Eurosong 2006 : "Kate Ryan kiezen, is op veilig spelen".
De kranten hebben geen uitgesproken mening over "Eurosong"-winnares Kate Ryan die ons land in mei zal vertegenwoordigen op het Songfestival in Athene.
Voor De Standaard was het duidelijk : het was kiezen tussen de beste formulesong ("Je t'adore") en de best gestileerde, meest aparte song ("Wonderland"). Het Nieuwsblad zag dat de goede raad van Björn Ulvaeus van ABBA de wind werd ingeslagen. Hij had als tip gegeven dat een Songfestivalnummer niet moet proberen te klinken als ABBA. "Maar dat advies kwam op een moment dat er aan de acts niets meer kon veranderd worden en Vlaanderen koos toch voor de risicoloze ABBA-sound", luidt het in Het Nieuwsblad.
La Sakhra die op een tweede plaats strandde, is niet teleurgesteld. "Ik voel enkel euforie. Ik ben vooral blij dat ik een pak punten heb gekregen van de vakjury. En ja : ik ben helemaal terug. Hou oren en ogen open, want van mij gaan jullie nog horen", reageerde de zangeres dolgelukkig.
Belle Perez stond de pers na afloop van de finale niet te woord. De Latino-zangeres werd weken aanzien als de gedoodverfde winnares, maar kreeg bakken kritiek te verduren tijdens de halve finale. Uiteindelijk werd ze verdienstelijk derde in de finale. Na de puntentelling stapte ze meteen haar auto in en reed naar huis.
André Vermeulen zag niet zijn favoriet (La Sakhra) winnen gisteren. Maar het vakjurylid staat nu wel voor 100% achter Kate Ryan. "Ik hoop dat er zo weinig mogelijk andere landen zullen zijn die een soortgelijk nummer inzenden. Het pluspunt van Kate Ryan is alvast dat ze nu al een grote Europese bekendheid heeft. In Spanje scoorde ze bijvoorbeeld al een top-5-hit", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.
Eurosong 2006 : de finale bestbekeken programma van 2006.
De finale van 'Eurosong 2006' werd gisterenavond door bijna 1.800.000 kijkers gevolgd. Meteen is het programma met 1.772.000 kijkers (60,3% marktaandeel) het bestbekeken programma van 2006 tot op dit ogenblik. Eén beleefde gisteren een topavond. Ook de eerste afleveringen van een nieuw seizoen van 'De Pappenheimers' (1.136.000 - 43,5% marktaandeel) en 'Witse' (1.638.000 - 69,5% marktaandeel) behaalden meer dan verdienstelijke scores. Hiermee was Eén de marktleider met 45,3%.
Na een spannende puntentelling kennen we de Belgische kandidaat voor Athene. Topfavoriete Kate Ryan kon haar favorietenrol waarmaken en mag ons land op donderdag 18 mei eerstkomende vertegenwoordigen op het 51e Eurovisie Songfestival. Bij de vakjury stond ze op een derde plaats. Van de Radio 2-jury en de persjury kreeg ze de op één na hoogste score. Bij de Donna-jury stond ze op de derde plaats. Van de Euro-jury's uit Duitsland en Israël kreeg ze de maximumscore, de Poolse jury plaatste haar op de tweede plaats. En dan was er nog de Eén-jury : ze kreeg van Vlaanderen het maximum van de punten en liet daarmee die andere kanshebber op de overwinning, La Sakhra, op een veilige afstand. In een eerste reactie aan presentator Bart Peeters zei Kate dat ze er in Athene voor gans België "een serieuze lap op gaat geven !" Wij van Twelve points...Douze points wensen Kate in Athene alvast alle succes toe.
Hier volgt de einduitslag van de FINALE van 'Eurosong 2006'. KATE RYAN met "Je t'adore" mag op donderdag 18 mei eerstkomende ons land vertegenwoordigen op het 51e Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene.
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f)
TOTAAL
Pos.
(e1)
(e2)
(e3)
Barbara Dex
3
5
2
1
5
5
3
9
33
5
Brahim
9
1
4
3
3
1
2
15
38
4
Belle Perez
2
9
9
5
4
9
7
12
57
3
Els de Schepper
1
2
1
4
2
3
4
3
20
7
La Sakhra
7
4
7
9
7
2
5
21
62
2
Kaye Styles
4
3
3
2
1
4
1
6
24
6
Kate Ryan
5
7
5
7
9
7
9
27
76
1
(a) vakjury (b) Radio 2 (c) Radio Donna (d) persjury (e1) Eurojury : Duitsland (e2) Eurojury : Polen (e3) Eurojury : Israël (f) Eén-jury
Als het van de vakjury van 'Eurosong' afhangt, gaat Brahim, die met een wildcard in de finale was beland, naar Athene. Hij kreeg negen punten. De vakjury zet La Sakhra op de tweede en Kate Ryan op de derde plaats. Els de Schepper staat op de laatste plaats, en Belle Perez scoort opvallend laag bij de vakjury : ze staat voorlaatste. De vier leden van de vakjury gaven ook hun persoonlijke favoriet. Johnny Logan toonde zich een onvoorwaardelijke fan van Kaye Styles. Voor Yasmine moet Kate Ryan naar Athene. Marcel Vanthilt kiest voor Brahim, André Vermeulen voor La Sakhra.
01. Barbara Dex mocht de spits afbijten met haar nummer "Crazy". De jury prees haar opnieuw voor haar goede stem en haar sterke performance. Volgens Yasmine is het nummer echter niet sterk genoeg voor Athene. Marcel Vanthilt vatte het als volgt samen : "you drive me crazy, maar je liedje niet".
02. Brahim kon de jury alweer overtuigen met zijn R&B-nummer "P.O.W.E.R.", maar Yasmine vreesde dat het nummer voor het grote publiek misschien te vernieuwend is. Daarom beloofde ze veel punten te geven. Ook Marcel Vanthilt zei dat hij met veel punten ging gooien. André Vermeulen dacht dan weer dat de sterke boodschap wel kan scoren op het Eurovisie Songfestival.
03. Marcel Vanthilt kreeg geen "Ella en Dorien"-gevoel bij Belle Perez. Hij vond het liedje te slap, maar hij prees Perez wel voor haar doorzettingsvermogen. André Vermeulen had het Clouseau-gevoel. "We hadden Clouseau nooit naar het Songfestival mogen sturen met "Geef het op". Ze hebben sterkere nummers. Ook bij jou is dit het geval."
04. Vermeulen vond dat Els De Schepper een internationaal klinkende productie had, hoewel ze in het Nederlands zong. "Het kan aanslaan in Oost-Europa", dacht hij. Yasmine vond het dan weer jammer dat De Schepper niet naakt gekomen was, zoals ze beloofd had. Volgens haar maakt "Als ik je morgen ergens tegenkom" echter geen kans in Athene.
05. Johnny Logan was enthousiast over La Sakhra. "Als België iets zoekt dat eruitspringt en kan winnen in Athene, dan is dit het", zei hij. Ook André Vermeulen hield een pleidooi voor La Sakhra. Enkel Marcel Vanthilt, was nog niet helemaal mee en vond het een moeilijk nummer.
06. Over Kaye Styles was de jury verdeeld. Johnny Logan blijft fan en kan het nummer al goed meezingen. "Je bent de winnaar voor mij", zei hij. Marcel Vanthilt vond het goed dat Styles zich niet langer achter zijn pet verborg, maar in de camera keek. Hij is echter niet zeker of dit het nummer is voor Athene. Volgens André Vermeulen dringt het liedje zich niet genoeg op.
07. Voor Marcel Vanthilt moet Kate Ryan naar Athene. "Amaai mijn knossos", was zijn commentaar. André Vermeulen vond het nummer een risico. Hij vreest dat het niet origineel genoeg zal zijn.
Aan het begin van de uitzending gaf Björn Ulvaeus van ABBA een goede raad aan de finalisten : "Probeer niet te klinken zoals ABBA."
In het publiek zaten enkele prominenten, zoals Vlaams minister-president Yves Leterme, de gedelegeerd bestuurder van de VRT Tony Mary, directeur VRT-tv Aimé Van Hecke en vroegere netmanager van Eén Bettina Geysen. Ook zangeressen Natalia, Sandrine en Hadise kwamen supporteren.
Volgens onze poll "Wie mag er voor België naar het Eurovisie Songfestival ?" die de afgelopen week op onze weblog werd gehouden mag Kate Ryan haar koffers pakken en afreizen naar Athene. Hieronder volgt de volledige uitslag.
De uitslag :
01. Kate Ryan : 44,88% 02. Belle Perez : 21,46% 03. La Sakhra : 18,54% 04. Kaye Styles : 4,88% 05. Brahim : 3,90% 05. Barbara Dex : 3,90% 07. Els de Schepper : 2,44%
Straks om 20.45 is het dan EINDELIJK zo ver. Op zondag 8 januari begon Eén aan de eerste voorronde van 'Eurosong 2006'. Vandaag, zeven weken later, vindt de FINALE plaats. Uit 28 kandidaten zijn er uiteindelijk 7 overgebleven die straks zullen knokken voor het ticket richting Athene. Wie het gaat worden weten we vanavond rond de klok van half twaalf. Dan zal bekend zijn wie ons land op donderdag 18 mei aanstaande tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zal vertegenwoordigen en zijn/haar beste beentje zal voorzetten om ons land naar de finale op zaterdag 20 mei te loodsen. De voorbije week werden we langs alle kanten rond de oren geslagen met polls. Ook gisteren tijdens 'Eurosong live on stage" was er nog een exit-poll. En in de meeste polls komt Kate Ryan als winnares uit de bus. Stemmen de verschillende jury's vanavond haar ook naar Athene ? We weten het vanaf 20.45 !
De volgorde van optreden :
01. Barbara Dex met "Crazy" : tweede in de tweede halve finale. 02. Brahim met "P.O.W.E.R." : vierde in de tweede halve finale (wildcard). 03. Belle Perez met "El mundo bailando" : derde in de tweede halve finale. 04. Els de Schepper met "Als ik je morgen ergens tegenkom" : derde in de eerste halve finale. 05. La Sakhra met "Wonderland" : eerste in de tweede halve finale. 06. Kaye Styles met "Profile" : tweede in de eerste halve finale. 07. Kate Ryan met "Je t'adore" : eerste in de eerste halve finale.
Hieronder volgen de verschillende manieren van stemmen :
01. PER SMS
Stemmen per sms kan door het volgnummer van een kandidaat naar het verkorte nummer 3470 te sturen. Het versturen van een sms kost 0,50 . Per gsm-toestel kan slechts één geldige stem voor elke kandidaat worden uitgebracht.
02. Telefonisch
Stemmen kan op het nummer 0905 56 10 X, waarbij de X wordt vervangen door het volgnummer van de favoriete kandidaat. Een oproep kost 0,50 . Per telefoonnummer kan voor elke kandidaat maar één keer geldig worden gestemd. Zo wordt manipulatie van de stemming door belangengroepen uitgesloten en een eerlijke stemming gegarandeerd.
03. Via digitale tv
Nieuw dit jaar is dat abonnees van Telenet Digital TV ook via de rode knop op de afstandsbediening van hun decoder kunnen stemmen. Zij krijgen hun instructies tijdens de uitzending. Ook hier is er een beperking van één stem per kandidaat per toestel. Een stem uitbrengen via digitale televisie kost 0,50 per stem.
Gisterenavond werd in IJsland de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival gehouden. De gedoodverfde kandidate heeft haar favorietenrol ook waargemaakt en mag het eiland op donderdag 18 mei in de halve finale van het Songfestival naar de finale proberen te loodsen. De 23-jarige Silvia Nótt (Ágústa Eva Erlendsdóttir is haar echte naam) heeft de finale gewonnen met haar nummer "Til hamingju Ísland". Alle nummers werden tijdens de nationale finale in de eigen taal gezongen maar de winnaar mag het nummer in Athene in het Engels zingen. Of Silvia dit ook gaat doen is tot op heden nog niet bekend. Enkel de top drie werd bekend gemaakt. Wie de uitzending (nog) eens wil bekijken kan dat via deze link.
De top drie van de nationale finale :
01. Silvía Nótt met "Til hamingju Ísland" : 70.190 stemmen. 02. Regína Ósk met "Þér við hlið" : 30.018 stemmen. 03. Friðrik Ómar met "Það sem verður" : 9.942 stemmen.
Litouwen : opnieuw vijf door naar de finale (tweede halve finale).
Gisterenavond vond in Litouwen de tweede halve finale plaats van "Eurovizijos Nacionalinès Atranka 2006". Net als vorige week streden in totaal negen deelnemers voor vijf plaatsen in de nationale finale die op zaterdag 4 maart zal doorgaan. De jurering gebeurde volledig via televoting, de vakjury diende enkel als backupjury.
Geplaatst voor de finale :
01. In Culto met "Welcome" : 2.638 stemmen. 02. Robertas Kupstas met "Falling in love" : 1.682 stemmen. 03. Auguste met "Make me wanna lose you" : 1.367 stemmen. 04. C-Stones en Favour met "Flirtin' on the dance floor" : 1.228 stemmen. 05. Nacija met "Pavasario lietus" : 1.135 stemmen.
Uitgeschakeld :
06. Aliukai met "Madona" : 386 stemmen. 07. Ruta Lukoevicute met "Lithuanian boy" : 344 stemmen. 08. The Road Band met "Feel so free" : 137 stemmen. 09. Highway met "It's a longest way": 108 stemmen.
Eurosong 2006 : de poll gehouden tijdens 'Eurosong live on stage'.
Zonet werd in het Eén programma 'De Rode Loper' de top drie bekend gemaakt van de exitpoll die gisterenavond in Oostende werd gehouden tijdens 'Eurosong live on stage'.
Als het van die toeschouwers afhangt dan gaat Kate Ryan voor ons land naar Athene. Of het werkelijk zo zal zijn weten we vanavond laat.
Gisterenavond vond in Zweden de eerste halve finale van 'Melodifestivalen 2006' plaats. In de Ejendals Arena in Leksand traden in totaal acht kandidaten aan : de nummers één en twee gaan meteen door naar de finale, de nummers drie en vier krijgen alsnog een kans in de 'vijfde' halve finale (Andra Chansen). In tegenstelling tot de voorgaande jaren was er deze keer geen livestream via het internet. Het programma kon wel gevolgd worden via de radiozender P4. Deze zender heeft trouwens sinds een paar weken ook een muziekkanaal (te beluisteren via het net) gewijd aan het Songfestival. Na de eerste ronde gingen er vijf nummers door naar de tweede ronde. De tellers werden terug op nul gezet en iedereen kon opnieuw zijn/haar stem uitbrengen.
Naar de finale :
Linda Bengtzing met "Jag ljuger så bra". Andreas Johnson met "Sing for me".
Naar de herkansingsronde (Andra Chansen) :
Electric Banana Band met "Kameleont". Magnus Bäcklund met "The name of love".
Uitgeschakeld :
05. Anna Sahlene met "This woman". 06. Pandang met "Kuddkrig". 07. Hannah Graaf met "Naughty boy". 08. Simone Moreno met "Aiayeh (the music of the samba)".
De volgende halve finale gaat aanstaande zaterdag door maar wel op een ander uitzenduur (19.00) en dit in verband met de Olympische Spelen in het Italiaanse Turijn. (bron : SVT)
Volgens de krant Diari d'Andorra zal zangeres Jennifer het ministaatje Andorra gaan vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival in Athene. Volgens de website wordt het dus de Spaanse zangeres die op donderdag 18 mei tijdens de halve finale zal aantreden. Het nummer zou een 'combinatie zijn van Sam Brown en Anastacia'. Het is echter nog wachten tot woensdag 8 maart. Dan zal het nummer en de artieste tijdens een televisieshow bekend gemaakt worden. Eerder was al bekend dat het een nummer is van de hand van Rafa Artesero, de componist van "La mirada interior" (2005).
Kate Ryan treedt vanavond als zevende en allerlaatste aan in de finale van 'Eurosong 2006'. Het beste hebben ze bij de VRT dus tot het laatste bewaard ! Zij werd eerste in de derde voorronde en kreeg van de Radio 2-jury, de Donna-jury en de persjury het maximum van de punten. Met een totaal van 44 punten stootte ze door naar de eerste halve finale. In die halve finale werd ze opnieuw eerste. Nu kreeg ze van de Radio 2-jury, de Donna-jury, de persjury en de Eénjury het maximum van de punten. Vanavond is ze volgens velen de TE KLOPPEN KANDIDAAT voor Athene.
Waarom moet Kate naar Athene ?
Ze wil graag iets terugdoen voor haar Vlaamse fans die haar vanaf dag één gesteund hebben. Ze heeft altijd geprobeerd om tijdens haar buitenlandse reizen een goede Vlaamse en Kempische ambassadrice te zijn. Hoe kan ze Vlaanderen beter bedanken dan door haar land in Athene een klinkende overwinning te bezorgen ?
"Je t'adore" (tekst en muziek : Kate Ryan, Niklas Bergwall, Niclas Kings, Lisa Greene)
The sum of all my fantasies Thats everything you are to me
You came around and made my senses fly Shook me up when you took me to the sky Never thought that I could ever get this high
Je tadore And I cant conceal it Je tadore Anyone can see it You give me just a little more Of everything Ive waited for Je tadore Heres my heart so take it Je tadore Only you can break it You got me fallen to the floor Anyway you want Im yours Ooh je tadore
Bye bye to all the lies Ive heard You made a different kind of girl
You spun me out and you made my senses fly Shook me up when you took me to the sky Never thought that I could ever get this high
Je tadore I cant breathe without you Je tadore Im not me without you
Youre the rush that I missed Made a wish that Id feel a kiss Just like this
Je tadore Yeah you made me feel it Je tadore And I really mean it You give me just a little more Of everything Ive waited for Je tadore Heres my heart so take it Je tadore Baby dont you break it You got me fallen to the floor Anyway you want Im yours Ooh je tadore
IJsland : vanavond kennen we de opvolger van Selma.
In IJsland wordt vandaag de finale van de nationale selectie, 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2006' gehouden. Aan deze finale zijn er drie halve finales voorafgegaan die in totaal vijftien kandidaten hebben opgeleverd. Alle nummers worden vanavond (net als in de halve finales) in de eigen taal gezongen maar in Athene mag in het Engels gezongen worden. De uitslag wordt volledig door televoting bepaald. Net als de halve finales is de finale vanavond rechtstreeks via het internet te volgen via de site van de nationale omroep (link). De eigenlijke uitzending begint om 20.10 plaatselijke tijd (21.10 Belgische tijd) maar vanaf 19.40 (20.40 Belgische tijd) start het programma met een Songfestivalkwis.
De vijftien finalisten :
01. Ardís Ólöf met "Eldur nýr" (Örlygur Smári, Niclas Kings & Daniella Vecchia) : Örlygur Smári is ook de componist van de IJslandse inzending "Tell me!" in 2000. 02. Þóra Gísladóttir en Edgar S. Atlason met "Stundin Staðurinn" (Ómar Þ. Ragnarsson) : In 2003 nam Þóra Gísladóttir al eens deel aan de nationale selectie. 03. Dísella Lárusdóttir met "Útópía" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson). 04. Magni Ásgeirsson met "Flottur karl Sæmi rokk" (Sævar Benediktsson). 05. Friðrik Ómar met "Það sem verður" (Hallgrímur Óskarsson, Lára Unnur Ægisdóttir) : Hallgrímur Óskarsson componeerde in 2003 "Open your heart" van Birgitta. 06. Matthías Matthíasson met "Sést það ekki á mér?" (Sigurdur Örn Jonsson) : de componist schreef ook reeds de bijdrage in 2000 "Tell me!". 07. Heiða met "100%" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Sveinn Rúnar Sigurðsson componeerde in 2004 "Heaven" van Jónsi. 08. Davíð Þ. Olgeirsson met "Strengjadans" (David Porsteinn Olgeirsson). 09. Guðrún Árný Karlsdóttir met "Andvaka" (Trausti Bjarnason). 10. Sigurjón Brink met "Hjartaþrá" (Bryndís Sunna Valdimarsdóttir). 11. Silvía Nótt met "Til hamingju Ísland" (Þorvaldsson, Erlensdóttir & Úlfarsson). 12. Bjartmar Þórðarson met "Hvað á ég" (Örlygur Smári, Sigurður Örn Jónsson). 13. Birgitta Haukdal met "Mynd af þér" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Birgitta nam in 2003 deel aan het Songfestival en eindigde met "Open your heart" op een achtste plaats. In 2001 werd ze samen met Eyjólfur Kristjánsson in de nationale finale zevende met het nummer "Aftur heim". 14. Heiða met "100%" (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Kristján Hreinsson) : Sveinn Rúnar Sigurðsson componeerde in 2004 "Heaven" van Jónsi. 15. Regína Ósk met "Þér við hlið" (Trausti Bjarnason, Magnus Por Sigmundsson, Porvaldur Bjarni Porvaldsson). Regína Ósk nam in 2003 al eens deel aan de nationale selectie. In 2000, 2001 en 2003 was ze achtergrondzangeres bij de IJslandse bijdrage op het Songfestival. Magnus Por Sigmundsson schreef mee aan de IJslandse bijdrage "Angel" in 2001 dat toen gezongen werd door Two Tricky, waarvan Gunnar Ólason deel uitmaakte. Hij schreef ook "Heaven" voor Jónsi (2004).
Vanavond vindt in Litouwen de tweede halve finale plaats van"Eurovizijos Nacionalinès Atranka 2006". In totaal strijden negen deelnemers voor vijf plaatsen in de nationale finale die op zaterdag 4 maart zal doorgaan. De jurering gebeurt volledig via televoting, de vakjury dient in tegenstelling tot de voorrondes nu enkel als backupjury. De uitzending is ook vanavond rechtstreeks via het internet te volgen (link). Nadien kan je steeds via het internetarchief van de nationale omroep de uitzending bekijken.
De kandidaten van vanavond :
01. Auguste met "Make me wanna lose you". 02. The Road Band met "Feel so free" : namen in 2004 al deel aan de halve finales en eindigden toen met "That's what I want" zevende in de tweede halve finale. In 2005 werden ze in de nationale finale achttiende met "One-man-band". 03. Aliukai met "Madonna". 04. C-Stones en Favour met "Flirtin' on the dance floor" : C-Stones werden in 2002 dertiende in de Letse finale met "My love is for you", een jaar later werden ze in de Letse finale zevende met "When the rain will go". Hun beste resultaat behaalden ze in Letland in 2004 met een vierde plaats en "All you know". Vorig jaar strandden ze in de tweede halve finale op een zevende plaats met "L.O.V.E.". 05. In Culto met "Welcome" : strandde in 2004 in de eerste halve finale op een vijfde plaats met "You don't know". 06. Robertas Kupstas met "Falling in love" : eindigde vorig jaar in de nationale finale op een veertiende plaats met "You're the one". 07. Ruta Lukoevicute met "Lithuanian boy" : nam in 2001 deel aan de nationale finale met "Endless day", werd een jaar later vijfde met "Hello" en strandde in 2004 in de vijfde halve finale op een vijfde plaats met "Flying people". 08. Nacija met "Pavasario lietus". 09. Highway met "It's a longest way".
Vanavond vindt in de nieuwe Searena van Oostende Eurosong live on stage 2006 plaats. Tijdens een spetterende show zullen niet de zeven finalisten, maar alle veertien halve finalisten op het podium staan. Daarnaast maken ook enkele nationale Songfestivalvedetten én Mr. Eurovision himself hun opwachting.
Deel 1
De show opent straks met een optreden van Sandra Kim. Dit jaar vieren we immers de twintigste verjaardag van haar memorabele overwinning op het Eurovisiesongfestival 1986 in het Noorse Bergen. Sandra wordt vervoegd door Nicole en Hugo en door Johnny Logan. Hij was niet alleen haar opvolger als Songfestivalwinnaar in 1987, maar dankzij zijn zeges in 1980 (als zanger) en 1992 (als componist) ook de meest succesvolle Songfestivaldeelnemer aller tijden.
De zeven finalisten van Eurosong 2006 brengen daarna elk een nummer uit hun eigen repertoire of een bekende internationale hit. Zij worden afgelost door de zeven artiesten die er bij waren in de halve finales van Eurosong, maar zich met hun nummer en act niet wisten te plaatsen voor de finale : Afi, Eve Kempbell, Jeason, Katerine, Peter Evrard, Roxane en Sonny OBrien.
Voor de pauze brengen Liliane Saint-Pierre, Vanessa Chinitor en Xandee nog eens de liedjes waarmee ze in respectievelijk 1987, 1999 en 2004 België vertegenwoordigden op het Eurovisie Songfestival.
Deel 2
Deel twee van Eurosong live on stage staat volledig in het teken van de zeven overgebleven liedjes voor het Belgische ticket naar Athene. Barbara Dex, Brahim, Belle Perez, Els de Schepper, La Sakhra, Kaye Styles en Kate Ryanvullen dan met hun Eurosongacts het podium.
Voor de aanwezigen in de zaal meteen dé kans om nog eens goed te luisteren en via de stemformulieren voor de exit-poll hun mening te geven over de kandidaten voor de finale van de dag nadien.
Eurosong live on stage eindigt ten slotte, zoals het een goede show betaamd, met een grote muzikale finale.
Vanavond werd tijdens de 'Late Late Show - Eurosong 2006' de inzending voor het Songfestival gekozen. Uiteindelijk werd het dus het door Brian Kennedy zelf gecomponeerde "Every song is a cry for love". Tijdens de meer dan twee uur durende uitzending keek Pat Kenny (presentator van het Songfestival in 1988) met oud-deelnemers terug op hún deelname. Ook werd de top tien aller tijden van Ierse bijdragen aan het Songfestival bekend gemaakt.
De top tien aller tijden :
01. "Rock 'n' roll kids" door Paul Harrington en Charlie Mc Gettigan) (1993 - eerste plaats). 02. "What's another year" door Johnny Logan (1980 - eerste plaats). 03. "Hold me now" door Johnny Logan (1987 - eerste plaats) . 04. "In your eyes" door Niamh Kavanagh (1993 - eerste plaats). 05. "All kinds of everything" door Dana (1970 - eerste plaats). 06. "Why me ?" door Linda Martin (1992 - eerste plaats). 07. "It's nice to be in love again" door The Swarbriggs plus Two (1977 - derde plaats). 08. "The voice" door Eimear Quinn (1997 - eerste plaats). 09. "Come back to stay" door Dickie Rock (1966 - vierde plaats). 10. "Walking the streets in the rain" door Butch Moore (1965 - zesde plaats).
Paul Harrington en Charlie Mc Gettigan, Niamh Kavanagh, Linda Martin en Dickie Rock brachten hun nummer tijdens de uitzending nog eens ten gehore.
Ook nog te vermelden - de uitslag van de televoting van vanavond :
01. "The greatest song of all" (Jimmy McCarthy) : 19%. 02. "All over the world" (Don Mescall) : 34%. 03. "Every song is a cry for love" (Brian Kennedy) : 47%.
Ierland : Brian Kennedy met "Every song is a cry for love".
Vanavond vond in Ierland de selectie voor het Eurovisie Songfestival plaats. Uiteindelijk haalde "Every song is a cry for love" het. Het nummer is van de hand van zanger Brian Kennedy zelf. We zien hem aan het werk tijdens de halve finale op donderdag 18 mei eerstkomende. (bron : RTÉ)
Zweden begint vanavond in Leksand de zoektocht naar de bijdrage voor het komende Eurovisie Songfestival. Wegens het slechte resultaat van Martin Stenmarck vorig jaar moet het land eerst door de halve finale op 18 mei proberen te komen. Het land houdt vast aan de selectieprocedure van de voorbije jaren : eerst vier voorrondes, dan een herkansingsronde en uiteindelijk de finale met tien liedjes. In deze eerste halve finale komen we een aantal oud-bekenden tegen. Nieuw dit jaar in Zweden is dat tijdens de uitzending ook de plaatsen 5 tot en met 8 zullen bekend gemaakt worden. Voorheen gebeurde dit steeds na de uitzending. Sommigen zijn er voorstander van maar anderen zijn dan weer hevig tegenstander.
De kandidaten vanavond :
01. "Aiayeh" (tekst en muziek : Simone Moreno, Anders von Hofsten, Andreas Unge en Andreas Kleerup) gezongen door Simone Moreno. Ze is een zangeres geboren in Brazilië maar nu woonachtig in Zweden. In oktober 2005 kwam haar album "Samba Mokassa" uit. De vier componisten debuteren dit jaar op Melodifestivalen.
02. "Kameleont" (tekst : Lasse Åberg ; muziek : Janne Schaffer) gezongen door Electric Banana Band. De groep bestaat uit Janne Schaffer, Lasse Åberg en Klasse Möllberg, en werd opgericht in 1982. Ze zijn al geruime tijd heel populair, vooral bij kinderen met nummers als "Banankontakt", "Zwampen" en "Min piraya Maja". Beide componisten debuteren dit jaar op Melodifestivalen. Janne Schaffer heeft menige keren gitaar gespeeld in het orkest bij Melodifestivalen en hij heeft ook de intro geschreven van "Satellit", het nummer waarmee Ted Gärdestad Zweden vertegenwoordigde in 1979.
03. "This woman" (tekst en muziek : Bobby Ljunggren, Henrik Wikström en Anna Sahlene) gezongen door Sahlene. Voor de echte festivalliefhebber is ze natuurlijk geen onbekende. In 1999 was ze backing voor Charlotte Nilsson, die toen de vierde zege binnenhaalde voor Zweden. In 2002 stond Sahlene op het festivalpodium voor Estland met "Runaway". Ze eindigde toen op een derde plaats. Een jaar later deed ze mee aan Melodifestivalen. Met "We're unbreakable" eindigde ze in de vierde halve finale op een vijfde plaats. De lijst van Bobby Ljunggren's deelnemende nummers aan Melodifestivalen is indrukwekkend. Zijn eerste deelname dateert van 1987 en is "När morgonstjärnan brinner". Op zijn erelijst staan ook twee winnende nummers in de Zweedse voorronde, namelijk "Se på mig" en "Kärleken är". Verder schreef hij ook andere bekende songs zoals o.a. "Om igen", "Du", "Ett liv med dig", "Anropar försvunnen", "Not a sinner nor a saint", "We're unbreakable", "Bye bye", My no 1". Met Henrik Wikström schreef hij "Efharisto", "Min kärlek" en "Att älska dig". En diezelfde Henrik nam in 2000 deel aan Melodifestivalen met de groep Avengers en "När filmen tar slut". De groep eindigde toen tiende en allerlaatste.
04. "The name of love" (tekst en muziek : Lina Eriksson en Mårten Eriksson) gezongen door Magnus Bäcklund. De naam Magnus Bäcklund doet misschien meteen geen belletje rinkelen, maar als we zeggen dat het de mannelijke helft van het duo Fame is, dan kent u hem wel. Fame behaalde in 2003 een verdienstelijke vijfde plaats op het Eurovisie Songfestival in Riga met "Give me your love". Een jaar later deden ze opnieuw mee aan Melodifestivalen en toen strandden ze in de nationale finale met "Vindarna vänder oss" op een zesde plaats. Mårten Eriksson deed zelf ook al eens mee aan Melodifestivalen. In 1996 werd hij met "Förlorad igen" vierde. "Genom eld och vatten" is trouwens ook van zijn hand. Sarek zong dit nummer in 2003 naar een zesde plaats in de Zweedse nationale finale.
05. "Jag ljuger så bra" (tekst : Ingela Pling Forsman ; muziek : Lars Dille Diedricson en Martin Hedström) gezongen door Linda Bengtzing. Linda nam in 2005 al deel aan Melodifestivalen met "Alla flickor" waarmee ze op een negende plaats eindigde in de finale. Sinds 1981 heeft Ingela Pling Forsman meer dan 30 nummers geschreven voor Melodifestivalen, een absoluut record in Zweden. Drie van haar nummers behaalden zelfs het podium op het Songfestival : "Bra vibrationer", "Se på mig" en "Kärleken är". Verder heeft ze ook nog de tekst geschreven voor "Min kärlek", "Om igen", "Du", "Efharisto", "Ett liv med dig", en "Håll om mig", dit jaar nog tweede geëindigd achter Martin Stenmarck. Lars Dille Diedricson schreef Eurovisiewinnaar "Take me to your heaven", maar ook "Allt som jag ser", "No hay nada más", "Som stormen" en "Älvorna" komen van hem.
06. "Kuddkrig" (tekst en muziek : Kristofer Stange, Adam Chiapponi en Stefan Wesström) gezongen door het duo Pandang. Pandang bestaat uit Adam Chiapponi en Stefan Wesström, 18 en 19 jaar oud. De drie componisten van het nummer zijn nieuwkomers op Melodifestivalen.
07. "Naughty boy" (tekst en muziek : Joacim Dubbelman, Martin Landh en Sam McCarthy) gezongen door Hannah Graaf. Dit nummer zat eerst niet bij de laatste 28. Maar door de diskwalificatie van "So good" mag het uiteindelijk toch meedingen naar het ticket voor Athene. De componisten zijn geen onbekenden. Dit jaar (2005) schreven ze "A different kind of love" waarmee Caroline Wennergren in de finale een vijfde plaats wist te behalen.
08. "Sing for me" (tekst en muziek : Andreas Johnson en Peter Kvint) gezongen door Andreas Johnson. Andreas komt uit een muzikale familie, zijn beide ouders waren jazzmuzikanten. Zijn eerste single "Glorious" werd meteen een hit in zijn thuisland. In de rest van de wereld kwam de single ook uit en werd het een bescheiden hitje. Hij is voor het eerst te zien in Melodifestivalen en dit dankzij één van de vier wildcards.