MOSKOU VANDAAG : vanavond de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival.
Vanavond zijn, voor een laatste maal deze week, alle ogen opnieuw gericht op de Russische hoofdstad Moskou. Vanaf 23.00 plaatselijke tijd (21.00 Belgische tijd) vindt dan de finale plaats van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival. Maar eer het zover is moet er deze namiddag nog een derde en allerlaatste generale repetitie worden afgewerkt.
Net als bij de twee halve finales stemde de vakjury reeds gisterenavond tijdens de tweede generale repetitie. Zoals bekend heeft die vakjury vanaf dit jaar 50% in handen, de overige 50% van de stemmen worden toegekend door de kijkers van de deelnemende landen die via televoting hun keuze kenbaar zullen maken.
* Overzicht van de generale repetitie voor de finale en de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival(zaterdag 16 mei):
DAG 14
Overzicht
16.00 - 19.00
1e generale repetitie FINALE
23.00 - 02.30
FINALE
OPGELET ! Deze tijden zijn de tijden in Moskou (CET +2). Dit betekent dat het bij ons dan twee uur vroeger is, 16.00 in Moskou is 14.00 in België/Nederland. (bron : Eurovision.tv)
MOSKOU LIVE : 'Stuur Natalia of Milk Inc. naar Songfestival !'.
Volgens de Eurosong-enquête van het mediamagazine 'De rode loper' (Eén) zou Natalia (Eurosong 2004) de beste keuze zijn als de VRT zelf een artiest aanduidt om ons land te vertegenwoordigen. Goede tweede in de poll is Milk Inc. en dan volgen op ruime afstand Axelle Red, Belle Perez (Eurosong 1999-2006), Clouseau (Eurosong 1989, ESF 1991), Daan, Eddy Wally en ook 'niemand'. De vraag is : ziet Natalia dit zitten ?
"Dan moet toch een aantal voorwaarden vervuld worden," reageert haar manager Bob Savenberg, zelf ooit deelnemer aan het jaarlijkse liedjesfestival. "Ik wil dan niet alleen met de VRT aan tafel gaan zitten. Ook de platenmaatschappij en de Vlaamse regering moeten dan mee in het avontuur stappen" zegt hij in Gazet van Antwerpen.
"In Turkije trekt de staat 250.000 uit voor de promotie van Hadise, alle Turken staan als een blok achter haar. Daar kun je in Vlaanderen alleen maar van dromen. Toen Bert Anciaux drie jaar geleden Kate Ryan met 60.000 steunde, ontstond er een rel. Wij zijn een zuur volk, ook als je ons vergelijkt met de Nederlanders. Daar supportert iedereen voor de Toppers, ook al hebben ze een draak van een nummer", zegt Savenberg. (bron : Eén, Gazet van Antwerpen)
Aan de vooravond van de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival hebben wij opnieuw een aflevering van 'Een avondje uit' klaargestoomd. Fans die eens een concert willen bijwonen of op zoek zijn naar een plaats in de buurt waar hun favoriete artiest zal optreden zitten bij ons op de eerste rij.
Theaterproducent Joop Van den Ende brengt de legendarische musicalklassieker 'Sunset Boulevard' van Andrew LLoyd Webber (componist Britse inzending ESF 2009) naar Antwerpen in een Nederlandstalige bewerking. Voor de hoofdrollen tekenden een mix van Nederlandse en Vlaamse topmusicalsterren :
- Simone Kleinsma en Pia Douwes wisselen elkaar af in de hoofdrol van Norma Desmond. - Antonie Kamerling speelt Joe Gillis. - Maike Boerdam als sciptschrijfster Betty Schaefer. - Peter De Smet in de rol van Max Von Mayerling, trouwe butler en ex-man van Norma.
'Sunset Boulevard' vertelt het verhaal van Hollywoods steractrice Norma Desmond, ooit de glamourkoningin van de prestigieuze Paramount Filmstudio's. Een diva die leeft in de wereld van glitter en glamour. Al haar hoop op een comeback is gevestigd op de jonge scriptschrijver Joe Gillis, op wie ze smoorverliefd wordt. Helaas krijgen Hollywoodsterren niet altijd wat ze willen.
'Sunset Boulevard' is één van de mooiste musicals van Andrew Lloyd Webber ('Jesus Christ Superstar', 'Evita', 'Cats', 'The Phantom of the Opera'), gebaseerd op de beroemde gelijknamige film van Billy Wilder. De film kreeg elf Oscarnominaties en de Broadway productie won maar liefst zeven Tony Awards, waaronder een Tony voor 'Beste Musical'.
Tussen donderdag 04 en zondag 14 juni kan je deze musical in de Stadsschouwburg van Antwerpen gaan bekijken. De voorstellingen gaan door telkens van donderdag tot en met zondag en gaan van start om 20.00. Op zondag 07 juni gaan de voorstellingen door om 14.00 en 19.00 en op zaterdag 13 juni om 15.00 en 20.00. Op de laatste dag, zondag 14 juni, is er enkel een voorstelling om 14.00.
Tickets voor één van de voorstellingen kunnen nu worden aangekocht via de website van Music Hall (klik hier) of telefonisch (0900 69 900). De prijs van de kaartjes schommelt tussen 25,00 en 54,00 (weekendtoeslag 5,00 voor voorstellingen van vrijdagavond tot en met zondagavond).
Christoff (Eurosong 1993-2002) is de voorbije jaren uitgegroeid tot de populairste artiest van Vlaanderen. Met vier nummer één-hits op rij is hij dé ambiancemaker bij uitstek geworden en weet hij jong en oud te begeesteren met zijn aanstekelijke optredens. Wie is immers de voorbije maanden niet een keer uit de bol gegaan op "Zeven zonden" of "Een ster" ?
Maar ook in de theaters staat hij zijn mannetje. Met een stevige live band zorgt hij daar voor een twee uur durende show die een mooie mix maakt van gevoelige liedjes met sprekende teksten en sfeervolle nummers waarbij niemand op zijn stoel kan blijven zitten. Het voorbije seizoen waren de theaters dan ook keer op keer afgeladen vol voor een avond vol topentertainment. Het vervolg op deze zeer succesvolle 'Zeven zonden' tour heet 'Duizend dromen, duizend liedjes' en toont Christoff meer dan ooit als de allround entertainer die hij is. Natuurlijk zal ook zijn zus Lindsay te gast zijn in de nieuwe reeks theaterconcerten.
Op zaterdag 17 oktober eerstkomende kan je hem alvast aan het werk zien in de Grenslandhallen in Hasselt. Kaarten (30,00 , exclusief 3,00 reservatiekosten) voor dit optreden kunnen nu reeds worden aangekocht en dat kan telefonisch (0900 40 734, vanuit Nederland : 0900 400 20 90) of online. Het concert gaat van start om 20.00 en de deuren gaan open om 19.00.
Op zondag 08 november eerstkomende geven Cliff Richard (ESF 1968-1973) en The Shadows (ESF 1975) een concert in Vorst Nationaal. Dit optreden komt er in het kader van hun wereldtournee, de '50th Anniversary Tour' en daarmee vieren ze meteen het feit dat ze een halve eeuw geleden samenkwamen.
Tickets (tussen 50,00 en 90,00 ) voor dit optreden (aanvang 19.00) kunnen nog steeds worden aangekocht via de website van Vorst Nationaal of via Sherpa.
MOSKOU LIVE : reacties na uitschakeling Nederlandse Toppers.
Nederland zal ook dit jaar niet van de partij zijn tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Na afloop van de tweede halve finale waren er alvast een aantal reacties en wij zetten ze hieronder op een rijtje.
NOS-directeur Gerard Dielessen is blij dat hij de uitzending van het Eurovisie Songfestival kan overdragen aan de TROS. "Dat is een goed voorteken."
"Het is in het landsbelang dat de TROS het gaat doen. Ik heb namelijk nog niet één keer meegemaakt dat Nederland won. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat Ierland in elk geval door zou gaan."
Nu de TROS het festijn gaat uitzenden, kan het wat hem betreft alleen nog maar beter gaan...
* Songfestivalcommentator Cornald Maas : "stemming hier is treurig"
Songfestival-commentator Cornald Maas liet al weten tijdens het programma 'Pauw en Witteman' : "De internationale pers snapte de Toppers al niet."
Hij vertelt : "Ze vroegen allemaal hoe het nou zat met onze bijdrage. Of het nou serieus was of niet. Ik denk dat wij die andere landen niet begrijpen en andersom."
Cornald vond niet dat het weer een feestje van Oostbloklanden was. "Er zijn veel Westeuropese landen door." De tweede halve finale, waarvoor Nederland was ingeloot, stond bekend als een heel zware. "Als de Toppers afgelopen dinsdag hadden mogen optreden, hadden ze de finale op hun sloffen gehaald", zegt hij.
* Jeroen van der Boom : 'Ik ben in alle Baltische staten !'
Jeroen van der Boom is geen blije Topper. Maar gelukkig kan hij nog wel een beetje lachen...
Jeroen : "Ik ben in alle Baltische staten. Er zijn er acht door, dat was bij de eerste halve finale anders. Ze hebben allemaal lekker op elkaar gestemd."
* Gordon níet in tranen
Gordon baalt van het verlies van de Toppers, maar ziet het desondanks positief in. Hij grapt : "Nou ja ! Wat een rotstaten !"
"Iedereen dacht dat we door waren. De hele zaal stond op zijn kop. Ik heb het mooiste moment van mijn leven beleefd, want ik heb meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. We hebben het Songfestival in Nederland weer op de kaart gezet."
* René Froger erg teleurgesteld
Opper-TopperRené zegt : "Wij zijn ontzettend teleurgesteld. Maar we hebben er echt alles aan gedaan."
Hij vervolgt : "We hadden goede moed. Naar ons gevoel klopte het allemaal, maar ja." Dat tamelijk veel Oosbloklanden wel door zijn is een bittere pil voor de Toppers, zegt René. "Ja, dan weet je het wel weer. Er waren veel slechte acts die heel vals zongen die wél door zijn..."
* BN'ers balen van verlies Toppers
Radio 538-dj Edwin Evers en Daphne Deckers leefden enorm mee met de Toppers en zijn uitermate verrast door hun verlies. Edwin steunde hen via sms'jes. Vlak na hun optreden schreef hij : "Dit is de bomb! Ik geloof heilig in jullie succes ! Jullie zijn door."
Maar toen de Toppers niet doorgingen naar de finale van het Songfestival, schreef hij : "Hoe kan dit nou ? Die rot-Baltische staten !"
Ook Daphne Deckers laat weten erg teleurgesteld te zijn. Ook zij geloofde dat ze door zouden gaan. (bron : De Telegraaf)
Net als ons land afgelopen dinsdag, kon ook Nederland zich gisterenavond voor het vijfde jaar op rij niet plaatsen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Volgens De Telegraaf nemen Jeroen van der Boom en René Froger het eerste vliegtuig naar Nederland.
Niet omdat ze kwaad of verbitterd zijn, maar omdat ze hun kinderen en overige familieleden zo missen dat ze hen zo snel mogelijk weer willen zien. Natasja Froger heeft intussen laat weten dat zij en zoon Maxim, die beiden aanwezig waren in Moskou, zeer teleurgesteld zijn.
Gordon blijft wel nog even hangen. "Ik heb een Hongaars vriendje ontmoet en daar ga ik nog even langs..." liet hij optekenen. (bron : De Telegraaf)
MOSKOU LIVE : Litouwen opent de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival, Sakis Rouvas treedt als achtste aan, Alexander Rybak als twintigste.
Na afloop van de tweede halve finale, eerder op de avond, vond in de Russische hoofdstad Moskou een persconferentie plaats waarop de tien finalisten aanwezig waren. Tijdens die persconferentie werd er, net als na afloop van de eerste halve finale, geloot voor de volgorde van optreden tijdens de finale morgen, zaterdag 16 mei. De vijf rechtstreeks geplaatste landen, gastland Rusland en de 'Big 4' (Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) kregen eerder al hun startplaats toegewezen en dinsdagnacht kwamen daar reeds de startplaatsen van de tien finalisten uit de eerste halve finale bij. De loting vond opnieuw plaats in de volgorde van optreden en zo mocht Kroatië als eerste loten. Igor CukrovenAndrea lootten nummer vijf, net na Zweden en voor Portugal.
Topfavoriet Alexander Rybak lootte de twintigste plaats en daarmee zit Noorwegen opnieuw achteraan in de finale. Vorig jaar lootte Maria Haukaas Storeng (ESF 2008, MF 2009, presentatrice MGP 2009) de vijfentwintigste en laatste plaats en dat leverde haar een vijfde plaats op. Niels Brinck, de Deense kandidaat lootte de zestiende stek. Azerbeidzjan, voor de tweede maal van de partij, neemt de elfde plaats in. Sakis Rouvas, die Griekenland een tweede overwinning hoopt te bezorgen, mag dat vanop de achtste positie gaan proberen.
Litouwen, met Sasha Son, zal net als in 1999 de finale van het Eurovisie Songfestival openen. Geluksgetal dertien is weggelegd voor de Moldavische kandidate Nelly Ciobanu. Albanië, met zangeres Kejsi Tola, staat voor de vierde maal op zes deelnames in de finale en lootte de negentiende plaats, dat is net na de Molse Hadise die voor Turkije uitkomt en voor de Noorse topfavoriet Alexander Rybak. De Oekraïense Svetlana Loboda mag als eenentwintigste aantreden en dus bleef de vijftiende plaats voor de Estse inzending, de groep Urban Symphony.
* INDELING VAN DE FINALE - ZATERDAG 16 MEI :
01. LITOUWEN : "Love" - Sasha Son. 02.ISRAEL : "Eiynaich - There must be another way" - Noa & Mira Awad. 03. FRANKRIJK : "S'il fallait le faire" - Patricia Kaas. 04. ZWEDEN : "La voix" - Malena Ernman. 05.KROATIE : "Lijepa Tena" - Igor Cukrov feat. Andrea. 06. PORTUGAL : "Todas as ruas do amor" - Flor-de-Lis. 07. IJSLAND: "Is it true" - Yohanna. 08. GRIEKENLAND: "This is our night" - Sakis Rouvas. 09. ARMENIE : "Jan Jan" - Inga & Anush Arshakyanner. 10. RUSLAND: "Mamo" - Anastasia Prikhodko. 11. AZERBEIDZJAN: "Always" - AySel & Arash. 12. BOSNIE-HERZEGOVINA : "Bistra voda" - Regina. 13. MOLDAVIE: "Hora din Moldova" - Nelly Ciobanu. 14. MALTA: "What if we" - Chiara. 15. ESTLAND : "Rändajad" - Urban Symphony. 16. DENEMARKEN : "Believe again" - Niels Brinck. 17. DUITSLAND: "Miss kiss kiss bang" - Alex Swings Oscar Sings!. 18. TURKIJE : "Düm tek tek" - Hadise. 19. ALBANIE: "Carry me in your dreams" - Kejsi Tola. 20. NOORWEGEN : "Fairytale" - Alexander Rybak. 21. OEKRAINE: "Be my Valentine (anti-crisis girl)" - Svetlana Loboda. 22. ROEMENIE : "The Balkan girls" - Elena Gheorghe. 23. VERENIGD KONINKRIJK: "It's my time" - Jade Ewen. 24. FINLAND: "Lose control" - Waldo's People. 25.SPANJE : "La nocha es para mí" - Soraya. Daarmee is het deelnemersveld voor de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival nu helemaal compleet. (bron en foto's : Eurovision.tv)
MOSKOU VANDAAG : vandaag twee generale repetities voor de finale.
Morgenavond zijn alle ogen opnieuw gericht op de Russische hoofdstad Moskou. Vanaf 23.00 plaatselijke tijd (21.00 Belgische tijd) vindt dan de finale plaats van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival. Maar eer het zover is moeten er eerst nog drie generale repetities worden afgewerkt. Vandaag staan er twee op het programma, morgennamiddag vindt de derde generale repetitie plaats.
Net als bij de twee halve finales zal de vakjury vanavond reeds stemmen tijdens de tweede generale repetitie. Zoals bekend heeft die vakjury vanaf dit jaar 50% in handen, de overige 50% van de stemmen worden toegekend door de kijkers van de deelnemende landen die via televoting hun keuze kenbaar zullen maken.
* Overzicht van de generale repetities voor de finale(zaterdag 16 mei):
DAG 13
Overzicht
14.00 - 16.00
1e generale repetitie FINALE
20.00 - 22.00
2e generale repetitie FINALE
OPGELET ! Deze tijden zijn de tijden in Moskou (CET +2). Dit betekent dat het bij ons dan twee uur vroeger is, 14.00 in Moskou is 12.00 in België/Nederland.
Morgennamiddag vindt de derde en laatste generale repetitie plaats voor de finale, die s' avonds zal plaatsvinden. (bron : Eurovision.tv)
MOSKOU LIVE : ook de Nederlandse Toppers gaan niet naar de finale, Alexander Rybak en Sakis Rouvas wel geplaatst.
Vanavond waren, net als eergisteren, alle ogen gericht op de Russische hoofdstad Moskou alwaar de tweede halve finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvond in de Olympiyski arena. Nadat de negentien kandidaten hun nummer hadden gebracht was het de beurt aan de kijkers om hun stem uit te brengen op hun favoriet(en). Net als de twee voorbije jaren duurde die televoting vijftien minuten en er werd gedurende dat kwartier tweemaal een overzicht gegeven van alle deelnemers. Het waren enkel de inwoners van de landen die vanavond aantraden die hun stem konden uitbrengen samen met de inwoners van Frankrijk, gastland Rusland en Spanje (allen rechtstreeks geplaatst voor de finale). De nationale omroepen van deze drie landen waren tevens verplicht om deze tweede halve finale rechtstreeks uit te zenden.
Na de intervalact was het aan de presentatoren Natalya Vodyanova en Andrey Malakhov om de tien enveloppes te openen met de gelukkigen die overmorgen, zaterdag, mogen aantreden tijdens de finale. Die bekendmaking is dit jaar enigzins gewijzigd. Het presentatieduo opende, net als tijdens de eerste halve finale, geen enveloppes maar maakte door middel van een knop de finalisten bekend. Op het scherm kwamen tien enveloppes voorbij en telkens één van de presentatoren op de knop drukte werd er één enveloppe geopend en kregen we het land te zien dat doorgaat naar de finale.
Negen van die tien finalisten zijn gekozen door de kijkers thuis, via televoting, en de tiende kandidaat werd gekozen door de vakjury en is de hoogst geplaatste kandidaat in de uitslag van de vakjury die niet door de kijkers naar de finale wordt gestuurd.
De volledige uitslag van deze tweede halve finale zal aanstaande zaterdag, na afloop van de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival, worden bekendgemaakt. Later op de avond vindt tijdens de persconferentie een lottrekking plaats met betrekking tot de volgorde van optreden tijdens die finale. (foto : Eurovision.tv)
De jongste jaren stond het Westen erbij en keek het ernaar, hoe landen uit het Oosten of Zuid-Oosten het Songfestival kaapten. Dat moest maar eens gedaan zijn. Al is daar een geïmporteerde Wit-Rus voor nodig aldus journalist Steven De Foer van De Standaard.
Wie al begint te dromen van een Molse Songfestivalwinnares is er volgens De Foer aan voor de moeite. "'onze' Hadise maakt een dikke kans om voor Turkije een podiumplaats te behalen zaterdag, maar winnen zal wellicht wat te veel gevraagd zijn."
Wat de 23-jarige Noor Alexander Rybakgisteren liet zien tijdens zijn generale repetitie voor de tweede halve finale vandaag, had een groot 'komen, zien en winnen'-gehalte. "Mooie jongen, zullen veel vrouwelijke en mannelijke fans van het festival vinden. Speelt bovendien een aardig stukje viool en heeft met "Fairytale" een nummer dat ook zonder Songfestival zomaar een dikke zomerhit zou kunnen worden. Het liedje klinkt bedrieglijk eenvoudig, maar Rybak - hij schreef de tekst en de muziek zelf - combineert heel uitgekookt het beste van Noorse volksmuziek, Oost-Europese zigeunertonen en West-Europese pop" aldus de journalist die er voor alle duidelijkheid aan toevoegt dat Rybaks Wit-Russische ouders naar Noorwegen emigreerden toen hij vier was.
"Wie zo'n nummer en zo'n getalenteerde performer instuurt, komt om te winnen. De Noren - al enkele keren winnaar - willen het festival nog wel eens organiseren. En zij zijn niet de enige West-Europeanen met ambitie. Zweden, Portugal en IJsland lieten in de eerste halve finale de klassieke Songfestivalroutine varen, om uit te pakken met nummers die naar kwaliteit ruiken. En de vier grote landen die als grote financiers rechtstreeks naar de finale mogen, gooien er voor het eerst sinds jaren niet met hun pet naar. De Engelsen lieten de musical-keizer Andrew Lloyd Webber ('Evita', 'Phantom of the Opera') een song schrijven. En Frankrijk stuurt Patricia Kaas, een grote dame en - slim bekeken - in Oost-Europa gigantisch succesvol. De vier betalen samen dertig procent van het feestje, te veel om zich nog eens belachelijk te laten maken."
Haalt dat straks allemaal niets uit, omdat "alles toch weer beslist wordt met vriendjespolitiek van al die versplinterde Slavische landen onder elkaar" - zoals velen het zien ? Afwachten. De Songfestivalkenner André Vermeulen : "Dat de Oost-Europeanen het al enkele jaren zo goed doen, komt ook doordat zij iets nieuws brachten, verbonden met hun volksaard. En vooral omdat ze wilden presteren. Het festival bestaat er nog niet zo lang, en veel van die landen willen zich op de Europese kaart plaatsen. Ze deden gewoon beter hun best."
Wat volgens De Foer ook een essentieel verschil kan maken, is een nieuwigheid in het reglement, uitgevonden juist om al te evidente vriendjespolitiek te beperken. De televoting telt in de finale nog maar voor de helft van de punten mee. De andere helft wordt bepaald door een jury van muziekkenners in elk puntengevend land. Dat zou in principe de kansen moeten vergroten van landen die iets origineels en/of kwalitatiefs proberen. Enkele landen schijnen daar al op te anticiperen. Veel andere vallen terug op de oude formules : slappe ballades, middelmatige pop of pogingen tot humor.
"Van een pover niveau gesproken : de kans dat de Nederlandse Toppers de finale halen, lijkt beperkt, ondanks hun opvallende glitterpakken. Gordon, de homoseksuele volkszanger die deel uitmaakt van de Toppers, heeft gedreigd dat hij de finale boycot als de aangekondigde gay pride-mars in Moskou, op de dag van de finale, door de politie wordt uit elkaar geslagen, zoals in het verleden al gebeurde. De NOS en de Nederlandse minister van Cultuur Ronald Plasterk scharen zich achter dat voornemen. Maar buiten Nederland heeft niemand het over Gordons dreigement, omdat het maar zéér de vraag is of de Toppers zich vanavond voor die finale plaatsen."
En Hadise ? Die is gelukkig. Na haar halve finale stal ze opnieuw de show op de persconferentie, met haar prima Engels en relatief zinnige antwoorden - vergeleken met veel concurrenten. Gisteren vond ze ook eindelijk de tijd om het Rode plein en het Kremlin te bezoeken, een legertje fotografen in haar spoor. (foto : Indrek Galetin, EBU)
MOSKOU LIVE : Turkse gemeenschap in Mol gaat massaal stemmen voor Hadise.
Zangeres Hadise heeft zich afgelopen dinsdagavond met "Düm tek tek" geplaatst voor de finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival dat dit jaar gehouden wordt in de Russische hoofdstad Moskou. De Turkse gemeenschap in haar woonplaats Mol hoopt dat de zangeres binnen de top vijf eindigt. Zaterdag zitten ze alvast gekluisterd aan hun televisie.
De Turkse gemeenschap in Mol is ook trots op Hadise. De aanwezigen in de moskee aan 't Getouw in Mol hebben dinsdag bijna allemaal de halve finale op de voet gevolgd. "De halve finale was erg spannend", zegt Durmus Baydemir (48). "We hebben zowel voor Turkije als voor België gestemd. Eigenlijk had België beter Natalia (Eurosong 2004) gestuurd. Ze was beter dan Patrick Ouchène."
Voor de Turkse gemeenschap in Mol is Hadise een goed voorbeeld van integratie. "Ze is erg populair in Turkije en de buurlanden", zegt Durmus Baydemir. "Daar zal ze ongetwijfeld veel punten scoren. Maar ook wij zullen massaal voor haar stemmen. Ik hoop eigenlijk dat heel België dat zal doen."
Ook de vader van de Molse zangeres komt geregeld in de moskee aan 't Getouw. "Hij is erg trots op zijn dochter en ook de familie van Hadise is blij met haar prestaties", zegt Ahmet.
Voor de Turkse gemeenschap van Mol zal het zaterdag spannend afwachten worden. "Iedereen zal thuis of hier in de moskee de finale met veel aandacht volgen", zegt Durmus. "Mijn pronostiek is dat ze in de top vijf zal eindigen. Een eerste plaats, daar twijfel ik wel aan. Er zijn nog andere goede kandidaten."
Ook de gemeente Mol denkt aan haar inwoonster. "Ik ben geen grote liefhebber van het Eurosongfestival, maar ik ben wel blij dat Hadise goed scoort", zegt burgemeester Paul Rotthier (CD&V). "Ik heb Hadise al enkele keren ontmoet en ze is een heel sympathiek meisje. We hebben haar ook geboekt voor de 'Molse feesten' en hopen uiteraard dat we daarmee een topper op onze affiche hebben staan."
De finale van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival is zaterdag te volgen op groot scherm in Schouwburg Rex. De finale start om 21.00, maar de deuren openen al om 20.00. De toegang is gratis. (bron : Het Nieuwsblad ; foto : Indrek Galetin, EBU)
MOSKOU LIVE : Hadise krijgt steun uit het Vlaams-Brabantse Aarschot.
De Belgische inzending Copycat mag dan wel gesneuveld zijn in de halve finale, dat wil niet zeggen dat er geen Belgen meer in de running zijn op het Eurovisie Songfestival. De Molse Hadise vertegenwoordigt Turkije en ook haar achtergrondzanger maakt dat we de Turkse inzending een beetje als de onze mogen beschouwen. De 24-jarige Steve Kashala (rechts op de foto) uit het Vlaams-Brabantse Aarschot neemt immers de backing vocals voor zijn rekening. Zijn familie zakte niet mee af naar Moskou, maar zat tijdens de halve finale van dinsdag thuis op het puntje van hun stoel.
Hoewel geen mens eraan twijfelde dat Hadise met haar nummer "Düm tek tek" zou doorstoten naar de finale, stonden de zenuwen in Aarschot dinsdagavond toch strak gespannen. "En of", knikt Steves vader Raphaël Kashala. "De zenuwen gierden door onze keel. Onze zoon stond tenslotte op het podium van het Eurovisie Songfestival. Mijn vrouw en ik blijven in België, maar volgen alles natuurlijk op televisie. Tijdens de halve finale zaten we met z'n tweetjes nagelbijtend voor het scherm. Intussen hingen onze drie dochters aan de telefoon. Ook zij leven intens mee met Steve. We wisten dat Hadise en Steve veel kans maakten om door te stoten, maar op het moment zelf is het toch bijzonder spannend. Alles is gelukkig goed afgelopen."
Hadise en Steve wisten de televotende kijkers te overtuigen en konden een plaats in de grote finale op zaterdag afdwingen. Die eerste, weliswaar kleine, overwinning werd in Moskou uitbundig gevierd. Dat merkte Raphaël toen hij zijn zoon gisterenochtend eventjes aan de lijn kreeg. "Een lang gesprek werd het niet", lacht hij. "Steve was duidelijk nog vermoeid van het feestje dinsdagavond. Blijkbaar hadden ze de finaleplaats tot in de vroege uurtjes gevierd. Ach, dat mag natuurlijk. Ik heb hem de rest van de dag maar met rust gelaten, zodat hij de verloren uurtjes slaap wat kon inhalen."
Steve deed eerder al zijn ding als achtergrondzanger bij onder meer Clouseau (Eurosong 1989, ESF 1991) en Natalia (Eurosong 2004). Ook zijn zus Chantal uit Nieuwrode (Holsbeek) is geen onbekende in het muziekwereldje. Ze zingt in haar band Mama's Day Off en verzorgde eerder ook de backing vocals bij Ozark Henry en Coco Jr. Zij is een echte soulmadam. Hebben zij en Steve de muzikale microbe van hun Congolese vader geërfd ? "Wie weet", glimlacht vader Raphaël mysterieus. "Al zijn de twee andere zussen dan weer niet muzikaal. We hebben het hen in ieder geval niet met de paplepel meegegeven. Als student zong ik vroeger wel eens, maar dat hebben mijn kinderen eigenlijk nooit geweten."
Schrik dus niet als u de komende dagen Turkse vlaggen ziet opduiken in Aarschot, want zaterdag wordt - ook bij gebrek aan een Belgische kandidaat - voluit de kaart Turkije getrokken. Mét reden, zo denken ze bij de familie Kashala. "We hebben al enkele nummers van andere landen gehoord en denken dat Hadise en co best kans maken op de overwinning. Wij gaan zaterdag alvast duimen !" (bron : De Standaard ; foto : Indrek Galetin, EBU)
MOSKOU LIVE : wat mag je vanavond verwachten tijdens de tweede halve finale.
Vanavond, om 23.00 plaatselijke tijd (21.00 Belgische tijd), wordt in de Russische hoofdstad Moskou het startschot gegeven voor de tweede halve finale van het 54e Eurovisie Songfestival. Later deze namiddag volgt nog de derde en laatste generale repetitie (dress rehearsal) en vanaf dan is het aftellen naar klokslag 21.00. In deze tweede halve finale treden negentien kandidaten aan, ééntje meer dan tijdens de halve finale afgelopen dinsdag. Ook nu weer stoten tien van hen door naar de finale die overmorgen, zaterdag16 mei, zal plaatsvinden. Het lot van de artiesten ligt ook dit jaar in handen van de kijkers thuis die door middel van televoting hun keuze kenbaar zullen maken. De top negen van die televoting plaatst zich rechtstreeks voor de finale, net als het eerste nog niet geplaatste land op het lijstje van de vakjury, die sinds vorig jaar tijdens de halve finale ook één kandidaat mag aanduiden.
Het thema van deze halve finale is comedy en wordt geopend door een traditionele Russische band die aan de zijkant van het podium hun eigen versie spelen van diverse Songfestivalinzendingen. Het geheel wordt ondersteund door een groep dansers gekleed in traditionele kostuums. De nummers die we te horen krijgen zijn onder meer "Nel blu di pinto di blu" (1958), "Waterloo" (1974), "Ding-a-dong" (1975), "Diva" (1998) en "Believe" (2008). Verder zijn er matroesjka's, dansende bruine en witte beren en aan het einde onthullen de dansers een spandoek met 'Eurovision 09'.
Daarna is het de beurt aan het presentatieduo, Natalya Vodyanova en Andrey Malakhov, om deze tweede halve finale te openen en laten we hopen dat ze straks het er alleszins heelwat beter vanaf brengen dan tijdens de eerste halve finale.
Na het optreden van Noorwegen (zesde) en voor Cyprus (zevende) is er een reclameblok. Tussen Slovenië (tiende) en Hongarije (elfde) wordt er even overgeschakeld naar de alombekende 'green room' waar we opnieuw presentator Dimitry Shepelev aan het werk zien. Een tweede reclameblok zit er tussen de optredens van Moldavië (vijftiende) en Albanië (zestiende).
Na het optreden van Nederland is het tijd om te stemmen en daarvoor krijgen de kijkers welgeteld vijftien minuten. Op dat moment krijgen we alle nummers (in verkorte versie) nog eens te zien. Tijdens de intervalact zien we een optreden van een Russische balletgroep.
En dan is het tijd voor het belangrijkste moment van de avond : de bekendmaking van de tien finalisten. Die bekendmaking is dit jaar enigzins gewijzigd. Net als tijdens de eerste halve finale zal het presentatieduo geen enveloppes openen maar door middel van een knop de finalisten bekendmaken. Op het scherm zullen tien enveloppes voorbijkomen en telkens één van de presentatoren op de knop drukt wordt er één enveloppe geopend en krijgen we het land te zien dat doorgaat naar de finale.
Tot slot geven we nog even mee dat de lottrekking voor de volgorde van optreden tijdens die finale zal bepaald worden tijdens de persconferentie, na afloop van de eerste halve finale. (bron en foto : Eurovision.tv)
MOSKOU LIVE : Songfestivalcommentator Cornald Maas naar de TROS ?
De Nederlandse Songfestivalkijkers worden al een aantal jaren deskundig van commentaar voorzien door Cornald Maas. Zoals geweten neemt de TROS vanaf volgend jaar het Eurovisie Songfestival over van de NOS.
Radiopresentator Daniel Dekker, momenteel ook in Moskou aanwezig, vroeg eerder vandaag in zijn radioprogramma 'Gouden Uren' (Radio 2) of hij Cornald Maas volgend jaar bij het Eurovisie Songfestival als TROS-collega mocht begroeten. "Ik vind het nog steeds leuk om te doen. Als het aan mij ligt wel", aldus Maas. (bron : De Telegraaf)
MOSKOU LIVE : NOS zendt finale Eurovisie Songfestival zeker uit.
Gerard Dielessen, algemeen directeur van de NOS, heeft laten weten dat de finale van het Eurovisie Songfestival aanstaande zaterdag ook gewoon wordt uitgezonden als de Gay Pride in Moskou wordt neergeslagen.
"Of het nou een veldslag wordt of niet, de finale wordt gewoon uitgezonden door de NOS, want dat is onze journalistieke plicht", zo laat Dielessen vanuit Moskou weten. "Ook als de Toppers de finale niet halen."
Toppers-manager Benno de Leeuw is ervan overtuigd dat de Gay Pride geweldloos zal verlopen "omdat de wereld meekijkt." Gordon liet weten vanavond in de halve finale op te treden met een speciale Gay Pride-pin.
Verder voelt Dielessen zich opgelucht nu de NOS het Eurovisie Songfestival na meer dan vijftig jaar overdraagt aan de TROS. Dat liet hij eergisteren al optekenen in de Russische hoofdstad.
De organisatie van de Nederlandse deelname en tv-uitzendingen van het evenement worden dit jaar bij wijze van overdracht door de omroepen samen verzorgd, vanaf volgend jaar is de hele organisatie in handen van de TROS.
"De afgelopen jaren heb ik een paar keer in de positie gezeten dat ik me deelnemer voelde aan het organiseren van een evenement waarbij het moeilijk was de onafhankelijkheid te bewaren", aldus Dielessen. Als voorbeeld geeft hij de recente ophef om Gordon's dreigement uit het evenement te stappen als tegen een homoparade in Moskou geweld wordt gebruikt. "Als onafhankelijke nieuwsbedrijf moet de NOS daar geen mening over hebben. Maar als organisator moet ik er wel iets van vinden." Dielessen noemt die positie, waar hij zich naar eigen zeggen steeds vaker in bevindt, "ongemakkelijk".
De NOS-man heeft veel vertrouwen in de toekomstige aanpak van de TROS. "Entertainment past heel goed bij de TROS." (bron : De Telegraaf ; foto : NOS)
Newsroom : dit najaar drama en luxe in nieuwe vtm-serie 'De Rodenburgs'.
Zoals we eerder al berichtten brengt vtm dit najaar de prestigieuze reeks 'De Rodenburgs' op het scherm, over een steenrijke familie in Kortrijk. In de hoofdrollen zien we onder meer Mike Verdrengh, Gilda De Bal en Mathias Sercu (winnaar derde reeks 'Steracteur sterartiest').
De serie 'De Rodenburgs' (oorspronkelijke titel 'De Crooneborghs') vertelt het verhaal van twee families, die worden samen gebracht door de banden van het huwelijk en door zakelijke belangen.
De miljonairsfamilie Rodenburg is rijker dan de zee diep is, dankzij de Rodenburg Investment Company RIC, is gesticht door pater familias Karel Rodenburg. De familieleden wonen in één van de meest luxueuze villawijken van het land. In deze wereld gelden andere wetten dan in de gewone wereld. Grenzen lijken niet te bestaan, zij bepalen zelf hun limieten.
Maar hoewel de Rodenburgs rijk, mooi en machtig zijn, brengt dit hen niet automatisch geluk. Voor de superrijken is het immers nog moeilijker om echte liefde en geluk te vinden.
Jaloerse zoon Fred wil wraak of liefde ?
Het verhaal begint op het ogenblik dat Karel Rodenburg (Mike Verdrengh) 65 wordt en de leiding van zijn imperium niet overdraagt aan zijn oudste zoon Fred (Mathias Sercu), maar aan een meer capabele buitenstaander : Stijn De Ridder (Wim Dankaerts).
Het is een bittere pil voor Fred, die al zijn hele leven gebukt gaat onder het gebrek aan affectie en waardering van zijn vader. Het feit dat Stijn de broer is van Freds kersverse echtgenote (Lien De Graeve) en dus zijn eigen schoonbroer, maakt het alleen maar erger. Ook Freds moeder Benedicte (Gilda De Bal) kan de beslissing van haar echtgenoot niet aanvaarden en er begint een verbeten strijd tussen twee kampen.
Stijn begint met zijn vrouw Hanne (Hilde Heijnen) en tienerdochter Freya (Daphne Wellens) een nieuw leven in een omgeving die de hunne niet is en al snel worden ze het slachtoffer van intriges, overspel en corruptie. Geen van de drie krijgt vat op het leven van de superrijke Rodenburgs en hun levens veranderen diepgaand.
Maar ook de Rodenburgs brengen meer en meer zichzelf en hun imperium in de problemen. Ze kunnen en durven zich veel permitteren en komen er meestal ook nog mee weg, maar gaan ze niet te ver in hun hoogmoed ?
Uiteindelijk draaien de conflicten niet alleen om geld en macht, maar vooral om de drang naar respect en liefde van de anderen en onvermijdelijk- ook om jaloezie en haat. En in dat soort conflicten zijn er altijd meer verliezers dan winnaars
Andere vaste personages zijn Olivier Rodenburg (Pieter Embrechts), Marie-Claire Rodenburg (Marie Vinck) en Simon (Hein Blondeel). 'De Rodenburgs', vanaf dit najaar op vtm. (bron en foto : vtm)
Newsroom : Cara Van der Auwera bevallen van een eerste zoontje, Cas.
VT4-omroepster en -presentatrice Cara Van der Auwera (ex-lid van Spring, Eurosong 2004) en haar man Jeroen Vermeiren zijn sinds vanochtend, donderdag 14 mei, de trotse ouders van een flinke zoon, Cas. De bevalling is goed verlopen en moeder en zoon stellen het goed.
Cas, die om 04.15 ter wereld kwam, is 51 centimeter groot en weegt 3,650 kilogram, een flink kereltje dus. "Dit is met grote voorsprong het mooiste moment uit mijn leven", aldus een gelukkige Cara. "Negen maanden lang groeit er nieuw leven in je buik. Je kijkt reikhalzend uit naar die eerste glimp en als dat moment dan is aangebroken, schiet elk mogelijk woord te kort om te beschrijven wat je voelt. Jeroen en ik zijn zo ontzettend fier op onze zoon. We zijn zo blij dat hij er eindelijk is. En ja hoor: hij heeft 10 vingers en evenveel tenen, alles zit erop en eraan. Cas is alles wat we konden wensen, én meer."
Vanaf midden augustus begint Cara met de opnames van een nieuw seizoen van 'Huizenjacht'. Vanaf september is het programma weer elke dinsdagavond te zien op VT4 en zal Cara ook haar plaats in de omroepstoel weer innemen. (bron : VT4 ; foto : Eén)
MOSKOU LIVE : 'De rode loper' brengt vanavond een tweede festivalspecial.
Vanavond staat in de Russische hoofdstad Moskou de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival op het programma.
Voor ons Vlamingen wordt het een rustig avondje maar toch is het uitkijken naar de Nederlandse vertegenwoordigers, de Toppers. Net als afgelopen dinsdag is er net voor aanvang van deze halve finale een speciale Songfestivalaflevering van 'De rode loper', het mediamagazine van Eén.
En voor de tweede halve finale focust 'De rode loper' op de grote namen. Zo stuurt Frankrijk Patricia Kaas, zingt Noa voor Israël een vredesduet met de Arabische zangeres Mira Awad en schreef musicalcomponist Andrew Lloyd Webber de Britse inzending.
Vanavond om 20.40 in 'De rode loper' op Eén ! (bron en logo : Eén)
MOSKOU LIVE : stemmen vanuit België kan vanavond niet, vanuit Nederland wel.
Vanavond gaat om 21.00 Belgische tijd de tweede halve finale van start van de 54e editie van het Eurovisie Songfestival. Ons land neemt aan deze halve finale niet deel en daarom kunnen de Belgische kijkers en luisteraars vanavond hun stem niet uitbrengen. Nederland, dat als negentiende en allerlaatste aantreedt met de Toppers, kan dan wel stemmen tijdens deze halve finale finale.
Nadat de negentien kandidaten hun nummer hebben gebracht is het de beurt aan de kijker om te televoten. Net als vorig jaar zal die televoting 15 minuten duren.
Hieronder krijg je alle gegevens die de Nederlandse kijkers noding hebben om hun stem uit te brengen op hun favoriete kandida(a)t(en). Zoals steeds kan er niet voor het eigen land gestemd worden. Er kan dus vanavondNIET voor de Toppers worden gestemd vanuit Nederland.
* Hoe stemmen ?
Via de telefoon : 0909 03 XX, waarbij de XX omgezet moeten worden in het land van je voorkeur (01-18). Via SMS : je stuurt je berichtje met XX (01-18) naar 3669.
Volgorde van optreden
telefoon
SMS 3669
01. Kroatië
0909 03 01
01
02. Ierland
0909 03 02
02
03. Letland
0909 03 03
--
04. Servië
0909 03 04
04
05. Polen
0909 03 05
05
06. Noorwegen
0909 03 06
06
07. Cyprus
0909 03 07
07
08. Slowakije
0909 03 08
08
09. Denemarken
0909 03 09
09
10. Slovenië
0909 03 10
10
11. Hongarije
0909 03 11
11
12. Azerbeidzjan
0909 03 12
12
13. Griekenland
0909 03 13
13
14. Litouwen
0909 03 14
14
15. Moldavië
0909 03 15
15
16. Albanië
0909 03 16
16
17. Oekraïne
0909 03 17
17
18. Estland
0909 03 18
18
19. NEDERLAND
---
--
De tweede halve finale komt vanavond rechtstreeks op het scherm en dit op Eén, Eén HD en Nederland 1 tussen 21.00 en 23.00. In eigen land wordt de commentaar geleverd door André Vermeulen en Anja Daems. De Nederlandse commentaar komt van Cornald Maas. Belgische kijkers kunnen vanavond NIET stemmen. Overmorgen, zaterdag 16 mei, mogen alle inwoners van de deelnemende landen opnieuw hun stem uitbrengen. (logo : Eén)
MOSKOU LIVE : volgend jaar geen Eurosong meer in Vlaanderen ?
Maar liefst zes Vlamingen op tien vindt dat Hadise niet Turkije maar België had moeten vertegenwoordigen in Moskou. Zelfs 63% vindt dat de VRT in het vervolg beter zelf iemand aanduidt in plaats van preselecties te houden in zeven uitzendingen 'Eurosong'. Dat is de uitslag van een enquête die georganiseerd werd door het Eén-programma 'De rode loper'.
Dries Verhaeghe, producent Entertainment bij de VRT-tv, is "niet helemaal verrast" door de uitslag. "Het is een telkens weerkerend fenomeen. De RTBF kiest meestal zelf een artiest. Met Urban Trad (ESF 2003) bleek dat een gelukkige keuze maar voor de rest waren de resultaten ook niet overtuigend."
"Wij hebben de gewoonte het publiek te laten kiezen in 'Eurosong'. Niet alleen omdat die formule hoge kijkdichtheden oplevert, maar ook omdat nieuwe artiesten kunnen strijden om de gunst van de kijker en omdat verscheidene liedjes uit de preselectie in die periode de hitparades vullen."
"Voor volgend jaar houden we alle pistes open. Er is ook een tussenoplossing : de VRT kiest de artiest en het publiek beslist welke liedje die zingt. Zo hebben we het destijds met Clouseau (Eurosong 1989, ESF 1991) gedaan..."
Ook Marc Coenegracht (lid vakjury diverse nationale voorrondes) liet gisteren in Het Laatste Nieuws reeds optekenen om 'Eurosong' naar de prullenmand te verwijzen. "Zaterdag duimen we dus voor Hadise. Voor Turkije godbetert. Het is ver gekomen met onze Eurosong-eer. Zelfs Bart Peeters (presentator 'Eurosong') krijgt niet eens het schaamrood op de wangen als hij uitroept dat hij voor Hadise supportert. Das wél de presentator die voor enkele jaren nog 'onze' Eurosong als 'de wedstrijd van staatsbelang' op de VRT verkocht."
"En straks zal hij ongetwijfeld weer de vrolijke jongen in die dwaze liedjeswedstrijd spelen. Want de VRT wil maar geen lessen trekken uit de indrukwekkende reeks débâcles die ons land nu al heeft opgelopen op het Eurovisiesongfestival. Je zou toch voor minder beschaamd worden als je als Vlaamse artiest straks bekendmaakt dat je naar het Songfestival wil gaan."
"Hadise bedankte vorig jaar op de vraag of ze gewillig kanonnenvoer wilde zijn tijdens Eurosong. Een meisje met brains en visie", vindt Coenegracht. "Kijk waar ze vandaag staat : in de finale van het Songfestival. De Copycat-draak zit alweer op het vliegtuig richting moeder-de vrouw."
Als de VRT-bazen het goed menen met onze internationale eer en uitstraling én met de Vlaamse muziek, dan stoppen ze volgens Coenegracht het Eurosong-gedrocht definitief diep onder de grond en gaan ze voor de beste artiest met het beste lied. "En dat ze daarvoor maar eens naar Turkije kijken" besluit hij. (bron : Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws ; foto : Indrek Galetin, EBU)
MOSKOU LIVE : vanavond de tweede halve finale van het 54e Eurovisie Songfestival.
Vanavond, vanaf 21.00 Belgische tijd (23.00 plaatselijke tijd), zijn alle ogen opnieuw gericht op de Russische hoofdstad Moskou alwaar de tweede halve finale van het 54e Eurovisie Songfestival zal doorgaan. Alles is ondertussen in gereedheid gebracht voor een wervelende show maar eer het zover is volgt er deze namiddag (15.00-17.00 Belgische tijd) een laatste generale repetitie. Dit jaar zijn er tijdens het jaarlijkse liedjesfestival opnieuw twee halve finales met in deze tweede halve finale negentien kandidaten, eentje meer dan in de eerste halve finale. Net als eergisteren stoten tien van hen door naar de finale die aanstaande zaterdag, 16 mei, zal plaatsvinden. Het lot van de artiesten ligt ook dit jaar in handen van de kijkers thuis die door middel van televoting hun keuze kenbaar zullen maken.
Enkel de negentien landen die vanavond aantreden mogen deelnemen aan de televoting alsook Frankrijk, Spanje (twee landen van de 'Big 4') en gastland Rusland, die verplicht zijn deze eerste halve finale rechtstreeks uit te zenden. De top negen van de televoting is meteen geplaatst voor de finale en als tiende land wordt daar het land aan toegevoegd dat het beste gerangschikt staat in de uitslag van de vakjury (back-upjury) en dat dus niet bij de televoters in de top negen eindigde. Spanje zou in eerste instantie in de eerste halve finale stemmen maar werd uiteindelijk ondergebracht in de tweede halve finale.
Om vanavond goed ingelicht te zijn, zetten we hieronder nog eens alle artiesten op een rijtje en wil je goed geïnformeerd voor de dag komen dan kan je op het land van je keuze klikken en alles nog eens rustig nalezen in de rubriek 'Добрый вечер Москва'.
* de achttien deelnemers aan de tweede halve finale :
01.KROATIE : "Lijepa Tena" - Igor Cukrov feat. Andrea. 02. IERLAND : "Et cetera" - Sinéad Mulvey & Black Daisy. 03. LETLAND: "Sastrēgumi" - Intars Busulis. 04. SERVIE: "Cipela" - Marko Kon & Milaan. 05. POLEN : "I don't wanna leave" - Lidia Kopiana. 06. NOORWEGEN : "Fairytale" - Alexander Rybak. 07. CYPRUS : "Firefly" - Christina Metaxa. 08. SLOWAKIJE : "Leť tmou" - Kamil Mikulčík & Nela Pocisková. 09. DENEMARKEN : "Believe again" - Niels Brinck. 10.SLOVENIE : "Love symphony" - Quartissimo feat. Martina Malerje. 11. HONGARIJE : "Dance with me" - Zoli Ádok. 12. AZERBEIDZJAN: "Always" - AySel & Arash. 13. GRIEKENLAND: "This is our night" - Sakis Rouvas. 14. LITOUWEN : "Love" - Sasha Son. 15. MOLDAVIE: "Hora din Moldova" - Nelly Ciobanu. 16. ALBANIE: "Carry me in your dreams" - Kejsi Tola. 17. OEKRAINE: "Be my Valentine (anti-crisis girl)" - Svetlana Loboda. 18. ESTLAND : "Rändajad" - Urban Symphony. 19. NEDERLAND : "Shine" - Toppers.
De tweede halve finale komt vanavond rechtstreeks op het scherm en dit op Eén, Eén HD en Nederland 1 tussen 21.00 en 23.00. In eigen land wordt de commentaar geleverd door André Vermeulen en Anja Daems. De Nederlandse commentaar komt opnieuw van Cornald Maas. (foto's : Eurovision.tv)