Wij (Jolien, Toke, Nele, Talitha) hebben een weeskindje geadopteerd. Zijn naam is Berhanu en is 3 jaar oud. We willen jullie nog wat meer informatie geven over onze lieve schat. Berhanu's moeder is helaas overleden bij zijn geboorte. Zijn vader bracht hem en zijn oudere zus onder bij een tante. Zijn papa ging elke dag werken, maar was 's avonds bij Berhanu en zijn zus. Toen Berhanu 2 jaar oud was is jammer genoeg zijn papa ook overleden aan een infectieziekte. De tante van Berhanu had onder tussen ookal 4 kinderen en kan niet langer voor Berhanu zorgen. Daarom heeft ze hem naar het weeshuisgebracht. De oudere zus van Berhanu blijft wel bij de tante want de tante kan de hulp van berhanu's zus niet missen.
Gelukkig is ons zoontje wel in een goede gezondheid. Bij zijn aankomst in het weeshuis was het licht ondervoed maar dat is ondertussen opgelost. Hij gelukkig HIV-negatief.
Ons zoontje heeft het wel nog steeds zeer moeilijk met het verlies van zijn famillie. Het is een stille en teruggetrokken jongen die zich probeert vast te klampen aan zijn favoriete verzorgster.
Talitha huybrechts, Nele Ducomble, Jolien mathues, Toke Bosma
De naam van ons recept is: Kipschotel met kokos
Waarom dit recept?
Wij hebben dit recept gekozen omdat er zeer veel groenten in zitten (tomaat, galangawortel, tomaten, lente uitjes, ..). Wij waren ook zeer benieuwd naar de galangawortel want hadden hier nog nooit van gehoord.
Wij hadden ook een richtlijn waar wij ons +- aan moesten houden.
Wij hadden het land Ethiopië hier eten ze veel gerechten met kokos-Melk. Daarom hebben wij gekozen voor dit gerecht
Enkele typische eetgewoonten/ tafeletiquette van het herkomstland:
In Ethiopië eten ze s morgens, s middags en s avonds injerra op het menu, dit is een grote sponsachtige lichtgrijze pannenkoek. Hierop eet men saus met daarin vlees, vis en groenten, dit geheel wordt op smaak gebracht met kruiden, gesmolten boter en afgewerkt met een pittige saus.
Er wordt ook wel spaghetti met vleessaus gegeten. De traditionele dranken zijn koffie (buna), thee (tchai) en tela( een eigengemaakt bier).
Een typische eetgewoonte is dat het hele gezin uit één dezelfde schaal injerraeet. Ze eten de injerra gezamenlijk op. Iedereen neemt met de rechterhand een stuk uit de schaal.
Na het lezen van de tekst over de oceaan van de kindertijd kwamen er in ons groepje allerlei gevoelens naar boven: Ontroerend want het kindje werd geboren bij zijn ouders, maar moest door omstandigheden zich steeds vastklemmen aan andere ouders.
We voelen ons ook schuldig omdat wij wel worden opgevoed door onze echte ouders en alle nodige zorgen krijgen. En hij staat vaak voor alles alleen.
Hij is ook verdrietig want hij krijgt geen of weinig liefde van iemand en wij weten hoe belangrijk het is en hoe gelukkig het ons maakt om liefde te krijgen.
De vergelijking die in het verhaal gemaakt wordt is: De biologische ouders zijn de kapitein op de boot die mama en papa genoemd worden. Het adoptiekind wordt beschreven als een klein zieltje/ een kleine mooie baby. Een boot met een andere kapitein en andere uit het water geviste kinderen stelt het weeshuis voor.
De kandidaat adoptieouders worden voorgesteld als 2 kapiteinen op een mooie boot.
De reis samen verliep wat stroef in het begin, de baby had het moeilijk met zijn kandidaat adoptieouders te vertrouwen. Hij zal meer op zijn hoede zijn en de ouders goed in het oog houden.
Tijdens het lezen van het kinderrapport van Berhanu kwam de volgende vraag naar boven. Hoe komt Berhanu aan zijn bindingsangst? We stelde ons deze vraag omdat we zouden willen weten hoe we hiermee moeten omgaan.
Bindingsangst is een begrip uit de psychologie. Het duidt het gevoel of gedrag aan dat iemands vrijheid verdwijnt zodra een relatie wordt aangegaan. Iemand met bindingsangst heeft daardoor meestal problemen met intimiteit.
Een mogelijk probleem van bindingsangst is enerzijds dat Berhanu later gaat twijfelen bij het kiezen van een partner omdat hij het moeilijk gaat hebben om zich vast te hechten aan een persoon. Anderzijds gaat hij het ook moeilijk hebben met langdurige relaties aangezien hij over het algemeen enkel korte relaties heeft gehad onder andere met zijn ouders. Waar hij nog een probleem mee zou kunnen hebben is contacten leggen met mensen in zijn omgeving omdat hij zijn ouders al verloren heeft.
De oorzaken van bindingsangst kunnen liggen in de jeugd ,trauma's opgelopen tijdens het leven, opvoeding ofdie genetisch bepaald zijn.
Bij Berhanu kunnen we deze oorzaken ook vaststellen want hij heeft in 3 jaar tijd bij 3 verschillende opvoeders geleefd. Zijn mama stierf bij zijn geboorte dus hij heeft nooit zijn echte moeder gekend. Zijn vader had niet veel tijd voor de opvoeding van Berhanu door zijn werk dus nam de tante deze taak op zich. Na verloop van tijd stierf ook de vader en werd de taak van Berhanus opvoeding overgegeven aan het weeshuis omdat zijn tante het niet meer aankon aangezien dat zij ook 4 kinderen had.
Een van de oplossingen tegen bindingsangst is een kinderpsychiater raadplegen. Deze persoon zal met het kind praten en conclusies vaststellen. Hij gaat ook rekening houden met de achtergrond problemen. Het kind zal een tekening mogen maken vervolgens gaat hij de tekening analyseren.
Wanneer ouders van een adoptiekind in de periode na de thuiskomst merken dat hun kind bindingsangst heeft dan kunnen zij hun kind laten helpen door een psycholoog of kinderpsychiater.
Als je een kind wilt adopteren uit Ethiopië verwachten ze van je dat je voldoende financiële middelen hebt om het kind een goed welzijn en een goede opvoeding te kunnen geven. De adoptanten moeten beiden minimum 25jaar zijn. Ze moeten getrouwd zijn, het maakt niet uit hoelang. Alleenstaande vrouwen krijgen geen adoptiekind toegewezen.
Kostprijs:
De prijs voor een adoptie is ongeveer 5854 euro. Maar hier moet je de reiskosten wel nog bijrekenen. (zie reis naar ginder)
Wachttijd:
De gemiddelde wachttijd voor een kindje te adopteren uit Ethiopië is 9 tot 18maanden. Geslacht en leeftijd speelt ook een belangrijke rol.
Reis naar ginder:
Je moet 7tot 10dagen in Ethiopië verblijven.
vliegtuigtickets variëren omwille van het laagseizoen en het hoogseizoen. Volwassen 600 --- 1.000 kind <2jaar 100 --- 200 kind >2j 420 --- 700
Redenen van afstand:
Er zijn meerdere redenen waarom kinderen in Etiopië worden afgestaan. -besmetting door het HIV-virus - verkrachting van de moeder - de sociaal-economische omstandigheden in het land
Besluit: zij zijn niet in staat om voor hun eigen kinderen te zorgen, dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet graag zien.
Hoe de procedure daar ginder er aan toe gaat:
-Kindje word aangemeld vanuit etiopië
-Familie word gezocht op de wachtlijst
-Ouderddossier word op screening ingediend
Goedgekeurd?
-Kindje word toegewezen
-Kind word medische onderzocht familie beslist kind te aanvaarden?
-Kinddosier word gekoppeld aan het ouderdossier
-De periode tot dat de rechter de adoptie aanvaard is ongeveer 5tot6weken
-Officiële rechtbankuitspraak van adoptie heeft plaatsgevonden, nu starten de laatste administratieve procedure
-Wanneer de overheiddienst beslissing genomen heeft word het visum in etiopië uitgereikt.
-Kindje komt naar België met een ethiopisch paspoort met een belgisch visum erin
-Periode tussen toewijzing en aan vaarding door de kandidaat-adoptanten en de difinitieve afreis ligt tussen de twee en vier maanden. Deze periode ligt ongeveer gelijk voor de kinder, die per escorte naar belgie worden gebracht
Aankomst tekst voor onze Berhanu (lied- melodie: K3, kleuren van de regenboog)
Van ethiopië tot in belgië Van in het weeshuis tot in zijn nieuwe thuis Van ethiopië tot in belgië Ja het is zo veel fijner als we samen zijn
Reik je hand naar hem uit, leg ze in de zijne En laat ons dromen van betere tijden Is je huid donkerder of bleker dan de zijne Laat ons proberen elkaar niet te vermijden
Niemand zegt dat je hier niet welkom bent komnaar hier en bewonder ons geschenk laatiets weten als je wel of niet komt maar je bent welkom, welkom!
Van ethiopië tot in belgië Van in het weeshuis tot in zijn nieuwe thuis Van ethiopië tot in belgië Ja het is zo veel fijner als we samen zijn
Wij zijn heel fier op onze nieuwezoet Maar te veel bezoek is natuurlijk ook niet goed anders krijgt hij het misschien te benauw laat hem eerst wennen in zijn eigen gebouw
Van ethiopië tot in belgië Van in het weeshuis tot in zijn nieuwe thuis Van ethiopië tot in belgië Ja het is zo veel fijner als we samen zijn