Het subframe van een MuZ Traveller is niet hetzelfde als dat van een Sport. De nieuwe poly monoseat op basis van Sport en Cup panelen had wel de juiste afmetingen maar kwam niet overeen met het Travellerframe dat voorzien was voor de grote duozadel. De zit zat veel te laag en er waren geen bevestigingspunten. Een uit aluminium vervaardigt kadertje werd in elkaar geknutseld zodat de zit op de juiste hoogte kwam en netjes aanpaste aan de benzinetank. Op dit kadertje worden snelsluiters geplaatst om de zit stevig en veilig vast te zetten, maar eveneens snel te kunnen demonteren.
Verdere aanpassingen:
* In een eerste fase had ik de voetsteunen en overbodige bevestigingspunten afgeslepen en het frame netjes zwart gespoten. Doordat er nog teveel zaken moesten worden uitgeprobeerd was de verf echter snel weer beschadigd.
* Om de nieuwe accuhouder vast te zetten waren er eveneens geen bevestigingspunten (origineel zit de accu achter in/op de luchtfilterbox), twee verticale en evenwijdige latjes werden daarom op het frame gelast en bieden meer dan genoeg ruimte om een eigenbouw of ontwerp bakje op te hangen.
* De uitlaat moet hoger geplaatst worden naast of onder de kont. Het originele ophangpunt was al weggeslepen en in de plaats liet ik iets verder naar achteren een stalen plaatje oplassen. Hierop kan ik dan een zelf ontworpen ophangbeugel bevestigen.
* Om een nieuwe nummerplaat/knipperlichthouder vast te zetten op het frame heb ik een hoekprofielplaatje laten snijden, plooien en oplassen.
Alle lasnaden werden bijgeslepen en het frame werd opgeschuurd om vervolgens met zwarte hoogglans 'Hammerite' te worden gespoten. Deze verf is veel sterker en beschermd het frame beter dan welke andere verf tegen roest en vuil.
De oude teller van de MuZ was al vervangen en enkel het contactslot bleef over. De nieuwe teller, een Koso RS Dyno is kleiner, lichter en vooral moderner. De bovenste kroonplaat afkomstig van de SZR was reeds aangepast voor circuitgebruik en men had de houder voor het contactslot al afgeslepen. Het stuurslot zou ik toch niet meer gebruiken en dus kon het slot eender waar geplaatst worden. Ik ontwierp een eenvoudige tellerhouder die bovenop de kroonplaat kon worden vastgezet.
Omdat ik een stevige en nette teller wou liet ik naar mijn schets en opmetingen een 3mm dikke houderplaat laseren bij 'Lastertek', een bedrijf gespecialiseerd in laseren, lassen, plooien, snijden... Ik liet wel alleen de gaten voor het contactslot en de balhoofdmoer uitlaseren zodat ik nog de vrijheid had om de resterende (kleinere) bevestigingsgaten te maken.
Het resultaat is eenvoudig en uniek, dus helemaal zoals gewenst.
Door de nieuwe monoseat/racekont is er geen plaats meer voor een origineel achterlicht van MuZ (de kont is uit 1 stuk en dicht gemaakt). Ik vind het zonde om de kont te beschadigen en een gat uit te zagen zodat er een achterlicht kan worden ingebouwd. Het licht lager hangen is ook geen optie, dit zou de nummerplaat teveel naar onderen brengen. Daarnaast is het geen geheim dat de originele achterlichten van MuZ, echte lampenvreters zijn. Daarom kocht ik een E-gekeurd 'LED' achterlicht met rij -en stoplichtfunctie dat veel kleiner is dan het origineel maar minstens evenveel licht produceert. Onderaan zijn er 4 leds die de nummerplaat verlichten. De leds van het rij -en stoplicht lichten rood op. Het nieuwe achterlicht is veel kleiner en past net boven de nummerplaat!
Omdat ik met de motor ook op de baan blijf rijden vond ik het veiliger om spiegels te monteren. Op de clip-ons is echter geen plaats meer en met klemmen kan er dus niet gewerkt worden. Enkel de koppelingshendel(houder) biedt de mogelijkheid om een spiegel in te draaien/schroeven. Een spiegel die rechtop het stuur staat vind ik echter niet mooi en geeft een vreemde indruk. De oplossing vond ik in 2 kleine (lichte) 'bar end' spiegels. Deze worden op de bout van het stuurgewicht geschoven alvorens deze het stuurgewicht ingaat en vastzet.
* Omdat de boutgaten in de spiegels voorzien zijn op een M6 heb ik deze naar M8 geboord. De originele inbusbouten van de stuurgewichtjes zijn 1 cm te kort dus moeten er nog wel 2 langere gehaald worden. De inbuskop zelf, valt netjes in het uitgefreesde gat en de M8 gaat er nu perfect doorheen.
De nieuwe Brembo remhendel afkomstig uit de racerij is niet voorzien van een remlichtsensor die 'aan en uit' gaat bij het intrekken/lossen van de rem. Een banjobout met aan het einde een druksensor verhelpt dit probleem zonder moeite!
* Omdat ik moest wachten op de nieuwe banjobout kon ik de remmen nog niet vullen met remolie en ontluchten. De banjobout moet wel nog een klein stukje worden ingekort. Wanneer deze op zijn plaats zit ga ik aan de slag met de remmen en staan we weer een stapje dichter bij testrijden!