Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
Beoordeel dit blog
Zoeken in blog
visserskeuken / cuisine de pecheur
25-02-2007
Kabeljauw / Cabillaud
De kabeljauwstand is de laatste jaren behoorlijk uitgedund. Dit bijna uitsluitend door overbevissing. Vroeger was de kabeljauw één van de goedkopere vissoorten. Nu is hij helaas zoals de meeste vis vrij duur.
De kabeljauw is een zeevis die een lengte kan bereiken van zo'n 1,50 meter en tot 90 kg kan wegen, alhoewel je ze niet zo gauw meer zal vinden in de handel. Als je nu een kabeljauw hebt van 20 kg heb je al een kanjer. Je kan ze vooral vinden in de nabijheid van scheepswrakken. De kleur varieert nogal , naargelang de ondergrond waar ze leven , van grijs tot bruin. De jonge kabeljauw kennen we ook onder de naam "Gul".
Latijnse benaming: Gadus morhua
Op culinair vlak is de kabeljauw een zeer fijne vis. Hij moet wel heel vers verwerkt worden. Zowel gepocheerd of gebakken zijn er vele mogelijkheden. U zal hier regelmatig nieuwe recepten terugvinden.
Kabeljauw met spek en een krokant aardappel korstje. ( voor iets meer ervaren kookliefhebbers )
Nodig : Aardappelen van goede kwaliteit. Een mooie kabeljauwfilet. Stevige tomaten. Gerookt spek dun gesneden. Een teentje look. Olijfolie. Tijm. Kippebouillon.