De telefoon rinkelde. Na een heus gevecht met mijn broekzak slaagde ik er in om mijn gsm te bemachtigen. De naam van mijn vriendin lichtte op. Nietsvermoedend koos ik om te accepteren. Wat volgende waren vijf ellenlange minuten van snikken, stamelen en mompelen. Gedurende die tijd bleef ik in het ongewisse over de reden van haar telefoontje. Toen de tranenval even tot een bruusk einde kwam, kon het praten pas echt beginnen. De kat is weggelopen. Bracht ze met horten en stoten uit. Het beest bleek al dagen niet meer thuis geweest te zijn. Dat is voor een doorsneekat niet bizar, hoor ik u terecht denken. Het exemplaar van mijn vriendin was echter van en wel heel vreemd allooi. Het betreft een rasechte Chinese naaktkat die nooit een stap buitenzet. Het enige wat dat verlepte mormel deed, was arrogant door de kamer paraderen. Dat het daarmee telkenmale ons romantisch samenzijn verpestte, leek het niet te deren. Integendeel, het schepte er volgens mij zelfs enig genoegen in. Soms stelde ik me de vraag of dit schepsel het begrip jaloezie had meegekregen van de Heer. Iemand had deur laten openstaan, liet mijn vriendin oprecht verdrietig weten. Ik voelde met haar mee, of toch tot op zeker hoogte. Laat ons stellen dat er bij mij enigszins begrip af kon. Het verlies van een huisdier is nu niet meteen een vrolijke aangelegenheid. Zo ver kon ik haar nog volgen. Toch was er ergens diep in mij een zeer duister deeltje. Plastisch viel dat momenteel voor te stellen door een duiveltje met een wel zeer brede glimlach. Ik hoorde mezelf met weinig overtuiging zeggen dat ik haar zou komen opzoeken. Gelaten trok ik mijn jas aan, nam de autosleutels en wandelde naar buiten via de achterdeur. Sluiten hoefde niet, dat deed ik eigenlijk nooit
Mijn profiel op Facebook was net aangepast toen er op mijn deurbel werd gedrukt. Het ging hier niet om een echte deurbel. Mijn Facebookpagina huisvestte sinds kort namelijk een van het virtuele type. De virtuele beller bleek een nobele onbekende te zijn. Het intrigeerde mij dat iemand zomaar mijn intieme zone wist te bereiken. Nieuwsgierig als ik was, ging ik op onderzoek uit. Lang hoefde dat niet te duren. Haar foto verscheen namelijk luttele seconden later al op mijn pagina. Haar foto, ja, wat inhield dat het geslacht van de nobele onbekende reeds bepaald kon worden. Ze viel daarenboven ook nog best te pruimen. Is dat niet wat voorbarig om op basis van die ene schitterende foto reeds een oordeel te vellen?, hoorde ik een wat moederlijke stem in mijn hoofd zich afvragen. Hmm, dit lijkt mijn geluksdag te zullen worden, prevelde mijn puberale ik binnensmonds. Het geluk bleek echt aan mijn kant toen de bevallige brunette mij even later ook aansprak via de chatfunctie. Of ik haar vriend wilde worden. Haha, je zou s moeten weten schatje, dacht ik met steeds roder wordende oortjes. Toen ze me ook nog eens liet weten over heel sexy lingerie te beschikken, vloog het dak er haast af. Mijn broek zakte gestaag richting aarde. Ik hoefde niet veel te doen. Enkel haar persoonlijke site bezoeken. Vrienden onder elkaar, weet je wel. Plots daagde het me. De opgewekte spanning maakte plaats voor diepe schaamte. Het moederlijke stemmetje haalde haar slag alweer thuis. Strike three, youre out! De deurbel hield het goed en wel een halfuurtje vol. Opnieuw had ik mijn Facebookpagina aangepast. Opnieuw speelde het zinnetje als een mantra af in mijn gedachten. Eerst denken, dan pas doen!
Mijn profiel op Facebook was net aangepast toen het water overkookte. Dat mulit-tasken had ik blijkbaar nog niet helemaal onder de knie. Haastig haalde ik het deksel van de kookpot. De aardappelen lagen nog steeds roerloos in de sudderende plas. Daar bracht ik met de hulp van een houten lepel even verandering in. Op naar de volgde stap, durfde ik met enige trots op te merken. Vol ongeduld draaide ik de pagina. Opnieuw kwamen beelden en woorden me tegemoet. Breng het vlees aan het bakken. Zo stond het niet letterlijk geschreven, maar dat was wat ik er uit op kon maken. Mijn vriendin kon elk moment aan de deur staan. Haar lege maag en hoge verwachtingen speelden mij steeds meer parten. Waar ik even voordien het multi-tasken nog leek te beheersen, ging ik nu over tot regelrecht gestunteld. Tragisch gevolg van mijn daden was dat het reeds dode vlees nu ook echt dood leek te zijn. De smakelijke stukken vielen in geen meter nog te herkennen. Het leek haast een goedkope Halloweenuitgave van wat een biefstuk had moeten voorstellen. Het gevloek dat volgde was onvermijdelijk. Het verdere geklungel spijtig genoeg evenmin. Door de commotie waren de aardappelen namelijk omgetoverd tot grote droge brokken. De bel ging. Met een glimlach op het gezicht opende ik de deur. Dag schat, wat heb ik al genoten van SOS Piet 3. Ik vind het nu al het beste cadeau ooit! Het cynisme droop van mijn gezicht. Mijn vriendin lachte en haalde een zak tevoorschijn. Meeneemchinees, wat lekker ...
Laten we het kind een naam geven
Is het misschien een speling van het lot
Of noemen we het een ingeving van God
Wie weet het grote lot uit mijn leven
Die naam voor dat kind, ah laat hem in t ongewisse
De boodschap komt al tot zn recht
Wanneer het naamloze kinneke stilletjes zegt
ik wil je echt nooit hoeven missen
Dat naamloze kinneke, dat grote mysterie
Het geborrel en gepruttel in mijn darmen
Mijn kaakskes die rood worden, mijn oren die warmen
t Is één en al grote miserie
k Kan niet meer eten en slapen doe k slecht
Soms begin ik te draaien en scheel uit te slaan
Dan kan k niet meer praten en ook niet meer staan
k Hou mezelf nog met moeite halfrecht
En toch t is bizar want keer op keer en dag op dag
meteen lijf dat haast staat te springen
kom ik s morgen wakker en begin k te zingen
loop k rond met een brede lach
Dat gedraai en getwist en gewroet in mijn brein
dat vind ik op zich niet zo slecht
zolang ons naamloze kinneke maar zegt
Ik vind u best mooi en ook fijn!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!