmen).
De zes beste nummers uit elke halve finale (dinsdag 02 en donderdag 04 maart) stoten door naar de finale en die finalisten worden gekozen door de kijkers thuis die door televoting hun keuze kenbaar maken. In de finale (zaterdag 06 maart) wordt de kandidaat voor Oslo gekozen door een vakjury (50%) en door televoting (50%). Net als bij het Eurovisie Songfestival zal er kunnen gestemd worden van bij de aanvang van het eerste nummer. (bron : RTP)
Oslo 2010 : volgorde van optreden tijdens Griekse nationale selectie is bekend.
Midden december jongstleden maakte de Griekse nationale omroep ERT de lijst van kandidaten bekend die dit jaar gaan strijden om het ticket richting Noorse hoofdstad Oslo. In totaal werden tien namen wereldkundig gemaakt en uiteindelijk blijven er daar, na het afhaken van Despina Ricci, nog negen van over.
Eerder deze namiddag vond bij de omroep de lottrekking plaats met betrekking tot de volgorde van optreden tijdens de finale, die op vrijdag 12 maart eerstkomende zal gehouden worden. Eveneens werden de titels van de nummers wereldkundig gemaakt.
* volgorde van optreden tijdens de Griekse nationale finale 2010 :
01. "Illusion" door Christos Hatzinasios. 02. "Game of life" door Sunny Baltzi & Second Skin. 03. "Kivotos tou Noe" ("Noah's ark") door Manos Pyrovolakis. 04. "OPA" door Giorgos Alkaios & Friends. 05. "Polemao" ("I'm fighting") door Giorgos Karadimos. 06. "Kinesos" ("Chinese man") door Melisses. 07. "Enjoy the day" door Katerine Avgoustakis (Eurosong 2002-2006). 08. "Touch me deep inside" door Émigré. 09. "Tables are turning" door Eleftheria Eleftheriou.
Alle nummers worden een week voor de finale, op vrijdag 05 maart, voor de eerste maal voorgesteld op de Griekse nationale omroep. De finale gaat dan een week later, op vrijdag 12 maart, door en wordt rechtstreeks uitgezonden via NET. Het geheel gaat van start om 22.00 plaatselijke tijd (21.00 Belgische tijd). Het lot van de finalisten ligt in handen van een vakjury (50%) en van de kijkers thuis (50%) die door middel van televoting hun keuze kenbaar zullen maken. (bron : ERT)
'71° Noord' : Stan, Thomas en Stacey naar finale.
Gisterenavond was er bij vtm de negende en voorlaatste aflevering van de nieuwe reeks van '71° Noord'. Ook in deze reeks zullen de 10 kandidaten mekaar nodig hebben om zover mogelijk te komen op hun zware tocht. Ze moeten bergen en gletsjers beklimmen, ravijnen trotseren en afdalen in diepe fjorden. Maar slechts 2 van hen zullen de Noordkaap bereiken en strijden om de overwinning.
Bij het toerskiën ging Cystine er als een locomotief vandoor. Ze had niet door dat Thomas gevallen was en daardoor achterop was geraakt. Thomas zat er zowel fysiek als mentaal compleet door.
Stacey en Stan wonnen de proef en genoten van de comfortprijs. Ze aten friet met hamburger en dompelden zich nadien onder in de jacuzzi. Het begon al te schemeren wanneer ook Cystine en Thomas de eindmeet bereikten.
Stacey en Stan namen het tegen elkaar op voor een plaats in de finale. Bij de eerste 2 proeven, een doe-proef en een denk-proef, was Stacey alvast de sterkste.
Tijdens de laatste stemronde moesten de kandidaten hun nominatie luidop kenbaar maken. Stacey, Stan en Thomas stemden alledrie openlijk op Cystine en zien zo hun droom om samen de finale te spelen, werkelijkheid worden. Cystine nam de eliminatie sportief op en ze is dolblij dat ze eindelijk haar dochtertje zalterugzien.
De drie finalisten zijn nu bekend en zondag, 14 februari, barst de finale nabij de Noordkaap in alle hevigheid los. Wie zal de duimen moeten leggen ? Wie heeft nog genoeg krachten over om met de '71° Noord'-trofee huiswaarts te keren ?
'71° Noord' is in Vlaanderen te zien bij vtm en in Nederland op Nederland 3 (AVRO). In Vlaanderen komt het programma telkens op zondagavond op het scherm (tussen 20.30 en 21.45) met een herhaling op maandagavond rond de klok van 22.20 bij 2BE. De AVRO zendt het programma telkens uit op dinsdagavond vanaf 20.30. (bron, logo en foto : vtm)
Oslo 2010 : de finale van het Eurovisie Songfestival op amper twintig minuten uitverkocht.
Vandaag, maandag 08 februari, startte om 09.00 de verkoop van tickets voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Op dat ogenblik gingen er zo'n 90.000 tickets in de verkoop en na amper twintig minuten waren alle tickets voor de finale de deur uit.
Bestellingen van tickets voor beide halve finales alsook de tweede en derde generale repetitie van de finale kunnen online gebeuren (klik HIER) of telefonisch (+47 815 33 133). Billettservice is het enige officiële verkooppunt en in tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn er GEEN tickets beschikbaar voor de generale repetities van de halve finales alsook voor de eerste generale repetitie van de finale. Aankopen (maximaal zes tickets per evenement ) kunnen enkel gebeuren met een creditcard !
Tickets zijn verkrijgbaar in drie categorieën, A, B en C en prijzen zijn in de nationale munt, Noorse kronen.
* Eerste halve finale (dinsdag 25 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Tweede halve finale (donderdag 27 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Tweede generale repetitie finale (vrijdag 28 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Derde generale repetitie finale (zaterdag 29 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * FINALE (zaterdag 29 mei) : UITVERKOCHT.
Per boeking komt er bovendien nog nog een toeslag bij (25 tot 45 NOK). De koers van de Noorse kroon is op dit ogenblik ongeveer 12,00 per 100 NOK. De aangekochte tickets worden in de loop van de maand april verstuurd. (bron : Eurovision.tv, Billettservice)
Oslo 2010 : tien kandidaten Spaanse finale Eurovisie Songfestival zijn bekend.
Tussen vrijdag 04 december (12.00) en dinsdag 12 januari (23.59) jongstleden ging de Spaanse nationale omroep RTVE op zoek naar inzendingen voor de nationale selectie van de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Naar analogie met de Britse selectie van vorig jaar heeft het land haar bevolking nodig en daarom krijgt die nationale selectie als titel 'Tu país te necesita' ('Your Country Needs You').
De omroep ontving voor die nationale selectie meer dan vierhonderd inzendingen en in totaal werden er daar 313 van weerhouden voor de internetstemming. Die stemming ging op maandag18 januari, om 12.00 's middags, van start. Stemmen op de nummers kon tot en met afgelopen vrijdag 05 februari, eveneens tot 12.00.
Iedereen kon tot vijf maal per dag stemmen en dit met een geldig mailadres. Die vijf stemmen konden uiteraard gaan naar één kandidaat of verdeeld worden over verschillende kandidaten. Tijdens de stemperiode werden een aantal nummers uit de wedstrijd gehaald en afgelopen vrijdag werd na de sluiting van de stemming een voorlopige lijst opgemaakt.
Eerder vanochtend heeft de Spaanse omroep die lijst bevestigd en dus zijn de tien kandidaten voor de nationale selectie bekend.
* de tien finalisten van 'Tu país te necesita' (uitslag internetstemming tussen haakjes) :
01. "En una vida" door Coral Segovia (292.522 stemmen). 02. "Carol" door John Cobra (269.919 stemmen). 03. "Amor mágico" door Lorena (188.778 stemmen). 04. "Recuérdame" door Samuel y Patricia (188.470 stemmen). 05. "Algo pequeñito" door Daniel Diges (187.391 stemmen). 06. "Cuando se trata de ti" door Fran Dieli (187.213 stemmen). 07. "Perfecta" door Venus (183.753 stemmen). 08. "Sin miedos" door Anabel Conde (182.528 stemmen). 09. "Beautiful life" door José Galisteo (180.145 stemmen). 10. "Volveré" door Ainhoa Cantalapiedra (176.912 stemmen).
Deze tien kandidaten zullen later dit voorjaar deelnemen aan de nationale finale en daar zullen ze beoordeeld worden door een vakjury (50%) en door de kijkers thuis (50%) die door televoting hun keuze kenbaar zullen maken. (bron, foto en logo : RTVE)
NSF 2010 : 'Nationaal Songfestival' haalt meer dan twee miljoen kijkers.
Gisterenavond vond in Nederland het 'Nationaal Songfestival' plaats. Rond die selectie voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival was er sinds eind november heelwat te doen.
Toen maakte de TROS, die voortaan instaat voor de nationale selectie van het Eurovisie Songfestival, bekend dat de Nederlandse inzending gecomponeerd zou worden door Pierre Kartner, ook bekend als Vader Abraham. In totaal streden vijf kandidaten om het Nederlandse ticket voor Oslo.
De uitzending, gepresenteerd door Yolanthe Cabau van Kasbergen (woordvoerster ESF 2009, lid vakjury JSF 2009), wist maar liefst 2.053.000 kijkers (13,6% kijkdichtheid - 29,6% marktaandeel) te lokken. Daarmee doet deze finale het, met bijna 200.000 kijkers meer, beter dan de vorige editie.
Vorig jaar, toen de Toppers Nederland vertegenwoordigden, keken er naar het eerste deel gemiddeld 1.835.000 (12,2% kijkdichtheid - 24,4% marktaandeel) Nederlanders. In dat eerste deel werden toen de zes nummers voorgesteld. Het tweede deel, met de bekendmaking van de uitslag, wist gemiddeld 1.848.000 (12,3% kijkdichtheid - 30,3% marktaandeel) kijkers te boeien.
Daarmee komt deze editie van het 'Nationaal Songfestival' op een vierde plaats in het dagoverzicht. Op de eerste plaats staat het 'Journaal' van 20.00 met 2.814.000 kijkers, gevolgd door 'Studio Sport Eredevisie' met 2.748.000 kijkers. Ook de derde plaats is voor een programma dat op Nederland 1 werd uitgezonden, namelijk 'Reünie' met 2.370.000 kijkers. (bron : Stichting Kijk Onderzoek)
Oslo 2010 : kaartverkoop Eurovisie Songfestival gaat vandaag, maandag 08 februari, van start.
Sinds gisteren, zondag 07 februari, kennen we de indeling van de halve finales van de 55e editie van het Eurovisie Songfestival. Vandaag, maandag 08 februari, start de verkoop van tickets voor deze editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Vanaf 09.00 stipt gaan er zo'n 90.000 tickets in de verkoop en bestellingen kunnen online gebeuren (klik HIER) of telefonisch (+47 815 33 133). Billettservice is het enige officiële verkooppunt en in tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn er GEEN tickets beschikbaar voor de generale repetities van de halve finales alsook voor de eerste generale repetitie van de finale. Aankopen (maximaal zes tickets per evenement ) kunnen enkel gebeuren met een creditcard !
Tickets zijn verkrijgbaar in drie categorieën, A, B en C en prijzen zijn in de nationale munt, Noorse kronen.
* Eerste halve finale (dinsdag 25 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Tweede halve finale (donderdag 27 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Tweede generale repetitie finale (vrijdag 28 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * Derde generale repetitie finale (zaterdag 29 mei) : 600 NOK (A), 450 NOK (B), 300 NOK (C). * FINALE (zaterdag 29 mei) : 1.600 NOK (A), 1.200 NOK (B), 800 NOK (C).
Per boeking komt er bovendien nog nog een toeslag bij (25 tot 45 NOK). De koers van de Noorse kroon is op dit ogenblik ongeveer 12,00 per 100 NOK. De aangekochte tickets worden in de loop van de maand april verstuurd. (bron : Eurovision.tv, Billettservice)
Oslo 2010 : vier laatste kandidaten voor halve finales Slowaakse nationale selectie zijn bekend.
Eerder gisterenavond vond in Slowakije de zesde en laatste voorronde plaats van de nationale selectie. Daarin gaat de nationale omroep STV op zoek naar de kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.
Zoals eerder al bekendraakte nemen dit jaar zestig kandidaten deel aan de nationale selectie en in totaal waren er dus zes voorrondes. In elke voorronde traden tien kandidaten aan en telkens stootten vier kandidaten door naar de halve finales. Het lot van die kandidaten lag in handen van de kijkers thuis.
* geplaatst voor de halve finales :
01. "Skús ma viesť" (Peter Sámel/Peter Sámel) door Soňa : 17,7%. 02. "Bez siedmeho neba" (Miro Jaro, Vladimír Gnepa/Miro Jaro) door Miro Jaro (Slowaakse selectie 2009) : 16,3%. 03. "Do neba volám" (B.Lettrich/B.Lettrich) door Aya : 15,7%. 04. "Ty tu ticho spí" (T. Jediný/T. Jediný) door Marián Bango : 14,8%.
* uitgeschakeld :
05. "Koniec sveta" (Martin Sabov, Juraj Hako/Izabela Béreová) door Druina : 14,7%. 06. "Nightsong" (Stopa/Marcela Jurčenková) door Stopa : 8,5%. 07. "So mnou vetko smie" (Jimi Cimbala, Zoltán Tóth/Jimi Cimbala, Zoltán Tóth) door Ivana Poláčková : 3,7%. 08. "Slová slov" (Marcel Palonder/V. úplata) door Marcel (ESF 1996) & TomáPalonderfeat. Street Dance Academy : 3,4%. 09. "Mafiánska" (Vao Michalčík/Vao Michalčík) door Happyband : 2,9%. 10. "Vrtká" (Ivan Kutný/Viktor Miklá) door Otto Weider & Makar Čudra : 2,3%.
* reeds eerder geplaatst voor de halve finales :
01. "Zlomené krídla" (R. Čanaky/R. Čanaky) door Richard Čanaky & FBI (tweede plaats eerste voorronde). 02. "Na strechách domov" (T. Bezdeda/M. Hajová) door Tomá Bezdeda (Slowaakse selectie 2009) (derde plaats eerste voorronde). 03. "O nás" (V. Gnepa/S. Kačáková) door Michaella (vierde plaats eerste voorronde). 04. "Myslím, e vie kto som ?" (Horská chata/P. Cingel) door Horská chata (vijfde plaats eerste voorronde). 05. "Emotions" (Mista/Mista) door Mista (eerste plaats tweede voorronde). 06. "Figaro" (P. Farnbauer, P. Jursa/P. Jursa) door Remenár Pavol, Klára & Liquid Error (tweede plaats tweede voorronde). 07. "Paradise vs. Babylon" (P. Baík/P. Baík) door Peter Baík (Slowaakse selectie 2009) (derde plaats tweede voorronde). 08. "Blue sun" (M. Čurko, L. Kováč/M. Čurko, L. Kováč) door Get Explode (vierde plaats tweede voorronde). 09. "Niečo má" (R. Opatovský/P. Konečný) door Robo Opatovský (Slowaakse selectie 2009) (eerste plaats derde voorronde). 10. "Z osnov" (R. Bendík / R. Bendík) door Free Voices (tweede plaats derde voorronde). 11. "Dúha" (E. Čonka/P. Kubica) door Renata Čonková & Martina Polievková (derde plaats derde voorronde). 12. "Ja viem" (M. Konrád/M. Konrád) door Martin Konrád (vierde plaats derde voorronde). 13. "Môe ísť" (J. Zaujec/P. Lehotský) door Martina Schindlerová (Slowaakse selectie 2009) (eerste plaats vierde voorronde). 14. "Tón" (Mayo/Mayo) door Mayo (tweede plaats vierde voorronde). 15. "Strane mi chýba" (M. Cabala/M. Cabala) door Alone (Slowaakse selectie 2009) (derde plaats vierde voorronde). 16. "Rosa rosí" (P. Humeňanská/P. Humeňanská) door Petra Humeňanská (vierde plaats vierde voorronde). 17. "Horehroní" (Martin Kavulič/Kamil Peteraj) door Kristina (eerste plaats vijfde voorronde). 18. "Pridaj si ma" (J. Kramár/J. Kramár) door Smola a hruky (Slowaakse selectie 2009) (tweede plaats vijfde voorronde). 19. "Voda a oheň" (Milan Herstek/Milan Herstek, Robert Mikla) door Robert Mikla (derde plaats vijfde voorronde). 20. "Dáď" (Peter Bič/Stanislav Lauro, Peter Bič) door Dáka Kostovčik & Peter Bič Project (vierde plaats vijfde voorronde).
* gediskwalificieerd :
- "Taká sa mi páči" (S. Gibarti/S. Gibarti) door Hrdza (eerste plaats eerste voorronde).
In elke halve finale zullen dus twaalf kandidaten strijden voor een plaatsje in de finale. In de halve finales zijn het de vakjury (50%), bestaande uit drie leden, en de kijkers thuis (50%) die de helft van de kandidaten doorsturen naar de finale.
In die finale, op zondag 28 februari, strijden twaalf kandidaten voor het Slowaakse ticket richting Noorse hoofdstad. Het lot van de finalisten ligt dan opnieuw in handen van de vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%). De zesde voorronde kan via het internet worden herbekeken en dat kan via deze link. (bron : STV)
Oslo 2010 : Jon Lilygreen & The Islanders gaan voor Cyprus naar het Eurovisie Songfestival.
Vanavond vond op het eiland Cyprus de nationale selectie plaats voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Midden december koos een zevenkoppige vakjury uit alle inzendingen (75 in totaal) de tien kandidaten die aan de nationale finale mochten deelnemen.
Uiteindelijk ging deze selectie door met negen kandidaten want "Play" (tekst en muziek : Milena Staneva), dat gezongen zou worden door Deep Zone (Bulgaarse inzending ESF 2008), werd uit de wedstrijd gehaald daar het nummer reeds op voorhand beschikbaar was.
* de negen finalisten (tussen haakjes de namen van de componisten en tekstschrijvers) :
01. "Angel" (tekst : Zinon Zompilis ; muziek : Constantinos Christoforou) door Constantinos Christoforou (ESF 1996-2002-2005). 02. "I'm gonna be" (tekst : Anthi Pashi ; muziek : Marios Melekis, Christos Filippou) door Evagoras Evagorou (backing vocal Cypriotische inzending ESF 2003, Cypriotische selectie 2004-2006). 03. "Life looks better in spring" (tekst : Nasos Lambrianidis ; muziek : Nasos Lambrianidis, Melis Konstantinou) door Jon Lilygreen & The Islanders. 04. "Goodbye" (tekst en muziek : Valeria Partali) door Hovig Demirjian. 05. "Rhapsody" (tekst : Leanna Varnavidou, Helena Antoniou ; muziek : Leanna Varnavidou) door Vivian Douglas. 06. "You gotta go" (tekst en muziek : Anthi Pashi) door Anthi Pashi. 07. "Island of love" (tekst en muziek : Konstantinos Kontozis) door Konstantinos Kontozis & Soulthrow. 08. "Waiting" (tekst : Andreas Economides ; muziek : Christodoulos Charalambides, Andreas Economides) door Andreas Economides. 09. "Like a woman" (tekst en muziek : Mike Connaris) door Nicole Paparistodemou.
Het lot van de kandidaten lag in de handen van een vakjury (50%) en van de kijkers thuis (50%) en zij bepaalden dat Jon Lilygreen & The Islanders met "Life looks better in spring" naar het Eurovisie Songfestival mogen. Constantinos Christoforou, die het land een vierde maal kon vertegenwoordigen, strandde met "Angel" op de tweede plaats en het brons was voor "Goodbye" van Hovig Demirjian.
Cyprus treedt op donderdag 27 mei aanstaande aan in de tweede halve finale en zal dit doen vanop een positie tussen de negende en zeventiende plaats. (bron : CyBC ; foto : MySpaceJon)
NSF 2010 : Sieneke gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival.
In Nederland is de kogel door de kerk : de zeventienjarige Sieneke zal het land op donderdag 27 mei eerstkomende vertegenwoordigen tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Eind november maakte de TROS, die voortaan instaat voor de nationale selectie van het Eurovisie Songfestival, bekend dat de Nederlandse inzending gecomponeerd zou worden door Pierre Kartner, ook bekend als Vader Abraham. In totaal streden vijf kandidaten om het Nederlandse ticket voor Oslo.
* de vijf kandidaten :
01. Sieneke (coach Marianne Weber). 02. Vinzzent (coach Grad Damen). 03. Loekz (coach Frans Bauer). 04. Peggy Mays (coach Albert West, NSF 1975). 05. Marlous (coach Corry Konings).
Dit vijftal bracht tijdens het 'Nationaal Songfestival 2010', gepresenteerd door Yolanthe Cabau van Kasbergen (woordvoerster ESF 2009, lid vakjury JSF 2009), het nummer "Ik ben verliefd (Sha-la-lie)" ten gehore.
Een vakjury, bestaande uit vier leden, beoordeelde de optredens van de artiesten. De vier juryleden beslisten samen met het aanwezige publiek wie Nederland mocht vertegenwoordigen in Oslo. Ieder had 1/5 stem.
Dertig jaar na zijn eerste festivaloverwinning, in Den Haag, mocht jurylid Johnny Logan nog eens "What's another year" ten gehore brengen" en dan was het moment van de avond aangebroken : de uitslag.
* uitslag stemming :
- George Baker koos voor Sieneke. - Tatjana Simic (lid vakjury NSF 2009) koos voor Loekz. - Daniël Dekker (radiomaker en festivalcommentator) koos voor Sieneke. - Johnny Logan (Ierse selectie 1979, ESF 1980-1987, componist/tekstschrijver Ierse inzendingen ESF 1984-1992, componist/tekstschrijver inzending NSF 2005, voorzitter vakjury 'Eurosong 1993', lid vakjury 'Eurosong 2006') koos voor Loekz. - het merendeel van het aanwezige publiek (1.000 mensen) koos voor Vinzzent.
En daarmee lag de eindbeslissing helemaal in de handen van Pierre Kartner die na lang aandringen van presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen uiteindelijk ging voor de zeventienjarige Sieneke uit Nijmegen.
Momenteel volgt Sieneke een opleiding aan het ROC Nijmegen waar zij een kappersopleiding volgt. Zoals het er nu voorstaat, zal zij dit jaar haar felbegeerde diploma behalen.
Sieneke groeide op in een zeer hecht gezin, samen met haar vader, moeder en haar jongere broertje. Sieneke was als kind al bezig met zingen en dansen. Al vanaf haar achtste jaar begon zij met streetdance en een paar jaar later is zij op stijldansen gegaan. Gaandeweg merkte Sieneke dat zij zingen ook erg leuk vond en werd daarbij aangemoedigd door haar omgeving.
Toen er een Idols-auditie werd georganiseerd door diverse scholen in de regio meldde Sieneke zich daarvoor met enkele vriendinnen aan. Tot haar eigen grote verbazing kwam zij steeds een ronde verder en haalde zelfs de finale. De eerste plaats moest gedeeld worden met een andere kandidaat, maar vanaf dat moment wist Sieneke : Hier ga ik in verder !
Sieneke mocht zingen op feestjes op diverse plekken in het land en deed dat met veel plezier. Op een avond verzorgde zij een optreden waar later die avond ook Marianne Weber acte de présence zou geven. Op het moment dat Sieneke op het podium stond, kwam Marianne binnen en bleef even staan kijken. Marianne was meteen onder de indruk van dit jonge meisje. Een stem die klinkt als een klok en een uitstraling die spontaan en echt is.
Toen de TROS Marianne benaderde om met een door haar uitverkoren talent mee te doen aan het 'Nationale Songfestival' twijfelde Marianne geen moment en wist dat nu de tijd rijp was om Sieneke naar voren te schuiven. Sieneke is dolblij dat ze nu eindelijk na een lange tijd geduldig wachten de kans krijgt om zich te tonen aan het grote publiek.
Marianne is heel zelfverzekerd als het om Sieneke gaat. "Ik zal niet zomaar mijn naam hangen aan een of ander talent. Sieneke is een supertalent waar ik me met liefde over ontferm en ben er van overtuigd dat zij een hele grote carrière tegemoet gaat." (bron, logo en foto : TROS)
'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' : Elisabeth Andreassen & Jan Werner Danielsen stranden in 1994 op een zesde plaats.
Midden mei vorig jaar wist zanger Alexander Rybak het Scandinavische land Noorwegen een derde overwinning te bezorgen tijdens het Eurovisie Songfestival. Eind mei zal de 55e editie van het jaarlijkse liedjesfestival plaatsvinden in de hoofdstad Oslo en net als in 2008 en 2009 zijn er twee halve finales en een finale. De halve finales gaan door op dinsdag 25 en donderdag 27 mei, twee dagen later, op zaterdag 29 mei, vindt dan de finale plaats.
Dit jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat Noorwegen voor de eerste maal deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Zangeres Nora Brockstedt wist toen met "Voi voi" een vierde plaats in de wacht te slepen. Door de jaren heen wist het land goede maar ook minder goede resultaten te behalen. In eigen land zal de negenenveertigste kandidaat aantreden want enkel in 1970 en 2002 was Noorwegen niet van de partij.
Sinds begin juni gaan wij terug in het verleden en bekijken we elke week in 'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' een inzending van naderbij. In de vijfendertigste aflevering bekijken we de inzending uit 1994 en dat jaar stuurt het land een duo naar het Eurovisie Songfestival, oud-winnares Elisabeth Andreassen en de in 2006 overleden Jan Werner Danielsen.
Noorwegen neemt pas sinds 1960 deel aan het Eurovisie Songfestival hoewel de eerste editie reeds in 1956 plaatsvond. In 1994 was er opnieuw een finale waarin opnieuw tien nummers streden om het ticket voor het Eurovisie Songfestival.
De finale vond plaats in het Spektrum in de hoofdstad Oslo en werd op zaterdag 26 maart in goede banen geleid door Tande-P. Het lot van de tien kandidaten lag in handen van zes regionale jury's en de kijkers thuis die door middel van televoting hun voorkeur kenbaar maakten.
* finale - zaterdag 26 maart 1994 :
01.
Tunge dråper
Karoline Gregersen
187 p
07
02.
Casanova
Madam Medusa
287 p
04
03.
Gi alt vi har
Jahn Teigen
275 p
05
04.
Mor
Elin Furubotn
049 p
10
05.
Ensom natt
After Eight
200 p
06
06.
Aladdin
Tor Endresen
435 p
02
07.
Slør
Yellow Pages
124 p
09
08
Gi meg ett tegn
Laila Nordhaug & Morten Eriksen
323 p
03
09.
Uimotståelig
Sub Diva
134 p
08
10.
Duett
Elisabeth Andreassen & Jan Werner Danielsen
576 p
01
Jan Werner Danielsen (Nord-Ordal, 10 april 1976) won in 1988 op twaalfjarige leeftijd een talentenjacht en dat leverde hem een platencontract op. Tussen 1988 en 1993 zong hij bij het Symfonie Orkest van Hamar. In 1992 kreeg hij een nieuw platencontract voorgeschoteld en tijdens de Olympische Winterspelen van 1994, in Lillehammer, mocht hij ook een optreden weggeven. Datzelfde jaar neemt hij samen met Elisabeth Andreassen deel aan 'Melodi Grand Prix'. Ze winnen de Noorse selectie voor het Eurovisie Songfestival en in het Ierse Dublin eindigen ze op zaterdag 30 april met "Duett" (tekst : Hans Olav Mørk ; muziek : Rolf Løvland ; dirigent : Pete Knutsen) op een verdienstelijke zesde plaats. In 2000 neemt hij een tweede maal deel aan de nationale selectie. Met "One more time" eindigt hij op een tweede plaats na de meiden van Charmed.
In 1995 bracht hij zijn eerste album op de markt : "All by myself" ging meer dan 35.000 maal over de Noorse toonbank en het leverde hem een gouden plaat op. Nadien volgden nog succesvolle albums waarvan "Singer of songs" in 2003 het succesrijkste met een verkoop van 100.000 exemplaren. Na het Eurovisie Songfestival onderhielden Jan Werner en Elisabeth Andreassen nauwe contacten en vanaf 1997 gaven ze samen kerstconcerten. In 2003 gaf Jan Werner een optreden tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen. Op vrijdag 29 september 2006 werd de toen dertigjarige zanger dood aangetroffen in zijn appertement in de Noorse hoofdstad.
Elisabeth Andreassen (Göteborg, 28 maart 1958) nam in 1982 voor het eerst deel aan het Eurovisie Songfestival als lid van Chips. Met "Dag efter dag" wist het duo voor Zweden een achtste plaats in de wacht te slepen. Drie jaar later, in 1985 dus, nam ze als lid van Bobbysocks voor Noorwegen deel aan het jaarlijkse liedjesfestival met een allereerste overwinning voor het Scandinavische land. Het nummer "La det swinge" (tekst en muziek : Rolf Løvland ; dirigent : Terje Fjærn) zal als "Let it swing" in heelwat Europese landen de hitparade bestormen.
"Duett" stond in het voorjaar van 1994 gedurende zes weken in de Noorse hitparade met een derde plaats als hoogste notering. Elisabeth zal in 1996 gastland Noorwegen voor de derde maal vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival maar daar besteden we over twee weken aandacht aan. (met dank aan 3D Flags)
Oslo 2010 : Hera Björk gaat voor IJsland naar het Eurovisie Songfestival.
Na drie voorrondes en een voorstellingsshow was het gisterenavond in IJsland bittere ernst. Aan de finale van 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2010', de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival, namen in totaal zes kandidaten deel en het lot van die finalisten lag volledig in handen van de kijkers thuis. Het waren zij die door televoting (gedurende dertig minuten) bepaalden wie er namens het eiland op dinsdag 25 mei eerstkomende mag aantreden in de eerste halve finale van de 55e editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Deze finale werd geopend door oud-festivaldeelnemers Paul Oscar, Selma en Euroband die een aantal Songfestivalklassiekers ("Non ho l'età", "Neka mi ne svane", "Talking to you", "Save your kisses for me", "Making your mind up" en "Hallelujah") vanonder het stof haalden.
* volgorde van optreden tijdens de finale van 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2010' :
01. "The one" (tekst en muziek : Birgir Jóhann Birgisson) door Íris Hólm. 02. "Out of sight" (tekst en muziek : Matthías Matthíasson) door Matthías Matthíasson (IJslandse selectie 2006-2007). 03. "Gleði og glens" (tekst en muziek : Rögnvaldur Rögnvaldsson) door Hvanndalsbræður. 04. "One more day" (tekst en muziek : Óskar Páll Sveinsson, Bubbi Morthens) door Jógvan Hansen (IJslandse selectie 2009). 05. "Waterslide" (tekst en muziek : Sigurjón Brink) door Sigurjón Brink (Sjonni Brink)(IJslandse selectie 2006-2007-2008). 06. "Je ne sais quoi" (tekst en muziek : Hera Björk Þórhallsdóttir, Örlygur Smári) door Hera Björk (IJslandse selectie 2007, backing zangeres IJslandse inzending ESF 2008-2009, DMGP 2009).
De finale werd gepresenteerd door Eva María Jónsdóttir en Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir en als intervalact was er onder meer Haffi Haff (IJslandse selectie 2008) die zijn nieuwe single "Buried alive" ten gehore bracht. Er was eveneens een rechtstreekse verbinding met Oslo alwaar een kort gesprek plaatsvond met de winnaar van vorig jaar, Alexander Rybak.
Yohanna die het land vorige jaar een tweede plaats bezorgde tijdens het Eurovisie Songfestival bracht "The winner takes it all" van de Zweedse formatie ABBA (MF 1973, ESF 1974). Nadien bleef het wachten op de uitslag en de presentatoren maakten op het einde van het programma enkel twee namen bekend die kans maakten op de eerste plaats : Hera Björk en Jógvan Hansen. Uiteindelijk ging de overwinning naar zangeres Hera Björk die het eiland zal gaan vertegenwoordigen met "Je ne sais quoi".
* uitslag 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2010', de top twee :
01. "Je ne sais quoi" (tekst en muziek : Hera Björk Þórhallsdóttir, Örlygur Smári) door Hera Björk. 02. "One more day" (tekst en muziek : Óskar Páll Sveinsson, Bubbi Morthens) door Jógvan Hansen.
De nummers uit de drie voorrondes kunnen nog steeds worden beluisterd op de website van de IJslandse nationale omroep (klik hier) en daar kunnen de drie voorrondes ook worden (her)bekeken. (bron, foto en logo : RÚV)
'Thuis' : Herman stort zijn hart uit bij Simonne en krijgt nadien nog meer slecht nieuws.
Op maandag31 augustus jongstleden ging het vijftiende seizoen van de Eén-reeks 'Thuis' van start en het werd meteen een vliegende start. Met twee nieuwe acteurs, een nieuwe generiek en een nieuw decor voor het reiscafé/reisbureau dat Femke uit de grond wil stampen.
De titelsong van de serie wordt nog steeds gezongen door Sofie Van Moll (Eurosong 2004) en Peter Evrard (Eurosong 2006) en dit op muziek van Will Tura en Steve Willaert, Frank Dingenen tekende voor de tekst.
Wij brengen dit seizoen, telkens op zondag, al een korte inhoud van de afleveringen die de komende week worden uitgezonden.
* INHOUD 'THUIS' - AFLEVERING 2.726 TOT EN MET 2.730.
- maandag 08 februari - aflevering 2.726 : Op aanraden van Marianne, gaat Jenny met Bianca praten. Jens probeert het terug goed te maken met Paulien. Bram kan het nieuws maar moeilijk verwerken. Katrien heeft een afspraakje. - dinsdag 09 februari - aflevering 2.727 : Het afspraakje van Katrien dreigt in het water te vallen. Mo is razend op Bram. Luc weigert hem te straffen. Herman stort zijn hart uit bij Simonne. Youri denkt te weten hoe hij Nancy kan overtuigen.
- woensdag 10 februari - aflevering 2.728 : Paulien ontdekt dat Katrien verliefd is. Marianne wil dat Tom nog eens met Bianca gaat praten. Frank vindt dat Simonne te veel bij Herman zit. Rosa roept noodgedwongen de hulp van Nancy in. Luc waarschuwt Mo. - donderdag 11 februari - aflevering 2.729 : Jens heeft problemen met zijn kotbaas. Rosa beseft dat Jenny niet meer zal terugkeren. Eddy en Jelena doen hun best om geloofwaardig over te komen. Katrien gebruikt Saartje weer als alibi. Bram lucht zijn hart bij Franky. - vrijdag 12 februari - aflevering 2.730 : Luc troost Rosa na de breuk met Jenny. Peter maakt zich zorgen om Femke. Nancy doet haar best om niet jaloers te zijn. Franky probeert Bram de waarheid te vertellen. Herman krijgt nog meer slecht nieuws.
'Thuis', van maandag tot en met vrijdag telkens rond de klok van 20.10 op Eén. (bron en foto's : Eén)