Kauwgom is gemaakt om op te kauwen, zoals de naam het zelf zegt. Het is niet de bedoeling dat deze opgegeten wordt. Welke stoffen zitten er dan in als men er wel op kan kauwen maar dat het slecht is voor het op te eten?
Het grootste gedeelte van de kauwgom is gom (vroeger kauwden de indianen hier ook al op, dit was natuurlijke gom van bomen) Gom wordt niet verteerd maar zorgt er wel voor dat je op tuttefrut kan kauwen.
De gom van tegenwoordig is echter niet meer natuurlijk, hij bestaat uit een aantal andere ingrediënten. Elastomeren (rubbers) zorgen ervoor dat je de kauwgom kunt uitrekken.
Elastomeren worden toegevoegd voor het rekken van de kauwgom.Dit zijn een soort rubbers. Als het de bedoeling is dat er bellen worden geblazen worden er meer alestomeren aan toegevoegd. Zo komt het dus dat je met de éne kauwgom bellen kan blazen en met de andere niet.
Was maakt de kauwgom zachter Plantaardige oliën zorgen ervoor dat je de kauwgom makkelijk kan kauwen. Emulgatoren zorgen ervoor dat de kauwgom niet droog blijft in je mond Vulmiddelen zoals talk geven textuur aan je kauwgom Bewaarmiddelen zodat de kauwgom niet slecht wordt. Harsen om alles bij elkaar te houden.
Ook worden en nog smaak en zoetstoffen toegevoegd zoals xylitol en sorbitol omdat de gom op zich geen smaak heeft.
Een klein stukje kauwgom bestaat dus uit vele meer dan de meesten onder ons denken.
|