Zweden : Melodifestivalen 2006 (3) : Linda Bengtzing.
De derde kandidaat zaterdag in de finale is zangeres Linda Bengtzing, uit de eerste halve finale.
"Jag ljuger så bra" (tekst : Ingela Pling Forsman ; muziek : Lars Dille Diedricson en Martin Hedström) : Linda nam in 2005 al deel aan Melodifestivalen met "Alla flickor" waarmee ze op een negende plaats eindigde in de finale. Sinds 1981 heeft Ingela Pling Forsman meer dan 30 nummers geschreven voor Melodifestivalen, een absoluut record in Zweden. Drie van haar nummers behaalden zelfs het podium op het Songfestival : "Bra vibrationer", "Se på mig" en "Kärleken är". Verder heeft ze ook nog de tekst geschreven voor "Min kärlek", "Om igen", "Du", "Efharisto", "Ett liv med dig", en "Håll om mig", vorig jaar nog tweede geëindigd achter Martin Stenmarck. Lars Dille Diedricson schreef Eurovisiewinnaar "Take me to your heaven", maar ook "Allt som jag ser", "No hay nada más", "Som stormen" en "Älvorna" komen van hem.
Wens je het optreden van Linda in de eerste halve finale (nog) eens te bekijken klik danhier. Meer over Linda kan je lezen op haar website.
De tweede kandidaat zaterdag in de finale is zanger Björn Kjellman, uit de vierde en laatste halve finale.
"Älskar du livet " (tekst en muziek : Calle Kindbom en Dan Fernström ) : Calle Kindbom schreef de Zweedse inzending van 2003 "Give me your love". Verder schreef hij "Vem é dé du vill ha" en "Långt bortom tid och rum". Björn Kjellman is eigenlijk bekender als acteur dan als zanger. Tevens is hij een grote fan van het Songfestival en kent hij de meeste liedjes uit zijn hoofd. Hij leverde al commentaar bij het Songfestival zowel op radio als televisie. Hij was ook gastheer van het verjaardagsgala ter gelegenheid van 40 jaar Melodifestivalen in 1995. Het is niet de eerste keer dat hij een nummer aangereikt kreeg voor deelname maar dit nummer is speciaal voor hem geschreven en vandaar zagen we hem dus voor het eerst in Melodifestivalen als artiest en zit hij meteen in de finale.
Wens je het optreden van Björn in de vierde halve finale (nog) eens te bekijken klik danhier.
Deze week is Belle Perez van haar troon geduwd door Songfestivaldeelneemster Kate Ryan. "Je t'adore" neemt de eerste plaats over van "El mundo bailando". Verder blijven Kaye Styles en Barbara Dex vastgeroest op hun positie van vorige week. La Sakhra daalt twee plaatsen en strandt op een zesde plaats. Roxane is na twee weken verdwenen uit de hitparade.
Ultratop 50 :
01. (02) "Je t'adore" - Kate Ryan (4e week). 02. (01) "El mundo bailando" - Belle Perez (4e week). 03. (03) "Profile" - Kaye Styles (3e week). 05. (05) "Crazy" - Barbara Dex (3e week). 06. (04) "Wonderland" - La Sakhra (2e week).
Ultratip 20 :
06. (NW) "P.O.W.E.R." - Brahim.
Top 20 compilaties :
02. (01) "Eurosong 2006" - Diversen (6e week).
Deze week brengt de laatste finalist, Els de Schepper, haar single op de markt. In de Waalse 'Ultratip 20' komt "Je t'adore" op de dertiende plaats binnen.
Zweden : Melodifestivalen 2006 (1) : Andreas Johnson.
De eerste kandidaat zaterdag in de finale is zanger Andreas Johnson. In de eerste halve finale mocht hij als laatste aantreden maar nu in de finale moet hij als eerste het podium op.
"Sing for me" (tekst en muziek : Andreas Johnson en Peter Kvint) : Andreas komt uit een muzikale familie, zijn beide ouders waren jazzmuzikanten. Zijn eerste single "Glorious" werd meteen een hit in zijn thuisland. In de rest van de wereld kwam de single ook uit en werd het een bescheiden hitje. Hij is dit jaar voor het eerst te zien in Melodifestivalen en dit dankzij één van de vier wildcards.
Wens je het optreden van Andreas in de eerste halve finale (nog) eens te bekijken klik dan hier. Meer over hem kan je vinden op zijn website. (foto : website Andreas)
Zangeres Jane Comerford van de Duitse groep Texas Lightning (foto) heeft in een ver verleden nog deel uitgemaakt van het populaire damesduo Baccara. Het duo was eind jaren zeventig heel bekend in Europa en bestond uit Mayte Mateus en María Mendiola. Hun muziek was onder te brengen in het dance-popgenre. Hun bekendste hits in Vlaanderen waren "Sorry I'm a lady", maar meer nog "Yes sir, I can boogie". In 1978 namen zij voor Luxemburg deel aan het Eurovisie Songfestival met "Parlez-vous français ?" en behaalden hiermee een zevende plaats. In 1982 gingen de dames uit elkaar : María ging verder met een andere partner onder de naam 'New Baccara' en Mayte heeft ondertussen ook al verschillende partners gehad en eentje daarvan blijkt dus Jane Comerford te zijn geweest. Baccara (met Mayte Mateus) nam twee jaar geleden deel aan de Zweedse voorronde voor het Songfestival. Met "Soy tu Venus" eindigde het duo op een zevende plaats in de tweede halve finale. (bron : Wikipedia, foto : NDR)
Zweden : zaterdag de finale van Melodifestivalen 2006.
Als 38e en allerlaatste deelnemer (37e als Servië-Montenegro zich defintief terugtrekt) kiest Zweden de inzending voor het 51e Eurovisie Songfestival in Athene. Wordt het beste tot het laatst bewaard ? Maakt Carola haar favorietenrol waar en neemt ze voor een derde keer deel aan het liedjesfestival en probeert ze zo in de voetsporen van Johnny Logan te treden door het Songfestival misschien een tweede maal te winnen ? Het zijn vragen waar we overmorgen al een voorlopig antwoord op krijgen. De finale van 'Melodifestivalen 2006' vindt zaterdagavond plaats in de hoofdstad Stockholm, gaststad in 1975 en in 2000 van het Songfestival. In Globen treden tien kandidaten aan : telkens de top twee uit de vier halve finales aangevuld met de top twee van 'Andra Chansen', de herkansingsronde waar de nummers drie en vier uit de halve finales werden naar verwezen. Net zoals in de halve finales is de presentatie aanstaande zaterdag in handen van Lena Philipsson (foto). Twee jaar geleden eindigde ze vijfde op het Songfestival met "It hurts".
De tien finalisten :
01. Andreas Johnson met "Sing for me" (eerste halve finale). 02. Björn Kjellman met "Älskar du livet " (vierde halve finale). 03. Linda Bengtzing met "Jag ljuger så bra" (eerste halve finale). 04. The Poodles met "Night of passion" (derde halve finale). 05. Magnus Carlsson met "Lev livet" (tweede halve finale). 06. Rednex met "Mama take me home" (vierde halve finale-wildcard). 07. Carola met "Invincible" (vierde halve finale). 08. Magnus Bäcklund met "The name of love" eerste halve finale-wildcard). 09. Kikki Danielsson met "Idag och imorgon" (tweede halve finale). 10. Bodies Without Organs met "Temple of love" (derde halve finale).
Eurosong 2006 : Als Eurosong ontaardt in BURGEROORLOG (Het Nieuwsblad).
Vandaag pakt de krant Het Nieuwsblad uit met een artikel dat helemaal gewijd is aan de voorrondes voor het Eurovisie Songfestival in een aantal van de deelnemende landen. Onder de titel 'Als Eurosong ontaardt in BURGEROORLOG' bekijkt journalist Wim Dehandschutter een paar nationale voorrondes. Hieronder volgt de integrale tekst van het artikel :
Als Eurosong ontaardt in burgeroorlog. Voorrondes zorgen in verschillende landen voor tumult.
Eurosong een wedstrijd van staatsbelang ? In Vlaanderen, maar niet in Litouwen. Een deelnemer gaf er forfait omdat hij op weg naar de tv-studio in de file stond. Omdat in Moldavië de finale onbeslist eindigde met drie winnaars, werd de uitslag ongeldig verklaard en kwam er een compleet nieuwe voorronde. Sterke verhalen uit Eurovisieland. Heeft u ook zoveel plezier beleefd aan de strijd tussen Kate Ryan en Belle Perez om het Belgische ticket voor Athene ? Gelukkig bleef het bij ons allemaal netjes en beleefd. In het buitenland draaiden de voorrondes dikwijls uit op chaos en tumult.
MOLDAVIE : Finale zonder winnaar
In de Moldavische finale eindigden de beste drie liedjes ex aequo. Volgens het reglement moest in dat geval het jongste vakjurylid beslissen wie zou winnen, maar de jongeman durfde geen keuze te maken. De radeloze programmamakers beëindigden de show dan maar zonder winnaar. Twee weken later organiseerde de Moldavische omroep een compleet nieuwe finale, waaraan twee van de drie misnoegde laureaten weigerden deel te nemen. Het reglement was intussen aangepast : als bij een gelijke stand de benjamin van de jury radeloos toekeek, reisde de publieksfavoriet af naar Athene.
ZWEDEN : Van kraamafdeling naar podium
In Zweden waagde de bijna acht maanden zwangere Jessica Folker haar kans in de halve finale. Drie dagen vóór de belangrijke dag werd ze onverwacht in het ziekenhuis opgenomen en beviel ze - zes weken te vroeg - van een dochter. Tot het laatste moment leek het erop dat een achtergrondzangeres het nummer "When love's coming back" zou zingen, maar tot ieders verbazing stond de uitgeputte moeder op het podium, recht uit de kraamafdeling. Ze slaagde er niet in de finale te halen.
SERVIE-MONTENEGRO : Kleine burgeroorlog
De voorrondes in Servië-Montenegro eindigden met een nationalistische strijd. Tot grote onvrede van de Servische meerderheid won de Montenegrijnse groep No Name. De winnaars, die de zegepalm veroverden in het hol van de leeuw, moesten onder politiebegeleiding de zaal verlaten. Er werd met muntstukken en aanstekers gegooid en de Serviërs weigeren de juryuitslag te erkennen. De omroepen van Servië en Montenegro zoeken voorlopig vergeefs naar een oplossing. Wellicht trekt het verdeelde land zich terug.
FINLAND : Mikken op monsterscore
Geen speciale perikelen tijdens de voorronde in Finland, maar de Finnen willen er wel bijzonder hard tegenaan gaan in Athene. De winnaars van de nationale finale zien eruit als een verzameling monsters, die met de song "Hard rock halleluja"de eer zullen verdedigen. Het optreden van Lordi zal alleszins niet onopgemerkt voorbijgaan.
CYPRUS : Negen liedjes gediskwalificeerd
De Cypriotische omroep moest negen van de twintig liedjes in de voorronde diskwalificeren, nadat bleek dat de componisten hun inzending ook hadden ingestuurd naar andere landen. Het reglement verbood dat.
ALBANIE : Lied duurt 43 seconden te lang
Albanië zit met een praktisch probleem : hun inzending "Zjarr e ftohte" duurt drie minuten 43 seconden, terwijl al vijftig jaar is geweten dat drie minuten de limiet is op het Songfestival. Misschien lossen de Albanezen het even ingenieus op als twee jaar geleden. Toen werd het meer dan vier minuten durende liedje van zangeres Anjeza gewoonweg versneld afgespeeld.
LITOUWEN : Kandidaat in file
In de eerste halve finale in Litouwen merkten de programmamakers vlak voor de show dat twee kandidaten afwezig waren. De ene bleek ziek in bed te liggen, de andere liet weten nooit tijdig te kunnen aankomen. Hij zat vast in de file. Ook vorig jaar ging het er vreemd aan toe in Litouwen. Toen selecteerde de nationale omroep zelfs het lied "Ben"van Michael Jackson, dat door een stelletje grappenmakers was ingezonden. Eigenlijk was het dit keer zelfs overbodig om drie voorrondes en een finale te organiseren, want de winnaars van LT Unitedhadden hun zegetocht al voorspeld. "We are the winners of Eurovision", zongen de heren tot vervelens toe in hun dronkemanslied.
Eurovisie Songfestival, halve finale donderdag 18 mei en finale zaterdag 20 mei in Athene. 38 landen, of 37 als Servië-Montenegro echt afhaakt, strijden om de titel. (bron : Het Nieuwsblad)
Vanavond vond de nationale finale, 'Kdam 2006', plaats in de studio's van de Israëlische omroep IBA in Jeruzalem. In totaal streden 11 nummers om dat éne ticket richting Athene. Dankzij een vierde plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev vorig jaar mag Israël meteen in de finale op zaterdag 20 mei aantreden. Het programma werd gepresenteerd door Yael Bar-Zohar en Eden Har'el. De winnaar werd gekozen door televoting (50%), vier regionale jury's (40%) (Jeruzalem, Haïfa, Tel Aviv en Be'er-Sheva) en door het publiek in de studio (10%).
De uitslag van de nationale finale :
01. Eddie Butler met "Ze hazman" : 99 punten. 02. Diamonds met "Ata hakochav" : 80 punten. 03. Game Boys met "Kama ahava" : 78 punten. 04. Tzvika Pick met "Lifney she nifradim" : 71 punten. 05. Michael Kirkilan met "Nishbar" : 68 punten. 06. Shlomo Gronich, Lubna Salame en Michal Adler met "Ima adama" : 40 punten. 07. Tzipi Mash'hid met "Tzipor stav" : 38 punten. 08. Aviva en Maya Avidan met "Yalda sheli" : 30 punten. 09. Stalos en Oren Hen met "Chalomot mizrachiyim" : 29 punten. 10. Guy Harari met "Tnu la'ahava" : 28 punten. 11. Avi Peretz met "Bo'u nirkod" : 19 punten.
Moldavië : Arsenium en Natalia Gordienko naar Athene.
In Moldavië is dan eindelijk de kogel door de kerk. Het land zal op zaterdag 20 mei aanstaande vertegenwoordigd worden door het duo Arsenium en Natalia Gordienko met het nummer "Loca". Vanavond kregen zij zowel van de vakjury als van de televoters het maximum van de punten. Eén van de drie winnaars van de 'vorige finale' Serj Kuzencoff werd tweede met "Made in Moldova". Arsenium kennen de meesten nog wel als lid van de groep O-Zone. Zij hadden met "Dragostea din teï" in de zomer van 2004 een heel grote hit in Vlaanderen. Ze haalden net niet de eerste plaats maar stonden wel bijna een half jaar (24 weken) in de Ultratop. Dankzij de zesde plaats van Zdob si Zdub vorig jaar mag het land dit jaar meteen in de finale aantreden. (bron : Esckaz)
Israël : Eddie Butler een tweede maal op het Songfestival.
Vanavond vond de nationale finale, Kdam 2006, plaats in de studio's van de Israëlische omroep IBA in Jeruzalem. In totaal streden 11 nummers om dat éne ticket richting Athene. Dankzij een vierde plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev vorig jaar mag Israël meteen in de finale op zaterdag 20 mei aantreden. Het programma werd gepresenteerd door Yael Bar-Zohar en Eden Har'el. De winnaar werd gekozen door televoting (50%), vier regionale jury's (40%) (Jeruzalem, Haïfa, Tel Aviv en Be'er-Sheva) en door het publiek in de studio (10%). En de winnaar is zanger Eddie Butler met "Ze hazman". Eddie Butler kennen we nog als één van de leden van de groep Eden. Zij werden in eigen land in 1999vijfde met "Happy birthday". (bron : IBA)
Vanavond vond er in Moldavië een nieuwe nationale finale plaats en dit nadat afgelopen 25 februari drie kandidaten op een gedeelde eerste plaats eindigden. Serj Kuzencoff met "Made in Moldova", Geta Burlacu met "Zii lauta" en Moldstar (Alexa, Rodica Stegarescu, Serj Coston en Dana Marchitan) met "Sing your song" eindigden allen met hetzelfde aantal punten na de puntentoekenning van de vakjury en de televoters. Het jongste lid van de vakjury wou toen geen beslissing nemen en de winnaar aanduiden. Daarom had het organiserende comité besloten om een nieuwe selectieronde te houden die dus vanavond doorging in de studio van de nationale omroep. Iedereen (ook artiesten die de eerste keer niet deelnamen) kon opnieuw zijn/haar kandidatuur stellen en dit tot en met gisteren. De finale werd gehouden worden met vijf kandidaten. De uitslag werd opnieuw bepaald door een vakjury en televoting. Indien er alsnog een ex-aequo zou volgen dan gaven de stemmen van de televoters de doorslag.
De einduitslag :
01. Arsenium en Natalia Gordienko met "Loca". 02. Serj Cuzencoff met "Made in Moldova". 03. Marcella met "I've never thought".
Van de drie winnaars deed enkel Serj Kuzencoff opnieuw mee. Dankzij de goede notering bij hun debuut vorig jaar mag het land meteen aantreden in de finale op zaterdag 20 mei. (bron : Esckaz)
Rusland : het nummer van Dima Bilan is beschikbaar.
Dat zanger Dima Bilan Rusland zou vertegenwoordigen tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival werd vorige week beslist. En sinds vandaag kennen we ook de inzending die hij zal zingen, het is alsnog het midtemponummer "Never let you go" geworden. Wil je het nummer (demoversie) al eens beluisteren klik dan hier. Het is nog wachten tot aanstaande maandag om de definitieve versie van het nummer te horen. Alvast veel luisterplezier ! (bron : Esckaz)
Armenië : vanavond maakt de wereld kennis met de allereerste inzending.
Dit jaar begroeten we Armenië op het 51e Eurovisie Songfestival en het land koos voor één van de bekendste artiesten, namelijk Andre. De zanger zal in de halve finale aantreden met het nummer "Without your love". Dat nieuws berichtten we al begin vorige maand. Vanavond zal het nummer voor het eerst aan de wereld getoond worden op de nationale omroep om 21.25 (18.25 Belgische tijd). Meer over Andre kan je hier lezen. (bron : Armtv)
Moldavië : vanavond opnieuw een nationale finale (update).
Eerder vandaag (lees hier) berichtten we over de Moldavische finale die (voor een tweede maal) vanavond zal doorgaan. Volgens de allerlaatste berichten zullen niet vijf maar acht kandidaten straks aantreden. De nieuwe namen zijn die van Orion, Alexandru Manciu en Ciprian Porumbescu. Welke nummers ze gaan brengen is tot op heden nog niet bekend. (bron : Esckaz)
Vanavond is er op Super One TV de wekelijkse afspraak met Deo Grech, de sympathieke gastheer van 'Eurovision Fever'. Deo toont vanavond de clips van maar liefst zeven inzendingen voor het komende Eurovisie Songfestival. De inzendingen van FYROM, Ierland, Portugal, Bulgarije en Nederland passeren de revue. In principe is de bijdrage van No Name (Servië-Montenegro) ook opgenomen in deze lijst maar alles hangt af van de (eventuele) laatste ontwikkelingen in het Balkanland. Tot slot is er ook nog de Griekse bijdrage, gezongen door Anna Vissi. Meer dan de moeite waard om vanavond te kijken naar 'Eurovision Fever' en dit vanaf 21.20. Een herhaling van het programma is er steeds de donderdag in de vooravond vanaf 17.35. Tijdens het programma kunnen kijkers berichten insturen en dit kan via sms (5061 6117) en via mail (eurovisionfever@super1.com). Het programma is ook via het internet live te volgen (www.super1.com/live). (met dank aan Deo Grech)
Moldavië : vanavond opnieuw een nationale finale.
Vanavond is er in Moldavië een nieuwe nationale finale en dit nadat afgelopen 25 februari drie kandidaten op een gedeelde eerste plaats eindigden. Serj Kuzencoff met "Made in Moldova", Geta Burlacu met "Zii lauta" en Moldstar (Alexa, Rodica Stegarescu, Serj Coston en Dana Marchitan) met "Sing your song" eindigden allen met hetzelfde aantal punten na de puntentoekenning van de vakjury en de televoters. Het jongste lid van de vakjury wou toen geen beslissing nemen en de winnaar aanduiden. Daarom had het organiserende comité besloten om een nieuwe selectieronde te houden die dus vanavond zal doorgaan in de studio van de nationale omroep. Iedereen (ook artiesten die de eerste keer niet deelnamen) kon opnieuw zijn/haar kandidatuur stellen en dit tot en met gisteren. De finale vanavond zal gehouden worden met vijf kandidaten. De uitslag zal opnieuw bepaald worden door een vakjury en televoting. Indien er alsnog een ex-aequo zou volgen dan geven de stemmen van de televoters de doorslag.
De vijf finalisten :
01. Ludmila Znamenskaia met "Something about love". 02. Svetlana Sertzova en Vadim Luchin met "The games of night". 03. Serj Cuzencoff met "Made in Moldova". 04. Arsenium en Natalia Gordienko met "Loca". 05. Marcella met "I've never thought".
Van de drie winnaars doet enkel Serj Kuzencoff opnieuw mee. (bron : Esckaz)
Gastland van het 51e Eurovisie Songfestival, Griekenland koos vanavond als één van de laatste landen het nummer voor het komende Eurovisie Songfestival dat op donderdag 18 en zaterdag 20 mei zal doorgaan in de hoofdstad Athene. De vier nummers werden door zangeres Anna Vissi gezongen worden. Voor Vissi zal het haar derde deelname zijn aan het festival. Een vakjury (40%) en televoting (60%) koos het nummer waarmee Griekenland even goed zal proberen te doen als vorig jaar.
De uitslag :
01. "Everything" (tekst : Anna Vissi ; muziek : Nikos Karvelas) : 47,79 %. 02. "Welcome to the party" (tekst en muziek : Dimitris Kontopoulos) : 26,32%. 03. "Who cares about love" (tekst en muziek : Niklos Karvelas) : 13,72%. 04. "Beautiful night" (tekst en muziek : Pegasos-Antonis and Dimitris Papavomvolakis): 12,16%.
De nationale selectie, onder de titel "Feel the party' kwam rechtstreeks vanuit de Griekse hoofdstad. Gasten vanavond waren onder andere Fabrizio Faniello (Malta-2001/2006), Annette Artani (Cyprus-2006), Mihai Trăistariu (Roemenië-2006), Sibel Tüzün (Turkije-2006) en Christine Gulbrandsen (Noorwegen-2006). (bron : ERT)
Israël : vanavond de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival.
Vanavond zal de nationale finale (Kdam 2006) gehouden worden in de studio's van de Israëlische omroep IBA in Jeruzalem. In totaal zullen 11 nummers strijden om dat éne ticket richting Athene. Dankzij een vierde plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev vorig jaar mag Israël meteen in de finale op zaterdag 20 mei aantreden.
De kandidaten in de finale :
01. Shlomo Gronich, Lubna Salame en Michal Adler met "Ima adama" : Shlomo Gronich werd in 1981 samen met Dafna Armonielfde tijdens de nationale finale met "Kaleidoscope". 02. Aviva en Maya Avidan met "Yalda sheli" : Aviva was in 1982 backingvocal bij Avi Toledano. Met "Hora" werd Avitweede op het Songfestival. Maya was backingvocal in 2003 bij Lior Narkis. Hij eindigde op het Songfestival op de negentiende plaats. 03. Avi Peretz met "Bo'u nirkod". 04. Game Boys met "Kama ahava". 05. Stalos en Oren Hen met "Chalomot mizrachiyim". 06. Guy Harari met "Tnu la'ahava" : Guy was backingvocal tijdens de nationale finale in 2001 bij Alon Jan. Alon Jan werd met "Dr. D.J." tiende. 07. Eddie Butler met "Ze hazman" : Eddie Butler kennen we nog als één van de leden van de groep Eden. Zij werden in eigen land in 1999vijfde met "Happy birthday". 08. Tzipi Mash'hid met "Tzipor stav". 09. Tzvika Pick met "Lifney she nifradim" : Tzvika werd in 1979 tijdens de nationale finale tweede met "Ein li ish milvadi". In 1982 werd hij zesde met "Romantica". Vier jaar later (in 1986) werd hij zevende met "Layla layla". Een jaar later eindigde hij op een gedeelde tiende plaats met het nummer "Domino". In 1993 werd hij zevende met "Artik kartiv" en vorig jaar eindigde hij samen met Company op de derde plaats met "Or yare'ach". In 1998 schreef hij het winnende Israëlische lied "Diva" dat door Dana International gezongen werd. 10. Michael Kirkilan met "Nishbar". 11. Diamonds met "Ata hakochav".
Vanavond maakten 21 kandidaten tijdens een meer dan drie uur durend programma onder elkaar uit wie Frankrijk tijdens het 51e Eurovisie Songfestival zal vertegenwoordigen. En uiteindelijk (na een hele reeks voorrondes) is de kogel dan door de kerk : Virginie (winnares van 'Entrée d'artistes') zal het nummer "Nous, c'est vous", geschreven door Corneille, in Athene brengen tijdens de finale op zaterdag 20 mei. Drie omroepen (France 2, France 3 en RFO) sloegen dit jaar de handen in elkaar en samen kozen ze 21 finalisten. Het programma 'Eurovision 2006' was rechtstreeks te volgen via France 3. Michel Drucker en Claudy Siar presenteerden het geheel. Een vakjury (met o.a. Charles Aznavour, Lara Fabian en Natasha St Pier) en de kijkers thuis (via televoting) bepaalden wie er namens Frankrijk naar het Songfestival mag. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over : Virginie (42,5 %)(France 2), Fabien (34,2%)(France 2) en Julien Lamassone (23,3%)(France 3). (bron : France 3, foto France 2)
Servië-Montenegro : geen deelname dit jaar (update).
Servië-Montenegro zal dus dit jaar niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Beide partijen (de Servische omroep RTS en de Montenegrijnse omroep RTCG) konden niet tot een akkoord komen.
De voorgeschiedenis :
Als één van de weinige confederaties in de wereld (ontstaan uit de republiek Joegoslavië) neemt het land sinds 2004 deel aan het Eurovisie Songfestival en met succes. Twee jaar geleden werden ze tweede in de finale en vorig jaar wist No Name beslag te leggen op de zevende plaats. Zowel in Servië als in Montenegro wordt er elk jaar een 'nationale' voorronde gehouden voor de finale van 'Evropesma'. Zo ook dit jaar : de beste twaalf uit elke voorronde mochten naar de finale die afgelopen zaterdagavond plaatsvond. En net als vorig jaar was er dit jaar commotie rond de jurering. De Montenegrijnse juryleden kozen massaal voor hun inzendingen en lieten de Servische inzendingen links liggen. En de Servische juryleden deden net hetzelfde maar ze hadden wel punten over voor de Montenegrijnse kandidaten No Name en winnaar van de Montenegrijnse voorronde Stevan Faddy. De Montenegrijnse jury liet dan de Servische winnaar van de voorronde, Flamingosi feat. Luis, volledig links liggen en zo won de groep No Name de nationale selectie. Maar het publiek in de zaal nam hier geen vrede mee en het kwam zo ver dat No Name hun nummer niet meer ten gehore bracht en dat de nummer twee, Flamingosi feat. Luis, nogmaals het podium opkwam. Het lag voor de hand dat hier nog een staartje zou aan komen...
En vandaag beslisten beide omroepen dus om dit jaar geen kandidaat af te vaardigen naar Athene. RTS stelde nochtans voor om alsnog een kleine finale te houden met uit beide landen 5 deelnemers. Het publiek (via televoting) zou dan de winnaar kiezen. Maar de Montenegrijnse omroep verwierp dit voorstel en wou dat No Name naar Athene zou gaan. Aangezien er op 30 april aanstaande in Montenegro een referendum doorgaat waar beslist zal worden of het land een onafhankelijk land zal worden of dat het deel zal blijven uitmaken van de Servisch-Montenegrijnse confederatie is de kans dus vrij groot dat we volgend jaar zowel Servië als Montenegro op het 52e Eurovisie Songfestival mogen verwelkomen.
Momenteel is het nog wachten op een officiële verklaring van de EBU over de niet-deelname van Servië-Montenegro en of Kroatië (vorig jaar elfde) meteen doorstoot naar de finale of dat er uit de halve finale elf kandidaten mogen doorgaan naar de finale. (bron : Doteurovision en Esckaz)