Dramales rond thema 'Ridders en kastelen' door Hilde Breda
Onder leiding van Mevr. Hilde Breda kregen we een leuke dramales rond ons jaarthema 'Ridders en kastelen'. Tegen het einde van de les wisten we ons perfect te gedragen als echte prinsen en prinsessen !
Op vrijdag 7 oktober namen we deel aan een wervelende sportdag in Middenschool Groenhove.
Onder begeleiding van Petra (mama van Anouck), Gino (papa van Merel), juf Christelle en juf Nancy fietsten we vlotjes naar de middenschool. We werden er verwelkomd door de directie.
Algauw werden we in onze groepjes verdeeld die we reeds op voorhand konden bepalen a.d.h.v. 3 sportmenus : draversmenu (paardrijden yoga tennis), Borleetjesmenu (trialton zelfverdediging teambuilding) en Lukakumenu (voetbal tennis -yoga).
Iedereen vond het een supertoffe dag ! Het paardrijden viel het meest in de smaak. Het afscheid nemen van deze mooie viervoeters verliep dan ook met spijt in het hart.
Dankjewel MS Groenhove voor de puike organisatie van deze sportdag ! We willen ook nog graag Petra, Gino en juf Christelle bedanken voor de goede begeleiding !
Net zoals in alle andere leerjaren kijken ook de leerlingen van het zesde leerjaar nog steeds uit naar het momentje 'hoekenwerk'. Wij kunnen ons uitleven in deze hoeken : w.o.-hoek, experimentenhoek, kunsthoek, spelletjeshoek, schrijfhoek en Franse hoek.
Reeds vanaf het begin van dit schooljaar werd op vrijdagnamiddag onze klas omgetoverd tot het atelier van Russisch kunstenaar Wassily Kandinsky. Aanvankelijk behoorde zijn schilderstijl tot het expressionisme maar later evolueerde deze tot de abstracte kunst.
Kandinsky liet zich inspireren door muziek. Hij stelde tevens dat kleur en klankpsychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Volgens Kandinsky spreekt iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur en vorm een ziel. Verschillende kleuren samen zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer bewerkstelligen. Ook de verschillende klanken in muziek, die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de luisteraar opwekken.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde Kandinsky vanuit Duitsland terug naar Moskou. Hij werd er leraar.
Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland en in 1922 werd hij professor aan het Bauhaus van Weimar , waaraan Paul Klee al verbonden was. Hier begon de meest productieve periode uit Kandinsky's leven. Hij noemde het zelf "De tijd, gekarakteriseerd door een geometrisme".
Vertrekkende vanuit deze theorie werkten wij gedurende twee weken met onze klas aan een werkstuk In de stijl van Kandinsky.
Terwijl een groepje leerlingen aan het schilderij werkte, deden de andere groepen allerlei kennis op omtrent Kunst door de eeuwen heen. Tussendoor maakten we allerhande andere kunstwerken : De Schreeuw van Munch - Senecio van Paul Klee muurschilderingen, hiërogliefen,
Tentoonstelling : Dennis Tyfus : Relax most of your muscles
Vrijdag 28 januari trokken we naar het Be-Part atelier te Waregem. We brachten een bezoek aan de tentoonstelling van kunstenaar Dennis Tyfus.
Deze artistieke duizendpoot houdt zich onafgebroken bezig met zaken die hij belangrijk vindt : tekeningen, muziek, vinylplaten, optredens, tijdschriften, Zijn werk wordt beschreven als een manier van zijn, . Een onophoudelijke stroom van beelden, spullen, dingen, handelingen, De tentoonstelling zag Dennis Tyfus als een ideale gelegenheid om al deze zaken samen te voegen, om alles te vermengen zodat het één wordt: een Gesamtkunstwerk. Na het bekijken van onze fotos wordt alles beslist duidelijker.
Na een interactieve rondleiding doorheen de tentoonstelling trokken we, gewapend met vers opgedane indrukken ,het atelier in voor een unieke workshop !!! Kijk maar even mee !
DEEL I : BEZOEK AAN BE-PART ATELIER - DE TENTOONSTELLING MET WERKEN VAN DENNIS TYFUS
In de hal van de tentoonstellingsruimte worden we opgewacht door een lieve mevrouw. Zij liet ons het werk van de kunstenaar 'Dennis Tyfus' zien en daarna mochten we zelf experimenteren én creëren !
In de eerste zaal bekeken we een aantal tekeningen en collages van de kunstenaar Dennis Tyfus. Hij werkt met allerlei materialen en technieken. Het viel vooral op dat hij gezichten vervormde, dat hij veel strepen, lijnen, stippen gebruikte,...
Vol nieuwsgierigheid trokken we de 2e zaal binnen. Verrassend mooi!
We luisterden aandachtig naar de muziek van Dennis Tyfus. Het was niet makkelijk om de muziek te omschrijven, want je kon er van alles in horen. We kregen elk een blaadje en we tekenden wat we dachten te horen : een pletmachine, een trein, een robot,
In de derde zaal maakten we kennis met geprojecteerde beelden op de muren. Heel speciaal en mysterieus!
In de laatste zaal bekeken we verschillende kleurrijke beelden op beeldschermen. Er klonk
een soort rustgevende, relaxerende muziek door de zaal. Ontspannen dus .
Eindelijk was het zover en mochten we in de huid kruipen van Dennis Tyfus.
In de eerste workshop kregen we per groepje een grote kartonnen kubus. Met dikke en fijne stiften mochten we deze versieren met tekeningen. De dozen werden later op elkaar gestapeld tot een grote kunstmuur ontstond. Adembenemend....
Daar Dennis Tyfus met projectietechniek werkt, moesten ook wij onze eigen dia creëren. We kregen allemaal een transparantje waarop we lijnen, vormen en kleur moesten weergeven.
Iedereen had een mooie dia gemaakt. Deze werden vervolgens op de muur geprojecteerd. Om beurt moesten we er voor gaan staan en bewegingen uitvoeren. Dit werd gefilmd.
Naast creatief bezig zijn met beeld is Dennis Tyfus ook heel creatief met muziek. We mochten als echte DJ's ons eigen muziekstuk samenstellen door achter het mengpaneel te kruipen en muziek te mixen ! Cool....
Einde workshop : Compositie beeld, beweging en geluid
Tenslotte werd gezorgd voor het 'Gesamtkunstwerk' : beeld, beweging en geluid werden tot één geheel samengebracht. De filmpjes, met onszelf in de hoofdrol, waren prachtig ! Deze workshop was er eentje om nooit te vergeten ! Dankjewel Ouderraad om dit alles te bekostigen !
Dit jaar kregen onze ouders hun nieuwjaarsbrief via een rendier. Jaja, we mochten hiervoor deze keer figuurzagen. Met een beetje geduld en wat handigheid kwam iedereen tot een mooi resultaat. Kijk maar.
In het kader van ons project kunst bezochten we de tentoonstelling Gobelijn versus Panamarenko.
Wie zou er op het eerste gezicht een verband leggen tussen Jef Nys zaliger, de geestelijke vader van Vlaanderens braafste stripheld Jommeke, en de Antwerpse beeldhouwer Panamarenko? Jij niet? Wij ontdekten alvast de links in deze hoogst originele reizende expositie.
In de kleine tentoonstellig schudden twee van Vlaanderens grootste artiesten elkaar de hand: via een zestal panelen ging bij ons allen langzaam een lichtje branden. Zo zal niemand ontkennen dat beide kunstenaars erg veel affiniteit hebben met imaginaire vervoersmiddelen.
Daarom stond ook de levensgrote replica van de grasmobiel in de inkom van de bieb. Jef Nys liet zijn auto op gras rijden (de grasmobiel) of bedacht een straaljager op water (de straalvogel). Panamarenko laat ook al heel zijn carrière op mysterieuze wijze auto's als de Hinkie Pinkie Prova rijden of vliegtuigen als de Aeromodeller door de lucht klieven.
Op maandag 4 oktober namen het vijfde en zesde leerjaar deel aan het project Gek op gezond. In de voormiddag kwamen diëtisten onze kennis omtrent de voedingsdriehoek even checken. Op die manier herhaalden we nog eens op een boeiende manier wat gezonde voeding inhoudt.
In de namiddag trokken we naar de sporthal van Deerlijk om er via allerlei sportieve opdrachten enkele calorieën te verbranden.
En hier zijn ze dan....de nieuwe coole rakkers van het zesde leerjaar. Ze poseren hier voor het prachtig wandtapijt waaraan ze tijdens het project 'Wieg tot wieg' hebben meegeweven.
Een beetje uitleg... Op vrijdag 10 september trokken we samen met het vijfde leerjaar naar de expo 'Wieg tot wieg'. We konden er de resultaten bewonderen van het werk van ruim 1 300 lagereschoolkinderen (waaronder onze school!) uit de regio. Zij hebben elk een tapijtje van 10 op 10 centimeter geweven van oude textielstoffen. 'De kleine kunstwerkjes zijn dan per 25 stuks aan elkaar genaaid en deze hangen dan tegen elkaar tot een uiteindelijk wandtapijt van maar liefst 13m². Onze school maakte zo 3 tapijtjes en waren te zien op de affiche !
De tentoonstelling omvatte eveneens het verhaal van de kinderen over een wereld zonder afval en toonde hoe textiel vroeger werd hergebruikt en herwerkt. Het werd een leerrijke voormiddag.