En verder in ons bouwproject... Onze huizen zitten boordevol techniek. De hele dag door gebruiken we tientallen technische snufjes. Ze helpen ons om het leven aangenamer en gemakkelijker te maken. Hoe werken nu al die spullen en snufjes precies en hoe werken machines die we nodig hebben om een huis te bouwen ? We kwamen dit via doe-opdrachten in groepswerk op het spoor ! Kijk maar !
Binnen ons project 'Bouwen...verboden de werf te betreden !' knutselen we een aantal woningen : - de ene groep maakt van rollen krantenpapier een hut - een tweede groep maakt een huisje van gips - een laatste groep maakt een flatgebouw door gestapelde dozen te bekleven met papier-maché
Je kan ons hier aan het werk zien. De resultaten volgen later.
Tijdens ons project Bouwen verboden de werf te betreden ! konden we aan de slag in enkele beroepenateliers i.v.m. de bouwsector. We werden in groepjes verdeeld en via een doorschuifsysteem kropen we in de huid van enkele beroepsbeoefenaars : tegelzetter, metselaar en schilder. We experimenteerden met materialen en gereedschappen. Zo ontdekten we dat creativiteit, inzicht en handigheid vaak erg belangrijk zijn bij technische en praktisch uitvoerende beroepen.
Zo leerden we hoe we een tegel waterpas kunnen leggen, werkten we met een slangwaterpas, onderzochten we of de muren recht stonden a.d.h.v. een schietlood en leerden we berekenen hoeveel verf we nodig hebben om onze klaswand in een nieuw kleurtje te stoppen.
Gedurende twee weken werkten we rond het thema 'Gevoelens'. We kropen dan ook maar eens in onze pen om hieromtrent gedichtjes te schrijven. Juf vond de resultaten verbluffend ! Vervolgens knutselden we mooie hartjes om ons dichtwerk op te kleven. Nog aan een mooi lintje hangen en..........klaar ! Veel leesplezier !
Kranten in de Klas (KiK) is het media-educatief project van de Vlaamse Dagbladpers met de steun van Vlaams Minister van Media Geert Bourgeois en Vlaams Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke. Het KiK-project ook onze klas gedurende twee opeenvolgende schoolweken (10 schooldagen) gratis kranten ter beschikking.
We ontvangen elke dag een pakket van 10 kranten waaronder : De Tijd, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, De Morgen en Het Nieuwsblad.
Kranten in de Klas (KiK) wil leerlingen zo helpen om kritische mediagebruikers te worden. Met hun enorme nieuwsaanbod en kritische redacties zijn kranten daarvoor het ideale hulpmiddel.
Zo duiken wij, gedurende 2 weken, elke dag een uurtje de krant in op zoek naar interessante artikels. Deze lezen we heel aandachtig om er vervolgens ons eigen verslag over te schrijven. En dan.....dan volgt ons nieuwsbericht !
In verstedelijkte gebieden vinden heel wat vogelsoorten te weinig natuurlijke nestgelegenheid. Door het verdwijnen van oude gebouwen en bomen krijgen sommige vogels het moeilijk.
Mezen zijn mooie, nuttige en leuke vogels die heel wat schadelijke insecten in de tuin opruimen. Daarom schonk de Minaraad aan alle zesdeklassers van Anzegem een zelfbouwpakket voor mezen (koolmezen en pimpelmezen) om op school in elkaar te knutselen. Hier zie je ons als echte timmerlui aan het werk.
Binnen ons thema 'weer en klimaat' hadden we hieromtrent een aantal bewegingslessen. Nadat we ons hadden opgewarmd door ons als voorwerpen door de wind te laten meevoeren, lieten we onze fantasie werken. Zo kwamen we in groepjes tot een zelf gemaakt danswerkstuk die de kenmerken van de seizoenen gestalte gaf. Van K1 tot en met L6 werden een aantal bewegingslessen gegeven. Op donderdag 27 november hadden we een demonstratiemoment waarin elke klas een stukje uit z'n bewegingsmomenten liet zien. En...we zagen dat het heel goed was....
Op vrijdag 14 november vond in Waregem Expo de tweede editie van Slimme handen plaats. Een technische beurs waarbij diverse Waregemse bedrijven zich voorstelden via een demostand. De bedoeling was via deze doe-standen onze leerlingen van het 5de en 6de leerjaar actief te laten kennismaken met de technische aspecten van het bedrijfsleven.
Enkele technische belevenissen :
Yentel:Ik heb een pennenhouder gemaakt. Hiervoor moest ik een soort masker
aandoen omdat lassen slecht is voor je ogen. Ik vond het mooi !
Nikita :Ik mocht in 3 dozen voelen en dan raden welke stof waar hoorde. Zo leerde ik iets bij over textiel. Daarna kreeg ik een tapijtje in de vorm van een Micky Mouse.
Joyce :Ik heb een fotohouder gemaakt. Ik vond het leuk.
Alycia :Ik maakte een grote paperclip.
Maxim : Dat was net iets voor mij. Het aanleggen van een terras !!!
Koen, Joni, Maico : Wij namen de werking van een thermostaat onder de loep.
In ons thema w.o. 'Help, we zijn bedreigd' leren we over de ligging van de regenwouden, de ecologische betekenis van de regenwouden, de bedreigde diersoorten,....maar ook over uitgestorven dieren.....: dino's ! We waagden ons om een dinokop te knutselen. Enkele sfeerbeelden.... Het eindresultaat volgt nog.
Op woensdag 1 oktober stonden de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar paraat voor de deelname aan de zwerfvuilactie.
Voorzien van handschoenen, vuilniszakken, emmers en grijpers trokken we er op uit om onze schoolomgeving er net te laten bijliggen.
De eerste graad zorgde voor een proper schooldomein. De tweede graad ging de Borreberg en het pleintje opruimen.
Wij, het vijfde en zesde leerjaar, namen de Kortestraat, Ter Schabbe, het paadje naar Delhaize, de Petegemstraat en de Kalkstraat onder handen. Met een rijke buit aan allerlei materiaal die niet in de grasbermen thuishoort, keerden we terug naar ons intussen al netjes opgeruimde school.
Het doel van deze jaarlijkse actie is de hoeveelheid zwerfvuil binnen de gemeente Anzegem terug te dringen. Tijdens de zwerfvuilacties worden onze leerlingen bewust gemaakt van het zwerfvuilprobleem en hun verantwoordelijkheid voor een bijdrage aan een schone leefomgeving !!!