La Comunidad de Galicia is gesitueerd in het uiterste noordwesten van Spanje en vormt als het ware de hoek van de Spaanse Costa Verde (de groene kust van Spanje), vermaard om zijn weidse uitzichten en adembenemende landschappen.
De Groene kust van Galicia is tot nu toe van het massatoerisme gespaard gebleven. Het is bij uitstek een bestemming voor individualisten gebleven die een land in zijn meest oorspronkelijke vorm willen leren kennen en die zullen ondervinden dat gastvrijheid geen ijdel woord is zoals dit in de overbevolkte costas elders in Spanje wel eens het geval is.
Kilometerslange desolate stranden als onderdeel van de zogenaamde Rías typeren er het landschap aan de oceaanzijde. Het binnenland met zijn onderscheiden landschappen nodigt uit tot urenlange wandelingen.
Ook van cultuur is Galicia niet gespeend gebleven. Tot in de kleinste gehuchten vind je er kasteeltjes en kerken uit lang vervlogen tijden.
Je ziet duidelijk dat er zeker Keltische roots aanwezig zijn; je moet weten: op sommige plaatsen lopen de mannen rond in kilts en spelen doedelzak!
Bij ons is ongetwijfeld Santiago de Compostela de bekendste stad (de bedevaartsroute weet je wel), daarnaast nog (L)a Coruña, Pontevedra, Lugo (binnenland), Ourense (binnenland)en als grootste stad: Vigo.
Per toeval deze week op vrijdag op Canvas: De Bende van Wim om 20.50u.. Zij komen aan in La Coruña en trekken zo verder langs de kust van Galicia richting Portugal.
Zon 7-tal jaren kreeg ik de spanjemicrobe eigenlijk pas goed te pakken.
Via een kennis van Spaanse afkomst begon ik in 2000 aan mijn eerste jaar Spaans via avondschool want enkel olá en buenos días vond ik toch een beetje rudimentair.
Tegenwoordig moet gezegd dat de populariteit van het Spaans hier in België wel heel hoge toppen scheert; de eerstejaarsklassen Spaans zitten overvol.
k Sta er nog van versteld dat ik dit al die jaren al heb volgehouden.
Niet dat het zo moeilijk is maar zoals bij elke taal het geval is, moet je er toch heel wat tijd insteken.
Ik mag nu wel zeggen dat ik redelijk mijn plan kan trekken maar sommige dingen zoals: de subjuntivo, los tiempos del pasado (ze hebben er namelijk twee) die je (ik) constant door elkaar haspel(t), verschil tussen ser en estar en por en para krijg je als volgermaan toch nooit volledig onder de sloef. En: een politieke discussie met een volbloed Spanjaard zal wel nooit tot mijn mogelijkheden behoren, vrees ik.
In de volgende afleveringen hoop ik daarom op geregelde tijdstippen iets meer te vertellen uit eigen ervaring over (wat mij betreft) het mooiste land van Europa.
Ook wil ik je berichten over mijn reisvoorbereiding die ik juist ben gestart naar de Alpujarras (Andalucia). Het tijdstip van vertrek ligt nog niet vast maar dat belet mij niet al wel wat reisinformatie te sprokkelen. De voorbereiding is in vele gevallen bijna even plezant als de reis zelf.