Ik ben Stefanie Van Zonhoven
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen (België) en mijn beroep is Student (tot juni '09).
Ik ben geboren op 25/10/1988 en ben nu dus 36 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Dansen, dansles geven en reizen.
Ik zit nu in mijn derde en laatste jaar toerisme- en recreatiemanagement en begin over enkele maanden aan mijn stage.
Tripmaster
01-12-2008
Wat is de 21ste eeuwse definitie van overmacht?
Zoals iedereen ondertussen wel al weet, werd de luchthaven van Bangkok, Suvarnabhumi, de afgelopen week bezet door de tegenstanders van de Thaise regering. Ze wouden niet dat de premier, die terugkwam vanuit Peru, het land nog binnen geraakte. Maar ondertussen is de premier al lang terug in Thailand en de bezetting gaat door. De vertegenwoordigers van de luchthaven lieten weten dat alle vluchten voor een onbepaalde tijd geschrapt waren. Dat is niet bepaald leuk als je op het punt staat je vlucht naar huis te nemen.
Wij zijn natuurlijk extra geïnteresseerd in deze situatie, omdat er ook Belgen vastzaten en nog steeds vastzitten in Thailand. Woensdag werd er al afgeraden nog naar Thailand te reizen en het veiligheidsniveau stond op 2. Dit wil zeggen: sommige gebieden kunnen gevaarlijk zijn of hogere waakzaamheid is geboden. Diezelfde woensdag werden ook alle Belgische toeristen ondergebracht in hotels in Bangkok. En jaja, Regi van Milk inc. zit ook vast in Thailand.
Sinds enkele dagen zijn er al enkele vluchten per dag. De Thaise overheid had ook gemeld dat mensen die dringend naar huis moesten, om medische of familiale redenen, voorrang kregen op de vluchten van Thai Airways.
Ondertussen heeft buitenlanse zaken ook afgeraden naar Thailand te reizen. Dit om een blokkade te voorkomen en omdat men niet weet wat er nog allemaal zal gebeuren de komende dagen en weken. Sinds gisteren is het veiligheidsniveau overgeschakeld naar 3. Hieronder vindt je de verklaring die op de site van buitenlandse zaken gegeven wordt. http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=THAILAND
Er is nu een risico voor verhoogde spanning in Thailand. De Ambassade raadt onze landgenoten uiterste voorzichtigheid aan. De noodtoestand werd uitgeroepen rond de twee luchthavens van Bangkok. De twee grote luchthavens van Bangkok (Suvarnabhumi en Don Muang) worden geblokkeerd en zijn tot nader order gesloten. Het binnenlandse luchtverkeer ligt grotendeels stil. Reizigers die naar Thailand reizen worden aanbevolen hun reis uit te stellen, zowel vanuit België als vanuit andere landen, totdat de luchthavens worden heropend en het luchtverkeer opnieuw normaal functioneert. Het is ook aangeraden vluchtplannen voor de volgende week om te leggen naar andere transitluchthavens. Zelfs na de heropening van de twee luchthavens van Bangkok kan het luchtverkeer immers nog lange tijd moeizaam verlopen. Raadpleeg vóór het vertrek de nationale en internationale luchtvaartmaatschappijen en/of de spoorwegdienst voor informatie over vluchten en correspondenties.
Vanuit Spanje zijn er al 3 vliegtuigen vertrokken om 300 Spaanse reizigers op te pikken en ook KLM stuurt een vliegtuig. Zij nemen in de eerste plaats mensen met een ticket van KLM-Air France mee richting Schiphol, maar als er dan nog plaats is, mogen ook andere mensen mee, die op de lijst staan bij een van de verschillende ambassades.
België stuurt nog geen vliegtuig naar Thailand, hoewel men schat dat er alles samen ongeveer 1000 Belgen vastzaten. Best Tours is wel volop bezig met hun zoeken naar alternatieven om hun toeristen thuis te krijgen. Ook van Jetair zitten er nog enkele mensen vast, die normaal dit weekend naar huis moesten komen.
Voor de vertrekkende vluchten vanuit België is het ook niet altijd duidelijk of ze door zullen gaan. Jetair heeft hun toeristen een alternatief aangeboden of ze kunnen het geld terug krijgen. Zij komen de reiswet dus goed na. Maar als dit geval onder de noemer 'overmacht' valt, moeten ze dit zelfs niet aanbieden. Thomas Cook laat zijn toeristen toch vertrekken. Zij hebben enkel het reisschema aangepast, zodat Bangkok vermeden wordt. Buitenlandse zaken zei gisteren in het nieuws wel dat iedereen die vertrekt op eigen risico gaat.
Hoe zit het nu voor de touroperators? Moeten zij voor alle kosten opdraaien? Als er spraken is van overmacht moeten zij alleen de nodige hulp bieden, maar moeten zij niet opdraaien voor de kosten. En ik denk dat dit overmacht is, maar ik ben er nog altijd niet zeker van. Deze situatie is wel plots, onvoorspelbaar en onafhankelijk van de wil van de mens. Maar ik vind dat deze wet al veel te oud is. Men zou deze wet moeten vernieuwen en het begrip overmacht duidelijk beschrijven. De wet moet aangepast worden aan de sector, hoe hij er nu uitziet. En het zou ook goed zijn, als ze al eens proberen na te denken over hoe de sector verder zou evalueren en daar ook al enkele puntjes in de wet voor voorzien.
Hoe zal het nu verder gaan in Thailand? Ik denk dat alle Belgen wel stilletjes aan thuis gaan geraken. Er zullen nog wel enkele Europese landen vliegtuigen inzetten, waar eventueel enkele van onze landgenoten een plaatsje op kunnen bemachtigen. Er zijn deze morgen ook tientallen lege vliegtuigen kunnen opstijgen in Bangkok, dus er is verbetering in het vooruitzicht. Als er spraken is van overmacht, zullen de toeristen deze thuiskomst voor hun eigen rekening moeten nemen. Dit is wel de kans van de touroperator om de beste hulp te bieden die ze kunnen bieden. Dit is het moment om een goede indruk op hun klanten te maken. Mensen tolereren niets meer tegenwoordig en als ze zich nu niet beschermd voelen door hun touroperator, zullen zij daar ook nooit meer kopen.
Zo, dat was het weer voor vandaag. Ik volg de situatie nauw op. Ik probeer er ook achter te komen of dit geval overmacht is. Als iemand van jullie het weet, schrijf het hier zeker neer. Alle andere commentaren en indrukken zijn natuurlijk ook welkom.
Ik zou graag even mijn artikel 'Sneeuw: een dubbel gevoel!' aanvullen. Hierin vermeldde ik dat de belgen massaal gaan skiën in de Alpen. Dit klopt gedeeltelijk. Degene die gaan skiën, gaan vooral naar de Alpen.
Maar ik wil wel even wijzen op een artikel dat op 18 november 2008 in verschillende kranten is verschenen. Hierin staat dat er toch 150 000 mensen hun wintervakantie dit jaar overslaan. Dit is ongeveer 10% van het aantal mensen dat in 2007 op wintervakantie ging. Dit aantal houdt wel ski- en zonvakanties in. Men gaat deze winter ook eerder kiezen voor een kortbij vakantie, liefst nog binnenlands. Dit is niet omdat men graag in België op vakantie gaat, maar wel omdat het goedkoper is. In De Tijd stond voorbije zomer ook een artikel in verband met de wintervakanties. Er werd toen gezegd dat de wintervakanties tot 50% duurder zouden zijn deze winter. Dat is natuurlijk heel logisch: vlieg- en busreizen zijn duurder door de hoge brandstofprijzen, hotels worden duurder, omdat ook zij hogere rekeningen te betalen hebben en de skireizen zijn duurder dan vorige jaar, omdat vorig jaar de vakanties niet samenvielen met de rest van Europa, waardoor de touroperators alle hotels aan -30% konden aanbieden. De klant wil/kan deze grote geldsommen voorlopig niet uitgeven aan hun (eventueel 2e) vakantie.
Men begint de crisis dus te voelen. Of men blijft thuis uit voorzorgsmaatregelen. Ik kan begrijpen dat elke werkende mens momenteel schrik heeft zijn job te verliezen. Hij/zij zou zeker niet de eerste zijn. Elke dag zijn er bedrijven die opgeven (of gedwongen worden op te geven). Ik hoop natuurlijk voor deze mensen dat ze allemaal snel een andere job vinden en terug kunnen consumeren. Dat is volgens mij belangrijk, blijven consumeren. Anders gaan er alsmaar meer bedrijven failliet gaan met als gevolg dat er nog meer mensen op straat staan en er nog minder geconsumeerd wordt.
Maar zoals gezegd wordt, na regen komt zonneschijn. Dit geldt ook voor iedere economische activiteit die u zich maar kan bedenken. Deze crisis lost zich zelf op. Maar de problemen kunnen wel sneller opgelost worden als mensen zoals Obama kunnen waarmaken wat ze beloven. Ik kijk al uit naar het begin van zijn regeerperiode.
Hoe zien jullie de toekomst? Zullen we nog lang moeten zwoegen in deze crisis of moeten we doen alsof er niets aan de hand is en hopen dat het zichzelf snel oplost? Schrijf erop los, ik kijk ernaar uit om jullie reacties te lezen.
Vanochtend kreeg ik een newsletter in mijn mailbox met het bericht dat Christophair maandag (morgen dus) de boeken neerlegt.
De general manager Jean-Luc Hans vertelt dat deze stopzetting een gevolg is van 3 elementen: een slechte zomer, de hoge brandstofprijzen en de huidige financiele crisis.
De kleine touroperator was nochtans helemaal klaar om er tegen aan te gaan, de brochures waren gedrukt en klaar voor verdeling. Ze gingen zelfs een stagiaire aannemen vanaf februari 2009, mij. Maar het is op het allerlaatste moment fout gelopen, vertelt Jean-Luc Hans in de newsletter.
Momenteel zit er nog een groepje reizigers in Turkije, gegijzeld door de hoteleigenaar, omdat Christophair nog 80 000 schulden had bij hem. Hiervoor wordt in samenwerking met het Garantiefonds Reizen naar een oplossing gezocht.
De stopzetting is een zeer spijtige zaak voor general manager Jean-Luc Hans en een tiental medewerkers. Maar ook ik vind het spijtig. Ik keek echt uit naar mijn stage. Dus voor mij is er deze week nog werk aan de winkel, ik ga opzoek naar een nieuwe stageplaats.
Toen ik deze morgen wakker werd, was ik volledig in de kerststemming. Dit kwam waarschijnlijk door de film die ik gisterenavond laat nog heb gekeken, Love Actually. Ook Winterland Hasselt (http://www.inenuithasselt.be/content/uih_content/record.php?ID=3769), dat vandaag geopend wordt, zorgde voor dit gevoel. Maar toen ik naar buiten keek, zag ik de dikke vlokken sneeuw die naar beneden dwarrelden en mijn dag kon niet meer stuk.
Toen ik dan iets later de verkeersinfo op de radio in de auto hoorde, veranderde mijn stemming een beetje, want deze sneeuw heeft ook veel nadelen. In de provincie Luik vb. veroorzaakte sneeuw vanochtend heel wat hinder. Op de A27/E42 lag al snel 5 tot 10 centimeter sneeuw. Het verkeer verliep zeer moeilijk en verscheidene vrachtwagens raakten er de hellingen niet op.
Enkele weken geleden zijn er in Tibet 9 mensen om het leven gekomen. Er waren ook vele daken ingestort door de druk van de sneeuwmassa. Nadat het ongeveer 36u gesneeuwd had, lag de sneeuw tot anderhalve meter hoog.
Nog enkele dagen eerder vielen er in Canada bijna honderdduizend mensen zonder stroom. Door de zware sneeuwval knapten in het oosten van het land verschillende bovenleidingen af. In enkele uren viel vijftien centimeter sneeuw, op sommige plaatsen wel dertig centimeter. De eerste winterprik in Canada viel vroeg dit jaar (30 oktober). Vorige winter, die de sneeuwrijkste in meer dan dertig jaar was, vond de eerste sneeuwstorm op 16 november plaats.
En net zag ik dat er op de site van Het Laatste Nieuws nog een artikel was bijgekomen over dat er vandaag nog 6 doden zijn gevallen bij verkeersongevallen door het winterweer, 4 doden in Oostenrijk en 2 in Duitsland.
Maar nu ik buiten kijk, ben ik toch blij dat het zo hard sneeuwt, want door al dat slecht nieuws over de opwarming van de aarde, begon ik toch een beetje bang te krijgen dat het hier zo goed als niet meer ging sneeuwen. Gisteren lag er in de vooravond al enkele centimeters sneeuw in de Oostkantons en vandaag meldde de toeristische dienst van de Oostkantons dat de langlauf-skipistes van Baraque Michel en Signal de Botrange, in de Hoge Venen, geopend zijn. De pistes zijn bedekt met een laag sneeuw van 15 tot 20 centimeter en de kwaliteit van de sneeuw wordt als goed omschreven.. Eerder was gezegd dat de skipistes dit weekend in de Oostkantons nog niet zouden opengaan, omdat het nog niet lang genoeg gevroren had. Ook de reservaties, zowel in hotels als in bed and breakfasts, kenden de voorbije dagen geen piek ondanks de aankondiging van sneeuwval. Vorige winter viel de opkomst wat tegen en men hoopt dat het dit jaar wat beter zal zijn. Het zal dit weekend ook mogelijk zijn in Bütgenbach te skiën op een artificiële piste die aangelegd is voor het groot evenement, Bütgenbacher Alpentage (http://www.alpentage.be/) met de Oostenrijkse Alpen als eregast. De sneeuw werd speciaal voor de gelegenheid overgebracht vanuit Oostenrijk.
Ook in de rest van Europa slaat Koning Winter toe. In de Alpen worden er voor het weekend extreme weersomstandigheden verwacht, met mogelijk anderhalve tot twee meter verse sneeuw in de centrale en oostelijke Alpen. In het hoge noorden van Europa werden er vanochtend al temperaturen van -20 graden geregistreerd op de luchthaven van Spitsbergen, de koudste temperatuur in november sinds vier jaar. Toch is er zeker ook een positieve kant aan deze vriestemperaturen: het poolijs is weer sterk aan het aangroeien.
In Frankrijk zijn de skipistes al bijna een maand open. Ik denk dat touroperators zoals Sportura (http://www.sportura.be/portal/nl_BE/), die hoofdzakelijk wintersportreizen aanbieden wel blij zijn met de hoeveelheid sneeuw in de Alpen, want de Belgen gaan er massaal skiën. En volgens mij stimuleert de sneeuwval van dit weekend het boeken van skireizen extra. Ik krijg toch al veel zin om te vertrekken en ik denk dat er enkele onder jullie toch ook verleid worden door de sneeuw.
Als derdejaarsstudent ga ik hier in het kader van het lesonderdeel Actua de komende weken/maanden schrijven over de gebeurtenissen in het toerisme. Dat kan gaan van de opening van een klein hotelletje tot een belangrijke wereldse gebeurtenis. U mag natuurlijk reageren zoveel als u wilt.