In deze nieuwsbrief gaat het vooral om terugkijken en leren. Een proces dat we graag willen delen met de buitenwereld omdat het groepsproces zo belangrijk is, nog belangrijker dan een locatie!
Duurzaam bouwen krijgt een enorme impuls op DKA. Als onderdeel van het bouwproject worden speciale workshops ingevoegd, waar je onder leiding van een deskundige in een speciaal thema ervaring kunt opdoen. Er wordt aandacht besteed aan de theorie, alvorens we in de praktijk aan de slag gaan. Lees hier alles over de zomerschool 2012...
In 2011 hebben we gemerkt dat er meerdere ecodorpinitiatieven leven binnen de Vereniging Ecodorp Brabant. Het doel is bij allemaal hetzelfde: duurzaam wonen en leven. Het karakter, de manier van werken, een vriendengroep en soms de lokatie waar ze willen wonen, dat zijn de verschillen waardoor verschillende initiatieven van de grond komen.
Momenteel vinden alle initiatieven buiten Brabant plaats. Dat wil zeker niet zeggen dat Brabant geen ecodorp zal krijgen, alleen dat er nu nog geen initiatief binnen deze provincie een vruchtbare voedingsbodem heeft gevonden.
In onze vorige nieuwsbrief heb je uitgebreid kunnen lezen over onze plannen en contacten met de gemeente Veghel.Wij zijn samen met de gemeente Veghel tot de conclusie gekomen dat onze belangen toch te ver uit elkaar liggen.
We hebben wel veel geleerd van ons contact met de gemeente Veghel. Zo hebben veel ecodorpers zichzelf de vraag gesteld wat vind ik belangrijk. Het is heel fijn om te horen dat er ecodorpers bereid zijn om op een plek te gaan wonen waar ze nauwelijks binding mee hebben, omdat ze de sfeer in ons ecodorp echt de moeite waard vinden.
Een buurthuis, een herberg, een educatiecentrum zijn allemaal gezamenlijke ondernemingen die zeker door zullen gaan in het toekomstige ecodorp; er is draagkracht voor. Dit is wat we zeker willen.
Wie lang genoeg in het ecodorp rond struint en zo nu en dan eens bij een werkgroepje aanschuift, ontdekt al snel dat er genoeg mensen zijn die in hetzelfde ecodorp willen wonen. Toen Marleen haar oog liet vallen op een perfecte locatie had ze dan ook niet veel moeite er een aantal mensen enthousiast voor te krijgen. Lees hier meer over Ecodorp Poehee...
We hebben via één van onze partners contact gekregen met een andere partij. We hebben een stuk grond aangeboden gekregen en we gaan nu een projectplan schrijven om dat te kunnen financiëren. Het is echter te voorbarig om hier nu al openbaarheid aan te geven. Vandaar de tijdelijke naam Ecodorp Batavia (oorspronkelijk stond er een Bataafse nederzetting).
Onze nieuwe partners lijken echt onze toegevoegde waarde en onze kwaliteiten te zien. We merken dat ze als een soort ambassadeurs veel voor ons doen. En dat is voor ons echt genieten, omdat we dit zien als het plukken van de vruchten van al onze activiteiten van de afgelopen drie jaar.
Ir. Hajo Schilperoort, onderzoeker en architect heeft de leden van Ecodorp Brabant uitgenodigd om mee te denken over een Ecotoren. Het gaat om het ontwerpen van een betaalbare, groene, ecologische, biologische, sociale, (semi-) autarkische, agrarische woontoren. We gaan waarschijnlijk gebruik maken van een ontwerp van visionair Luc Schuiten (zie tekening). Met een groep van 20 studenten van TU Eindhoven wordt dan 1 semester het concept Ecotoren onderzocht. Lees hier meer over samenwerkingsproject Ecotoren...
De externe website blijft maandelijks duizenden bezoekers trekken. Het aantal bezoekers is hetzelfde gebleven, ze bekeken iets minder pagina's en bleven dus ook iets minder lang op de website. Er zijn vorig jaar ook minder pagina's toegevoegd aan de website, dus dat lijkt logisch. Via Google is onze website nog steeds heel goed te vinden, al merken we dat steeds meer websites over duurzaam leven schrijven, waardoor die soms bovenaan staan. En dat geeft niks, het is maar goed dat de interesse hierover toeneemt.
Het ledenaantal is iets minder geworden in het laatste half jaar. Hoe dichterbij de realisatie, hoe spannender het wordt. 71 x89 x 39 x
In onze visie hebben we als Vereniging Ecodorp Brabant beschreven 'wat' we willen. In deze tekst 'leven in verbinding' beschrijven hoe we met elkaar en onszelf omgaan. Deze principes vormen een bron waaruit inspiratie, motivatie en vertrouwen ontstaat. Ze bieden ons houvast en richting, zonder de ontwikkeling van onszelf en ons ecodorp te beperken. Bekijk hier onze cultuurprincipes...
2012: (klik op de pijltjes voor meer informatie) 12 feb: kennismaking voor nieuwe en potentiële leden en geïnteresseerden 24 mrt: Start bouw op DKA en Lentefeest 6 apr: cursus Stuccen met leem
2011: maart: Er verscheen een groot artikel over ons Ecodorp in het blad Genoeg juni: Brabant 10 interviewde initiatiefnemers Ecodorp Brabant juli: Omroep Brabant maakte een documentaire over Ecodorp Brabant juli: cursus Rocket Stove bouwen op DKA sept.: cursus Leidekken op DKA nov.: een masteronderzoek Co-Creatie met ecodorpers en kunstenaar is gestart dec.: Er kwam een groot artikel over ons ecodorp in Onkruid
Onze diepe angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het LICHT in ons is wat we het meeste vrezen. We vragen onszelf af " Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten ?" Maar, waarom zou je dat niet zijn? Je bent een kind van God! Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt geen LICHT verspreid, als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid. We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is, te openbaren. Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig. En als we ons LICHT laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen. Als we van onze diepste angst bevrijd zijn, zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.
Citaat uit het boek terugkeer naar liefde van Marianne Williamson. Nelson Mandela heeft het citaat ook gebruikt.
Als u in de toekomst ons laatste nieuws per mail wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief. Afmelden kan natuurlijk ook.
Beste transers, Hier een nuttige link naar allerlei modellen van kleinschalige windmolens: http://smallwindturbines.mht Dit is niet als reklame bedoeld maar wel om te weten welke handige en efficiënte systemen er al bestaan om voor je eigen electriciteitsvoorziening te zorgen. Een "handige Harry" zal in de lijst wel opmerken dat de vorm en de positie van de wieken van belang zijn voor een renderend windmolentje. Veel onderzoeks- en experimenteergenot nog, Rudy
Dankjewel om ons "co-auteur" te maken Greet, klinkt serieus!! Bij wijze van proef om een berichtje te posten ... vandaag in de krant een verslag gelezen over de docufilm "The economics of Happiness" gisteravond vertoond in de Permeke bibliotheek in Antwerpen. Film gemaakt door een non-profit organisatie die zich buigt over de economische en ecologische crisis. De verbanden tussen mondialisering, klimaatchaos en fundamentalisme. Volgens het "Netwerk Bewust Verbruiken" (NBV) is een verbetering van de samenleving een ideale mix tussen omawijsheid en het beste van onze nieuwste technologieën (zoals wij trouwens ook gisteravond besproken hebben). Het artikel eindigt positief : "de gewenning dat we onze levensstijl zullen moeten aanpassen verloopt traag. Maar op termijn komt ze er wel". Elke dag sijpelt er dus wel berichtgeving over transitie door in onze media ... groetjes, Greet
Ik heb een poging gedaan om de inhoud van de 2 startvergaderingen in een verslagje te gieten, volgens een structuur uit het transitiehandboek. Het is een sneuvelnota. Er zitten gegarandeerd gaten in de informatie.
Willen jullie het verslag aanvullen, m.n. ivm de informatiebronnen en krachten. Het was trouwens ook één van de opdrachten tegen de volgende keer om te inventariseren wat er al bestaat. Misschien moet er over bestaande initiatieven concrete info verzameld worden?
Beste ,zoals beloofd hierbij mijn presentatie Energie en duurzaamheid, individuele uitdagingen in een globaal perspectief. Deze presentatie bevat ook de links en referenties die ik aanhaalde bij de vorige vergadering
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!