Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
weerblog
07-03-2009
bewolkte zaterdag
Een zwak front zorgde vandaag voor veel bewolking. Het heeft hier zelfs 's namiddags even licht geregend. Uiteindelijk werd het zo'n 9 graden, één graad meer dan gisteren. Nog steeds geen lenteweer dus en dat blijft voorlopig zo. Morgen trekt in de voormiddag een actief koufront over, in de namiddag gevolgd door een aantal maartse buien. Ook maandag en dinsdag een nat en vooral dinsdag winderig weertype. Woensdag zou het dan de betere weerdag worden. Temps tussen 8 en 11 graden, dinsdag 6-7. De lange termijnvoorspellingen tonen drukstijgingen en temps rond 15 graden voor de tweede helft van maart. Nog eventjes geduld, de lente komt zo!
Door de toenemende bewolking de voorbije nacht zakte het kwik niet zo ver weg als voorspeld (-1.5°C ipv. -3°C). Vandaag houden we de bewolking en kan er soms lichte neerslag vallen. Hetzelfde grijze weer krijgen we de komende dagen bij een temperatuur van 5 tot 7 graden. We vertoeven nl. aan de oostflank van een hogedrukgebied met kern ten ZW van Ierland. Het zijn zwakke storingen die ons om het hogedrukgebied heen bereiken vanuit het NW. Op de lange termijn misschien een eerste lentedag op zaterdag 28 feb. Maar dat is nog even afwachten. Tot volgende keer maar weer want dan ben ik er weer met meer weer.
Een hoogtelaag, komende van wit-rusland, trekt morgen over ons land westwaarts om wat later te versmelten met een ander hoogtelaag op de atlantische oceaan. Het zal morgen niet meer zo zonnig zijn als vandaag en er kan wat sneeuw vallen. Het wordt ook nog wat kouder, het kwik blijft hangen bij het vriespunt. 'S nachts blijft het licht tot matig vriezen bij een matige wind uit oostelijke richting. Maandag zou er (een weinig) regen vallen die mogelijk aanvriest, opgelet voor gladde wegen! De wind ruimt richting zuid maar het blijft aan de koude kant. Op lange termijn is het onzekerheid troef, het kan vriezen of dooien.
Een scandinavisch hogedrukgebied is dezer dagen weersbepalend voor onze regio. Weercomputers hadden het de voorbije dagen al moeilijk om het juiste weer te voorspellen, de scandinavier haalt het dus. Het resultaat is een oostenwind die de komende dagen wat gaat toenemen en voor een schraal gevoel gaat zorgen. De zon zou er dan meer aan te pas komen. Overdag een graad of 4 en 's nachts lichte tot plaatselijk matige vorst. Indien de mist blijft hangen zoals vandaag komt het kwik amper boven nul uit. Een herhaling van strenge kou zit er voorlopig niet in.
Na een stormachtige tweedaagse is de atmosfeer aan rust toe. En die komt niets te vroeg want onze waterlopen zijn door de overvloedige regen (40 mm in het zuiden van o-vl) goed gevuld. Plaatselijk kwam het zelfs tot overstromingen. Verder is het nog altijd winter, getuige de lichte nachtvorst van de voorbije nacht. De tendens naar een wat kouder weertype is daarmee gezet, overdag wordt het hooguit 5-6 graden. De winter kwakkelt dus rustig verder.
En de elfde begon het te dooien...zij het licht. Na een ijskoude week is het kwik ondertussen weer boven nul geklommen. Met een matige ZW-wind voelt het wel nog aan alsof het vriest. Naar het einde van de week toe wordt het zelfs terug wat kouder, maar te verwaarlozen met de diepvriestemperaturen van afgelopen week. Op de langere termijn zinspelen de weermodellen op een westcirculatie en dus een doorzettende verzachting. Temperaturen rond +10 graden zijn dan mogelijk! Eerst is er volgende week met zijn lichte dooi, temperaturen rond een graad of 4 en 's nachts dicht tegen het vriespunt.
De aanhoudende vorst krijgt nu ook gezelschap van (wat) sneeuw. Vandaag is het al zover en trekt een zwakke sneeuwzone zuidwaarts over het land. Mogelijk dat ze in het westen slechts een paar vlokken te zien krijgen, in het binnenland kan er een dun sneeuwtapijtje gevormd worden. Een intensievere sneeuwzone (2-4 cm) zou maandagnacht en deels maandagvoormiddag voor onvervalst winterweer zorgen. Na frontpassage draait de wind terug naar het NO en kan het 's nachts matig vriezen. Vandaag en zondag tijdelijk zachter (Tmax: +2/+3 °C). Verder blijft het al tot 10 januari koud, eerder een licht tot matige wintertoestand.
Vandaag halen we nog ruim 10 graden, tegen het einde van de week komt het kwik overdag met moeite boven het vriespunt. Een vorstperiode breekt dan aan. De op handen zijnde vrieskou 'danken' we aan een krachtig hogedrukgebied, dat zich nu reeds boven de lage landen bevindt. De komende dagen breidt het ding zich uit richting NO, waardoor wij aan de zuidelijke flank een straffe oostenwind te verwerken krijgen. Door de windchill gaat het dan ook nog wat kouder aanvoelen dan het eigenlijk is. Of het lang genoeg koud gaat blijven voor een elfstedentocht valt nog te bezien, maar de lange-termijn voorspellingen zinspelen op een terugkeer van het zachte weer. Afwachten maar wat koning winter van plan is...
Gisteren kwamen we met behulp van brede opklaringen dicht in de buurt van de 15 graden (14.6). Vandaag is een zwak front gepasseerd, inmiddels kunnen we alweer genieten van opklaringen. Het kwik neemt wat gas terug en die dalende trend houden we voorlopig. Komend weekend hooguit 8-9 graden en een sterk buiig weertype krijgen we dan, beter bekend onder de term 'aprilse grillen'. Eerst doen we deze week uit met een overwegend droog weertype, de talrijke wolkenvelden zorgen ervoor dat het niet warmer wordt dan 11-12 graden, bij een bijwijlen matige west-noordwestenwind.
Door toedoen van een hogedrukwiggetje krijgen we deze voormiddag mooi maar fris weer. Edoch, we liggen nog steeds binnen de invloedssfeer van een polaire jet en een ondiep laag komt, zich verder uitdiepend, afgezakt vanuit het NW. 'S namiddags gaat de bewolking dan ook toenemen, in de avond gevolgd door winterse neerslag. Modellen berekenen ook voor Vlaanderen 5-10 cm sneeuw. Voorts houdt het winterse weer maandag en dinsdag aan met een aantal intense winterse buien, vooral op maandag zijn dit sneeuwbuien. Een klap onweer is niet uitgesloten. In de ardennen kan er tegen dinsdagavond 40-50 cm sneeuw liggen. Vanaf woensdag wordt het zachter, tot 8 graden en als de laatste kaarten kloppen halen we volgende week maandag het dubbele, 16 graden. Eerst nog maar even genieten van de mogelijk laatste winterprik.
Vandaag zijn er vele wolken, misschien pikken we hier en daar een opklaring mee. Het blijft overwegend droog in Vlaanderen. De bewolking hangt samen met een zwalpend front dat de scheidingslijn markeert tussen zachte en koele luchtmassa's. Zo wint morgen de zachte lucht het pleit en kan het tot 14-15 graden warm worden. De zon krijgen we nauwelijks te zien. In de nacht van zaterdag op zondag gaat het stevig regenen tgv. een koufront. Na passage berekenen computermodellen een droge zondagvoormiddag! 'S namiddags zorgt een occlusie voor toenemende buienaktiviteit. Begin volgende week komt een polaire stroming op gang. Met een wind uit noordelijke richtingen moeten we het dan stellen met een graad of 7 en een aantal winterse buien. In de ardennen kan het gaan sneeuwen. Aanhoudend lenteweer is nog niet in zicht.
We krijgen een paar koude nachten! Komende nacht is het al prijs: lichte nachtvorst. De wind valt nl. weg en in de heldere polaire lucht kan het stevig afkoelen. Allemaal dankzij een hogedrukgebied dat langzaam richting zuidoosten trekt. Zondag komt een lagedrukgebied vanuit het noordwesten afgezakt en het is nog even afwachten op de juiste koers. Afwachten of het koud blijft of er een verzachting doorkomt.
Een hogedrukgebied is dezer dagen weersbepalend voor onze regio. De kern arriveert morgen boven de Noordzee zodat de wind ruimt naar het NO. De droger wordende lucht zorgt dan voor bredere opklaringen dan vandaag bij een graad of 11-12, iets onder of normaal voor de tijd van het jaar. 'S nachts temperatuur dicht bij het vriespunt en is er plaatselijk vorst aan de grond, vooral in de nooroostelijke landshelft. Zondag krijgen we meer wolken van een zwak front dat via de noordoostelijke bovenluchtstroming onze kant opkomt. Volgende week ontwikkelt zich een 'high over low blocking' en houden we de oostelijke wind; door toenemende cyclonaliteit kan er een bui vallen. De temperatuur blijft op een iets te laag niveau liggen, de prelude voor een strenge winter? Wie zal het zeggen? GFS, die met sneeuwbuien op de proppen komt voor begin november? Afwachten maar!
Een regenzone trekt momenteel het land binnen. Ze glipt door de mazen van het hogedruknet en het ding is nog aktief genoeg voor een hele plens water, vanavond en vannacht. De neerslagprognoses gaan tot 10 mm. Morgen reeds in de loop van de voormiddag drogere condities, 's namiddags een paar opklaringen en nog kans op een bui. Vanaf woensdag keert het rustig en droge herfstweertje terug en dat houden we tot en met volgend weekend. Bij voldoende opklaringen temperaturen rond 16 graden.
Na de overvloedige regen van de afgelopen dagen is momenteel de luchtdruk stijgende. Een hogedrukgebied komende van Engeland zet koers naar de lage landen. We krijgen een rustig en droog weertje, 's morgens is er kans op mist en laaghangende bewolking. Maar de opklaringen zouden er moeten aankomen. Temperaturen rond een graad of 17. Tot zover een eerste weer-bericht, Dag vrienden
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.