Deze voormiddag zijn wij naar de klassen van het eerste leerjaar geweest. Daar hebben wij een rietjesvliegtuig gemaakt. Met gekleurd papier, rietjes, plakband en een schaar gingen we aan de slag.
Daarna trokken we verder naar het tweede leerjaar. We hebben onderzocht welke vorm het sterkst is. De leerlingen hebben de vormen gemaakt met papier en plakband. Dit hebben ze dan uitgetest met boekjes.
Tot slot zijn we ook nog in het vijfde leerjaar langsgeweest om de waterraketten, die we vorige week gemaakt hebben, de ruimte in te schieten!
Groetjes en tot morgen, Juf Kimberley en meester Toon
Vandaag hebben we, samen met het vierde leerjaar, windmolens gemaakt. Met een blad papier, een stok, een paperclip en een kopspeld slaagden de leerlingen erin mooie windmolens te maken, die nog eens echt draaien ook! Het was een fijne opdracht en de leerlingen hebben heel goed meegewerkt. Laat de wind nu maar blazen!
Vandaag zijn we in het 5de en het 6de leerjaar langsgeweest. In de voormiddag hebben de kinderen van het 5de leerjaar een elektro gemaakt. Het proefje duurde een beetje langer dan verwacht, maar ze hebben allemaal hun elektro afgekregen en getest. De elektro's kunnen de ouders ook zien als ze woensdag 28 maart door de gangen wandelen.
In de namiddag hebben de kinderen van het 6de leerjaar het DNA van een banaan gezocht. Voor ze aan de slag gingen, kregen ze een filmpje te zien over het DNA. Dit kan je terug zien als u op deze link klikt. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20090623_evolutie01 Per 2 kregen ze een reageerbuisje en een houdertje. Nu konden ze aan de slag. Bij iedereen was het proefje gelukt en kon je het DNA van een banaan zien.
Maandag zijn we in het 6de en het 4de leerjaar langsgeweest. In het 6de leerjaar hebben we enkele wetenschappers van vroeger bestudeerd. Ze hebben een citroenbatterij, een helikopter en een duikboot gemaakt. Ook hebben ze een proefje gedaan rond vuur en gassen. De kinderen moesten na ieder proefje, die ze in groepjes maakten, een wetenschappelijk rapport invullen. We waren zeer blij dat de proefjes succesvol werden uitgevoerd. Enkel het lampje van de citroenbatterij wou jammer genoeg niet branden. Met een elektriciteitsmeter konden ze wel zien dat de citroenbatterij werkte.
Na de middag was het de beurt aan het 4de leerjaar. Met satéstokjes en rekjes mochten ze experimenteren. De bedoeling was om een zo stevig mogelijke constructie te maken. Daarna vergeleken we de constructies om aan te tonen welke het stevigst waren. Na een tijdje mochten ze een andere constructie maken met marshmallows in plaats van met rekjes.
Vrijdag zijn we in het 2de leerjaar en het 5de leerjaar langs geweest. De kinderen van meester Gino en juf Pasale mochten een hengelspel maken. Heel enthousiast begonnen de kinderen aan het proefje. De kinderen kregen een stok, touw, een magneet, een paperclip, een vis en wat plakband om het hengelspel te maken. Als iedereen klaar was, mochten ze in groepjes gaan vissen. Op de achterkant van iedere vis stond een maaltafel. Deze moesten ze oplossen. Als ze het juist hadden kregen ze punten.
De kinderen van het 5de leerjaar hebben de Ariane V gebouwd, een waterraket. Ze hebben mogen knippen, plakken, boren, ... Nu moeten enkel nog de raketten in de lucht geschoten worden. Dit zal iets voor vrijdag zijn.