Goedkoop en gezond -----------------------
Lekker en gezond eten begint met de aankoop van verse groenten en vlees. Wil je verse groenten dan koop je deze best op de markt of bij de teler zelf. Zo bespaar je niet alleen op de aankoop, maar je groenten gaan veel langer vers blijven. Ook bespaar je op het afval. In grootwarenhuizen is alles individueel verpakt en dit levert extra afval. Dit afval moeten we ook weer betalen om het kwijt te geraken. Het verpakken van deze groenten en fruit gebeurd dagen op voorhand en de versheid ervan is dan ook niet meer realistisch. Dus gezond en vers betekend liefst zo direct mogelijk van de teler. Meestal zijn deze ook een stuk goedkoper. Ook voor vlees is de regel dat je vers koopt bij een slager en niet voorverpakt uit het warenhuis. Al deze regels in acht genomen voel je dit heel goed in je portemonee. Het is wel een verandering in levensstijl, maar dit word je vlug gewoon.
Goedkope en gezonde gerechten
Tagliatelli met spinazie en zalm.
Zalm is niet zo goedkoop maar als je gerookte zalm bij de visboer koopt valt het reuze mee. Deze vis zit boordevol omega 3 vetzuren en dus heel gezond voor kinderen en voor je eigen bloedvaten.
benodigdheden voor 4 personen
500 gr tagliatelli 500 gr gerookte zalm 500 gr spinazie klaargemaakt ( een ui, 1500 gr verse spinazie want dit smelt zeer veel, beetje boter en kruiden naar smaak)
De spinazie klaarmaken zoals je gewoon bent. Afkoken en afgieten. Daarna een uitje in stukjes met wat boter in de pan glazig laten worden en daarna de spinazie bijvoegen en kruiden. Intussen heb je de tagliatelli afgekookt en afgegoten. Doe de tagliatelli in een kom en giet er de spinazie over. Meng deze en voeg er daarna de zalm in stukjes gesneden bij . Klaar om op te dienen.
Smakelijk!! Een interessant artikel uit het nieuwsblad
Eten voor minder dan twee euro per persoon
De deelnemers van 'Krok Gezond' kregen een receptenboekje mee met maaltijden voor minder dan twee euro. Hieronder alvast een gezonde maaltijd met drie gangen voor vier personen.
Witte koolsalade
Ingrediënten:
1/5 witte kool, 2 uien, 100 g magere spekreepjes, peterselie, olie, azijn
Bereidingswijze : Was en reinig de witte kool en snijd in zeer fijne reepjes. Snijd de ui in ringen, maak fijne spekreepjes. Bak in een weinig olie de spekreepjes en de ui tot ze lichtbruin zijn. Vermeng de koude koolsnippers met het gebakken ui-spekmengsel. Kruid met peper. Overgiet dit alles met een vinaigrette van olie en azijn (3 delen olie op 1 deel azijn). Versier met peterselie. Dien dit gerecht koud op.
Waterzooi van kip
Ingrediënten:
400 g kippenfilet, 200 ml water, peper, zout, 200 g ui, 300 g preiwit, 1 teentje knoflook, 100 g selder, 300 g wortelen, 400 g geschilde aardappelen, peterselie, 1 eidooier, 20 g bloem, 100 ml lichte room of volle melk.
Bereidingswijze:
Was en reinig de groenten. Snijd in stukken. Snijd de kippenfilet in grote stukken. Laat het water koken, voeg de groenten, het kippenvlees, peper en zout toe. Laat gaar koken. Voeg na 10 minuten de in schijfjes gesneden aardappelen bij. Laat nog een kwartiertje koken tot de aardappelen gaar zijn. Breek de bloem in melk (of de room) en voeg de eidooiers bij. Voeg hete soep bij en meng. Voeg dit mengsel bij de waterzooi en laat nog even doorkoken. Werk af met peterselie.
Wentelteefjes
Ingrediënten:
8 ronde beschuiten, 1 ei, 100 ml melk, bloemsuiker of zoetstof, bakmargarine of olie.
Bereidingswijze:
Meng de melk met het losgeklopte ei. Rol de beschuiten in dit mengsel en laat goed indringen. Bak de beschuiten in een koekenpan met een beetje bakmargarine of olie. Bestrooi met suiker of zoetstof. Dien warm op. Dit recept kan net zo goed met oud brood bereid worden.
Zelf pizza maken
Voor de vulling: 400 gram gehakte tomaten ½ ui een snufje peper en zout 50 gram geraspte kaas 1 flinke theelepel tomatenpuree 1 flinke theelepel maïzena gemengde kruiden ( bijvoorbeeld oregano)
Voor de bodem: (hoeveelheid voor een springvorm) 150 gram zelfrijzend bakmeel 40 gram margarine 1 ei melk
Maak je Pizza!1. Verwarm de oven voor op 220 C. of gasstand 7. 2. Ui pellen, fijnhakken en in een steelpan. 3. Voeg de stukjes tomaat, kruiden en tomatenpuree toe, roer goed, breng het aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. 4. Doe in een kopje de maïzena en roer het met een beetje koud water, roer er 2 of 3 eetlepels van de warme tomatensaus door. Giet de saus terug in de steelpan en warm het nog 5 minuten door. 5. Terwijl de saus afkoelt een taartvorm licht invetten. Zeef in een kom het bakmeel met een beetje zout door elkaar. 6. Snijd met twee messen de margarine door het meel en wrijf het er door met je vingertoppen. 7. Als het een kruimelig mengsel is geworden het ei erdoor mengen en zoveel melk dat het een kleverig deeg wordt. 8. Doe het deeg in de taartvorm en druk het voorzichtig aan zodat het de hele bodem bedekt. 9. Giet de tomatensaus over het deeg in de vorm en strooi er de geraspte kaas over. Bak de pizza ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn. Je kunt natuurlijk nog allerlei andere dingen op de pizza leggen voordat je de kaas erover doet
|