Zoals je reeds kunnen lezen hebt op de site van Steve zitten we momenteel in Yangshuo. Dit is het zuiden van China. Na een week van geroezemoes van de wagens zitten we nu eindelijk op het platteland. Yangshou is een klein stadje waar vele backpackers verblijven. Vandaag hebben we kunnen genieten van het binnenland en van een heerlijke boottocht.
We hebben een lokale bus genomen die ons over landelijke wegen (hobbel wegen) naar XingPing bracht. Tijdens deze trip hebben we kunnen genieten van het echte china. Dit is de tijd met 100 jaar terug draaien. We kunnen hier veel over vertellen maar je moet dit met eigen ogen gezien hebben. Plaatselijke bevolking leeft blijkbaar van het telen van rijst; mais, tourisme, ... In de namiddag dan een boottocht van 2u op een bamboevlot. Echt genieten was dit. Zalig niks doen en over het water dobberen.Morgen nemen we de fiets naar Moonhill. Aangezien het hier een zeer vochtig en warm klimaat is zullen de zweetdruppels weer over onze wangen lopen.
We blijven nog tot zondag in Yangshuo om dan verder te reizen naar Lijang. Dit is het zuid/westen van China. We komen steeds dichter bij Tibet. We hebben vandaag vernomen dat blijkbaar de grenzen met Tibet terug open zijn. Laat ons hopen. Dit zullen we de komende dagen wel vernemen. In Lijang gaan we de Tiger Leaping kloof bewandelen. Dit is een wandeling van 2 dagen. Dit mag voor ons zeker geen probleem zijn aangezien we afgetrainde atleten zijn. Zweten zal het worden. Vanuit Lijang gaan we Zonghdian bezoeken. Dit is een hoogvlakte op 3100m nabij Tibet. We gaan steeds hoger en hoger.
Wat het eten betreft mogen we zeker niet klagen. Alles wat we al genomen hebben is enorm lekker. (Eend, kikker, hond, ....)
Onze planning verloopt beter als we verwacht hadden. Het transport verloopt hier vlekkeloos.
Voor de rest de groeten aan iedereen en zij die Birna en de kids zien geef ze maar een dikke zoen en knuffel van ons.
Zonet geprobeerd om de foto's te downloaden maar op deze pc lukt dat blijkbaar niet. We zullen seffes wel elders proberen maar anders is het voor morgen. Foto's zijn alvast de moeite.
het eerste nieuws uit china. vlucht supergoed verlopen. we zijn nu ondertusssen zaterdagavond en we zitten al in xian, 1200 km. van beijing. Maar eerst het verloop tot nu toe. goed aangekomen, zeer goed hotel vier sterren. beetje wennen natuurlijk, gigantische stad, dubbel zo veel inwoners dan belgie. je bent hier sowieso uren kwijt om een beetje afstand af te leggen, ook al door de gigantische verkeerschaos dat er hier is. er is hier nog geweldig veel werk aan de winkel voor de olympische spelen, amper twee maanden van nu. het is hier nog een opem bouwwerf, niet enkel in het olympische dorp maar ook in de hele stad. wel al veel gezien, de eerste dag na onze nachtvlucht hebben we er voor gekozen om niet plat op ons bed te vallen maar de dag door te spartelen. omns hotel was vlakbij temple of heaven, in het zuiden van de stad dus, en in dat park hebben we de dag doorgebracht. heel speciaal, veel (vooral oude) chinezen die allerlei vreemde sporten en hobbys uitofenden, dansen, taichi, pluimvoetbal> De tweede dag na een deugddoend nachtje de eerste georganiseerde dagtrip gedaa, weer temple of heaven, maar ook verboden stad en summer palace. alles de moeite waard, maar alles aan een verschroeiend tempo, je krijgt dus amper tijd om alles goed te bekijken. nog meer slecht nieuws, ook voor de volgende dag in beijing, er zat ook twee keer een commerciele vangkuil in het programma per dag, jade-fabriek, zijdeweverij,... pure geldklopperij dus. dag twee keken we het meest naar uit, chinese muur. geen super weer gehqd die dqg, het regent hier elke avond trouwens wel. maar we hadden er maar anderhalf uur de tijd, veel te kort en ook het drukste stuk van de muur gezien. het wa daar zo druk met chinezen die sowieso de voetstappen van hun grote roerganger mao op de muur wilden drukken, en ook op het plein vd hemelse vrede (niet op het programma en dus in de avond gedaan)was het een en al devotie en commercie. Dan de nachttrein naar xian genomen, dik tien uur rijden maar wel comfortbel in softsleeper klasse. 1200 km verder wachtte onze privegids en chauffeur ons op, leuke daguitstap gehad en straks weer een uitstekend viersterrenhotel. Door de aardbeving van begin vorige week wqren de bell tower en drum tower gesloten voor het publiek, maar we hebben de stadsmuur en een heel interessant museum gedaan en ook de moskee. trouwens, die verschrikkelijke aardbeving die het leven heeft gekost aan minstens twintigduizend mensen zal ons programma voor volgende week wellicht toch niet te veel in de war sturen. morgen gaan we naar de terracottamannekens kijken en dan de nachttrein op richting shanghai, zestien uur verder. tot slo, alles gaat dus goed, de chinezen zijn niet zo`n rochelaars als iedereen ons voor gewaarschuwd had en volgende week krijgen julie ook foto`s. vergeet ook niet te surfen naar www.melselemoeflon.waarbenjij.nu om ook dagboek van stevete lezen. Momenteel heb ik een copy genomen uit zijn dagboek problemen met internet.
Maandag ochtend 10h30, we zijn bijna gepakt en gezakt. Morgenvroeg om 09h00 vertrekken we richting Berchem Station om daar de trein te nemen richting Brussel-Zuid. In Brussel-Zuid nemen we de trein richting Parijs om daar dan een rechtstreekse vlucht te nemen naar Beijing.
De weersvoorspellingen voor de komende 10 dagen zijn ons alvast gunstig gezind. In Peking worden temperaturen verwacht rond de 25°C. Dit is alvast veelbelovend.
Deze namiddag nog een laatste jupiler drinken en we kunnen vertrekken.
Een van de grootste markten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa staat in brand en in de straten van Lhasa vechten boeddhistische monniken met de politie. Volgens de Amerikaanse ambassade in Peking wordt er ook geschoten in de straten van de Tibetaanse hoofdstad.
Luchthaven ingenomen Het Chinese leger heeft de luchthaven ingenomen melden toeristen. Een reiziger die de stad wou ontvluchten zei dat er geen vliegtuigtickets meer te krijgen zijn niettegenstaande vluchten niet volgeboekt zijn.
Veel winkels in de buurt van de Jokhangtempel staan in brand. Er zouden ondertussen ook al verschillende doden zijn gevallen.
Satelliet geblokkeerd De Chinese censuur blokkeert alle berichten over de onrust in Tibet die CNN en de BBC via de satelliet naar China wilden uitstralen. Van zodra een bericht begint, wordt het hele scherm zwart en valt het geluid uit. Daarna loopt het programma normaal door.
Chinese agenten afgeranseld Ooggetuigen meldden dat demonstranten bij de beroemde Jokhang-tempel politie- en brandweerwagens aanvielen en in brand staken. Chinese agenten en brandweerlieden zouden zijn afgeranseld. "Er heerst chaos", meldde een ooggetuige. "De mensen hebben stokken en stenen in hun handen". Ook bij het paleis van Potala, de oude residentie van de Dalai Lama, is er sprake van hevig geweld.
Het gaat om de hevigste rellen in het sinds 1951 bezette Tibet in twintig jaar.
Godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid De opstoot van geweld volgt op een week van demonstraties van de monniken in de kloosters rond Lhasa. Die vragen een grotere godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid voor Tibet. Het zijn de grootste betogingen tegen de Chinese bezetter sinds 20 jaar.
Betoging Ooggetuigen meldden dat de onlusten begonnen toen monniken van het oude Ramoche-klooster in het centrum van Lhasa een betoging wilden organiseren. De politie probeerde de monniken van de straat te houden. Er werd een politieauto in brand gestoken en honderden Tibetanen vervoegden daarop de protesterende monniken.
Zelfmoord Uit protest probeerden twee monniken deze week zelfmoord te plegen. Zij staken zichzelf in borst, handen en polsen. Hun toestand is kritiek, aldus de zender Radio Free Asia. Anderen gingen in hongerstaking. Vanuit India vroegen Tibetanen deze week ook aandacht voor hun land. De Indiase politie verijdelde hardhandig een voorgenomen protestmars naar de grens met China.
Schrik om te praten Een van de bewoners van de oude binnenstad van Lhasa vertelde aan de telefoon aan een verslaggever van The Times: ''Het is erg gevaarlijk in de stad. De Tibetanen vechten met de Chinezen in de straten. Ik kan niet verder praten, omdat ik bang ben.''
Vlakbij hebben de demonstranten inmiddels de Tromsikhangmarkt in brand gestoken. De markt bestaat uit winkeltjes, zowel van Tibetanen als Han-Chinezen. Door de stad rijden ambulances op en af naar het ziekenhuis van Lhasa en tientallen politievoertuigen rukten uit in een poging om de orde te herstellen.
Tibet beslaat een gebied dat tweemaal zo groot is als Frankrijk en wordt voor een groot deel omsloten door China. In het zuiden grenst Tibet aan India, Nepal, Sikkim, Bhutan en Birma. Tibet wordt ook wel 'het Dak van de Wereld' genoemd omdat het overgrote deel van het land is gelegen tussen de 4000 en 5000 meter hoogte. Aan de zuidzijde ligt het Himalayagebergte met de hoogste toppen ter wereld. Noordelijk daarvan liggen onder meer uitgestrekte graslanden en hoogvlaktes tot 5000 meter. De hoogte heeft een ingrijpende invloed op de overlevingsmogelijkheden voor flora, fauna en de mens. Zowel planten als dieren hebben zich moeten aanpassen om hier te overleven. Helaas staat ook in Tibet de natuur steeds zwaarder onder druk, vooral als gevolg van kaalslag. In Tibet ontspringen enkele belangrijke rivieren van Azië zoals de Yangtzi en de Mekong. Een typisch Tibetaans dier dat we zeker zullen zien, is de yak. Dit langharige rund kan extreem lage temperaturen weerstaan en levert de bevolking melk, boter, kaas, vlees, leer en wol. Meest bijzondere 'diersoort' is natuurlijk de yeti, oftewel de 'Verschrikkelijke Sneeuwman', maar dat we deze legendarische bewoner van het hooggebergte zullen treffen, is zeer onwaarschijnlijk. Tibet is gelegen in de ontoegankelijke bergen van de Himalaya. Door het natuurlijke en zelfgekozen isolement heeft het land altijd haar mysterieuze uitstraling behouden en tot ver in de twintigste eeuw waren buitenlandse bezoekers niet welkom. De geschiedenis van de Tibetanen gaat terug tot in de middeleeuwen. Al in de 7de eeuw heerste er onder Songtsen Gampo een machtig rijk dat belangrijke zijderoutes en gebieden in Nepal en Yunnan (China) domineerde. Toen dit rijk uiteenviel in kleinere feodale rijken, begonnen de kloosters snel aan macht te winnen. Het boeddhisme was al eeuwenlang de voornaamste religie in de omringende landen en drong ondertussen ook steeds meer tot Tibet door. Het boeddhisme werd hier echter niet klakkeloos overgenomen. Uit een mengeling van brahmanisme en de traditionele, animistische Bon-religie ontwikkelde zich het Tibetaanse boeddhisme en uiteindelijk het lamaïsme. In de loop der eeuwen kregen de kloosters steeds meer wereldlijke, politieke macht en in de zeventiende eeuw verkreeg de geelkapsekte na een conflict met de roodkapsekte, de absolute macht over het land. De leider nam de titel aan van Dalai Lama dat letterlijk 'Oceaan van Wijsheid' betekent. Iedere nieuwe Dalai Lama is een reïncarnatie van de voorgaande, iets wat middels speciale procedures wordt vastgesteld. De Dalai Lama was een absoluut heerser die regeerde over een arm land waar tot 1950 slavernij nog de gewoonste zaak van de wereld was. Aan de heerschappij van de Dalai Lama kwam abrupt een eind toen buurland China in 1950 het land binnenviel en 'bevrijdde' van het juk van de geestelijken. De Chinese bezetting leidde tot een exodus van honderdduizend Tibetanen, 1,2 miljoen doden en vernietigde het overgrote deel van Tibet's culturele en religieuze erfenis. Van de 1600 kloosters zijn er slechts tien bewaard gebleven. De Dalai Lama vluchtte naar India waar hij nog steeds in ballingschap leeft. Het Tibetaanse volk had ondertussen zwaar te lijden onder de Maoïstische politiek en de Culturele Revolutie. Ondanks het verzet en protesten uit alle hoeken van de wereld is de aanwezigheid van China in Tibet onverzettelijker dan ooit. Door een politiek van culturele invasie, door 'import' van Chinezen, verstedelijking en Chinese bouwprojecten voltrekt zich een onomkeerbaar proces. Ondanks een geleidelijke toename van vrijheid voor de diverse culturen in China zelf, lijkt de Chinese regering vast van plan de controle in haar 'opstandige provincie' met strakke hand te behouden. Bevolking en cultuur
De Tibetaanse bevolking bestaat oorspronkelijk uit een verzameling van zeer uiteenlopende culturen. Sinds de Chinese bezetting zijn ook buiten Tibet, in onder andere India en Nepal, grote Tibetaanse gemeenschappen te vinden. Door de actieve immigratiepolitiek van China leven er naast de lamaïstische Tibetanen tegenwoordig buitengewoon veel Han-Chinezen in Tibet. Zij wonen voornamelijk in de grotere plaatsen zoals Lhasa en Shigatse en zijn actief in de industrie, handel en het leger. De meeste Tibetanen leven van de landbouw en de veeteelt. De veelzijdigheid van de Tibetaanse bevolking is goed te zien op bijvoorbeeld de Barkhor Bazar in Lhasa. Vanuit het gehele land komen hier pelgrims naartoe om te bidden, waarbij onder andere de nomadische Kampa opvallen.
Godsdienst: De belangrijkste religie in Tibet is het lamaïsme, voortgekomen uit een mix van de animistische Bon-religie en het tantrisch boeddhisme. Er zijn meerdere sekten, waarvan de Gelukpa of geelkapsekte (herkenbaar aan de goudgele mutsen) de belangrijkste is met de Dalai Lama die in ballingschap leeft, als leider. De Panchen Lama behoort tot de roodkapsekte. Beiden lama's worden beschouwd als levende boeddha's. Hoewel er tijdens de Chinese overheersing veel religieuze bouwwerken zijn vernietigd, blijven de overgebleven kloosters kenmerkend voor het Tibetaanse landschap. Vooral tijdens de bezoeken aan de Tibetaanse lama-kloosters zijn de religieuze aspecten duidelijk terug te vinden.
Culturele verschillen en gewoonten Afdingen: Afdingen is in Tibet en Nepal heel gewoon. Zeker bij souvenirverkopers moet je afdingen. Als je in straatstalletjes gaat eten, moet je altijd vooraf duidelijk de prijs overeen komen.
Kledingvoorschriften: Uit respect voor de gebruiken en tradities van dit gebied is het aan te raden om niet al te bloot en te opzichtig rond te lopen. Zeker niet in kerken, tempels, moskeeën en kleine dorpjes. Voor vrouwen is het niet raadzaam om in Tibet en Nepal een minirok, korte broek of topje te dragen. Wij adviseren je ook een lange broek en bovenkleding met mouwtjes mee te nemen. Ook mannen dienen rekening te houden met hun kleding. Een korte broek wordt over het algemeen als ongepast beschouwd.
Toiletten: De openbare toiletten in Tibet kennen absoluut geen privacy. Als er tussenschotten tot kniehoogte staan, dan is dat veel. Bovendien zijn de meeste openbare wc's ronduit smerig. Een hygiënisch voordeel is dat het zowel in Nepal als Tibet meestal hurktoiletten betreft, zodat je niets hoeft aan te raken.
Tempelbezoek: Bij het bezoeken van boeddhistische tempels of kloosters verzoeken wij je de volgende regels aan te houden, uit beleefdheid en respect voor de bevolking. Draag geen shorts (ook mannen niet) of minirok bij het bezoeken van een tempel. Loop altijd linksom een stoepa, tempel of een manistenenmuur (dus met de klok mee).
Feestdagen: In Tibet worden er een aantal plaatselijke (religieuze) festiviteiten vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. Omdat de stand van de maan daarbij bepalend is, veranderen de data ieder jaar. Het belangrijkste feest is Losar, het Tibetaanse nieuwjaarsfeest, dat meestal in februari valt. Het gaat onder andere gepaard met oorverdovend vuurwerk. Ook worden honden opgehitst om te blaffen. Het lawaai dat ontstaat is bedoeld om duivels en boze geesten te verdrijven. De geboortedag van de Dalai Lama wordt gevierd op 6 juli. Tijdens deze feestdag strooien Tibetanen elkaar onder met tsampa. Sommige kloosters hebben een eigen festival, zoals Tashilhunpo (tweede week van de vijfde maand) en Drepung (dertigste dag van de zesde maand). Met name het ophangen van een grote thangka, een beschilderd religieus doek, is daarbij een opmerkelijke happening. Het Yoghurt- of Shotongfestival, waarbij gemaskerde dansen ten uitvoer worden gebracht, vangt begin augustus in Drepung aan en verplaatst zich naar het Norbulinka.
Eten en drinken
De Tibetaanse keuken steekt nogal schril af bij de uitgebreide en verfijnde Chinese keuken. Als gevolg van de vaak barre omstandigheden waaronder de mensen moeten overleven en de beperkte mogelijkheden om voedsel te verbouwen, is het traditionele menu niet echt afwisselend. Als dranken zijn yakboterthee (gezouten thee met yakboter) en chang (bier) geliefd. Tsampa, een stevige brij van gerst vormt het voornaamste bestand van een maaltijd, aangevuld met yakvlees, yakkaas en yakboter. Thukpa, vettige noedelsoep met groenten en/of vlees, staat ook vaak op het menu. Momo's, meelballetjes, gevuld met groenten en gehakt, worden in de regel door toeristen goed gewaardeerd. Tijdens de reis in Tibet kunnen we deze traditionele gerechten proeven, maar er zijn tevens vele restaurants die Chinese en westerse gerechten serveren. Sommige Tibetaanse restaurants in Lhasa komen speciaal voor toeristen met yakburgers op de proppen. Internationale voedselketens schitteren in Tibet gelukkig nog steeds door afwezigheid.
Hoogteziekte: Ongeveer de helft van mensen die verblijven op hoogtes boven de 3500 meter krijgt in meer of mindere mate last van hoogteziekte. Het is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars en zelfs dragers in Nepal kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico. Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: levensbedreigend, onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen. Tijdens deze reis verblijven op maximaal 4200 meter hoogte. Dit is geen hoogte waarbij grote problemen verwacht kunnen worden maar wees wel alert. Waarschijnlijk zullen de meeste reizigers het verschil vooral voelen bij lichamelijke inspanning. Op een hoogte van 4000 meter kan het beklimmen van twee trappen al een hele opgaaf zijn. Het rustig aan doen en zo nu en dan een kop cocathee drinken helpt vaak het beste.
Klimaat: De beste perioden voor een bezoek aan Tibet en Nepal zijn de lente en de herfst. In Tibet zorgt de hoogte voor extreme klimaatsverschillen: Het hele jaar door moet men voorbereid zijn voor een keldering van de temperatuur in de nacht.
Beste reistijd: De beste reistijd is mei tot november. Lhasa en Shigatse kennen in deze periode heerlijk mild weer, hoewel er in juli en augustus redelijk wat regen kan vallen. Hierdoor worden sommige gebieden soms onbegaanbaar en kan het zicht op de bergen beperkt zijn. De koudste maanden zijn december, januari en februari. Door de zuidelijke ligging van Nepal kent het land een warm klimaat en milde winters, vooral in de lagere gedeelten. Het sneeuwt zelden onder de tweeduizend meter. De lente loopt van maart tot mei en is warm en vochtig. De zomer wordt gedomineerd door de moessonregens en in de winter is het koel en helder.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.