Promotietournee (20) : ook vandaag nog eventjes rusten.
Ook vandaag vertoeft Kate Ryan nog op Belgische bodem vooraleer ze het laatste deel van de promotietournee zal aanvatten. Die brengt haar nog in Polen, Duitsland en Oekraïne. In tegenstelling tot eerder was gemeld zal ze pas volgende week Oekraïne aandoen. Gisteren werd ze in Tessenderlo (haar woonplaats) als 'een grote ster' onthaald door een 600tal kinderen die samen met haar de zwengelknie deden tijdens "Je t'adore". De krant Het Nieuwsblad bericht hierover vandaag in haar Limburgse editie.
De Looise schoolgaande jeugd heeft in Het Loo een wereldrecord kniezwengelen gevestigd. Met zeshonderd waren ze, de leerlingen uit het tweede, derde en vierde leerjaar. De tweedeklassers van de H.-Hartschool, die onder leiding van meester Luc weken aan een stuk geoefend hadden, gaven een demonstratie samen met Kate Ryan. De komst van de Looise vedette was goed voorbereid. De jongeren droegen witte en blauwe bordjes met de slogan 'Tessenderlo duimt voor Katrien'. Als opwarmer maakten stripfiguur Lambik en de nieuwe Looise stripheld Looike hun opwachting. De gelegenheidsband De Looikes bracht een muzikale ode aan Katrien.
Het grote moment was de aankomst van Kate Ryan, aangevoerd in een politievoertuig. Burgemeester Jan Verheyden noemde Kate "de beste ambassadrice van de gemeente". Katrien mocht de reuze voorpagina van een nieuwe strip onthullen. Tijdens het Loois stripfestival op 23 en 24 september stelt de gemeentelijke evenementencel samen met de Standaard-uitgeverij een Suske en Wiske-strip in het Loois voor : "Nen diere velo'' (voor niet-Looienaars : een dure fiets).
The Singers, een Looise a-capellagroep, bracht een ludieke variante op "Je 't adore", namelijk "Ik zen verliefd".
Dan was het tijd voor de officieuze wereldrecordpoging kniezwengelen op muziek van "Je 't adore". Met zeshonderd demonstreerden de Looise jongeren hun kunnen : het nieuwe wereldrecord was een feit. Als apotheose was er de onthulling door Kate van een reuzespandoek dat aan het gemeentehuis wordt opgehangen. Vanaf nu loopt immers de actie 'Tessenderlo duimt voor Katrien', een initiatief van de evenementencel en het gemeentebestuur. Elk gezin wordt gevraagd een affiche voor het raam te hangen. De halve finale van het Eurovisiesongfestival in Athene op donderdag 18 mei wordt op groot scherm uitgezonden op de Markt. De Looienaars hopen dat ook de finale op zaterdag 20 mei wordt uitgezonden ; dat zou betekenen dat Kate de finale haalt. (bron : Paul VAN MOLL, Het Nieuwsblad)
Het land dat tijdens de finale als derde zal aantreden tijdens de finale van het 51e Eurovisie Songfestival is ISRAEL. Het Aziatische land doet al sinds 1973 mee aan het liedjesfestijn en heeft al heelwat goeie resultaten behaald. In totaal won het land al drie keer het Eurovisie Songfestival. In 1978 (Izhar Cohen & The Alphabeta), 1979 (Milk & Honey) en in 1998 met de controversiële Dana International. Dit jaar neemt het land voor de 29e maal deel aan het Songfestival en in totaal eindigde het zeventien maal bij de eerste tien waarvan zelfs tien maal binnen de top vijf. Vorig jaar wist zangeres Shiri Maymon beslag te leggen op de vierde plaats en daarom is het land dit jaar rechtstreeks geplaatst voor de finale. Of Israël ook volgend jaar nog van de partij zal zijn is nog maar de vraag aangezien de nationale omroep IBA binnen het jaar in vereffening zal gaan.
De Israëlische omroep maakte half december de lijst van twaalf kandidaten bekend die dit jaar zouden strijden voor dat éne felbegeerde ticket richting Athene. De meerderheid van de kandidaten waren 'nobele' onbekenden. De enige 'grote naam' die er tussen zat is die van Maya Buskila. Zij heeft al een aantal hits op haar palmares staan en is heel populair in haar thuisland. Verder vonden we Eddie Butler terug, hij stond als lid van de groep Eden in 1999 in Jeruzalem op het festivalpodium en werd toen vijfde. Buiten de twaalf kandidaten waren er nog twee reserve-kandidaten aangeduid : Hadar Ozeri en Zvika Pick.
De twaalf deelnemers waren : Maya Buskila, Shlomo Gronich, Guy Harari, Eddie Butler, Stalos en Oren Chen, Avi Greinik, Michael Kirkilan, Gabi Shushan, Uzi Fux en Cheri, Diamonds, Game Boyz, Rama Messinger en tot slot Aviva en Maya Avidan.
Een paar dagen later trok Avi Greinik zich al terug. Greinik vertelde aan 'Yediot Ahronot' dat hij wel interesse had voor het Songfestival maar nooit officiëel gevraagd was. Tijdens het Kerstweekend liet de Israëlische omroep weten dat Tzipi Mash'hid hem zou vervangen tijdens de nationale finale. Mash'hid nam reeds deel aan de Israëlische versie van 'Star Academy' en zit nu bij Betzal'el Alony, en die kennen we als de manager van de betreurde Ofra Haza. In 1983 eindigde deze laatste met "Hi" op een tweede plaats op het Songfestival. Maya Buskila was op dat moment nog niet klaar om deel te nemen aan 'Kdam 2006'. Zij zou enkel deelnemen indien een goed nummer werd gevonden voor haar. Begin maart werden dan de titels van de nummers bekend gemaakt en toen bleek dat Maya niet in de lijst van uiteindelijk elf kandidaten terug te vinden was.
Op woensdag 15 maart werd de nationale finale (Kdam 2006) gehouden in de studio's van de Israëlische omroep IBA in Jeruzalem. In totaal streden dus 11 nummers om dat éne ticket richting Athene.
De kandidaten in de finale :
01. Shlomo Gronich, Lubna Salame en Michal Adler met "Ima adama" : Shlomo Gronich werd in 1981 samen met Dafna Armonielfde tijdens de nationale finale met "Kaleidoscope". 02. Aviva en Maya Avidan met "Yalda sheli" : Aviva was in 1982 backingvocal bij Avi Toledano. Met "Hora" werd Avitweede op het Songfestival. Maya was backingvocal in 2003 bij Lior Narkis. Hij eindigde op het Songfestival op de negentiende plaats. 03. Avi Peretz met "Bo'u nirkod". 04. Game Boys met "Kama ahava". 05. Stalos en Oren Hen met "Chalomot mizrachiyim". 06. Guy Harari met "Tnu la'ahava" : Guy was backingvocal tijdens de nationale finale in 2001 bij Alon Jan. Alon Jan werd met "Dr. D.J." tiende. 07. Eddie Butler met "Ze hazman" : Eddie Butler kennen we nog als één van de leden van de groep Eden. Zij werden in eigen land in 1999vijfde met "Happy birthday". 08. Tzipi Mash'hid met "Tzipor stav". 09. Tzvika Pick met "Lifney she nifradim" : Tzvika werd in 1979 tijdens de nationale finale tweede met "Ein li ish milvadi". In 1982 werd hij zesde met "Romantica". Vier jaar later (in 1986) werd hij zevende met "Layla layla". Een jaar later eindigde hij op een gedeelde tiende plaats met het nummer "Domino". In 1993 werd hij zevende met "Artik kartiv" en vorig jaar eindigde hij samen met Company op de derde plaats met "Or yare'ach". In 1998 schreef hij het winnende Israëlische lied "Diva" dat door Dana International gezongen werd. 10. Michael Kirkilan met "Nishbar". 11. Diamonds met "Ata hakochav".
Het programma werd gepresenteerd door Yael Bar-Zohar en Eden Har'el. De winnaar werd gekozen door televoting (50%), vier regionale jury's (40%) (Jeruzalem, Haïfa, Tel Aviv en Be'er-Sheva) en door het publiek in de studio (10%). En de winnaar werd zanger Eddie Butler met "Ze hazman". Eddie Butler kennen we nog als één van de leden van de groep Eden. Zij werden in eigen land in 1999vijfde met "Happy birthday".
De uitslag van de nationale finale :
01. Eddie Butler met "Ze hazman" : 99 punten. 02. Diamonds met "Ata hakochav" : 80 punten. 03. Game Boys met "Kama ahava" : 78 punten. 04. Tzvika Pick met "Lifney she nifradim" : 71 punten. 05. Michael Kirkilan met "Nishbar" : 68 punten. 06. Shlomo Gronich, Lubna Salame en Michal Adler met "Ima adama" : 40 punten. 07. Tzipi Mash'hid met "Tzipor stav" : 38 punten. 08. Aviva en Maya Avidan met "Yalda sheli" : 30 punten. 09. Stalos en Oren Hen met "Chalomot mizrachiyim" : 29 punten. 10. Guy Harari met "Tnu la'ahava" : 28 punten. 11. Avi Peretz met "Bo'u nirkod" : 19 punten.
Eddie Butler is geboren in 1971 en is een bekende zanger in zijn thuisland. Hij zong al van jongsaf aan in verschillende groepen. En in 1999 nam hij (zoals hierboven reeds vermeld) al eens deel aan het Eurovisie Songfestival. En dit jaar mag hj het opnieuw proberen en hopen op een betere notering dan de vijfde plaats zeven jaar geleden.
"Ze hazman - together we are one" (tekst : Orly Burg en Osnat Tsabag ; muziek : Yacov Lamai)
The time has come at last To hold you in my arms Let's take it all the way It's now or never
We can't be afraid To believe in a brighter day Raise your hands and pray for love together
I know deep in my heart we'll be forever Every word I sing is true, it's only me and you
Chorus
Together we are one True love has finally come I know that we can make it if we try Look into your soul Listen to your heart We'll never be apart
Every moment of my life As long as I'm alive I got to have you by my side Girl forever
Let's take away the pain Cause love is not a game Let me be the one to hold you
I know deep in my heart we'll be forever Every word I sing is true, it's only me and you
Chorus
So let's close the door on yesterday Cause I know there is a better way Give me one more chance to be a better man Cause girl you're my life, please stay...
Chorus Wil je de videoclip bekijken van "Ze hazman" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Promotietournee (19) : een warm onthaal in Tessenderlo.
Deze week vertoeft Kate Ryan een paar dagen op Belgische bodem vooraleer ze later deze week haar laatste deel van de promotietournee zal aanvatten. Die brengt haar nog in Polen, Duitsland en Oekraïne. In tegenstelling tot eerder was gemeld zal ze pas volgende week Oekraïne aandoen. Vanochtend werd ze in Tessenderlo (haar woonplaats) als 'een grote ster' onthaald door een heleboel kinderen die samen met haar de zwengelknie deden tijdens "Je t'adore". Een reportage hierover kan je vanavond in het Eén-programma 'De rode loper' bekijken. Het programma kan je bekijken vanaf middernacht (herhaling). Voor wie het vanavond zou missen kan de uitzending morgenmiddag nog eens bekijken vanaf 12.10. Ook het VTM-programma 'VIPS' besteedt aandacht aan Kate Ryan. Deze uitzending kan je vanavond bekijken om 23.50. Via deze link kan je het videofragment nu al bekijken. Tot slog nog even aanstippen dat je vanavond in het programma 'Diggil-ej' van presentator en Songfestivalfan Kris Boswell een interview kan beluisteren dat de presentator afgelopen donderdag met Kate had tijdens haar bezoek aan Zweden. Het programma is via SR Sverige te beluisteren. Het programma loopt van 22.00 tot 23.00. Het wordt herhaald op woensdagochtend tussen 10.00 en 11.00 en op zaterdagnamiddag tussen 17.00 en 18.00.
Het land dat tijdens de finale als tweede zal aantreden tijdens de finale van het 51e Eurovisie Songfestival is MOLDAVIE. Het Oosteuropese land debuteerde vorig jaar op het Eurovisie Songfestival en dat debuut ging niet onopgemerkt voorbij. De groep Zdob şi Zdub eindigde in de halve finale op de tweede plaats na Roemenië en in de finale wisten ze (samen met oma) beslag te leggen op de zevende plaats. Vandaar dat het land bij de tweede deelname meteen in de finale mag aantreden.
Half december maakte de Moldavische omroep bekend dat het dit jaar dezelfde selectieprocedure zou hanteren als in 2005. Eind januari maakte de omroep bekend dat het in totaal 42 inzendingen had ontvangen voor de nationale selectie. Die lijst werd na een eerste luisterbeurt herleid tot 25 en na een tweede luisterbeurt werden die 25 kandidaten teruggebracht tot de 13 die aan de finale zouden deelnemen.
De dertien die doorgingen naar de finale :
01. Serj Kuzencoff met "Made in Moldova" : 77 punten. 02. Geta Burlacu met "Zii lauta" : 72 punten. 03. MILLENNIUM met "Cred in steaua mea" :70 punten. 04. Georgeta Daraban met "I believe" : 68 punten. 05. Olia Tira met "Lubirea mea" : 67 punten. 06. Alexa, Rodica Stegarescu, Serj Coston en Dana Marchitan met "Sing your song" : 64 punten. 07. Fomatia LOU met "My love is true" : 63 punten. 08. Corina ŢEPEŞ met "N-am sa vin" : 59 punten. 09. LINA met "Everytime I see you" : 58 punten. 10. Aura met "Se intoarce calendarul" : 57 punten. 11. CEZARA met "Badisor" : 56 punten. 12. Edict met "Love is never wrong" : 56 punten. 13. STUDIO ONE met "Soarele si Dimineata" : 55 punten.
Op 25 februari werd de finale gehouden en die leverde geen kandidaat voor Athene op. Na de puntentelling bleek dat maar liefst drie artiesten op een gedeelde eerste plaats stonden. Een commissie zou zich gaan buigen over wie naar de Griekse hoofdstad mocht en daar namens het land op zaterdag 20 mei in de finale mag aantreden.
De drie kanshebbers voor het ticket naar Athene :
01. Serj Kuzencoff met "Made in Moldova". 02. Geta Burlacu met "Zii lauta". 03. Alexa, Rodica Stegarescu, Serj Coston en Dana Marchitan met "Sing your song".
Maar een kleine twee weken later kwam het nieuws dat op woensdag15 maart een nieuwe nationale finale zou gehouden worden en dit nadat tijdens de nationale drie kandidaten op een gedeelde eerste plaats eindigden (zie hierboven). Serj Kuzencoff met "Made in Moldova", Geta Burlacu met "Zii lauta" en Moldstar (Alexa, Rodica Stegarescu, Serj Coston en Dana Marchitan) met "Sing your song" eindigden allen met hetzelfde aantal punten na de puntentoekenning van de vakjury en de televoters. Het jongste lid van de vakjury wou toen geen beslissing nemen en de winnaar aanduiden. Daarom had het organiserende comité besloten om een nieuwe selectieronde te houden die dus half maart doorging in de studio van de nationale omroep. Iedereen (ook artiesten die de eerste keer niet deelnamen) kon opnieuw zijn/haar kandidatuur stellen en dit tot en met 14 maart. Die nieuwe finale werd uiteindelijk gehouden met vijf finalisten.
De vijf finalisten :
01. Ludmila Znamenskaia met "Something about love". 02. Svetlana Sertzova en Vadim Luchin met "The games of night". 03. Serj Cuzencoff met "Made in Moldova". 04. Arsenium en Natalia Gordienko met "Loca". 05. Marcella met "I've never thought".
Van de drie winnaars deed enkel Serj Kuzencoff opnieuw mee. De uitslag werd opnieuw bepaald door een vakjury en televoting. Indien er alsnog een ex-aequo zou volgen dan gaven de stemmen van de televoters de doorslag.
De einduitslag :
01. Arsenium en Natalia Gordienko met "Loca". 02. Serj Cuzencoff met "Made in Moldova". 03. Marcella met "I've never thought".
Het land zal op zaterdag 20 mei aanstaande vertegenwoordigd worden door het duo Arsenium en Natalia Gordienko met het nummer "Loca". Arsenium kennen de meesten nog wel als lid van de groep O-Zone. Zij hadden met "Dragostea din teï" in de zomer van 2004 een heel grote hit in Vlaanderen. Ze haalden net niet de eerste plaats maar stonden wel bijna een half jaar (24 weken) in de Ultratop.
"Loca" (tekst en muziek : Arsenium)
Every night I need my Loca Every night I need her boca Every night I need my Loco Need him crazy just un poco
Hey, Loca, give me, give me your boca Youre my girl, youre my Loca Youre breaking my heart
Hey, Loco, please, espera un poco And Ill give you my choco Do you want it or not?
Every time I see my Loca I feel I go crazy un poco Shes so sexy, shes so hot Every night shes breaking my heart
Every time I see my Loco I realize hes crazy un poco And we keep on dancing all night long With my boy I will never feel alone
Hey, Loca, give me, give me your boca Youre my girl youre my Loca Youre breaking my heart wowowowo
Hey, Loco, please, espera un poco And Ill give you my choco Do you want it or not?
If I wanna taste her love tonight Need to kiss her boca one more time I can fly away and reach the stars Every time I drown into her eyes
If I wanna taste his love tonight I just have to hold my loco tight I can fly always and reach the stars Every time he looks into my eyes
Hey, Loca, give me, give me your boca Youre my girl youre my Loca Youre breaking my heart
Hey, Loco, please, espera un poco And Ill give you my choco Do you want it or not?
Shes a little bit Loco A little bit choco A little bit tall yo A little bit small yo A little Latino A little Europio A little bit choco Exotic Marocco Shes a good girl Shes a little mean Nice body from the covers Of the magazines Eyes like deep green Lips like angeline The most beautiful girl That youre ever seen
Wil je de videoclip bekijken van "Loca" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Overmorgen hebben we op Super One TV onze wekelijkse afspraak met Deo Grech, de sympathieke gastheer van 'Eurovision Fever'. Tijdens de tweede aflevering van het 'vernieuwde' 'Eurovision Fever' wordt er teruggeblikt op 'Big Fun with OGAE Malta' dat afgelopen vrijdagavond plaatsvond op het eiland. Het was het jaarlijks treffen van de officiële Maltese fanclub met een aantal artiesten die zullen deelnemen aan het komende Eurovisie Songfestival. Zo waren o.a. Mihai (Roemenië), Ich Troje (Polen) en Severina (Kroatië) te gast. Tijdens deze bijeenkomst was er ook nog het verjaardagsfeestje voor Severina. Verder was er de lancering van de clip van "Hop hop hop", de nieuwste single van de Poolse groep. Alweer meer dan de moeite waard om woensdagavond te kijken naar 'Eurovision Fever' en dit vanaf 22.00. Een herhaling van het programma is er steeds de zondag in de vooravond vanaf 17.35. Het programma is ook via het internet live te volgen (klik hier). De website van OGAE Malta kan je hier vinden. (met dank aan Deo Grech)
Promotietournee (18) : eventjes terug op Vlaamse bodem.
Vanochtend heeft Kate Ryan het vliegtuig vanuit Turkije genomen richting Belgenlandje. Vandaag en morgen vertoeft ze terug op Belgische bodem vooraleer ze haar laatste deel van de promotietournee zal aanvatten. Vanavond kan je in het Eén-programma 'De rode loper' een reportage verwachten over de promotietournee van Kate. Het programma kan je bekijken vanaf 18.10 in de vooravond ofwel om 23.50 (herhaling). Voor wie er dan nog niet genoeg heeft van gekregen kan het programma morgenmiddag nog eens (her)bekijken vanaf 12.10.
Het land dat tijdens de finale als eerste zal aantreden en daarmee de eer heeft om de finale van het 51e Eurovisie Songfestival te openen is ZWITSERLAND. Het Alpenland is één van de zeven landen die er al van bij de eerste editie in 1956 bij waren. Het land is trouwens ook de winnaar van het allereerste Songfestival. De nu tachtigjarige Lys Assia won toen met "Refrain". Het was dan wachten tot 1988 op de tweede (en tot op heden laatste) overwinning voor het land. Céline Dion (van oorsprong Canadese) zong in de Ierse hoofdstad Dublin "Ne partez pas sans moi" naar een eerste plaats. Dit jaar doet Zwitserland voor de 47e maal mee aan het Songfestival. Enkel in 1995, 1999, 2001 en 2003 namen ze niet deel aan het festival wegens de slechtere resultaten van het jaar voordien. Vorig jaar eindigde de Estse meidengroep Vanilla Ninja op de achtste plaats in de finale met "Cool vibes" en daarom mag het land dit jaar meteen aantreden in de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 20 mei.
Net als vorig jaar hield Zwitserland dit jaar een interne selectie. Op 1 december jongstleden maakte de Zwitserse omroep (SFDRS) bekend dat het land in Athene zal vertegenwoordigd worden door de groep Six4one. Het is een gevariëerde mix van opvallende namen uit zes verschillende landen. Eerder was al bekend gemaakt dat het nummer geschreven werd door 'good old' Ralph Siegel en Bernd Meinunger. Six4one bestaat uit de Israelische Liel, de Zweed Andreas Lundstedt, de Bosnische Tinka Milinović, de Maltees Keith Camilleri, de uit Portugal afkomstige Marco Matias en tot slot nog een zangeres uit het Alpenland, Claudia d'Addio. Eind januari maakte de Zwitserse omroep de titel van het nummer bekend waarmee de groep Six4one zal aantreden : "If we all give a little".
Six4one is dus een zeskoppige popgroep die zijn samengebracht in november vorig jaar om Zwitserland te kunnen vertegenwoordigen tijdens het komende Eurovisie Songfestival. De zes individuele zangers werden door een selectie bij elkaar gebracht, het uitgangspunt was om 'zes sterke stemmen' te zoeken en die dan samen te brengen voor het grootste liedjesfestival ter wereld. Die casting werd gedaan door producer Ralph Siegel en dit samen met de Zwitserse omroep die voor deze manier van werken gekozen had.
Liel Kolet : geboren op 1 juli 1989 in Tel Aviv (Israël). Ze is vooral bekend in Duitsland en mocht al optreden met Bill Clinton, Scorpions, Bono en heelwat anderen. Meer info krijg je op haar website. Andreas Lundstedt : geboren op 20 mei 2972 in Uppsala (Zweden). Hoeft Andreas nog voorgesteld te worden ? Bekend als zanger bij Alcastar, de Zweedse popformatie. Meer informatie over Andreas en Alcazar krijg je op de website van de groep. Tinka Milinović : geboren op 27 november 1973 in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina). Ze is presentatrice en operazangeres in haar thuisland. Keith Camilleri : geboren in 1978 in Sliema (Malta). Nam in 2004 en 2005 deel aan de nationale voorronde in zijn thuisland Malta. Marco Matias: geboren in Portugal maar al jaren woonachting in Duitsland. Nam daar vorig jaar deel aan de nationale finale met een door Ralph Siegel geschreven nummer. Claudia d'Addio : geboren op 8 april 1980 in Schlieren (Zwitserland). Is in haar thuisland vooral bekend als deelneemster van de castingshow MusicStar waar ze in het seizoen 2004-2005 een derde plaats wist te bemachtigen. Ondertussen heeft ze al drie nummer één-hits op haar palmares staan. Meer over Claudia kan je terugvinden op haar website.
"If we all give a little" (tekst : Bernd Meinunger ; muziek : Ralph Siegel)
Liel :
Everybody Has A Dream What Will Come And What Will Be And Hopes It Soon Will Be Reality
Andreas :
But A Dream Is Not Enough
Tinka :
Theres So Much We Gotta Do
Keith :
To Overcome - That Bitter Blue
Claudia :
'Cos We All Know One Hand Alone Can Never Move A Rock Of Stone It Takes Us All Me And You
allen :
If We All Give A Little If We All Give A Little
Liel :
We Can Make This World A Home For Everyone
allen :
If We All Give A Little We Can Dry A Million Tears
Andreas :
And Some Hope Will Grow Out Of Many Fears
Marco :
Everybody Has Some Strength
Tinka :
They Could Spend On Someone Weak
Keith :
Dont Let Life Be
allen :
A Game Of Hide And Seek
Marco :
Everyone Has Things To Give
Claudia :
To Someone Just To Carry On
Liel :
A Little Help
de dames :
To Overcome
Liel :
We All Have Learned A Word Alone
Liel en Tinka :
Will Never Touch A Heart Of Stone
Liel :
It Takes Much More
allen :
More Of Us
If We All Give A Little If We All Give A Little We Can Make This World A Home For Everyone
If We All Give A Little (Liel : If We All Give A Little) We Can Dry A Million Tears
Keith :
And Some Hope Will Grow Out Of Many Fears
Liel en de heren :
If We Give A Little Love
Tinka en de heren :
Just Believe Its Really Worth
Claudia en de heren :
Many Million Hearts Are Beating On This Earth
allen :
If We All Give A Little If We All Give A Little We Can Make This World A Home For Everyone (Andreas : For Everyone )
If We All Give A Little
We Can Dry A Million Tears
Keith en Marco :
And Some Hope Will Grow (Andreas : It Will Grow Forever) Keith en Marco :
Out Of Many Fears (Liel : If We Stand Together)
de heren :
If We Give A Little (Liel : If We Give A Little Love
de heren : Just A Little Give A Little Love
Liel en Tinka :
If We All Give A Little (Claudia : Just A Little Love)
Liel en Tinka :
All Give A Little Love
Claudia :
A Little Love
de heren (allen) :
If We give A Little Love
Wil je de videoclip bekijken van "If we all give a little" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Onze hoop voor Athene, Kate Ryan, staat dit jaar met haar inzending voor het komende Eurovisie Songfestival dit jaar op de eerste plaats in de 'Homo Top 100'. Afgelopen vrijdag vond in de Antwerpse discotheek Red and Blue een fuif plaats waar ook de top 100 werd gedraaid. In het overzicht komen we vanzelfsprekend een aantal nummers tegen die ooit op het Eurovisie Songfestival werden gezongen. Ook Natalia met "Higher than the sun" (runner-up in 2004) vinden we in het overzicht terug.
01. (--) "Je t'adore" - Kate Ryan (België 2006). 08. (42) "Diva" - Dana International (Israël 1998). 21. (33) "Goeiemorgen, morgen" - Nicole en Hugo (België 1971). 34. (44) "J'aime la vie" - Sandra Kim (België 1986). 38. (28) "Soldiers of love" - Liliane Saint-Pierre (België 1987). 50. (12) "Higher than the sun" - Natalia (België 2004 - Eurosong).
Wie de volledige lijst eens rustig wil bekijken volgt deze link. (foto Kate : 2brains)
Net als de voorbije weken bekijken we naast de Belgische en Zweedse hitparades ook de Europese hitlijsten en gaan we na hoe het de kandidaten en deelnemers aan de voorrondes vergaat. De Duitse groep Texas Lightning doet het in eigen land nog steeds goed en stijgt deze week van drie naar twee. In buurland Zwitserland stijgen ze van de 93e naar de 37e plaats en dat na twee weken notering. In Noorwegen is Carola met "Evighet" deze week uit de hitparade verdwenen en in Roemenië zakt de nummer twee van de nationale finale dit jaar, Akcent, naar de tweede plaats in de top 100.
Vandaag zit Kate Ryan in Turkije, waar ze vanavond voor maar liefst meer dan 20 miljoen kijkers zal optreden. Ze zal te zien zijn tijdens de live tv-show 'Popstars', een programma waarin televisiezender Star TV op zoek gaat naar Turks talent. Deze show wordt onder andere gepresenteerd door zangeres (en vriendin van Kate) Hadise. Hadise werd zelf bekend dankzij 'Idool 2003' waarin ze het net niet schopte tot de top tien. Beide zangeressen zitten bij hetzelfde managementsbureau. Morgenochtend neemt Kate dan het vliegtuig richting Belgenlandje.
Overzicht zondag :
15.30 : aankomst dansers vanuit België. 20.00 : Optreden in live tv-show 'Popstars'.
Als laatste land mag IJSLAND aantreden tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival. Precies twintig jaar geleden (1986) nam het eiland voor het eerst deel aan het Songfestival. Tot op heden waren ze er slechts één maal niet bij en dat was in 2002 (wegens het slechte resultaat van TwoTricky het jaar voordien). Ze wisten nog maar 4 maal een plaats bij de tien besten te bemachtigen. In 1990 eindigde de groep Stjórnin op de vierde plaats met "Eitt lag enn". Twee jaar later werd Heart 2 Heart in het Zweedse Malmözevende met "Nei eða já". Sigríður Beinteinsdóttir (Sigga) en Grétar Örvarsson namen twee jaar eerder nog deel als Stjórnin. In 1994 ging Sigga alleen naar het Eurovisie Songfestival en met "Nætur" eindigde ze toen op de twaalfde plaats. De beste notering haalde het eiland in 1999 : Selma Björnsdóttir (Selma) eindigde toen met "All out of luck" op een tweede plaats. Ze had toen de 'pech' dat het precies 25 jaar geleden was dat ABBA het Songfestival gewonnen had en dat Zweden met Charlotte Nilsson's "Take me to your heaven" een nummer had dat heel fel ABBA-gericht was. Vorig jaar probeerde Selma het opnieuw maar strandde jammer genoeg in de halve finale op een 'teleurstellende' zestiende plaats. De laatste goeie notering van IJsland dateert ondertussen al van drie jaar geleden. Toen behaalde zangeres Birgitta Haukdal een achtste plaats met "Open your heart". Zij mocht toen het Songfestival openen. Dit jaar hoopte ze haar land opnieuw te kunnen vertegenwoordigen maar ze haalde de top drie in de finale niet.
RÚV (de IJslandse nationale omroep) had dit jaar in totaal 24 nummers geselecteerd voor de nationale voorronde, 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2006'. Die voorronde bestond uit drie halve finales en één finale. De halve finales vonden plaats op zaterdag 21 januari, 28 januari en 4 februari en telkens werden er acht liedjes ten gehore gebracht. Uit die 24 nummers stootten in eerste instantie twaalf liedjes door naar de finale die plaatsvond op zaterdag 18 februari. In totaal kreeg de omroep 216 inzendingen binnen. Een aantal namen klonk niet onbekend in Eurovisiekringen. Zo waren er Anna Mjöll (1996) en Eyjólfur Kristjánsson oftewel Eyfi (1991). Sigurður Örn Jónsson schreef mee aan "Tell me!", de inzending in 2000. Örlygur Smári, eveneens schrijver van "Tell me!" zat dit jaar ook bij de laatste 24 en tot slot was er nog Sveinn Rúnar Sigurðsson, hij schreef "Heaven" in 2004.
* Eerste halve finale : lees hier. * Tweede halve finale : lees hier. * Derde halve finale : lees hier.
Wegens het voortijdig uitlekken van het nummer van zangeres Silvía Nótt werden er in de derde halve finale dus 5 finalisten gekozen en kregen er nog twee kandidaten uit de andere halve finales een wildcard. Zo ging de finale op zaterdag 18 februari uiteindelijk door met vijftien kandidaten.
De vijftien finalisten :
01. Ardís Ólöf met "Eldur nýr" (Örlygur Smári, Niclas Kings & Daniella Vecchia) : Örlygur Smári is ook de componist van de IJslandse inzending "Tell me!" in 2000. 02. Þóra Gísladóttir en Edgar S. Atlason met "Stundin Staðurinn" (Ómar Þ. Ragnarsson) : In 2003 nam Þóra Gísladóttir al eens deel aan de nationale selectie. 03. Dísella Lárusdóttir met "Útópía" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson). 04. Magni Ásgeirsson met "Flottur karl Sæmi rokk" (Sævar Benediktsson). 05. Friðrik Ómar met "Það sem verður" (Hallgrímur Óskarsson, Lára Unnur Ægisdóttir) : Hallgrímur Óskarsson componeerde in 2003 "Open your heart" van Birgitta. 06. Matthías Matthíasson met "Sést það ekki á mér?" (Sigurdur Örn Jonsson) : de componist schreef ook reeds de bijdrage in 2000 "Tell me!". 07. Heiða met "100%" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Sveinn Rúnar Sigurðsson componeerde in 2004 "Heaven" van Jónsi. 08. Davíð Þ. Olgeirsson met "Strengjadans" (David Porsteinn Olgeirsson). 09. Guðrún Árný Karlsdóttir met "Andvaka" (Trausti Bjarnason). 10. Sigurjón Brink met "Hjartaþrá" (Bryndís Sunna Valdimarsdóttir). 11. Silvía Nótt met "Til hamingju Ísland" (Þorvaldsson, Erlensdóttir & Úlfarsson). 12. Bjartmar Þórðarson met "Hvað á ég" (Örlygur Smári, Sigurður Örn Jónsson). 13. Birgitta Haukdal met "Mynd af þér" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Birgitta nam in 2003 deel aan het Songfestival en eindigde met "Open your heart" op een achtste plaats. In 2001 werd ze samen met Eyjólfur Kristjánsson in de nationale finale zevende met het nummer "Aftur heim". 14. Heiða met "100%" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Sveinn Rúnar Sigurðsson componeerde in 2004 "Heaven" van Jónsi. 15. Regína Ósk met "Þér við hlið" (Trausti Bjarnason, Magnus Por Sigmundsson, Porvaldur Bjarni Porvaldsson). Regína Ósk nam in 2003 al eens deel aan de nationale selectie. In 2000, 2001 en 2003 was ze achtergrondzangeres bij de IJslandse bijdrage op het Songfestival. Magnus Por Sigmundsson schreef mee aan de IJslandse bijdrage "Angel" in 2001 dat toen gezongen werd door Two Tricky, waarvan Gunnar Ólason deel uitmaakte. Hij schreef ook "Heaven" voor Jónsi (2004).
De uitslag werd volledig door televoting bepaald. De gedoodverfde kandidate maakte haar favorietenrol ook waar en mag het eiland op donderdag 18 mei in de halve finale van het Songfestival naar de finale proberen te loodsen. De 23-jarige Silvia Nótt (Ágústa Eva Erlendsdóttir is haar echte naam) heeft de finale gewonnen met haar nummer "Til hamingju Ísland". Alle nummers werden tijdens de nationale finale in de eigen taal gezongen maar de winnaar mag het nummer in Athene in het Engels zingen. Enkel de top drie werd bekend gemaakt.
De top drie van de nationale finale :
01. Silvía Nótt met "Til hamingju Ísland" : 70.190 stemmen. 02. Regína Ósk met "Þér við hlið" : 30.018 stemmen. 03. Friðrik Ómar met "Það sem verður" : 9.942 stemmen.
Silvía Nótt is geboren op 28 juli 1982 in de hoofdstad Reykjavik. Ze is het alter ego van Ágústa Eva Erlendsdóttir en in haar land een heel populaire zangeres en actrice. Zij zal haar land vertegenwoordigen met de Engelse versie van "Til hamingju Ísland", "Congratulations" en daarvoor heeft ze ook haar naam een Engels tintje gegeven en zal ze optreden als Silvía Night.
Hey you, looking at me, Im talking to you Im Silvia Night shining in the light I know you want me too Born in Reykjavik in a different league no damn eurotrashfreak The vote is in, they say I win To bad for all the others
So congratulations I have arrived Im Silvia Night and Im shining so bright Eurovision nation your dreams will come true Youve been waiting forever For me to save you Wham bam boom
My songs totally cool no yesterdays news Really hot okay, really not too gay Im coming here to stay Want a piece of me, listen carefully Youll be D.E.A.D. So boys and girls around the world, Lets meet next year in Iceland
So congratulations I have arrived Im Silvia Night and Im shining so bright Eurovision nation your dreams coming true Youve been waiting forever For me to save you
(phone - conversation) Hello is it god? Whats up dog? Its your favourite person in the world Silvia Night Im saving the world See you...bye
So congratulations I have arrived Im Silvia Night and Im shining so bright Eurovision nation your dreams will come true Youve been waiting forever For me to save you Wham bam boom
So congratulations I have arrived Im Silvia Night and Im shining so bright Eurovision nation your dreams will come true Vote for your hero thats what you must do I love you Wil je de videoclip bekijken van "Congratulations" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Promotietournee (16) : vandaag van Letland naar Turkije.
Vandaag verlaat Kate Ryan alweer het Noorden van Europa en trekt ze naar het zonnige Zuiden. Haar bestemming is deze keer Turkije, waar ze morgenavond voor maar liefst 20 miljoen kijkers zal optreden.
Als voorlaatste land mag BOSNIE-HERZEGOVINA aantreden tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival. De voormalige Joegoslavische republiek neemt sinds 1993 deel aan het Songfestival. Enkel in 1998 en 2000 nam het land niet deel aan het liedjesfestival en tweemaal wisten ze een plaats bij de beste tien te bemachtigen. In 1999 eindigden Dino & Beatrice met "Putnici" op de zevende plaats. Twee jaar geleden moest Deen ("In the disco") zich via de halve finale plaatsen voor de finale, en in die finale eindigde hij op een negende plaats. Door het slechte resultaat van de meiden van Feminnem vorig jaar moet het land dit jaar eerst aantreden in de halve finale op donderdag 18 mei.
Hari Vareanovic zal dit jaar Bosnië-Herzegovina gaan vertegenwoordigen op het Songfestival. Begin dit jaar kwam zijn vaste tekstschrijver met dit bericht naar buiten en een paar dagen later bevestigde de zanger zelf dit nieuws. Een maand later (begin februari) maakte de Bosnische omroep het nieuws wereldkundig dat Hari het land zou gaan vertegenwoordigen in Athene. De componist van het nummer is eljko Joksimović, die twee jaar geleden voor Servië en Montenegro een tweede plaats behaalde. De tekst is van de hand van Fahrudin Pecikoza en Dejan Ivanović.
Vareanovic, geboren op 16 januari 1961 in Sarajevo, is beter bekend als leadzanger van de groep Hari Mata Hari. Met deze groep won hij zeven jaar geleden de Bosnische voorronde met "Starac I more". Maar het nummer werd echter gediskwalificeerd omdat het al eerder in Finland was uitgebracht door een andere artiest. En dit mag niet volgens de reglementen van de EBU. De nummer twee van de voorronde mocht uiteindelijk naar Jeruzalem. Dino Merlin en Beatrice eindigden toen met hun nummer "Putnici" op een verdienstelijke zevende plaats.
Net als de voorbije weekends kan je via de site van Eurovil een editie van het Eurovisie Songfestival uit de 'oude doos' bekijken. Vandaag en morgen is 1983 aan de beurt. Het Songfestival werd toen gehouden in het Duitse München en dit omdat het jaar voordien de jonge zangeres Nicole voor het land de eerste zege had binnengehaald. Net zoals ons land wacht op een tweede overwinning wachten onze Oosterburen ook nog steeds hierop. Dat jaar namen er opnieuw twintig landen deel aan het Songfestival : Italië, Griekenland en Frankrijk keerden terug, en enkel Ierland liet verstek gaan in München. Voor ons land is dit een memorabel festival want tijdens de nationale finale van 'Eurosong' werd het nummer "Rendez-vous" van Pas de Deux door de vakjury gekozen om ons land te gaan vertegenwoordigen, tijdens de reprise van het nummer liep het Amerikaans Theater leeg. Zoveel jaren later is het nummer 'een klassieker' geworden. Het was een jaar met heelwat grote hits achteraf. Denken we maar aan het winnende nummer "Si la vie est cadeau" van Corinne Hermès, "Hi" van de betreurde Ofra Haza (foto), "Julie" van Daniel en vooral wordt het een blij weerzien met zangeres Carola die toen op zestienjarige leeftijd haar land vertegenwoordigde met het leuke nummer "Främling".
Vanochtend heeft Kate Ryan in de Zweedse hoofdstad Stockholm het vliegtuig richting Letland genomen. Presentatrice Leen Demaré van Radio Donna had haar even voor negen uur nog aan de lijn en Kate vertelde dat ze gisteren maar liefst 16 interviews had gegeven. Het was dus een drukke dag geweest. Ook in Letland staan er vandaag een aantal interviews op het programma. Morgen vliegt ze dan door naar Turkije alwaar ze zondag haar collega/vriendin Hadise zal terugzien.
Overzicht vrijdag :
08.30 : vlucht Stockholm - Riga. 10.30 : aankomst Riga. 13.00 - 16u00 : interviews met Vakara Zinas, Kas Jauns?, NRA, Marta, Rigas Vilni. 17.30 : Live tv-show SEMS. 18.00 19u30 : interviews tienermagazines AVENE en PUFF.
Na Zweden is het de beurt aan ESTLAND tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Baltische staat doet sinds 1994 mee aan het liedjesfestival en dit leverde al goede resultaten op de voorbije jaren. In totaal eindigde het land zes keer in de top tien en dit op elf deelnames. De eerste overwinning kwam er vijf jaar geleden toen Tanel Padar, Dave Benton en 2XL met "Everybody" volgens velen verrassend het Songfestival wonnen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De laatste twee jaren wist het land zich niet te plaatsen voor de finale op zaterdag. Dit jaar is de hoop gevestigd op de Zweedse Sandra Oxenryd.
De Estse televisie (ETV) heeft in totaal 76 nummers ontvangen voor hun nationale selectie 'Eurolaul 2006'. Vier van de tien finalenummers waren van de hand van Mikk Targo, Priit Pajusaar, Alar Kotkas en Ivar Must. Zij werden door ETV uitgenodigd om een nummer te schrijven voor de finale. In 2004 werden nog 153 liedjes ingezonden, vorig jaar was dat cijfer al gedaald tot 92 en dit jaar was het reeds teruggelopen tot 76. Waarschijnlijk had dit te maken met de nieuwe selectiemethode, het terugbrengen van de internationale jury en de 4 gekozen componisten die meteen een wildcard kregen voor de finale. Op 4 februari ging in Estland de nationale finale (Eurolaul 2006) door. Tien kandidaten streden voor het ticket richting Athene. De winnaar werd gekozen door een internationale jury en die bestond uit Maja Tatić (Bosnië-Herzegovina), Marie N (Lerland), Jürgen Meier-Beer (Duitsland), Sietse Bakker (Nederland), Jari Sillanpää (Finland), John Groves (Verenigd Koninkrijk), Sandra Studer (Zwitserland), Ursa Vlasic (Slovenië), Bo Halldorsson (IJsland) en Kobi Oshrat (Israël). Onder de tien kandidaten zagen we een aantal bekenden terug.
De tien kandidaten :
01. Carola Szücs met "It was you" (Pritt Pajusaar, Glen Pilvre, Maian Kärmas) : 56 punten (vijfde). 02. Sofia Rubina met "Open up your heart" (Mikk Targo) : Sofia nam in 2004 al eens deel aan de nationale voorronde. Toen werd ze samen met Hatuna met "Whenever blue" tiende en allerlaatste : 51 punten (zevende). 03. Crux met "Everytime I tell you" (Reverend B) : 30 punten (tiende). 04. Ines met "Iseendale" (Eda-Ines Etti, Ivo Etti). Ines vertegenwoordigde Estland in 2000 op het Songfestival. Met "Once in a lifetime" werd ze toen in Stockholmvierde : 84 punten (tweede). 05. Anna-Liisa Supp met "Sweet separation" (Mel, Mathura) : 33 punten (negende). 06. Sandra Oxenryd met "Through my window" (Pearu Paulus, Ilmar Laisaar, Alar Kotkas, Jana Hallas) : 90 punten (eerste). 07. Glow met "Higher" (Peeter Kaljuste & Marta Piigli). Glow werd vorig jaar in de nationale selectie achtste met het nummer "Break the ties" : 73 punten (derde). 08. Marilin met "Be 1st" (Ivar Must, Rebecca Kontus, James Werts): 41 punten (achtste). 09. Noorkuu (een a capellagroep) met "Friends will be friends" (Martti Meumers, Rein Kahro) : 55 punten (zesde). 10. Meribel met "Mr Right" - Meribel (Pritt Pajusaar, Glen Pilvre, Maian Kärmas) : 67 punten (vierde).
De Zweedse zangeres Sandra Oxenryd werd geboren op 1 oktober 1982 en ze nam vorig jaar deel aan 'Fame Factory 2005' die ze ook won. Sandra is niet de eerste Zweedse die Estland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. In 2002 vertegenwoordigde zangeres Sahlene het land in de eigen hoofdstad met "Runaway". Ze eindigde toen op de derde plaats.
"Through my window" (tekst : Jana Hallas ; muziek : Pearu Paulus, Ilmar Laisaar en Alar Kotkas)
When life is a road going nowhere I'm alone though youre gonna be right here You're my baby When life is a road going somewhere All aloneI have to hold on to go on
I'm looking through my window What about sun you made shine What about rain you cried on my pillow
And maybe somebody some day Finds a way back home but it's gonna be a long way Its been a long day And maybe somebody some way Highs and lows it's always the same thing Anyway
I'm looking through my window What about sun you made shine What about rain you cried on my pillow I'm looking through my window What about us tell me why I still can't see wheres the rainbow
I can't find the words lose my nerve And grass just turns to stone When all hopes are high I have my pride Show you what Im really like inside Wil je de videoclip bekijken van "Through my window" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
"Je t'adore" van Kate Ryan is na vijf weken van de eerste naar de derde plaats gezakt in de Vlaamse 'Ultratop 50'-lijst. Belle Perez blijft met "El mundo bailando" nog net in de top tien staan. Katerine stijgt met "Take me home - Watch me move" van 34 naar 15. Ook de runner-up van 'Star Academy 2005', zangeres Afi stijgt deze week in de hitparade, al is het maar met drie plaatsen. In de tipparade begroeten we Eve Kempbell en verder komt daar op de zestiende plaats Marjolein met "Luister naar mijn hart" binnen. Haar nummer werd niet weerhouden voor 'Eurosong 2006'. In de albumlijst stijgt Barbara Dex door naar de zestiende plaats en de nieuwe cd van Kaye Styles begroeten we op plaats 36.
Ultratop 50 singles :
03. (01) "Je t'adore" - Kate Ryan (9 weken). 10. (10) "El mundo bailando" - Belle Perez (9 weken). 15. (34) "Take me home - Watch me move" - Katerine (2 weken). 17. (14) "Als ik je morgen ergens tegenkom" - Els de Schepper (4 weken). 19. (18) "Profile" - Kaye Styles (8 weken). 24. (19) "P.O.W.E.R." - Brahim (5 weken). 40. (43) "Not that beautiful" - Afi (2 weken).
Ultratip 20 :
03. (16) "Coward" - Peter Evrard (2 weken). 19. (NW) "Not right" - Eve Kempbell.
Ultratop 50 albums :
16. (28) "Blue eyed girl" - Barbara Dex (2 weken). 36. (NW) "It iz what it iz" - Kaye Styles.
Top 20 compilaties :
19. (14) "Eurosong 2006" - Diversen (11 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' stijgt "Je t'adore" weer in de vierde week notering, van de 30e naar de 26e plaats. Verder zakt "Le papa pingouin" in de Waalse hitparade van een 15e naar een 17e plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats.
Het Nieuwsblad : Finse inzending Lordi voor Songfestival veroorzaakt nu al rel.
Het Nieuwsblad pakt in haar donderdageditie uit met een artikel over de Finse inzending voor het komende Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Hieronder volgt het volledige artikel van de hand van journalist Marc Coppens.
Finse inzending Lordi voor Songfestival veroorzaakt nu al rel :"Satanisten ? Wij houden van Animal van de Muppets !"
"Wij aanbidden de duivel niet. Wij hebben nummers met titels als "The devil is a loser" en "Rock the hell out of you''. Lordi vertegenwoordigt Finland op het komende Songfestival in Athene. Tegenstanders - 'slechte verliezers', zegt Lordi - vrezen voor de reputatie (welke ?) van Finland. Wij hadden een gesprek met de gemaskerde buitenbeentjes. Het Songfestival en zijn kijkers hebben nu niet meteen het meest hippe imago. Hoe raakt een hardrockband uitverkoren om het land te vertegenwoordigen ?
"Je weet ook wel dat geen enkel land het al slechter heeft gedaan op het Songfestival dan Finland. Ik geloof dat we al acht keer laatste werden. Daarom besloot het Finse selectiecomité om het over een andere boeg te gooien. Er werden twaalf groepen uitgenodigd, waarvan slechts een paar traditionele acts. Behalve wij deed er nog een hardrockgroep mee. Net voor de finale hebben we campagne gevoerd. We kregen liefst 42 procent van de stemmen.'' Waarna het halve land wel schande sprak.
"Twintigers, dertigers en veertigers vinden onze muziek best te pruimen - rockgroepen als Nightwish en Him zijn hier erg populair - maar iets oudere mensen hebben nog nooit van hardrock gehoord en zijn gechoqueerd. In een wedstrijd heb je bovendien slechte verliezers en die hebben er alles aan gedaan om ons in een negatief daglicht te stellen.''
Vooroordelen en racisme
Jullie zouden satan aanbidden.
"Dat is absurd. Ik weet niet of ik er nu moet om lachen of huilen, maar ik vind het verschrikkelijk enggeestig. Op het Songfestival brengen wij "Hardrock hallelujah" en daarnaast hebben wij ook nummers als "The devil is al loser" en "Rock the hell out of you". Wij hebben niets te maken met satan. Omdat we monstermaskers dragen worden we daar plots mee geassocieerd. Het getuigt van vooroordelen, van racisme, eigenlijk.''
Wat is het verhaal achter die maskers ?
"De band bestaat al van in 1992. De eerste twee jaar hebben we zonder maskers opgetreden. Ik heb echter twee passies in mijn leven : hardrock en monsters. Ik ben zot van Animal van de Muppets, E.T. the incredible Hulk , noem maar op. Ik ben erin geslaagd om die twee passies in Lordi te verenigen. Een goeie carrièrezet was het niet, want het heeft tien jaar geduurd eer we een platencontract kregen aangeboden. Fans hielden ofwel van onze look en niet van onze muziek of omgekeerd.''
Jullie zien eruit als het Finse antwoord op Slipknot.
"En muzikaal klopt dat niet. We spelen geen death metal ; we halen onze inspiratie bij Twisted Sister, Kiss en Alice Cooper, hardrock uit de jaren zeventig en tachtig.''
Is die jaren-tachtig-hardrock niet lang uitgestorven ?
Helemaal niet. Die hardrockgroepen bestaan nog allemaal. Twisted Sister gaat nog altijd op tournee. Het probleem is dat je bij het publiek maar bestaat in gratie van je laatste hit.''
Klopt het dat niemand weet hoe jullie er echt uitzien of zien jullie er zonder maskers uit als een ordinaire boysband ?
"Er zitten een paar mooie jongens bij de groep. We houden die maskers altijd op omdat ze deel uitmaken van ons imago.''
Zijn jullie fulltime muzikant of hebben jullie - zoals Bruce Dickinson van Iron Maiden - een lerarendiploma en een brevet als lijnpiloot ?
Ik ben fulltime bezig met de groep. Ik ontwerp namelijk ook alle maskers, kostuums en T-shirts. Eigenlijk heb ik filmschool gevolgd en moest ik regisseur worden, maar dat is er nooit van gekomen.''
Het blijft maar haasje-over-springen in de Zweedse hitparade. Carola heeft opnieuw haar eerste plaats moeten afstaan aan BWO. Ze zakt zelfs naar een vijfde plaats deze week. Vorige week maakte Magnus Carlsson nog een flinke duik naar beneden maar deze week maakt hij dan weer een fikse sprong voorwaarts. Jessica Andersson (vorige week nog op 13) is deze week niet meer terug te vinden in de lijst. Net als vorige week staan er in totaal 16 bijdragen uit de nationale selectie (Melodifestivalen) in de Zweedse hitparade.
SINGLES TOP 60 :
01. (04) "Temple of love" - BWO (5 weken). 02. (03) "Sing for me" - Andreas Johnson (5 weken). 05. (01) "Evighet" - Carola (5 weken). 06. (07) "Night of passion" - The Poodles (5 weken). 07. (02) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (6 weken). 09. (10) "Mama take me home" - Rednex (6 weken). 15. (43) "Leve livet" - Magnus Carlsson (6 weken). 20. (20) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (5 weken). 22. (05) "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (5 weken). 25. (25) "Faller duså faller jag" - Patrick Isaksson (6 weken). 31. (23) "Mi amore" - Velvet (6 weken). 43. (48) "Silverland" - Roger Pontare (5 weken). 51. (53) "The name of love" - Magnus Bäcklund (5 weken). 52. (57) "When love's comin' back again" - Jessica Folcker (5 weken). 53. (RE) "Kameleont" - Electric Banana Band (4 weken). 55. (RE) "This woman" - Anna Sahlene (7 weken)
Verdwenen : "Kalla nätter" - Jessica Andersson (5 weken) en "Like fire tonight" - Günther & The Sunshine Girls (4 weken).
ALBUMS TOP 60 :
06. (08) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (4 weken). 17. (11) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (6 weken).
Verdwenen : " Från Stjärnorna till Silverland" - Roger Pontare (2 weken).
Vandaag geeft Kate Ryan in Zweden de ganse dag het éne interview na het andere. Dat het Eurovisie Songfestival in het Scandinavische land nog steeds leeft mag dus blijken uit het aantal interviews dat ze vandaag zal geven. Morgenochtend neemt ze dan het vliegtuig naar Estland (één van de drie Baltische staten).
Overzicht donderdag :
00.90 : interview Music TV Channel. 09.30 : interview Expressen (krant + zaterdagbijlage). 10.30 : interview Aftonbladet-TV (krant + TV). 11.30 : interview muziek- en nieuwsshow '24 Noje'. 13.30 tot 17.00 : interviews Veckorevyn, P4 Extra, TT-Spektra, QX, Metro, P6 International, Blupp.nu en Vodafone.