Pfff!!! Ja, het is in orde gekomen, mijn mailbox funktioneert Klik op de link en ge zult het zien. Met de nodige instructies van onze leraar is het gelukt t.t.z. met de aanbeveling een nieuw account aan te maken.
Ja, ik heb nu mijn eigen mailbox. De vorige les ging hierover en... onze leraar heeft de nodige uitleg gegeven en iedereen op weg geholpen ivm aanpassingen in zijn persoonlijk emailadres. Ik heb nog wel wat uitleg nodig om ze goed te laten functioneren, maar... we hebben nog 1 les. Het kan toch al eens handig zijn om een persoonlijke box te hebben. Nu weten we ook dat men aliassen kan inzetten; handig als men een naam heeft met veel mogelijkheden
Internetbankieren was het volgende onderwerp. Hiermede ben ik nog niet bezig. Oorzaak : niet veel vertrouwen ivm de veiligheid. Na deze uitleg ben ik toch wel zeker dat de banken veel investeren in die veiligheid. We hebben ook gezien hoe dat in de praktijk werkt bij een paar banken. En... het zal wel te doen zijn. De vragen komen natuurlijk als men er echt aan begint:
Tijdens de les van 3 mei heeft onze leraar de werking van INTERNET EXPLORER 7 uitgelegd. We hebben 2 alternatieve browsers : FIREFOX en OPERA geïnstalleerd en besproken. Nu thuis alles uitproberen.
Met FIREFOX werken we al langer, vermits het een veiliger browser is dan I E. Het is wel nuttig met meerdere browsers vertrouwd te zijn.
OP www.NUMION.com kunnen we nu ook de snelheid van onze internetverbinding kontroleren. Interessant! Dat was het laatste onderwerp van deze les.
Wat is RSS ??? Dat was het nieuwe onderwerp in de les van 26 april.
RSS is het Engelse letterwoord voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary. Het is een toepassing van xml en wordt door websites gebruikt om links naar artikels beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden. Websites die RSS aanbieden, schrijven een stukje xml-code waarin de titel, korte beschrijving en link naar de verschillende artikels vervat zijn. Op gezette tijden verzamelt en bundelt een Nieuwslezer de nieuwe artikels (de newsfeed) en verstuurt die naar de gebruiker. Het grote voordeel is dat u als lezer op voorhand zelf kiest welke onderwerpen u interesseren zodat u de gewenste informatie toegestuurd krijgt.
Wat hebt u nodig?
Om gebruik te kunnen maken van RSS hebt u een speciale nieuwslezer of 'verzamelaar' nodig die de inhoud van de door u geselecteerde websites toont. Er zijn veel verschillende nieuwslezers beschikbaar, vaak gratis. U kan ze op een eenvoudige manier downloaden en installeren. Er bestaan ook verschillende webgebaseerde nieuwslezers op het internet.
Zodra u een nieuwslezer hebt gekozen en geïnstalleerd, moet je niet meer doen dan je (gratis) inschrijven op de gewenste rubriek(en).
Bovenstaande uitleg heb ik op Internet gevonden. Onze leraar heeft het wel goed uitgelegd, maar het op papier zetten ...
Ondertussen hebben we FEEDREADER 3.09 gedownload, geïnstalleerd en ingeschreven bij GVA. Deze krant hebben we wel alle dagen, maar voor onderwerpen die ons het meest interesseren, is het toch nuttig. We kunnen er nog andere bronnen bijnemen. Hun website moet dat wel ondersteunen.We kunnen dat erkennen aan bovenstaande afbeelding.
Voordelen
Voor de gebruiker bespaart het surf- en zoektijd: als er nieuwe inhoud is, krijg je automatisch een melding. Je hoeft dus niet meer websites af te gaan om te kijken of er iets nieuws op staat.
Je krijgt snel een overzicht van informatie uit jouw interessegebied.
De inhoud wordt in een simpele vorm aangeboden, met een link naar de volledige inhoud. Zo kun je sites met een vaak complexe navigatiestructuur vermijden, en zie je de informatie in je eigen vormgeving (afhankelijk van de feed-lezer).
Webfeeds hebben geen last van spamberichten. Niemand kan ongewenste berichten naar een feed-lezer sturen. De gebruiker bepaalt van wie hij/zij berichten ontvangt.
De tekst over de VOORDELEN heb ik eveneens opgezocht op INTERNET.
P.S. De theorie is er maar de praktijk??? RSS werkt niet REALLY SIMPLE is het toch niet! Pfff ! Wat hebben we over het hoofd gezien??
Deze namiddag onze EERSTE CD gebrand. NERO heeft onze problemen opgelost, met MEDIA PLAYER wou het niet lukken. Er zijn nog wel vragen, maar... het voornaamste is gelukt. Het hoesje is ook O.K. iTUNES is ook geïnstalleerd; ook een bron voor muziek op te zoeken.
Met dit toestel zal niet veel muziek meer beluisterd worden. In de les ging het over muziek rippen, branden en beluisteren op de computer. In de klas lukt het wel, maar thuis??? Met een vraagje aan Dirk zou het misschien wel lukken. Dat is het verschil : thuis moeten we onze plan trekken... We hebben nog een paar dagen voor wat uit te zoeken...
Ondertussen hebben wij al wel wat muziek klaar staan om op C D te zetten. Hopelijk gaat dat vlotjes. We kunnen ook muziek van eigen C D's er tussen zetten om variatie te brengen.
Klik op de JUKEBOX en de lichtjes branden en de muziek komt uit onze computer. Muziek downloaden en afspelen dat lukt al. "JE CHANTE AVEC TOI LIBERTE" gezongen door Nana Mouskouri (ze heeft het ook gezongen op de 50e verjaardag van Europa) kunnen we zo beluisteren, PRACHTIG!
Als ge op de foto klikt gaat de filmer aan het werk. Voor onze klasfoto was de apparatuur wel wat kleiner. Bob was de fotograaf. Vermits hij, als klasgenoot, er ook hoorde bij te staan, was het wel een heel gedoe, maar eind goed alles goed. Het resultaat was heel goed en hij heeft die foto ook direkt aan ons bezorgd via EXTRAFILM. Wij, mijn man en ik, hebben pech want er staat niets in ons ALBUM. En... Bob is op vakantie, dus.... Maar Dirk, onze leraar, heeft de foto van onze klas direkt besteld voor iedereen en ... donderdag brengt hij ze mee. Vandaag hebben we LIMEWIRE thuis geïnstalleerd. We hadden wat problemen, maar Dirk was online (skype) en die heeft ons geholpen. We hadden het als eens willen uitproberen, maar zonder resultaat. Donderdag tijdens de les zal er wel een branden hoop ik.
Klik op het fototoestel en... Donderdag hebben we wat uitleg gehad over BITMAP, JPEG enz . We hebben ook het programma www.extrafilm.be geïnstalleerd. Met dit programma kan men foto's naar vrienden sturen, die ze dan in hun album kunnen bekijken. Onder de pauze hadden wij gelegenheid om foto's te maken van de klasgenoten, maar... wij hadden ons toestel in de klas laten liggen, dus ...pech en hebben we er niet veel. Ondertussen heb ik wel wat foto's, ook reisfoto's (mijn man had alle klasfoto's reeds verstuurd) naar mijn vrienden gestuurd met extrafilm. Ik denk dat het gelukt is Voor te BLOGGEN was er dan niet veel tijd. Met Ronny en Dirk heb ik ook nog een telefoontje gedaan. Resultaat was goed. Met Bob was het niet goed.
: : Als ge op de afbeelding hiernaast klikt, krijg je een bewegend beeldje. Zoals die muis rond de computer draait, hebben wij donderdag ook rond de computer gelopen om de stekkers in de juiste gaatjes te steken. De reden waarom iets niet direkt lukt is meestal niet vlug gekend. Dat hoofdstuk van SKYPE en WEBCAM is nu afgesloten want we hebben de programma's van onze computer verwijderd. Donderdag nieuwe les - nieuw onderwerp. Dirk heeft gevraagd onze digitale camera mee te brengen.
Tijdens de laatste les ging het nog over SKYPE en hebben we een WEBCAM aangesloten, maar de tijd was er niet meer om dat volledig uit te proberen. Een webcam hebben we zelf niet aangekocht; dat is iets dat we voorlopig toch niet gaan gebruiken. Het is natuurlijk interessant te weten wat nu allemaal mogelijk is. Internetbankieren is ook zo iets dat veel mensen al doen; mij schrikt het nog wel wat af vooral ivm veiligheid. Na die les heb ik misschien een andere mening.
Deze voormiddag heb ik met Suzanne nog eens gebeld; het resultaat is hetzelfde als verleden week. Wij verstaan mekaar goed en ik zie Suanne goed (zij heeft een webcam), maar hetgeen ik zeg, wordt altijd herhaald en dat is heel vervelend. Dirk zal dat wel oplossen.
ja, mijn foto staat in mijn blog (voor de klasgenoten ben ik dan wel direkt herkenbaar; als ik de andere blogs bekijk vind ik dat wel handig als er een foto bijstaat). Het was niet zo vanzelfsprekend die foto erbij zetten. Mijn man, eveneens klasgenoot, die meer met photoshop bezig is, heeft mij geholpen.
SKYPE is hier thuis ook geïnstalleerd - nu moeten wij nog een microotje kopen - nadien iemand van de klas opzoeken die wij eens kunnen bellen.
Er is weer een schermpje van mijn blog naar het archief verhuisd - ik heb de instelling nog eens veranderd - benieuwd wat het nu wordt
GOOGLE EARTH hebben we eveneens gedownload in de les. Thuis is het ook gelukt, Pffff! Ik had al wel gehoord van dat programma, maar er zonder hulp van onze leraar mee vertrouwd geraken, dat is wat anders.
BLOGGEN: dat is voor ons (65+) ook weer te laat uitgevonden.
Onze baas zou ons heel ijverig gevonden hebben als wij op maandagmorgen ons weekendverhaal al bloggend (hij zou toch niet geweten hebben wat wij aan het doen waren ) aan onze collega's zouden doorgegeven hebben i.p.v. een praatje te maken.
BLOGGEN : Dat men hiermede een tekst op het INTERNET kon zetten, dat wist ik wel; nu hebben we geleerd een BLOG aan te maken en teksten in te geven. Hoofddoel van INTERNET was voorheen : allerlei zaken opzoeken, vanaf nu kunnen er ook tekstjes van ons op verschijnen. Waar zouden we staan met onze computer indien al deze computerkursussen in het Volwassenenonderwijs niet zouden gegeven worden Tot een volgende keer
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.